فهرست مطالب

جغرافیا - پیاپی 42 (پاییز 1393)

فصلنامه جغرافیا
پیاپی 42 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/20
  • تعداد عناوین: 15
|
  • عباس سعیدی صفحه 5
  • کرامت الله زیاری، احمد پور احمد، حسین حاتمی نژاد، بهزاد عمران زاده صفحه 7
    با نظر به حجم عظیم مطالعات صورت گرفته در زمینه ی “شهرهای اسلامی” طی یکصد سال اخیر؛ تعدد، تنوع و گاهی تناقض و تشتت نتایج حاصل از این مطالعات از یک طرف، و لزوم پاسخگویی صحیح به بسیاری از سوالات بی پاسخ موجود در این زمینه، از طرف دیگر؛ و همچنین ضرورت اقدام اصولی در راستای تدوین مبانی نظری شهر اسلامی؛ آسیب شناسی مطالعات و پژوهش های سابق و استخراج نقاط قوت و ضعف این مطالعات را، ضرورتی انکارناپذیر کرده است، تا علاوه بر مرتفع کردن بخشی از مسائل فوق، با کمک به ارتقاء کیفی تحقیقات، پژوهش گران محترم را در فعالیت های آتی در این زمینه یاری کند. بر همین مبنا، پژوهش حاضر در نظر دارد، با هدف زمینه سازی برای تدوین مبانی نظری شهر اسلامی، و با روش توصیفی- تحلیلی و اسنادی، اقدام به بررسی محتوای منابع موجود و در دسترس در زمینه مطالعات شهر اسلامی کرده و به تبیین و تحلیل آسیب ها و ایرادات مترتب بر این مطالعات بپردازد.
    کلیدواژگان: شهر اسلامی، مطالعات شهر اسلامی، مبانی نظری شهر اسلامی، ایرادات و آسیب ها
  • زهرا حجازی زاده، مجتبی هدایی، ندا مجیدی راد، سعید رحیمی صفحه 25
    یکی از وظایف عمده دانش ژئومورفولوژی کاربردی، بررسی موقعیت و ارزش محیط های انسانی آسیب پذیر در برابر انواع مخاطرات ژئومورفولوژیک است. مخاطرات ناشی از ماسه های روان و جابه جایی تپه های ماسه ای از برجسته ترین مخاطرات ژئومورفیک در مناطق خشک محسوب می شود، که علاوه بر آسیب رسانی بر کاربری های زراعی، بر ساختمان ها، نواحی زیر کشت، راه ها و شبکه های حمل و نقل در مدفون شدن آن ها توسط ماسه های روان مشکلاتی جدی ایجاد می کند. در این ارتباط خشکسالی های اقلیمی و پیامدهای آن، نقش موثری در تشدید وقوع مخاطرات ماسه های روان دارد. از طرفی به دلیل وقوع خشکسالی های اقلیمی متناوب در ناحیه ی آران و بیدگل و اطراف و از سوی دیگر مجاورت این نواحی با تپه های ماسه ای (بندریگ) این محدوده تبدیل به یکی از مستعدترین مناطق خشک در برابر مخاطرات ماسه های روان شده است. از آنجا که هدف از این تحقیق بررسی میزان تاثیر خشکسالی های اقلیمی بر تشدید جابه جایی تپه های ماسه ای در بند ریگ کاشان است. درگام نخست با استفاده از شاخص های مختلف اقلیمی شامل SPI، PNPI، RIA و Z score به پایش خشکسالی در منطقه در یک دوره سی ساله پرداخته شد و در مرحله بعد میزان ارتباط آن با فراوانی طوفان های ماسه از طریق تحلیل های آماری (ضریب همبستگی رتبه ای اسپیرمن) مشخص گردید. نتایج نشان داد که خشکسالی در منطقه بر اساس تجزیه و تحلیل های آماری صورت گرفته دارای درجه متوسط تا شدیدی است و همبستگی مثبتی بین وقوع خشکسالی های اقلیمی و مخاطرات ماسه های روان توسط طوفان ماسه دیده می شود.
    کلیدواژگان: مخاطرات ماسه های روان، تپه های ماسه ای، خشکسالی اقلیمی، بند ریگ کاشان، شاخص های خشکسالی
  • رحیم سرور، اصغر رشیدی ابراهیم حصاری صفحه 45
    زباله های بهداشتی و بیمارستانی یکی از خطرناک ترین انواع زباله های شهری است که در صورت مدیریت نامطلوب می تواند خطرات جدی را بر سلامت شهروندان مترتب سازد. مکانیابی بهینه دفن بخشی از این زباله ها که قابل دفن هستند، یکی از مهمترین مراحل مدیریت این پسماندهای خطرناک است. پژوهش حاضر کوشیده است تا با استفاده از عوامل موثر در مکان یابی دفن زباله های بهداشتی بیمارستانی و بوسیله ی مدل های کمی، سایت ها و پهنه های بهینه را در شهرستان بناب، برای دفن این نوع زباله ها مشخص نماید. نوع تحقیق از لحاظ روش توصیفی تحلیلی و از لحاظ هدف کاربردی-توسعه ای است. مدل های بکارگرفته شده جهت تعیین فضاهای مطلوب و بهینه دفن این زباله ها مبتنی برتلفیق مدل های تحلیل شبکه ای و دیماتل در وزن دهی به لایه های مکانی تولیدشده براساس عوامل مختلف و همچنین ترکیب قابلیت های این دو مدل با توانمندی های سیستم اطلاعات جغرافیایی در تعیین ارزش فضایی پهنه های مخنلف شهرستان است. دوازده عامل در نظرگرفته شده در تولید لایه های مکانی عبارت بودند از: فاصله از شهر، جهت توسعه ی شهر، فاصله از مراکز جمعیتی، فاصله ازخطوط انتقال نیرو، جهت وزش بادهای غالب، دسترسی به جاده های اصلی، جنس وترکیبات خاک، مکانیک خاک، شیب زمین، عمق آب-های زیرزمینی، محل آبهای سطحی، فاصله از گسل. رویکرد حاکم بر محاسبات فازی بوده و در فرآیند برهم نهاد لایه های مکانی ازعملگرهای فازی بهره گیری شد. نتایج پژوهش نشان می دهد که باتوجه به رشدجمعیت دربناب وروندتولیدزباله های بهداشتی-بیمارستانی، سایت موجود دراین شهرستان پاسخگوی مطلوب دفن زباله های تولیدی را درآینده نخواهد بود. درنهایت باتوجه به نیازسنجی مکانی به عمل آمده ومحاسبات صورت گرفته، ازبین پنج پهنه مکانی تعیین شده مدل های ترکیبی جهت مدیریت فضایی دفن زباله های بهداشتی- بیمارستانی، سایت بهینه انتخاب گردید.
