فهرست مطالب

پژوهش های مدیریت منابع انسانی - سال ششم شماره 3 (پیاپی 17، پاییز 1393)

نشریه پژوهش های مدیریت منابع انسانی
سال ششم شماره 3 (پیاپی 17، پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/12
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مسعود پورسعید، جواد عاشوری صفحات 1-25
    در این پژوهش بحث گزینش کارکنان در چارچوب الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت مورد بررسی قرار گرفته، متغیرهای موثر بر آن شناسایی شده و در نهایت الگویی برای شناخت ابعاد و سازوکار اثر این عوامل طراحی شده و برازش آن مورد ارزیابی قرار گرفته است. جامعه ی آماری پژوهش، کارکنان و مدیران پنج دانشگاه: جامع امام حسین(ع)، شهید بهشتی، تربیت مدرس، دانشگاه تهران و تربیت معلم تهران بوده است. مدل استخراج شده از ادبیات موضوع، ازطریق مدل سازی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار Lisrel مورد سنجش قرار گرفت. یافته های پژوهش، الگوی استخراج شده را تایید نمود و نشان داد که دو عامل توجه به مولفه های عقیدتی و همچنین توانمندی های کاری و اخلاقی در گزینش، تاثیر معنا داری بر صلاحیت کارکنان در احراز شغل شان داشته اند. همچنین متغیر صلاحیت کارکنان در احراز شغل شان نیز به عنوان متغیر میانجی، تاثیر معنا داری بر دو متغیر وابسته ی الگو، یعنی پذیرش شغل و خودکنترلی داشته است. انجام این تحقیق نشان داد که به طور کلی در جامعه ی ما دو عامل پذیرش شغل و خودکنترلی که از مهم ترین آرمان های منابع انسانی در هر سامانه می باشند، تحت تاثیر توجه به مولفه هایی مانند: صلاحیت اخلاقی، سیاسی، اعتقادی، خانوادگی و البته تخصصی است.
    کلیدواژگان: گزینش کارکنان، الگوی اسلامی، ایرانی پیشرفت، الگوهای توسعه، صلاحیت کارکنان
  • مهدیه سادات خشوعی، حمیدرضا عریضی، ابوالقاسم نوری صفحات 27-47
    هدف این پژوهش، طراحی و اجرای کانون ارزیابی ارتقای مدیران در شرکت گاز استان اصفهان بود. برای دست یابی به این هدف، در مرحله ی اول، الگوی شایستگی یا ابعاد مدیریتی شرکت گاز طراحی شد تعداد نه بعد مربوط به شغل (حل مشکل، برنامه ریزی، آگاهی بین فردی، انعطاف پذیری، نتیجه محوری، مربی گری، ارتباط شفاهی، ارتباط نوشتاری و ارتباط شنیداری)، برای طراحی کانون، انتخاب گردید. در مرحله ی دوم، تعداد شش تمرین شبیه سازی مربوط به شغل (مطالعه ی موردی، ارایه شفاهی، بحث گروهی، کشف حقیقت، کازیه و تعاملی) برای سنجش ابعاد مورد نظر، طراحی گردید. در مرحله ی سوم، تعداد هشت شرکت کننده (مدیران میانی شرکت) و 9 ارزیاب (کارشناسان ارشد روان شناسی صنعتی و سازمانی) به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. در مرحله ی چهارم، با اجرای کانون، امتیاز هر بعد در هر تمرین شبیه سازی، امتیاز کلی بعد، امتیاز هر تمرین و امتیاز کلی عملکرد معین شد.
    کلیدواژگان: ارزیابی، بعد، تمرین شبیه سازی، ارتقایی
  • وحید آرایی، محمد رحیم اسفیدانی صفحات 49-67
    تحقیق حاضر درصدد سنجش میزان کارآمدی کارکنان؛ ارایه ی راه کارها و سیاست های ارتقای آن است. از این منظر، ضمن مروری که بر فضای مفهومی موضوع دارد؛ از دو رویکرد روان شناختی و مدیریتی برای تبیین مسئله ی یادشده بهره گرفته است. با کاربرد روش پیمایش و با استفاده از ابزار پرسش نامه، بر روی 600 نفر از کارکنان واقع در واحدهای تابعه ی منتخب ساعس ناجا در سطح کشور که از طریق نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای با سطح خطای 038/0 و ضریب اطمینان 95 درصد انتخاب شده بودند، اطلاعات و داده های موردنیاز جمع آوری گردید. برای احتساب اعتبار شاخص ها از اعتبار محتوایی صوری و برای محاسبه ی روایی شاخص ها از ضریب آلفای کرونباخ با دامنه ی صفر تا یک استفاده شده است.
