فهرست مطالب

بصیرت و تربیت اسلامی - پیاپی 30 (پاییز 1393)

نشریه بصیرت و تربیت اسلامی
پیاپی 30 (پاییز 1393)

  • 168 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1393/11/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عبدالهادی فقهی زاده، محمود واعظی، سمانه خطیریان صفحات 1-18
    در آیات قرآن و روایات به جنبه های معنوی توکل به خدا توجه ویژهای شده است و این نشان می دهد که تا چه اندازه توکل به خدا و باور به آن، از لحاظ روحی می تواند در زندگی فردی و اجتماعی انسان راهگشا باشد؛ از این رو در این مقاله ضمن بیان مفهوم توکل به خدا از دیدگاه قرآن و روایات، به بیان مهم ترین کارکردهای معنوی توکل به خدا پرداخته ایم، که عبارتند از: عزت و محبوبیت نزد خدا، آرامش و اطمینان قلبی، عزت اجتماعی و احساس بی نیازی از دیگران، تقویت متوکلان در مقابله با شیطان های درون و برون، برخورداری از امدادهای غیبی خدا، افزایش استقامت و پایداری روحی، تسهیل امور در پرتو اعتماد به خدا، توسعه رزق معنوی، افزایش رضایتمندی از زندگی و بهره مندی از رضایت الهی.
    کلیدواژگان: عبدالهادی فقهی زاده، محمود واعظی، سمانه خطیریان
  • فیض الله اکبری دستک، نرگس سعیدی صفحات 19-49
    احکام وتکالیف آیین مقدس اسلام در ابعاد و زمینه های گوناگونی قابل بررسی و الگوبرداری است؛ از این رو علاوه بر احکام فردی وجنبه های اخلاقی، برای اداره هر چه بهتر جامعه از بعد اقتصادی نیز راهکارهای عملی و نظری قابل توجهی را ارائه می نماید که الگوها و راهبردهای کلان اسلامی را می توان درسیره پیامبر اکرم (ص) وپیشوایان معصوم (ع) جستجو نمود. بر این اساس مقاله حاضر آموزه های اقتصادی اسلام را با تاکید بر سیره عملی امام علی (ع) که خود در راس حکومت جامعه اسلامی بوده و به مدیریت آن پرداخته، مورد بررسی وتحلیل قرار می دهد؛ بنابراین با مطالعه و تدبر درسیره اقتصادی و مدیریتی امام علی (ع) می توان سیاست ها و راهبردهای اقتصادی آن حضرت در اداره جامعه را در دو بخش نظری از قبیل: تبیین الگوی جامع اخلاق کارگزاران اقتصادی همچون خدامحوری، امانت داری، قانون مداری و نیز در بخش عملی از قبیل: تقسیم عادلانه بیت المال، بستر سازی تولید و اشتغال، مبارزه با فقر و فساد وتبعیض و نیز تقویت سیستم های نظارتی اقتصادمحور جستجو کرد.
    کلیدواژگان: امام علی (ع)، عدالت ورزی، اقتصاد اسلامی، فقرستیزی، اخلاق کارگزاران، نظارت
  • ایمان محکم کار، محمد مهدی حلاج صفحات 51-77
    امنیت همواره به عنوان یکی از مهمترین نیازهای بشر مطرح است. امروزه امنیت به عنوان یک کالای عمومی، مورد مطالبه همگان بوده و تامین آن مستلزم تعامل آگاهانه و راهبردی، در قالب یک عمل جمعی و مشارکت آمیز می باشد؛ از سوی دیگر، امنیت اخلاقی، ازجمله: نیازهای اساسی، حیاتی و دائمی در جامعه می باشد؛ به گونه ای که ایجاد، حفظ و گسترش آن از اهداف و ارزشهای بنیادی دولتها محسوب میگردد. با توجه به اهمیت چشمگیر و بیبدیل انقلاب اسلامی در مقابله و مبارزه با ناامنی اخلاقی در کشور، آگاهی از نظرها و اندیشه های رهبر اندیشمند انقلاب اسلامی، حضرت امام خامنه ای مدظله العالی در این خصوص، بسیار مهم و حساس می باشد.
