فهرست مطالب

پژوهشنامه خراسان بزرگ - پیاپی 1 (زمستان 1389)

پژوهشنامه خراسان بزرگ
پیاپی 1 (زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/11/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ایرج افشارر سیستانی صفحه 1
    خراسان بزرگ از دیدگاه سرچشمه های طبیعی و اندوخته های معدنی از توانگری بالایی برخوردار بوده و به انگیزه ی پیوندهای تاریخی، قومی و مذهبی ژرف خود با سرزمین های پیرامون از یک سو از سویی با نگرش به جایگاه جغرافیایی و ژئوپولیتیک خود، نقش راهبردی در شکوفایی این سرزمین ها داشته است. این کارکردها به همراه توانمندی های متقابل اقتصادی و پیوندهای تاریخی و فرهنگی، توانسته است نقش تاثیرگذاری در گسترش پیوندهای همه جانبه میان ایران و سرزمین های پیرامون آن در دوران های گوناگون تاریخی داشته باشد. مردم بافرهنگ خراسان بزرگ با احساسی پایدار نسبت به قومیت خود، در پیمایش زمان از احساس تعلق به پیکره ی واحد ایران بزرگ برخوردار بوده اند. خراسان بزرگ در دوران باستان تابع ساتراپ یا استان پهناور پرثوه بوده است که در سنگ نوشته ی داریوش بزرگ در بیستون و سنگ نوشته های دیگر هخامنشی از آن یاد شده است. سرزمین هایی که در شمال خراسان کنونی قرار گرفته اند، تابع خراسان بزرگ و یا امیرنشین های زیرنظر حکومت ایران بودند. آنها در دوران قاجار از ایران جدا شدند و از سوی اتحاد جماهیر شوروی در سه جمهوری تشکیل شد و در سال 1273 ه.ق، هرات هم ضمیمه ی افغانستان گردید.
    کلیدواژگان: ایران، خراسان بزرگ، ماوراء النهر، سیستان، چین، هند، آسیای میانه، تاجیکستان، ازبکستان، ترکمنستان، افغانستان، انگلستان، روسیه ی تزاری، یعقوب لیث، فردوسی، رودکی، ملاصدرا، فرخی سیستانی، سعدی، ابن سینا، ابوریحان بیرونی، مولوی
  • محمدرضا حافظ نیا، مصطفی قادری حاجت صفحه 23
    موقعیت جغرافیایی یک مکان به طور بالقوه و بالفعل توان تولید قدرت و افزایش جایگاه آن در یک منطقه ی ژئوپلیتیکی را دارد که بهره مندی از مزایای ویژه ی آن در گروه درک صحیح این جایگاه ها از سوی سیاست گذاران عرصه های مختلف ملی و منطقه ای است. کریدور ارتباطی شرق ایران با دارا بودن ظرفیت های ارتباطی، ژئوپلیتیکی و امنیتی می تواند به عنوان تولید کننده ی قدرت و نقطه ی ثقل سیستم منطقه ای مطرح و مورد توجه قرار بگیرد؛ نکته ای که متاسفانه کمتر بدان پرداخته شده است. استان خراسان رضوی با داشتن مشهد به مثابه ی دومین کلان شهر ایران، بزرگترین شهر مذهبی کشور و دومین شهر مذهبی دنیا، به عنوان یکی از نقاط ثقل اصلی کریدور ارتباطی شرق ایران مطرح است و جایگاه غیرقابل انکاری در افزایش وزن ژئوپلیتیکی ایران و سازمان دهی سازمان منطقه ای مورد نظر دارد. این مقاله با روش تحلیلی- توصیفی و با استفاده از منابع کتابخانه ای در پی تبیین واقعیت های جغرافیایی و ظرفیت های ژئوپلیتیکی کریدور شرقی کشور با محوریت مشهد در افزایش توان ملی و منطقه ای ایران در منطقه است. یافته های مقاله نشان دهنده ی این مطلب است که نظام منطقه ای مورد نظر در سه زیرسیستم امنیتی، اقتصادی و ارتباطی قابلیت طرح را دارد.
