فهرست مطالب

سلامت جامعه - سال هفتم شماره 4 (زمستان 1392)

مجله سلامت جامعه
سال هفتم شماره 4 (زمستان 1392)

  • 66 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1392/12/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمود وکیلی، سکینه دلاور، زهره کریمیان کاکلکی*، اسماعیل فتوحی صفحه 1
    مقدمه
    اتانازی به معنای قتل از روی ترحم است. پرستاران و پزشکان بخشهای مراقبت ویژه اولین کسانی هستند که با درخواست اتانازی از سوی بیماران روبرو میشوند. هدف این مطالعه تعیین نگرش پرستاران و پزشکان بخشهای ویژه بیمارستانهای دانشگاه علوم پزشکی یزد نسبت به اتانازی بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی با نمونه گیری تصادفی ساده روی 110 نفر از پزشکان و پرستاران بخشهای مراقبت ویژه انجام شد. در این مطالعه از پرسشنامه استانداردی استفاده شدکه شامل 4 بخش اطلاعات دموگرافیک، پذیرش اتانازی فعال و غیرفعال، مقیاس نگرش به اتانازی و معمای واگن بود. پرسشنامه به شکل خود ایفا تکمیل و داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 18 و آزمونهای آماری T،ANOVA، مجذور کای، ضریب همبستگی و رگرسیون آنالیز شد.
    یافته ها
    میانگین نمره نگرش به اتانازی 48/15±05/45، بالاترین نمره 89 و پایینترین نمره24 بود. توزیع فراوانی نگرش به اتانازی نشان داد که نگرش نامطلوب(منفی) به اتانازی با 9/60 درصد، بیشترین فراوانی را دارد. میانگین نمره نگرش برحسب متغیرهای سن، مدت خدمت در بخش، کل سابقه خدمت و جنسیت، اختلاف معنی داری را نشان داد. نتایج حاصل از مقیاس نگرش سنج، پذیرش اتانازی فعال و غیرفعال و معمای واگن همسو بود.
    نتیجه گیری
    نگرش اکثر شرکتکنندگان نسبت به اتانازی نامطلوب بود، باوجوداین و با توجه به پذیرش راحتتر اتانازی در مردان و همچنین کارکنان باسابقه کاری بیشتر، لازم است برنامه های آموزشی در راستای افزایش آگاهی و بهبود نگرش و تقویت روحیه بردباری و تحمل کارکنان با تاکید بر این نکات طراحی و اجرا گردد.
    کلیدواژگان: نگرش، اتانازی، پرستاران، پزشکان، بخشهای ویژه
  • علی گلشیری، محمدرضا مختاری*، رضا بهرام آبادی، زیبا شعبانی، احمدرضا صیادی، آرمین عباسی صفحه 10
    مقدمه
    عفونت گوش خارجی یکی از شایعترین بیماری هایی است که پزشکان با آن مواجهند. با توجه به شرایط آب و هوایی منطقه کویری رفسنجان، مطالعه حاضر با هدف تعیین عوامل میکروبی اوتیت خارجی در راستای اتخاذ برخورد درمانی مناسب، انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه آینده نگر، به مدت یکسال، به شیوه سرشماری از کلیه بیماران مراجعه کننده به کلینیک تخصصی گوش و حلق و بینی که پس از معاینه، تشخیص اوتیت حاد خارجی مسجل گشت، با سواب استریل از ترشحات گوش نمونه گیری شد. سپس کشت بر روی محیط تریپتیک سوی براث (Tryptic Soy Broth) انجام گردید. در صورتی که نتیجه کشت مثبت بود دیسکت آنتیبیوتیکهای مورد نظر (بر اساس استاندارد NCCL) گذاشته و نتیجه آن مطالعه شد.
