فهرست مطالب

پژوهشنامه خراسان بزرگ - پیاپی 12 (پاییز 1392)

پژوهشنامه خراسان بزرگ
پیاپی 12 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/19
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عابد تقوی، احمد نیک گفتار* صفحه 9
    شهر تاریخی اسفراین(شهر بلقیس)در فاصله سه کیلومتری جنوب غربی شهر کنونی اسفراین و در بین شاه راه قدیم جرجان- نیشابور واقع شده است. براساس مطالعات باستان شناختی، حیات اجتماعی شهر ستره زمانی از عصر ساسانی تا پایان دوره صفوی را شامل می شود که دوران شکوفایی آن مربوط به قرون میانی اسلامی است. این شعر بالغ بر 180 هکتار وسعت دارد و متشکل از دو بخش ارگ و شارستان است. بخش ارگ دارای وسعتی حدود 51000 مترمربع است که 29 برج در اندازه های متفاوت، وظیفه حفاظت از ارگ برعهده داشته اند. بخش شاربستان نیز با 175 هکتار وسعت، شامل بیشترین آثار و بقایای معماری است. به استناد منابع مکتوب و شواهد باستان شناختی، بناهای عام المنفعه ای نظر بازار، حمام، مسجد و رباط از جمله آثار موجود در این بخش به شمار می آیند که در نتیجه مطالعات باستان شناسانه، مکان و وضعیت برخی از این بناها، مورد شناسایی قرار گرفته اند. براساس کاوش های باستان شناختی در شهر تاریخی بلقیس، بقایای یک آب انبار در ضلع جنوبی شارستان متشکل از سردر، راه پلکان و مخزن کشف گردید. این مقاله با محوریت مطالعه این آب انبار در پی پاسخگویی به سوالات زیر است:ساختار معماری آب انبار مکشوفه از کاوش های باستانشناسی شهر بلقیس چیست؟
    دلایل قرارگیری آب انبار در بیرون فضای شارستان چه بوده است؟
    روش های تامین آب و تهویه آب انبار شهر چگونه بوده است؟
    هدف اصلی این تحقیق، تحلیل ساختار معماری آب انبار مکشوفه از شهر تاریخی بلقیس اسفراین با روش توصیفی- تحلیلی و بهره گیری از شواهد باستان شناختی و مطالعه منابع مکتوب تاریخی است.
    کلیدواژگان: خراسان شمالی، شهر تاریخی بلقیس اسفراین، ساختار معماری آب انبار، کاوش های باستان شناختی
  • علیرضا روحی* صفحه 21
    خراسان در سده پنجم و ششم از ترکیب مذهبی خاصی برخوردار بود.منازعات مذهبی و درگیری بین مذاهب مختلف، ویژگی اصلی این دوره است. تعصب غزنویان نسبت به اهل سنت، باعث سختگیری شدید نسبت به شیعیان گردید. سیاست های مذهبی حکومت سلجوقیان در تشدید اختلافات فرقه ای تاثیر زیادی داشت. تعصبهای فرقه ای عمیدالملک کندری و خواجه نظام الملک طوسی باعث شد تا بین حنفیان و شافعیان رقابت های شدیدی به وجود آید. حمله غزها به خراسان موجب ویرانی و کشتار شدیدی گردید؛ به دنبال این حمله درگیری های شدید فرقه ای و مذهبی شکل گرفت.
    مذهب غالب، شافعی بوده، پس از آن مذهب حنفی که مورد اعتقاد پادشاهان سلجوقی است، قرار داشته است. حنبلیان در چند شهر به ویژه در هرات پیروانی داشتند. تا آنجا که از منابع بر می آید، دانشنمد برجسته مالکی مذهبی در خراسان حضور نداشته است. شیعیان امامی از جایگاه خاصی برخوردار بوده، و برخی از دانشمندان برجسته شیعه در این عصر می زیستند. اسماعیلیان در شهرهای مختلف نفوذ زیادی داشته و همواره با دولت سلجوقیان، منازعات سیاسی شدیدی داشتند. همچنین تعداد اندکی از زیدیان در خراسان می زیستند. پیروان ادیان مسیحیت و یهود نیز در خراسان، به صورت محدود می زیستند و دارای مراکز عبادی خاصی بودند.