    کلیدواژگان: موقعیت، کریدور شرق ایران، نظام منطقه ای، مشهد
  • علی رحیم پور صفحه 35
    خراسان بزرگ سرزمینی تاریخی و باستانی پارسیانی بوده است که به پارسی دری سخن می گفته اند و قلمرو فرهنگی و حدود سرزمینی آن ها بخش های بزرگی از سرزمین های شرق و شمال شرق ایران کنونی، بیش از نیمی از مساحت ترکمنستان فعلی، تمامی جغرافیای سیاسی کنونی تاجیکستان، بخش عمده ای از سرزمین های جنوب و جنوب شرق ازبکستان و تقریبا تمامی مساحت کنونی کشور افغانستان را در بر می گرفته است. این قلمرو فرهنگی و زبانی که از هویت و ملیتی واحد حکایت دارد، در حقیقت مهمترین حوزه ی زبان پارسی و زیرشاخه های ایرانی آن را در کشورهای ایران، افغانستان، پاکستان، تاجیکستان، ازبکستان، هند، استان سین کیانگ چین و بنگلادش به وجودآورده است. از میانه ی قرن بیستم، رقابت شدیدی در میان کشورهای جهان در استفاده از ابزارهای بین المللی برای حفظ و ثبت میراث های فرهنگی و معنوی خود به وجود آمده است که دلیل آن هم برتری و اهمیت یافتن منافع ملی کشورها و رونق گرفتن پدیده ی فرهنگی و اقتصادی گردشگری بوده است. امروز تاریخ و تمدنی به نام تاریخ و تمدن خراسان بزرگ همچنان جزء قلمرو فرهنگی ایران است. وجود سه استان پهناور خراسان با مرکزیت دینی و معنوی حضرت امام رضا(ع) و مشاهیر و بزرگان متعددی در فرهنگ و ادب فارسی که در سراسر این استان ها پراکنده اند، در کنار توجه و علاقه شدید فرهیختگان و اندیشمندان فرهنگی مردمان جدا افتاده از اصالت و هویت خویش که در خارج از مرزهای جغرافیایی فعلی ایران به سر می برند فرصت ارزشمندی را برای کشور هدف از تحقیق و تدوین این مقاله در همین راستا قابل توجیه است و محقق تلاش دارد ضمن بررسی سابقه تاریخی و فرهنگی خراسان بزرگ، به معرفی هرچند اجمالی شهرها و مناطق تح ت قلمرو این سرزمین بپردازد و سناریو ها و راهکارهایی را برای احیای فرهنگ و تمدن این ملت واحد به منظور پرهیز از هر گونه جنگ و جدال قومی و فرهنگی ارائه کند. نگارنده در روند این پژوهش میکوشد تا پاسخی جامعبه این سوال نیز بدهد که خراسان بزرگ کجاست و چگونه این سرزمین به سبب مطامع قدرت های روس و انگلیس دچار نابسامنی و از هم پاشیدگی شد؟ این تحقیق از نظر هدف، کاربردی و از نظر نوع، توصیفی و پیمایشی و روش جمع آوری اطلاعات کتابخانه ای و اسنادی است.
    کلیدواژگان: خراسان بزرگ، تاریخ، فرهنگ و تمدن، قلمرو فرهنگی و زبانی
  • علیرضا عباسی سمنانی صفحه 83
    مقوله ی پایتخت یا مرکزیت سیاسی در خراسان بزرگ، در طول تاریخ فراز و نشیب های زیادی داشته و به پیروی از تغییر حکومت، پایتخت نیز، جز در موارد اندکی، از شهری به شهر دیگر جاه جا شده است. نگاهی به گذشته ی تاریخی این تغییر و تحول، حاکی از انگیزه های مختلفی است که به تناسب مکان، زمان و ساختار اجتماعی حکومت و با در نظر داشتن راهبردهای سیاسی و مسائل ژئوپلیتکی زمان، موجب جابه جایی مرکز سیاسی کشور شده است. این انگیزه در وهله نخست، تحت تاثیر جغرافیای سیاسی، نظامی، امنیتی، اقلیمی و در مرحله دوم ناشی از عوامل و شرایط اقتصادی- اجتماعی بوده است. از این رو، واکاوی دلایل تغییر، جابه جایی و انتخاب پایتخت های خراسان بزرگ با تاکید بر علل جغرافیایی و ژئوپلتیکی زمان ایجاب می کند تا جغرافیای تاریخی سرزمین ایران را در ادوار مختلف به همراه جغرافیای سیاسی، اجتماعی و اقتصادی دولت های حاکم بر آن بررسی نماییم. بدین منظور در این پژوهش، پس از بررسی کلیات جغرافیایی خراسان بزرگ و ویژگی های متنوع آن با تاکید بر مقوله ی مرز و پایتخت های آن، مطالعات جغرافیای تاریخی، سیاسی، اجتماعی و اقتصادی خراسان بزرگ در دو بخش پیش و پس از اسلام مورد توجه قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: خراسان بزرگ، نیشابور، مرو، بخارا، سمرقند، هرات، غزنین
