فهرست مطالب

پژوهشنامه خراسان بزرگ - پیاپی 5 (زمستان 1390)

پژوهشنامه خراسان بزرگ
پیاپی 5 (زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/11/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • شهریار خالدی، فرشته رضایی منفرد، زهرا سادات حسینی صفحه 9
    گردشگری بخش عمده ای از اقتصادجهانی است، که به شدت تحت تاثیر آب وهوا قرار می گیرد. یکی از ارکان توسعه توریسم هر منطقه داشتن وضعیت اقلیمی مساعد و تعیین زمان های مساعد اقلیمی برای سفر به آن منطقه می باشد. در این مقاله با استفاده از شاخص (TCI) به ارزیابی اقلیم توریسمی استان خراسان رضوی پرداخته شده است. برای محاسبه ی این شاخص پارامترهای میانگین حداکثر ماهانه دمای روزانه، میانگین دمای روزانه، حداقل رطوبت نسبی، میانگین رطوبت نسبی روزانه، بارش، کل ساعات آفتابی و سرعت باد مورد استفاده قرار می گیرند. در این پژوهش شاخص مورد نظر برای 31 ایستگاه (سینوپتیک، کلیماتولوژی، بارانسجی) که دارای آمار مشترک 19 ساله (2005-1987) بودند اجرا شد. با توجه به نقشه ها، استان خراسان رضوی در دو ماه آخر فصل بهار، ماه آخر تابستان و اول پاییز به دلیل اینکه TCI>80 است، بالاترین پتانسیل و بهترین شرایط اقلیم توریستی را دارد. با توجه به این استان خراسان رضوی دارای آب و هوای متنوع می باشد، شرایط مناسب و مطلوب اقلیمی برای گردشگری در طول سال در استان خراسان با توجه به تغییر فصول و تغییر شرایط آب و هوایی جابه جا می گردد. بنابراین با توجه به نتایج این تحقیق می توان شرایط مناسب اقلیمی برای ورود توریست تعیین کرد و از این طریق گامی در جهت توسعه اقتصادی این استان برداشت.
    کلیدواژگان: خراسان رضوی، توریسم، آب و هوا، TCI، اقتضا
  • عبدالرسول خیراندیش، مریم غلامی خسرو آبادی، میکائیل وحیدی راد صفحه 23
    چند سده پیش از هجوم مغول، تحرکات صحرا گردان بیرون از مرزهای خراسان، این سرزمین را به سمت بحران های اقتصادی و فرهنگی پیش برده بود. این در حالی بود که خراسان و شهرهای آن غافل از این تحرکات، در اوج رونق اقتصادی قرار داشت. طی این چندین سده، ترکان و چینی ها برای نفوذ بر جاده ابریشم، در جدال با هم بسر می بردند. این جدال ها، صحراگردان را بتدریج به سمت ایران سوق داد. حاکمیت صحراگردان بر شمال سرزمینهای آباد ایران و چین، ابتدا به پایین آوردن طراز فرهنگی- اقتصادی این سرزمین انجامید و سپس پیروزی صحراگردان- مغولان- را در پی آورد. انزوای راه های تجاری بین المللی آسیا مرکزی- خراسان (جاده ابریشم) و جاده های داخلی منتهی به خراسان (سیستان، قهستان و کرمان)، طی حاکمیت سلجوقیان، نتیجه این تحرکات بود. این مقاله راه های تجاری خراسان با مناطق همجوار را با تاکید بر عوامل ذکر شده تا آستانه هجوم صحراگردان مغول، بررسی کرده است.
