فهرست مطالب

Medicinal Plants - Volume:13 Issue: 52, 2015

Journal of Medicinal Plants
Volume:13 Issue: 52, 2015

  • 192 صفحه، بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/11/20
  • تعداد عناوین: 15
|
  • معصومه خان احمدی، رضا حاجی آقایی، سمیرا قاسمی، شاهین آخوندزاده، عباس آزادمهر، نسیم آشوری، حسنعلی نقدی بادی صفحات 1-25
    رنگ ها، یکی از پرمصرف ترین مواد در صنایع مختلف هستند. امروزه توجه زیادی به جایگزینی رنگدانه های طبیعی به جای رنگ های سنتزی معطوف شده است. یکی از مهم ترین منابع جهت تولید رنگدانه های طبیعی، گیاهان می باشند. گیاهان رنگ زا در جهان بسیار متعدد هستند. تعداد اندکی از آنها به صورت صنعتی و بخشی نیز به صورت سنتی مورد استفاده قرار می گیرند. در حال حاضر تقاضا برای رنگ های طبیعی به دلیل قابلیت برگشت آنها به طبیعت و سازگاری با محیط زیست افزایش یافته است. بسیاری از گیاهان مورد استفاده برای استخراج رنگ به عنوان دارویی نیز طبقه بندی شده و فعالیت ضد میکروبی و اثرات ضد التهاب و... قابل توجه برای آنها گزارش شده است. بررسی حاضر، توصیف اطلاعات در مورد گیاهان رنگ زا و اهمیت دارویی آنها می باشد.
    کلیدواژگان: رنگدانه، رنگ های طبیعی، گیاهان رنگ زا، گیاهان دارویی
  • محبوبه ضیایی، مظفر شریفی، حسنعلی نقدی بادی، ژاله تحصیلی، مجید قربانی نهوجی صفحه 26
    گیاه ریحان Ocimum basilicum L.))، یکی از جنس های مهم تیره نعناع بوده و به عنوان یک گیاه دارویی شناخته شده در ایران مورد استفاده قرار می گیرد. اسانس این گیاه به طور عمده شامل فنیل پروپانوئیدها است که در درمان بیماری هایی چون سردرد، اسهال، سرفه، زگیل، کرم روده و نارسایی های کلیوی مورد استفاده قرار می گیرد. مهم ترین ترکیبات فنیل پروپانوئیدی آن شامل اوژنول، چاویکول، متیل اوژنول، متیل چاویکول، مرسیتین، فنیل سینامات و المیسین می باشند. بیوسنتز فنیل پروپانوئیدها که از مسیر شیکیمات می گذرد، توسط یک گروه آنزیمی تنظیم می شود. آنزیم های کلیدی و اصلی در مسیر تولید فنیل پروپانوئیدها شامل فنیل آلانین آمونیا - لیاز (PAL)، سینامات 4-هیدروکسیلاز (C4H)، 4-کومارات COA لیگاز (4CL)، P-کومارات 3- هیدروکسیلاز (C3H) و گروه آنزیمی O– متیل ترنسفرازها (CVOMT، EOMT، COMT) می باشند. فنیل پروپانوئیدها همچنین در شرایط تنش در ناحیه تنش تولید می شوند و گیاه را در برابر تنش های زیستی و غیرزیستی حفظ می کنند. هدف از این تحقیق معرفی جنس ریحان و کاربرد دارویی آن در ایران و مروری بر مسیر بیوسنتزی فنیل پروپانوییدها به عنوان یک بخش مهم اسانس در این جنس و همچنین بررسی ویژگی های زراعی آن می باشد.
    کلیدواژگان: ریحان (Ocimum basilicum)، ترکیبات اسانس، کاربرد دارویی، فنیل پروپانوئیدها، ویژگی های زراعی
  • محمد مهدی سلطان دلال، محمدحسین یزدی، سولماز آقاامیری، شبنم حقیقت خواجوی، ترانه پیمانه عابدی محتسب، فرزانه امین هراتی، مسعود قربان زاده مشکانی صفحه 41
    مقدمه
    استافیلوکوکوس اورئوس یکی از مهم ترین پاتوژن های منتقل شده از راه غذا می باشد که گستردگی وسیعی در محیط و جوامع انسانی و حیوانی، هم به عنوان پاتوژن و هم به عنوان فلور نرمال دارد. حضور استافیلوکوکوس اورئوس در پوست و مخاط تنفسی انسان و حیوانات خونگرم، امکان انتقال این ارگانیسم از انسان یا حیوان به مواد و فرآورده های غذایی را فراهم می آورد. از طرفی مقاومت آنتی بیوتیکی استافیلوکوکی، یک مساله مهم بهداشتی در اکثر کشورها محسوب می شود.
    هدف
    با توجه به خواص مختلف گیاه درمانی و آنتی باکتریال گیاه آویشن شیرازی و رزماری، این تحقیق با هدف بررسی این خواص وتعیین اثرات سینرژیستی این اسانس ها با آنتی بیوتیک های تتراسایکلین، اریترومایسین، تری متوپریم- سولفامتوکسازول و متی سیلین بر استافیلوکوکوس اورئوس انجام گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه که به روش In vitro انجام شد، اثر ضدمیکروبی به همراه حداقل غلظت مهارکننده رشد (MIC) و حداقل غلظت کشنده باکتری (MBC) اسانس های آویشن شیرازی و رزماری بر استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به تتراسایکلین، اریترومایسین، تری متوپریم - سولفامتوکسازول و متی سیلین مورد بررسی قرار گرفت. در محله بعد اثر سینرژیستی هر اسانس با هر آنتی بیوتیک به روش Paper disk مورد بررسی قرار گرفت.
    نتایج
    نتایج ما نشان می دهد که اسانس های آویشن شیرازی و رزماری بر استافیلوکوکوس اورئوس های مقاوم به تتراسایکلین، اریترومایسین، تری متوپریم - سولفامتوکسازول و متی سیلین ایزوله شده از مواد غذایی اثرات خوبی دارد.
    نتیجه گیری
    با ساخت داروی مناسب با منشاء گیاهی و عوارض کمتر دارویی می توان به درمان عفونت های استافیلوکوکی امیدوار بود.
    کلیدواژگان: آویشن شیرازی، استافیلوکوک اورئوس، حداقل غلظت مهارکننده رشد، رزماری، مقاومت آنتی بیوتیکی
  • محمدرضا افضل زاده، احمدعلی پاپهن، اشرف امیرزرگر، محمد کاظمی ورنامخواستی، هادی گنجعلی، احسان قریب ممبنی صفحه 48
    مقدمه
    گزارش شده که عصاره هسته انگور دارای فعالیت های زیستی و دارویی بسیاری مانند اثرات آنتی اکسیداتیو است، همچنین در طب سنتی جهت درمان یبوست، التهاب معده و غیره به کار می رود، از طرف دیگر، گفته شده که مصرف دانه انگور می تواند تعداد اسپرم ها را کاهش دهد.
    هدف
    هدف از مطالعه حاضر بررسی اثرات کاهشی و بی حرکت سازی عصاره آبی الکلی هسته انگور بر پارامترهای اسپرم در موش صحرایی نر بالغ می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه 18 سر موش صحرایی نر بالغ از نژاد (Wistar) (6 - 5 ماهه) با وزن 300 - 250 گرم به صورت تصادفی انتخاب شده و به 3 گروه شامل 6 موش تقسیم شدند. هسته های انگور خرد شده را در اتانول عصاره گیری کرده و در دو دوز (500 و 250 میلی گرم بر کیلوگرم) به دو گروه آزمون داده شد، همین طور در گروه کنترل تنها 1 میلی لیتر نرمال سالین با استفاده از گاواژ به مدت 42 روز تجویز شد. 24 ساعت پس از آخرین دوز، تمامی حیوانات بی هوش شدند، سپس دم اپیدیدیم و بیضه جدا و به صورت جداگانه در نرمال سالین قرار داده شدند؛ پس از آن حرکت اسپرم، تعداد کل اسپرم ها و تولید روزانه اندازه گیری شد.
    نتایج
    نتایج حاصله کاهش معنی داری را در شمارش اسپرم دم اپیدیدیم و بیضه و نیز تولید روزانه اسپرم، همچنین درصد اسپرم جلو رونده در مقایسه با گروه کنترل را نشان دادند (05/0p≤).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان می دهد که مصرف عصاره هسته انگور باعث کاهش معنی دار حرکت، تعداد و تولید روزانه اسپرم ها بدون تغییر در وزن بدن و غدد ضمیمه جنسی می شود.
    کلیدواژگان: انگور، Vitis vinifera، اسپرم، موش صحرایی، هسته
  • سید محمدعلی شریعت زاده، احمد همتا، ملک سلیمانی مهرنجانی، حسن فلاح حسینی، سپیده سماوات * صفحه 55
    مقدمه

