فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد
سال شانزدهم شماره 6 (پیاپی 75، بهمن و اسفند 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/21
  • تعداد عناوین: 18
|
  • زهرا نورمحمدی، بهنام زمانزاد*، افسانه شاورزی، پری کیانی صفحات 1-8
    زمینه و هدف
    اسینتوباکتر بومانی یک پاتوژن فرصت طلب مهم است که مسئول عفونت های بیمارستانی متعددی از قبیل پنومونی، باکتریمی، عفونت های زخم های جراحی، مننژیت ثانویه وعفونت های مجرای اداری می باشد. هدف از این مطالعه بررسی شیوع و مقاومت آنتی بیوتیکی ایزوله های اسینتوباکتر بومانی در بیمارستان های آموزشی بوده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی _ توصیفی، 100 ایزوله اسینتو باکتر بومانی از بخش های جراحی، اورژانس و مراقبت های ویژه بیمارستان های آموزشی شهرکرد (هاجر، کاشانی و امام علی) جداسازی شد. پس از تایید و تشخیص باکتری با روش های استاندارد باکتری شناسی، میزان حساسیت آن ها نسبت به 12 آنتی بیوتیک به روش آنتی بیوگرام (دیسک دیفیوژن) بررسی شد.
    یافته ها
    بررسی مقاومت آنتی بیوتیکی ایزوله ها نشان داد که بیشترین مقاومت به ترتیب در برابر آنتی بیوتیک های سفتازیدیم (94%)، سفوتاکسیم (93%)، سفپیم (91%)، جنتامایسین (85%)، سیپروفلوکساسین (89%)، نورفلوکساسین (87%)، ایمی پنم (86%)، مروپنم (73%)، توبرامایسن (67%) و آمیکاسین (66%) بوده و بیشترین حساسیت به ترتیب در برابر آنتی بیوتیک های کلیستین (76%) و آمپی سیلین- سولباکتام (70%) می باشد. همچنین 93 درصد از ایزوله ها مقاومت آنتی بیوتیکی چندگانه داشتند.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه، ایزوله های اسینتوباکتر بومانی در بیمارستان های آموزشی شهرکرد به آنتی بیوتیک های مختلف مقاومت بالایی داشتند. با توجه به اهمیت این باکتری در عفونت های بیمارستانی اعمال اقداماتی در جهت جلوگیری از پراکندگی این باکتری ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: اسینتوباکتر بومانی، مقاومت آنتی بیوتیکی، عفونت بیمارستانی
  • حمیده جعفری، زهره حجتی* صفحات 9-18
    زمینه و هدف
    سالیان زیادی است که انواع مختلفی از سلول های تخمدان هامستر چینی (CHO) غالبا برای تولید اکثر محصولات دارویی استفاده می شود. تولید دائمی در این سلول های میزبان، یک چالش بزرگ است. هدف از این مطالعه، همسانه سازی ناحیه ی توالی اتصال در ژنوم باکتری (attB) در وکتور pSVM با استفاده از سیستم نوترکیبی phiC31 برای بقای طولانی وکتور در سلول های C HO بوده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی آزمایشگاهی، یک جایگاه برش آنزیم محدود کننده ی PvuII به عنوان جایگاه کلونینگ توسط نرم افزار CLC در وکتور pSVM انتخاب که برش با این آنزیم منجر به ایجاد دو انتهای صاف در وکتور شد. دو پرایمر اختصاصی برای جداسازی و تکثیر ناحیه ی attB از وکتور pDrBB2 توسط نرم افزار 5 Oligo®طراحی شد. ژل الکتروفورز و آنالیز PCR بر روی قطعه تکثیرشده در جهت تایید ساختار آن انجام شد.
    یافته ها
    ناحیه ی attB به طور موفق در داخل وکتور pSVM الحاق شد و توسط ژل الکتروفورز نشان داده شد. در جهت تایید ورود ژن attB در وکتور pSVMواکنش colony PCR از کلنی های نوترکیب انجام شد و صحت کلونینگ با مشاهده ی باند مربوط به ترادف attB انجام گرفت.
    نتیجه گیری
    در این تحقیق، جایگاه attB در پلاسمیدpSVM همسانه سازی گردید. با بهره گیری از این اطلاعات و وجود جایگاه psedo-attP در کروموزوم سلول های CHO، می توان بعد از الحاق ژن اینترفرون انسانی در این پلاسمید، و ورود این پلاسمید و پلاسمید حاوی آنزیم اینتگراز به سلول های CHO برای اولین بار زمینه ی پایداری بیان این پروتئین را در سلول های CHO فراهم کرد.
    کلیدواژگان: سلول های تخمدان هامسترچینی، ناحیه ی توالی اتصال در ژنوم یوکاریوتی، نوترکیبی در جایگاه خاص، وکتورهای تداخلی، وکتور pSVM
  • امیر اشکان نصیری پور*، پوران رئیسی، عباسعلی عسگری صفحات 19-27
    زمینه و هدف
    توسعه فیزیکی نامتناسب شهرها و عدم تخصیص مناسب امکانات شهری از جمله توزیع نامتناسب مراکز بهداشتی درمانی سبب هدر رفت منابع مادی و انسانی شده و مشکلات شهر نشینی شهروندان را به دنبال داشته است. هدف از این پژوهش شناسایی مناطق فاقد دسترسی مناسب خدمات بهداشتی جهت توزیع بهینه امکانات بهداشتی بر اساس عدالت در سلامت در تمام مناطق شهری شهرکرد بوده است.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی- تحلیلی مبتنی بر روش های پژوهش اسنادی بود. پس از تلفیق دادهای تمام ده مرکز و پایگاه های بهداشتی درمانی سطح شهر شهرکرد، با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی با تعیین شعاع عملکردی و دسترسی در سال 1390، پراکنش فضایی این مراکز پس از تجزیه و تحلیل با استفاده از تحلیل سلسله مراتبی داده ها رتبه بندی مناطق انجام گردید.
    یافته ها
    داده های مراکز و پایگاه های بهداشتی درمانی شهر شهرکرد نشان داد که اختلاف زیادی در تمام مراکز و پایگاه های بهداشتی شهر شهرکرد از نظر بیشترین به کم ترین وسعت تحت پوشش(4/4 برابر)، تعداد جمعیت (2/3 برابر) و تراکم جمعیتی (2/6 برابر) وجود دارد. مناطق حاشیه شمال و جنوب و شرق سطح دسترسی نامناسبی نسبت به مرکز شهر داشته و70% تراکم مراکز و پایگاه های بهداشتی شهر شهرکرد فاقد توزیع مناسب می باشند.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان می دهد که تراکم مراکز و پایگاه های بهداشتی شهر شهرکرد فاقد توزیع مناسب بوده و پراکنش مناسبی مشاهده نگردید. توزیع غیرمنطقی و محدوده بندی نامتناسب واحدهای بهداشتی منجر به کاهش سطح دسترسی مطلوب می شود که احتمال افت سطح شاخص های عدالت در سلامت را به دنبال خواهد داشت.
    کلیدواژگان: تحلیل پراکنش فضایی، سیستم اطلاعات جغرافیایی، مراکز بهداشتی درمانی، توزیع، شهرکرد
  • مهربان صادقی، حبیب کریمی*، عبدالمجید فدایی، مرتضی سدهی صفحه 28
    زمینه و هدف
    صنایع لبنی مقادیر زیادی فاضلاب تولید می کنند که دارای غلظتهای بالایی از مواد آلی کربنی ونیتروژنی است. تخلیه این فاضلاب ها بصورت تصفیه نشده به محیط منجر به ایجاد آلودگی های شدیدی می شود. هدف از این مطالعه بررسی میزان تاثیر استفاده از سنگ پامیس همراه با راکتور ناپیوسته متوالی برای حذف ترکیبات آلی در فاضلاب های لبنی بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی که درمقیاس کارگاهی انجام شد، از دو فرایند راکتور ناپیوسته متوالی معمولی و مجهز به سنگ پامیس، بعنوان مدل های تصفیه استفاده گردید. در مرحله راه اندازی سیستم ها، لجن تصفیه خانه فاضلاب شهری برای مدت 9 روز تحت فرایند خودهی قرار گرفت. سپس 2/5 لیتر از این لجن در مرحله بعدی به هر کدام از راکتورها تلقیح شد. درمرحله بهره برداری، راکتورها بمدت 36 روز مورد پایش مستمر قرار گرفتند و کارایی هر سیستم در حذف اکسیژن مورد نیاز شیمیایی (COD)، اکسیژن مورد نیاز بیوشیمیایی (BOD5)، درصد جامدات کل (TS) و کل نیتروژن کجلدال (TKN) اندازه گیری شد.
