فهرست مطالب

پژوهشنامه خراسان بزرگ - پیاپی 11 (تابستان 1392)

پژوهشنامه خراسان بزرگ
پیاپی 11 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/16
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ناجیه ابویسانی جغتای*، امیر احمد امینیان، خسرو صحاف صفحه 9
    هر کجا که تنوع طبیعی و انسانی تحت تاثیر تاریخ قرار می گیرد. نوعی الگوی زندگی منحصر بفرد و پدید آورنده معماری بومی شکل می گیرد. طرح های بومی، بناهای سنگی و ایوانهایی با ستونهای نگهدارنده چوبی و سقفهای تیرپوش در روستاهای کوهپایه ای استان خراسان رضوی، همه و همه یادآور معماری گذشته سرزمینمان و بناهای باستانی همچون تخت جمشید و... می باشند. این عناصر فضاهای زنده ای را بوجود می آورند که کاملا منطبق بر نیاز و فرهنگ منطقه خلق شده اند و جای بسی تامل دارند. از این رهگذر به معرفی معماری خانه های کوهپایه ای و بطور خاص بررسی عنصر ایوان بعنوان مشخصه معماری بومی منطقه در روستاهای کوهپایه ای کنگ، از توابع بخش طرقبه می پردازیم. تحقیق پیش رو حاصل مطالعات کتابخانه ای و مطالعات میدانی و ثبت مشاهدات و برداشتهای نگارنده از معماری روستا می باشد.
    کلیدواژگان: ایوان، خانه روستایی، روستای کنگ، معماری بومی
  • روح الله شیرازی، علیرضا عسکری چاوردی، سامان فرزین*، عابد تقوی صفحه 21
    پژوهش های باستان شناسی نشانگر آن است که نوعی از تدفین سنگی در منطقه جنوب و جنوب شرقی ایران و جنوب غرب شبه قاره هند (بلوچستان پاکستان) رواج داشته است. در بررسی های باستان شناسی جدید که در جنوب مکران (نیکشهر و چابهار) انجام شده، نمونه های فراوانی از این نوع تدفین را آشکار ساخته است. در بین محوطه های شناسایی شده، بزرگترین و شاخصترین آنها محوطه دمب کوه در دشت باهوکلات می باشد. یکی از ویژگی های شاخص این قبور، تنوع در ساختار های تدفین و نیز الگوی پراکندگی آنها می باشد. از لحاظ گاهنگاری در پژوهش های موجود، این قبور را به دوره پارتیان نسبت داده اند. که این تاریخگذاری بر مبنای شواهد سکه شناسی است که اشتاین در کاوش های دهه 1930 ارائه نموده است.
    پژوهش حاضر با ارائه شواهد جدید باستان شناسی از قبیل: طبقه بندی ساختار قبور و گونه شناختی نمونه های سفالین به معرفی، دسته بندی و ارائه گاهنکاری نسبی این سنت تدفین می پردازد و تاریخگذاری پارتی آن را تایید می نماید.
    کلیدواژگان: تدفین های سنگی، مکران، پارتیان، سنت های تدفین، گاهنگاری
  • عزت الله عزتی، احمد سوار رخش* صفحه 41
    پایان جنگ سرد، تاثیری عمیق و اساسی در کل الگوی امنیت بین المللی بر جای گذاشت. ظهور بازیگران جدید از یک سو و تهدیدات نوین از دیگر سوء باعث تغییر ماهیت امنیت در هزاره سوم شده است.
    در این راستا، تهدیداتی که مرز نمی شناسند، مانند مواد مخدر و قاچاق و مصرف آن، از اهمیت به سزایی برخوردار است، زیرا نمونه ایده آلی از یک مشکل امنیتی مرسوم است که به شدت و پیوسته امنیتی می شود، به نحوی که هم اکنون، در رده چهار بحران بزرگ جهانی دسته بندی گردیده و طبق آمارهای موجود، دومین تجارت بزرگ دنیا پس از فروش تسلیحات نظامی به حساب می آید. همین امر باعث شده تا تهدید مزبور، جنبه استراتژیکی و چند وجهی به خود گرفته، و از پیچیدگی های خاصی برخوردار شود.