    کلیدواژگان: خراسان، منازعات مذهبی، مذاهب اهل سنت، شیعیان امامی، اسماعیلیان، مسیحیت، یهود
  • امید شیوا* صفحه 37
    توران همان جایی است که در اوستا نامه ایرانیان باستان و سایر منابع کهن پهلوی از آن به عنوان گوشه ای از سرزمینهای آریایی یاد شده. شاهنامه فردوسی نیز در سراسر روایت تاریخ کهن ایران زمین در تقابل وتعامل با ملل دیگر و به ویژه تورانیان است.
    طی سالیان گذشته که توجه غربیان همواره به سوی تاریخ شرق باستان معطوف بود پژوهشهایی نیز از سوی آنان در این زمینه صورت گرفته است؛ اما به نظر شناخت حقیقی این سرزمین و مردمان آن بدون بررسی منابع ایرانی امکان پذیر نیست چرا که این قوم بیشترین تعامل را با ایرانیان داشتند و به گواهی اسناد معتبر تاریخی و باستان شناسی حتی از یک تبار بودند. در این مقاله برآنیم تا به بررسی جایگاه جغرافیایی توران زمین در شرق باستان، نژادو تبار مردمان آن، آداب و رسوم و بویژه ارتباط آنها با فرهنگ ایران زمین بپردازیم.
    کلیدواژگان: توران، اوستا، شاهنامه فردوسی، فرهنگ ایران زمین
  • عزت الله عزتی، احمد سواررخش* صفحه 47
    مرزها، خطوطی هستند که یک واحد متشکل سیاسی، یا یک کشور را، از دیگر واحدهای مجاور جدا می سازند.کارکرد اصلی مرزها، در تعاملات بین کشورهای پیرامون آن آشکار می شود، و این تاثیرات متقابل، باعث می گردد تا دولت های دو طرف مرز، نسبت به یکدیگر، از خود رفتار خاصی بروز دهند.
    با توجه به این نکات، جغرافیای امنیتی مرزهای شرقی ایران، به شدت متاثیر از دو کشور همسایه ی افغانستان و پاکستان است که هر یک دارای مسائل و مشکلات خاصی می باشند که بر امنیت مرزهای شرقی ایران در ابعاد ملی و منطقه ای، تاثیرمی گذارد.
    ابعاد تهدید و ناامنی در طول مرزهای خاوری ایران، عبارتند از: مواد مخدر، تروریسم، مهاجرت و پناهگان و آوارگان افغانی، توسعه ی ناامنی به داخل ایران، و تحرکات مذهبی. در این میان، مواد مخدر و ترانزیت آن، به دلیل مجاورت ایران با محور هلال طلایی به عنوان تولید کننده حدود 80 درصد مواد افیونی در دنیا، قرار گرفتن در مسیر مبدا (افغانستان و پاکستان) و مقصد (ترکیه و اروپا)، و تاثیرات مخربی که گذشته از روستاها و مناطق مرزی، در درون کشور بر جای گذاشته، و هزینه های زیادی را به ملت تحمیل نموده، از اهمیت ویژه و افزون تری برخوردار است.
    این مقاله، با روش تحلیلی- توصیفی، و با استفاده از منابع و اسناد کتابخانه ای، در پی تبیین چگونگی ترسیم مرزهای شرقی ایران، ابعاد تهدید و ناامنی، و تشریح واقعیت ها و ظرفیت های جغرافیایی ایران برای ترانزیت آن از مسیر این کشور می باشد.