    یافته ها
    میانگین راندمان حذفCOD، BOD5، TS و TKN برای راکتور فاقد بستر به ترتیب 9/4±61/8، 8/6±58/5، 2/5±64/9و 22/5±46/5 درصد و برای راکتور مجهز به بستر به ترتیب 9/4±67/5، 11/8±63/4، 3/0±66/7 و 15/7±62/2 درصد بدست آمد. بر اساس این نتایج، راندمان حذف TKNو CODتوسط سیستم مجهز به بستر تفاوت معناداری با راندمان حذف این پارامترها توسط سیستم فاقد بستر دارد (p<0.05).
    نتیجه گیری
    این مطالعه افزایش راندمان حذفCOD، BOD5، TS و TKN در راکتور ناپیوسته متوالی وقتی از سنگ پامیس بعنوان بستر رشد میکروبی در راکتور استفاده شود را به اثبات رسانید. این مدل می تواند بعنوان گزینه ای مناسب جهت تصفیه فاضلاب های لبنی مد نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: راکتور ناپیوسته متوالی، سنگ پامیس، صنایع لبنی، فاضلاب
  • اکرم نجفی چالشتری، احمدرضا یزدانبخش، عباس خدابخشی *، کبری شاکری صفحات 40-47
    زمینه و هدف
    در میان روش های مختلف حذف کروم، تصفیه بیولوژیکی از جایگاه ویژه ای برخوردار است. این مطالعه با هدف تعیین کارایی لجن بیولوژیکی در حذف کروم 6 ظرفیتی از محلول های آبی انجام شده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی لجن مورد نیاز از تصفیه خانه فاضلاب شهری بعد از حوضچه هوادهی جمع آوری و وارد راکتور شد و کروم و مواد مغذی به آن اضافه گردید. اثر اکسیژن محلول، غلظت اولیه کروم، غلظت لجن، pH، دما، غلظت گلوکز و زمان تماس بر میزان حذف کروم بررسی شد. در هر مرحله نمونه های خارج شده از راکتور فیلتر شده و میزان کروم 6 ظرفیتی با استفاده از دستورالعمل شرکت HACH و دستگاه اسپکتروفتومتر اندازه گیری شد.
    یافته ها
    یافته های این تحقیق نشان داد در اکسیژن محلول (DO) معادل mg/L 2، غلظت اولیه کروم mg/L 80، غلظت لجن MLSS) 5000) میلی گرم بر لیتر، pH معادل 3، دمای 30 درجه سانتی گراد، غلظت گلوکز ورودی mg/L 250 و زمان تماس 24 ساعت حدود 97/5% کروم 6 ظرفیتی حذف گردید. با کاهش اکسیژن محلول، pH و غلظت گلوکز ورودی و افزایش غلظت اولیه لجن، دما و زمان تماس راندمان حذف کروم افزایش یافت.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نشان داد استفاده از لجن فعال دفعی تصفیه خانه های فاضلاب می تواند با در نظر گرفتن جوانب زیست محیطی جهت حذف کروم مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: حذف بیولوژیکی، کروم، لجن فعال، محلول آبی
  • مهدی صفدری*، محمد تقی قانعیان، محمدحسن احرام پوش، علیرضا بابایی، محمد مهدی امام جمعه، سلمان زارعی صفحات 48-56
    زمینه و هدف
    در چند دهه گذشته، حضور غلظت بالای نیترات در آب آشامیدنی به یک نگرانی جدی تبدیل شده که باعث بروز اختلالاتی در سلامتی انسان به خصوص اطفال می شود؛ که با استفاده از روش های فیزیکی- شیمیایی و بیولوژیکی می توان آنرا حذف نمود. در این تحقیق میزان حذف نیترات از محلول های آبی با استفاده از خاکستر هسته خرما، مورد بررسی قرار گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی که در مقیاس آزمایشگاهی انجام شد، اثر غلظت اولیه نیترات (50، 100 و 150 میلی گرم بر لیتر) با (PH (3، 5، 7،9، زمان ماند (15، 30، 60، 120 و 180 دقیقه) و وزن جاذب (40/4، 0/6 و 0/8 گرم) مورد بررسی قرار گرفت. غلظت نیترات با استفاده از دستگاه اسپکتروفتومتر در دو طول موج 220 و 275 نانومتر اندازه گیری شد. کلیه آزمایشات و آنالیز نمونه به روش کتاب روش های استاندارد آب و فاضلاب انجام شد.
    یافته ها
    افزایش دوز جاذب از 0/4 گرم به 0/8 گرم در 100 میلی لیتر از محلول نیترات با غلظت 50 و 100 میلی گرم در لیتر به ترتیب منجر به افزایش راندمان جذب از 75% به 91% و از 53% به 65% گردید. افزایش PH اولیه محلول از 3 به 9 منجر به کاهش راندمان جذب از 52% به 8% شد. داده های به دست آمده در این تحقیق، از ایزوترم فروندلیچ (R2=0.98) و جذب نیترات از مدل سینتیکی شبه درجه دوم تبعیت می کند (R2=0.999).
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که خاکستر هسته خرما جاذب طبیعی و ارزان قیمتی است که می توان از آن برای حذف آلاینده های زیست محیطی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: جذب سطحی، خاکستر هسته خرما، محلول آبی، نیترات
  • فریده نظرزاده*، فاطمه معینی، حمیدرضا آقامحمدیان، محمدسعید عبدخدایی صفحه 57
    زمینه و هدف
    نقایص شناختی در اختلالات اضطرابی از موضوعاتی است که در سال های اخیر با شواهد فزاینده ای رو به رو است. هدف پژوهش حاضر مقایسه حافظه شرح حال و فراشناخت در اختلالات وسواس، اضطراب اجتماعی و گروه بهنجار بوده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی– تحلیلی سه گروه 22 نفری از مبتلایان به اختلال وسواس، اضطراب اجتماعی و افراد بهنجار به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. آزمودنی ها مصاحبه حافظه شرح حال (معنایی کودکی، معنایی بزرگسالی، معنایی اخیر، رویدادی کودکی، رویدادی بزرگسالی و رویدادی اخیر) و پرسشنامه فراشناخت (باورهای مثبت درباره نگرانی، کنترل ناپذیری و خطر، اطمینان شناختی، نیاز به کنترل افکار، خودآگاهی شناختی) را تکمیل کردند.
    یافته ها
    بر اساس نتایج، در حافظه، گروه وسواسی نسبت به گروه بهنجار عملکرد ضعیف تری نشان داد (P<0.01). همچنین در زمینه فراشناخت، گروه وسواسی عملکرد ضعیف تری در مقیاس کنترل ناپذیری و خطر و مقیاس اطمینان شناختی در مقایسه با افراد بهنجار و اضطراب اجتماعی نشان دادند (P<0.01).
    نتیجه گیری
    گروه وسواسی عملکرد ضعیف تری در حافظه شرح حال در مقایسه با مبتلایان اختلال اضطراب اجتماعی و افراد بهنجار دارند که به نظر می رسد به دلیل وجود نقایص عصب روان شناختی در اختلال وسواسی باشد و همچنین باورهای فراشناختی نقش مهمی در علائم اختلالات اضطرابی دارند. از نظر بالینی نیز شناسایی جنبه های شناختی اختلالات اضطرابی به ظهور بینش جدیدی از این اختلال منتهی خواهد شد تا روش های درمانی موجود، متناسب با ویژگی های آن تعدیل یا روش های درمانی جدید طراحی شود.
    کلیدواژگان: اختلال اضطراب اجتماعی، اختلال وسواس، اجبار، حافظه شرح حال، فراشناخت
  • فریده یاری، رامین عبیری، محمد سلیمانی درجاق، ابوالفضل قلی پور، امیرهوشنگ الوندی* صفحات 67-74
    زمینه و هدف
    هلیکوباکتر پیلوری اولین باکتری سرطان زای شناخته شده و عامل بیماری های گاسترودئودنال متعددی است. هدف از این پژوهش ارزیابی محیط کشت غنی شده با تخم مرغ به منظور جداسازی هلیکوباکتر پیلوری از نمونه های بیوپسی گرفته شده از بیماران مبتلا به بیماری های گاسترودئودنال و مقایسه آن با تست اوره آز سریع بوده است.
    روش بررسی
    این مطالعه مقطعی (توصیفی- تحلیلی) بر روی 192 بیمار مراجعه کننده به بخش آندوسکوپی بیمارستان امام خمینی کرمانشاه در سال1391 انجام شد. از هر بیمار دو نمونه بیوپسی از ناحیه آنتروم و دو نمونه بیوپسی از ناحیه کورپوس گرفته شد. نمونه های بیماران با استفاده از آزمون های تست اوره آز سریع و کشت در محیط انتخابی کلمبیا آگار غنی شده با تخم مرغ و حاوی آنتی بیوتیک مورد ارزیابی قرار گرفت. پس از کشت از رنگ آمیزی گرم و آزمایشات بیوشیمیایی به منظور تعیین هویت نهایی هلیکوباکتر پیلوری استفاده گردید. برای به دست آوردن حساسیت، ویژگی و کارآیی از نرم افزارهای kappa calculator و SPSS استفاده شد.