    کلیدواژگان: خراسان، جاده ابریشم، جاده بزرگ، قهستان، کرمان، صحراگردان، راه های تجاری
  • پراکندگی جغرافیایی تشیع در خراسان در قرون نخستین اسلامی (قرن اول تا چهارم هجری)
    کریم سلیمانی، اعظم بهرامی صفحه 35
    خراسان در سال 29 ه..ق. در زمان خلیفه دوم عثمان بن عفان، به وسیله مسلمانان و به رهبری عبدالله بن عمر، به صورت تدریجی و شهر به شهر فتح شد. پس از ورود اسلام به ایران و به ویژه به خراسان، بیشتر مردم و البته در اوایل ورود اسلام تقریبا همه مردم خراسان به مذهب اهل سنت گرویدند و قدرت هایی که یکی پس از دیگری در خراسان به حکومت رسیدند از جمله ساسانیان، غزنویان و سلجوقیان، همگی به مذهب اهل سنت اعتقاد داشتند و به تبع آن، مردمان این ناحیه نیز پیرو همان مذهب بودند تا اینکه به تدریج تشیع با ورود سادات علوی، توانست جایگاه خوبی پیدا کند و مردم زیادی به این مذهب روی آوردند. و حتی پس از مدتی کسانیکه اسلام نیاورده بودند از طریق تشیع متمایل به اسلام شدند. مقاله حاضر، در پی یافتن چگونگی شکل گیری و پراکندگی تشیع در خراسان بزرگ در سده های نخستین اسلامی است؛ بدین ترتیب که همراه با آشنایی کلی با جغرافیای شهرهای بزرگ و مطرح خراسان از نظر تشیع، به چگونگی ورود و پراکندگی آن پرداخته است.
    کلیدواژگان: خراسان، تشیع، بیهق، نیشابور، مرو
  • سید یحیی صفوی، زهرا پیشگامی فرد، حسین عرب صفحه 45
    خراسان بزرگ که در طول تاریخ ایران نامی سنتی و کلی برای اشاره به نواحی شرق ایران امروزی و بخش عمده ای از کشور افغانستان و کشورهای تاجیکستان، قزاقستان، ازبکستان، ترکمنستان و بخشهایی از قرقیزستان امروزی بوده است. همین امروز نیز با قدری اغماض این منظقه بزرگ را می توان یک ناحیه بزرگ فرهنگی نامید، که مرزهای آن تا مرزهای شمالی و شرقی کشورهای مذکور توسعه می یابد و در بسیاری از شاخصه های فرهنگی دارای همبستگی و پیوستگی است. این قرابت فرهنگی بقدری عمیق و در عین حال گسترده است که از منظر هویت نیز به آسانی می توان هویت های یکسان را در دو سوی مرزهای را همچنان با هم مرتبط نگهداشته است و قومیت ها و فرهنگ مشترک منطقه ریشه در تاریخ مشترک آنان دارد. وجوه مشترک تاریخی، فرهنگی و مذهبی می تواند شرایط و زمینه مناسب و لازم را برای اشتراک مساعی و برقراری روابط پایدار و گسترش مبادلات فرهنگی و اقتصادی بین این کشورها را فراهم کند و فرآیند وابستگی متقابل موجب توسعه امنیت گردد. این تحقیق به منظور بررسی عوامل ژئوپلیتیکی در این منطقه صورت گرفته است و به این منظور با مطالعه مناابع کتابخانه ای و اینترنتی از روش تحقیق توصیفی- تحلیلی بهره برداری شده است. نتیجه تحقیق نشان می دهد این عوامل می توانند با ملاحظاتی موجبات همگرایی در منطقه را فراهم آورند. در عین حال این منطقه محل تلاقی استراتژی ژئوپلیتیک قدرتهای جهانی و منطقه ای است.
    کلیدواژگان: خراسان بزرگ، عوامل ژئوپلیتیک، قدرتهای منطقه ای و جهان
  • مهدی فرجی، بهزاد قاسمی صفحه 71
    تحقیق حاضر به شرح جغرافیایی تاریخی «فرغانه» که یکی از ایالتهای خراسان بزرگ (خراسان قدیم به علاوه ماوراء النهر) از قرون اولیه اسلامی به بعد بود، می پردازد. همچنین، منابع طبیعی شهرها و عالمان ایالت فرغانه و چگونگی فتح آن بدست اعراب مسلمان و اوضاع سیاسی و اداری آن از دوره اسلامی تا قرون معاصر توضیح داده می شود. به دلیل توجه اندک منابع جغرافیایی و تاریخی به مسائل اجتماعی و فرهنگی فرغانه، بخش مختصری از مقاله شامل این حوزه ها می شود. یافته های تحقیق بیانگر آنست که ایالت فرغانه در جوار سرزمین و مردمان ترک بوده و در دوره باستان جزء ایران زمین محسوب می شده و در دوره اسلامی نیز تحت حکومت خلفای راشدین، اموی و عباسی و حکومتهای ایرانی و ترک و مغول بوده است.