    یافته های تحقیق نشان می دهد که در بخش تحلیل رگرسیونی، متغیرهای انگیزه ی شغلی، رضایت شغلی، درک عدالت سازمانی و سبک مدیریت، تاثیر معناداری را با متغیر وابسته ی تحقیق نشان داده اند و در مجموع 34 درصد از واریانس و تغییرات میزان کارآمدی کارکنان را تبیین کردند که در این میان، متغیر رضایت شغلی با بتای 22/0 از بیشترین میزان تاثیر بر کارآمدی کارکنان برخوردار بود.
    کلیدواژگان: کارآمدی، انگیزه، رضایت شغلی، سبک مدیریت، عدالت سازمانی، فرصت سازمانی
  • جعفر محمودی، ناصر پور رضا، امیر تربتی صفحات 69-90
    ویژگی های انگاره ی[1] اقتصادی جدید موجب انتقال ماهیت مزیت رقابتی از دارایی های ملموس به دارایی های ناملموس شده است. از این رو منابع انسانی به عنوان مهم ترین وجه دارایی های نامشهود هر سازمان بیش ازپیش اهمیت یافته است. اکنون توجه عمومی به منابع انسانی و هم راستایی اثربخش آن با راهبرد کلی سازمان جلب شده است. سامانه ی ارزیابی و معماری منابع انسانی باید در پاسخ به نیاز این انگاره ی اقتصادی جدید تغییر کند. نقشه ی راهبرد پویای منابع انسانی، ابزاری برای ارزیابی و بازتعریف نقش منابع انسانی به عنوان شریکی راهبردی است. این روش بر مبنای کارت امتیازی متوازن و پویایی شناسی سامانه ها توسعه داده شده است، تا درک مدیران و صاحبان کسب و کار، از منابع انسانی را دگرگون کند. در این تحقیق، پس از نگاه اجمالی به پیشینه ی تحولات در مدیریت راهبردی منابع انسانی، الگوی مفهومی جدیدی با استفاده از مفاهیم ارزیابی متوازن و با تکیه بر پویایی شناسی سامانه ها ارایه شده و چگونگی پیاده سازی این مراحل تشریح می شود.
    کلیدواژگان: مدیریت راهبردی منابع انسانی، کارت امتیازی متوازن، پویایی شناسی سامانه، نقشه ی راهبردی
  • محمدرضا دلوی، مژگان کدخدایی صفحات 91-113
    هدف این پژوهش، بررسی تاثیر ابعاد شش گانه ی الگوی معماری منابع انسانی بر ویژگی های ذهنی، مهارتی و رفتاری کارکنان و مدیران شرکت شاهسوند در شهرهای اصفهان و مشهد می باشد. چارچوب نظری این پژوهش با اقتباس از مدل بومی تهیه شده است. در این تحقیق، با استفاده از پرسش نامه ی 73 سوالی به بررسی یک نمونه ی 270 تایی از کارکنان و مدیران پرداخته شده است. ایده ی اصلی این مقاله بر آن است که آیا ابعاد شش گانه ی الگوی معماری منابع انسانی بر ویژگی های ذهنی، مهارتی و رفتاری کارکنان و مدیران تاثیر دارد؟ روش این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی پیمایشی از شاخه ی میدانی است. با استفاده از نرم افزار لیزرل و SPSS مدل یادشده مورد آزمون قرار گرفت. نتایج نشان می دهد که رابطه ی مثبت و مستقیمی بین ابعاد شش گانه ی الگوی معماری منابع انسانی با ویژگی های ذهنی، مهارتی و رفتاری کارکنان و مدیران وجود دارد. در نهایت، می توان نتیجه گیری کرد که ابعاد الگوی معماری منابع انسانی تاثیر به سزایی بر ارتقای ویژگی های ذهنی، مهارتی و رفتاری کارکنان و مدیران این شرکت داشته است.