    یافته ها
    از مجموع 192 نمونه بیوپسی گرفته شده 98 نمونه (51/10 درصد) در آزمون اوره آز سریع مثبت و 87 نمونه (45/31 درصد) به وسیله کشت مثبت شدند. حساسیت، ویژگی، ارزش اخباری مثبت و منفی روش کشت به ترتیب 76/5، 87/2، 86/2و 78/0 درصد و کارایی این روش 81/0 درصد می باشد.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان می دهد که محیط کلمبیا آگار غنی شده با تخم مرغ به عنوان محیط کشت اختصاصی مناسب برای جداسازی هلیکوباکتر پیلوری می باشد. این محیط کشت دارای حساسیت، ویژگی و کارآیی بالایی است و از لحاظ هزینه مقرون به صرفه بوده و نیز از جهت تهیه کردن به راحتی در دسترس می باشد.
    کلیدواژگان: هلیکوباکتر پیلوری، کشت، کلمبیا آگار تخم مرغ دار، تست اوره آز سریع
  • سمیرا معتمدی، مرتضی هاشم زاده، چالشتری، مرجان مجتبوی نایینی، حسین تیموری* صفحات 75-83
    زمینه و هدف
    جهش های ژن TMC1 یکی از فراوان ترین دلایل ناشنوایی غیرسندرومی اتوزومی مغلوب در جمعیت های مختلف می باشد. با توجه به اندازه بزرگ این ژن و جهش های زیاد شناخته شده در آن، استفاده از مارکرهای چند شکل جهت تشخیص ناقلین و تشخیص پیش از تولد پیشنهاد می شود. در مطالعه حاضر، اطلاع دهندگی مارکر D9S1837 با توالی های تکراری CA، در پنج قوم مختلف جمعیت ایرانی مورد بررسی قرار گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، جایگاه ژنی D9S1837 واقع در ژن TMC1 توسط واکنش زنجیره ای پلی مرازی (PCR) و سپس الکتروفورز ژل پلی اکریل آمید (PAGE) و در نهایت الکتروفورز فلورسنت موئینه تعیین ژنوتیپ گردید. فرکانس آللی، درجه ی هتروزیگوسیتی و نتایج حاصل از ژنوتیپ های 165 فرد سالم غیرخویشاوند توسط نرم افزار های GeneMarker HID، Microsatellite Tools و GenePop محاسبه شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از برنامه GenePop، 11 آلل در جمعیت ایرانی را نشان می دهد که بیشترین فراوانی مربوط به آلل 239 جفت باز با فراوانی 0/36 می باشد. هتروزیگوسیتی مارکر در همه ی اقوام بالای 70% می باشد که از میان آن ها قوم عرب وآذری بالاترین هتروزیگوسیتی به میزان 84/8% را در میان اقوام مختلف و کل جمعیت ایرانی را دارا می باشند. در نهایت مقدار ظرفیت اطلاعاتی چند شکلی (PIC) محاسبه شده گویای اطلاع دهندگی شدید مارکر D9S1837 در اقوام مورد بررسی جمعیت ایرانی می باشد.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج حاصل از این مطالعه، مارکر D9S1837 را می توان به عنوان یک ابزار بسیار اطلاع دهنده به منظور تشخیص مولکولی و تشخیص پیش از تولد مرتبط با ناشنوایی غیرسندرومی اتوزومی مغلوب وابسته به ژن TMC1 به روش آنالیز پیوستگی در جمعیت ایرانی معرفی نمود.
    کلیدواژگان: ناشنوایی غیرسندرومیک اتوزومی مغلوب، هتروزیگوسیتی، ژن TMC1، مارکر D9S1837، _ PCR
  • صدیقه عسگری*، محمد هاشمی، نجمه گلی ملک آبادی، مهتاب کشوری صفحات 84-91
    زمینه و هدف
    بیماری های قلبی- عروقی یکی از علل مرگ و میر به شمار می رود. در طب سنتی مصرف انار (Punica granatum L.)، در درمان بیماری های قلبی- عروقی مورد استفاده بوده است. هدف از این مطالعه بررسی اثرات آب انار بر فشار خون، فاکتورهای التهابی و عملکرد عروق است.
    روش بررسی
    این مطالعه کارآزمایی بالینی یک سو کور به صورت قبل و بعد، بر روی 13 نفر از بیماران (67-30 سال) با فشار خون بالای mmHg90/140، مراجعه کننده به کلینیک فشار خون مرکز تحقیقات قلب و عروق اصفهان، انجام شد. تمامی بیماران ml150 آب انار را به صورت ناشتا، مصرف نمودند. قبل و پس از گذشت 6-4 ساعت، سطح فاکتورهای التهابی شامل E- سلکتین، (hs-(CRP، مولکول های چسبندگی سلولی (VCAM-1،ICAM-1) و اینترلوکین-6، فشار خون و عملکرد آندوتلیوم (FMD) در آنان مورد سنجش قرار گرفت.
    یافته ها
    تمامی 13 نفر بیمار مطالعه را به پایان رساندند. مصرف کوتاه مدت آب انار موجب کاهش معنی دار فشار خون سیستولیک از 11/80±125/38 به 7/94±116/15 و فشار خون دیاستولیک از 5/25±82/69 به 3/25±78/08 شد (0/05>P). برای فاکتورهای التهابی(IL-6،CRP، ICAM، VCAM و –E سلکتین) و FMD تغییرات معنی داری نشان داده نشد.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که مصرف کوتاه مدت آب انار تازه دارای اثرات کاهندگی فشار خون در بیماران مبتلا به فشار خون بالا است؛ لذا به نظر می رسد مصرف آب انار تازه می تواند در پیشگیری و درمان بیماری های قلب- عروق و بهبود عملکرد آندوتلیوم موثر باشد.
    کلیدواژگان: آب انار، فاکتورهای التهابی، فشار خون، بیماری های قلبی، عروقی
  • وحید محمدی، عبدالمجید فدایی*، مهربان صادقی، محسن اربابی صفحات 92-100
    زمینه و هدف
    هیدروکربن های آروماتیک چند حلقه ای از مواد شیمیایی بالقوه خطرناک برای محیط زیست محسوب می شوند. این ترکیبات به علت سمیت، سرطان زایی و جهش زایی توسط آژانس حفاظت محیط زیست آمریکا در ردیف آلاینده های مقدم قرار گرفته اند. این پژوهش با هدف مقایسه کمپوست و ورمی کمپوست با کاربرد راکتور های هوازی و بی هوازی در حذف آلاینده های نفتی از خاک های آلوده انجام گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع تجربی مداخله ای است که به صورت پایلوت در مقیاس آزمایشگاهی انجام گردید. به این منظور توده ای از خاک به صورت مصنوعی با نسبت 120 گرم نفت و یک کیلو خاک آغشته و تهیه شد. و این ترکیب به نسبت 2 قسمت خاک و یک قسمت کود کمپوست و یا ورمی کمپوست (1:2) به صورت جداگانه مخلوط گردید. فنانترن به عنوان نماینده این ترکیبات انتخاب و با روش التراسونیک استخراج و به کمک دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارآیی بالا (HPLC) اندازه گیری گردید.
    یافته ها
    یافته ها نشان دادکه حذف موثر در دو هفته اول اتفاق می افتد و سپس سرعت حذف کاهش می یابد. میانگین درصد حذف غلظت فنانترن در راکتورهای هوازی کمپوست و ورمی به ترتیب 9/0±89/5و 7/0±91/7و در راکتورهای بی هوازی در همین زمان به ترتیب 5/1±19/2 و 5/0±26/4 درصد بود که راکتور هوازی ورمی کمپوست با میانگین درصد حذف 7/0±91/7 از غلظت فنانترن اولیه بیشترین راندمان را داشته است.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که در دمای محیط با استفاده از روش های تصفیه زیستی می توان اقدام به پاکسازی ترکیبات پلی آروماتیک نفتی از خاک های آلوده نمود.
    کلیدواژگان: تصفیه زیستی، هیدروکربن های آروماتیک چند حلقه ای، خاک آلوده به نفت، کمپوست، ورمی کمپوست
  • مریم زرگرزاده*، ربابه معماریان، احمدرضا رفیعی صفحات 101-110
    زمینه و هدف
    عمده ترین علت کمردرد، فتق دیسک بین مهره ای است. شایع ترین علامت این بیماری درد است که باعث کاهش فعالیت های روزمره زندگی در بیماران مبتلا می گردد. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر برنامه آرامسازی پیشرونده عضلانی بر میزان درد مزمن کمر و فعالیت های روزمره زندگی بیماران مبتلا به دیسک بین مهره ای انجام شده است.