  • عزت الله عزتی صفحه 101
    تغییرات سیاسی در خاورمیانه، به ویژه نوار شمالی آفریقا و شرق مدیترانه از جمله تحولات سیاسی است که از پی ورود عناصر و عوامل جدید به وقوع نه پیوسته است، بلکه غفلت و نادیده گرفته شدن جنبه هایی از مناسبات سیاسی و اجتماعی در این منطقه، وقوع این دست تحولات را برای محققان شگفت آور کرده است. این مقاله با توجه به این عوامل کمتر دیده شده یا کاملا مغفول، می کشد ریشه های داخلی این دگرگونی های تاریخ ساز را از بعد داخلی در چهارچوب یک تحلیل جغرافیایی سیاسی متکی بر ساخت دولت- ملت و از بعد منطقه ای و بین المللی در یک قالب یک مفهوم جدیدژئوپلیتیکی بررسی کند. این قالب جدید تحلیلی با نگاهی به ادبیات به وجود آمده بعد از انتخاب باراک اوباما در آمریکا سعی می کند وزن افکار عمومی و عواطف را به عنوان یکی از عوامل تاثیرگذار سیاسی- اجتماعی این بار در حوزه ی تحولات شمال آفریقا بررسی کند. این تاکید به ویژه زمانی که ما شاهد شکل گیری شبکه ای زنجیره وار از این روند در یک منطقه و در میان کشورهای هم سطح هستید، اهمیت بیشتری برای ارزیابی مجدد پیدا می کند.
    کلیدواژگان: جغرافیای سیاسی، دولت، ملت، عواطف توده ای، ژئوپولیتیک عواطف، فرآیند جبران دولت سازی، ملت پایه
  • عبدالرضا فرجی راد، محمد درخور صفحه 109
    تاریخ به عنوان آئینه ی تمام نمای هویت انسانها، همیشه برای بشریت آموزنده و بستری برای رشد و شکوفایی ملت ها است. خراسان بزرگ به عنوان قطعه ای از تاریخ و تمدن فارسی زبانان و به ویژه تاجیک ها یادآور افتخارات علمی و فرهنگی بیشماری است که برخی از آنها به تنهایی در یافتن هیت یک ملت موثر می باشد. برهمین اساس، بررسی روند هویت یابی کشور تاجیکستان در بستر تاریخی خراسان بزرگ امری است که مردم تاجیکستان را به یاد افتخارات و مشاهیر نامی این خطه می اندازد و آنها با استقلال ملی خود می تواند مجددا به آن ها بالیده و هویت واقعی خود را در آنها جستجو کنند. از این رو سوال ما در این پژوهش این است که تاجیک ها چگونه هویت خود را در بستر تاریخی خراسان بزرگ باز می یابند؟ روش تحقیق در این پژوهش استفاده از منابع کتابخانه ای و تاریخی با تحلیل داده ها بوده است.
    کلیدواژگان: خراسان بزرگ، تاجیکستان، هویت، آسیای مرکزی، ملیت، فردوسی، سامانیان
  • محمد قائم مقامی صفحه 123
    از آن جا که توجه ما در اکثر مواقع تنها به تمدن ها بزرگ بشری جلب می گردد، در نتیجه، از تمدن های حاشیه ای و کوچک تر غفلت می ورزیم. این در حالی است که گه گاه بررسی های تاریخی و باستان شناسی نشان داده اند که بسیاری از شاهکارهای فرهنگی و هنری از همین تمدن های حاشیه ای و کوچک نشات گرفته است. اگر چه تمدن های ایران، مصر، بین النهرین، هند، چین و یونان از جمله تمدن های بزرگ جهان باستان بوده و نسبت به تمدن های امروزی سرنوش ساز بوده اند. اما در این راستا تمدن های کوچک تری نیز وجود داشته اند که نقش پل ارتباطی را ایفا می کردند و باعث ارتباطات فرهنگی جهان باستان می شدند. این تمدن ها چه بسا در بررسی های تاریخی و باستان شناسی مورد غفلت واقع شده اند. از این رو، تمدن های واقع در سرزمین وسیع خراسان بزرگ اگر چه نقش بزرگی را در ارتباطات فرهنگی تمدن های ایران و بین النهرین در غرب و نیز هند و چین در شرق ایفا می نمودند، اما حقیقت آن است که به گونه ای شایسته مورد بررسی قرار نگرفته اند.