    از جمله کانون های بزرگ کشت گیاهان تخدیری، تولید، تبدیل، توزیع و قاچاق مواد مخدر در جهان، محور هلال طلایی، شامل کشورهای افغانستان، پاکستان و ایران است که تماما در حوزه خراسان بزرگ بوده و اهمیت ارتباطی، مواصلاتی و ترانزیتی این حوزه از دیرباز، به اضافه جریان انرژی و اطلاعات، در عین فراهم آوردن فرصتهای بسیار ارزشمند، تهدیدهای فراوانی را نیز، متوجه آن نموده است.
    در این میان، ایران با وجود ممنوعیت هر گونه کشت و تولید مواد افیونی، به دلیل موقعیت خاص جغرافیایی خود، و قرار گرفتن در مسیر مبدا (افغانستان و پاکستان) و مقصد (ترکیه و اروپا) ترانزیت مواد مزبور، به توقف گاه قاچاق چیان تبدیل شده و این امر، مخاطرات گوناگونی را در ابعاد سیاسی، امنیتی، اجتماعی و اقتصادی متوجه مرزهای شرقی آن نموده است.
    این مقاله، با روش تحلیلی- توصیفی، و با استفاده از منابع کتابخانه ای، در پی تبیین جایگاه خراسان بزرگ در ژئوپولیتیک مواد مخدر است. یافته های مقاله، نشان دهنده ابعاد گسترده موضوع مورد نظر در این حوزه خاص بوده، و بیانگر آن است که مواد مخدر، یکی از جدی ترین و خطرناک ترین تهدیداتی است که ایران از بعد امنیت ملی با آن روبروست.
    کلیدواژگان: ژئوپولیتیک مواد مخدر، محور هلال طلایی، خراسان بزرگ، افغانستان، پاکستان، ایران
  • مهدی فرجی* صفحه 55
    پیمان سعدآباد، پیمانی منطقه ای بود که اوضاع و احوال ناآرام قبل از جنگ جهانی دوم، میان چهار کشور همسایه افغانستان، ایران، ترکیه و عراق با پیشقدمی ایران در سال 1316 ه-ش/ 1937م. در تهران منعق شد. پیمان مذکور متعهدین را ملزم به رعایت اصول عدم تجاوزات مرزی، عدم مداخله در امور داخلی، تسویه صلح آمیز منازعات و... می نمود. بازشناسی چگونگی شکل گیری پیمان سعدآباد، تبیین هدف و عوامل موثر در انعقاد پیمان یاد شده، مهمترین پرسش های این مقاله می باشند. تبیین و تحلیل زمینه ها و عوامل موثر و نقش و یا عدم نقش انگلیس در شکل گیری این پیمان، مهمترین تلاش مقاله حاضر می باشد و بر مبنای بررسی های صورت گرفته، ارتباط داادن دسیسه چینی بریتانیا یا شوروی در پیشبرد پیمان سعدآباد، عاری از حقیقت است.
