فهرست مطالب

پژوهشنامه خراسان بزرگ - پیاپی 2 (بهار 1390)

پژوهشنامه خراسان بزرگ
پیاپی 2 (بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/03/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ایرج افشار سیستانی صفحه 1
    خراسان بزرگ در بخش خاوری ایران، فراگیرنده ی سرزمین های قرار گرفته در جنوب آمودریا (جیحون) و سیردریا(سیحون) و شمال هندوکش بوده و از دیدگاه سیاسی ورارودان (ماوراء النهر) و کهستان (قهستان) را نیز در بر می گرفته است. در روزگاران کهن، خراسان بزرگ سراسر نواحی خاوری، جز ایالت سیستان را در بر می گرفت. در آغاز دوره ی اسلامی، ورارودان بخشی از خراسان بزرگ به شمار می آمد و این ایالت پهناور تا نواحی باختری چین، به ویژه استان سین کیانگ امروزی و شمال افغانستان، پامیر و کوه های هندوکش پیش می رفت. خراسان بزرگ درون مرزهای ایران محدود نمی شد و بخش بزرگی از کشورهای افغانستان، تاجیکستان، ترکمنستان، ازبکستان و... را در بر می گرفته است. بنابراین، بخش های پهناوری از آسیای مرکزی که در خراسان بزرگ ایران قرار داشته، حوزه ی رخنه ی فرهنگ ایرانی و خاستگاه رنسانس ایرانی در دوره های پس از اسلام بوده است. افزون بر این، ایران میان چهار منطقه ی ارزشمند خاورمیانه، خلیج فارس، حوزه ی دریای مازندران و آسیای مرکزی قرار گرفته است که به آن، نقش کلیدی ویژه ای در پیوندهای منطقه ای می بخشد. راه ابریشم گذرگاه سازش، بازرگانی جهان بود که با گذشتن از چندین کشور بزرگ و گسترده، با ارزش ترین پل میان مردمان و سرزمین های آن روزگاران بوده و حوزه های فرهنگایران، هندوستان، چین، ورارودان و میان رودان را به هم گره می زد و سده هایی چند، این با رسنگین را بر دوش داشت.
    کلیدواژگان: سیستان، چین، هندوستان، خاورمیانه، خلیج فارس، ورارودان، افغانستان، تاجیکستا ن، ترکمنستان، ازبکستان، دریای مازندران، میانرودان، راه ابریشم، راه شاهی، راه ادویه، راه چای، فلات ایران، سوریه
  • حسن باستانی راد صفحه 23
    در دوره ی امارت سامانیان (261-395ق/875-1005م) فعالیت های بازرگانی در گستره ای از راه های تجاری و شهرهای چین تا اروپا با سکه های سیمین سامانیان انجام می گرفت. پیشینه ی ضرب سکه ی نقره در شرق ایران و توانمندی سامانیان در به کارگیری این سکه، زمینه ی شکوفایی تجارت را فراهم آورد. درم سامانی توانست در بسیاری از مبادلات میان شهرها جای دینار زر را بگیرد. یکی از عوامل موفقیت سامانیان در هدایت بازارها، متاثر از ضرب این سکه کم بها بود. در این مقاله، کوشش می شود نقش سکه ی نقره و سکه خانه ها در مبادلات پولی سامانیان بررسی شود.