    امروزه افزایش چشمگیری برای شناسایی ترکیبات موثر در پیشگیری و درمان بیماری سرطان وجود دارد. سیلی مارین ترکیب فلاونوئیدی مشتق شده از گیاه خارمریم است که به عنوان یک داروی شناخته شده در درمان بیماری های کبدی مورد استفاده قرار می گیرد و به علت اثرات آنتی اکسیدانی قوی مورد توجه محققان در درمان بیماری سرطان است.

    هدف

    بررسی اثر سایتوتوکسیک سیلی مارین بر رده سلولی4T1 و مقایسه آن با داروی شیمی درمانی تاکسول.

    روش بررسی

    سلول ها تحت تیمار با غلظت های مختلف سیلی مارین (μg/ml125، 100، 75، 50، 25) و تاکسول (nM20، 10، 5، 5/2، 25/1) در فواصل زمانی 72، 48، 24 ساعت به طور جداگانه قرار گرفتند. تیمار ترکیبی هم به شکل متناظر انجام گرفت. توانایی حیات سلول ها با دو روش تریپان بلو وMTT ارزیابی و برای بررسی مورفولوژی هسته، رنگ آمیزی با هوخست وPI انجام شد.

    نتایج

    سیلی مارین و تاکسول به صورت وابسته به دوز و زمان به طور معنی داری موجب کاهش قابلیت حیات سلول های سرطانی پستان موش شدند. به علاوه تغییرات مورفولوژیک مربوط به آپوپتوز به طور مشابه در هر دو تیمار مشاهده شد. در تیمار ترکیبی سیلی مارین و تاکسول، سیلی مارین باعث افزایش حساسیت سلول های 4T1 به تاکسول شد.

    نتیجه گیری

    در این مطالعه اثرات سایتوتوکسیک سیلی مارین روی سلول های سرطانی موش قابل مقایسه با داروی تاکسول بود. استفاده همزمان سیلی مارین و تاکسول اثرات سیتوتوکسیک تاکسول را افزایش داد.

    کلیدواژگان: تاکسول، سایتوتوکسیک، سیلی مارین، رده سلولی4T1
  • زهرا کشتمند، شهربانو عریان، علی قنبری، مظفر خزاعی صفحه 66
    مقدمه
    سیس پلاتین، داروی ضد سرطان است که در شیمی درمانی استفاده می شود، اثرات جانبی این دارو شامل بی اشتهایی، تهوع، کاهش عملکرد غدد جنسی آزواسپرمی و الیگواسپرمی است. خارخاسک دارای ترکیبات زیادی است که عمده این ترکیبات موجب خواص آنتی اکسیدانی و حفاظتی آن می شود.
    هدف
    بررسی تاثیر حمایتی عصاره هیدروالکلی خارخاسک بر میزان سمیت سلولی سیس پلاتین بر قدرت زنده مانی و تعداد اسپرم در موش سوری می باشد.
    روش بررسی
    به 30 موش سوری به مدت 4 روز داروی سیس پلاتین به همراه عصاره خارخاسک داده شد، پس از 4 روز حیوانات وزن شده و پس از بیهوشی، اپیدیدیم را بیرون آورده، تعداد اسپرم و قدرت زنده مانی اسپرم بررسی شد. برای آنالیز داده ها از تست آماری T-test استفاده شد.
    نتایج
    نتایج نشان داد که سیس پلاتین به تنهایی موجب کاهش وزن بدن، کاهش وزن اپیدیدیم، کاهش تعداد اسپرم و قدرت زنده مانی اسپرم نسبت به گروه کنترل شده که در 05/0 p< معنی دار بوده و در گروه هایی که سیس پلاتین به همراه عصاره خارخاسک داده شد، وزن بدن، وزن اپیدیدیم، تعداد اسپرم و قدرت زنده مانی اسپرم نسبت به گروه سیس پلاتین افزایش یافت.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد ترکیبات موجود در عصاره خارخاسک موجب مهار تولید متابولیت های فعال حاصل از داروی سیس پلاتین و اثرات مخرب این متابولیت ها می شود. احتمالا تجویز عصاره خارخاسک به همراه سیس پلاتین به دلیل اثرات آنتی اکسیدانی خارخاسک و همچنین تاثیر آن بر حذف متابولیت های مخرب سیس پلاتین در بدن می تواند مفید و موثر باشد.
    کلیدواژگان: خارخاسک، تعداد اسپرم، سیس پلاتین، قدرت زنده مانی
  • حامد ایوبی، حسین جمالی فر، فاطمه محمد پور، سعید گودرزی، محمدرضا فاضلی، فریده عطار، عباس حاجی آخوندی، نرگس یاسا * صفحه 73
    مقدمه

    گیاه Scrophularia striata یا تشنه داری در زبان محلی، از خانواده گل میمون (Scrophulariaceae) است که در استان ایلام برای رفع عفونت های ادراری و عفونت های بانوان مصرف می شود.