    کلیدواژگان: پیمان سعدآباد، روابط سیاسی، ایران و ترکیه، انگلیس و شوروی
  • سید رسول موسوی حاجی، میثم شهسواری* صفحه 65
    محوطه ی باستانی شهر قدیم جیرفت معروف به شهر دقیانوس با آن چنان که مردم محل می شناسند، کلنگی، محوطه ی بسیار بزرگ است که بیش از 1200 هکتار مساحت دارد. این محوطه در سمت غرب و تقریبا چسبیده به شهر کنونی جیرفت بوده است که در متون تاریخی و جغرافیایی از آن نام برده شده است. این شهر مهم ترین مرکز شهری در بخش جنوب ایالت کرمان تا دریای پارس در سده های آغازین تا میانی هجری بوده است که با نام ولایت جیرفت شناخته می شده است. نقش تاریخی و تحول ساز این شهر و منطقه ی جنوب کرمان (با مرکزیت شهر جیرفت) پس از حمله ی غزها و فروپاشی دولت سلجوقیان کرمان، رفته رفته – با وجود توانمندی ها و امکانات فوق العاده خود- کمرنگ و کمرنگ تر شد تا این که به جرات می توان گفت که این منطقه ی بزرگ تا سده ی حاضر عملا نقش مهم و چشمگیری در تحولات و رخدادهای ایالت کرمان و به طور کلی کشور ایفا نکرد و به عنوان یک منطقه ی درجه چندم به شمار می رفت. به نظر می رسد شهر جیرفت در دهه های گذشته و به ویژه دو دهه ی اخیر تا اندازه ای توانسته استدوباره جایگاه خود را بازیابد. این مقاله با استفاده از روش کتابخانه ای با مراجعه به منابع تاریخی و جغرافیای تاریخی دست اول، گزارش های باستان شناسی و گزارش های آرشیوی تلاش کرده است با مطالعه ی سیر تحول و روند رشد شهر جیرفت در سده ی حاضر، نشان دهد روند متروک شدن شهر قدیم جیرفت روندی تدریجی و نه یکبار بوده و علت اصلی متروک شدن این شهر و به طور کلی حذف آن از جغرافیای کشور [عملا] پس از حمله ی غزها، از رونق افتادن زندگی شهری و شهرنشینی می باشد.
    کلیدواژگان: شهر، جیرفت، محوطه ی باستانی شهر قدیم جیرفت، شهر معاصر جیرفت، تاریخ، باستان شناسی
  • پیروز مجتهدزاده* صفحه 79
    نظام جهانی دگرگون شده در دهه1990،اوضاع آسیای باختری و اولویت های ژئواستراتژیکش را در حدی باورنکردنی دگرگون کرد.در همان حال، اولویت ژئواستراتژیک در منطقه خزر- آسیای مرکزی ایران را در یک وضعیت محوری در غرب آسیا قرار داده است: در حالی که بازی های ژئوپولیتیک و ژئو استراتژیکی ایالات متحده نومحافظه کار با بازیگران گوناگون پس از سقوط شوروی پیشین پی گیری کرد حساسیت های بزرگی را در وضعیت ژئوپولیتیکی منطقه سبب شده است.
    در شکل گیری های اولیه ژئوپولیتیکی استنباط پیدا شدن یک هارتلند جدید در منطقه واقع در میان دو منطقه خزر-آسیای مرکزی و خلیج فارس (جفری کمپ:1997، 14-16) سبب گردید تا ایران خود به خود در مقام ژئوپولیتکی تازه و حساس یک پل سرزمینی میان آن دو منطقه قرارگیرد در آن راستا بود که فکر شد اگر قرار باشد خاورمیانه و خلیج فارس با منطقه خزر- آسیای مرکزی ارتباطی جغرافیایی برقرار کنند، چنین ارتباطی تنها از راه ایران واقعیت پذیر است، چرا که ایران تنها کشور خاورمیانه و خلیج فارس است که در منطقه خزر- آسیای مرکزی نیز حضور جغرافیایی واقعی دارد. در همان حال، ایالات متحده امریکا پذیرفتن موقعیت جغرافیایی جدید ایران و در نظر گرفتنش در طرح های امنیتی مربوط به نظام نوین جهانی مورد نظر خود را دشوار دید. این وضعیت جغرافیایی بستری ژئوپلیتیک و ژئواستراتژیک را شالوده ریخت که مفاهیم امنیتی متفاوت ایران و امریکایی رو درروی هم قرار گرفته و بر روابط دو جانبه میان آن دو سایه افکند.
