فهرست مطالب

بصیرت و تربیت اسلامی - پیاپی 25 (تابستان 1392)

نشریه بصیرت و تربیت اسلامی
پیاپی 25 (تابستان 1392)

  • 162 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1392/06/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مجید معارف، الهه سلیمانیه نایینی صفحات 1-29
    خدای متعال که ذات بی نیاز و غنی است، شایسته التجاء می باشد. واضح است که انسان عاقل در هنگام احتیاج دست به جانب کسی دراز کند که برای رفع نیازش قادر باشد. در آموزه های قرآنی خدای متعال به عنوان خالق و آفریدگار بشر، تنها پناهگاه انسان در همه امور و به خصوص در مقابله با شیطان معرفی شده است. همه ی انسان ها، حتی پیامبران الهی و ائمه معصومینعلیهم السلام در معرض اغوای دام های شیطان قرار می گیرند، که با توجه به آیات قرآن، این بزرگواران نیز به خالق یکتا استعاذه کرده اند.برای مصون ماندن از دام ها و وسوسه های شیطانی، ایمان،توکل و اخلاص به خداوند، از عوامل استعاذه در کلام وحی،نام برده شده است.در شناخت کلی از استعاذه، دانستن اهمیت،آداب، حقیقت، اهداف، ارکان و اقسام آن ضروری می باشد، و توجه به این امور، در تحقق کمال آن، کمک فراوانی می کند.از جمله شروط اصلی در احادیث استعاذه، ذکر زبانی همراه با توجه و معرفت قلبی به مبدا هستی است.
    کلیدواژگان: استعاذه، شیطان، ابلیس، پناه بردن
  • حسین بابایی مجرد، مهدی عبدالحمید * صفحات 31-58

    سازمان، ضرورت زیست اجتماعی است، چرا که اهداف غیر قابل تحقق در ساحت فردی، در سازوکار سازمانی متحقق می گردد؛ حال این اهداف، یا در فرایند توسعه قدرت انسان تکون یافته و متعین می گردد و یا مبتنی بر اضطرار اجتماعی به انسان تحمیل می شود. در هر صورت درون سازمان، تولد و مرگ انسان رقم می خورد. با این حال، سازمان به رغم منفعتی که برای انسان دارد، گاهی در بعد عملکرد سازمانی و گاهی حفظ بهداشت جسم، روح و روان کارکنان، با فقدان سلامتی مواجه شده و نابسامان ی ها یی برای انسان امروزی ایجاد می کند. بر این اساس، در این نوشتار، آسی بهای سازمانی در بعد عمل ارادی انسان و گستره ومحدودیت دامنه انتخاب گری او، چه در حوزه اهداف و چه در حوزه وسایل، با تکیه بر کنش سازمانی انسان بررسی شده است. مهم ترین عواملی که سو ءرفتارهای انسان در سازمان را سبب می شود، سلب اختیار و اراده گرا یی و همچنین جهت دادن نادرست به قوه انتخاب گری اوست. سازمان دیوان سالارانه و بوروکراتیک که بر مبنای بی اعتمادی به انسان قوام یافته و واپایش، مقوم آن است؛ با اتخاذ رابطه فرادست و فرودست میان کارکنان سازمان و ابتنا بر عقلانیت ابزاری به عنوان نمونه تام عقلانیت و بی توجهی به سایر شئون و مراتب عقلانیت، در ایجاد بحران در هویت انسان، بسیار موثر است. نگارندگان، جهت مقابله با کژکارکردهای تحمیل شده از سوی سازمان دیوا نسالارانه بوروکراتیک بر آدمی، بر تحلیل کنش انسان در بستر همه مراتب عقلانیت تاکید کرده و شناخت مغالطات منطقی، عاطفی، رفتاری و هویتی و ارائه راه حل جهت رفع آنها را تجویز می کنند.

