فهرست مطالب

نشریه پرستاری ایران
پیاپی 89 (شهریور 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/26
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مریم مقیمیان*، راضیه امینی صفحات 1-11
    زمینه و هدف
    ابراز وجود به عنوان یکی ازمهارت های زندگی باعث افزایش عزت نفس، بیان منطقی افکار و احساسات، کاهش اضطراب، بهبود مهارت های ارتباط اجتماعی و ملاحظه حقوق دیگران و در عین حال گرفتن حق خود و در نهایت افزایش میزان رضایت از زندگی و شادکامی می شود. پژوهش حاضر، با هدف مقایسه تاثیر گشتالت درمانی و درمان شناختی رفتاری الیس بر ابراز وجود دانشجویان پرستاری انجام شد.
    روش بررسی
    این پژوهش یک مطالعه کارآزمایی بالینی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و گروه کنترل است. از میان80 دانشجوی پرستاری مشغول به تحصیل در دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه آزاد اسلامی نجف آباد در سال تحصیلی 93-1392 که در بدو ورود به دوره کارآموزی در عرصه بودند، کلیه افرادیکه نقص در ابراز وجود داشتند به تعداد 36 نفر با استفاده از پرسشنامه ابراز وجود ASA جدا شده و به صورت تصادفی و مساوی در دو گروه آزمون و یک گروه کنترل (هر گروه 12 نفر) جایگزین شدند. گروه های آزمون شامل گشتالت درمانی و درمان شناختی رفتاری الیس، طی 8 جلسه تحت آموزش قرار گرفتند و گروه کنترل مداخله ای دریافت نکرد. پس آزمون بلافاصله بعد از آموزش با همان ابزار انجام شد و تجزیه و تحلیل داده ها توسط تحلیل کوواریانس، آنالیزواریانس یکطرفه و آزمون تعقیبی LSD در نرم افزار SPSS ویرایش 20 انجام گرفت.
    یافته ها
    نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که قبل از مداخله، میانگین نمرات ابراز وجود در گروه ها، اختلاف معنا داری نداشته اشت (0/05> P). بعد از مداخله، در هر دو گروه گشتالت درمانی و درمان شناختی رفتاری الیس نمرات ابراز وجود به طور معناداری افزایش یافت (0/05 ˂P). تفاوت نمرات ابراز وجود بین هر یک از گروه های آزمودنی و کنترل معنادار بود (0/05 ˂P). این افزایش در دو گروه آزمودنی، با هم اختلاف معنا دار نداشت (0/48 = P).
    نتیجه گیری کلی: این پژوهش، تاثیر گشتالت درمانی و درمان شناختی رفتاری الیس را بر افزایش میزان ابراز وجود یکسان میداند. با توجه به نتایج می توان از درمانهای فوق به صورت انتخابی به عنوان شیوه های روان درمانی در جهت کاهش باورها و مولفه های ناکارآمد دانشجویان پرستاری استفاده نمود.
    کلیدواژگان: گشتالت درمانی، درمان شناختی رفتاری الیس، ابراز وجود، دانشجو
  • صدیقه خنجری، فریده باستانی، رضوان کمالی نهاد*، آغا فاطمه حسینی صفحات 12-20
    زمینه و هدف
    سوء رفتار جنسی از مخرب ترین انواع سوء رفتارها است که در دهه ی اخیر از افزایش قابل توجهی برخوردار بوده است و پیشگیری از آن ضروری می باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین آگاهی، نگرش و عملکرد والدین در رابطه با آموزش پیشگیری از سوء رفتار جنسی به کودکان دبستانی و پیش دبستانی صورت گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه ی توصیفی، 536 والد دارای فرزند دبستانی و پیش دبستانی در مدارس شهر اراک، از طریق نمونه گیری خوشه ایبه صورت تصادفی انتخاب و وارد مطالعه شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه مشخصات فردی و پرسشنامه ی سوء رفتار با کودک (CSA) جمع آوری شد. داده ها با استفاده از از نرم افزار آماری SPSS نسخه 16 و آزمون های آماری توصیفی با ضریب اطمینان 95 % مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که 343 نفر (66٪) سطح آگاهی خوب و 177 نفر (34٪) از آگاهی ضعیف در مورد پیشگیری از سوء رفتار جنسی در کودکان برخوردار بودند. 383 نفر (80/63%) از والدین سطح نگرش خوب و 92 نفر (19/37%) نگرش ضعیفی نسبت به آموزش پیشگیری از سوء رفتار جنسی داشتند. همچنین 456 نفر (85/71%) از شرکت کنندگان دارای عملکرد خوب و 76 نفر (14/29%) دارای عملکرد ضعیف در زمینه ی پیشگیری از سوء رفتار جنسی بودند.