    کلیدواژگان: جغرافیای تاریخی، ایالت فرغانه، منابع طبیعی، اوضاع سیاسی و اداری، دانشمندان و ادبا
  • آیدا فیرزیان پوراصفهانی، آیلین فیروزیان پوراصفهانی، ابراهیم مجرد کاهانی صفحه 87
    انسان در طول تاریخ هواره به نام ها اهمیت می داده است و نامگذاری مکان ها، روستاها، شهرها، کشورها و... نیز چون نامگذاری انسان ها، دارای پایه های فرهنگی و اجتماعی می باشد. انسان طبعا به دنبال پیدا کردن علل نام مکان ها بوده است و به همین جهت، به ارتباط موجود میان نام و مکان در نوشتارهای مورخین و محققین مختلف اشاره شده است.
    مجموعه حرم مطهر رضوی تبلوری از آمیختگی روح و دین در قالب هنر، فرهنگ و ادبیات است. این مجموعه عظیم، معرف هویت ملی و مذهبی ایران اسلامی به جوامع جهانی قلمداد می گردد. از دیرباز تاکنون، زایران، مسافران و جهانگردانی که به مشهد آمده و می آیند، شیفته زیبایی های دل انگیز و جلوه های معنوی حریم ملکوتی حضرت ثامن الحجج(ع) گردیده، علاقمندند از پیشینه تاریخی روضه منوره رضوی و تویف بناهای این بارگاه مقدس و دلیل نامگذاری آنها مطلع شوند. مقاله حاضر به منظور ریشه یابی و بررسی وجه تسمیه برخی از اماکن متبرکه «حرم مطهر رضوی» با داشتن نگاهی تاریخی با استفاده از روش کتابخانه ای، میدانی و سندکاوی تنظیم و نگاشته شده است.
    واژگان کلیدی:
    کلیدواژگان: حرم، بقعه، ضریح، گنبد، رواق، صحن
  • علی واعظ طبسی صفحه 107
    یکی از رذائل اخلاقی و مصادیق هتک حرمت انسان از منظر اسلام تجسس در امور شخصی افراد و افشاء اسرار و عیوب ایشان است در نوشتار حاضر سعی شده تا رویکرد تمدن اسلامی و تمدن مادی گرای غرب را نسبت به این مساله مورد بررسی قرار دهد.
    کلیدواژگان: اسلام، افشا سر، هتک حرکت، امام رضا(ع)
|
  • Shariyar Khaledi, Fereshteh Rezaie Mofrad, Zahra Sadat Hosseini Page 9
    Tourism is a major sector of the global economy, and it is strongly influenced by climate. A pillar of the tourism development in each region is having favorable climatic conditions and determining favorable climate of the times for travel on the region. This study aims to assess the effect of climate on tourism conditions of the province of Khorasan Razavi using Tourism Climate Index (TCI). To calculate TCI, Average monthly of maximum and mean daily temperature, minimum relative humidity, average daily relative humidity, precipitation, total sunshine hours and wind speed were used. The model was implemented for 31 stations, with 19-year period (1987-2005) in the study area. In the annual scale, the results of research indicated that area is experiencing different situations. For example last two months of spring, and last month of summer, with the TCI >80, distinguish with high tourist potential. The monthly analysis of TCI under the different temporal conditions also showed that proper and optimum tourist sites will be changed according to different climatic conditions over the area. Therefore, with considered to the result of this paper could determined the favourable climatic condition for entrance of the tourist and in this way for providing economic development in province.
    Keywords: Khorasan Razavi, Tourism, Climatology, TCI, Economy
  • Abdolrasool Kheirandish, Maryam Gholami Khosroabadi, Mikael Vahidi Rad Page 23
    Several centuries before the Mongol invasion, Sahragard movements outside the borders of Khorasan, economic and cultural crisis of the land to be taken. While the cities of Khorasan and unaware of these movements, was at the height of the economic boom. Over several centuries, Turks and Chinese influence on the Silk Road for, had been in conflict with each other. In this battle, Sahragard gradually pushed toward Iran. Land north of Islamabad Sahragard rule on India and China, the lower-class culture - the economic territory of the lead And then win Sahragard - Mongols - bring it on. Isolation from international trade routes of Central Asia - Khorasan (Silk Road) and the road leading up to the Civil Khorasan (Sistan, Quhistan and Kerman) during the Seljuk rule, the result of this movement. This article Khorasan trade routes with neighboring areas with an emphasis on the eve of the Mongol invasions Sahragard has examined.