    روش بررسی
    در این کارآزمایی بالینی که به صورت موازی انجام شد، 56 بیمار مبتلا به فتق دیسک بین مهره ای کمر به صورت تصادفی در گروه 28 نفره آزمون و کنترل تقسیم شدند. به بیماران گروه آزمون طی 7 جلسه تئوری و عملی با تاکید بر 14 گروه عضلانی، برنامه آرامسازی پیشرونده عضلانی آموزش داده شد. پرسشنامه مقیاس شدت درد و فعالیت های روزمره زندگی، قبل از مداخله، بعد از یک ماه مداخله و بعد از سه ماه مداخله در دو گروه تکمیل گردید.
    یافته ها
    در مجموع 56 بیمار مطالعه را به پایان رساندند. برنامه آرامسازی پیشرونده عضلانی باعث کاهش میانگین شدت درد و افزایش ابعاد فعالیت های روزمره زندگی در گروه آزمون بعد از سه ماه مداخله نسبت به قبل از مداخله شده است (0/001>P). همچنین آزمون آماری آنالیز واریانس با اندازه گیری های مکرر، تفاوت معنی داری را در سه بار اندازه گیری میزان درد و امتیاز کل و امتیاز ابعاد فعالیت های روزمره زندگی در گروه آزمون نشان می دهد (0/001>P). در گروه کنترل این تفاوت ها معنی دار نبود(P>0.05).
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های این پژوهش، برنامه آرامسازی پیشرونده عضلانی تاثیر به سزایی در کاهش درد مزمن کمر و افزایش فعالیت های روزمره زندگی بیماران مبتلا به دیسک بین مهره ای دارد. به کارگیری این برنامه برای کاهش درد مزمن کمر و افزایش فعالیت های روزمره زندگی بیماران مبتلا به دیسک بین مهره ای پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: آرامسازی پیشرونده عضلانی، دیسک بین مهره ای، درد کمر، فعالیت های روزمره زندگی
  • علی حسن پور دهکردی*، خداداد خدادادی، ارسلان خالدی فر، شهریار صالحی صفحات 111-118
    زمینه و هدف
    جراحی یک تجربه استرس زا است که با درجاتی از درد همراه است. دعا و ذکر، قبل از عمل جراحی در جهت کاهش درد تاثیر بسزایی دارد. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر اذکار مستحبی بر سطح درد درک شده بیماران بعد از عمل جراحی انجام شده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه کارآزمایی بالینی، 108 نفر از بیماران کاندید عمل جراحی مراجعه کننده به بیمارستان آیت الله کاشانی شهرکرد انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمون (54 نفر) و شاهد (54 نفر) قرار گرفتند. شاخص های فیزیولوژیکی در هر دو گروه قبل از مداخله کنترل شد. در گروه آزمون در خصوص تکرار اذکار مستحبی مشخص شده، آموزش لازم داده شد. با استفاده از ابزار دیداری درد (Visual Analogue Scale= VAS) در ساعت 3،12 و 24 بعد از عمل، شدت درد درک شده در دو گروه ارزیابی شد.
    یافته ها
    تمامی بیماران مطالعه را به پایان رساندند. آزمون کای دو نشان داد که در بین دو گروه از نظر نوع عمل جراحی، جنس و سطح تحصیلات تفاوت آماری معنی داری وجود ندارد (P>0.05). اختلاف آماری معنی داری در شدت درک شده در ساعت 12، 3 و 24 بعد از عمل بین دو گروه وجود داشت (P<0.05).
    نتیجه گیری
    ذکر و دعا منجر به افزایش آستانه درد، ارتقاء سطح سازگاری، کاهش درد در بیماران شده است؛ همچنین هیچگونه عارضه ای در این خصوص مشاهده نگردید. لذا توصیه می شود که قبل از عمل جراحی برای بیماران امکانات لازم برای انجام ذکر خدا و فریضه عبادی فراهم گردد.
    کلیدواژگان: درد، جراحی، اذکار مستحبی، شاخص های فیزیولوژیکی
  • محمود غلامرضا میرزایی*، سلیمان خیری، محبوبه بهرامی صفحات 119-126
    زمینه و هدف
    امروزه طیف وسیعی از داروهای پیشگیری کننده از حملات میگرنی با تاثیرات متفاوت در دنیا استفاده می شود. یکی از گیاهانی که به طور سنتی در درمان میگرن استفاده می شود، سنبل الطیب است. هدف مطالعه حاضر بررسی تاثیر کپسول والرین (عصاره گیاه سنبل الطیب) بر فراوانی، طول و شدت حمله های میگرنی بوده است.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع کار آزمایی بالینی و تصادفی یک سوکور می باشد که به صورت موازی بر روی 84 نفر بیمار زن مبتلا به سردردهای میگرنی، انجام گرفته است. بیماران انتخابی به صورت تصادفی در دو گروه مورد (42 نفر) و شاهد (42 نفر) تقسیم و در سه مرحله و هر مرحله در 45 روز متوالی تحت درمان و بررسی قرار گرفتند. در مرحله اول هر دو گروه قرص سدیم والپرات mg200 را دو بار در روز و کپسول ایندومتاسین mg25، را در زمان حمله دریافت کردند. در مرحله دوم کپسول والرین mg350، سه بار در روز به داروهای گروه مورد اضافه گردید. در مرحله سوم، درمان هر دو گروه مشابه مرحله اول انجام شد. داده ها بر اساس آزمون مجذور کای و من ویتنی تحلیل شد.
    یافته ها
    تمامی 84 بیمار شرکت کننده مطالعه را به پایان رساندند. کپسول والرین به شکل معنی داری باعث کاهش تعداد، طول مدت و شدت حملات میگرن شد، به طوری که میانگین تعداد حملات از 2/3±6/2 به 1/2±2/2، میانگین مدت حملات از 9/2±17/0 به 3/7±5/7 ساعت و میانگین شدت حملات از 1/2±8/7 به 1/3±3/0 کاهش یافت.
    نتیجه گیری
    با توجه به تاثیر چشمگیر کپسول والرین بر پیشگیری از حملات میگرن به نظر می رسد جایگزین بالقوه ای جهت درمان سردردهای شایع میگرن باشد.
    کلیدواژگان: کپسول والرین، سدیم والپرات، سردرد میگرن
  • سید محمد عمرانی*، شهیاد آذری حمیدیان، غلامرضا پورشهبازی، سیمین تقی پور صفحات 127-138
    زمینه و هدف
    پشه ها خانواده ی بزرگی از دوبالان را شامل می شوند که به لحاظ توانایی انتقال انواع عوامل بیماری زا در پزشکی و بهداشت اهمیت فراوانی دارند. این مطالعه به منظور تکمیل اطلاعات موجود در زمینه ی تنوع گونه ای و انتشار پشه های بومی استان چهارمحال و بختیاری انجام گرفته است.
    روش بررسی
    این پژوهش توصیفی و مقطعی در طول تابستان 1390 و 1391 در تمامی شهرستان های استان چهارمحال و بختیاری انجام گردید. نمونه ها به روش ملاقه زنی جمع آوری و با استفاده از کلیدهای معتبر شناسایی شدند. داده های تعیین هویت و مختصات جغرافیایی نقاط نمونه برداری در نرم افزار ArcGIS 10 وارد گردید تا نقشه ی پراکندگی هر یک از گونه ها به دست آید.
    یافته ها
    در این مطالعه، 8335 لارو از 92 زیستگاه لاروی جمع آوری گردید که به 18 گونه شامل کولیستا لانجی آرئولاتا، کولیستا ساب اوکریا، اوکلروتاتوس کاسپیوس سنسولاتو، کولکس تیلری، کولکس تریتانس، کولکس هورتنزیس، کولکس پیپینس، کولکس پرگزیگوس، کولکس میمتیکوس، کولکس ترای تنیورینکوس، کولکس اربیینی، کولکس لاتیسینکتوس، آنوفل ماکولیپنیس سنسولاتو، آنوفل سوپرپیکتوس، آنوفل دتالی، آنوفل مارتری، آنوفل کلاویژر و آنوفل تورکودی تعلق داشتند. کولکس تریتانس به عنوان یک گونه ی جدید برای استان چهارمحال و بختیاری گزارش می گردد. کولکس تیلری و آنوفل سوپرپیکتوس بیش ترین فراوانی و گسترده ترین انتشار را در استان نشان دادند.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان می دهد که برخی از مهم ترین پشه های ناقل بیماری ها در سطح استان چهارمحال و بختیاری از تنوع و پراکندگی وسیعی برخوردار هستند. برای تعیین توانایی پشه های بومی در انتقال عوامل بیماری زا در استان به مطالعات بیشتری نیاز است.