    نتیجه گیری کلی: با توجه به آگاهی ضعیف یک سوم والدین در مورد پیشگیری از سوء رفتار جنسی ارائه راهکارهایی جهت افزایش سطح آگاهی افراد در بالا بردن سطح عملکرد والدین ضروری به نظر می رسد. در مورد پیشگیری از سوء رفتار جنسی حتی در میان والدینی که با کودک خود در رابطه با پیشگیری از سوء رفتار جنسی صحبت کرده اند، تدوین برنامه های آموزش پیشگیری برای آموزش والدین ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: سوء رفتار با کودک، جنسی، آگاهی، نگرش، عملکرد، والدین
  • رضا قانعی قشلاق*، حسین زاهد نژاد، فیدان شبانی، مجید حمه، محمد قهرمانی، محمد فرج زاده، محمد اسماعیلی صفحات 21-29
    زمینه و هدف
    آسیب نیدل استیک از جمله رایج ترین آسیب های شغلی در پرستاران است که به دلیل خطر بالقوه انتقال بیماری های عفونی منتقله از راه خون و ترشحات حائز اهمیت است. هدف این مطالعه بررسی وضعیت آسیب نیدل استیک و عوامل مرتبط با آن در کادر پرستاری می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی 120 نفر از کادر پرستاری بیمارستان امام خمینی سقز در سال 1393 با روش سرشماری انتخاب شدند. داده ها با استفاده از فرم اطلاعات جمعیت شناختی و فرم اطلاعات آسیب نیدل استیک جمع آوری و با استفاده از نرم افزار PASW و روش های توصیفی، آزمون تی تست مستقل، تست دقیق فیشر و کای اسکوئر در سطح معنی داری 05/0 p≤ تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    از 120 کادر پرستاری مورد مطالعه، 53 نفر (44/2%) در طول سال گذشته سابقه آسیب نیدل استیک داشتند. پرستاران آسیب دیده در مقایسه با سایرین سن کمتر (0/01 =p) و سابقه کار کمتری (0/03= p) داشتند. از نظر پوشش واکسیناسیون 111 نفر (5/92%) علیه بیماری هپاتیت B واکسینه شده بودند و بین وضعیت واکسیناسیون علیه هپاتیت B با آسیب نیدل استیک ارتباط معنی داری وجود داشت (0/03 =p). همچنین تنها 14 نفر (11/7%) اقدام به گزارش دهی آسیب خود کرده بودند.
    نتیجه گیری کلی: با توجه به فراوانی آسیب نیدل استیک در پرستاران لازم است که مدیران پرستاری روش های پیشگیری از آسیب و نحوه برخورد با این مشکل از جمله ایمن سازی محیط کار، کامل کردن پوشش واکسیناسیون و برقراری سیستم گزارش دهی را مورد توجه قرار دهند.
