فهرست مطالب

بصیرت و تربیت اسلامی - پیاپی 15 (بهار 1389)

نشریه بصیرت و تربیت اسلامی
پیاپی 15 (بهار 1389)

  • 190 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1389/06/20
  • تعداد عناوین: 13
|
  • سرمقاله
  • محمدحسن توسلی صفحه 1
  • مقالات
  • محمد جواد موسی نژاد صفحه 5

    تبلیغ دینی در ناجا امری بسیار حساس است که بر عهده سازمان عقیدتی - سیاسی می باشد.
    تبلیغ اسلام باید مطابق با مقتضیات زمان، مکان و متناسب با فهم و درک مخاطب و تحولات فرهنگی دنیای معاصر باشد. در این مقاله راهکارهای اثربخشی تبلیغات دینی در ناجا بررسی می شود. بدین منظور، ابتدا به تبلیغ و تبلیغ دینی به تفصیل پرداخته، سپس به تفاوت های میان تبلیغ در اسلام و تبلیغ در فضای متون عرب اشاره می شود. در پایان نگارنده تلاش می کند تا با ارایه راهکارهای کاربردی، تبلیغ دینی در ناجا را به سوی اثربشی بیشتر سوق دهد.

    کلیدواژگان: تبلیغ، تبلیغ دینی، پلیس، اثربخشی
  • روح الله تولایی صفحه 31

    امروزه دانش و اطلاعات به عامل تعیین کننده ای در موفقیت و قدرت رقابت پذیری سازمان ها تبدیل شده و مدیریت دانش، یکی از آخرین مباحث سازمانی، در علم مدیریت مطرح گردیده است. خصوصا با ابلاغ سیاست های کلی نظام اداری از سوی مقام معظم رهبری(فروردین 1389)و ابلاغیه ستاد کل نیروهای مسلح در زمینه مدیریت دانش، و افزایش تاکید دولت بر ایجاد جامعه دانشی و اولویت حرکت به سوی اقتصادهای دانش محور در سند چشم انداز 20 ساله کشور و برنامه‌های چهارم و پنجم توسعه، مسئله مهم درک چگونگی استفاده از دانش به مثابه یک منبع مهم مزیت رقابتی است. در این میان بسیاری از سازمان ها تلاش خود را بر این مسئله متمرکز نموده‌اند که چگونه می توانند دانش را در سازمان مدیریت نمایند. مدیریت دانش مزایای بسیاری برای سازمان ها به همراه دارد که از آن جمله می توان به بهبود کیفیت کار، در اختیار داشتن اطلاعات به روز شده، افزایش کارایی، بهبود اثربخشی، بهبود تصمیم گیری ، افزایش توان پاسخگویی نسب به نیازهای مشتریان ، افزایش توان پاسخ به نیازهای اساسی و توسعه ای کشور و امکان تغییر و تطبیق پذیری سریع اشاره نمود.
    در همین زمینه، با توجه به اهمیت دانش در سازمان های فرهنگی، پس از بررسی اجمالی ادبیات نظری مدیریت داشن و بیان اهمیت و ضرورت ایجاد این نظام در سازمان فرهنگی، با مد نظر قرار دادن کلیه عناصر تاثیر گذار بر موفقیت مدیریت دانش، عوامل زمنیه ای به کارگیری مدیریت دانش در سازمان های فرهنگی بررسی و در نهایت پیشنهادهایی برای اجرای مدیریت دانش در سازمان عقیدتی سیاسی ناجا ارایه شده است.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، سازمان های فرهنگی، سرمایه نامشهود، سرمایه فکری، دانش آشکار، دانش ضمنی
  • حجت الله رحمانی صفحه 55

    در این مقاله، با بررسی پیشینه تاریخی مسئله جانشینی پیامبر (ص) و ایمه معصومین (ع) به تبیین مبانی فقهی ولایت فقیه از دیدگاه آیات، روایات و اقوال و فتاوای قدما و متاخرین علمای شیعه پرداخته ایم . براین اساس اثبات گردیده است که ولایت فقیه برپایه « نظام ولایی» برگرفته از آیات قرآن کریم، سنت نبوی (ص) و سیره ایمه معصومین (ع) می باشد.
    در ادامه با بررسی نظرات فقهای شیعه مشخص می شود که اکثر قریب به اتفاق علمای شیعه بر مسئله ولایت با تمام اختیارات حکومتی امام معصوم (ع) تاکید دارند و بسیاری از قدما و متاخرین علمای شیعه براین امر تصریح کرده اند. در نهایت با ارایه نظرات حضرت امام خمینی (ره)و مقام معظم رهبری (مد ظله العالی) به اقدام شجاعانه و انقلابی مردم مسلمان ایران در تحقق مسئله ولایت فقیه با الگو گیری از قیام عاشورای حضرت ابا عبدالله الحسین (ع) و سرنگونی رژیم ستم شاهی پرداخته وبه اصول مهم قانون اساسی درباره ولایت فقیه مبتنی بر نظام ولایی اسلام اشاره شده است. در پایان نیز با ارایه نتایج بحث به وظیفه خطیر مردم و نیروهای مسلح ، به ویژه نیروهای انتظامی در حمایت و تبعیت کامل از فرامین ولایت فقیه پرداخته و پنج پیشنهاد جهت اجرا در سازمان عقیدتی سیاسی ناجا مطرح گردیده است.