    کلیدواژگان: معماری منابع انسانی، معماری، ویژگی های ذهنی، مهارتی و رفتاری
  • علی فرهی، حسین ظریف منش، هادی فقیه علی آبادی، رضا مازندرانی صفحات 115-138
    برای تحقق اهداف سازمانی، گریزی از شناخت وضعیت موجود نیست. به مدد شناسایی نقاط ضعف و قوت است که می توان مرکب راهوار برنامه ریزی را برای طی طریق به مقصود، تجهیز و تکمیل کرد. مقاله ی حاضر که برآمده از یک کار پژوهشی کاربردی است تلاش دارد با تحلیل شکاف وضعیت موجود و وضعیت مطلوب فرایندهای اصلی سرمایه ی انسانی، سازوکارهای لازم را ارایه نماید. برای این منظور با استفاده از فنون و ابزارهای تحلیل شکاف مانند سروکوال، BPI، BPR، الگوهای برنامه ریزی راهبردی و نظرخواهی از جامعه ی متخصصان و خبرگان، نظرسنجی از مسئولین مربوطه، وضعیت موجود شناسایی و فاصله و شکاف آن با وضعیت مطلوب را تحلیل نموده، سپس براساس اطلاعات به دست آمده، گلوگاه ها و نقاط بحرانی شناسایی و راه کارهایی مانند: شایسته سالاری، دوره های توانمندسازی، طراحی نظام جامع حقوق و دستمزد، طراحی الگوی تعالی بومی منابع انسانی، بازنگری و اصلاح نظام تامین منابع انسانی برای سرعت بخشیدن به رشد، توسعه و تعالی سرمایه ی انسانی پیشنهاد گردیده است.
    کلیدواژگان: تحلیل شکاف، توسعه ی سرمایه ی انسانی، فرایندهای سرمایه ی انسانی
  • سیدمحسن علامه، فرزانه سلطانی، مهدی نریمانی صفحات 139-164
    در مقاله ی حاضر به بررسی وضعیت موجود و مطلوب نظام مدیریت جانشین پروری در صنعت نفت براساس مدل کیم در 4 مرحله پرداخته شده است. از بین 174 نفر مدیران و کارگزاران منابع انسانی حوزه های ستادی شرکت ملی نفت، 62 نفر به صورت نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده انتخاب شدند و پرسش نامه محقق ساخته بین آنان توزیع شد. سپس، با استفاده از آزمون مقایسه ی میانگین، شکاف بین وضع موجود و مطلوب نشان داده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که وضع موجود مدیریت جانشین پروری در صنعت نفت رضایت بخش نبوده و نیازمند توجه بیشتری می باشد و در وضع مطلوب نیز مولفه ها دارای اهمیت بوده و ضرورت وجود آنها احساس شده است. همچنین، با استفاده از مدل آبرناتی و کلارک، وضعیت های متفاوتی را که ممکن است سازمان های مختلف از جمله جامعه ی مورد نظر، در پیاده سازی این نظام با آن روبه رو شوند، در قالب 4 موقعیت «پدیدارشده ها، اولویت ها، ظرفیت ها و درک شده ها» بررسی کرده و برای هر موقعیت، راهبرد هایی پیشنهاد داده شده است.
    کلیدواژگان: مدیریت جانشین پروری، ارزیابی کاندیداها، تعیین خط مشی، راهبرد
  • سید محمد مقیمی، آرین قلی پور، ابراهیم جواهری زاده* صفحات 165-191

    امروزه اعتقاد بر این است که منابع انسانی مهم ترین مزیت رقابتی و سرمایه ی سازمانی است و به همین دلیل، بر نقش ارزشمند افراد در سازمان تاکید شده است و مدیریت مطلوب آن ها بسیار مهم و حساس تلقی می شود. مدیریت استعداد، نشان دهنده ی نوعی تغییر پارادایم از مدیریت منابع انسانی سنتی به مدیریت منابع انسانی نوینی است که دربرگیرنده ی توجه به نخبگان سازمانی است. یکی از گام های نخستین در مدیریت استعداد، شناسایی کارکنان کلیدی و استعدادهای سازمانی است. هدف از این پژوهش، شناسایی و رتبه بندی مهم ترین مولفه ها و ویژگی های کارکنان کلیدی و استعدادهای سازمانی در دانشگاه تهران است.