    کلیدواژگان: مکان یابی، زباله های بهداشتی، بیمارستانی، مدل های کمی، بناب
  • حس کامران، رضا التیامی نیا صفحه 67
    منطقه آسیای مرکزی و اوکراین به دلیل موقعیت ژئواستراتژیک و دارا بودن ذخایر انرژی برای قدرتهای بین-المللی از جمله امریکا، قدرتهای اروپایی، روسیه و چین اهمیت خاصی دارد. رقابت بازیگران مختلف منطقه-ای و فرامنطقه برای نفوذ هرچه بیشتر در این منطقه و نیز چالش های متعدد زیست محیطی، امنیتی و اقتصادی باعث شد تا آسیای مرکزی و اوکراین به یکی از مناطق بسیار حساس جهانی و نیز عرصه کشمکش های داخلی و بحران های متعدد تبدیل شود. این منطقه همواره صحنه نفوذ و منازعات قدرت های بزرگ عرصه بین الملل بوده و حضور بازیگران فرامنطقه ای و عدم ثبات در این منطقه می تواند بر امنیت و منافع کشورهای ایران، آسیای مرکزی و روسیه نیز تاثیر بگذارد. سوال مهم پژوهش حاضر، این است عوامل و موانع مهم همگرایی موثر کشورهای آسیای مرکزی و قفقاز کدامند؟ یافته های تحقیق نشان می دهد که مهمترین این دلایل را باید در دو دسته از موانع داخلی یا منطقه ای و خارجی یا فرامنطقه ای جستجو کرد. عواملی که در کنار یکدیگر مانع آن شده اند کشورهای این منطقه حساس نتوانند با یکدیگر همکاری موثری داشته باشند. یافته های پژوهش نشان می دهد روندهایی مانند شیوه های اقتدارگرایانه حکمرانی، حمایت های عربستان سعودی از ترویج وهابی گری، رشد معنادار تحرکات تروریستی و افراطی، موقعیت ژئوپلتیکی آسیای مرکزی در کنار حضور چند هزار نفری تندروهای منطقه در سوریه، دارا بودن منابع غنی نفت و گاز، حکومت اقلیت حاکم بر اکثریت، عدم آگاهی لازم مردم از اسلام واقعی، محدود کردن اسلام به علمای دولتی، نفوذ و حضور عناصر سلفی در روسیه و تاثیر شگرف آنان بر مهاجرین کاری، فقر و محدودیت های شدید زندگی و بسیاری مشکلات بزرگ و کوچک دیگر از جمله مهمترین فرضیه های قطعی بودن محوریت بحران در اوراسیا تلقی می گردد. این پژوهش در صدد تبیین عوامل و موانع همگرایی کشورهای آسیای مرکزی و نیز پرداختن به عواملی است که صلح و ثبات منطقه آسیای مرکزی و پیرامون ان و نیز اوکراین را تهدید می کند.
    کلیدواژگان: اوراسیا، آسیای مرکزی، روسیه، ژئوپلیتیک، همگرایی
  • بهلول علیجانی، غلامحسین رضایی صفحه 89
    به منظور بررسی توزیع زمانی و مکانی تاوایی نسبی در ایران، از داده های بازسازی شده میانگین ماهانه تاوایی نسبی از NCEP/NCAR در محدوده 45 تا 5/62 درجه طول شرقی و 25 تا 40 درجه عرض شمالی استفاده شد که پس از رسم نقشه های هر ماه، تجزیه و تحلیل لازم صورت گرفت. بر این اساس ارتباط توزیع مکانی و زمانی تاوایی با مراکز فشار و بارش در ایران بررسی گردید. نتایج نشان می دهد که در فصل زمستان اکثر مناطق کشور به جز سواحل دریای عمان و استان بوشهر دارای تاوایی نسبی مثبت در سطوح بالای جو هستند. و در این فصل کشور تحت نفوذ بادهای غربی قرار دارد. در اوایل فصل بهار نیز شرایط مانند زمستان است، ولی در اواخر فصل بهار تاوایی منفی بتدریج از سمت جنوب گسترش یافته و بتدریج تمام کشور را دربر می گیرد. در فصل تابستان ایران به طور کامل در سطوح بالای جو دارای تاوایی منفی می باشد و در همین فصل کشور تحت سیطره مرکز پرفشار جنب حاره قرار دارد و بارندگی در این فصل به جز در سواحل خزر که ساز و کار بارش در آن متفاوت است، در دیگر نقاط کشور متوقف می شود و سرانجام در فصل پاییز مجددا تاوایی مثبت از عرض های شمالی به سوی جنوب گسترش یافته و به تدریج کل کشور را دربر می گیرد.