    کلیدواژگان: تربیت انسانی، جامعه سازمانی، کنش، عمل ارادی، بوروکراسی، واپایش، عقلانیت
  • حسین عباسی مولید، مریم فاتحی زاده، امیر قمرانی صفحات 59-80

    تعهد زناشویی یکی از ویژگی های مهم ازدوا جهای موفق و طولان یمدت است. احساس تعهد به همسر و ازدواج، یکیا ز مه مترین عوامل تضمی نکننده تداوما زدواج و تحکیم بنیان خانواده است که به دلیل افزایش روز افزون روابط فرا زناشویی و طلاق در دو دهه اخیر، در مطالعات نوین خانواده و ازدواج، بسیار مهم تشخیص داده شده است. هدف این پژوهش، بررسی تاثیر زوج درمانی گلاسر برا فزایش تعهدا خلاقی زوجین بودها ست. روشا ین پژوهش، نیمه آزمایشی شب هتجربی با استفاده از پیش آزمون پ سآزمون و گروه آزمایش و واپایش است. جامعه آماری این پژوهش کلیه زوجین ناسازگاری بودند که در سال 89 - 90 به مراکز مشاوره شهر اصفهان مراجعه کردند. از میان این گروه، تعداد 32 زوج واقعی 64 نفر به صورت داوطلبانه انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش 16 زوج و کنترل 16 زوج قرار گرفتند. متغیر وابسته درا ین پژوهش،ا فزایش تعهدا خلاقیب ود که توسط مقیاس تعهد آدامز و جونز 1997ارزیابی شد. گروه آزمایش در 9 جلسه زوج درمانی گروهی به شیوه گلاسر طی مدت زمان 2 ماه شرکت کردند. فرضیه اصلی پژوهش حاضر این بود که زوج درمانی گلاسر بر افزایش تعهد اخلاقی زوجین موثر است. نتایج کمی این پژوهش نشان داد که زوج درمانی گلاسر، میزان تعهد اخلاقی زوجین را افزایش داده است p <0,005 همچنین یافت ه های کیفی پژوهش حاضر بیانگر آن است که پسا ز حضور زوجین درکلا سهای آموزشی- مشاور های این پژوهش، احساس، نگرش و میزان تعهد و وفاداری آنهان سبتب ه همسر،ا زدواج و خانوادهب ه طور قابل توجه یا فزایش پیدا کردها ست.ا ز آنجایی که این پژوهش برای اولین بار در کشور ما انجام گرفته است لذا ضمن تب یین یک مولفه کارآمد و جدید در حوزه مطالعات خانواده وا زدواج،ن تایجب ه دست آمده م یتواندب هطور گسترده توسط متخصصان، موردا ستفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: زوج درمانی گلاسر، تعهد اخلاقی، زوجین ایرانی، ارتقاء امنیت روانی خانواده
  • مهدی ایزدی، رخسار عاشوری رودپشتی صفحات 81-107

    بر طبق تعالیم اسلام، رابطه فردبا جامعه، بر اساس پایبندی به دین و تکلیف الهی استوار است. فرد و جامعه برای تکامل پایدار، نیازمند تعامل با هم هستند هرچند از حیث نظر این دو تاحدودی دارای استقلال می باشند ولی در عمل مشخص کردن مرز استقلال این دو از یکدیگر بسیار دشوار م یباشد. هدف این پژوهش بررسی نقش تقوا در تعاملات اجتماعی م یباشد که شامل مولفه های ایجابی و سلبی م یشود. در اسلام مولفه های اجتماعی خاصی وجود دارد که از مصادیق تقوا م یباشد و در تقویت اعتماد در جامعه اسلامی سهیم اند که برخی از مه مترین این مولف ه ها عبارت اند از: امانت داری، وفای به عهد، انفاق و... که این مولفه ها روابط بین اعضای جامعه را شکل بخشیده، بنیان آن را قوام بخشیده و اعضای جامعه را به هم پیوند م یدهند و از گسست جامعه جلوگیری م یکنند. مولف ه های مذکور مولفه های ایجابی شمرده می شوند. همچنین، در قرآن و تعالیم اسلامی، به مولفه های سلبی تقوا نیز اشاره شده است که از جمله آنها می توان به رباخواری، رشو هخواری، کم فروشی... اشاره کرد. مولف ه های ایجابی به حفظ و استمرار اعتماد در جامعه اسلامی کمک کرده و مولفه های سلبی، اعتماد بین افراد جامعه را خدشه دار م یسازد. لحاظ کردن چنین مولفه ها یی در حوزه تعاملات اجتماعی، موجب مودت و رحمت، وحدت و هم بستگی، ارتقاء امنیت اجتماعی، اقتصادی و سیاسی و در نهایت باعث رشد و کمال جامعه اسلامی م یشود.