    Keywords: Khurasan, The Silk Road, a major road, Quhistan, Kerman, Sahragard, trade routes
  • Geographical distribution of shia in Khorasan in initial centuries of Islam (first century till fourth century)
    Karim Soleimani, Azam Bahrami Page 35
    Khorasan was conquered in 29 lunar year by the second Khalifa Osman Ben Afan and with muslims through the leadership of Abdollah Ben Omar، gradually and city to city. After arrival of Islam to Iran and specially to Khorasan، most of the people and of course at the beginning of Islam entrance almost all of the Khorasan people gravitated to Sunnite. The dynasties which took power and government in Khorasn such as Samanian، Ghaznavian and Saljughian all of them had tendency to Sunnite. So people of those regions inclined to Sunnite. Gradually after the arrival of Sadat Alavi، Shiite could get appropriate position and lots of people joined to this branch of Islam. Even after a while، those which had not been joined to Islam، accepted this revealed religion through Shiite. The current article is going to discover how Shiite formed and distributed in Khorasan in initial centuries of Islam. In this way، after becoming familiar with geography of big and alive cities of Khorasan concerning Shiite، condition of entrance and distribution has been considered.
    Keywords: Khorasan, Shia, Beihagh, Neishabor, Marv
  • Seyed Yahya Safavi, Zahra Pishgamifard, Hossein Arab Page 45
    same identity in double recognize political boundaries. It seems that although political boundaries drawn by the sovereignty of the people, human geography, but the borders were still held together and shared ethnicity and culture of the region's roots in common. Of common history funds, can cultural and religiousThe study of library resources and Internet research methods - descriptive analysis has been exploited. result of research shows that these considerations can lead to convergence in the region provide. the same time global and regional powers in this area is the confluence of geopolitical strategy.
    Keywords: Khorasan regional powers, global geopolitical factors
  • Mehdi Faraji, Behzad Ghasemi Page 71
    The present study aims at describing the historical geography of «Farghaneh» which had been one of the states of the Great Khorasan (the ancient Khorasan and Transoxiana) since the early centuries after the emergence of Islam. Descriptions will also be presented regarding the natural resources، cities، and scholars of the Farghaneh state. Also muslim Arabs'' success in conquering it along with its gubernatorial، administrative، and political conditions from Islamic era up to the modern times will be described. Since the social and cultural issues of Farghaneh have not been addressed adequately in geographical and historical sources، a small portion of the article covers those issues. The research findings suggest that the Farghaneh state had been neighboring Turkish lands and Turkish speaking people. Also، Farghaneh has been part of Persia in ancient times. In addition، It has been governed by Rashedin، Abbasid، and Omavid Caliphate and Iranian، Turk and Mogul governors in Islamic era.
    Keywords: Historical geography, the Farghaneh state, natural resources, administrative, political situation, men of letters, scholars, scientists
  • Aida Firoozian Pour Esfahani, Ailin Firoozian Pour Esfahani, Ebrahim Mojarad Kahani Page 87
    Names have always been very important to humans and the naming of places, towns, cities, countries and people has social and cultural basis. Naturally people are looking to find the origins of place names. A toponymist is one who studies toponymy. According to the Oxford English Dictionary, the word "toponymy" first appeared in English in 1876; since then, toponym has come to replace "place-name" in professional discourse among toponymists. The names of many places cannot easily be interpreted or understood; they do not convey any apparent meaning in the modern language of the area. This is due to a general set of processes through which place names evolve over time, until their obvious meaning is lost. Although the origin of many place names is now forgotten, it is often possible to establish likely meanings through consideration of early forms of the name. Some general conclusions about the nature of place names, and the way in which place names change, can be made and are examined in this article. So, this article focuses on the origins of some place names of the Holy Shrine.
    Keywords: Haram, Monument, Grave, Dome, Porch, Courtyard
  • Ali Vaez Tabasi Page 107
    One of the moral wickedness and indication of human’s defamation in the view of Islam is surveillance in the personal affairs of people and revealing their secrets and faults. The present study tries to investigate approach of Islamic civilization and western materialism toward this issue.
    Keywords: Islam, Reaviling secrets, Defamation, Imam Reza (pbh)