    کلیدواژگان: تاوایی، چرخندگی، تاوایی نسبی در ایران، پراکندگی فضایی تاوایی نسبی، ایران
  • بتول مجیدی خامنه، ریحانه سلطانی مقدس صفحه 103
    پروژه شهر سالم توسط سازمان بهداشت جهانی در منشور اتاوا به منظور بهبود بهداشت معرفی گردید. این پروژه چارچوبی را برای اجرای برنامه “بهداشت برای همه” در سال 2000 توسعه داد. سپس، این پروژه با برنامه کامل بهداشتی به یک جنبش گسترده و جهانی به ویژه در سطوح محلی تبدیل شد و در این ارتباط، دستور کار21 نقش مهمی در اجرای شهرسالم در سکونتگاه های انسانی داشته است. محله های کلانشهر تهران یکی از اساسی ترین عناصر اجتماعی- کالبدی هستند و آنها به عنوان حلقه ارتباطی میان شهروندان مشخص می شوند. در سالهای اخیر، کیفیت زندگی و سلامت عمومی با توجه به بلندمرتبه-سازی وآلودگی هوا کاهش یافته است. بنابراین، برنامه سلامت شهروندان نه تنها شامل مراقبت های بهداشتی است بلکه، رفاه اجتماعی روانی و فیزیکی را نیز دربر می گیرد. در این راستا این پژوهش تلاش می کند تا اهمیت پارک محله ای را در سلامت شهروندان ارزیابی کند. یافته های پژوهش نشان می دهد که دسترسی به فضای سبز به بهبود سلامت و تندرستی کمک کرده واز بیماری ها جلوگیری می کند. فضای سبز فرصت هایی را برای توسعه فراهم می کند و انسجام و حمایت اجتماعی را تقویت می کند. یافته های تحقیق نشان می دهد که مردمی که نزدیکتر به فضای سبز زندگی می کنند، فعالیت فیزیکی بیشتری دارند و کمتر احتمال دارد به اضافه وزن یا چاقی مبتلا شوند. یافته های دیگر این مطالعه نشان می دهد که اثرات ترمیمی فضای سبز همچنین باعث احساس لذت و تفریح، آرامش و آسایش می شود. احساس انرژی بالا، رضایت از زندگی و تمرکز بر وظایف از مزایای دیگر فضای سبز است. روش های اصلی تحقیق روش کتابخانه ای ونیز بررسی میدانی است.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، سلامت، زنان، پارک محله ای، شهرسبز، کلانشهر تهران
  • فرزانه ساسان پور*، سیمین تولایی، حمزه جعفری اسدآبادی صفحه 129
    امروزه شهرها با چالش های بسیاری در زمینه های اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی مواجه شده اند. در عین حال افزایش جمعیت به همراه نسبت روزافزون شهرنشینی پیامدهای زیان باری برای شهرها به ارمغان آورده است. تداوم این گونه رشد شهرنشینی با مشکلات اجتماعی، اقتصادی، و زیست محیطی، بحران آفرین و هشداری بر ناپایداری شهرها می باشد. در این میان مشکلاتی دیگر کیفیت زندگی و به تبع آن زیست پذیری در شهرها را به شدت کاهش می دهد. بنابراین ضرورت و اهمیت بحث زیست پذیری و توسعه پایدار امروزه در شهرها کاملا نمایان است. زیست پذیری و توسعه پایدار مفاهیم و رویکردهای هستند که در نهایت، شهری به دور از انواع مشکلات زیست محیطی، اقتصادی، اجتماعی را برای شهروندان به ارمغان می آورد. اصطلاح زیست پذیری اشاره به درجه تامین ملزومات یک جامعه بر مبنای نیازها و ظرفیت های افراد آن جامعه دارد. یک جامعه غیر زیست پذیر به نیازهای افراد آن جامعه بی اعتنا است و به خواسته های آن ها احترام نمی گذارد. زیست پذیری به طور کلی به سه بعد اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی تقسیم می شود که هر کدام شاخص های جداگانه ای دارند. ابعاد و شاخص های مورد نیاز این پژوهش نیز بر اساس ادبیات جهانی حاکم بر زیست پذیری انتخاب شده است. هدف این پژوهش بررسی زیست پذیری کلانشهر تهران در راستای توسعه پایدار است. روش تحقیق، توصیفی تحلیلی با هدف کاربردی می باشد. داده های موردنیاز برای تحلیل با استفاده از پرسشنامه گردآوری شده اند که روایی آن به صورت صوری و پایایی آن با آلفای کرونباخ 0/831 به تایید رسیده است. داده ها با بهره گیری از نرم افزارEXCEL، ARCGIS، SPSS و آزمون های آماری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند. جامعه آماری شامل سه گروه شهروندان، مدیران و معاونان شهرداری و بخش خصوصی بوده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که زیست پذیری کلانشهر تهران در هر سه بعد اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی در حد متوسط به پایین ارزیابی شده است که با این روند کنونی به سمت توسعه پایدار پیش نخواهد رفت.
    کلیدواژگان: زیست پذیری، توسعه پایدار، توسعه پایدار شهری، کلانشهر تهران
  • علیرضا استعلاجی صفحه 159
    برنامه ریزی در مولفه های مختلف از دیدگاه جغرافیای کاربردی مورد توجه قرار می گیرد که یکی از مهمترین آنها برنامه ریزی محیطی است. در این راستا برای این موضوع محدوده مورد مطالعه، منطقه سبلان انتخاب شده است. نوع تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر روش و ماهیت توصیفی- تحلیلی است. بررسی و تحلیل ساختار وضع موجود منطقه سبلان نشان می دهد که این ناحیه، دارای پتانسیلها و قابلیتهای بسیار زیادی در زمینه برنامه ریزی های مختلف توسعه می باشد که به شرح مولفه های زیر اشاره می شود و بایستی برای استفاده از این قابلیتها در فرایند توسعه پایدار حداکثر استفاده بهینه به عمل آید.