    یافته ها
    از 124 بیمار دچار اوتیت خارجی، 88 مورد کشت مثبت و 36 مورد کشت منفی داشتند. شایعترین میکروارگانیسم جدا شده، استافیلوکوکوس آرئوس با میزان 29درصد و پس از آن سودومونا با میزان 8/25درصد بود. در 12 مورد (88/11%) قارچ به تنهایی و در 9 مورد (24/7%) قارچ و باکتری با هم دیده شدند. در 14 نفر (29/11%) مورد، دو یا چند باکتری در یک نمونه کشت میکروبی وجود داشت. از بین آنتیبیوتیکها، سیپروفلوکساسین و وانکومایسن بیشترین حساسیت و کوتریموکسازول و سفالکسین بیشترین مقاومت را داشتند.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه، اثر تنوع آب و هوایی و شرایط اقلیمی بر عوامل میکروبی عفونت گوش خارجی دیده شد. لذا پیشنهاد می شود قبل از درمان، بررسی آزمایشگاهی جهت تعیین عامل عفونت انجام گیرد.
    کلیدواژگان: عوامل میکروبی، حساسیت، اوتیت حاد خارجی
  • مسعود زارع، تکتم کیانیان*، اسحاق ایلدرآبادی، حسین کریمیمونقی، حمیدرضا بهنام وشانی، سامان صابر صفحه 17
    مقدمه
    آموزش به عنوان مهمترین جزء مراقبتهای بهداشتی اولیه محسوب می شود و از وظایف اساسی کارکنان سلامت است. لذا پژوهش حاضر با هدف تعیین وضعیت عملکرد کارکنان سلامت در آموزش به مددجویان و مراجعه کنندگان به مراکز بهداشتی و درمانی شهر مشهد انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این پژوهش از نوع مقطعی توصیفی است که در مراکز بهداشتی درمانی شهر مشهد در سال 1392 با روش نمونه گیری طبقهای خوشهای از نوع احتمالی انجام پذیرفت. 250 نفر از کارکنان شاغل در واحدهای واکسیناسیون، مادر و کودک، مامایی، مبارزه با بیماری ها و بهداشت محیط مراکز بهداشتی درمانی وارد مطالعه شدند. ابزار پژوهش، چک لیست مشاهده سنجش عملکرد آموزشی کارکنان بود. داده ها با روش های آمار توصیفی و آزمونهای تحلیلی از جمله: آزمونهای همبستگی پیرسون، تی مستقل، آنالیز واریانس یک طرفه و کای اسکوئر مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار عملکرد آموزشی 166 نفر(4/66 درصد) از کارکنان سلامت (79/1±21/13) در سطح مناسب و قابل قبولی قرار داشت و بین عملکرد آموزشی کارکنان با مشخصات فردی آنها نظیر وضعیت تاهل، محل کار، وضعیت استخدامی، سن و سابقه کار، همچنین سابقه شرکت در کارگاه های آموزشی اختلاف معنی داری دیده شد (05/0p <).
    نتیجه گیری
    عملکرد آموزشی مناسب مهمترین استراتژی در محدوده مراقبتهای بهداشتی میباشد. برنامهریزی در جهت ارتقاء عملکرد آموزشی کارکنان و سنجش عملکرد آموزشی آنها به گونه ای جدا از عملکرد کلی، امری ضروری و غیر قابل چشم پوشی است؛ لذا مطالعات بیشتر در این زمینه پیشنهاد میشود.
    کلیدواژگان: کارکنان سلامت، عملکرد آموزشی، مشاهده، مشهد
  • فاطمه حسینی، مجید کاظمی*، علی اکبری صفحه 27
    مقدمه
    کاهش سلامتی نه تنها باعث ایجاد مشکل برای پرستاران میگردد، بلکه از طریق تحت تاثیر قرار دادن خدمات ارائه شده توسط آنها، بر سلامتی جامعه نیز اثر خواهد داشت. مطالعه حاضر با هدف تعیین نقش سلامت عمومی در رخداد خطاهای پرستاری در بین پرستاران دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان در سال 1391 انجام شد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه مقطعی است که بر روی 522 پرستار شاغل به روش سرشماری انجام شد. جهت جمع آوری داده ها از سه پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک، سلامت عمومی (General Health Questionnaire -28) و خطاهای پرستاری استفاده شد. داده ها با استفاده از مدل رگرسیون لجستیک و آزمون تی و کای اسکوئر مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد بین سلامت عمومی و جنس (026/0=p) و تعداد شبکاری (021/0p=) ارتباط معنی داری وجود دارد. پرستارانی که سلامت عمومی نامطلوب دارند سه برابر بیشتر دچار خطاهای پرستاری میشوند (000/0p=) میزان خطاهای شغلی در زنان بیشتر از مردان بود (003/0p=) بین تعداد شبکاری (023/0p=)، داشتن فرزند زیر یک سال (050/0p=) و خطای پرستاری ارتباط معنی داری وجود داشت.