    کلیدواژگان: ولایت فقیه، نظام ولایی، قانون اساسی، حکومت اسلامی، ولایت مطلقه
  • فریبا شایگان صفحه 79

    حجاب که رعایت آن از دستورات دین مبین اسلام است، برای حفظ سلامت جامعه و فراهم شدن زمینه رشد و تعالی انسان امری ضروری و اجتناب ناپذیر می باشد، در سایه رعایت حجاب می توان شاهد تعامل صحیح زن و مرد در جامعه و تلاش در جهت رشد و پیشرفت اجتماعی بود.
    رواج بدحجابی که به مسئله اجتماعی تبدیل شده، موضوع این مقاله است. این مسئله از بعد نظری با مطالعه نظریات جامعه شناختی جانسون و پارسونز و نیز تغییر هنجارها مورد مطالعه قرار گرفت، سپس عوامل اجتماعی و فرهنگی موثر بر برحجابی، از جمله تهاجم فرهنگی ، به مثابه ابزار فرهنگی جنگ نرم دشمن مطرح شد و با ذکر آسیب‌های اجتماعی ناشی از بدحجابی، روش های مقابله با آن و پیشنهادها ارایه گردید. همچنین روش های فرهنگی و اجتماعی مقابله با بدحجابی شناسایی و برخورد نیروی انتظامی با بدحجابان ، که قانون شکنان و برهم زنندگان نظم و تعادل سیستم اجتماعی هستند، توصیه شده است .

    کلیدواژگان: حجاب، بدحجابی، تهاجم فرهنگی، خانواده، نیروی انتظامی
  • مرتضی خسروی صفحه 95

    جست و جوی امنیت از مهم ترین کشش ها و انگیزه های انسانی است. این کشش با جوهر هستی انسان پیوندی ناگسستنی دارد. همواره یکی از نیازهای اساسی هر جامعه، تامین امنیت بوده است. این مفهوم در سیر وجود علمی خود به طور مدام دچار تحول و تطور بوده که لازم است در پژوهش های قرآنی نیز مورد توجه قرار گیرد. در این مقاله، تلاش بر این است تا با اشاره ای کلی و اجمالی به مبانی نظری امنیت، شاخص های ادراک امنیت، اصول و مولفه های امنیت ملی، طرح کلی اندیشه اسلام پیرامون امنیت در شکل کلان و راهبردی آن، در کنکاشی قرآنی مورد بررسی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: قرآن، امنیت، امنیت ملی، شاخص های امنیت، مولفه های امنیت ملی
  • علیرضا محسنی تبریزی، مجتبی عباسی قادی، دردانه امیری صفحه 109

    مقاله حاضر درصدد بررسی و آسیب شناسی اداری و فرهنگ سازمانی کارکنان به منظور ارایه راهکارهای مناسب جهت مقابله با آن می باشد. از این منظر، ضمن مروری که بر فضای مفهومی موضوع دارد؛ از تیوری های جامعه شناختی به منظور مشخص شدن فضای مفهومی و ابعاد آسیب های فرهنگی کارکنان بهره خواهد گرفت و با کاربرد روش کیفی و از نوع مطالعات اسنادی اطلاعات و داده-های مورد نیاز جمع آوری گردید. یافته های حاصل از مطالعات اسنادی و مطالعات پیشین، نشان می دهد که در مجموع می توان متغیرهای ابهام نقش، احساس بی هنجاری، احساس بی اعتمادی، گران باری نقش، بیگانگی از کار، عدم تکریم ارباب رجوع و تعارض نقش را به عنوان ابعاد و شاخص های آسیب های فرهنگی کارکنان برشمرد.