    این مولفه ها عبارتند از: قابلیتهای اقتصادی منابع معدنی، قابلیتهای کشاورزی، قابلیتهای گردشگری، قابلیتهای چشمه ها وآبشارها و آبهای معدنی، قابلیت های توریسم ورزشی، تولید عسل، قابلیتهای پوشش گیاهی و گیاهان دارویی.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، اشتغال زایی، قابلیتهای محیطی
  • حامد قادرمزی*، طاهر پریزادی، مرضیه کمالوندی صفحه 171
    گسترش فضایی-کالبدی شهرهای کوچک و بزرگ، بدلیل افزایش روز افزون جمعیت شهرنشین، یکی از مهمترین ویژگی های شهرهای عصر حاضر است. که این مساله؛ باعث عدم تعادل درساختار شهری، عدم توازن در دستیابی به خدمات و امکانات شهری و عدم تناسب در مکان گزینی جمعیت و فعالیت شده است. از این رو، آگاهی داشتن از فرم کالبدی هر شهر، نیاز ضروری برنامه ریزان شهری در جهت ساماندهی و بهره برداری مناسب از زمینهای شهری است. شهر بروجرد از جمله شهرهای کلان منطقه زاگرس است که از این گسترش اجباری در امان نبوده است و با افزایش جمعیت در سالهای مختلف شاهد گسترش فضایی بی-رویه و بدون برنامه ریزی بوده است. تحقیق حاضر بر آنست که مسئله تمرکز و توزیع جمعیت و فعالیت را بر پهنه شهر بروجرد که الگوی شکل شهر را دگرگون می سازد تحلیل و مورد مداقه قرار دهد. تحقیق حاضر، که از جمله تحقیقات شناختی است و به لحاظ هدف از جمله تحقیقات بنیادی تجربی است و الگوی حاکم بر آن تو صیفی تحلیلی است، با استفاده از مدلهای هرفیندال، هندرسون، آنتروپی شانون (مطلق و نسبی) و مدل موران به تحلیل و تعیین فرم کالبدی شهر بروجرد پرداخته شده است. داده های تحقیق از طرحهای توسعه شهری و سرشماری ها و بلوکهای آماری طی دو دهه 85-1375 استخراج شده؛ بنابراین، شیوه گردآوری داده های تحقیق اسنادی-کتابخانه ای است. یافته ها نشان می دهند که شهر بروجرد دارای پراکندرویی و گسیختگی کالبدی است و الگوی غالب پخشایش فضایی شهر از نوع الگوی تصادفی و چندقطبی است.
    کلیدواژگان: فرم شهری، آنتروپی شانون، هرفیندال، هندرسون، موران، شهر بروجرد
  • مرتضی کریمی کردآبادی*، مصطفی زنگنه اینالو صفحه 191
    مخاطره چه بخواهیم، چه نخواهیم اتفاق خواهد افتاد. مسئله مهم نحوه رویارویی انسان با آن است. خطوط ساحلی دنیا به طول بیش از440 هزار کیلومتر، یکی از پویاترین محیط های طبیعی را نشان می دهند و باکارکردهای چندگانه خود، ضمن کشاندن جمعیت ها و فعالیت ها به سوی خود، آنها را به استراتژیک ترین نواحی دولتهای ساحلی تبدیل کرده است. یکی از مهمترین مخاطرات طبیعی که مناطق ساحلی را در معرض خطرات ویرانی، زیانهای مالی و جانی و امنیتی قرار می دهد توفانهای دریایی هستند. تحقیق پیش رو، سعی دارد تا تاثیرات اقتصادی و امنیتی وقوع توفان در بندرعباس را بررسی نماید. با توجه به پیش بینی دانشمندان در مورد احتمال وقوع سونامی در خلیج فارس و اینکه در زمستانها توفانهای شدید و خطرناک در خلیج-فارس بروز می کند که سبب خسارتهای بسیاری می شود، توفانهای دریایی در خلیج فارس چنانچه اتفاق بیفتد شاید خسارت بارترین اتفاق در استان هرمزگان و به خصوص شهر بندرعباس رخ دهد. زیرا از یک سو، موجب از هم پاشیدگی بنیان نیروهای نظامی و امنیتی مستقر در سواحل خواهد شد و از سوی دیگر، یکی از مهمترین پایگاهای اقتصادی کشور را با چالش و بحران مواجه خواهد ساخت. حال این سوال پیش می آید که چنانچه توفانی با امواج به ارتفاع10 متر درسواحل بندرعباس رخ دهد چه میزان از تاسیسات ساحلی و چه کاربری هایی را تحت تاثیر قرار داده و تبعات اقتصادی و امنیتی آن چیست؟ تحقیق پیش رو، که با روش توصیفی تحلیلی تهیه شده با جمع آوری اطلاعات با روش کتابخانه ای و استفاده از نقشه های موجود و نرم-افزارهایGIS و Globalmapper به این نتیجه رسیده است که با وقو ع توفان با امواج10 متر در بندرعباس، منطقه با بحرانهای امنیتی و اقتصادی مواجه خواهد شد.