    نتیجه گیری
    افزایش خطاهای پرستاری در حیطه خدمات بهداشتی و درمانی به صورت کاهش ایمنی در کیفیت مراقبت از بیمار شناخته میشود. توجه به عوامل فردی و شغلی مانند: سن، جنس، وضعیت تاهل و تعداد شبکاری در تنظیم شیفت های کاری به بهبود سلامت عمومی پرستاران و کاهش خطاهای پرستاری و ارتقاء خدمات ارائه شده به بیماران منجر میشود.
    کلیدواژگان: خطاهای پرستاری، سلامت عمومی، پرستار
  • محبوبه تقی زادگان زاده، مریم روانی پور*، فائزه جهان پور، سعید سبحانیان، نیلوفر معتمد صفحه 36
    مقدمه
    نیاز به آموزش از اساسی ترین نیازهای انسان است و این امر در بیماران سالمند محسوستر است. شواهد حاکیست، آموزشهای کافی به بیماران سالمند داده نمیشود، لذا این مطالعه به منظور بررسی موانع آموزش به بیمار سالمند از دیدگاه پرستاران و بیماران سالمند بستری در بیمارستانهای آموزشی دانشگاه علوم پزشکی بوشهر در سال1392 انجام شد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر مطالعهای مقطعی است. تعداد50 نفر از پرستاران شاغل به صورت سرشماری در بخشهای داخلی و جراحی و50 نفر بیمار سالمند بستری در بخش، بر اساس فرمول حجم نمونه انتخاب شدند. داده ها پس از جمع آوری از طریق مصاحبه و پرسشنامه محقق ساخته، با استفاده از آمار توصیفی تحلیلی و آزمونهای تی مستقل، پیرسون و اسپیرمن تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین سنی بیماران سالمند(53/6±12/67) و پرستاران(94/3±04/29) بود. در حیطه موانع آموزشی مربوط به بیمار، از دیدگاه پرستاران وضعیت نامساعد جسمی بیمار سالمند(64%)، از دیدگاه بیماران بیسوادی و کم سوادی بیمار سالمند(70%) و در حیطه موانع آموزشی مربوط به پرستار از دیدگاه هر دو گروه، کمبود نیروی انسانی پرستاری به عنوان مهم ترین موانع آموزش به بیمار سالمند بیان گردید.
    نتیجه گیری
    با توجه به همخوانی دو دیدگاه در موانع آموزش به بیمار سالمند، جهت ارتقا و بهبود کیفیت برنامه آموزش به بیماران سالمند نیاز است اقداماتی از طرف مدیران در جهت افزودن نیروی انسانی پرستاری در بخشها مطابق با استانداردها، ایجاد شرح وظایف مشخص در زمینهٔ آموزش به بیمار به ویژه بیماران سالمند و چگونگی برقراری ارتباط با آن ها صورت پذیرد.