    کلیدواژگان: ترانزیت مواد مخدر، مرزهای شرقی ایران، محور هلال طلایی، افغانستان، پاکستان
  • اسماعیل یوسفی*، عبدالله مسلسل، امیر رحمانی، محسن قربانخانی صفحه 63
    تمدن راه مشترک زندگی، اندیشه و کنش انسان و در برگیرنده سازگاری کلی با نیازهای اقتصادی یا محیط جغرافیایی پیرامون و سازمان مشترکی برای فرونشاندن نیازهای اجتماعی و سیاسی محیط پیرامون و مجموعه مشترکی از اندیشه ها و دستاوردها است. لذا آگاهی از فرهنگ و تمدن به جهت شناخت هویت و نقطه ی آغازین دگرگونی های اجتماعی- تاریخی ضروری به نظر می رسد. از آنجاییکه هدف از پژوهش حاضر، شناخت و بررسی تاریخ، فرهنگ و تمدن سرزمین ماوراء النهر به عنوان یکی از مناطق مهم و تاثیرگذار سیاسی، اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و غیره بر خراسان بزرگ و سایر شهرهای منطقه می باشد، روش پژوهش منطبق بر روش توصیفی- تحلیلی و به صورت مطالعه ی اسنادی و کتابخانه ای است. در این راستا از مقالات، کتب، پژوهشها و طرحهای مستند داخلی و خارجی مرتبط با موضوع در جهت دستیابی به هدف پژوهش استفاده شده است. شواهد تاریخی نشان می دهد که ماوراء النهر به صورت منطقه ای حائل میان شهرهای آباد و پررونق و پرجمعیت مشرق ایران و دشتهای لم یزرع و خشک اقوام صحرانورد و چادرنشین آسیای مرکزی از یک طرف و تمدن قدیمی و ریشه دار چین از طرفدیگر بوده است. یافته های پژوهش بیانگر آن است که در طی هزار سال، زبان مردم خراسان و ماوراء النهر به عنوان زبان علم و ادب، زبان رسمی و اداری حوزه ی گسترده ای را فراگرفته و به رغم فشارها و محدودیت های گوناگون نظیر جنگهای ویرانگر و مهاجرتهای ناشی از آن، گرایش به معارف قرآنی و عشق و علاقه به فرهنگ اسلامی و نشر علوم و معارف اسلامی، فزونی و مورد استقبال علمای شهرهای خراسان بزرگ، به خصوص ماوراء النهر بوده است، از طرفی نفوذ عناصر ترک به داخل شهرهای ایران، مرزهای سیاسی و جغرافیایی شرق ایران را سست و ناپایدار نمود، به طوریکه در دوره ی فرمانروایی غزنویان نخستین سدشکنی و نفوذ ترک در خراسان ظاهر شد.
    کلیدواژگان: ماوراء النهر، خراسان بزرگ، تاریخ، تمدن، فرهنگ
  • سید رسول موسوی حاجی*، سامان فرزین صفحه 75
    استقرار، توسعه فضایی و الگوی پراکنش محوطه های باستانی در درجه اول تابع شرایط محیطی و جغرافیایی آنهاست و عوامل مختلفی مانند موقعیت جغرافیایی، ارتفاع از سطح دریا، آب و هوا، خاک، پوشش گیاهی و همجواری آنها با عوارض طبیعی مانند کوه، دشت، رودخانه، جلگه و غیره نقش تعیین کننده هایی در پیدایش و شکل گیری محوطه ها و رونق و شکوفایی آنها داشته است و همچنین هر یک از آنها به نحوی در وسعت و گسترش و توسعه و تعیین نقش آنها سهم بسزایی داشته است. برای مثال، رودخانه ها که منابع عمده تامین آب بشمار می رفت در نواحی مختلف و در ارتباط با شرایط جغرافیایی حاکم با روش های مختلف مورد بهره برداری قرار گرفته اند. همچنین نقش و تاثیر محیط جغرافیایی از زمانهای دیرین در شکل گیری و پیدایش تمدنها نقش اساسی داشته است بطوری که اگردر تمدنهای بزرگی همچون ایران، بین النهرین و مصر دقت کنیم متوجه نقش و تاثیر طبیعت در پیدایش این تمدنهای بزرگ می شویم.