    کلیدواژگان: توفان، بندرعباس، بحران، اقتصاد، امنیت
  • سیدهادی حسینی، ابوالفضل صدیقی، حسن حسینی امینی* صفحه 211
    شهرها در طول تاریخ همواره مراکز اصلی تجمع گروه های انسانی، تمرکز سرمایه گذاری های مادی و معنوی و مراکز اصلی رشد اقتصادی بوده و هستند. از سوی دیگر، این مراکز همیشه یکی از اهداف ثابت و پایدار در جریانها جنگها و تهاجمات نظامی بین طرفین جنگ مطرح می باشند. ایجاد ثبات و پایداری و کاهش میزان آسیبها و تلفات به مناطق شهری در جریان جنگها از جمله اهداف مهم برنامه ریزان و مسئولین شهری است. رویکرد پدافند غیرعامل یکی از روش هایی است که در این راستا امروزه مورد توجه خاص مسئولان و برنامه ریزان قرار گرفته است. هدف اصلی این مقاله نیز آسیب شناسی یکی از کاربری های مهم و حیاتی شهرها در زمان بحرانها یعنی مراکز درمانی و بیمارستانها به لحاظ رعایت اصول و الزامات پدافند غیرعامل می باشد. محدوده مورد مطالعه شهر مشهد و مراکز درمانی مورد مطالعه نیز بیمارستانهای امام رضا(ع) و رضوی می باشند. بیمارستانهای مورد مطالعه بر اساس دو معیار اصلی یعنی طراحی و نحوره مکان گزینی بر اساس اصول پدافند غیرعامل مورد بررسی قرار گرفتند. یافته های تحقیق گویای آن است که مهمترین نقطه ضعف بیمارستان رضوی در بخش طراحی، تجمیع بخش اکثر بخشهای بیمارستان در یک ساختمان می-باشد آما در ارتباط با مواردی چون وجود سیستم اطفاء حریق هوشمند، امدادرسانی هوایی، دسترسی به شبکه های ارتباطی و وجود فضای باز و پارکینگ در شرابط مناسبی قرار دارد. بیمارستان امام رضا نیز به لحاظ پراکندگی بخشهای مختلف بیمارستان، دسترسی به مترو، دسترسی به ایستگاه-های آتش نشانی و وجود امکانات امدادرسانی هوایی از وضعیت مناسبی برخوردار است؛ اما در مقابل به لحاظ فقدان سیستم اطفاء حریق هوشمند، نبود فضای باز کافی و مناسب در محوطه و اطراف بیمارستان، پارکینگ، عدم دسترسی به شریانهای ارتباطی درجه یک و وجود تقاطع ها و ترافیک بالا در محدوده اطراف بیمارستان و مجاورت با کاربری نظامی در شرایط مناسبی به لحاظ پدافند غیرعامل قرار ندارد. در انتهای مقاله نیز پیشنهادهایی برای ارتقاء وضعیت مراکز موجود و طراحی و جانمایی مراکز درمانی جدید با توجه به اصول پدافند غیرعامل مطرح شد.
    کلیدواژگان: پدافند غیرعامل، کاربری درمانی، بیمارستان رضوی و بیمارستان امام رضا(ع)، مشهد
  • وکیل حیدری ساربان صفحه 239
    هدف این مقاله شناخت نقش سرمایه روانشناختی در ارتقای شاخص های کیفیت زندگی در مناطق روستایی می باشد. این تحقیق از نوع کاربردی و به روش تحلیلی- تبیینی است که با استفاده از روش پیمایش انجام شده است. روایی صوری پرسش نامه توسط پانل متخصصان مورد تایید قرار گرفت. مطالعه راهنما در منطقه مشابه جامعه آماری با تعداد30 پرسش نامه صورت گرفت و با داده های کسب شده و استفاده از فرمول ویژه کرونباخ آلفا در نرم افزار SPSS، پایایی بخش های مختلف پرسش نامه تحقیق 0/75 الی 0/82 بدست آمد. جامعه آماری مورد مطالعه در این پژوهش، شامل کل روستاییان ساکن در مناطق روستایی شهرستان مشگین شهر می باشد (9035=N)، که از این میان تعداد 196 نفر با استفاده از فرمول کوکران به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. نتایج حاصل از آزمون همبستگی پیرسون نشان داد که بین تمامی متغیرهای تحقیق با ارتقای شاخص های کیفیت زندگی رابطه مستقیم و معنی داری وجود دارد. هم چنین، در آزمون رگرسیون چندگانه خطی متغیرهای تاب آوری، خودکارآمدی و امیداوری توانایی تبیین 45/0 درصد از تغییرات متغیر کیفیت زندگی را دارا می باشند. در نهایت، با توجه به تحلیل نتایج، پیشنهادات کاربردی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: سرمایه روانشناختی، توسعه اجتماعی، کیفیت زندگی، توسعه روستایی، شهرستان مشگین شهر
  • زهرا ترکاشوند* صفحه 257

    رویکردهای جدید توسعه، تاکید خاصی بر دخالت گروه های ذی نفع در فرایند تدوین و تصمیم برنامه های توسعه ای دارد، به همین روی انواع روش های مشارکتی در ابعاد مختلف توسعه مورد توجه واقع گردیده اند. از آنجایی که کارآفرینی یکی از امور تسهیل کننده و پیش برنده توسعه روستایی است، سعی می شود که امکان توسعه مشارکتی کارآفرینی در روستاهای ایران مورد بررسی قرار گیرد. بنابراین فرض این تحقیق بر این است که اولا روش مشارکتی در تناسب قابل قبولی با کارآفرینی برای گسترش آن دارد. دوم این که به خاطر عدم وجود برخی ضروریات و زیرساخت ها برای توسعه مشارکتی، بهترین راهبرد تنوع می باشد. جامعه مورد مطالعه این تحقیق را تعداد 53 کارآفرین و به همین تعداد گروه کنترل، تشکیل می دهند که در تکمیل بخش دیگر این تحقیق تعداد 13 نفر از مسئولین محلی مورد پرسش قرار گرفته اند. ابزار این تحقیق، پرسشنامه تهیه شده به وسیله محقق است. در بررسی به عمل آمده به وسیله تحلیل های استراتژیک، عوامل موثر بر توسعه مشارکتی کارآفرینی روستایی به ترتیب اهمیت در تاثیرگذاری، تعیین شده اند. نتیجه این تحقیق حرکت در قالب استراتژی تنوع یعنی بسترسازی برای مشارکت را توصیه می نماید.

