فهرست مطالب

پژوهشنامه خراسان بزرگ - پیاپی 13 (زمستان 1392)

پژوهشنامه خراسان بزرگ
پیاپی 13 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/11/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ایرج افشار (سیستانی)* صفحه 9
    استان پهناور و استراتژیک سیستان و بلوچستان در جنوب ایران و شمال دریای عمان و باختر افغانستان و پاکستان قرا رگرفته و از دیرباز خساتگاه یکی از دیرین ترین و پربارترین نمودهای فرهنگ ایرانی بوده (راولینسون 1378: 34) و در دورانی بیش از ده هزار سال همواره پایدار مانده است و آثار درخشان فرهنگ ایرانی، به گونه های گوناگون در سراسر آن نمایان است (افشار سیستانی، 1381: 17).
    سیستان و بلوچستان سرزمین اسطوره ها و حماسه ها، کانون اجتماع های شهرنشینی، پل پیوند آسیای باختری با هند و چین، و گذرگاه کاروان های بازرگانی بوده است (خیرآبادی، 1376: 97).
    جنوب خاوری ایران به انگیزه چیرگی به اقیانوس هند و دریای عمان و نیز جایگاه فیزیکی ویژه ی خود دارای ارزش استراتژیک است، و هم چنین قرار گرفتن این منطقه در آغاز راه های زمینی و در جای برخورد ابرقدرت ها، از دیرباز جایگاه سیاسی و نظامی ویژه ای را به دست آورده است (افشار سیستانی، 1381: 44). ریشه ی ناا منی های موجود در خاور ایران، ترکیبی از موضوع های سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، نظامی، اجتماعی و... بوده و برای رویارویی با آن، بایسته است به تلفیقی از راهکارها و روش های همانند روی آورد. در این زمینه می توان به وجود پیوند میا منافع اقتصادی مردم منطقه و شرارت و ناامنی اشاره کرد. نهادهای مسوول باید در چهارچوب برنامه ای منظم بتوانند این پیوند را به شکل مخالف جریان موجود، سازمان دهی نمایند.
    آسیب های روانی و فرهنگی، گرایش به مصرف مواد مخدر و خطرهای ناشی از آن، نه تنها جمهوری اسلامی ایران، بلکه تمامی جامعه های جهانی را مورد تهدید قرار داده است. در حالی که ایران با بهره گیری از هزینه های ملی به تنهایی بار مبارزه با یک تهدید جهانی را به عهده گرفته است.
    برای مبارزه با قاچاق و مرزهای ناامن، بایسته است اراده ای جهانی شکل گرفته و هزینه های رویارویی با آن را همه ی کشورهای جهان برعهده گیرند.
    همسانی های فرهنگی و همگنی ساختار جمعیتی دو سوی مرزهای خاور ایران، فضای مساعدی را برای رشد هرگونه اقدام ضد امنیتی در منطقه پدید آورده است. برای تغییر ساختار و ایجاد جریان هم گرایی در کناره ی مرز خاوری کشور، بایسته است طرح های اقتصادی، صنعتی، کشاورزی و با اعطای مزایای ویژه و با انتقال یا کوچ و به صورت بلندمدت اجرا شود (رضوی، 1380: 18).