    هدف

    تاثیر عصاره و فراکشن های قسمت های هوایی گیاه بر روی 50 سویه مقاوم باکتری Pseudomonas aeruginosa مورد بررسی قرار گرفت تا اثر مناسب ترین بخش عصاره و میزان اثر آن بر روی این باکتری که یکی از عوامل موثر در عفونت های ادراری است تعیین شود.

    روش بررسی

    عصاره خام و فراکشن های مختلف آن (کلروفرم، متانول و آب) تهیه شد. سویه های باکتری از 3 مرکز درمانی جمع آوری شد و 50 سوش مقاوم از محیط کشت حاوی آنتی بیوتیک جدا شد. اثر تمام فراکشن ها بر روی باکتری های مقاوم مورد بررسی قرار گرفت.

    نتایج

    حاصل بررسی نشان داد که فراکشن آبی با 0001/0 p= و فراکشن متانولی با 001/0 p= از عصاره تام اثر ضدباکتریایی بیشتری نشان داده اند و فراکشن آبی نسبت به فراکشن متانولی با 001/0p= اثر قوی تری نشان داده است. عصاره کلروفرمی بر روی باکتری سودوموناس هیچ گونه اثر ضد باکتریایی ندارد.

    نتیجه گیری

    مواد موجود در گیاه S. striata که اثر ضدباکتری بر روی سوش های مقاوم سودوموناس دارند قطبی بوده و بخش محلول در آب عصاره حاوی بیشترین مقدار مواد قطبی می باشد.