    پژوهش حاضر، به روش آمیخته، مبتنی بر تحلیل زمینه، با استفاده از ابزار مصاحبه و پرسش نامه انجام شده است. نمونه گیری به روش نمونه گیری نظری و با استفاده از فن گلوله برفی انجام شده که بر مبنای آن تعداد 15 مصاحبه با کارشناسان و مدیران دانشگاه تهران صورت گرفته است. نتایج این پژوهش، 49 شاخص را برای شناسایی کارکنان کلیدی این دانشگاه شناسایی کرده است که از بین آنها قدرت یادگیرندگی در رتبه ی اول اهمیت قرار دارد

    کلیدواژگان: استعداد، مدیریت استعداد، کارکنان کلیدی، تحلیل زمینه
  • سیدعلی موسوی، مرجان فیاضی، سید رضاسیدجوادین صفحات 193-215
    هدف از انجام این پژوهش، بررسی نگرش کارکنان نسبت به برخی راهبردهای جبران خدمات است. پس از مطالعه ی منابع کتابخانه ای، ادبیات موضوع و راهبردهای جبران خدمات استخراج شدند؛ سپس با بررسی وضع موجود در محل انجام پژوهش؛ یعنی، بانک و انجام برخی مصاحبه ها، هشت راهبرد جبران خدمات متناسب با بانک معین گردید. در ادامه، به وسیله ی پرسش نامه ی رضایت از حقوق و دستمزد، نگرش 152 نفر از جامعه ی 10 هزار نفری کارکنان بانک در سرتاسر کشور، پیرامون هریک از این راهبردها مورد سنجش قرار گرفت. براساس نتایج آزمون های آماری، ازجمله آزمون میانگین و آزمون مقایسه ی میانگین دو جامعه، یک چارچوب راهبردی برای جبران خدمات در بانک با توجه به رضایت بیشتر کارکنان تدوین شد.
    براساس نتایج به دست آمده، کارکنان نسبت به راهبرد پرداخت متغیر در مقابل راهبرد ثابت، راهبرد مبتنی بر عملکرد فردی در مقابل راهبرد عملکرد گروهی و همچنین پرداخت محرمانه در مقابل پرداخت آشکار رضایت بیشتری دارند.
    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی، راهبرد جبران خدمات، رضایت از حقوق و دستمزد
  • نرگس خاتون نیازمند، مهدی محمدی صفحات 217-242
    این پژوهش، با هدف بررسی رابطه ی بین شایستگی های عاطفی- اجتماعی مدیران با رضایت کارکنان از کیفیت زندگی کاری اجرا شده است. روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی و جامعه ی آماری آن، کلیه ی کارکنان ستادی نواحی چهارگانه ی آموزش و پرورش شیراز بوده اند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای 201 نفر انتخاب شدند.ابزارهای مورد استفاده، شامل سیاهه ی شایستگی عاطفی و اجتماعی (ESCI) بویاتزیس (2007) و مقیاس رضایت از کیفیت زندگی کاری فوریه (2004) بود. نتایج نشان داد که: 1. وضعیت شایستگی های عاطفی- اجتماعی و کیفیت زندگی کاری از حد مطوب پایین تر است. 2. از دیدگاه کارکنان، مدیران در شایستگی کارجمعی بالاترین و در بعد نفوذ و تاثیر پایین ترین میزان شایستگی را دارند.