    کلیدواژگان: سیستان و بلوچستان، تنگه ی هرمز، اقیانوس هند، دریای عمان، هند، چین، افغانستان، پاکتسان، مواد مخدر، امنیت پایدار
  • امیر رحمانی*، محسن قربانخانی صفحه 15
    امپراتوری بزرگ ایران سرزمینهای وسیعی را شامل می شد که اکنون هر کدام به کشوری مستقل تبدیل شده است. سرزمین خوارزم نیز به دلیل جایگاه جغرافیایی ویژه اش همواره مورد تازش بیگانگان بوده است. از آنجائیکه آگاهی از تاریخ به جهت شناخت هویت و نقطه آغازین دگرگونی های اجتماعی- فرهنگی ضروری به نظر می رسد، لذا هدف از پژوهش حاضر بررسی، شناخت و به یاد آوردن گوشهای از تاریخ و تمدن خوارزم به عنوان یکی از سرزمینهای خراسان بزرگ(سرزمینی که زمانی جز ایران بزرگ بود و حتی موطن اصلی نژاد آریایی در آنجا قرار داشت)می باشد. پژوهش فوق منطبق بر روش توصیفی- تحلیلی و به صورت مطالعه ی اسنادی و کتابخانه ای است. در این راستا از مقالات، کتب، پژوهشها و طرح های مستند داخلی و خارجی مرتبط با موضوع در جهت دستیابی به هدف پژوهش استفاده شده است. یافته ها نشان داد خوارزم تنها به دلیل وجود خاک حاصلخیز و آب رودهای بزرگ و دریاچه مشهور و بزرگ آن نمی بوده است بلکه این سرزمین که از آن با عنوان خواستگاه آریاییان جهان نام برده اند، به دلیل زحمات و رنج هزاران ساله تمدنسازان ایرانی و استفاده از آموزه های بزرگانشان، به بهشت روی زمین تبدیل گشته بود. از این بهشت شمالی، از این سرزمین مقدس بزرگترین پهلوانان، دانشمندان، صوفیان و غیره ایران و جهان برخواسته اند، لذا برای شناخت عظمت گذشته این سرزمین ایرانی که با خون دل و علم و تلاشهای هزاران ساله ایرانیان ساخته و شکوفا گردیده بود. باید به کاوشهای باستانشناسی و آثار باقیمانده از آن دوران که امروزه بیشترشان در خاک دفن گردیده اند، توجه خودرا جلب نمائیم.
    کلیدواژگان: خوارزم، خراسان بزرگ، تاریخ و تمدن، فرهنگ، ایران
  • امید شیوا* صفحه 29
    نگاه و اندیشه غربیان در تمام طول تاریخ همواره متوجه شرق و شرقیان بوده و در همین راستا دانش شرق شناسی به منظور پژوهش و شناخت آداب، رسوم و تمامی دانشهای مربوط به مردم خاور زمین در غرب شکل گرفت که متاسفانه تا حال پایه و اساس آن اغلب بر اصل تفکیک و تبعیض شرق از غرب و با هدف برتری و تسلط استعمارگونه غربی ها پیش رفته است. با این حال به نظر می رسد این شیوه تحقیرآمیز در نگرش غرب به شرق دوامی نیاورد و به ویژه با کشفیات جدید باستان شناسی و مطالعات منصفانه علمی جای خود را به تکریم و تعظیم دهد.
    ملل شرق قرنها پیش از دنیای غرب قدم در راه تمدن گذاشتند؛ کهن ترین شهرهای جهان باستان در بین النهرین عراق، جیرفت ایران وموهنجودارو در هندوستان موجب شگفتی بسیاری شدند. امپراطوری های بزرگ و قدرتمند در ایران، هند و چین باستان همگی زمانی شکل می گیرند که غالب جهان باستان هنوز در آغاز راه شهرنشینی است. به این ترتیب بر ما که زادگان این سرزمین هستیم از نگاه غربیان به خود نگریستن مایه شرمساری است.
    در این مختصر برآنیم تا پراکندگی نژادی و جغرافیایی ملل شرق را در تطابقی تاریخی با ابیات شاهنامه فردوسی قرار دهیم و در پی آن به مطالعه آداب، رسوم و اساطیر این ملل بپردازیم. بدیهی است مجال کوتاه این مقاله فرصت آن را نمی دهد تا بحث مفصل شود، بنابراین از آن دسته ملل یا سرزمینهایی که ذکر آنها کمتر در تاریخ کهن و شاهنامه فردوسی آورده شده است صرف نظر خواهیم کرد.