    کلیدواژگان: اسکروفولاریا استریاتا، اثر ضدباکتری، تیره سودومونای آئروژینوزا، گل میمون، گیاه تشنه داری
  • مریم یعقوبی، ابراهیم میری مقدم، علی نویدیان، رضا نیکبخت، علی مهرآفرین، حسن فلاح حسینی صفحه 81
    مقدمه
    شیوع بالای ابتلا به دیابت همراه با هیپرلیپیدمی در ایران و جهان و افزایش خطر بیماری های قلبی عروقی و هزینه های ناشی از آن نیاز به تحقیقات در زمینه درمان آن را فراهم می نماید. با توجه به مصرف هندوانه ابوجهل در طب سنتی در درمان دیابت و هیپرلیپیدمی و سمی بودن در دوز بالا تحقیقات بالینی جهت بررسی ایمنی (safety) و اثربخشی نوع فرآوری شده این داروی گیاهی ضروری به نظر می رسد.
    هدف
    در این پژوهش ایمنی و اثربخشی میوه هندوانه ابوجهل فرآوری شده در بیماران دیابتی نوع دوم هیپرلیپیدمیک مورد بررسی قرار گرفت.
    روش بررسی
    تعداد 60 بیمار دیابتی نوع دوم هیپرلیپیدمیک در دو گروه داروی گیاهی هندوانه ابوجهل و دارونما تقسیم شدند که تعداد 28 نفر در هر گروه مطالعه را به پایان رساندند. به بیماران گروه اول علاوه بر داروهای ضد دیابت رایج روزانه 100 میلی گرم کپسول هندوانه ابوجهل فرآوری شده سه بار در روز و گروه دوم به طور مشابه دارونما تجویز شد. بیماران هر دو گروه از نظر سطح گلوکز، کلسترول، تری گلیسرید، LDL،HDL، آسپارتات آمینوترانسفراز، آلانین آمینو ترانسفراز و کراتینین خون در حالت ناشتا در ابتدا و بعد از یک ماه درمان مورد آزمایش قرار گرفتند.
    نتایج
    در گروه هندوانه ابوجهل سطح گلوکز، کلسترول وLDL خون در حالت ناشتا بعد از یک ماه درمان به طور معنی داری در مقایسه با شروع مطالعه کاهش یافت. اما تغییرات حاصل شده در متغیرهای بیوشیمیایی خون در گروه هندوانه ابوجهل بعد از یک ماه درمان در مقایسه با گروه دارونما تفاوت معنی داری نداشت. در این مطالعه هیچ گونه عوارض گوارشی، کبدی و کلیوی مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    هندوانه ابوجهل فرآوری شده با دوز 100 میلی گرم سه بار در روز یک داروی گیاهی سالم کاهنده کلسترول و گلوکز خون در بیماران دیابتی نوع دوم هیپرلیپیدمیک است.
    کلیدواژگان: دیابت نوع دوم، گیاهان دارویی، هندوانه ابوجهل، هیپرلیپیدمی
  • منصور قربانپور، ناصر حسینی، مهدی خدایی مطلق، موسی سلگی صفحه 89
    مقدمه
    باکتری های ریزوسفری محرک رشد، گروه ویژه ای از میکروارگانیسم های خاک هستند که با کلونیزاسیون در محیط ریشه باعث افزایش رشد و کارآیی گیاه از طریق مکانیسم های مستقیم و غیرمستقیم می شوند.
    هدف
    این مطالعه با هدف بررسی اثرات محرک رشدی سویه های سودومونادس روی رشد قلمه ها و تغییرات محتوی و عملکرد و نوع ترکیبات اسانس گیاه مریم گلی انجام شد.
    روش بررسی
    در این تحقیق از با کتری های سودومونادس (پوتیدا: سویه های 41 و 159 و فلورسنس: سویه 23) با ویژگی های مختلف محرک رشدی استفاده شد. به طوری که در ابتدا قلمه های ساقه، خاک و در ادامه اندام های هوایی محلول پاشی (50 میلی لیتر محلول مایه تلقیح با جمعیت 109 سلول در هر میلی لیتر سوسپانسیون باکتری) شد. نمونه های گیاهی پس از برداشت، به روش تقطیر با آب اسانس گیری و سپس توسط دستگاه GC و GC/MS آنالیز شد تا درصد ترکیب های تشکیل دهنده و نوع ترکیب های آن معلوم شود.
    نتایج
    نتایج نشان داد که وزن خشک ریشه و شاخساره گیاه در نتیجه تلقیح باکتری های مذکور افزایش یافت. به طوری که بیشترین وزن خشک ریشه و برگ در تیمار پوتیدا سویه 159 حاصل شد که به ترتیب باعث افزایش 45 و 33 درصدی نسبت به گیاهان شاهد (عدم تلقیح باکتری) شد. بیشترین عملکرد اسانس در تیمار سویه های پوتیدا و کمترین آن در گیاهان شاهد و تیمار فلورسنس مشاهده شد. فراوانترین ترکیبات اسانس گیاه cis-Thujone، Camphor، 1،8-Cineol، Camphene، α-Pinene، Viridiflorol، α-Humulene، Borneol و trans-meta-Mentha-2،8-diene شناسایی شدند.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش بیانگر تاثیر معنی دار باکتری های ریزوسفری سودومونادس بر رشد ریشه و برگ و افزایش محتوی و عملکرد اسانس گیاه مریم گلی می باشد. تیمار باکتری های ریزوسفری محرک رشد، موجب افزایش میزان فقط برخی از ترکیبات اصلی و عمده اسانس در مقایسه با شاهد شد.
    کلیدواژگان: مریم گلی، اسانس، الیسیتورهای زیستی، باکتری های ریزوسفری، رشد، cis، Thujone
  • عباس قلی پور، مجید قربانی نهوجی، نسیم رسولی، میثم حبیبی صفحه 101
    مقدمه
    استفاده از گیاهان به عنوان دارو، بخشی از فرهنگ مردمان بومی است که طی قرن های متمادی در مناطق روستایی شکل گرفته است. این دانش راهنمای مناسبی در کشف داروهای جدید در طب مدرن محسوب می شود.
    هدف
    این پژوهش به منظور شناسایی و توصیف گیاهان دارویی، اندام مورد استفاده، نحوه و زمینه استفاده مردمان بومی دهستان زارم رود در استان مازندران انجام شده است.
    روش بررسی
    پس از آشنایی مقدماتی با منطقه و شناسایی افراد سالخورده و مطلع بومی در رابطه با استفاده از گیاهان دارویی، طی سال های 1392 - 1391 اطلاعات موردنیاز از طریق مصاحبه رو در رو گردآوری شده و نمونه های گیاهی از رویشگاه های طبیعی جمع آوری شد. نمونه های هرباریومی با استفاده از منابع معتبر فلوریستیکی به دقت نام گذاری شده و در هرباریوم دانشگاه پیام نور ساری نگهداری می شوند.
    نتایج
    گیاهان دارویی منطقه مشتمل بر 64 گونه گیاهی می باشد. این گونه ها به 51 جنس و 34 تیره تعلق داشته و برای درمان بیماری های مختلف مورد استفاده قرار می گیرند. تیره های Rosaceae و Lamiaceae به ترتیب با 9 و 7 گونه به ترتیب با اهمیت ترین تیره های کاربردی منطقه محسوب می شوند. بیشترین موارد مصرف گیاهان دارویی منطقه به ترتیب در درمان ناراحتی های دستگاه گوارش، گردش خون و دفع ادرار مشاهده شده است. بر اساس منابع علمی موجود، 16 گونه گیاه دارویی با کاربرد جدید در این منطقه شناسایی شدند.
    نتیجه گیری
    اطلاعات کاربردی گیاهان دارویی هر منطقه در حافظه افراد مسن آن مناطق نهفته است و در آینده نزدیک احتمالا از بین خواهد رفت. لذا مستند کردن این دانش کاملا ضروری به نظر می رسد. علاوه بر این، امکان شناسایی گیاهانی با ویژگی های فارماکولوژیک جدید نیز در خلال این نوع مطالعات کاملا محتمل است.
    کلیدواژگان: استان مازندران، اتنوبوتانی، دانش بومی، دهستان زارم رود، گیاهان دارویی
  • ناهید رحیمی فرد، الهام باقری، ژینوس عسگرپناه، بابک کبیری بالاجاده، حمیدرضا یزدی صفحه 122
    مقدمه
    Heliotropium bacciferum یکی از گیاهان متعلق به تیره گاوزبان (Boraginaceae) می باشد که پراکندگی محدودی در جنوب ایران دارد. اثر آنتی باکتریال گونه های دیگرجنس Heliotropium گزارش شده است ولی گزارشی از این گونه وجود ندارد.
    هدف
    هدف از این تحقیق ارزیابی اثر ضدمیکروبی گونه bacciferum علیه 5 سوش باکتریایی استافیلوکوکوس اورئوس (ATCC 6538)، باسیلوس سرئوس (ATCC 12826)، اشرشیاکلی (ATCC 8739)، سالمونلا انتریتیدیس (ATCC 13311) و سودوموناس آئروژینوزا (ATCC 9027) به روش چاهک پلیت و بروث دایلوشن در میکروپلیت می باشد.
    روش بررسی
    بعد از جمع آوری گیاه از استان هرمزگان واقع در جنوب ایران، بخش هوایی آن در سایه خشک و پودر شده و عصاره تام متانولی آن به روش خیساندن (masseration) تهیه شد. فراکسیون های اتردپترولی، کلروفرمی، اتیل استاتی، متانولی و آبی آن به ترتیب به روش Liquid – Liquid fractionation از عصاره تام تهیه شد. جهت بررسی اثر ضدباکتریایی علیه سوش های مذکور برای تعیین MIC به روش میکرو دایلوشن متد در میکروپلیت (Microplate) و چاهک پلیت (Cap plate method)، در ظروف تمیز، تیره و در جای خنک نگهداری شدند.
    نتایج
    MIC عصاره و فراکسیون های به دست آمده بر روی سویه های میکروبی استفاده شده در روش چاهک پلیت از 6/7 تا 250 μg/ml و در روش میکروپلیت از 6/7 تا 125 μg/ml به دست آمد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که عصاره های گیاه H. bacciferum اثر ضدمیکروبی خوبی علیه سوش های ذکر شده دارند و در میان عصاره ها، اثر ضد میکروبی بخش آبی آن از سایر فراکشن های دیگر بیشتر می باشد و پس از بخش آبی، عصاره متانولی بیشترین اثر را دارد.
    کلیدواژگان: Heliotropium bacciferum، اثر ضد میکروبی، حداقل غلظت مهارکنندگی، چاهک پلیت، میکروپلیت
  • محمدحسین عظیمی، حسنعلی نقدی بادی، سپیده کلاته جاری، وحید عبدوسی، علی مهرآفرین صفحه 136
    مقدمه
    آویشن کوهی Thymus Kotschyanus Boiss. & Hohen.)) یکی از گیاهان دارویی بومی ایران است که در مناطق وسیعی از مازندران، گیلان، آذربایجان، کردستان و تهران می روید.
    هدف
    هدف از این مطالعه، شناسایی میزان اسانس و ترکیبات شیمیایی آن در 15 جمعیت آویشن کوهی ایران بود.
    روش بررسی
    میزان اسانس و ترکیبات شیمیایی آن در 15 جمعیت آویشن کوهی که از مناطق مختلف جمع آوری شده بودند در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار مورد بررسی قرار گرفتند. اندام هوایی جمعیت ها در مرحله گلدهی کامل برداشت شدند و اسانس گیری با دستگاه کلونجر انجام و جهت تجزیه نمونه های اسانس و اندازه گیری دقیق ترکیبات از دستگاه های GC و GC/MS استفاده شد.
    نتایج
    نتایج نشان داد جمعیت های مختلف آویشن کوهی از نظر میزان اسانس دارای تفاوت معنی داری در سطح آماری یک درصد بودند. به طوری که بیشترین میزان اسانس مربوط به جمعیت های تهران، آذربایجان غربی (1) و آذربایجان غربی (4) و بالاترین درصد تیمول در اسانس متعلق به جمعیت کردستان (1) به میزان 42/40 درصد بود. همچنین بالاترین میزان کارواکرول اسانس به ترتیب در جمعیت کرمان به میزان 08/33 درصد و جمعیت زنجان (3) به میزان 49/30 درصد یافت شد. به غیر از ترکیب کارواکرول، جمعیت های آویشن کوهی از نظر سایر ترکیبات مورد مطالعه نیز دارای تفاوت معنی داری (01/0 p≤) بودند. به هرحال در مجموع 23 ترکیب شیمیایی در اسانس جمعیت ها شناسایی شد که عمده آنها به ترتیب کارواکرول، تیمول، 1 و 8- سینئول، اورتوسایمن، کارواکرول متیل اتر، زد- کاریوفیلن، کامفر و لینالول بود.
    نتیجه گیری
    اگرچه جمعیت های آویشن کوهی مورد مطالعه در شرایط اکولوژیکی و زراعی یکسان کشت شده بودند ولی از نظر ترکیبات فیتوشیمیایی تفاوت معنی داری نشان دادند که این مساله ممکن است ناشی از عوامل ژنتیکی باشد.
    کلیدواژگان: Thymus Kotschyanus، اسانس، تنوع فیتوشیمیایی
  • احمدرضا گوهری، ایرج سلیمی کیا، راضیه دستجردی، سودابه سعیدنیا، آزاده منایی، حمیدرضا منصف اصفهانی صفحه 147