    کلیدواژگان: استراتژی توسعه، توسعه مشارکتی، کارآفرینی روستایی
  • نصرالله عسگری صفحه 277
    مطالعه ارائه شده گزارشی است از یک پژوهش میدانی- کتابخانه ای در شهر قزوین. موضوع مورد مطالعه به یکی از حمام های شهر قزوین به نام حمام صفا اختصاص دارد. این پژوهش از تکنیک های مشاهده و مصاحبه بهره جسته است. در این پژوهش صاحب حمام فعلی اطلاعات ارزشمندی را در زمینه معماری و تغییراتی که با توجه به شرایط زمان متحمل شده از یک سو، و نقشی را که این بنای زیبا در زندگی روزمره مردم در برگزاری مراسم گوناگون و تشریفات خانوادگی و... داشته و دارد از سوی دیگر، در اختیار پژوهشگر قرار داده است.
    در این پژوهش سعی ما بر این بوده که ابتدا از معماری این بنای باشکوه و بی نظیر نه تنها در قزوین بلکه، در سراسر ایران آگاهی یابیم، آنگاه کارکرد اجتماعی و فرهنگی تقریبا ناشناخته آن را بیشتر مورد شناسایی قرار دهیم.
    کلیدواژگان: حمام صفا، معماری، کارکرد اجتماعی، فرهنگی، شهر قزوین
|
  • K. Ziari, Ahmad Purahmad, Hossein Hataminejad, Behzad Omranzadeh Page 7
    According to the large volume of studies in the field of "Islamic city" over the past century; multiplicity, diversity, dispersion and sometimes contradictory results of the studies on the one hand, and the need to properly respond to many unanswered questions in this field, on the other hand, and the necessity of theoretical foundations development of Islamic City; evaluation of former Research and studies, has an undeniable necessity. This will improve the quality of research and will help researchers in the ongoing activities.Therefore, this study, with the aim to develop a theoretical foundations for Islamic city, and with descriptive-analytical methods, investigated available resources about Islamic Cities and has analyzed their defects and weaknesses.
    Keywords: Islamic City, Studies, Theoretical foundations of Islamic City, Defects
  • Z. Hejazizadeh, M. Hodaei Arani, N. Majidirad, S. Rahimi Herabadi Page 25
    One of the main tasks of applied Geomorphology is study of position and of vulnerable human environment confronting to variety of geomorphologic hazards. In fact the area and its suburb is one of the area with frequent occurrence of climatic drought. these area turns to one of the most susceptible arid regions to sands migration hazards. then owing to the main target of research in first step, we calculate the main existing factors of climatic drought such as RAI, PNPI, RIA, z score and SPI in the study area. in the next step, using statistical analysis (Kendal and spear man correlation coefficient), to evaluate the effect and correlation between occurrence of drought and increase of hazard due to the migration sands was studied. Finally, results show field worked help us to make a comprehensive overview hazard in the study area and migration of sand dunes, in this study area. Furthermore, with periodic increasing degree of climatic Drought, also percent of frequency of sands occurrence, represent a relative increase, as the result we can predict and reduce occurrence of these kind of hazard and have more readiness in environmental management by appropriate planning to condition of the zone and exact calculation.
    Keywords: Geomorphologic Hazards, Migration of Sands Hazard, Climatic Drought, Sand Dunes, Drought Indicator
  • Rahim Sarvar, Asghar Rashidi Ebrahim Hesari Page 45
    As one of the most dangerous forms of the urban wastes, sanitary and hospital wastes can threaten seriously citizens’ health if they are ill-managed. Optimal positioning of disposable sanitary/hospital wastes is a most significant stage in disposal management of such dangerous wastes. Taking advantage of effective factors in positioning optimal sites for disposing the sanitary/hospital wastes, this study has tried to locate the optimal sites and areas in Bonab Township for disposing the wastes using quantitative models. A descriptive-analytical method was used to materialize our functional-developmental objectives in this study. Network analysis models pragmatics and Decision Making Trial and Evaluation Laboratory (DEMATEL) were used to locate optimal and proper spaces for disposing the wastes. 12 factors were considered to develop spatial layers. A fuzzy logic was used for measurements and different fuzzy operators were used in the spatial layers overlapping process. The results indicate that the existing site for hospital waste disposal in Bonab Township will not meet the increasing needs of the city whose population is growing in future. Finally, the optimal site was selected out of five spatial areas introduced by the mixed models using both spatial assessment and measurements. The site is supposed to be used for managing the hospital/sanitary wastes disposal in this township.
    Keywords: Positioning, Sanitary, Hospital Wastes, Quantitative Models, Bonab
  • Hasan Kamran, Reza Eltyaminia Page 67
    Findings of research show that most important of reasons must be seek into two kind of internal or regional factors and external or trans0regional factors. findings of this study show that trends such as totalitarian methods of governance, Saudi Arabia supports from promotion of salafism, the meaningful growth of terrorist and extremist actions, geopolitical position of central Asia along with presence of multi(many) thousands of salafism extremists in Syria, having rich full sources of oil and gas, the government of ruling minority on majority, lack of essential awareness of people about truth Islam, influence and presence salafi elements in Russia and theirs significant effects on labors migrants, poor and life severe limitation and many other problems are considered as the most important of obvious hypothesizes of being center or axes of crisis in Eurasia. This research is going to explanation factors and obstacles of convergence of countries of central Asia, and take into consideration the factors that threat Pease and stability of central Asia and its periphery, and Ukraine.