    کلیدواژگان: ابهام نقش، احساس بی هنجاری، احساس بی اعتمادی، گران باری نقش، بیگانگی از کار، عدم تکریم ارباب رجوع، تعارض نقش
  • نیره میرزابابایی صفحه 133

    نام گذاری سال 1388 توسط مقام معظم رهبری (مد ظله العالی) به عنوان سال حرکت به سوی اصلاح الگوی مصرف، باعث گردید این امر در تمام ارگان ها و سازمان ها بیش از پیش در کانون توجه، حساسیت جامعه و مسیولان قرار گیرد.یکی از شیوه های اساسی در اصلاح الگوی مصرف، ایجاد بهره وری در سطوح مختلف سازمانی می باشد؛ چرا که از جمله مواردی است که همه سازمان ها به دنبال آن بوده و سعی در ایجاد آن دارند. بهره وری از مواد، تجهیزات و امکانات، حد و سطحی معین و مشخص دارد و به سهم خود در شکل گیری بهره وری سازمانی نقش دارد ولی آنچه در بهره وری حد و مرز مشخصی ندارد، سرمایه انسانی است. بهره وری در اندیشه و فکر سرمایه های انسانی، خمیرمایه بهره وری سازمانی است در صورتی که سرمایه های انسانی به خوبی توسعه یابند و به طور مناسبی به کار گرفته شوند، بهره وری سازمانی که این امر ارتباط مستقیمی با اصلاح الگوی مصرف داشته و ما در این پژوهش به آن خواهیم پرداخت ، دارد.
    برای رسیدن به این امر و نظر به گستردگی و چند وجهی بودن مفهوم بهره وری، ما دراین پژوهش برآنیم در گام اول به درکی مشترک و جامع از این مفاهیم دست یابیم، سپس با کندوکاو در این مفاهیم و مقولات، ارتباط اساسی این دو مقوله را (اصلاح الگوی مصرف و بهره وری)که در جهت استفاده بهتر از زمان، منابع مادی و غیر مادی در سازمان ها است نشان دهیم البته لازم به ذکر است که توجه ما در این پژوهش به بهره وری نیروی انسانی در سازمان و بررسی بهره وری آنان در سازمان ناجا با توجه به بیانیه ماموریت آنان می باشد.

    کلیدواژگان: اسراف، اعتدال، مصرف، الگوی مصرف، اصلاح الگوی مصرف، کارکنان، بهره وری، آموزش، نیروی انتظامی
  • اطلاع رسانی
  • صفحه 154
  • صفحه 162
  • صفحه 166
  • صفحه 170
|
  • Mohammad Javad Mousanejad Page 5

    Religious propaganda in IRI Police is such a sensitive issue, which is left to the Aghidati Siyasi Organization. Islam should be advertised in a way to be in compliance with time and venue requirements, and proportionate with the addressee’s understanding and the cultural developments of the contemporary world. The preseat article reviews the effectine in IRI police, In line with this, first of all propaganda and religious propaganda are dealt with thoroughly, afterwards the difference between propaganda in Islam and the one in western countries atmosphere is dealt with. Finally, the author is trying to offer some applied ways to lead religious propaganda to have more effectiveness.

    Keywords: Propaganda, Religious Propaganda, Police, Effectiveness
  • Rouhollah Tavalaei Page 31

    Nowadays, knowledge and information have become a determining factor in success and the potential for competibity of organizations, and knowledge management is one of the last organizational issues in management science. Especially, after notifying the general policies of administration system by the Supreme Leader in March 2010 and Armed forces’ Headquarters, notification concerning knowledge management, and growing emphasis of the government on establishment of knowledge – based society and giving priority to knowledge – oriented economies in the 20 – year outlook and the forth and fifth development plans, the important issue is the manner of using knowledge as an important competitive advantage. In line with this, many organizations have concentrated their efforts on the manner of knowledge management in their organizations. Knowledge management has a lot of advantages for organizations, chief among them are business quality improvement, access to updated information, efficiency enhancement, effectiveness improvement, decision – making improvement, enhancement of the potential to be responsible toward the clients’ needs, enhancement of the potential to meet the country’s basic and development needs, possibility of change and rapid adjustability. In line with this, and with respect to the importance of knowledge in cultural organizations, while briefly reviewing the theoretical literature of knowledge management and expressing the importance in cultunal organizations and taking into consideration all the elements contributing to knowledge management in cultural organizations were reviewed. Finally, some recommendations are offered for implemeatation of knowledge management in IRI police Aghidati Siyasi Organization.