    مقدمه
    خانواده چتریان یکی از خانوده های بزرگ گیاهی با پراکنش گسترده در جهان محسوب می شود. جنس Hippomarathrum یکی از اعضای خانواده بزرگ چتریان است و 28 گونه در سراسر دنیا دارد که از این بین گونه H. microcarpum در شمال، شمال غرب، غرب و مرکز ایران و همچنین ترکیه، قفقاز و عراق پراکنده است.
    هدف
    در این بررسی ترکیبات اصلی موجود در عصاره اتیل استاتی حاصل از قسمت های هوایی گیاهHippomarathrum microcarpum مورد مطالعه قرار گرفته اند.
    روش بررسی
    در این مطالعه از روش های کروماتوگرافی ستونی و کروماتوگرافی لایه نازک برای جداسازی و خالص سازی ترکیبات استفاده شده است و ترکیبات خالص شده به وسیله داده های 1H-NMR و 13C-NMRشناسایی شدند.
    نتایج
    در نتیجه این مطالعه دو کومارین (استول (1) و ایزوایمپراتورین (2)) و یک استرول (β-سیتوسترول (3)) از عصاره اتیل استاتی گیاه جداسازی و شناسایی شدند.
    نتیجه گیری
    حضور کومارین های شاخصی همچون استول و ایزوایمپراتورین در گیاه H. microcarpum سبب اهمیت این گیاه می شود. این کومارین ها کاربردهای متنوعی در طب سنتی داشته و مطالعات جدید اکثر این کاربردها را تایید کرده و اثرات جدیدتری از این کومارین ها را مشخص کرده است. با توجه به اینکه مطالعه زیادی درخصوص اندام هوایی این گیاه صورت نگرفته است و نیز با توجه به اثرات مهم کومارین های جدا شده از آن، انجام مطالعات بیشتردر زمینه فیتوشیمی و نیز بررسی اثرات بیولوژیک این گیاه لازم به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: Hippomarathrum microcarpom، استول، ایزوایمپراتورین، β، سیتوسترول
  • لیا شوشتری، علیرضا اطمینان، علی مهرآفرین، اردشیر قادری صفحه 154
    مقدمه
    تنوع حاصل از کشت بافت که سوماکلونال نامیده می شود منبع ارزشمندی از تنوع ژنتیکی است که می تواند جهت اصلاح گیاهان دارویی استفاده شود.
    هدف
    ارزیابی کارایی نشانگرهای مولکولی در تشخیص تنوع سوماکلونال و رخداد پدیده متیلاسیون در ژنوم به عنوان یک عامل موثر بر ایجاد تغییرات در سطح ژنوم و عملکرد متابولیتی گیاه رازیانه انجام شده است.
    روش بررسی
    DNA ژنومی هشت نمونه غیرنرمال کشت بافتی از نظر تیپ رشدی به همراه یک نمونه شاهد به روش دلاپورتا استخراج شد. مراحل نشانگر AFLP با دو روش هضم آنزیمی متفاوت به اجرا درآمد. آنالیز فیتوشیمیایی با استفاده از دستگاه GC/Mass انجام و درصد و اجزا اسانس مورد مقایسه قرار گرفت.
    نتایج
    نتایج بررسی الگوی باندی حاصل از روش های مختلف هضم آنزیمی حاکی از وجود چندشکلی میان تیمارها بود. همچنین تجزیه خوشه ای، نمونه شاهد و نمونه های غیرنرمال را به طور جداگانه گروه بندی نمود. نتایج آنالیز درصد و ترکیبات اسانس نشان داد که در گیاهان حاصل کشت بافت ترکیبات ارزشمندی نظیر Limonene، Fenchone، Estragole و Anethole تولید نمی شود و در عوض ترکیباتی نظیر 2،4 Decadienal و Cineol، Terpineol تولید می شود.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد مارکر AFLP برای بررسی تنوع سوماکلونال در نمونه های باززا شده موثر بوده و تغییرات فنوتیپی و فیتوشیمیایی گیاهان غیرنرمال می تواند پیامد آلکیلاسیون در ژنوم باشد همچنین با تکیه بر تنوع حاصله می توان با اعمال تنش های مختلفی از جمله سرما، گرما و شوری اقدام به شناسایی ژنوتیپ های برتر از لحاظ عملکرد و مقاومت به تنش های زیستی و غیرزیستی نمود.
    کلیدواژگان: Foeniculum vulgar، تنوع سوماکلونال، کشت بافت، متیلاسیون
  • نمایه مقالات سال سیزدهم فصلنامه گیاهان دارویی
    صفحه 163
|
  • M. Khanahmadi, R. Hajiaghaee, S. Ghasemi, S. Akhondzadeh, A. Azadmehr, N. Ashouri, H. Naghdi Badi Pages 1-25
    Dyes are one of the most widely used components in different industries. Recently much attention has been focused on the replacement of natural pigments instead of synthetic colors. One of the most important sources for the production of natural pigments are medicinal plants that small number of them used as industrial and some of them are traditionally used. The worldwide demand for natural dyes increases nowadays due to environmental and echo friendly of them. Many of the plants used for dye extraction are classified as medicinal and some of these have recently been shown to possess remarkable antimicrobial and antiinflamtory activities. The present review describes important information about dye-yelding herbs and their medicinal properties.
    Keywords: Dye, yelding herbs, Medicinal plants, Natural dyes, Pigme
  • M. Ziaei, M. Sharifi, H. Naghdi Badi, J. Tahsili, M. Ghorbani Nohooji Page 26
    Basil (Ocimum basilicum), a member of Lamiaceae family, is used in traditional Iranian medicine. Essential oils of basil leaves are composed of phenylpropanoids which are important in treatment of headaches, diarrhea, coughs, warts, worms and kidney malfunctions. The most important phenylpropanoid compounds contain eugenol, chavicol, methyl eugenol, methyl chavicol, myristicin, methyl cinnamat and elemicin. Biosynthesis of phenylpropanoids that passes from shikimate pathway, are regulated by an enzyme group. Phenylalanine amonia-lyase (PAL), cinnamate 4 - hydroxylase (C4H), 4 - coumarate CoA ligase (4CL), P- coumarate 3-hydroxilase (C3H) and O - methyltransferases (EOMT, CVOMT, COMT) are known as key enzymes regulating at production of phenylpropanoids. The phenylpropanoids are also produced in the area of stress conditions and maintained the plant against biotic and abiotic stresses. The purpose of this study is introducing Basil and its medicinal usages in Iran and an overview of the phenylpropanoid biosynthesis as an important part of the essence in basil and its evaluation of agronomic characteristics.
    Keywords: Agronomic characteristics, Basil (Ocimum basilicum), Essential oils, Medicinal usages, Phenylpropanoids
  • Mm Soltan Dallal, Mh Yazdi, S. Aghaamiri, Sh Haghighat Khajavi, Tp Abedi Mohtasab, F. Amin Harati, M. Gorbanzadeh Meshkani Page 41
    Background
    Staphylococcus aureuse is one of the important pathogens which transmitted by food and has majority of habitant in human and animal community as a pathogen and normal flora. Antibiotic resistant among Staphylococcus aureuse strains is a global health challenge.
    Objective
    Regarding to the different therapeutic and antimicrobial effect of Shirazi Zataria multiflora and Rosemarinus officonalis in present work the antibacterial effect of this extract and its synergistic effect with routine antibiotics was investigated.
    Methods
    In this in vitro study the antimicrobial effect of Shirazi Zataria multiflora and Rosemarinus officonalis extract on methicillin resistant Staphylococcus aureus (MRSA) and other antibiotic resistant strains to tetracycline, erithromycine, trimethoprim, sulfamethoxazol, together with its MIC and MBC were determined. Also synergistic effect of these extracts with these antibiotics was investigated by paper disc method.
    Results
    Shirazi zataria multiflora, had a significant antibacterial effect against MRSA, and other Staphylococcus aureus resistant strain to tetracycline, erithromycine, trimethoprim, and sulfametoxazol, isolated from food.
    Conclusion
    Production of a suitable herbal medicine with few side effects will give rise to a promising outlook in the treatment of infections caused by antibiotic resistant strains of Staphylococcus aureus.
    Keywords: Rosemarinus officinalis, Staphylococcus aureus, Zataria multiform, Antibiotic Resistance, Minimum Inhibitory Concentration (MIC)
  • Mr Afzalzadeh, Aa Papahn, A. Amirzargar, M. Kazemi Varnamkhasti, H. Ganjali, E. Gharib Mombeni Page 48
    Background
    Grape seed extract (GSE) (Vitis vinifera L., Vitacease) has been reported to have many biological and pharmacological activities such as antioxidative affects; also it used traditionally to treat constipation, gastritis and etc. On the other hand, it said that used of GSE can reduced sperms.
    Objective
    The present study aimed to investigate the effect of decrease and immobilization grape seed hydroalcoholic extract (GSHE) on sperm parameters in adult male rat.
    Methods
    In this study eighteen sexually mature male Wistar rats (5 - 6 month old) weighing between 250 - 300 g were used randomly and divided into three groups of 6 rats each. Crushed grape seeds were extracted in ethanol, and the two doses of it (250 and 500 mg/kg) was administered into two experimental groups, so the control group only received 1ml normal saline by gavage for 42 days consecutively. 24h after last dosage, all the animals were anesthetized. Then, their couda epididymis and testes were isolated and they were put into normal saline separately; after that, sperm motility, total sperm and daily sperm production were measured.
    Results
    The results revealed a significant decrease in cauda epididymal, testicular sperm counts and daily sperm production, also percent of sperm-progressive motility in comparison with control group (p≤ 0.05).
    Conclusion
    Our results of this study show that GSHE causes significant decrease in the sperm motility, count and daily sperm production without any change in body and accessory sex glands weight.
    Keywords: Vitis vinifera, Grape, Rat, Seed, Sperm
  • Sma Shariatzadeh, A. Hamta, M. Soleimani, H. Fallah Huseini, S. Samavat Page 55
    Background