    کلیدواژگان: پرستار، آسیب، نیدل استیک
  • وحید زمان زاده، مدینه جاسمی*، آمنه منصوری، فرزانه خدابنده، فهیمه سادات حسینی صفحات 30-39
    زمینه و هدف
    با توجه به رشد روزافزون فارغ التحصیلان مقطع دکتری پرستاری، ارزیابی دقیق این دوره جهت اطمینان از کیفیت آموزش ضروری است. این پژوهش با ارزیابی برنامه دکتری از دیدگاه دانشجویان دکتری پرستاری سعی در فراهم سازی تصویری واضح از کیفیت برنامه های این دوره دارد.
    روش بررسی
    با استفاده از مطالعه توصیفی، مقطع دکتری پرستاری در حیطه های برنامه های آموزشی، اعضاء هیات علمی و منابع توسط 64 تن از دانشجویان دکتری پرستاری انتخاب شده با روش تمام شماری در دانشکده های پرستاری و مامایی تبریز، تهران، شیراز و مشهد با استفاده از پرسشنامه شاخص های جهانی ارزیابی کیفیت برنامه دکتری پرستاری مورد ارزیابی قرارگرفت. جهت تحلیل داده ها از نرم افزار spss با نسخه 5/13 و آمار توصیفی استفاده گردید.
    یافته ها
    از دیدگاه دانشجویان، آموزش مقطع دکتری در حیطه های برنامه های آموزشی (3/17 ± 48/04)، اعضاء هیات علمی (03/ 2 ± 31/42) و منابع (2/76 ± 18/95) از سطح متوسطی برخوردار بود. در حیطه برنامه های آموزشی، تاکید بر امر پژوهش با میانگین نمره 0/67 ± 3/49 و حمایت اساتید از دانشجویان با نمره 0/64 ± 3/32 مولفه هایی بودند که بیشتر مورد رضایت دانشجویان قرارداشتند. در مقابل، کفایت تعداد اعضای هیات علمی با میانگین و انحراف معیار 0/77 ± 1/37، و تناسب دروس دوره دکتری با حرفه پرستاری با نمره 0/66 ± 1/84 از مولفه هایی بودند که کمترین میزان رضایت دانشجویان را به خود اختصاص دادند. در حیطه اعضاء هیات علمی، مولفه های عملکرد اساتید در هدایت پایان نامه با میانگین نمره 0/60 ± 1/15 و دانش و مهارت ایشان با نمره 0/87 ± 1/76 بیشتر مورد انتقاد دانشجویان قرارگرفته بود. درحیطه منابع نیز کفایت منابع مالی با نمره 0/75 ± 1/95 و زیرساختهای پژوهشی با میانگین و انحراف معیار 0/66 ± 1/89 مولفه هایی بودند که کمتر مورد رضایت دانشجویان قرارگرفتند.
    نتیجه گیری کلی: با توجه به سطح متوسط آموزش مقطع دکتری پرستاری در حیطه های برنامه های آموزشی، اعضای هیات علمی و منابع، بازنگری محتوی دروس، افزایش اعضای هیات علمی و گسترش منابع جهت ارتقای کیفیت این دوره امری ضروری بوده و توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: ارزیابی، آموزش، پرستاری، دکتری فلسفه، کیفیت
  • طاهره نجفی قزلجه، فهیمه مرادی*، فروغ رفیعی، حمید حقانی صفحات 40-49
    زمینه و هدف
    حرفه پرستاری همراه با موقعیت های تنش زای زیادی می باشد که می تواند موجب مشکلاتی از قبیل کاهش کیفیت و کمیت مراقبت، بیماری های جسمی و اختلال خواب و خستگی شود. هدف مطالعه حاضر تعیین تنش شغلی و ارتباط آن با کیفیت خواب و خستگی پرستاران است.