    کلیدواژگان: موانع آموزش، سالمند، دیدگاه پرستاران
  • فهمیده بگرضایی، مهدی محمودی*، محسن رضاییان، محمدرضا میرزایی، محمود نظری، حسین خرمدل، محمدرضا حاجی زاده، فهیمه محمدیان صفحه 46
    مقدمه
    دیابت شیرین یک بیماری شایع در دنیاست که با افزایش گلوگز خون و در نتیجه آسیب ارگانهای مختلف بدن همراه میباشد. اسکروفولاریا استریاتا (تشنهداری) یک گیاه داروئی است که در طب سنتی خواص زیادی برای آن ذکر شده است. با توجه به این که آنزیم گلوکوکیناز آنزیم کلیدی در متابولیسم قندهاست این مطالعه با هدف بررسی اثر عصاره قسمتهای هوایی گیاه اسکروفولاریا استریاتا بر بیان ژن آنزیم گلوکوکیناز در کبد موشهای دیابتی نوع 1 انجام گرفته است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی مداخلهای، از 32 سر موش نر نژاد ویستار در قالب 4 گروه استفاده شد. گروه اول موشهای کنترل سالم، گروه دوم موشهای کنترل دیابتی نوع 1، گروه های سوم و چهارم موشهای دیابتی که به ترتیب دوز 100 و 200 میلیگرم بر کیلوگرم از عصاره به مدت 5 هفته دریافت میکردند. بعد از پایان دوره، نمونه خون از قلب موشها جمعآوری گردید. سرم خون و بافت کبد جداسازی و در فریزر20- نگهداری شدند. بیان ژن آنزیم گلوکوکیناز در گروه های مورد نظر با استفاده از تکنیکReal Time-PCR مورد آنالیز قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج Real Time-PCR نشان داد که میزان بیان ژن آنزیم گلوکوکیناز در گروه دیابتی تیمار شده با عصاره اسکروفولاریا استریاتا با غلظت 200 میلیگرم در میلیلیتر در مقایسه با گروه کنترل دیابتی به طور معنی داری افزایش داشت (05/0p<).
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که عصاره اسکروفولاریا استریاتا باعث افزایش بیان ژن گلوکوکیناز می شود و احتمالا اثرات شبه انسولینی دارد. شاید بتوان این گیاه را به عنوان یک داروی مکمل برای کاهش قند خون در بیماران دیابتی مورد استفاده قرار داد.
    کلیدواژگان: اسکروفولاریا استریاتا، دیابت نوع1، استرپتوزوتوسین، بیان ژن، گلوکوکیناز
  • نادر آقاخانی، سید حمید شریف نیا، غلامحسین شمآبادی، بهزاد تقیپور، علیرضا نیکونژاد* صفحه 53
    مقدمه
    تست ورزش یک روش جهت تشخیص و پیشآگهی مهم در ارزیابی بیماران مبتلا به بیماری های ایسکمی قلبی است. هدف از انجام این مطالعه بررسی رابطه ریسک فاکتورهای قلبی عروقی با نتایج تست ورزش در بیماران مراجعهکننده به بیمارستان ارومیه میباشد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر به صورت توصیفی روی 500 بیمار که در سال 1388 با دردهای تیپیک و غیر تیپک به بخش قلب بیمارستان طالقانی شهر ارومیه مراجعه کرده بودند، انجام شد. پس از مصاحبه، معاینه و تستهای آزمایشگاهی مربوط به ریسک فاکتورهای قلبی- عروقی، تست تحمل ورزش (Exercise Tolerance Test)با استفاده ازTread mill و طبق پروتکل بروس (Bruce Protocol) در چهار مرحله انجام و نتایج حاصله توسط آزمون مجذور کای مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتیجه تست ورزش در 106 نفر (2/21%) از بیماران مثبت بوده. 58 نفر (7/54%) از بیماران با تست ورزش مثبت، مذکر بودند و اکثریت آنها (46 نفر، 4/43%) در گروه سنی 65-51 سال قرار داشتند. نتایج بررسی حاضر بیانگر وجود رابطه معنیدار ریسک فاکتورهای قلبی-عروقی از جمله دیابت، سابقه فشارخون، سن بالا، چربی بالا، مصرف بیش از سه سال سیگار و سابقه خانوادگی بیماری قلبی-عروقی با تست ورزش میبود. سطح معنی داری 05/0 تعیین گردید.
    نتیجه گیری
    جدی گرفتن علایم و نشانه های مختلف بیماری های قلبی از اولویتهای مهم آموزشی در پیشگیری از ایجاد سکته قلبی است. تست ورزش یک روش مهم در ارزیابی، تشخیص و تعیین ریسک فاکتورهای بیماران مبتلا به بیماری های قلبی-عروقی میباشد.