    Keywords: Eurasia, Iran, central Asia, Russia, geopolitics, convergences, NATO
  • Bohloul Alijani, Gholam Hossein Rezaei Page 89
    In order to investigate the spatial and temporal variations of relative vorticity in Iran, we have extracted the mean monthly relative vorticity data from the NCEP Reanalysis data site for the window of 45 to 62.5 degrees east and 25 to 40 degrees north for the 1971-2005 period with 2.5 degrees resolution. The mean monthly maps of the extracted data were drawn and described. The results showed that in winter season most of the country is under the positive relative vorticity indicating the existence of instability over the country and invasion of westerlies resulting in rain. The spring season was the same as winter, but toward the end of the season the negative vorticity was invading the country from the south. So that, in summer most of the country was occupied by the negative voriticity and resulted stability. During this season only the southern coasts of the Caspian was out of the negative vorticity occupation. During fall season the winter conditions were dominating the country from the north.
    Keywords: relative vorticity in Iran, sigma level, spatial distribution of relative vorticity, temporal variation of relative vorticity, Iran
  • B.Majidi Khameneh, R. Soltani Moqadas Page 103
    Healthy City project was introduced by the World Health Organization in Ottawa charter for "improved sanitation". This project developed a framework for implementing the program "Health for All" in 2000.Then, this project with own complete sanitary programs turned into a widespread and global movement especially in local levels, and in this case, 21 agenda has an important role in implementation of healthy city in human settlements.The neighborhoods of Tehran metropolis are one of the most fundamental social – physical elements and it is determined as communication ring among the citizens. In recent years, the quality of life and public health have reduced due to high-rise housing and air pollution. Since the citizen’s health program is not only health care but also includes social, mental and physical welfare. In this regard, this research tries to evaluate the importance of neighborhood parks in citizen’s health. Research findings show that access to the green spaces improve health and wellbeing, and prevents diseases. Green space provides opportunities to develop and strengthens social cohesion and social support. Furthermore, people appear to stimulate physical activity in green space that has a vital role in promoting citizens health. Adequate level of physical activity reduces the risk of coronary heart disease and stroke, hypertension, diabetes, and depression. Feeling energetic, life satisfaction, and concentration on tasks are the other benefits of green space. The basic methods are library methods and field study. The case study is Bahar Azadi; neighborhood park in region 5 of Tehran that is located in Shahran neighborhood.
    Keywords: sustainable development, health, women, neighborhood park, green city, Tehran metropolis
  • F. Sasanpour*, S. Tavalaiy, H. Jafari Asasabadi Page 129
    Today the city with many challenges in the economic, social and environmental faced. However, increasing the proportion of urban population increased with detrimental consequences for cities has brought. Sustain such growth, urbanization, social problems, economic and environmental crisis poses and warning of instability cities. Among other problems, such as various forms of pollution, traffic and other psychological problems, quality of life and consequently reduce the livability of cities. Thus, the necessity and importance of sustainable development and livability in cities today is quite apparent. Livability and sustainable development concepts and approaches that the city away from all kinds of pollution, traffic, environmental problems, economic, social and physical brings to citizens.Term livability refers to the degree necessary to provide a community based on the needs and capacities of the community. A non-liveable society is indifferent to the needs of its community and does not respect their wishes. Overall livability of the three dimensions of economic, social and environmental division and each have their own characteristics. Dimensions and measures required for this study was based on the globally dominant language selected livability. The purpose of this study was to investigate the livability of Tehran Metropolis is in line with sustainable development. Descriptive research - with the aim of analysis.The data for analysis were collected using a questionnaire that ¬ validity and reliability with a nominal alpha 0/831 is approved. The software utilizes data from EXCEL, ARCGIS, SPSS and statistical tests were analyzed. Population groups, citizens, and private sector managers and deputy mayor respectively. The results indicate that Tehran metropolitan livability in all three dimensions of economic, social and environmental impact assessment is moderate to low, with the current trend towards sustainable development will not go ahead. Among the 22 districts, Tehran city area than in other areas of livability is better than other areas of the district 20 of Tehran Tehran areas of livability worse than the other is a must.
    Keywords: livability, sustainability, sustainable urban development, metropolis Tehran
  • Alireza Estelaji Page 159
    Planning in the different components Considered from the perspective of geography that One of the most important is environmental planning. In this regard, For this Thread; Study area Sabalan selected. Research Perspective The target is Applications and the method and nature is analytic. Analysis Structure the present situation, area sabalan Shows the area has a lot of potential and capabilities in the context of development planning; The following is a description of the components; And should use this function in the process of sustainable development taken maximum advantage.These components include: Economic potential of mineral resources - Agricultural potential- Tourist Features - Features, fountains and waterfalls and mineral waters - Features of Sport Tourism – Honey production -Vegetation Features and herbal plants.
    Keywords: Sustainable Development, Employment, Environmental Features
  • Hamed Qhadermazy*, T. Parizadi, M. Kmalvndy Page 171
    Expansion spatial-physical cities and towns, due to increasing urban population, one of the most important features is the cities of present era. That it caused an imbalance in urban structure, the imbalance in access to urban services and facilities and localizing activity and population. The awareness of the physical form of a city, town planners urgent need to regulate and utilization of urban land. The present study emphasizes that the problem of concentration and distribution of populations and activities in the city limits Boroujerdi, the pattern of the city transforms to analyze and scrutinize the research is that of cognitive research, and b i are the target of basic research is experimental and the pattern of the descriptive analytic models using the Herfindahl-Henderson, Shannon entropy (absolute and relative) and Moran models to analyze and determine physical form of the city of Broujerd discussed. Urban development plans and census data and data blocks of two decades 1375-85 extracted, so documentary- library style has been collecting research data. Results show that the city of Broujerd cope with sprawl and physical detachment and the dominant pattern is in a random pattern and multi-polar spatial distribution.