    کلیدواژگان: ملل شرق، فردوسی، شاهنامه
  • عزت الله عزتی، محمدحسن نامی، وحید بارانی پسیان* صفحه 41
    به جرات می توان قرن بیست و یک را قرن تحولات غیرقابل پیش بینی نامید، تحولاتی که باعث بحرانهای زیادی در جهان شده است. در این بین، قرار گرفتن ایران در مرکزیت و محوریت حوزه های ژئوپولیتیک خلیج فارس و دریای عمان، اقیانوس هند، آسیای مرکزی، قفقاز و تسلط بر کانون استراتژیک انرژی خاورمیانه، نقش بنیادی و اساسی در استراتژی های ژئوپولیتیکی و امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران ایفا می کند. فضاهای ژئوپولیتیک شمال، جنوب و شرق همچنین غرب کشور و اهمیت آن در برقراری و حفظ امنیت جمهوری اسلامی ایران بر همگان آشکار است. ضرورت شناخت این نواحی و کارکردهای آن می تواند نقش مهمی در ایجادامنیت ملی و بین المللی داشته باشد. در این مقاله سعی شده است با بهره گیری از روش کتابخانه ای، با اشاره به نقاط ژئوپولیتیک جمهوری اسلامی ایران و کارکردها و اهمیت ملی و بین المللی آن، ضرورت شناخت صحیح و دقیق یکی از این نواحی بحران زا(نواحی شرق ایران) را یادآور شده، و به راهکارهای در خصوص مدیریت این بحرانها پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: ژئوپولیتیک، امنیت ملی، جمهوری اسلامی ایران، بحران، نواحی شرق کشور
  • سیدرسول موسوی حاجی، داوود صارمی نایینی، ذبیح الله مسعودی* صفحه 51
    باغ های ایرانی به عنوان یکی از مصادیق بارز هنر، علم و ذوق ایرانی، همواره مورد توجه مردم نیز بوده اند. در سرزمین پهناور ایران، باغ هایی وجود دارد که از نقطه نظر هنر و معماری، نمونه های باارزشی تلقی شده و باعث ترویج هنر باغ سازی ایرانی در دیگر سرزمینهای اسلامی به ویژه سرزمین گوکانیان هند شده اند. گونه ای از هنر باغ سازی و باغ های ایرانی را در شهر بیرجند می توان مشاهده کرد. آغاز توسعه و شکوفایی شهر به دوره صفویه بر می گردد و با آغاز حکمرانی خاندان علم به تدریج مرکزیت قهستان از قاینات به بیرجند منتقل و از آن زمان به تدریج بر توسعه شهر بیرجند افزوده شد. با بررسی و مطالعه در تاریخ سیاسی دوره قاجار و حکام محلی این منطقه، نتیجه می گیریم که اوج ساخت و سازه های معماری منطقه در دوران شوکت الملک دوم که همزمان با اواخر دوره مظفرالدین شاه و عصر مشروطیت بوده، رخ داده است. از جمله این ساخت و سازها، باغهای تاریخی شهر بیرجند است. در این پژوهش سعی بر آن است تا ضمن بررسی علل و عوامل موثر در شکل گیری باغ های بیرجند، اجزای معماری و تزئینات وابسته به آنها نیز مورد تحلیل قرار گیرند. بررسی ویژگی هاو شاخصه های باغ های بیرجند نشان می دهد که در این نقطه از ایران، شکلی دیگر از باغ ایرانی با شیوه های متفاوت ظهور پیدا می کند. عدم حضور آب در محور اصلی باغ و وجود درختان کاج و سرو در دو طرف محور عملکردی و اصلی باغ، شکلگیری عمارت و کوشک اصلی در جهت شرقی- غربی بصورت کشیده در لبه ی شمالی (مانند باغ رحیم آباد) یا جنوبی (مانند باغ اکبریه و شوکت آباد و بهلگرد)، استفاده از درختان کاج، اتصال باغ به بافت روستایی، بهره مندی از تزئینات آجرکاری و گچبری در بناهای موجود در باغ از جمله شاخصه ها و ویژگی هایی هستند که مهندسان، هنرمندان و طراحان با اعمال آنها در باغ های بیرجند، آنها را به شکلی دیگر و شیوه های متفاوت از سایر باغهای ایرانی خلق کرده اند.