    There is an increasing interest in identifying potent cancer preventive and therapeutic agents. Silymarin is a flavonoids complex extracted from the milk thistle (Silybum marianum L.) seeds. Silymarin was found clinically successful in the treatment of various liver diseases. Silymarin is in the focus of cancer researchers due to its high antioxidant properties.

    Objective

    The present study was aimed to investigate the effect of silymarin on 4T1 cells and compared with taxol.

    Methods

    4T1 cell line (BALB/c mouse mammary tumors) was cultured in RPMI medium containing FBS 10%. Cells were incubated with 5% CO2 in presence of different concentration of silymarin (25-50-75-100-125 µg/ml), taxol (1.25-2.5-5-10-20 nM) and combination of silymarin and taxol separately for 24, 48 and 72 hours. Cell viability was assessed using trypan blue and MTT staining. The cells morphology was studied using fluorescent dye (Hochest, propidium iodide).

    Results

    Silymarin and taxol showed significant cytotoxic effects on breast cancer cell in a dose and time dependent manner. Condensation and deformation of the nuclei were also observed similarly for both treatments. In combination treatment silymarin enhanced the sensitivity of 4T1 cells to taxol in all doses.

    Conclusion

    The cytotoxic effect of silymarin on mouse mammary tumors was comparable to taxol cytotoxicity. Treatment cells with combination of silymarin and taxol improved the cytotoxic effect of taxol.