    خوشبختانه، در چند دهه ی اخیر بررسی های تاریخی، باستان شناسی و زبان شناسی که البته در اکثر مواقع توسط دانشمندان روسی درباره ی خراسان بزرگ انجام گرفته، باعث گردیده است که پرتوی بر زوایای تاریک تاریخ و تمدن این سرزمین کهن افکنده شود.
    کلیدواژگان: خراسان بزرگ، آسیای میانه، خوارزم، تمدن، باستان شناسی، هخامنشیان
|
  • Iraj Afshar (Sistani) Page 1
    The Great Khorasan benefits of huge abilities and consists of natural sources and mineral reservoirs in the point of view. Because of historical, national and deep religious relationships between environs districts from one point and the geographical and geopolitics position from the other point, the Great Khorasan has walked role to dehiscence these districts. These production combine with economical alternate effect and historicalcultural relationship had done efficient role in progressing multilateral relations between Iran and environs districts during different periods in history (Badri-far, 23-24:1993). 2 The people belonged to Great Khorasan, with permanent emotion about their nationality during the time, have concerned to Great Iran as a unit body.From the ancient period the Great Khorasan has been followed Satrap or the vast province of Parsoveh which is reminded on inscription of Great Darius in Bistoun and the other petrographes in the Achaemenian dynasty.The districts which are located on the north parts of recent Khorasan, has belonged to the Great Khorasan or Iran government which has been separated from Iran in Qajar period and established with three republics by Soviet Unions and also Herat added to Afghanistan in 1273 A.H. 3
    Keywords: Iran, the Great Khorasan, Transoxiana, Sistan, China, India, Middle, Asia, Tajikistan, Uzbekistan, Tourkamanistan, Afghanistan, England, Russia, yaaghoub, leis, Ferdowsi, Roudaky, Molla, Sadra, Farrokhi, Sistani, Saadi, Ibn, Sina(Avicenna), Abu, Reihan Birouni, Moulavi
  • Mohammad Reza Hafeznia, Mosatafa Ghaderi Hajat Page 23
    Geographical situation of a place is potentially and actually capable of creating power and develop a position in a geopolitical region. To benefit from this special position, needs right perceptions of this position by policy makers in different national and regional areas. Communication corridors of the east of Iran with communicative, geopolitical and security capability, can create power in region and become a central point in region. But unfortunately, this issue does not taking into consideration as it deserve. Khorasan Razavi Province with Mashhad as its center and thesecond metropolitan in Iran, and also the country greatest religious city and the second religious city in the world, as one of the main center point of communicative corridors of east of Iran has an undeniable position in expanding geopolitical place of Iran and organizing regional organization. The method of this paper is descriptive analysis and by using libraries resources, clarify the geographical facts and geopolitical potential of east corridor of Iran with Mashhad as center in expanding national and regional capability in region. Findings of this paper shows that regional systems can be take into consideration in security, economical and commutative systems.