    کلیدواژگان: تاریخ سامانیان، سکه نقره (درم)، تجارت، مبادلات پولی
  • حسین عرب صفحه 39
    خراسان بزرگ خاستگاه میراث فرهنگی، میراث طبیعی، میراث معنوی و حافظه ی تاریخی مشترک سرزمین هایی است که امروزه به واسطه ی وجود مرزهای سیاسی از هم جدا گردیده و به همین دلیل سهم بزرگش در تمدن و فرهنگ بشری کمتر مورد توجه واقع می شود. این سرزمین بزرگ که حدود آن از دامغان و سبزوار در غرب آغاز می شد، تا بلخ و جیحون در شرق تداوم اشته و از شمال سیستان و غزنی تا بخارا و مرو گسترش می یافته، در عهد ساسانیان یکی از چهار ایالت اصلی ایران را تشکیل می داده است. اکنون چهار استان در داخل مرزهای سیاسی ایران و چهار کشور از پنج کشور آسیای مرکزی و کشور افغانستان را شامل می شود که این نتیجه ی انقباض و انبساط تاریخی این سرزمین کهن بوده است. امروزه مشهود است که مرزهای سیاسی نتوانسته هویت مشترک فرهنگی ساکنان آن را کاملا دگرگون کند و لذا شاهد تداوم ارزش ها و مولفه های فرهنگی کهن در منطقه هستیم. از سوی دیگر، وقتی مرزهای سیاسی و فرهنگی بر هم منطبق نباشند، مولفه های فرهنگی که از عوامل پیوند انسان ها هستند، از دیدگاه حکومت ها و گاه خود ملت ها و اقوام می تواند سبب سوز یا سبب ساز تلقی گردند. به علاوه، این وجوه مشترک می تواند زمینه ارتقاء روابط فرهنگی، سیاسی اقتصادی و در نهایت همگرایی منطقه ای کشورها را تسهیل نماید. در عین حال می تواند موجبات احساس ناامنی در ملل و حکومت های منطقه را نیز فراهم کند. این تحقیق به منظور بررسی مولفه های مشترک فرهنگی در ناحیه ی خراسان بزرگ و تاثیر آن بر امنیت شمال شرق کشور، با استفاده از روش توصیفی، تحلیلی و با مطالعه ی منابع کتابخانه ای انجام شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که این مولفه ها در امنیت جمهوری اسلامی ایران با شروطی تاثیر مثبت داشته و در عصر ارتباطات و جهانی شدن می تواند زمینه همبستگی و گسترش مبادلات اقتصادی، فرهنگی، سیاسی و ارتقاء همگرایی منطقه ای را فراهم سازد.
    کلیدواژگان: خراسان بزرگ، فرهنگ، امنیت، همگرایی منطقه ای
  • عزت الله عزتی، محمدحسن خضری صفحه 83
    خراسان بزرگ ایران به عنوان یک منطقه استراتژیک از گذشته، تاثیر ژرفی بر تاریخ و تمدن جهان داشته است. این منطقه با شماری از پدیده های محیطی مشترک که همنواختی هایی را در این منطقه سبب می شود، ساختار جغرافیایی- سیاسی ویژه ای را نمایان می سازد که شایسته ی اطلاق واژه ی جغرافیای منطقه است. از سوی دیگر، اهمیت ژئواستراتژیک، ژئواکونومیک، ژئوپولیتیک و ژئوکالچر کشورهای واقع در خراسان بزرگ در قرن 21 بر کسی پوشده نیست و مدعیان کسب قدرت جهانی و منطقه ای همواره نگاه ویژه ای به آن داشته اند. یکی از مسائل موردتوجه در این منطقه مسئله ی آب است که به عنوان یک عنصر غیرقابل جایگزین اهمیت فوق العاده ای در معادلات سیاسی و اقتصادی منطقه داشته است. در این منطقه ی پنج کشور اسلامی شامل افغانستان، ایران، تاجیکستان، ازبکستان، و قرقیزستان قرار دارند که دارای گذشته ی تاریخی، ویژگی های جغرافیایی، مشترکات فرهنگی، مذهبی و زبانی، منابع مشترک و از همه مهمتر منابع غنی آب می باشد که بستر مناسبی را برای همکاری و همگرایی بیشتر منطقه ای ایجاب می کند.این مقاله به تجزیه و تحلیل نقش ژئوپولیتیک آب به عنوان یک مقوله ی استراتژیک در منطقه ی بزرگ و تاریخی خراسان می پردازد و براین باور است که همگرایی در میان کشورهای خراسان بزرگ براساس عامل مهم ژئوپولیتیکی آب، یکی از بهترین راه های ایجاد اتحاد منطقه ای با توانایی های بالقوه است.