    کلیدواژگان: پشه، فون، انتشار، چهارمحال و بختیاری، ایران
  • زهرا نورمحمدیان، کیهان قطره سامانی*، عفت فرخی، فاطمه دریس، اسماعیل اکبریان صفحات 139-147
    زمینه و هدف
    با استفاده از نظرات پرسنل شاغل در آزمایشگاه می توان تغییرات ارزشمندی در فرایند آموزش دانشجویان علوم آزمایشگاهی به وجود آورد. هدف از این مطالعه تعیین میزان کاربرد دروس رشته علوم آزمایشگاهی در محیط کار می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی که با روش سرشماری انجام شد. پرسشنامه ای شامل دو بخش، اطلاعات دموگرافیک شامل جنس، مدرک تحصیلی و نوع استخدام و بخش نظر سنجی در زمینه برنامه های آموزش دروس مختلف تخصصی و پایه اعم از تئوری و عملی توسط 70 نفر از پرسنل شاغل در آزمایشگاه های دولتی تکمیل و میزان کاربرد دروس در محیط کار تعیین شد.
    یافته ها
    بر اساس نتایج به دست آمده در بین دروس تخصصی، هماتولوژی عملی (74/3%) و باکتری شناسی عملی (71/4%) بیشترین کاربرد و دروس آسیب شناسی عملی و تئوری هر کدام با 2/9% کمترین کاربرد در محیط کار را به خود اختصاص دادند. میانگین کاربرد دروس تخصصی از نظر افراد با مدرک کاردانی به طور معنی داری از افراد با مدرک کارشناسی و کارشناسی ارشد کمتر بود (0/05>P). در بین دروس پایه، بیوشیمی عمومی عملی (44/3%) و زبان (30%) بیشترین کاربرد و دروس بافت شناسی تئوری و آناتومی تئوری هر کدام با فراوانی 4/3% و فیزیک عمومی تئوری با فراوانی 9/2% کمترین کاربرد را در آزمایشگاه داشته اند.
    نتیجه گیری
    طبق نتایج این تحقیق دروس پایه کمترین کاربرد را در محیط کار داشته اند؛ لذا بازنگری این دروس در جهت کاربردی شدن آن ها، امری لازم و ضروری است.
    کلیدواژگان: علوم آزمایشگاهی، دروس تخصصی، دروس پایه، آموزش، مهارت شغلی
  • مصطفی احمدی، بهمن خلیلی* صفحات 148-153
    زمینه و هدف
    بیماری کیست هیداتید یکی از مهم ترین و شایع ترین بیماری های مشترک انسان و دام است که ناشی از ابتلای انسان به مرحله لاروی انگل اکی نوکوکوس گرانولوزوس (Echinococus granulosus) می باشد. این بیماری با طیف وسیعی از علا یم و یافته های بالینی مشخص می شود که عمدتا به دلیل درگیر شدن و ایجاد کیست در ارگان های مختلف از جمله کبد، ریه، مغز، طحال و سایر قسمت های بدن می باشد. در موارد کمی نیز کیست در داخل چشم تشکیل شده که کیست هیداتید اربیتال نامیده می شود. با توجه به اینکه این بیماری در استان چهارمحال و بختیاری نسبتا فراوان است، هدف از گزارش این مورد آشنایی پزشکان با علائم بالینی همراه کیست هیداتید اربیتال می باشد.
    گزارش مورد: بیمار پسری 11ساله ای است که با پروپتوزیس بدون درد و بدون ضربان مراجعه کرد. در سی تی اسکن ضایعه کیستیک رتروبولبار گزارش شد. بیمار با تشخیص کیست هیداتید بستری و کیست با روش جراحی خارج شد. در آزمایشات پاتولوژی نیز تشخیص کیست هیداتید تایید گردید. در این بیمار نتیجه درمان رضایت بخش بود و بعد از درمان علایم کاملا بهبود یافت.
    نتیجه گیری
    با توجه به وجود بیماری کیست هیداتید در منطقه، چشم پزشکان باید کیست هیداتید را در تشخیص افتراقی پروپتوز یک طرفه قرار دهند.
    کلیدواژگان: کیست هیداتید، حدقه چشم، پروپتوزیس، اکی نوکوکوس گرانولوزوس
  • علی احمدی، حمید سوری* صفحات 154-162
    زمینه و هدف
    کیفیت متدولوژی مقالات از جمله فاکتورهای مهمی است که مورد توجه پژوهشگران قرار می گیرد. این مقاله با هدف تعیین رهنمودهای آماری در زمینه ارتقاء کیفیت متدولوژی مقالات مرتبط با علوم پزشکی به منظور کمک به نویسندگان و داوران مقالات تدوین شد.
    روش بررسی
    این مطالعه یک بررسی از نوع مرور نظام مند است. ابتدا در پایگاه اطلاعاتی Pub Med، کلمات کلیدی «Epidemiologic Methods/analysis»[Mesh] «Epidemiologic Methods/epidemiology» و Statistical Reporting انتخاب گردید. سپس متون مرتبط از پایگاه های اطلاعاتی معتبر جستجو شد. مرتبط بودن مقالات، داشتن دیدگاه و ارائه رهنمود آماری در مقاله و همچنین موافقت حداقل دو نفر از سه نفر تیم بررسی کننده مقالات از شرایط ورود مقالات به مطالعه بود.
    یافته ها
    دویست مقاله مرتبط یافت گردید. 32 مقاله شرایط ورود به مطالعه را داشتند. بر اساس مقالات بررسی شده،30 نکته کاربردی در بهبود و ارتقاء کیفیت متدولوژی مقالات نقش تعیین کننده دارند. از جمله نکته های مهم می توان به معرفی و توصیف جامعه هدف و جمعیت آماری و ذکر نام مطالعه، معرفی متغیرهای مستقل، وابسته و متغیرهای مخدوش کننده، گزارش حجم نمونه برای زیر گروه ها و کل مطالعه، خلاصه سازی داده ها متناسب با توزیع آماری آن ها، ذکر نام آزمون های آماری مورد استفاده، گزارش نوع میزان (میزان بروز، میزان های بقا)، نسبت (نسبت شانس، نسبت خطر) یا خطر (خطر مطلق، خطر نسبی، اختلاف خطر) با حدود اطمینان 95%، تحلیل مشاهده های انسانی بر حسب جنسیت و نرم افزار مورد استفاده اشاره نمود.
    نتیجه گیری
    مهمترین فاکتورهایی که در کیفیت متدولوژی مقالات، نقش تعیین کننده دارند، در این مطالعه گزارش گردید. به کارگیری این فاکتورها توسط نویسندگان و داوران مقالات می تواند منجر به بهبود کیفیت مجلات گردد. همچنین کاربست نکته ها و رهنمون های این مطالعه در روش کار طرح ها، می تواند از خطاهای پژوهش اجتناب نماید.
    کلیدواژگان: اپیدمیولوژی، طراحی مطالعه، تحلیل آماری، روش شناسی، گزارش آماری
|
  • Zahra Normohamady, Behnam Zamanzad*, Afsaneh Shavarzi, Pari Kiani Pages 1-8
    Background And Aims
    Acinetobacter baumannii is an important opportunistic pathogen and is responsible for a variety of nosocomial infections, including pneumonia, bacteremia, surgical wound infections, secondary meningitis, and urinary tract infections. The aim of this study was to investigate the antibiotic resistance of A. baumannii isolates in Shahrekord educational hospitals.
    Methods
    This cross-sectional-descriptive study was performed on 100 A. baumannii isolated from sections surgery, emergency and intensive care wards in shahrekord educational hospitals (Hajar, Kashani and Emam Ali). After A. baumannii diagnosis and confirming, their susceptibility rate was determined to the following 12 antibiotics via the antibiogram method (disk diffusion) using bacteriological standard tests.
    Results
    The investigation of the antibiotic resistance of isolates revealed that the highest resistance was against ceftazidime (%94), cefotaxime (%93), cefepim (%91), gentamicin (%85), ciprofloxacin (%89), norfloxacin (%87), imipenem (%86), meropenem (%73), tobramycin (%67) and amikacinwhereas (%66) antibiotics, respectively. The highest susceptibility was observed for colistin (%76) and ampicillin-sulbactam (%70) respectively. Moreover, %93 of isolates had antibiotic multi resistance.
    Conclusion
    In the present study, A. baumannii isolates in Shahrekord educational hospitals showed high resistance to different antibiotics. Therefore, it is necessary to implement some procedures for the prevention of bacterial spread.
    Keywords: Acinetobacter baumannii, Antibiotic resistance, Nosomical infection
  • Hamideh Jafari, Zohreh Hojati* Pages 9-18
    Background And Aims
    Different varieties of Chinese Hamster Ovary (CHO) cells are being used frequently for producing most pharmaceutical products for many years. Permanent production in these host cells is a major challenge. The aim of this study was to integrate the vector permanently in the genome. In this study, the phiC31 site-specific recombination system was used for prolonged maintenance of the vector in the CHO cells.