    Keywords: Position, East corridor of Iran, Regional System, Mashhad
  • Ali Rahimpoor Page 35
    Great Khorasan is a historical and ancient Persian district which their people speak Dari Persian and their cultural territory was part of a great domain in present east and north of Iran and more than half of the present Torkamanistan, all part of present geography of Tajikistan, main parts of south and east south of Uzbekistan and almost all parts of area of present Afghanistan. This cultural and lingual domain which is originate from one nationality and essence, in fact is the most important Persian language domain in Iran, Afghanistan, Pakistan, Tajikistan, Uzbekistan, India, Bangiladhs, Asean in China. From the middle of 20 centuries, intense competition was among the countries of world in using international tools to preserve and record the cultural and intellectual heritage. The reason for that is the importance and preference of national interest of countries and expansion of cultural and economical phenomenon of tourism. Today’s history and civilization of Khorasan is yet part of cultural realm of Iran. 3 great provinces of Khorasan with intellectual and religious centrality of Emamreza (Peace be upon him), and many famous and greats people in Farsi culture andliterature in all parts of the province. Beside famous and great people, and also people separated from their originality and identity, currently living outsideof the present geographical boundaries of Iran, is a valuable opportunity for Iran in cultural, economical and security expansion especially in eastern frontiers. The purpose of this research and collecting this paper in this respect is justifiable that researcher try to consider cultural and historical background of the Great Khorasan besides introducing cities and all parts in this territory and also some scenarios and suggestion to reviving culture and civilization of this nation in order to avoiding any tribal war or dispute. Researcher tried to present comprehensive answers to all the questions about the place of Khorasan, and why it was broken to pieces by England and Russia? This paper is applicative and the method which is used descriptive and the method of collecting information is library and documental.
    Keywords: Great Khorasan, History, Culture, Civilization, Lingual, Cultural Domain
  • Ali Reza Abbasi Semnani Page 83
    The category of capital or political centralization in great khorasan have possess ups and downs in the all of history and in the following of government change the capital expect in the limited cases has been moved from city to city.At a glance to historical past related to this changes and developments showed that different motivations has been caused the movement of political center due to place, period and social government structure and with considering the political strategy and geopolitics issues period this motivation in the first instance has been influenced political, military. Security and ecological geography and in second in stance resulting from economical and social geography in the different go vernment. In this regard, in this research after examination of generalities of great khorasan geography and also different specialties of its geography with emphasis on its border and capitals the historical geography study of great khorasan and its political, economical and social geography to take into consideration in the pre-post Islam period.
    Keywords: Great Khorasan, Neishabour, Merv, Bokhara, amarghand, Ghazni
  • Ezatollah Ezati Page 101
    Political changes in Middle East Especially in the North African and East Mediterranean Political developments, including the Following the entry of new elements is not a signatory to the But neglect and ignore those aspects of social and political relations in this area These developments have been surprising to the researchers. This article hasbeen less attention to these factors, or completely ignored attempts The roots of this transformation on the internal mechanism within the interior of the building based on an analysis of the political geography And regional and international dimensions in the form of a new concept to geopolitics. This new form of analytical look at the literature tries to come after the election of Barack Obama2 Weight of public opinion and emotion as one of the factors - politics, social change examine, this time in North Africa. The emphasis, especially when We saw this trend in a region of the chain-like Level and among countries, finds More importance for re-evaluation
    Keywords: political geography, government, national, mass emotions, emotions geopolitical, compensation for state, building process, the foundation
  • Abdolreza Faraji Rad, Mohammad Darkhor Page 109
    History is as a mirror that is very instructive for all people and it is a bed for growing and developing nations.Vast Khorasan is a piece of Persians language people, special Tajiks that remind numerous scientists and cultural honors that just some of them are enough to recognize the personality of a nations.In fact, checking the Tajikistan personality finding process in Khorasan history caused that Tajik people after nation independence can pride to those people and realize their real personality on them. In this process our main question is that how Tajik people found again their real personality in khorasan history. Research methods in this process is based on library and historical sources with analysis data.
    Keywords: Vast Khorasan, Tajikistan, personality, central Asia, nation, Ferdosi, Samanian
  • Mohammad Ghaem Maghami Page 123
    Since, we always pay attention to the great human civilizations; as a result we neglect other smaller and marginal civilizations. However, historical and archeology studies, show that many cultural and artistic masterpieces originate in these marginal civilizations. While Egypt, Mesopotamia, India, China, and Greece civilizations were the great civilizations of ancient world, and more important than today’s civilizations, but there were some smaller civilizations which were like a connection bridge in comparison to the great civilizations and lead to cultural relationship of ancient world and many historical and archeological examinations were neglected. While civilizations which were located in great Khorasan, have an important role in creating cultural relationships between Iran and Mesopotamia in west and India and chinain east. But these civilizations have not been studied as deserves. Fortunately, in recent decades, historical, archeological, and linguistics researches most of them have done by Russian scholars, was in great Khorasan in dark margin of history and civilization of this land.
    Keywords: Great Khorasan, middle Asia, Kharazm, archeology, achaemenian