    Keywords: urban form, the Shannon entropy, Herfindahl, Henderson, Moran, city of of Broujerd
  • Morteza Karimi Kerdabadi*, Mostafa Zangeneh Enaloo Page 191
    What risk you want, not what will happen. Important issue of how to deal with it. Over 440 kilometers of coastline in the world, the natural environment is one of the most dynamic show and its multiple function, bringing the population and the activities themselves, they have made the most strategic areas of the coastal state. Most important natural hazards in coastal areas at risk of destruction, loss of life, financial and security will be a sea storm. Research before trying to storm the economic and security implications of the study to Bandar Abbas. According to forecasts of scientists The possibility of a tsunami in the Persian Gulf And the severe storms and dangerous in winter occurs in the Persian Gulf That is a lot of damage, storm damage may occur offshore in the Persian Gulf and the most happening city of Bandar Abbas in Hormozgan occur. On the one hand the disintegration of established military and security forces will be deployed on the beaches and the country's economic base is one of the most important challenges facing the crisis will make. Now the question is the storm with the waves What happens Bandar Drsvahl 10 meters from the beach facilities and what users are affected and the economic and security implications of what the research the collection of information a descriptive-analytic method was created by an library and the maps and GIS and Globalmapper software, and reached the conclusion that Vqv as storm waves 10 meters in Bandar Abbas, regional security and economic crises will have.
    Keywords: hurrican, Bandar Abbas, crisis, economy, security
  • S. Hadi Hosseini, A. Seddighi, H. Hosseini Amini* Page 211
    Cities historically the main center for accumulation of human groups, spiritual focus of investment and economic growth, which are the main centers. On the other hand, the center is always a constant target of the wars and military action between the parties to the conflict are discussed and Due to the important functions having critical facilities, critical, has been attacked during the war. Create stability and reduce injuries and fatalities in urban areas during the conflict of the important goals of urban planning authorities. Passive defense is one of the ways in which this approach has been of particular interest, officials and planners. The main purpose of this article is also critical to the pathology of urban land uses in medical centers and hospitals in times of crisis, the passive defense principles and requirements of professionalism. Study area The study also hospitals and medical centers in Mashhad Imam Reza (AS) are the Razavi. Hospitals based on two main factors, namely the design and method of localization based on passive defense were examined. The findings suggest that an important weakness Razavi Hospital in design, is a integrating the majority of hospitals in a building But regarding the existence of intelligent fire systems, air relief, access to networks and the conditions of proper outdoor parking is in good condition. Imam Reza Hospital, also in terms of distribution, access, metro, and access to fire stations and facilities an air relief in good condition but In contrast to the absence of intelligent fire systems, lack of adequate open space in and around the hospital grounds, parking, lack of access to class communication arteries and intersections and high traffic in the area around the hospital and the presence of the military in passive defense is not in good condition. At the end of the article, some suggestions for improving the condition of existing facilities and the design and general layout of new health centers, according to the principles of passive defense was offered.
    Keywords: passive defense, Therapy land use, Razavi, Imam Reza Hospital, Mashhad
  • Vakil Heidari Sarban Page 239
    This article explore the influence of psychological capitals on the rising of life quality in meshkinshar county. This research is an applied, analytical-exploratory study. The research method was analytical -explanative survey type. Target population in the study was the rural people of located in Meshkinshar County. The needed information by means of questionnaire was collected from rural people of settled in Meshkinshar County. The all of rural people in the amount of 90359 was estimated. In addition for determining sample size the rural peoples of settled in the rural areas of Meshkinshar county was used Cochran formula. Finally, the sample size of rural peoples 196 was determined. For uplifting the amount of accuracy and validity of findings the sample size was 200 raised. The tool of measurement was made researcher questionnaire. The content and face validity of the instrument was specified after several times review and correction by the faculty of members at university and several expertise of administrative offices. The reliability analysis was conducted and Cronbach’s alpha values for the various sections of instrument were estimated to be between 0.71 and 0.82. The inferential findings of research showed that there was a statistically significant positive relationship between all of psychological capital components with rising of life quality in the rural areas of Meshkinshar County. In addition, the results of the multivariate regression revealed that 3 component of optimism, self-efficacy and resiliency in the base of acquired Beta was reported. The number of coefficient of determination in the three stages for this three variable 74 was obtained. Finally, based on the results analysis, some applied recommendations have been provided.
    Keywords: Psychological Capital, Social Development, Life Quality, Rural Development, Meshkinshar County
  • Zahra Torkashvand* Page 257

    New approaches of development, with particular emphasis on the involvement of stakeholders in the development process and the development agenda, So on; participatory methods have been considered in different aspects of development. Since entrepreneurship is one of facilitator and promoter of rural development, we try to explore the possibilities of collaborative entrepreneurship in Iranian villages. Thus the hypothesis of this study is: The first, participatory approach to entrepreneurship is reasonably fit. Second, due to the lack of infrastructure needs for participatory development, the best strategy is to diversify. The study population for this survey consists of 53 entrepreneurs and the same number of control group to compare the results which has been completed with the analysis of 13 questionnaires filled by local governor.Spss software was used to analyze data. To examine the possibility of applying corporative management method for entrepreneuring, we chose some strategic assessment modals along with a questionnaire. The final modal in this section was SWOT and two prioritizing and scoring methods by ANP technique with super decision software were used to increase precision. Finally, two mentioned methods showed that the grounds necessary to apply corporative methods of empowerment, the experts believe, but they core not in ideal situation.

    Keywords: development strategy, participatory development, Rural entrepreneurship
  • Nasrollah Asgari Page 277
    This study reports on field research in Qazvin. The topic of this study focuses on a bathhouse named “Safa” in Qazvin. Effective techniques such as observation and interview were utilized in this research. In this study, the owner of this bathhouse has provided the researcher not only with invaluable information about its architecture and changes brought about over time but also with a significant role that this beautiful building plays in daily lives of people, considering different ceremonies and family rituals. We have attempted to get familiar with this magnificent and impressive building not only in Qazvin but also throughout Iran. Then we need to identify the unknown social and cultural aspects of the building.
    Keywords: Safa bathhouse, architecture, social, cultural function, city of Qazvin