    کلیدواژگان: ژئوپولیتیک، همگرایی، خراسان بزرگ، ایران، امنیت
  • اندیشه قدیریان، محمدرضا سلیمانی صفحه 97
    در قرن شانزدهم میلادی، به دنبال افول قدرت تیموریان و استقلال طلبی اقوام ازبک، ماوراء النهر، و به تبع آن، بخارا از ایران جدا شد. ازبکان با برگزیدن بخارا به عنوان پایتخت سیاسی، زمینه ی رشد هنر بومی نگارگری را در آن سامان فراهم آوردند. از ارتباطات گسترده میان هنرمندان مهاجر بخارا و نگارگران بومی آن شهر، مکتبی به نام «مکتب نگارگری بخارا» پدید آمد. بخش قابل توجهی از نگاره های مکتب بخارا ملهم از حکایات شیرین ادب فارسی، به ویژه داستان های گلستان و بوستان سعدی، است که مقاله ی حاضر سعی در توصیف و تحلیل دو نمونه از آنها را دارد.
    کلیدواژگان: نگارگری، مکتب بخارا، ادب فارسی، گلستان سعدی، بوستان سعدی، ادب نگاره
  • حمیدرضا میرزایی، سجاد کمری صفحه 117
    با ورود ایران به عصر جدید و دوره ی صنعتی، همانند دیگر جوامع، سرمایه گذاری با اولویت در بازدهی و ارزش افزوده ی بیشتر مورد توجه قرار گرفت و متاسفانه نظر به ویژگی های فرهنگی، اجتماعی و تمدنی در مسیر توسعه به دست فراموشی سپرده شد یا حداقل مورد کم توجهی قرار گرفت. این نگاه تا سال ها بعد در سیاست گذاری های کلان توسعه ای کشور تداوم داشت. از این رو، دولت مردان ایران (حداقل تا پیش از انقلاب اسلامی) همواره به چند قطب خاص، آن هم با نگاه اقتصادی توجه نشان می دادند. به این دلیل ضمن در حاشیه قرار گرفتن ذخایر تمدنی ایران زمین همچون خراسان، شکاف عمیقی در روند توسعه میان مناطق مختلف کشور در ابعاد گوناگون اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی ایجاد شد. غافل از این که این مناطق به ظاهر محروم با توجه به دارا بودن ظرفیت های بالقوه ی تاریخی، با یک برنامه ریزی صحیح، آمادگی تبدیل شدن به مراکز عظیم تولید ثروت در شکل های مختلف آن (دانش، فرهنگ، اقتصاد) را در سطح بین المللی و ملی دارند از جمله این برنامه ریزی ها، اجرای صحیح آمایش سرزمین است که به نظر می رسد یکی از بهترین روش ها برای توسعه ی همه جانبه و پایه ای باشد. آمایش سرزمین آزمایش و تجربه موفقی نیز در سایر جوامع و همچنین در مطالعات مرودی در ایران داشته است.
  • محمدحسن نامی صفحه 135
    صنعت گردشگری، امروزه یکی از اقتصادی ترین فعالیت ها در چرخه ی ملی کشورها، به خصوص از جهت اشتغال و ارز آوری و رونق مناطق مختلف تلقی می شود که علاوه بر آن، دارای مزایای ارتباطی، سیاسی، فرهنگی و تاثیرات بین المللی خاص خود نیز است. به همین دلیل، اغلب کشورهای جهان از این فعالیت به منزله ابزاری راهبردی در توسعه اقتصادی استفاده می کنند. در گردشگری مذهبی (به عنوان یکی از اشکال مختلف گردشگری)، گردشگران از اماکن مقدس مانند زیارتگاه ها،مقابر و امامزاده ها بازدید می کنند. شهر مشهد تنها کلان شهر شرق کشور و دومین کلان شهر مذهبی جهان پس از شهر مکه محسوب می شود. گردشگری مذهبی، به ویژه در سه دهه ی اخیر گسترش قابل توجهی د مشهد داشته است. ورود میلیونی زائران و مسافران به مشهد، آثار بسیار شگرفی در شکوفایی و رونق اقتصاد این شهر، ایجاد فرصت های شغلی، ایجاد منابع درآمدی، تبادل فرهنگی اجتماعی و... داشته است. تعداد زائران و گردشگران وارد شده متغیر و بین 15 تا 20 میلیون نفر و حتی تا 30 میلیون نفر نیز ذکر شده است. این حجم از گردشگر بر بخش خدمات به شدت تاثیر گذاشته و بیشترین درصد شاغلان را به خود اختصاص داده است. براین اساس، گردشگری مذهبی توانسته است به عنوان مهمترین عامل در تحول ساختار اقتصادی شهر مقدس مشهد ایفا نقش نماید.