    روش بررسی
    این مطالعه مقطعی- همبستگی بر 200 پرستار شاغل در بیمارستان های آموزشی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تهران که به روش تصادفی طبقه ای انتخاب شده بودند، صورت گرفت. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه های اطلاعات دموگرافیک، تنش شغلی (Nursing Stress Scale - NSS)، بعد خستگی پرسشنامه قدرت فردی (Checklist Individual Strength-CIS) و کیفیت خواب Pittsburgh (Pittsburgh Sleep Quality Index-PSQI) استفاده شد. سپس داده ها با استفاده از آمار توصیفی (میانگین – انحراف معیار) و استنباطی (ضریب همبستگی پیرسون و (ANOVA به کمک نرم افزار SPSS نسخه 16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد 54% پرستاران تنش زیاد، 43% تنش متوسط و 3% تنش کمی را تجربه می کردند و مواجهه با رنج و مرگ بیماران مهم ترین عامل تنش زا گزارش شد. هم چنین بین تنش شغلی با نمره کیفیت خواب (P<0/004) و خستگی (P<0/001) پرستاران ارتباط مستقیم و معنادار آماری وجود داشت.
    نتیجه گیری کلی: یافته ها نشان داد که با افزایش تنش شغلی، کیفیت خواب پرستاران کاهش و خستگی افزایش می یابد. بنابراین مدیران می توانند براساس نتایج حاصل از این مطالعه تصمیمات مناسبی را برای کاهش خستگی و اختلالات خواب در پرستاران اتخاذ کنند.
    کلیدواژگان: تنش، شغل، کیفیت، خواب، خستگی، پرستار
  • فریبرز رحیم نیا، معصومه عارف* صفحات 50-60
    زمینه و هدف
    پرستاران به عنوان یکی از اصلی ترین ارکان بخش سلامت همواره مورد توجه پژوهشگران بوده اند. با توجه به حساسیت کاری، شرایط دشوار و فرسودگی شغلی بالا، در این پژوهش تلاش شده است تا تعهد سازمانی و عوامل موثر در جهت کاهش قصد ترک شغل آنان مورد بررسی قرار گیرد.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر از نوع ارتباطی و جامعه آماری آن کلیه پرستاران شاغل در بیمارستانهای تخصصی دولتی شهر مشهد بودند که از میان آنها 180 نفر با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب با حجم انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش یک پرسشنامه ترکیبی شامل پرسشنامه بازاریابی داخلی Gronroos، پرسشنامه گردش شغلی Chen و همکاران، پرسشنامه تعهد سازمانی Kim و همکاران، پرسشنامه قصد ترک شغل و تناسب فرد با سازمان Alniacik و همکاران بود. داده های تحقیق با روش مدلسازی معادلات ساختاری و با به کارگیری نرم افزار Amos نسخه 21 مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    اثرات مستقیم و غیر مستقیم بازاریابی داخلی با تعهد سازمانی (p‹0.05، ß=0.35) و نیز گردش شغلی و قصد ترک شغل (p‹0.05، ß=0.22) مثبت بود. اثر تعدیلگر تناسب فرد با سازمان نیز در رابطه بین تعهد سازمانی و قصد ترک شغل تایید شد. (p‹0.05).
    نتیجه گیری کلی: از آنجا که بازار یابی داخلی و گردش شغلی بر تعهد سازمانی پرستاران اثر مثبت داشته و نهایتا باعث کاهش قصد ترک شغل ایشان می گردد، میتوان با استفاده از تقویت عوامل فوق به همراه نقش تعدیلگر تناسب فرد با سازمان در راستای کاهش قصد ترک شغل، از منافع حفظ پرستاران بهره مند شد.
    کلیدواژگان: بازاریابی داخلی، گردش شغلی، تعهد سازمانی، ترک شغل، تناسب فرد با سازمان، پرستاران
  • محمد اسماعیل چهری، ابوذر سوری لکی*، عباس عبادی، حسین محمودی، محمد جعفر سپهوند صفحات 61-68
    زمینه و هدف
    نگرش دانشجویان به رشته تحصیلی خود می تواند تاثیر بسزایی بر کیفیت آموزش و اشتیاق آنان برای یادگیری و به کارگیری اصول علمی در بالین داشته باشد. این پژوهش به منظور مقایسه نگرش دانشجویان نیمسال اول و هشتم پرستاری نسبت به این رشته انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه مقطعی از نوع توصیفی بود و جامعه آماری را دانشجویان پرستاری مقطع کارشناسی دانشگاه های علوم پزشکی منتخب تهران در سال 1389تشکیل داد. تعداد نمونه این پژوهش 248 نفر (137 نفر نیمسال اول و 111 نفر نیمسال هشتم) بود که به روش تصادفی انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ی نگرش سنجی استاندارد و معتبر می باشد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده آزمون کای دو در نرم افزار SPSS نسخه 14 انجام شد.