    Keywords: Knowledge Management, Cultural Organizations, Invisible Capital, Intellectual Capital, Visible Knowledge, Implicit Knowlwdge
  • Hojatollah Rahmani Page 55

    The present article, while reviewing the historical background of the prophet (PBUH) and Imams’ succession issue, explains the tenets of Velayat-e-Faghih taking into consideration verses of Quran, traditions, saying and bulls (Fitva) of past intellectuals, and the recent Shiite theologians. It is proved that Velayat-e-Faghih is based on “custodian system” originated from the Holy Quran verses, prophet’s and Imams’ traditions. Having a glance at the views of Shiite clergymen, it comes out that a vast majority of Shiite intellectuals stress the issue of Velayat-e-Faghih with full authority of innocent Imam, and many Shiite intellectuals have explicitly referred to the issue. Finally, after presenting the views of Imam Khomeini and the Supreme Leader, the article deals with the brave and revolutionary measure of Iran’s Muslim people in line with materializing the issue of Velayat-e-Faghih through referring to Ashoura uprising of Imam Hossein as an example, and dethronment of Shah’s monarchy. In addition reference is made to the important principles of the Constitution regarding Velayat-e- Faghih based on Islam’s custodian system. At the end, while presenting the results of the discussion the article deals with fatal duty of people and armed forces, especially police forces in supporting and complying with Velayat - e- Faghih guidances, and finally five recommendations are offered to the IRI Police Siyasi Aghidati Organization.

    Keywords: Velayat, e, Faghih, Custodian System, Constitution, Islamic Government, Absolute Velayat
  • Fariba Shayegan Page 79

    Wearing veil, which is highly recommpaded by Islam, is essential for keeping the society healthy and paving prounds for moral growth and elevation of mankind. Wearing veil, which is essential and inevitable, can facilitate proper interaction of men and qomen to move toward social growth and advancement. The topic of the anticle id spread of not wearing proper veil, which has become a social problem. The issue is studied from theoretical dimension and sociological theories of Johnson and Parsoni, and changes in norma have been studied, as well. In the next stage, the social and cultural factors such as cultural invasion effective in not wearing proper veil is considered as a cultural tool for soft war by the enemy, in addition, some social damages resulted from wearing improper veil, and ways of confronting it in accompany with some recommendation are offered. Meanwhile, some cultural and social methods for confronting those who wear improper veil are identified. Finally, in the article, some ways are recommended to police forces to confront those who wear improper veil and disrupt social system balance and order.

    Keywords: Veil, Improper Veil, Cultural Invasion, Family, I.R.I. Police
  • Morteza Khosravi Page 95

    Seeking security is among the most important human attractions and motivations. This attraction is associated with human beings’ identity spirit.In addition, providing security has been always one of the basic requirements of every community. The concept has been always subject to development in its scientific existence trend. The present article aims at generally pointing to the theoretical principles of security, indices of understanding security, principles and constituents of national security, Islam’s view about security in its strategic way, and look in to it based on the issues in the Holy Quran

    Keywords: Quran, Security, National Security, Security Indices, Constituents Of National Security
  • Alireza Mohseni Tabrizi, Mojtaba Abassi Qadi, Dordaneh Amiri Page 109

    The present article is aiming at reviewing the administrative pathology and organizational culture of staff in organizations to offer proper recommendations to face it. Therefore, while reviewing the conceptual atmosphere of the topic, the research should benefit from sociological theories for determining conceptual atmosphere and the cultural damages of the staff. The required data is collected through applying qualitative method and studuing information in a documentary way. The achieved findings resulted from documentary studies and the recent studies indicate that all together, some variables such as ambiguity in role, feeling of not having norms, distrustfulness feeling, difficulty of role, not being familiar with job, not respecting clients and role conflict are considered as dimensious and indices of the cultural damages of the staff.

    Keywords: Ambiguity In Role, Feeling Of Not Having Norms, Distrustfulness Feeling Difficulty Of Role, Not Being Familiar With Job, Not Respecting Clients, Conflict In Role
  • Nayereh Mirzababaei Page 133

    Denomination of the year 2009 by the Supreme Leader as “Consumption Pattern Improvement Year”, inspired all organizations to pay more attention to this very importamt issue. One of the substantial methods of consumption pattern improvement is establishing productivity in various organizational levels, because the issue is among the cases, which are followed by all organizations. Benefiting from materials, equipment and facilities are in a definite and specific level, and contribute to formation of organizational productivity, however, human capital does not have any specific level in this regard and its role is so important. Producyivity of thought and intellectual potential of human capital is the essence of organizational productivity, and in case human capital is expanded and applied properly, it can have a direct relationship with consumption pattern improvement with which will be dealt in the present research. In order to achieve the goal, and with respect to vastuess and multidimensionalism of the concept of productivity, the present research is aiming at reaching a common and comprehensive understanding of the concepts. Afterwards, it is intending to indicate the substantial link between the two issues throughsearching in the concept and issue, and finally to better benefit from time, and secular and spiritual resources in organizations. However, it is worth mentioning that in the research, especial attention is paid to human resources productivity in organizations, and reviewing their productivity in Oraganizations, and reviewing their productivity in I.R.I. Police is related their mission.

    Keywords: Wastage, Moderation, Consumption, Pattern Consumption, Pattern Consumption Repair, Personnel, Producivity, Instruction, I.R.I. Police