    Methods
    In this laboratory experimental study, a restriction enzyme cut site (PvuII) was selected as a cloning site in the pSVM vector using CLC software. Cutting with this enzyme led to create two blunt ends into the vector. Two specific primers were designed for isolation and amplification of attB region from pDrBB2 vector, using Oligo®5 software. Gel electrophoresis and PCR analysis were performed on the amplified fragment in order to confirmation of its structure.
    Results
    The attB region was successfully integrated in to pSVM vector and was shown by gel electrophoresis. Colony PCR technique has revealed the correct structure of the reconstructed vectors.
    Conclusion
    In this study, the phiC31 integrate catalyzes recombination between pseudo-attP sites (in CHO chromosomes) and attB site. A new construct has been made in this project containing attB site. This construct has to be introduced into CHO cells accompanied with pCMV-int vector (co-transfection) containing integrase. This integrase facilitates the incorporation of the pSVM vector into the chromosome, in order to get a permanent existence of the new construct into the CHO cells.
    Keywords: CHO cells, Eukaryotic genome attachment site, Site, specific recombination, recombination, Construct, Gel electrophoresis
  • Amir Ashkan Nasiripour*, Pouran Raeissi, Abbas Ali Asgari Pages 19-27
    Background And Aims
    Inappropriate physical development and failure to allocate urban facilities appropriately such as disproportionate distribution of health care centers has caused waste of material and human resources and urban problems for citizens. The purpose of this study was to identify the districts lacking satisfactory access to health services for the optimal distribution of health facilities based on health equity in all districts of Shahrekord.
    Methods
    This was a descriptive-analytical study based on documentary research methods. After integrating the data of all 10 health care centers and stations across Shahrekord, by geographical information system with determination of the radius of performance and availability in 2011-2012, the spatial distribution of these centers after analysis using hierarchical analysis of the data, ranking of the districts was run.
    Results
    The data of health care centers and stations in Shahrekord showed that there is large difference among all health care centers and stations of Shahrekord in maximum to minimum covered area (4.4 times), population (2.3 times) and population density (2.6 times). Peripheral areas of the north, south and east had an inappropriate access compared with the center of the city and 70% of density of the health care centers and stations of Shahrekord lacked appropriate distribution.
    Conclusion
    The results indicate that density of the health care centers and stations of Shahrekord lacked appropriate distribution and no appropriate distribution was seen. Irrational distribution and disproportionate zoning of health units lead to decrease in the level of access, which is followed by possibility of declined levels of indicators of health equity.
    Keywords: Spatial distribution analysis, Geographical information system, Health care centers, Distribution, Shahrekord
  • Mehraban Sadeghi, Habib Karimi *, Abdolmajid Fadaei, Morteza Sedehi Page 28
    Background And Aims
    Dairy industries generate a large amount of wastewater that contains high concentrations of carbonaceous and nitrogenous organic materials. Discharge of these wastewaters as untreated into environment leads to serious contaminations. The aim of this study was to evaluate the effectiveness of pumice stone application with sequencing batch reactor to remove organic compounds in dairy wastewaters.
    Methods
    In this experimental study which was conducted at bench scale, two processes of sequencing batch reactor, conventional and equipped with pumice stone, were used as treatment models. In commissioning phase of systems, the sludge of municipal wastewater treatment plant underwent acclimatization for 9 days. Then, each reactor was inoculated with 2.5 liters of the sludge. In operation step, the reactors were continuously monitored for 36 days and the efficiency of the system for the removal of chemical oxygen demand (COD), biochemical oxygen demand (BOD5), proportion of total solids (TS) and total Kjeldahl nitrogen (TKN) was measured.
    Results
    The mean removal efficiency of COD, BOD5, TS and TKN was respectively 61.8±9.4, 58.5±8.6, 64.9±2.5 and 46.5±22.5 for the reactor without batch and 67.5±9.4, 63.4±11.8, 66.7±3.2, 62.2±15.7 for the reactor equipped with batch. By these results, removal efficiency of COD and TKN by the batch-equipped system had a significant difference from removal efficiency of these parameters by the system without batch (p<0.05).
    Conclusion
    This study demonstrated increased removal efficiency of COD, BOD5, TS and TKN in sequencing batch reactor when pumice stone is used as microbial growth batch in reactor. This model could be considered as a suitable choice for treatment of dairy wastewaters.
    Keywords: Sequencing batch reactor, Pumice stone, Wastewater, Dairy industries
  • Akram Najafi, Chaleshtori, Ahmad Reza Yazdanbakhsh, Abbas Khodabakhshi*, Kobra Shakeri Pages 40-47
    Background And Aims
    Out of different techniques for chromium (Cr) removal, biological treatment has a special status. This study was conducted to determine the efficacy of biological sludge on hexavalent Cr (VI) removal from aqueous solutions.
    Methods
    In this experimental study, the required sludge was collected from municipal sewage refinery after aeration basin and introduced into the reactor and Cr and nutrients were added to it. The effect of dissolved oxygen (DO), Cr initial concentration, pH, temperature, glucose concentration, and contact time on chromium removal rate was evaluated. At each step, the samples withdrawn from the reactor were filtered and Cr (VI) level was measured using HACH Company instructions and spectrophotometry.
    Results
    The findings of this study showed that at 2 mg/L DO, 80 mg/L Cr initial concentration, 5000 mg/L sludge concentration, pH= 3, 30°C temperature, 250 mg/L introduced glucose concentration, and 24 h contact time, about 97.5 % of Cr (VI) was removed. As DO, pH, and the introduced glucose concentration decreased and the initial sludge concentration increased, temperature and contact time of Cr removal efficiency increased.
    Conclusion
    The results of this study showed that use of the activated sludge of sewage refinery could be used for Cr removal with regards to environmental aspects.
    Keywords: Biological removal, Chromium, Activated sludge, Aqueous solution
  • Mahdi Safdari *, Mohammad Taghi Qhaneian, Mohammad Hasan Ehrampoush, Ali Reza Babaee, Mohammad Mahdi Emamjomeh, Salman Zareii Pages 48-56
    Background And Aims
    In recent decades, the presence of high concentrations of nitrate in drinking water has become a serious concern, which causes some disorders in human health, especially children. Nitrate can be removed by physical-chemical and biological methods. In this study, removal rate of nitrate from aqueous solutions was investigated by date kernel ash.
    Methods
    In this experimental study which was conducted in vitro, the effect of initial nitrate concentration (50, 100, and 150 mg/L), initial pH (3, 5, 7, and 9), time (15, 30, 60, 120, and 180 minutes), and weight of adsorbent (0.4, 0.6, and 0.8 g) was investigated. The nitrate concentration was measured using spectrophotometer at two wavelengths 220 and 275 nm. All tests and samples analysis was done per textbooks on standard methods of sewage.
    Results
    The adsorbent dose increase from 0.4 g to 0.8 g in 100 mL nitrate solution with concentrations of 50 and 100 mg/L caused increase in absorption efficiency respectively from 75% to 91% and from 53% to 65%. Increase in solution’s initial pH from 3 to 9 caused decrease in the absorption efficiency from 52% to 8%. The results obtained in this study obey Freundlich isotherm (R2=0.98) and nitrate absorption obeys the pseudo-second order kinetic model (R2=0.999).
    Conclusion
    The palm kernel ash is a natural and inexpensive absorbent that can be used to remove environmental pollutants.
    Keywords: Nitrate, Date kernel ash, Adsorption, Aqueous solution
  • Farideh Nazarzadeh *, Fateme Moini, Hamidreza AghaMohammadian, Mohammad Said Abdkhoda Page 57
    Background And Aims
    Cognitive deficits in anxiety disorders is one of the topics which has faced with increasing evidence in recent years. The purpose of this study was to compare autobiographical memory and metacognition in patients with obsessive-compulsive disorder (OCD) and social anxiety disorder (SAD), and normal group.
    Methods
    In this descriptive-analytical study, three 22-individual groups of the patients with OCD and SAD, and normal people were enrolled per convenient sampling. The testees underwent autobiographical memory interview (semantic childhood, semantic adulthood, childhood events, adulthood events, and recent events) and filled out metacognition questionnaire (positive beliefs about worry, uncontrollability and risk, cognitive confidence, need for thoughts control, and cognitive self-awareness).
    Results
    By the results, for memory, the OCD group showed weaker performance compared with normal participants (P<0.01). Also, for metacognition, the OCD group showed weaker performance in uncontrollability and risk, and cognitive confidence compared with normal participants and SAD patients (P<0.01).
    Conclusion
    The OCD group showed weaker performance in autobiographical memory compared with SAD group and normal participants, which seems to be due to neuropsychological deficits in OCD and also cognitive beliefs have an important role in the symptoms of anxiety disorders. Clinically, identifying cognitive aspects of anxiety disorders will lead to emergence of a new insight into this disorder so that the available therapeutic approaches could be modified appropriate to its characteristics or new therapeutic approaches could be developed.