    کلیدواژگان: ناامنی اخلاقی، آراء و اندیشه رهبر معظم انقلاب اسلامی، امنیت اجتماعی، ناتوی فرهنگی
  • نرگس رایجی پارسایی، فاطمه فغان نوملی، آتنا کاردل صفحات 79-110
    اندیشمندان و علمای اسلام به پیوستگی دو حوزه دین و سیاست معتقدند؛ چرا که سیاست به عنوان وسیله ای برای تحقق بخشیدن به اهداف متعالی دین، ارتباط عمیق و خدشه ناپذیری با آن دارد. سخنان امام علی (ع) در سراسر نهج البلاغه نیز حاوی این مطلب است که ایشان، سیاست اصلی حکومت خویش را بر مبنای عدالت اجتماعی، اقتصادی و احیای ارزش های دینی و اخلاقی بنا نهاد و حاکمیت را نه سلطه گری که مسئولیت و امانت الهی می دید. وحدت و یکپارچگی امت اسلام نزد امیر مومنان (ع)، از جایگاه و اهمیت ویژه ای برخوردار است تا آنجا که پس از25سال، باز هم به سکوت خود ادامه می دهد و جهت جلوگیری از تفرقه، رنجش خاطر خویش را همچون استخوانی در گلو تحمل می نماید. در حکومت داری ایشان مباحثی چون اقامه مساوات و عدالت، صداقت و صراحت و عدم استبداد نسبت به مردم، بسیار مهم تلقی می شد. سایر جنبه های ارتباط دین و سیاست، در شخصیت ایشان به عنوان «حاکم جامعه اسلامی» نمایان می شود که در سه بخش سیره اخلاقی، اجتماعی و سیاسی به آن پرداخته شده است. نگرش دینی به کلیه مسائل از جمله سیاست، رنگ و بوی دینی می بخشد. نهج البلاغه -که بیانگر احوال و سخنان گرانمایه امام علی (ع) است- سرشار از مطالبی است که نشان دهنده آمیختگی دین و سیاست می باشد و نمود آشکار آن در شخصیت و سیره عملی مولای متقیان مبین آن است که ایشان در کوچک ترین مسئله زمامداری، با مسامحه برخورد نکرد و از سیاست به عنوان ابزاری جهت نیل به اهداف دین مبین اسلام بهره گرفت.
    کلیدواژگان: دین، سیاست، حکومت اسلامی، نهج البلاغه، امام علی (ع)
  • محمد روشن، رضا بیراوند، حسین یاراحمدی صفحات 111-138
    گرچه اخیرا حقوق شهروندی در ادبیات حقوقی کشورمان مطرح شده است؛ لیکن دارای پیشینه ای بسیار طولانی است. بررسی فلسفه حقوق شهروندی به ما کمک می کند که با مبانی و چگونگی این شاخه از حقوق آشنا شده تا هم شهروندان جامعه بیش از پیش از این موضوع آگاهی یابند و هم مسئولان و کارگزاران حکومتی به ویژه مدیران نیروی انتظامی به لحاظ حساسیت شغلی مرتبط با حقوق شهروندان از قبیل: دستگیری متهم، تفهیم اتهام، توجه به اصل برائت و... با جایگاه این مقوله آشنا شده و در جهت نهادینه شدن و حفظ آن اهتمام ورزند. هدف از این پژوهش تبیین فلسفه حقوق شهروندی در مدیریت پلیسی با تاکید بر منابع اسلامی است که در این مسیر تلاش شده، مبانی نظری و دیدگاه های تاریخی در این زمینه تشریح شود. این تحقیق از نظر هدف کاربردی و از لحاظ ماهیت و روش، توصیفی-تحلیلی است که داده های آن به صورت مطالعات اسنادی و کتابخانه ای یادداشت و تحلیل شده است. بررسی منابع اسلامی، نشان دهنده آن است که فلسفه حقوق شهروندی در مدیریت پلیسی، احقاق حقوق شهروندان، رعایت عدالت، انتظام بخشی به جامعه، برقراری تعادل بین مردم و حکومت و تعالی جامعه اسلامی می باشد.