    کلیدواژگان: تقوا، تقوای اجتماعی، تعاملات اجتماعی، مولفه های ایجابی تقوا، مولفه های سلبی تقوا
  • حسن محتشمی صفحات 109-131

    معنویت از رایج ترین واژگانی است که از آغازین حضور آدمی در عرصه هستی نمود داشته است. توجه به معنویت که بعد غیرمادی انسان را دربرمی گیرد و شامل کلیه رفتار، گفتار و افکار غیرغریزی او می شود، امروزه در برخی از شاخ ه های علوم، از جمله روا نشناسی و مدیریت افزایش قابل ملاحظه ای پیدا کرده است. رویکردهای معنویت گرا در سازمان در چند دهه اخیررشد چشمگیری داشته است. در همین راستا پژوهشی که در پیش رو دارید به بررسی رابطه بین معنویت و اثربخشی سازمانی در سه سطح فرد، گروه و سازمان م یپردازد. برای این منظور، معنویت درحوزه های مختلف از جمله حوزه دین و روان شناسی و نیز اثربخشی و شاخص های آن و رابطه بین دو متغیر معنویت و اثربخشی مورد بررسی قرار گرفته است. این پژوهش از نوع تحقیق همبستگی است و ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه م یباشد. برای بررسی اثربخشی سازمان و همچنین معنویت در سطح فرد، گروه و سازمان از دو پرسشنامه مجزا استفاده شده و در میان جامعه هدف توزیع گردیده است. بعد از جم عآوری داده ها، با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی  آزمون های کای دو، اسپیرمن و فریدمن  کلیه داده ها مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت. نتایج به دست آمده، تمامی فرضیات پژوهش را که بیانگر وجود رابطه معنادار بین معنویت و سه سطح آن با اثربخشی سازمانی است، تایید می کند. این پژوهش نشان م یدهد که موضوع معنویت از جمله عوامل بسیار مهمی است که می تواند در سازمان ها و موسسات تاثیرگذار باشد.

    کلیدواژگان: معنویت، اثربخشی، سازمان، گروه، فرد
  • حجت الله رحمانی صفحات 133-154

    وقوع انقلاب اسلامی در ایران باعث ایجاد تحولات عمیقی در محیط پیرامونی خود شده است. عمده تفاوت انقلاب ایران با دیگر انقلاب های معاصر خود، در ایجاد گفتمان معنویت گرای دینی است. وجه قوی گفتمان معنویت گرایانه اسلامی در این انقلاب، بسیار مشهود و غیرقابل انکار است و جنبش های انقلابی که در مرحله ظهور و رشد بودند به شدت تحت تاثیر گفتمان انقلاب ایران قرار گرفتند. این تاثیرپذیری در بیداری اسلامی منطقه، پیدایش مکاتب معنویت گرای در دهه های اخیر و گرایش به آموزه های دینی در بین آحاد مردم منطقه، بسیار نمود بارزی دارد. ابهت و شکوه گفتمان معنویت گرا انقلاب اسلامی ایران باعث شده است تا در تحول دشمن انگاری غرب از کمونیسم به اسلام گرا یی و ایجاد گفتمان رقیب در مقابل لیبرال دموکراسی، انقلاب اسلامی از نقش محوری برخوردار شود. پیام معنویت گرا یی انقلاب در جوامع مختلف با استقبال گسترده ای مواجهه شد و دشمنان نیز برای پیداکردن جایگزین مورد نظر خود به فکر ایجاد مکاتب به ظاهر معناگرایانه برآمد تا بتوانند با آثار معنویت گرا یی انقلاب اسلامی ایران مقابله کنند.در این مقاله با استفاده از روش مطالعه اسنادی و کتابخانه ای، به بررسی تحقیقات انجام شده در این زمینه پرداخته و با اذعان به تاثیرگذاری انقلاب اسلامی در ایجاد فضای معنویت گرا یی در محیط بی نالملل، نمونه ها یی از این تاثیرات به صورت مشهود ارایه شده است.