    کلیدواژگان: باغ ایرانی، معماری باغ های تاریخی، بیرجند، قاجار، پهلوی
  • مسعود مرادی، زهرا شبانی ثانی* صفحه 69
    در دوره قاجار بر اثر تهاجماتی که توسط اقوام ترکمن به ایران و به ویژه خراسان صورت می گرفت، بسیاری از شهرها و آبادی های این منطقه تا جنوب شرق دریای خزر در ناانمی به سر می بردند. این اقوام به غارت اموال و اسارت افراد می پرداختند. در این میان اشخاصی که در حال رفتن یا بازگشتن از سفرهای زیارتی بودند مورد حمله ترکمانان واقع شده و پس از غارت اموالشان، به اسارت گرفته می شدند و در صورتی که پیرو ناتوان بودند همان جا به قتل می رسیدند در غیر این صورت به بازارهای برده فروشی در بخارا، خیوه و مرو برده شده و رد آن جا به فروش می رسیدند. آنها اگر توانایی مالی داشتند می توانستند آزادی خود را بازیابند. حکومت قاجار پس از آگاهی از این خبرها به ویژه اگر فرد مهمی در شمار اسرا بود به حکام محلی فرمان های اکید برای آزادسازی آنها صادر و در بعضی موارد به اعزام سفیر بسنده می کرد. با وجود تمام تلاش هایی که از سوی حکومت برای مقابله با تهاجمات تراکمه صورت می گرفت تا اواخر دوره قاجار این روند وجود داشت. زیرا به جای این که تلاش ها پیشگیرانه باشد، بیشتر تدافعی بود.
    کلیدواژگان: ترکمانان، خراسان، زوار، اسارت
|
  • Iraj Afshar Sistani* Page 9
    Sistan and Baluchestan as a vast and strategic province is located in the south of Iran and north of Oman Sea and east of Afghanistan and Pakistan and historically has been one of the most ancient and fruitful manifestations of Iranian cultures. (Rovlinson,1999; 34) and remained ever sustained for a period of more than ten thousand years and the splendid works of Iranian culture with different forms are manifested in this province. (Afshar Sistani, 2002, 17).Sistan and Baluchestan is considered as the realm of the legends and epics, center of urbanization communities, a link bridge between Eastern Asia with India and China and a corridor used by commercial caravans (Kheirabadi, 1997; 97).Given dominance over Indian Ocean and Oman Sea as well as its own special physical position, southeastern of Iran enjoys a strategic value. This region is placed at the beginning of land roads which is the point intersection of superpowers and then has historically achieved a special political and military position for its town. (Afshar Sistan, 2002; 44).Insecurities origin existed in East of Iran, is a combination of political, economical, cultural, military, social concerns and for the purpose of confronting them, consideration of combination of solutions and methods is must. We can point to the coexistence of economic interests ordinary people of this area and insurgence and insecurity. The responsible bodies shall organize this link against current stream within an organized planning.Mental and cultural damages, tendency toward taking narcotic substances and the risks associated to it, has threatened not only the Islamic Republic of Iran, but also world communities. However, having enjoyed the national costs and expenditures, Iran has solely assumed the responsibility to challenge with the world threat.In order to challenge with smuggling and insecure frontiers, it is necessary that a global will to be formed and the associated costs and expenditure are paid by all of the countries.
    Keywords: Sistan, Baluchestan, Strait of Hormuz, Indian Ocean, Afghanistan, Pakistan
  • Amir Rahmani*, Mohsen Ghorbankhani Page 15
    Great Iranian Empire was a vast territory that now each of them has become an independent state. Due to its special geographical position has always been the land of Kharazm was attacked by aliens. Since awareness from history of cultural identity and social changes seems necessary the starting point, the aim of the present study, understanding and remembering the corner from the date of Kharazm and civilization is one of the Greater Khorasan territories (Except the territorial of Iran the great Aryan race or country of origin where it is located). This research is based on descriptive method - analytical study and a Library and Archives. In this context articles, books, research and design of internal and external documents related to the subject toward achieving the goal the research was used. The findings indicated Kharazm only due to the large rivers and lakes, fertile soil, and water are not known and it is great, but the land of the Aryans have mentioned it as the origin, Due to the efforts and suffering, thousands of years of civilization, Iranian filmmakers and the teachings of their leaders, had been transformed into a paradise on earth. Of these North Heaven of the Holy Land’s greatest heroes, scholars, Soufian and Iran and the world have come, therefore, to recognize the greatness of the Iranian nation and the science of heart and effort, and thrived for thousands of years Iranian were, Should be archeological research and the remaining works of that period are now mostly buried, we draw their attention.