    پژوهش حاضر می کوشد تا تاثیر عوامل زیست محیطی ونقش آنها را در شکل دهی فضای استقراری قبور در دوره اشکانیان در حوزه مکران جنوبی (شهرستانهای نیکشهر و چابهار) در استان سیستان و بلوچستان مورد بررسی و مطالعه قرار دهد. برای دستیابی به این مهم، ابتدا منطقه مورد مطالعه، مورد بازدید قرار گرفت. نتیجه این بازدید، مشاهده ی تعداد کثیری از محوطه های باستانی دارای گورستان، مربوط به دوره پارتیان (اشکانیان) بوده است که اساس و زیربنای این تحقیق را تشکیل می دهند. نتیجه مشاهدات عینی و مطالعات انجام شده نشان می دهد که عمدتا گورستانهای سنگی متعلق به دوره اشکانی، در مجاورت یا نزدیکی منابع آب قرار دارند و در دامنه صخره ها قرار گرفته اند و نشان از یک استقرار کوچرو دارند. با توجه به اینکه مجموع قبور در شرایط زیست محیطی تقریبا یکسانی قرار دارند، می توان نتیجه گرفت که اقلیم و زیست بوم در این شیوه تدوین نقش بسزایی داشته است.
    کلیدواژگان: شرایط زیستی، الگوپراکنش، تدفین، اشکانی، مکران
|
  • Abed Taghavi, Ahmad Nikgoftar* Page 9
    Historical city of Esfarayen (Belgheys city) has been lacated in 3 Km South-western Esfarayen between main-road old of Jurjan- Nishpur. on the base of Archaeological studies, Social life of city have contained from Sasanids era until late of safavid period. The glory of time in this city related to Islamic medieval centuries. This city enlarged more then 180 hectare and formed two parts such as Ark and Sharistan. Ark area contains extension 51000M, approximately which it were protected by 29 forts. Sharistan have 175 Hectare and architecture remains. According to historical texts and archaeological evidences, public buildings like this Bazaar, Bath, Mosque and Caravansary have been determined in Sharistan area that it have recognized location and situation on based of Archaeological studies. Due to archaeological excavations of historical city of Belgheys, discovered water storage remains in southern side of Sharistan consist of doorway, stairs and tank. This article tried to answer under questions:1)What’s architecture structure of water storage from archaeological excavations of Belgheys historical city?2)What’s reasons location of water storage in outside Sharistan area?3)What’s supply techniques water and air-conditioners of water storage city?In this research attempted to descriptive- analytic approach have studied architecture structure of water storage from historical city of Belgheys by archaeological evidences and historical texts.
    Keywords: Northern Khorasan, Historical city of Belgheys, water storage of Architecture structure, Archaeological Excavations
  • Ali Reza Roohi* Page 21
    Khorasan in the fifth and sixth centuries had particular religious composition. Religious disputes and conflicts between different faiths are the main characteristics of this period. Ghaznavid bias toward sunni caused severe crackdown against the shia. Religious policies of Seljuk rule had a great impact on the escalation of sectarian strife. Sectarian bias of Amid al molk Kondori and Khaje Nezam al Molk Toosi led to fierce competition between the Hanafi and Shafi’i. The Ghoz invasion to Khorasan caused severe devastation and destruction. Following this attack broke out heavy fighting of sectarian. Ismailis in different cities had a strong influence and always had intense political conflicts with the Seljuks. Also afew Zaidi lived in Khorasan. Christian and Jewish faiths lived in Khorasan on a limited basis and had certain worship centers.
    Keywords: Khorasan, religious disputes, Sunni religions, Imami Shiites, Ismailis, Christianity, Jewish
  • Omid Shiva* Page 37
    Touran was mentioned In Avesta (Zoroastrian holy book) and some other Pahlavi books as apart of Aryans mother land. Shahnameh is full of stories about Iranian confrontation as well as interaction with other nations including Touranian..Writing this essay, I try to do a survey on Touran rough geographical boundaries, its people race and origine, dwellers customs and conventions and especially their relationship with Iranians.