    یافته ها
    نتایج این بررسی نشان می دهد که در کل 54/01 درصد از دانشجویان نیمسال اول و 23/5 درصد از دانشجویان نیمسال هشتم نسبت به پرستاری نگرش مثبت داشتند و اختلاف آماری معنی داری بین این دو گروه وجود داشت (P < 0.001).
    نتیجه گیری کلی: با توجه به نتایج، ممکن است تجربه بالینی و همچنین عدم انطباق انتظارات دانشجویان با آنچه که در واقعیت با آن روبرو می شوند، در تغییر نگرش دانشجویان پرستاری نسبت به حرفه تاثیرگذار باشد. پیشنهاد می شود عواملی که باعث منفی شدن نگرش دانشجویان پرستاری نسبت به این رشته می شود شناسایی و در جهت رفع این عوامل اقدام شود.
    کلیدواژگان: نگرش، پرستاری، دانشجویان
  • مهرداد عبدالله زاده، سیدعلی ناجی* صفحات 69-79
    زمینه و هدف
    سالمندان اغلب از اختلال خواب رنج می برند. عصاره بابونه به دلیل دارا بودن خواص درمانی فراوان از جمله آرام بخشی، ممکن است در بهبودی کیفیت خواب سالمندان موثر باشد. این پژوهش با هدف تعیین تاثیر عصاره گیاه بابونه بر کیفیت خواب سالمندان ساکن خانه های سالمندان منتخب شهر اصفهان انجام گرفته است.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر یک کار آزمایی بالینی نیمه تجربی است. نمونه مطالعه 77 نفر از سالمندان ساکن در خانه های سالمندان منتخب شهر اصفهان بودند. شرکت کنندگان به روش نمونه گیری آسان و مستمر انتخاب شدند و بطور تصادفی به گروه های کنترل و آزمون تخصیص داده یافتند. گروه آزمون روزانه 2 بار پس از ناهار و پس از شام عصاره گیاه بابونه به میزان 400 میلی گرم به صورت کپسول خوراکی و به مدت 4 هفته دریافت کردند. گروه کنترل مداخله ای دریافت ننمودند. کیفیت خواب هر 2 گروه با استفاده از پرسشنامه استاندارد کیفیت خواب پیتزبرگ قبل و پس از مداخله سنجیده شد. تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی و همچنین آزمون های تی زوجی، تی مستقل، تحلیل واریانس یک طرفه و تحلیل رگرسیونی خطی ساده تحت نرم افزار SPSS نسخه 17 انجام گرفت.
    یافته ها
    پیش از مداخله، میانگین نمره کیفیت خواب گروه های کنترل و آزمون اختلاف معنی داری نداشت (0/05 P).
    نتیجه گیری کلی: مصرف خوراکی عصاره گیاه بابونه آثار آرام بخشی بر خواب سالمندان ساکن خانه های سالمندان منتخب شهر اصفهان دارد. لذا مصرف این عصاره در موارد مشابه توصیه می شود.
    کلیدواژگان: سالمندان، بابونه، خواب
|
  • M. Moghimian *, R. Amini Pages 1-11
    Background and Aim
    Assertiveness as one of the life skills، leads to an increase in self-esteem، logical expression of thoughts and feelings، reduction of anxiety، improvement of social communication skills and consideration of the rights of others and meanwhile، taking one’s right and finally an increase in life satisfaction and happiness. This study aimed to compare the effect of Gestalt therapy and Ellis Cognitive- Behavioral therapy on assertiveness of nursing students.