    Keywords: Cytotoxic, Silymarin, Taxol, 4T1 cell line
  • Z. Keshtmand, Sh Oryan, A. Ghanbari, M. Khazaee Page 66
    Background
    Cisplatin is an anti-cancer drug used in chemotherapy. The side effects of this drug include anoretic, nausea, decrease in genital gland function, azoospermia and oligospermia. Tribulus terrestris has many compounds mostly, that caused antioxidant and protective properties.
    Objective
    The purpose of the present study to investigate protective effect of hydro-alcoholic extract Tribulus terrestris on cisplatin cytotoxicity on sperm viability and count in mice.
    Methods
    Cisplatin and Tribulus terrestris extract were given to 30 mice for a period of 4 days. The mice were weighted and after anesthesia, their epididymis was taken out and sperm viability and sperm count were investigated, Student t-test was applied for the statistical analysis.
    Results
    The results show that cisplatin alone leads to a reduction in body and epididymis weight, and sperm count and sperm viability compared to the control group (p<0.05). In the group that used cisplatin along with Tribulus terrestris extract, as the dose of extract increased, the body and epididymis weight, sperm count and viability sperm increased in compared to the cisplatin group.
    Conclusion
    It seems, the existing compounds in Tribulus terrestris extract can control active metabolites caused by cisplatin and the destructive effect of this drug. Prescribing Tribulus terrestris extract along with cisplatin can possibly be beneficial and effective due to the anti-oxidant characteristics of Tribulus terrestris and also its effect on reducing harmful metabolites.
    Keywords: Tribulus terrestris, Cisplatin, Sperm coun, Sperm viability
  • H. Ayobi, H. Jamalifar, F. Pour Mohammadi, S. Goodarzi, Mr Fazeli, F. Attar, A. Hadjiakhoondi, N. Yassa Page 73
    Background

    Scropholaria striata Boiss. From Scropholariaceae (Teshnehdari in folklore of Ilam Province, Iran) is used for treatment of infectious disease of urinary tract especially in females.

    Objective

    In this research for finding of the most effective part of the plant, crude extract of the aerial parts of S. striata and its different fractions was investigated on the 50 resistant strains of Psudomonas aeroginosa.

    Methods

    Crude extract of the plant and its various fractions (chloroform, methanol and water) were prepared. Bacterial strains were collected from 3 hospitals and 50 resistant strains were isolated from the culture medium containing various antibiotics. Efficacy of the all fractions was investigated on these resistant bacterial strains.

    Result

    Water and methanol fractions of the plant were showed more antibacterial activity on 50 resistant strains of P. aeroginosa than crude extract (p=0.0001 and p=0.001 respectively) and water fraction was showed stronger effect than methanol fraction (p=0.001). Chloroform fraction of the plant had no antibacterial activity on this resistant strain.

    Conclusion

    The results of this study showed that the water extract of Scropholaria striata can be used as a remedy for the treatment of the infections caused by Psudomonas aeroginosa.