    کلیدواژگان: شهروند، حقوق شهروندی، فلسفه، حقوق مدنی، حقوق سیاسی، حقوق اجتماعی، پلیس، ضابطان عام، اسلام
  • منور مجد زاده، رضا هویدا، عیاسی رئیسی، کیوان کاوه صفحات 139-160
    درسازمان های خدمتگزار در راستای تحقق رسالت های خداپسندانه و مردم دوستانه خود، نیاز به رهبری به عنوان یک ضرورت احساس می شود. نوع رهبری متناسب برای این نهادها رهبری خدمتگزار است. در این مقاله ضمن اشاره به رویکردهای غربی و معرفی مولفه های رهبری خدمتگزار از دیدگاه صاحب نظران این رویکرد، به دیدگاه اسلام با بهره گرفتن ازمنابع و متون اسلامی پرداخته شده و مولفه های خدمتگزاری معرفی شده است. هدف پژوهش حاضر، تبیین ویژگی های رهبری خدمتگزار از دیدگاه اسلام، با تاکید بر سیره امام رضا (ع) بوده است. روش بررسی در این پژوهش روش توصیفی-تحلیلی بوده و با تفحص و جستجو درمنابع اسلامی و سیره امامان معصوم(ع) به مولفه های مهم در رویکرد اسلامی اشاره شده است.
    کلیدواژگان: خدمتگزار و سیره امام رضا (ع)، رهبری، نظریه، اسلام
|
  • Abdolhadi Feghhizadeh, Mahmood Vaezi, Samane Khatiriyan Pages 1-18
    In the Quran's verses and narrations the spirtual aspects of trust in God have been considered specifically, and it shows that to what extent trust in God and believing in that can be helpful in human's individual and social life spirtually. Therefore in this essay we have proceeded with stating the most important spirtual outputs of trust in God in spite of stating the concept of trust in God from the viewpoint of the Quran and narrations that include: honor and popularity to God, tranquility and heart confidence, social honor and the sense of independence, the reinforcement of trusters in opposition to inside and outside devils, enjoyment from God’s invisible reliefs, increase of spiritual perseverance and stability, facilitation of affairs in the light of confiding in God, expansion of spiritual aliment, increase of satisfactionfrom life, enjoyment from God’s grace and satisfaction.
    Keywords: trust, spiritualfunctions, the Quran, narrations
  • Feyzo., Allah Akbari, Narges Saeedi Pages 19-49
    Islamic holy sentences and obligations can be reviewed in different dimensions, so in addition to the scrutinizing the single and individual dimensions, it is better to use practical and theoretical solutions respectively.In this regard we study the strategies of Islamic strata in Holy Prophet `s teachings and infallible Imams.So we study the above-mentioned patterns in this article emphasizing on Imam Ali `s teachings who was the chief dominion of the era too in two categories: 1-explanation of the comprehensive patterns of economic brokers such as God, bailment, law. 2-fair share of public funds, paving the way for production and engagement, struggle with poverty and depravity and exploitation and the reinforcement of economic provisional systems as well.