    Material and Methods
    It was a clinical trial، with pre-test - post-test design and control group. Among 80 nursing students enrolled in the school of nursing and midwifery of the Najaf Abad branch of Islamic Azad University in academic year of 2013-2014 who were at the beginning of their field training، those who were deficient in assertiveness (n=36) were detected by ASA questionnaire and randomly assigned into two experimental and one control groups (each = 12). The experimental groups including Gestalt therapy and Ellis Cognitive Behavior therapy received training during 8 sessions، while the control group did not receive any interventions. Post- test was performed immediately after training with the same tool. Data was analyzed by analysis of covariance، one-way ANOVA and post hoc LSD tests using SPSS-PC (v. 20).
    Results
    Analysis of covariance showed no difference between the groups in terms of assertiveness before intervention (P > 0/05). After the intervention، a significant increase was seen in the mean score of assertiveness in both Gestalt therapy and Ellis cognitive behavioral therapy (P 0/05). Assertiveness scores were significant between each test and control groups (P 0/05). There was no significant difference between experimental groups after the interventions (P=0/48).
    Conclusion
    As the results showed، the effect of Gestalt therapy and Ellis cognitive behavioral therapy on nursing students’ assertiveness is the same. Accordingly، the above mentioned therapies as methods of psychotherapy could be used alternately to reduce inefficient beliefs of nursing students.
    Keywords: Gestalt Therapy, Ellis Cognitive, Behavioral therapy, Assertiveness, Student
  • S. Khanjari, F. Bastani, R. Kamalinahad *, Af Hosseini Pages 12-20
    Background and Aims
    Sexual abuse is the most damaging type of abuse which has been increased significantly in recent decades; so prevention of sexual abuse is crucial. This study aimed to determine the knowledge, attitude and practices of parents regarding child sexual abuse prevention program in elementary school and preschool children.
    Material and Methods
    In this descriptive study, 536 parents of elementary and preschool children in schools of Arak, were enrolled by cluster random sampling. Data was collected by child sexual abuse (CSA) questionnaire and analyzed descriptive statistics using SPSPC (v. 16).
    Results
    The results showed that of all parents, 343 (66%) had good knowledge and 177 (34%) had poor knowledge about the prevention of sexual abuse of children. Of all parents, 383 (80.63%) had good attitude and 92 (19.37%) had poor attitude toward prevention education of sexual abuse. Also 456 parents (85.71%) had good performance and 76 parents (14.29%) had poor performance regarding prevention of sexual abuse.
    Conclusion
    Considering the poor knowledge a one third of the parents regarding the prevention of sexual abuse, providing strategies to increase their knowledge seem necessary.
    Keywords: Child abuse, Sexual, Knowledge, Attitude, Practice, Parents
  • R. Ghanei Gheshlagh *, H. Zahednezhad, F. Shabani, M. Hameh, M. Ghahramani, M. Farajzadeh, M. Esmaeili Pages 21-29
    Background and Aim
    Needle stick injuries as one of the most common occupational injuries in nursing are very important because of their potential risk of transmission of blood-borne infectious disease. The aim of this study was to determine the characteristics of needle stick injuries and its related factors among nursing staff.
    Material and Methods
    In this cross-sectional study, 120 nursing staff of Saqqez Imam Khomeini's Hospital was recruited by census in 2014. Data was collected by needle stick injuries questionnaire and analyzed by descriptive statistics, independent T-test, Fisher's exact test and Chi -Square using PASW (Predictive Analytics Software).
    Results
    from a total of 120 nurses, 53 (44.2%) had a history of needle stick injuries in the last year. Comparing to other nurses, those with needle sticks injury were younger (p=0.01) and had less work experience (p=0.03). A total of 111 nurses (92.5%) had been vaccinated against hepatitis B and there was a significant relationship between hepatitis B vaccination and needle stick injuries (p=0.03). Only 14 nurses (11.7%) had reported their needle stick injuries.