    Keywords: Autobiographical memory, Metacognition, Obsessive, compulsive disorder, Social anxiety disorder
  • Farideh Yari, Ramin Abiri, Mohammad Soleymani, Dorjagh, Abolfazl Gholipour, Amirhooshang Alvandi* Pages 67-74
    Background And Aims
    Helicobacter pylori is the first known carcinogenic bacterium and cause of several gastroduodenal disorders. Therefore, detection and treatment of H. pylori infection is very important. The aim of this study was to evaluate egg yolk enriched columbia agar for isolation of H. pylori from gastric biopsy specimens of patients suffering from gastroduodenal disorders referring to Imam Khomeini Hospital, Kermanshah and comparison with rapid urease test.
    Methods
    The study was an analytic descriptive cross-sectional survey that was carried out on 192 patients referred to Imam Khomeini Hospital in Kermanshah in 2013. Two gastric antrum biopsies and two corpus biopsies were taken from each patient and H. pylori infection was detected using rapid urease test and culture on egg yolk enriched columbia agar supplemented with antibiotics. After culture gram staining method and biochemical tests were used to detect identification of H. pylori. Data were analyzed using kappa calculator and SPSS software to calculate sensitivity and specificity.
    Results
    The rates of diagnosis of H. pylori infection in 192 biopsy specimens taken from patients with gastroduodenal diseases by rapid urease test and culture were 51.10% and 45.31% respectively. The sensitivity, specificity, and positive and negative predictive values of the culture were 76.5%, 87.2%, 86.2, and 78.0% respectively. The results showed that the test accuracy (effectiveness) of the method was 81%.
    Conclusion
    This study indicates that egg yolk enriched columbia agar is an appropriate medium with high sensitivity, specificity and efficiency for isolation of H. pylori that is a low-cost and available culture medium.
    Keywords: Helicobacter pylori, Culture, Egg yolk enriched Columbia, Rapid urease test
  • Samira Motamedi, Morteza Hashemzadeh, Chaleshtori, Marjan Mojtabavi, Naeini, Hossein Teimori* Pages 75-83
    Background And Aims
    TMC1 gene mutations are one of the most common causes of autosomal recessive Non-syndromic hearing loss (ARNSHL) in different populations. In view of large size of the gene and the large number of identified mutations in TMC1, use of polymorphic markers is suggested for carrier detection and prenatal diagnosis. The aim of this study was to evaluate informativeness of D9S1837 CA repeat STR marker in five different ethnic of Iranian population.
    Methods
    In this descriptive analytical study the locus of D9S1837 within TMC1 gene was genotyped by polymerase chain reaction (PCR), polyacrylamide gel electrophoresis (PAGE) and fluorescent capillary electrophoresis, respectively. Allelic frequency, heterozygosity rate and genotyping data from 165 unrelated healthy individuals were estimated by Gene Marker HID Human STR Identity software, Gene Pop program and Microsatellite Tools software.
    Results
    The result obtained through Gene Pop program indicated the presence of 11 alleles of D9S1837 marker in the Iranian population. The most frequent allele was computed for 239 bp with 36% frequency. Heterozygosity of all investigated ethnic groups was above 70%, but among all Arab and Azeri ethnic groups had the highest heterozygosity (84.8%). The data of PIC value demonstrated that the D9S1837 marker was found highly informative in the examined population.
    Conclusion
    According to the results of this study, D9S1837 marker could be used as an informative tool for carrier detection and prenatal diagnosis of TMC1 based ARNSHL by linkage analysis in Iranian population.
    Keywords: ARNSHL, Heterozygosity, TMC1 gene, D9S1837 marker, PCR
  • Sedigheh Asgary *, Mohammad Hashemi, Najmeh Goli, Malekabadi, Mahtab Keshvari Pages 84-91
    Background And Aims
    Cardiovascular diseases are one of the causes of mortality. The aim of the present study was to investigate the effects of pomegranate juice consumption on blood pressure, inflammation factors, and vascular function.
    Methods
    This before and after clinical trial study was conducted on 13 patients aged 39–67 years with blood pressure above 140/90 mmHg referring Hypertension Clinic of Isfahan Cardiovascular Research Center. All patients consumed fasting 150 mL Pomegranate juice. The level of inflammation factors including E-selectin, high-sensitivity C-reactive protein, intracellular adhesion molecule-1 (ICAM-1), vascular cell adhesion molecule 1 (VCAM-1), interleukin-6 (IL-6), Systolic blood pressure (SBP), diastolic blood pressure (DBP), and flow-mediated dilation (FMD) was measured at baseline and 4-6 hours after PJ consumption. The patients consumed 150 ml pomegranate juice.
    Results
    All 13 patients cooperated to the end of study. The short-term consumption of Pomegranate juice decreased significantly systolic and diastolic blood pressure from 125.38±11.80 to 116.15±7.94, and from 82.69±5.25 to 78.08±3.25, respectively (P<0.05). Inflammation factors (VCAM, ICAM, CRP, IL-6, and E-selectin), and FMD didn’t reveal significant changes.
    Conclusion
    Short term consumption of fresh pomegranate juice could have hypotensive properties in patients suffering from high blood pressure. It seems Pomegranate juice could be effective on preventing and treating cardiovascular diseases.
    Keywords: Punica granatum L., Inflammation factors, Hypertension, Cardiovascular Diseases
  • Vahid Mohammadi, Abdolmajid Fadaei*, Mehraban Sadighi, Mohsin Arbabi Pages 92-100
    Background And Aims
    Polycyclic Aromatic Hydrocarbons (PAHs) are a class of potentially hazardous chemicals of environmental and health concerns. This compounds exhibit toxic, carcinogenic and mutagenic properties and are listed by the United States Environmental Protection Agency (USEPA) as priority pollutants. The aim of this study was the comparison of aerobic and anerobic biodegradation of disesel contamination soils using municipal soil was to and vermicompost.
    Methods
    This experimental study was accomplished in pilot scale with application of a copmpost pile consisting 1000:120 ratio gram soils to gram of petroleum. This mixture was then mixed in a ratio of 1:2 with compost and vermicompost fertilizer separately (two parts soil and one part compost and/or vermicompost). In this research, phenantheren (phc), a three benzene ring compound, was selected as a PAHs representative. Phenanthrene concentration was measured using HPLC after extraction from contaminated soils by ultrasonic method.
    Results
    The results showed that the effective degradation of phc occures during two first weeks, and then the removal rate was decreased gradually. The decomposition rate on phc in the aerobic compost and vermicompost reactors was 89.5±9.1 and 91.7±7.0, respectively. At the same time, 19.2±5.1 and 26.4±5.0 of phc was removed in the anaerobic compost and vermicompost reactors, respectively. According to the results, phc maximum removal rate of 91.7±7.0 was achived in the aerobic vermicompost reactor.
    Conclusion
    This study can be concluded that, with application of bioremediation at the ambient temperature, the polycyclic aromatic hydrocarbons may be removed from oil contaminated soils.
    Keywords: Bioremediation, PAHs, Oil contaminated soil, Compost, Vermicompost
  • Maryam Zargarzadeh*, Robabeh Memarian, Ahmadreza Rafiee Pages 101-110
    Background And Aims
    The most important cause of low back pain is intervertebral disc. The most common symptom of this disease is pain, which causes decrease in living daily activities. Today, many non-pharmacologic methods of pain relief have been offered. This study has been done to study the effect of progressive muscle relaxation (PMR) on pain level and living daily activities in patients with intervertebral discs.
    Methods
    In this randomized clinical trial, 56 patients with lumbar intervertebral discs were enrolled by convenient sampling and randomized to two groups of test (n=28) and control (n=28). The PMR program was trained to patients in test group within seven theoretical and practical sessions with emphasis on 14 muscle groups. The questionnaire of pain intensity scale and living daily activities was completed prior to, and one month and three months after intervention in two groups.
    Results
    All 56 patients cooperated to the end of study. PMR program caused decrease in mean pain intensity and increase in domains of living daily activities in test group after three months of intervention compared with prior to intervention (P<0.001). Also, statistical test of repeated measures ANOVA indicates a significant difference in three times of pain level measurement and total score and score of domains of living daily activities in test group (P<0.001). In control group, these differences were not significant (P>0.05).
    Conclusion
    In view of the findings of this study, PMR program is considerably effective on reducing chronic low back pain and increasing living daily activities in patients with intervertebral disc. Applying this program is recommended for decreasing chronic low back pain and increasing living daily activities in patients with intervertebral disc.
    Keywords: Progressive muscle relaxation, Low back pain, Living daily activities, Intervertebral disc
  • Ali Hasanpour, Dehkordi *, Khodad Khodadi, Arsalan Khaledifar, Shahriar Salehi Pages 111-118
    Background And Aims
    Surgery is a stressful experience accompanied with degrees of pain. Prayer and recital (God remembrance) prior to surgery contributes significantly to reduce pain. The aim of this study was to investigate the effect of recommended recitals on the level of perceived pain in patients after surgery.