    کلیدواژگان: ریسک فاکتور، قلبی، عروقی، تست ورزش، ارومیه
  • ایوب رضایی، محمدرضا رضایی، محمدحسین صیادی صفحه 62
    مقدمه
    آلودگی هوا بر سلامت جامعه تاثیر دارد. آلاینده های هوا میتوانند تحت تاثیر ویژگی های توپوگرافی محلی و شرایط اقلیمی به وجود آیند. هدف مطالعه حاضر، تعیین کمی و کیفی وضعیت آلودگی هوا و ارتباط آن با عوامل اقلیمی شهر بیرجند در سال 1391 میباشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، شاخص کیفیت هوا از طریق درونیابی بین غلظت پنج آلاینده اصلی با شاخص کیفیت هوا محاسبه شد و با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 17 و آزمون آنالیز واریانس (ANOVA) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که آلاینده ها 10 روز از حد استاندارد تجاوز کرده است. PM10و CO به عنوان آلاینده، مسئول آلودگی هوای شهر بیرجند محسوب میشوند. تجزیه و تحلیل آماری بیانکننده رابطه مستقیم و معنیدار بین PM10 با سرعت باد و CO با دما میباشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به رشد سریع جمعیت و افزایش رفاه جامعه که عامل اصلی آلودگی هوا محسوب می شود در آیندهی نزدیک آلودگی هوا میتواند از نظر سلامتی افراد جامعه، به خصوص گروه های حساس مانند کودکان و افراد مسن تهدیدی جدی باشد.
    کلیدواژگان: شاخص کیفیت هوا، آلودگی هوا، ذرات معلق، منواکسیدکربن
|
  • Vakili M., Delavar S., Karimian Kakolaki Z., Fotuhi E Page 1
    Introduction
    Euthanasia means mercy killing، nurses and physicians of intensive care units are often the first people who are encountered with the request for euthanasia from the patients. The purpose of this study was to investigate the attitudes of nurses and physicians in the intensive care units toward euthanasia in the university hospitals of Yazd.
    Materials And Methods
    This cross - sectional analytic study was performed on a random sample of 110 nurses and physicians of intensive care units. Data was collected by the use of a standard self-reported questionnaire consisting of 4 parts: demographics، admission of active and passive euthanasia، Trolley Dilemma and measure of attitudes to euthanasia. The reliability of the questionnaire in Aghababaei study was verified with alpha 0. 88. Collected data was analyzed using SPSS18 software by t-test، ANOVA، χ 2، the correlation coefficient and regression.
    Results
    The mean of the attitude towards euthanasia was 45. 05±15. 48. Eighty nine was the highest scores and 24 was the lowest score. Distribution of attitudes toward euthanasia showed undesirable (negative) attitude to euthanasia with 60. 9% as the highest frequency. The mean of the attitude score showed significant differences based on age، the time of service in the ICU ward، the service records and gender. The attitude scale was consistent with the Trolley Dilemma acceptance of active and passive euthanasia.
    Conclusion
    According to the results، the general attitudes toward euthanasia were undesirable. However، considering easier acceptance of the men as well as the more experienced personnel towards euthanasia، training programs must be designed and implemented in order to increase the knowledge and improve the attitudes and morale of the personnel and increase their patience and tolerance.
    Keywords: Attitude, Euthanasia, Nurses, Physicians, Intensive care units
  • Golshiri A., Mokhtaree Mr, Bahramabadi R., Shabani Z., Sayadi Ar, Abbasi A Page 10
    Introduction
    Otitis Externa is one of the most common diseases that physicians deal with. The purpose of this study was to find out the prevalence of microbial agents and pattern of antimicrobial resistance in patients with acute otitis externa in the desert region of Rafsanjan.
    Material And Methods
    After examination and diagnosis of acute Otitis externa، a sterile swab sample was taken from the ear. The culture was then performed on the Triptic soy broth environment. If the microbial culture was positive، antibiogram was performed according to NCCL standard.
    Results
    Out of 124 patients with Otitis Externa، 88 showed positive culture and 36 had negative culture. The most common microorganism isolated was Staphylococcus aureus (29%) followed by Pseudomonas aeruginosa (25. 8%). In 12 cases (11. 88%)، fungi was found alone and in nine cases (7. 24%) fungi and bacteria were found together. In 14 cases (11. 29%) out of the 124 cases، there were two or more bacteria in microbial cultures. The most sensitive of antibiotics were ciprofloxacin and vancomycin and the most resistant type of antibiotics were cotrimoxazole and cephalexin.