    کلیدواژگان: خزر، آسیای مرکزی، ژئوپولیتیک، ایران، ایالات متحده، شوروی
|
  • Najie Abavisani Joghataie*, Amir Ahmad Aminian, Khosro Sahhaf Page 9
    Whenever history affects the natural and cultural varieties, unique life pattern and local architecture will be shaped. Local designs, stone structures, Ivans supported with wood columns and woodreinforced roofs in mountainous villages, they all reminds us of past architecture of our country and it’s monumental and historical structures such as Persepolis. All these elements create living spaces which completely matches the needs and social cultural life of the region. This paper tries to explain and introduce the architecture and design of mountainous rural homes of its habitants especially considering the Ivan element as an important feature in local architecture of mountainous kang village, located somewhere in Torghabe near Mashhadcity. The following paper is a result of library studies, registering the field studies and recordings of the writer from the village.
    Keywords: Ivan, rural homes, Kang village, local architecture
  • Rohallah Shirazi, Ali Reza Asgari Chaverdi, Saman Farzin*, Abed Taghavi Page 21
    Archeological research denotes the fact that a kind of Cairn Burial had been in vogue in the Iranian southern and south-east region and in south-west of Indian Peninsula (Baluchistan of Pakistan). During new archeological investigations carried out in the south of South Makran (Nikshahr and Chabahar), abundant samples of this burial type were appeared. Among the identified sites, the largest and most significant of them was “Damb-i Koh” site located in Bahu kalat plain. One of the significant features of these graves includes diversity in the burial structures and also their dispersion pattern. Regarding the chronology in the existing researches, these graves have been ascribed to Parthian Dynasty. And this chronology is based on the numismatics evidence which has been provided by Stein in excavations performed during 1930s.Providing new archeological evidence including classification of burial structure and typology of pottery types, the present study introduces, categorizes, and provides relative chronology of this burial tradition and confirms its Parthian chronology.
    Keywords: Cairn Burials, Makran, Parthian, Burial Traditions, Chronology
  • Ezzato Llah Ezzati, Ahamad Savarrakhsh* Page 41
    The end of the cold war has profound and fundamental effect on the overall pattern of international security. The emergence of new actors on one hand and new arrangements (measures) on the other hand has changed the nature of the security in the third millennium. In this context, arrangements (measures) that do not recognize borders, such as narcotic drugs and trafficking and its consumption have great importance because it is an ideal sample of a customary security problem that strongly and continuously become security so at this time it is at the forth category of the world big critics and according to current statistics it is considered the world’s second largest business after the sale of military weapon. This causes the mentioned threat to have strategic and multifaceted aspects and has special complexities.One of the big centers for cultivation of narcotic plants, producing, distributing and trafficking of narcotic drugs in the world, the axis of golden crescent, contains Afghanistan, Pakistan and Iran, which is centered entirely in the field of great Khorasan and from a long time ago the importance of connective and transitional connection in addition to the current of energy and information while providing invaluable opportunities also provides great threats to it.In the meantime, with forbidding of any cultivation and production of narcotics as a result of special geographical position and locating in the way of origin (Afghanistan and Pakistan) and destination (Turkey and Europe) of transiting mentioned drugs changes into the parking for traffickers and this provides various dangers (hazards) in political, security, social and economical aspects in its eastern borders.This paper with analytic - descriptive methods and by using library resources is searching a position in great Khorasan in geoplolitic ofeht fo gnidnfi ehT. sgurd citocran dna aera cfiiceps a ni tcejbus deredisnoc eht tuoba stcepsa daerpsediw stneserper repap narI taht staerht suoregnad dna suoires tsom eht fo eno era sgurd citocran taht setacidni. ytiruces lanoitan retfa ti htiw decaf.