    کلیدواژگان: معنویت گرایی، انقلاب اسلامی، بیداری اسلامی، اسلام گرایی، محیط بین الملل
  • چکیده انگلیسی مقالات
    صفحه 162
|
  • Majid Maaref, Elahe Soleimanieh Naeini Pages 1-29
    This article is aimed to study refuge the man to his God. The Almighty God who is needless and rich of all, apt to seek refuge, because it is clear that the wise man pray to one who is the greatest. In addition, the Almighty God as the creator and demiurge of man is the only refuge in all affairs particularly, in encounter with devil in accordance with Quran training. Mankind, even prophets and Imams are not immune to temptation of devil toil so that they also refuge alone God according to Quran. Trust on God is of penitence ritual in Quran. For recognizing the whole of penitence, understanding its importance, goals, rituals, fact, pillar, kinds and advantages is necessary and pay attention to this affairs for meeting integrity help us most. Among basic conditions in narratives about this issue, which count supreme rank of reliance, is verbal expression along with hearty attention and cognition of world origin. Narratives consider as a best guide for perception of other scientific basics and applications around this issue. Of Imams language, it is extracted whatever should reliance on and also the times, places and the ways of reliance and penitence.
    Keywords: Seeking, Refuge to god, Satan, Devil, Refuge
  • Hossein Babaei Mojarrad, Mahdi Abd Al Hamid Pages 31-58

    Organization is necessity for social existence because unrealizable goals in individual realm, are realizing within organizational mechanism. Now, the goal, either evolved and determined in the process of development of human power, or imposing based on social exigency for human. In any way, birth and death of human being, taking place in organization. In spite of, the organization, though have a benefit for human being, but sometimes encounter with the lack of health and creating unorganized things for modern human, in organizational performance aspect and sometimes preservation of body hygiene and staff psyche. Accordingly, in this paper, will be examined organizational damages from dimension human voluntary action, domain and limitation of his selectivity, whether in the field of goals or instruments, by relying on the organizational human action. The main factors that contributed to the abuse of human behavior in organization, is taking away of free will and voluntarism, as well as incorrect orientating towards the selectivity. Bureaucratic organization that have established on the basis distrust to humans and control reinforcing its stronghold; Adopting the upper and lower relationship between staff and Based on the instrumental rationality as a total sample of rationality, and inattention to other aspects and stages of rationality, in creating a crisis of human identity, is very effective. Authors, in opposition to imposed dysfunctions from the bureaucratic organization on the person, have emphasized on the analysis of human action in the bed of all stages of rationality, and prescibed recognition of logical, emotional, behavioral, and identical fallacies, and give a solution for its removing.

    Keywords: Human Training, Organizational Society, Action, Voluntary Action, Bureaucracy, Control, Rationality
  • Hossein Abbasi Molid, Maryam Fatehi, Zadeh, Amir Qomrani Pages 59-80

    Marital commitment is one of the most important characteristics of successful marriages and long term. Sense of commitment to his wife and marry one of the most important factors to ensure the continuity of marriage and family bonds that come due to increasing marital relationships and divorce in the past two decades, a new study of marriage and family, diagnosed is very important. The purpose of this study was to couple therapy couples Glaser increase ethical commitment. This method, quasi-experimental (quasi-experimental) using pretest and posttest experimental and control groups, respectively. The subjects of this study were incompatible couples in 89-90, went to the city centers. Among this group, the actual number of 32 couples (64 persons) were recruited and randomly assigned into two groups (16 pairs) and control (16 pairs) were used. The dependent variable in this study was the increase in the scale of moral obligation pledge Adams and Jones (1997) were evaluated. The experimental group of 9 couples group therapy sessions over a period of 2 months, participated Glaser manner. The main hypothesis of this study was to enhance the ethical obligations of Couples Glaser couple therapy is effective. Quantitative results showed that couples therapy Glaser, has increased the level of moral obligation Couples (p<0/005) Well as qualitative findings of this study indicate that after a couple of training classes - the research consultancy, feelings, attitudes and the level of commitment and loyalty towards his wife, his marriage and family has increased significantly. Since this is the first study conducted in our country has been so efficient while defining a new component in the field of marriage and family studies, the results can be widely made by experts, in our country to be used.