    3. کارکنان از عوامل اجتماعی محیط کاری بیشترین و از جوسازمانی کمترین میزان رضایتمندی را نشان دادند. 4. شایستگی های عاطفی- اجتماعی مدیران پیش بینی کننده ی مثبت و معنادار رضایت از کیفیت زندگی کاری کارکنان شناخته شد
    کلیدواژگان: شایستگی های عاطفی، اجتماعی، کیفیت زندگی کاری، آموزش و پرورش
|
  • Javad Ashoori Pages 1-25
    This research is devoted to the issue of employees selection based on the Islamic Iranian framework for progress. Its effective factors are first recognized and then its aspects are identified to develop a model for identifying the aspects and mechanism of their effectiveness، while their outcomes of are evaluated. Research population included the employees and managers of five universities including; Imam Hussein Comprehensive University، Martyr Beheshty University، Tarbiat Modarres University، the University of Tehran، and Tarbiat Moallem University. The model derived from the literature was assessed through structured equation using LISREL software. The outcomes confirmed the model indicating that consideration of two elements of faith and work capabilities and ethics are significant in the determination of competence of the employees. In addition، competences of the employees in performing their jobs، as a mediating factor، came about to have a significant relation with the two dependent variables in the model، job acceptance and self-control. The results indicated that two variables of acceptance and self-controlling، the most idealistic desires of human resources in the society، are affected by ethical، political، faith، and family competences.
    Keywords: Employees Selection, Islamic Iranian Progress, Development Models, Employee's Competence
  • Pages 27-47
    This research aimed at designing and implementing mangers’ promotional evaluation center in Isfahan Gas Company. In the first phase، the managerial competence model of the company was deigned. Nine aspects، including problem solving، programming، interpersonal awareness، flexibility، result-oriented management، instruction، oral communication، written communication، and listening communication were selected for designing the model. In the second phase، six simulated exercises including case study، oral presentation، group discussion، fact finding، cartulary، and interaction، were selected for the assessment of the aspects. In the third phase، nine assessors (all Masters’ degree at industrial psychology) were selected by purposive sampling. In the fourth phase، having administered the center، the score of each aspect in the simulated practice، the score of each aspect، and the general score were calculated.
    Keywords: Evaluation Center, Aspect, Simulated Practice, Simulation, Promotional Evaluation
  • Pages 49-67
    This research is intended to assess the efficiency of the employees، and to present solutions for its promotion. Reviewing the conceptual field of the issue، two psychological and managerial approaches were referred to for its explanation. 600 employees of different department in the Iranian police were selected through multistage cluster sampling، with error coefficient of 0/038 and trust coefficient of 95 percent، to gather data. The indicators were validated through content validity and face validity. The reliability of the indicators was approved by Cronbach’s alpha with a scope of zero to one. The results indicated that the variables of job motivation، job satisfaction، understanding organizational justice، management style، significantly affected the dependent variables in the regression analysis، and determined 34 percent of the variance and the changes in efficiency. With a Beta of 0/22، job satisfaction was more effective than other variables.
    Keywords: Efficiency, Motivation, Job Satisfaction, Management Style, Organizational Justice, Organizational Opportunities
  • Pages 69-90
    The characteristics of modern economic paradigm has changed competitive advantages from tangible assets to intangible ones. Hence، human resource، as the most important intangible asset، plays more significant roles in organizations. Human resource and its effective coordination with organization’s general strategy is now considered by all. The evaluation and engineering of human resource must be changed to entangle the requirements of modern economic paradigm. The dynamic strategic map of human resource can be regarded as a device to redefine the role of human resource as a strategic shareholder. This method is developed according to the balanced score cards and dynamics system to change the understanding of the managers as well as business holders of the importance of human resource. Having a general look at the background of changes in management، this research presented a modern conceptual model using a balanced assessment and systems’ dynamics along with the mechanism for its implementation.
    Keywords: Human Resource Strategic Management, Balanced Score card, System's Mechanics, Strategic Map
  • Mohammad Reza Dalvi, Mozhgan Kadkhodayi Pages 91-113
    This research is intended to identify the effect of six aspects of human resource management model on mental، skill-based and behavioral characteristics of the managers at Shahsavand Company in Isfahan and Mashhad. The theoretical framework of this research is derived from local model. A sample group of 73 subjects is selected to study 270 employees and managers. The main question of the research is whether six aspects of human resource architecture model affect mental، skill-based، and behavioral characteristics of employees and managers. This applied research follows a descriptive-survey (field study) method. The model is tested by LISREL and SPSS software. The results indicate that there are direct positive relationship between six aspects of the model and the mental، skill-based، and behavioral characteristics of the employees and managers of the company.