    Keywords: narcotic drugs, golden crescent narI, natsikaP, natsinahgfA, nasarohK retaerg
  • Mehdi Faraji* Page 55
    The sadabad pact was a regional treaty among four countries,Afghanistan, iran, tyrkey and araq. this contract was tied in unsafe and unstable condition by initiative of iran before the second world war in Tehran in 1937 / 1316. That mentioned pact constrained obligors to observance lack frontier aggression principals, no interference in internal affairs, peaceful settlement of quarrels. Recognition, formation quality of sadabad pact, explanation of ends and effective factors in this tie is most important question for this article. this article is trying to analyze the impression or disimpression of Britain in formation of this pact.
    Keywords: sadabad pact, diplomatic relationship, Iran, turkey, Britain, the soviets
  • Seyed Rasoul Mousavi Haji, Meisam Shahsavari* Page 65
    Ancient Site of Old city of Jiroft, which is known as “Shar-e Daqyqnous” is a Big Site With the Area More Than 1200 Hectare. This Site is in the West and Nearly Connected to the present Jiroft City. According to Performed Research, the Mentioned Site is the Remains of Jirof that Was Mentioned in Historical and Geographical sources. This City was the Most Important Urban Center in the Southern Part of Kerman Province to Persian Gulf in the First Centuries to Middle Ages that Had Been Known With the Name of Jiroft Town (Velayat or Kore). After the Attack of Ghoses and the Falling of Seljoq’s Of Kerman Dynasty, the Historical and Evolutionary Role of this City and South Region of Kerman (With the Centrality of Jirft) Became Faint- Colored in Spite of Extraordinary Abilities and Possibilities. We Can Say That This Region didn’t Fulfill an Important and Considerable Role in The Evolutions and Occurrences of Kerman Province and Totality in the Country until to Present Centuries. This Region was a Place with Lower Rank. It Seems Jiroft Could Attain Its Position Again in Past Decades and Certainly in Tow Present Decades. This Essay is According to Library Studies and by Referring into Historical Sources and Geography and Archaeological and Archive Reports. We Tried to Show with the Study of the Process of Evolution and the Growth of Jiroft in Present Century that the Process of Being obsolete of Old Jiroft City Was a Gradual Process and It Wasn’t Happened All at Once. The Main Reason for Being of This City and Eliminating It from the Geography of Country After Attack of Ghoses is Losing the Flourish of Urban Life and Being Townsman.
    Keywords: City, Jiroft, Ancient Site of Old City of Jiroft, Modern City of Jiroft, Archaeology, History
  • Pirouz Mojtahed Zadeh* Page 79
    The changing world order of 1990s changed situations in West Asia and its geopolitical priorities beyond belief. At the same time, geo-strategic priorities in the region of Caspian-Central Asia provided Iran with a pivotal position in West Asia, where the geopolitical and geo-strategic games played by US neocons vis-a-vis other players in the wake of the collapse of Soviet Union caused great sensitivities in the geopolitical and security situations of that region.The US conceptualization (Geoffrey Kemp: 1997, 14-16) of emergence of a new heartland in the region sandwiched between Caspian-Central Asia and the Persian Gulf automatically enhanced Iran’s new and highly sensitive position as the only land-bridge between the two regions. It was in that panoramic view that the idea emerged that if the Middle East and Persian Gulf were to have a liable geographical high-way to connect them to the region of Caspian-Central Asia this could be possible only through Iran. This was because Iran is the only country of the Middle East and Persian Gulf that borders Caspian-Central Asia at the same tune. In the mean time, the United States found acceptance of Iran’s new geopolitical situation and accepting its role in the formation of security arrangements pertaining to its idea of New World Order ratherdifficult. This geographic transformation of positions in the region of Caspian-Central Asia cemented a geopolitical and geo-strategic foundation on which, varying Iranian and American security concepts clash and overshadow their mutual relations.
    Keywords: Caspian, Central Asia, Geopolitics, Iran, USA, Soviet Union