    Keywords: Kharazm, Greater Khorasan, History, Civilization, Culture, Iran
  • Omid Shiva* Page 29
    The western always keep a close eye on eastern civilization through out the history. Toward doing a survey and getting to an understanding of their knowledge, customs and conventions a new field of study was created-orientalistic-. Unfortunately its principles have been emphasized on discrimination and segregation of eastern and western and eastern –assuming the supremacy and dominancy of the western out look-.Looking down on eastern civilization did not last long as recent archeological and fair scientific findings revealed values of the eastern out-look made the western to respect it.The dawn of eastern civilization was much sooner than the western one. The oldest city of the ancient world in Mesopotamia in Iraq, Jiroft in Iran and Mohenjoudarou in India were of incredible civilization.Formation of big empires in Iran, China and India were concomitant to stating of city dwelling in other parts of the world, so it would be looking into ourselves from western out-look put us to shame.In this essay I am to do a survey on racial and geographical distribution of eastern nations making a historical comparison with what has been mentioned in Shahnameh and then we do a survey on these nations’ customs, conventions and mythology. It goes without saying that this essay can not account for a full discussion of so I ignored the civilizations and nations not mentioned very often in Shahnameh.
    Keywords: eastern nations, Ferdowsi, Shahnameh
  • Ezatollah Ezati, Mohammad Hasan Nami, Vahid Barani Pesyan* Page 41
    Ventured into the twenty-first century called the century of unpredictable developments, The developments has led to many crisis in the world, Iran’s geopolitical position in the center and the centrality of the Persian Gulf and Oman Sea, Indian Ocean, Central Asia, Caucasus and Middle East energy strategy to dominate the center of the oval, plays The foundation Drastratzhy geopolitical and national security of Iran. Geopolitical areas of North, South, East and West of the country and its importance in establishing and maintaining the security of Iran are clear to everyone. Understanding the functions of these areas and can have an important role in national and international security. This paper has been using the library, the functions and the geopolitical importance of Iran and its national and internation, need for accurate identification of the areas causing (Eastern regions of Iran) Been noted. Guidelines on the management of this crisis are addressed.
    Keywords: Geopolitical, National Security, Islamic Republic of Iran, Crisis, Eastern borders of the country
  • Seyyed Rasoul Moosavi Haji, Davood Saremi Naieni, Zabihollah Masoudi* Page 51
    Iranian gardens, as one manifestation of the art, talent and knowledge of the people, have always been at the core of attention. In the broad land of Iran, there are valuable gardens that have extended the development of Iranian garden-making to other Islamic lands. One sample of Iranian gardens representing the garden-making art can be seen in the historical city of Birjand. The emergence and development of these gardens go back to Safavid period. When Alam family took power, the power transferred gradually from Ghohistan to Birjand. Studying the political history of Qajar and local governors show that historical gardens in Birjand were constructed in Shokat-al Molk II coinciding with Mozaffar Al-din Shah Reign. This thesis tried to study the evolutional formation of Persian and Birjand Historical gardens. Also, it was tried to analyze the architecture of the Gardens. This research carried out on the base of Fundamental studies and according to Historical Approach. Also, methods of gathering data have been documentary and field methods. Studying the structure of gardens in Birjand show that in this region, gardens have some unique characteristics. These characteristics are as follows: Absence of water in main axis; presenting of Pine and Cypress trees in two sides with Functional and main axis; forming of main Palace toward East-West along to Northern and southern edges (such as Rahim Abad &Akbariyeh, Shoukat Abad and Behelghard); connecting to rural contexts; unique brick work techniques and arcograph. Finally, this research tried to compare these gardens with others gardens to explain the Islamic architecture in Birjand City.
    Keywords: Iranian Garden, Historical Birjand Architecture, Birjand, Qajar, Pahlavi
  • Masoud Moradi, Zahra Shabani Sani* Page 69
    In the Qajar period, due to the attacks on Iran especially on Khorasan province by Turkmen, many of the cities and oases extending from this region to those as far as the easth southem parts of the Caspian sea were living in insecure conditions. These tribes captivated people and looted their properties. Meanwhile, the people who were going or coming back from pilgrimages were attacked by Turkmen and they were captivated after their properties were looted and if they were old they were killed’ otherwise, they were taken to slavery bazaars in Bokhara, khiva and Merv and were sold there. They could get free in case they were rich. after getting aware of this news especially if there was an important person among the slaves. Qajar dynasty gave commands to local rulers to free them and in some casesit sent ambassodars. in spite of all the efforts of the dynasty to avoid the attacks, this process went onto the end of Qajar dynasty, Because the efforts were defensive rather than preventative.
    Keywords: Turkmen, Khorasan, pilgrims, the capture