    Conclusion
    Regarding the high frequency of needle stick injuries in nursing staff, nursing managers should consider preventive approaches such as maintaining safety measures in work environment, providing complete vaccination coverage and a reliable reporting system to confront with this problem.
    Keywords: Nurse, Needle sticks, Injury
  • V. Zamanzadeh, M. Jasemi *, A. Mansoori, F. Khodabandeh, F. Alsadat Hoseini Pages 30-39
    Background and Aims
    Regarding the rapid increase in the number of doctoral students in nursing, evaluation of PhD course to ensure quality of education is necessary. By the assessment of doctoral program from the viewpoint of the students, this study aims to provide a clear picture of the educational quality of this course.
    Material and Methods
    In this descriptive study, 64 doctoral students recruited by census from the nursing and midwifery schools of Tabriz, Shiraz, Mashhad and Tehran University of medical sciences were surveyed. Quality of PhD nursing course was evaluated by international questionnaire of QCSI (quality criteria, standards and indicators) in three dimensions of educational programs, faculty and resources. Data was analyzed by descriptive statistics using SPSS-PC (v. 13.5).
    Results
    The mean score of doctoral students’ point of view in the three parts of educational programs (48.4±3.17), faculty (31.42±2.03) and resources (18.95±2.76) was moderate. In the dimension of educational programs, components of emphasizing the research (49.3 ±0.67) and teachers’ support of students (3.32 ± 0.64) were more satisfied by students. The students were dissatisfied with the adequacy of faculty members (1.37 ± 0.77) and relevance of doctoral courses with nursing profession (1.84 ± 0.66). In the faculty dimension, students had been criticized the teachers’ performance for the supervision of dissertations (1.15 ± 0.60), and teachers’ knowledge (1.67 ± 0.87). In the resource dimension, students were dissatisfied of the adequacy of financial resources (1.95 ± 0.75) and necessary infrastructure for research (1.98 ± 0.66).
    Conclusion
    Regarding the intermediate quality of doctoral course of nursing in the dimensions of curriculum, faculty and resources, revising the content of courses, increasing the number of faculty members and improvement of the resources are necessary to improve the quality of the course.
    Keywords: Evaluation, Education, Nursing, PhD, Quality
  • T. Najafi Ghezeljeh, F. Moradi *, F. Rafii, H. Haghani Pages 40-49
    Background and Aims
    There are many stressful situations in nursing profession which could lead to the problems such as reduction of the quality and quantity of care, physical illness, fatigue and sleep disorders. This study was aimed to investigate job stress and its relationship with sleep quality and fatigue in nurses.
    Material and Methods
    This cross-sectional, correlational study was conducted on 200 nurses recruited by stratified random sampling and working in hospitals affiliated to Tehran University of Medical Sciences that. Data was collected by demographic sheet, Nursing Stress Scale (NSS), fatigue dimension of Checklist Individual Strength (CIS) and Pittsburgh sleep quality questionnaire (PSQI) and analyzed by descriptive statistics (mean and standard deviation) and statistical tests (ANOVA and Pearson correlation coefficient) using SPSS-PC (v.16).
    Results
    The results showed that 54%, 43% and 3% of nurses experienced severe, moderate and mild stress respectively and encountering with the patients’ suffering and death was reported as the most important stressor. Nurses’ job stress had also a statistically significant and direct correlation with sleep quality (P<0/004) and fatigue (P<0/001).
    Conclusion
    The findings indicated that nurse's quality of sleep decreases and their fatigue increases with an increase in job stress. According to the results, managers can make appropriate decisions to reduce fatigue and sleep disorders in nurses.
    Keywords: Fatigue, Job, Stress, Nurse, Sleep, Quality
  • F. Rahim Nia, M. Aref * Pages 50-60
    Background and Aims
    Nurses as one of the main pillars of health sector, have often been noteworthy for researches. Due to the sensitivity of their working conditions and high burnout, this study has attempted to examine organizational commitment and some factors affecting nurses’ intention to leave.