    کلیدواژگان: صنعت گردشگری، گردشگری مذهبی، شهر مشهد، تحول اقتصادی
|
  • Iraj Afshar Sistan Page 1
    Vast Khorasan in eastern part of Iran including the lands that stands in south of Amo sea (Jeyhon) and Sir sea (sayhon), in the north Hendokish and from political sight were included Vararodan (Mavaraonnahr) and Kohestan (ghohestan).In the old time Vast khorasan were included all Eastern part, but state of Sistan. In the first age of Islam period Vararodan was a part of vast Khorasan and this vast state was made way up to western parts of China, especially today Sin kiang province and Afghanistan, Pamir and Hendokish mountains. Vast khorasn doesnt limited in Iran border and it was included big part of Afghanistan, Tajikistan, Torkamanestan, Uzbekistan and etc… Thus the wide part of central Asia that stands in vast Khorasan of Iran was a zone for entrance Iranian culture and the source of Iranian renaissance in the age of after Islam. Also Iran is stand on middle of fourworth zone, middle east, Persian gulf, Mazandaran sea, and central Asia that gives to Iran special role for connecting regions. Abrisham road is a passage of peace, global trade, relocation path of idea, opinion, knowledge, believes and one of the biggest international commercial road that pass from many big country and it was a worthy bridge between peoples that live on that times, also it was the zone that connected Iranian, Indian, China and Vararodan and Miyanrodan cultures and in many century for a long time Iran had this responsibility.
    Keywords: Sistan, China, India, Middle East, Persian Gulf, Vararodan, Afghanistan, Tajikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Mazandaran sea, Miyanrodan, Abrisham
  • Hasan Bastani Rad Page 23
    In Samanid government period (876-1005c), business activities have been made with Samanid's silver coins in wide-spread commercial roads from Chine's Cities to European Cities. History of silver coining strike in East of Iran and Samanid powerful in using of this coin, have made the content of commerce flourish. Samanid's Drachma (Deram / Dirham) have been use instead of golden coins. One of the factors of samanids achievement in directing of markets (Bazar) was the little value of coins. This article have a try to investigate the role of silver coin (dirham) in Samanid money exchanges and there mints.
    Keywords: Samanids, Silver coins (Drachma, Dirham), Commerce, Money Exchanges
  • Hossein Arab Page 39
    Great Khorasan Cultural Heritage origins, natural heritage, historical memory and spiritual heritage shared territories that exist today due to political boundaries and were separated by the same motivation for his great contribution in human civilization is actually less attention is. This large land around it and Sabzevar Damghan in the West, and started Jyhvn Balkh and persist in the East and Ghazni to the north of Sistan and Bukhara and Merv has spread in one of four state pledge Sasanian Iran constitutes the main. Data now, four provinces within the political boundaries of four countries and five countries of Central Asia and Afghanistan includes be concluded that the historical expansion and contraction is an ancient land.What is evident today, not political boundaries that common cultural identity of residents and therefore it can completely change the control values and continuity. cultural component in the area are ancient. On the other hand, when political and cultural boundaries are not consistent over time, the cultural component of the factors that link all human beings. Governments and sometimes from the viewpoint of their nations and peoples can, causing burning or causing mechanism should be considered. On the other hand these commonalities can be field upgraded Frhgy relations, economic and ultimately political convergence will facilitate regional countries and at the same time can cause feeling of insecurity in the United Nations and regional Jmvmthay provide. This study investigated the common cultural components in Great Khorasan region and its effect on security of North-East countries, using analytic and descriptive study of library resources and the results do indicate that these security components in the Republic Islamic Iran had a positive effect in terms of age of communication and globalization can expand the field of solidarity and economic exchanges, cultural, political,and promote regional integration provide.