    Conclusions
    In this study، the effects of weather and climate variability on antimicrobial agents were observed in Otitis Externa. It is recommended that before the start of the treatment، laboratory investigations be performed to identify the causative agents.
    Keywords: Microbial Agents, Sensitivity, Otitis Externa
  • Zare M., Kianian T., Ildarabadi E., Karimi Moonaghi H., Behnam Vashani H. R, Saber S Page 17
    Introduction
    Health training is considered the most important component of the preliminary health care and is among the fundamental duties of the health workers. Therefore، the current study aims to examine the training performance of the healthcare workers.
    Material And Methods
    This is a descriptive cross sectional study conducted in Mashhad’s health care centers in 2013 through using classifying cluster probability sampling. A total of 250 heath care workers in the departments of vaccination، mothers and babies، disease fighting، midwifery and environmental health participated in the study. The research instrument included checklist of observing the measurement of training performance of the workers. The data were analyzed using descriptive analysis and analytical tests including Pearson correlation test، independent sample T-test، and ANOVA.
    Results
    The results showed that the training performance of 166 workers (66. 4%) (13. 21±1. 79) were at good and acceptable level. There was a significant difference between training performance of the workers with their individual characteristics such as marital status، work place، employment status، and the experience of participating in training workshop. (p<0. 05)
    Conclusion
    Appropriate training performance is the most important strategy in preliminary health care. In the present study، the training performance of the health workers and the factors influencing it were specified. Planning for promoting both training and assessment of the staff performance apart from their general performance is vital. So، further research is recommended in this area.
    Keywords: Health workers, Training Performance, Observation, Mashhad
  • Hosseini F., Kazemi M., Akbari A Page 27
    Introduction
    Decline in the general health not only causes problems for nurses، but also by affecting the provided services by them، will impact the health of society. The aim of this study was to determine the relationship between nurses general health role in the occurrence of nursing errors among the nurses at Rafsanjan University of Medical Sciences in 2012.
    Methods
    This cross-sectional study was conducted on 522 nurses working in Rafsanjan University of Medical Sciences. In order to collect the data three questionnaires including demographic data، general health (General Health Questionnaire -28)، and Nursing error were used. The data were analyzed based on Logistic regression and T-Test.
    Results
    The results showed that the General health of nurses declined with: being female (p=0. 026) and an increase in the number of night shifts (p=0. 021). Four subscales of public health (Physical، Social، Anxiety، Depression) were also investigated. 53. 7% of nurses experienced high anxiety. The results showed a statistically significant relationship between Nursing error and general health (P=0. 000). Nursing errors was higher in women than in men (p= 0. 003). Factors such as the number of night shifts (p=0. 023) and having children under one year old (p=0. 05) was significantly associated with nursing error.
    Conclusion
    Nursing error is known to be a factor in the reduction of the quality of patient care. A change in the occupational factors such as age، sex، marital status and reduction of number of night shifts can improve the general health of the nurses and ultimately promote the quality of caring in patients and reduce nursing errors.
    Keywords: Nursing error, General health, Nurse
  • Taghizadeganzadeh M., Ravanipour M., Jahanpour F., Sobhanian S., Motamed N Page 36
    Introduction
    The need for education is the most basic of human needs، and this is more pronounced in the elderly patients. Evidence suggests that older patients are usually not given adequate training. The aim of this study was to investigate the barriers to the education of the elderly patients، hospitalized in the teaching hospitals of Bushehr University of Medical Sciences from the view points of nurses.
    Material And Methods
    In this cross-sectional study. a total of 50 nurses working in the surgical wards and 50 elderly patients، were selected. Data was collected through interviews and questionnaires and using descriptive statistics and independent t-tests، Pearson and Spearman were analyzed.
    Results
    The mean age of the elderly patients was 67. 12 ± 6. 53 and for nurses it was 29. 04 ± 3. 94، respectively. In the area of ​​patient-related barriers to learning، from the perspective of nurses، physical disadvantage of the older patients (64%)، and low literacy and illiteracy among older patients (70%) and in the area of ​​educational barriers shortage of the nursing staff was seen as a major barrier to the elderly patients'' education.