    Methods
    In this clinical trial study, initially 108 patients as samples of study were randomly enrolled from the hospital into two groups, control (n=54) and experimental groups (n=54). Physiological indices were controlled in each group prior to any intervention. Then, in experimental group, the necessary training on repeating recommended recitals was run. Using Visual Analogue Scale (VAS), the pain severity perceived by the two groups was evaluated at 3, 12 and 24 hours after surgery.
    Results
    All 108 patients cooperated to the end of study. Chi-square test showed that there was no significant difference between the two groups in type of surgery, sex, and educational level (P>0.05). Chi-square test indicated that there was a statistically significant difference in pain severity at 3, 12, 24 hours (P<0.05).
    Conclusion
    Recital and prayer lead to increase in pain threshold, promotion of compatibility level, and relief of pain in the patients. Moreover, it was not observed any complication; Therefore, it is recommended to provide the patients with necessary facilities to practice recitals and ritual worship prior to surgery.
    Keywords: Pain, Surgery, Recommended Azkar, Physiologic indices
  • Mahmoud Gholamreza Mirzaee*, Soleiman Kheiri, Mahboobeh Bahrami Pages 119-126
    Background And Aims
    Nowadays so many preventive drugs for migraine with different effects are used all around the world. One of the plants that are used traditionally in the treatment of migraine is Valeriana officinalis. The present study was aimed to evaluate the effect of valerian capsule (350 mg, three times daily) on frequency, duration and intensity of migraine attacks.
    Method
    The present study is a Randomized, single-blind clinical trial that is carried out on 84 female patients suffering from migraine headaches. The patients were randomly allocated to case (n=42) and control groups (n=42) and treated during three consecutive phases of 45 days. In the first phase, both groups received sodium valproate tablet, (200 mg, twice daily) and indomethacin capsule (25 mg, in attacks). In the second phase, valerian capsule (350 mg, three times daily) was added to other drugs of case group. Control group received placebo instead of valerian. Finally, in the third phase, both groups were treated the same as the first phase. And then the data obtained from the drug influence on pain intensity were analyzed based on Mann-Whitney and K2.
    Results
    All 84 patients cooperated to the end of study. The results indicated that valerian capsule significantly reduced the frequency, duration and intensity of migraine attacks in a way that the mean of migraine attacks reduced from 6.2±2.3 to 2.2±1.2, the duration reduced from 17.0± 9.2 to 5.7±3.7 hours and intensity from 8.7±1.2 to 3.0±1.3.
    Conclusion
    According to the remarkable effect of valerian capsule on the prevention of igraine attacks, it seems that it can be a potential alternative to common migraine medications.
    Keywords: Valerian capsule, Sodium valproate, Migraine headache
  • Seyed, Mohammad Omrani *, Shahyad Azari, Hamidian, Gholamreza Pour, Shahbazi, Simin Taghipour Pages 127-138
    Background And Aims
    Mosquitoes constitute a large family in Diptera and because of their ability in the transmission of a wide range of pathogens are of great public health and medical importance. This study was carried out to refresh our current knowledge on the fauna and the distribution of indigenous mosquitoes in Chahar Mahal and Bakhtiari Province.
    Methods
    This descriptive, cross-sectional study was carried out during the summers of 2011 and 2012 in the all districts of Chahar Mahal and Bakhtiari Province. Larval specimens were collected by the standard dipping method and identified with the aid of valid keys. Identification data plus the geographical information of the collection sites were entered in ArcGIS 10.0 software to draw the map of distribution for each mosquito species.
    Results
    In this investigation, 8335 larvae were collected from 92 larval habitats belonged to 18 mosquito species including Culiseta longiareolata Macquart, Cs. subochrea Edwards, Ochlerotattus caspius Pallas s.l., Culex theileri Theobald, Cx. territans Walker, Cx. hortensis Ficalbi, Cx. pipiens Linnaeus, Cx. perexiguus Theobald, Cx. mimeticus Noe, Cx. tritaeniorhyncus Giles, Cx. arbieeni Salem, Cx. laticinctus Edwards, Anopheles maculipennis Meigen s.l., An. superpictus Grassi, An. dthali Patton, An. marteri Senevet and Prunnelle, An. claviger (Meigen) and An. turkhudi Liston. Culex territans is reported here as a new record for Chahar Mahal and Bakhtiari Province. Culex theileri and An. superpictus showed the most abundance and the widest distribution in the province.
    Conclusion
    This study indicates that a few potential mosquito vectors are quite diverse and well distributed in Chahar Mahal and Bakhtiari Province. Further studies are needed to draw a reasonable conclusion on the capacity of indigenous mosquito species to transmit pathogens in the province.
    Keywords: Mosquito, Fauna, Distribution Chahar Mahal, Bakhtiari, Iran
  • Zahra Noormohammadian, Keyhan Ghatreh, Samani, Efat Farrokhi, Fatemeh Daris, Esmaeil Akbarian Pages 139-147
    Background And Aims
    By using the ideas of the personnel working in laboratory, it is possible to create valuable changes in the process of teaching for the laboratory sciences students. The aim of this study was to investigate application of laboratory sciences in work place.
    Methods
    This cross-sectional descriptive study was performed in 2010 by census method. A questionnaire including two parts was fulfilled. The first part included demographic information (sex, educational document, and way of employment) and the second part was a questionnaire about teaching programs of different basic and specialized courses including theory and practical. It was filled by 70 employees of the personnel working in governmental laboratories.
    Results
    Based on results, among the specialized courses, practical hematology and practical bacteriology had the maximum amount of application with 74.3% and 71.4%, respectively and practical pathology and theory of pathology had the minimum amount of application with 2.9%. The average of application of specialized courses by employees with Associate degree was significantly less than employees with Bachelor, and Master Science degree (P<0.05), but in other parameters was observed no significant difference. Among basic courses, practical general biochemistry and English had the maximum amount of application with 44.3% and 30% in work place, respectively, but histology, anatomy and practical physics had the minimum amount of application with 4.3%, 4.3% and 2.9%, respectively. The average of the amount of application of basic courses had no significant difference with observed parameters (P<0.05).
    Conclusion
    Based on this study, basic courses had the minimum amount of application in work place. Therefore, revising curriculum these courses is necessary to make them more useful.
    Keywords: Laboratory sciences, Specific courses, Basic courses, Training, Occupational skills
  • Mostafa Ahmadi, Bahman Khalili* Pages 148-153
    Background And Aims
    Hydatid cyst disease is one of the most important zoonosis which is due to inhabitance of Echinocucus granolosus larva. The disease is accompanied with a wide range of clinical symptoms that involve individual organs such as liver, brain, spleen, and other parts of body in cystic form. In few cases, eye is involved which named Orbital hydatid disease. Case report: The present case is a 11-year-old boy who referred to a clinic with painless and unpalpated proptosis. CT scan showed a retro- bulbar cyst. The patient was hospitalized and the cyst was removed by surgery. Pathologic evaluation confirmed orbital hydatid cyst. The result of therapy was satisfying and clinical signs were disappeared after management.
    Conclusion
    Due to existence of hydatid cyst in Chaharmahal & Bakhtaran province, physicians should include orbital hydatid cyst in the differential diagnosis of unilateral proptosis.
    Keywords: Hydatid cyst, Intra, orbital, Proptosis, Echinocucus granolosus
  • Ali Ahmadi, Hamid Soori * Pages 154-162
    Background And Aims
    Methodological quality of scientific, research articles is accounted as one of the most important subjects for researchers. This study aimed to offer statistical points to improve and promote the methodology of the articles on medical sciences to help authors and reviewers.
    Methods
    This study is a systematic review. At first, in Pub Med database, keys terms of statistical reports, research methodology and results reporting were selected. Then, texts relevant to medical sciences were sought in authentic databases. Inclusion criteria to the study were the relationship among articles, the statement of statistically key points, having useful guidelines, and agreement of two of three investigators in team.
    Results
    More than 200 articles were retrieved. After examination, 32 articles had the inclusion criteria and were relevant. 30 important points had indicator role for improvement and promotion of methodological quality in articles on medical sciences. These points are: identification and description of population, sampling, study design, independent, dependent, and controlling variables, samples for subgroups and for whole study, summarizing data adjusted to their statistical distribution, stating statistical tests, reporting (prevalence and survival rate), distribution (probability, risk rate), risk (absolutely, relative risk, risk differences with confidence of 0.95%), analyzing observations in terms of sex and used software.
    Conclusion
    The most important factors that they had a main role in Methodological quality of scientific, research articles were reported. Use of introduced key points and checklists in articles’ materials and methods section could improve and promote the quality of articles in medical sciences fields and prevents research errors.
    Keywords: Epidemiology, Study design, Statistical Analysis, Methodology, Reporting