    Keywords: Human Resource Architecture, Mental, Skill, Based, Behavioral Characteristics
  • Pages 115-138
    Fulfillment of organizational objectives requires the identification of the present situation (status quo). It is due to the identification of the weaknesses and strengths of the present situation that one can program effectively to achieve goals. This applied research is aimed at presenting the main processes of human capital and the required mechanism to achieve it by conducting a gap analysis investigation. Using the techniques of gap analysis، such as Servequal، BPI، and BPR، as well as strategic planning models، and surveying the experts community، surveying responsible officials، the present situation was identified and its distance from the desirable situation was analyzed. The critical points were identified according to the data and the following solutions were presented: meritocracy، empowering courses، designing a comprehensive wage system، designing human resource local excellence model، and revising and modifying human resource supply system for accelerating progression.
    Keywords: Gap Analysis, Human Capital Development, Human Capital Processes
  • Pages 139-164
    This research is devoted to the present and desired situations of succession planning management in the petroleum industry based on Kim model in four phases. From 174 employees and managers at the headquarters of the company، 62 were selected by stratified random sampling. A researcher made-questionnaire was distributed among them. The gap between the present and desired situation was identified by comparing the means. The results indicated that the present situation of succession planning is not desirable in the company requiring more attention. The desirable situation contained important components which seemed necessary. The possible different situations، in the form of emerged situations، priorities، capacities، and realized ones، that the company may confront in future were studied according to Brnaty Clark model، and strategies were presented for each of them.
    Keywords: Succession Planning Management, Emerged Situations, Priorities, Capacities, Recognized Situations, Strategy
  • Ebrahim Javaheri Zadeh Pages 165-191

    Human resource is regarded as the most important competitive factor of today organizations. Therefore، the valuable role of people in organizations and their desirable management are emphasized. Talent management is a change in paradigm through which traditional human resource management changes into a modern one wherein talented people in the organization are considered greatly. A very essential step in talent management is to identify the talented and key employees of the organization. This research has applied compound method on the basis of background analysis using interviews and questionnaires. Sampling was conducted by theoretical sampling method using snowball technique according to which 15 interviews were implemented with university experts and managers. The results proposed that there were 49 indicators for key employees from which learning power ranked as the first

    Keywords: Talent, Talent Management, Key Employees, Background Analysis
  • Seyyedali Moosavi Pages 193-215
    This study is intended to investigate the attitude of the employees to some compensation strategies. Having reviewed library resources، the literature related to the subject and the compensation strategies were extracted. Reviewing the status quo of the research location، i. e. the bank، and implementing some interviews، eight compensation strategies appropriate to bank situations were presented. Then، pay satisfaction questionnaire was distributed among a sample of 152 subjects selected from ten thousand Iranian bank employees to find their attitudes towards any of these strategies. Statistical tests including the mean and comparison of the means of two communities، resulted in a strategic framework to recompense employees’ services in banks to gain their satisfaction. The results also indicated that the employees were more satisfied with dynamic pay than fix pay، individual based pay than group based pay، and secret pay rather than patent pay.
    Keywords: Human Resource Management, Compensation Strategy, Satisfaction with Salary
  • Pages 217-242
    This research is intended to assess the relationship between managers’ emotional-social competence and employees’ satisfaction of work life quality. The research follows a descriptive method using cooperation technique. Research population includes all staff members of four sections of the educational office in Shiraz. 201 subjects are selected as sample group through stratified random sampling. Statistical instrument used in the research included Boyatzis ESCI، and work satisfaction quality scale of February (2004). The results indicated that 1. The present situation of emotional-social competence and the quality of work life are lower than desirable situation. 2. According to the employees، the managers were the highest at group work and the lowest regarding influence and effectiveness. 3. The employees were most satisfied with social elements of work environment، and least satisfied with organizational atmosphere. 4. Emotional-social competence of the mangers could predict positively and significantly the satisfaction from the quality of work life.
    Keywords: Emotional, Social Competence, Work Life Quality, Education