    Keywords: Psudomonas aeroginosa, Scropholaria striata, Antibacterial effects, Scropholariaceae
  • M. Yaghoobi, E. Miri, Moghaddam, A. Navidian, R. Nikbakht, A. Mehrafarin, H. Fallah Huseini Page 81
    Background
    Due to high prevalence of diabetes with hyperlipidemia and associated high risk of cardiovascular disease, much interest exists for safe medications including medicinal plants. Considering traditional use of Citrullus colocynthis L. (C. colocynthis) for treatment of diabetes and hyperlipidemia despite toxicity, clinical evaluation of safety and efficacy of the processed C. colocynthis fruit is necessary.
    Objective
    In this clinical trial the safety and efficacy of the processed C. colocynthis fruit in hyperlipidemic type II diabetic patients were evaluated.
    Methods
    60 hyperlipidemic type 2 diabetic patients were randomly allocated to C. colocynthis and placebo groups, but only 28 patients in each group completed the study. The patients in C. colocynthis and placebo groups were treated with processed C. colocynthis (100 mg) and placebo capsules (100 mg) three times a day respectively for 1 month. The fasting blood glucose, cholesterol, LDL, HDL, and triglyceride levels as primary outcome and aspartate transaminase, alanine transaminase and creatinine levels as secondary outcome were measured in both groups at the baseline and the endpoint.
    Results
    In the C. colocynthis group fasting blood glucose, cholesterol and LDL levels were significantly reduced at the endpoint compared with the baseline. There were no significant changes in any blood parameters in C. colocynthis group compared with placebo at the endpoint. There were no gastrointestinal, liver and kidney function adverse effects during the study in both groups.
    Conclusion
    The results suggest that processed C. colocynthis fruit extract may be a safe anti-hyperglycemic and anti-hypercholesterolemic agent in hyperlipidemic type II diabetic patients.
    Keywords: C. colocynthis, Hyperlipidemia, Medicinal plants, Type II diabetes
  • M. Ghorbanpour, N. Hosseini, M. Khodae Motlagh, M. Solgi Page 89
    Background
    rhizobacteria are specific group of soil microorganisms that aggressively colonize the rhizosphere and rhizoplane, and substantially improve plant growth and efficiency via direct or indirect mechanisms.
    Objective
    To investigate the growth promoting effects of rhizobacteria strains on cuttings growth and variations of essential oils content and yield in Salvia officinalis.
    Methods
    In this research, different rhizobacteria including Pseudomonas putida (strains 41 and 159) and fluorescence (strain 23) with different growth promoting characteristics was used first on stem cuttings and later on aerial parts of S. officinalis L. (with final concentration of 109 CFU/ml). The essential oils were isolated from aerial parts of the plants by hydro-distillation method and then subjected to GC and GC-MS apparatus to determine the oil constituents.
    Results
    Results showed that the dry weight of above and below ground parts of plants were increased in response to employed rhizobacteria inoculation. The highest root and leaf dry weight were observed in plants treated with Putida strain 159 which is caused increase of 45% and 33% compared to control untreated plants, respectively. Also, the highest essential oil yield was obtained in plants treated with putida strains, and the lowest of that was gained in control plants and also plants treated with fluorescence strain. The most abundant essential oil components were cis-Thujone, camphor, 1,8-cineol, camphene, α-pinene, viridiflorol, α-humulene, borneol and trans-meta-mentha-2, 8-diene.
    Conclusion
    Results from the current research indicate the plants inoculation with rhizobacteria had positive impact only on the major constituents of the essential oil compared to controls.
    Keywords: Salvia officinalis, Biotic elicitors, cis, Thujone, Essential oil, Growth, Rhizobacteria
  • A. Gholipour, M. Ghorbani Nohooji, N. Rasuli, M. Habibi Page 101
    Background
    Medicinal usage of plants is a main part of indigenous people culture which has been formed during centuries in rural area. This knowledge is regarded as a suitable guideline to discovering of novel drugs in modern medicine.
    Objective
    This study has tried to determine and introduce the medicinal plant species, the parts and the way of usage of plants of Zaram-rood in Neka area (North of Iran) using indigenous people questioning.
    Methods
    The flora of the region was studied during the years of 1391 and 1392. At first, the villages and paths were carefully identified by using the appropriate geographical maps and the information was gathered by interviewing with knowledgeable indigenous people. The plant samples were collected from their natural habitats and identified by floristic references. They were deposited in Sari Payame Noor University Herbarium.
    Results
    A total of 64 medicinal plant species belonging to 51 genera and 34 families were collected and identified. The largest families from the viewpoint of species number are Rosaceae and Lamiaceae with 9 and 7 species, respectively. The most medicinal effects were observed in remedy of digestive, blood circulation, and urine excretion system disorders. Amongst identified medicinal plants, 16 species were introduced with new usages.
    Conclusion
    Ethnobotanical knowledge of the area has more remained in old people memory and it is possible to be vanished in later decades. As a result, documenting of this knowledge is necessary. Moreover, there is a good chance to find species with more and useful pharmacological features through ethnobotanical studies.
    Keywords: Ethnobotany, Mazandaran Province, Medicinal Plants, Vernacular knowledge, Zarm, rood rural district
  • N. Rahimifard, E. Bagheri, G. Asgarpanah, B. Kabiri Balajadeh, Hr Yazdi Page 122
    Background
    Heliotropium bacciferum is one of the plants belonging to the family Boraginaceae, which is Restricted distribution in the south of Iran. It is used for Hypotension, fever, stomach ulcers in traditional medicine.
    Objective
    In this study, the antibacterial effects of extracts and fractions of chloroform, ethyl acetate and aqueous, aerial parts of Heliotropium bacciferum Forssk was evaluated against five bacterial strains. Methodes: The methanol extract were prepared using the percolation method. Fractions of chloroform, Petroleum ether, ethyl acetate, methanol and aqueous respectively by Liquid - Liquid fractionation of the total extract were prepared. The antibacterial activity against two Gram positive bacteria, three Gram negative bacterial using Minimum inhibitory concentration in microplate and well plate method.
    Results
    Results showed that H. bacciferum extracts exhibited a significant activity against strains Staphylococcus aureus, Bacillus cereus,Pseudomonas aeruginosa, E.coli and Salmonella enteritidis. MIC and well plate is between 7.6-125 µg/ml.
    Conclusion
    The results of this study indicate that extracts of the plant H.bacciferum has a antimicrobial effect against strains are listed And among the extracts, aqueous part is that most antibacterial effect of the other fraction and then methanolic extract has the greatest effect.
    Keywords: Heliotropium bacciferum, Antimicrobial activity, MIC, Microplate, Well plate
  • Mh Azimi, H. Naghdi Badi, S. Kalate Jari, V. Abdossi, A. Mehrafarin Page 136
    Background
    Thymus kotschyanus Boiss. & Hohen. is an Iranian medicinal plants that grows in different areas of Iran such as Mazandaran, Gilan, Azarbayejan, Kurdistan and Tehran.
    Objective
    The objective was to identify the essential oil content and composition in 15 Iranian populations of T. kotschyanus.
    Methods
    The essential oils content and composition of 15 Iranian populations of T. kotschyanus were studied in a randomized complete block design (RCBD) with three replications. The aerial parts of thyme populations were harvested in the full blooming stage. The essential oils contents were obtianed by clevenger apparatus. For accurate measurement of the essential oils compounds, the oil samples analyzed by gas chromatography (GC) and gas chromatography coupled to mass spectrometry (GC–MS).
    Results
    The results showed that the populations of T. kotschyanus had significant (p<0.01) differences in respect of essential oil contents. The highest essential oil content was found in the populations of Tehran, East Azarbayjan-I and East Azarbayjan-IV. The maximum thymol content was identified in the Kordestan-I population (40.42%) and the highest content of carvacrol was related to Kerman (33.08) and Zanjan-III (30.49%) populations, respectivily. Also, the thyme populations had significantly (p<0.01) differences in essential oil compositions except of carvacrol. Generally, 23 compounds in the essential oils were identified. The main constituents were carvacrol, thymol, borneol, 1.8-cinole, cymne (ortho(, carvacrol methyl ether, (z)caryophyllene, camphor, and linalool.
    Conclusion
    Although, the populations of T. kotschyanus were planted in the same ecological and agronomical conditions, they had significant differences in terms of phytochemical traits, which probably could be due the genetic factors.
    Keywords: Thymus kotschyanus, Essential oils, Phytochemical variation
  • Ar Gohari, I. Salimikia, R. Dastjerdi, S. Saeidnia, A. Manayi, Hr Monsef Esfahani Page 147
    Background
    Apiaceae family is one of the largest plant families with wide distribution all around the world. The genus Hippomarathrum has 28 species around the world which among them the species H. microcarpum outspread in the North, Northwest, West and Central of Iran, and also Turkey, Caucasus and Iraq.
    Objective
    In this study, the main compounds in ethyl acetate extract from aerial parts of the plant Hippomarathrum microcarpum have been studied.
    Methods
    The isolation and purification of the compounds were carried out using column chromatography. The structure of isolated compound established according 1H-NMR and 13C-NMR spectral data.
    Results
    Two coumarins (osthole and isoimperatorin) and one sterol (β-sitosterol) have been isolated and identified from ethyl acetate extract.
    Conclusion
    The presence of coumarines like osthole and isoimperatorin in H. microcarpum cause of the importance of this plant. This coumarines have verity of usages in traditional medicine and recent studies have supported most of these usages and revealed new effects of these coumarines. As regard that more research havent been done about this plant and also because of significance effects of isolated coumarines, it seems necessary to perform further studies on biological effects of this plant.
    Keywords: Hippomarathrum microcarpom, Isoimperatorin, Osthole, β sitosterol
  • L. Shooshtari, A. Etminan, A. Mehrafarin, A. Qaderi Page 154
    Background
    The genetic diversity among plants derived from tissue culture is called somaclonal variation, which provides a valuable source of genetic variation for the improvement of medicinal plants.
    Objective
    The present study was conducted to investigate the efficiency of molecular markers in detection of somaclonal variation and to assess the importance of DNA methylation in occurrence of genomic changes.
    Methods
    The genomic DNA of a normal plant and eight abnormal regenerated plants from calluses cultured in different conditions were extracted using modified Delaporta method. The AFLP procedure was performed with application of two different double digestion methods using restriction enzymes. The digested fragments were ligated to appropriate adaptors and amplification was carried out using appropriate primers. Also percentage and component of essential oil were indicated by GC/MS analysis.
    Results
    Analysis of banding patterns showed high differences in amount of polymorphism detected between two different double digestion methods. According to the results of cluster analysis based on the Jaccard's similarity coefficient, all tested plants divided into two main group. While the first group contained only normal sample, other abnormal samples were placed in the second group. Phytochemical analysis showed that the important secondary metabolites such as Limonene, Fenchone, Estragole, Anethole didn’t produce in invitro culture condition. In contrast some metabolites like Cineol, Terpineol, 2,4 Decadienal produce just in invitro culture.
    Conclusion
    The results indicated that the used method has the potential to be used for assessment of somaclonal variations in regenerated plants. Additionally, considering characters of served enzymes in this study, phenotypic variations in abnormal plants that are resulted from somaclonal variation can be related to genome methylation.
    Keywords: Foeniculum vulgar, Methylation, Somaclonal variation, Tissue culture