    Keywords: Glaser's Couple, Therapy, Moral Commitment, Irani Couples, Enhancing the Family Psychic Safety
  • Mahdi Izadi, Rokhsar Ashuri Roudposhti Pages 81-107

    According to Islamic teachings, the relationship with the community, based on adherence to a religion based on divine assignment. Individual and society for sustainable development needs to interact with each other as though these two are somehow independent from each other, but in practice it is very difficult to define the boundaries of independence. The purpose of this study was to investigate the role of virtue in social interactions, which include positive and negative components. In islam religion, there are certain social elements that counted as in piety cases, and hgave contributed in strengthening the trust in community that some of the most important components are: trustee, loyalty to covenant, charity. This components shaped the relations between members of society, strengthing its basis and associating the members of the community and preventing the community break. The mentioned components are considered positive. Also, in the Quran and Islamic teachings, the negative components of virtue is also noted that one of them can be usury, bribery, low sales. ... Positive elements in the Muslim community have contributed to sustaining the trust, and negative elements, corrupting the trust between society's individuals. Such factors in the area of social interactions, bringing about friendship and compassion, solidarity, promotion of social, economic and political security, and eventually, development in islamic society.

    Keywords: Piety, Social Piety, Social Interactions, Positive Factors of Piety, Negative Factors of Piety
  • Hasan Mohtashami Pages 109-131

    Spirituality is the widespread term that from the earliest times have been present in the world. Attention to spirituality that encompass the immaterial human beings and includes all actions, speeches and thoughts, nowadays, in some branches of science, such as psychology and management has increased considerably. Spiritual-oriented approaches in organizations has grown substantially in recent decades. In this way, the research intended to explore the relationship between spirituality and organizational effectiveness at three levels: individual, group, organization. For this purpose, various areas of spirituality, religion and psychology, as well as the effectiveness and efficiency indicators and the relationship between the two variables and spirituality are explored. This study is a correlation study and the questionnaire is a instrument of data collecting. To evaluate the organizational effectiveness as well as in the level of individuals, groups and organizations, has been used from two separate questionnaires; And were distributed among the target population. After collecting data using descriptive and inferential statistics (Chi-square test, Spearman and Friedman) all data were analyzed. The results of all this research suggest that a significant relationship between spirituality and its three levels of organizational effectiveness. This study shows that the spirituality is a very important factor that can be effective in organizations and institutions.

    Keywords: Spirituality, Effectiveness, Organization, Group, Individual
  • Hojjatollah Rahmani Pages 133-154

    The Islamic Revolution in Iran is causing profound changes in their environment. The main difference between Iranian revolution and other contemporary revolutions is bringing about the religious basedspirituality discourse. Strong aspect of islamic spiritualistic discourse in this revolution is very evident and undeniable. The Revolutionary movements in the emergence and growth were strongly influenced by the discourse of the Iranian revolution. The influence of Islamic revolution, have a remarkable manifestation in islamic awakening in the region, the emergence of spiritualistic schools in recent decades and interesting toward religious teachings among the people, is very obvious. Grandeur and glory of islamic revolution spiritualistic discourse in Iran has central role in the transformation from communism to Islamism and make enemy of the West against the rival discourse of liberal democracy. The spiritualistic message of Revolutionary in different societies had embraced with widespread welcoming and enemies, too, for to find the own alternatives, begin to establishing the schools to resist against the effects of spiritualistic interests of islamic revolution in Iran. In this paper, using the ascriptive and based-literary research method, has been deal with to performed researches in this field and has been gave examples of such effects.

    Keywords: Interesting to Spirituality, Islamic Revolution, Islamic Awakening, Interesting to Islam, International Milieu