    Conclusion
    Considering the association of the two perspectives on barriers to educating the elderly patients، improving the quality of training programs in the elderly patients require action by the board of directors. Also، adding to the nursing workforce، establishing specific duties for patient education and teaching communicative methods، especially with the older patients seem necessary.
    Keywords: Barriers to education, Elderly, Nursing perspective
  • Bagrezaei F., Mahmoodi M., Rezaian M., Mirzaei Mr, Nazari M., Khorramdel H., Hajizadeh Mr, Mohammadian F Page 46
    Introduction
    Diabetes Mellitus is a prevalent disease that is concomitant with hyperglycemia and lead to dammage in the different organs of the body. Scrophularia Striata is one of the medicinal plants and in the traditional medicine many properties have described for this herb. As the glucokinase is a liver enzyme which has an important role in the cabohydrate metabolism، the present study was aimed to survey the effect of the airial parts extract of this plant on glucokinase gene expression in the liver of type 1 diabetic rats.
    Materials And Methods
    In this experimental- interventional study، 32 male Wistar rats wre divided into 4 groups as: normal control (group 1)، diabetic contro l (group 2)، and dibetic rats that received 100 mg/kg (group 3) and 200 mg/kg [group 4] of the plant extract orally for 6 weeks. At the end of the experiment، the blood samples from the heart of rats were collected and blood serum and liver tissue were extracted and Stored in -200 C. Real Time PCR was used for the analysis of the glucokinase gene expression. Resuls: The RT-PCR results showed that Glucokinase gene expression in the diabetic group which had received 200 mg/kg of Scrophularia Striata extract was increased significantly compared to control diabetic group.
    Conclusion
    The results of our study showed that Scrophularia Striata can increase glucokinase gene expresion and probably has got insulin-like effect، therefore it can be used as a complementary glucose lowering agent in dibetic patient but further studies should be carried out.
    Keywords: Scrophularia Striata_Type 1 Diabetes_Streptozotocin_Gene Expression_Glucokinase
  • Aghakhani N., Sharif Nia H., Shamabadi Gh, Taghipour B., Nikoonejad Ar Page 53
    Introduction
    ETT (Exercise Tolerance Test) is a prognostic and diagnostic method for assessing the ischemic heart patients. The aim of the present study was to determine the relationship between cardiovascular risk factors and results of exercise test on patients who referred to a hospital in Urmia Iran in 2009.
    Materials and Methods
    This descriptive study was conducted on 500 patients with typical and non-typical pain referred to the cardiac ward of Taleghani hospital. After the interview examination and laboratory tests، the patients under went ETT with treadmill according to Bruce protocol in four steps.
    Results
    The present study showed that exercise test was positive for 106 (21. 2%) patients. 58 (54. 7%) patients with positive test were male and the majority of them (46 patients) (43. 4%) were between 51-65 years. The results of this study showed that diabetes، hypertension، high age، hyperlipidemia، smoking (over 3 years) and family history of cardiovascular disease have a significance correlation with the result of exercise test.
    Conclusion
    Paying attention to serious signs and symptoms of various diseases is among the main educational priorities for the prevention of cardiac infarction. Exercise test is an important method to diagnostic evaluation of risk factors in cardiovascular patients.
    Keywords: Cardiovascular, Risk factors, Exercise test, Urmia
  • Rezaei A., Rezaei Mr, Sayadi Mh Page 62
    Introduction
    Air pollution has an adverse effect on the health of the whole society. The main objective of the present study was to investigate the effects of climatic factors on the quality of air in Birjand city in the year 2012.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study، air quality index was calculated among the concentrations of 5 major pollutants. Statistical analysis was performed using the Statistical Analysis Software SPSS17 and ANOVA.
    Results
    The results indicated that the pollutants had exceeded the standard limit in ten days. The study also showed that monoxide carbon and particulate matter are responsible pollutants for air pollution in Birjand city. Statistical analysis represents a significant direct relationship between wind speed with particulate matter and monoxide carbon with temperature.
    Conclusion
    The increase in population، modern life style، login pollutants from the west، vehicles، increased use of fossil fuel and inversion in winter and autumn seasons and also the city of Birjand being surrounded by mountains are some of the main causes for accumulation of pollutants in the air.
    Keywords: Air quality index, Air pollution, Particulate matter, Monoxide carbon