    Keywords: Touran, Avesta, ferdowsi shanameh, irnanian culture
  • Ezzatollah Ezzati, Ahmad Savarrakhsh* Page 47
    Borders are lines that separate a single composed political unit, or a country, from other adjacent units. The main function of borders becomes clear in the interaction of its surrounding countries and these mutual effects cause the countries in the two sides of the border to show special behavior toward each other.According to these points, the security geography of eastern borders of Iran is increasingly influenced by two neighboring countries, Afghanistan and Pakistan that each of them has special problems and issues that influence on the security of the eastern borders of Iran in the regional and national aspects.Aspects of threats and insecurity along the eastern borders of Iran include: narcotic drugs, terrorism, immigration and refugees and homeless of Afghanistan, insecurity development into Iran and religious movement. In the meantime narcotic drugs and its transit has great and special importance because of its proximity to the axis of golden crescent as the producer of 80% of opium in the world, locating in the way of origin (Afghanistan and Pakistan) and destination (Turkey and Europe) of this ominous business, financial turnover of thousands milliard in the world and three milliard dollars in Iran and devastating effects in the villages and region of the borders and also inside the country and imposing huge cost on the nation.This paper with analytic-descriptive methods and by using library resources and documents is searching for drawing the eastern borders of Iran, aspects of threats and insecurity along the mentioned borders with the emphasis on narcotic drugs as the most important case of threat and insecurity, and explaining the facts and geographical capacity of Iran for its transiting through the way of this country.
    Keywords: transit of narcotic drugs, eastern borders of Iran, the axis of golden crescent, Afghanistan, Pakistan
  • Esmail Yusefi*, Abdullah Mosalsal, Amirrahmani, Mohsenghorbankhani Page 63
    Civilization is a common way of life, thought and human action and containing general conformance with the requirements of the recipient’s economic or geographic environment and common organization to quench the social and political needs of environment and a common set of ideas and achievements. Therefore, the knowledge about the culture and civilization is necessary in order to identity and as a starting point for understanding the history of social change. The aim of the present study is to identify and explore the history, culture and civilization of the territory Transoxiana as one of the important Regions and influencing the political, social, cultural, economic and other cities in the Greater Khorasan region, since, this research is based on descriptive - analytical methods and as a library and documentary study. In this regard, articles, books, and internal and external documentary researches relating to the subject are used in order to achieve the aim of the study. Historical evidences indicates that the Transoxiana was as a buffer area between the prosperous, thriving and populous towns of eastern Iran and Non-agricultural and arid plainsand nomadic tribes’ fielders of Central Asia and rooted and ancient civilizations of China on the other hand. Research findings indicate that over thousand of years, people of Khorasan and Transoxiana acted as a language of science and literature covered a wide area of official language. Despite various constraints such as wars and migrations due to its, tendency to the Quranic teachings and love to Islamic culture and spreading Islamic sciences, welcomed scholars of the cities of Khorasan, especially in Transoxania. On the other hand, came out of Turkish to the cities of Iran, undermind and unstabled political and geographic boundaries of East Iran. So that in the period of the Ghaznavid Empire the first influencing and cracks appeared in Khorasan.
    Keywords: Transoxiana, Greater Khorasan, History, Ccivilization, Culture
  • Seyyed Rasool Mousavi Haji*, Saman Farzin Page 75
    Establishment, development and spatial distribution pattern of archaeological sites and geographic conditions is primarily a function of several factors such as geographical location, altitude, climate, soil, vegetation, and proximity to the terrain, such as mountains, plains, rivers, plains, etc. play a decisive role in shaping the emergence and prosperity of their area And so each of them and determine their role in the expansion and development has contributed. For example, rivers were considered the major source of water supply in various areas related to geography The various methods used have been also The role and influence of the geographical environment on the formation and development of civilizations from ancient times is essential. So, if the great civilizations such as Persia, Mesopotamia and Egypt, and so we look at the role and nature of the development of the great civilizations.This study attempts to influence environmental factors and their role in shaping the environment in graves Parthians in southern Makran region (Chabahar & Nikshahr city) in Sistan and Baluchestan Province has been studied. To this point, the study area was investigated in a systematic archaeological Survey. This study has identified a large number of ancient sites, cemeteries, the Parthian period (Parthian) has been the basis of this study form the basis of research. With Archaeological and environmental study of the Makran region of southern Balochistan, the theory is expected The stone which the cemetery belonged to the Parthian era, are located adjacent to or near the water and the rocks are in the range And that is a nomadic settlement. Considering that graves are in the same environmental conditions, it can be concluded that the climate and environment has had a significant role in the burial practices.
    Keywords: living conditions, dispersal patterns, burial, Parthian, Makran