    Material and Methods
    It was a correlational study. The study population was all nurses working in specialized public hospitals of Mashhad from which, 180 registered nurses were recruited through proportional to size stratified random sampling. Data was collected using a combined questionnaire including Internal Marketing Questionnaire by Gronroos, Job Rotation questionnaire by Chen et al., Organizational Commitment Questionnaire by Kim et al., Turnover Intention and Person- organization fit by Alniacik et al. To examine the data, the structural equation modeling using Amos software (v.21) was employed.
    Results
    There was a significant positive correlation between internal marketing and organizational commitment (p‹0.05, ß=0.35), also job turnover on organizational commitment (p‹0.05, ß=0.22) and the moderating role of P-O fit on turnover intention was confirmed (p‹0.05).
    Conclusion
    As internal marketing and job rotation has a positive relationship with organizational commitment and the latter has a negative relationship with turnover intention of nurses, then considering these variables and the moderating role of person-organization fit, the managers can reduce turnover intention of nurses.
    Keywords: Internal Marketing, Job Rotation, Organizational Commitment, Turnover, P, O fit, Nurses
  • Ms Chehri, A. Soori Laki *, A. Ebadi, H. Mahmoudi, Mj Sepahvand Pages 61-68
    Background and Aim
    Students’ attitudes towards their field of study can significantly affect the quality of education and their interest in learning and professional practice. The aim of this study was to compare freshman and senior nursing students’ attitudes towards nursing.
    Material and Methods
    This cross-sectional descriptive study was conducted in 2011 on bachelor’s nursing students of medical science universities in Tehran, Iran. A random sample of 248 students (137 freshmen and 111 seniors) was recruited. Data was gathered by a standardized and valid attitude assessment questionnaire. Differences between the two groups were determined Chi-square test using SPSS-PC (v. 14.0).
    Results
    The findings revealed that 54.01% of freshmen and 23.5% of senior nursing students had a positive attitude toward their discipline. There was a significant difference between the two groups regarding their attitude toward nursing (P < 0.001).
    Conclusion
    Regarding the results, negative clinical experiences as well as inconsistencies between students’ expectations and the realities of clinical nursing practice might have negatively affected senior nursing students’ attitude towards their profession. Accordingly, identification and removing the factors that would negatively affect students’ attitude towards nursing is recommended.
    Keywords: Attitude, Students, Nursing
  • M. Abdullahzadeh, Sa Naji * Pages 69-79
    Background and Aim
    Elderly people often suffer from sleep disorders. Chamomile due to its extensive health properties such as sedation could be effective in improving sleep quality in elderly people. This study aimed to determine the effect of Matricaria chamomilla extract on sleep quality in elderly people admitted to nursing homes of Isfahan in 2014.
    Material and Methods
    It was a quasi-experimental clinical trial. The sample consisted of 77 elderlies hospitalized in selected nursing homes of Isfahan-Iran. The sample was first recruited by convenience sampling method and then assigned to experimental and control groups. The intervention group received 400 mg oral capsules of chamomile twice daily after lunch and after dinner for 4 weeks. The control group did not receive any interventions. Sleep quality was compared before and after intervention using the Sleep Quality Questionnaire Index (PSQI). Data was analyzed by descriptive statistics and paired t and independent t tests, one way ANOVA and Liner Regression Analysis, using SPSS-PC (v.17).
    Results
    There was no significant difference between the mean score of sleep quality in the experimental and control group before intervention (P>0.05). A significant difference was seen after intervention between the mean score of sleep quality in experimental and control group (P<0.001).
    Conclusion
    Oral administration of chamomile extract has sedative effects on the sleep quality of the residents of Isfahan nursing homes. Accordingly, its usage is recommended in same situations.
    Keywords: Elderly, Matricaria chamomilla, Sleep