    Keywords: Imam Ali, making justice, Islamic economy, poverty vanishing, brokers morale, provision
  • Iman Mohkamkar, Mohammad Mahdi Hallaj Pages 51-77
    Abstract Security has always been regarded as one of the most important human needs Mybashd.amrvz•h security as a public good, the demand for and supply of all it requires a deliberate and strategic interaction, in the form of a collective action and participation. On the other hand, morality, including the basic needs of life and is a constant in the community, such as creating, maintaining and expanding the state is fundamental goals and values. Given the overwhelming importance of the Islamic Revolution and counter-counter Bybdyl moral insecurity in the country, be aware of the opinions and ideas of an intellectual leader of the Islamic Revolution Ayatollah Imam Khamenei in this regard is crucial.
    Keywords: moral insecurity opinions, Leader of the Islamic Revolution, Socio, cultural NATO security
  • Narges Raeiji Parsaei, Fatemeh Faghan Nomali, Atena Kardel Pages 79-110
    Most thinkers and scientists of Islam strongly believe in interconnection of religion and politics since politics has a deep and undeniable relation with religion as a means in order to realize cherished goals of religion. Remarks of Imam Ali throughout Nahj al-Balagha indicate that he has founded the main policy of his government on the basis of social and economic justice and revitalization of religious and moral values and he has considered government as a holy responsibility, not an opportunity for siege. Alliance of Islamic nation has had a special value for Imam Ali so that he continued his silence, although suffering from grief, in order to prevent from the alliance cut off. In his government, such values as justice, equality, honesty, and avoiding siege have been regarded as crucial factors. Other aspects of the interconnection between religion and politics are evident in his character as “the ruler of Islamic society” which were determined here in terms of moral, social, and political sketches. Religious attitudes give a religious view to all affairs including politics. A complex indicating circumstances and remarks of Imam Ali,Nahj al-Balagha is a precious source of matters revealing the interconnection of religion and politics and its apparent manifestation in the character and personality of Imam Ali who has never neglected even a tiny affair in his government and used politics as a means of reaching precious goals of Islam, the doubtless religion.
    Keywords: Imam Ali, Islamic government, Nahj al Balagha, politics, religion
  • Mohammad Roshan, Reza Bayranvand, Hossein Yarahmadi Pages 111-138
    Altahough the Citizenship rights is recently in traduced in juridical literature of our country but it has a vary long history. Scrutizing the philosophy of the Citizenship Righs helps us to know the basics and circumstances of this branch of low in order for Citizens of the society to get familiar more than befor with this subject and orther hand for the people in position of authority especially the managers of police force because of the sensitivity of their job related with the Citizenship Righs such as Arresting defendan, charging some one with a crime, considering the innocence element ant … to know the place of this subject and to attempt to preserve it. The goal of this research is to state the philosophy of the Citizenship Righsin policing management with the emphasis on Islamic Sources that in this way we have attempted to expline the theoric principles and historical views of this field. This research is practical from the goal point of view and in the aspect on essence and method, it is descriptive- analytic that its data have been collected and analysed in the method of document study and library note-taking. Scrutinizing the Islamic Sources has shown that the philosophy of Citizenship Righs in policing management is to adjudicating the Citizenship Righs, serving the justice, bringing law and order to society, establishing the balance between people and the government and developing the Islamic society.
    Keywords: Citizen, Citizenshi Righs, philosophy, civil law, Political law, Police, Generic
  • Monavrar Majdzadeh, Reza Hovida, Abbas Raisi, Kaivan Kaveh Pages 139-160
    In supportive structure need of leader is feeling as a necessity in the direction of certainty epistle pious. Kind of proportionate leader for this structure is servant leader. In this article in addition to pointing to westerner planning and introduction of servant leader compilations from the point of view of clear-sighted, proceeded to the view of Islam with getting from Islamic sources and texts and has presented servant compilation. The aim of this research, has been making clear servant leader specifications from the point of view of Islam, with emphasis on the custom of Imam Reza. The way of study in this research was descriptive-analytic and have pointed to the important compilation in Islamic view with searching in the Islamic texts and innocent Imam.
    Keywords: Servant, Leader, Supportive structures, custom of Imam Reza