    Keywords: Great Khorasan, culture, security, regional integration
  • Ezatollah Ezzati, Mohammad Hassan Khezri Page 83
    From the past times, as a strategic region, the great Khorasan of Iran had a deep influence on the world's history and civilization. Some common environmental phenomena causing similarities in the region have developed a special geographical-political structure which deserves applying the term "Geography of the Region". On the other hands, in the 21st century, the geostrategic, geo-economics, geopolitics, and geocultural importance of the countries located in the great Khoasan is undeniable. Those calling themselves world or regional powers have always a special attention to the region. Water as an irreplaceable matter has a great role in social and economical relations in the region. In this region, five Islamic countries including Afghanistan, Iran, Tajikistan, Uzbekistan, and Kyrgyzstan have a common historical past, geographical features, culture, religion, language, sources, and especially rich water resources which provide the ground for regional cooperation and convergence.This article deals with analyzing the geopolitical role of water as a strategic factor in the great and historical Khorasan. It is believed that the convergence of the countries in the great Khorasan on the basis of water geopolitical factor is a way of developing regional solidarity with potential abilities.
    Keywords: Geopolitics, Convergence, Great Khorasan, Iran, Security
  • Andishe Ghadirian, Mahmoud Reza Soleimani Page 97
    The collapse of the Timurid Dynasty in the 16th century and the independence movement by Uzbek nations led to the separation of Ma wara al nahr, and consequently Bukhara, from Iran. The Uzbeks, who selected Bukhara as their political capital, paved the way for the development of the local art of miniature painting in the region. AS a result of the extensive contacts between migrating craftsmen and the local miniature painters of Bukhara, a new school called "Bukhara School of Miniature Painting" was established. A considerable portion of the miniatures in Bukhara School are inspired by the instructive anecdotes of the Persian Literature especially the stories of Gulistan and Bustan by Sadi. The present paper seeks to analyze two of such miniatures.
    Keywords: Bokhara Ism, Saadi's Golestan, Saadi's Boostan
  • Hamid Mirzaie, Sajjad Kamari Page 117
    When Iran entered a new era and the Industrial, Like other communities, with priority investments in greater efficiency and added value was considered and Unfortunately, looking at the social and cultural features in the development of civil society to be forgotten Or less was considered. After years of looking at the macro policy of continued development. So the men's (at least before the Islamic Revolution) are always a few pole, with a view of the economy. The reserves on the sidelines because of a civilization like Iran, Khorasan, Gap in development between different regions in social, cultural and economic dimensions were created. Unaware of these areas appear to lack the potential to contain historical, With a proper planning, have potential to becoming huge centers for producing property in different forms (science, culture and economy) in international and national level including planning is performing the true preparation of land that is seems to be one of the best methods for multilateral and basic development. Preparation of land is examination and successful experience in other societies as well ascase study in iran.
    Keywords: land preparation, development, Greater Khorasan, culture, history Tmdm, planning, organization, programs, areas, regions developed
  • Mohammad Hasan Nami Page 135
    The imposed war and destroying effect of economic sieng (like: importslimitation, prices increase, multi cost of foreign exchange and. ..), government tend to expand trading in borderlines region and the first small market in borderline (Sari su) wasopened in Based on "th article of low of exports-imports, saml markets in borderline are stablished to gain Y objects: to expand trade relations with the neighboring countries and create some job opportunities in borderline. In there are some other goals like increases income,improving bordere's level of life, to encourage traders importing goods from smal markets to decrease smuggled goods, preventing borderes from migration,. ..As a result smal markets in borderline have profitable effects on trading relations with neighboringcountries. Of course neighboring countries didnt have the same share in trading relations from these smal markets. Recent years the most active smal markets were in border of Iran and Iraq so it had the most effect on borderer's economic condotions.Smal market of Bajgiran in borderline was stablished in the border of Iran andTurkmenistan which has some effects on increases job opportunities and exports. This smal market prevents some crime like smuggling goods and has some important effects on bordere's life and economic conditions.
    Keywords: small markets in borderline, small markets of Bajgiran in borderline, Bajgiran region