فهرست مطالب

مجله دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال بیست و هفتم شماره 4 (پیاپی 81، زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/28
  • تعداد عناوین: 12
|
  • رزا حقگو*، حمیدرضا حقگو، فرید عباسی، محمد توکلی صفحات 233-240
    زمینه و هدف
    علت اصلی اروژن قرار گرفتن در معرض اسید است. عوارض ناشی از اروژن کاربرد عوامل درمانی را ضروری می گرداند. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر محلول نانو هیدروکسی آپاتیت در رمینرالیزه شدن دندان متعاقب دمینرالیزه شدن آن با دلستر بود.
    روش بررسی
    این مطالعه به روش تجربی آزمایشگاهی انجام شد. ریزسختی 18 دندان مولر سوم دایمی نهفته که به روش جراحی خارج شده بودند، اندازه گیری شد. سپس دندان ها در معرض دلستر قرار گرفته و میکروهاردنس ثانویه آن ها اندازه گیری شد. سپس دندان ها به 2 گروه، آب و محلول نانو هیدروکسی آپاتیت تقسیم شدند و 9 جفت دندان در 9 پلاک قرار داده شدند و هر پلاک در دهان 1 داوطلب قرار گرفت. داوطلبان دندان ها را در یک طرف 5 دقیقه در آب و در طرف مقابل 5 دقیقه در محلول نانو هیدروکسی آپاتیت برای 6 بار در روز به مدت 10 روز قرار دادند و میزان میکروهاردنس دندان ها اندازه گیری شد و تغییرات میکروهاردنس دندان ها در داخل و بین هر گروه با آزمون Paired t test آنالیز گردید.
    یافته ها
    کاهش میکروهاردنس مینای دندان ها بعد از قرار گرفتن در معرض ماالشعیر معنی دار بود (P=0.04). ریزسختی 9 دندان بعد از قرار گرفتن در آب تغییر معنی داری نشان داد (P=0.012). ریزسختی 9 دندان بعد از قرار گرفتن در معرض محلول نانوهیدروکسی آپاتیت به طور معنی داری تغییر کرد (P=0.001).
    نتیجه گیری
    براساس نتایج این مطالعه محلول 10 ٪ نانوهیدروکسی آپاتیت می تواند ضایعات اروزیو را ترمیم نماید.
    کلیدواژگان: نانوهیدروکسی آپاتیت، رمینرالیزاسیون، دندان دایمی
  • عبدالرحیم داوری، علیرضا دانش کاظمی، مریم مدبر، محمد مالک زاده* صفحات 241-246
    زمینه و هدف
    موثرترین راه های پیشگیری از پوسیدگی دندانی استفاده از ترکیبات فلوراید است. بعضی مطالعات بیان کرده اند که، ژل APF باعث تغییر خواص فیزیکی سطحی مواد کامپوزیتی می شوند. لذا هدف از این مطالعه بررسی تاثیر ژل APF قبل و بعد از ترمیم های کامپوزیت بر ریزنشت لبه ای بود.
    روش بررسی
    در سطوح باکال 45 دندان مولر، حفره های کلاس V طوری ایجاد شد که مارژین اکلوزالی در مینا و مارژین سرویکالی در سمان قرار گرفت. در گروه اول ابتدا فلورایدتراپی، سپس تهیه حفره و ترمیم توسط رزین کامپوزیت انجام شد. در گروه دوم ابتدا حفرات تهیه و ترمیم شده، سپس فلورایدتراپی انجام گرفت. در گروه سوم حفرات تراشیده و ترمیم شدند و فلورایدتراپی انجام نگرفت. میزان نفوذ رنگ در لبه های اکلوزال و سرویکال توسط استریومیکروسکوپ چشمی مورد بررسی قرار گرفتند. داده ها توسط آزمون کروسکال والیس و آزمون من ویتنی مورد آنالیز آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    بین سه گروه از نظر آماری اختلاف معنی داری وجود نداشت (0/975= P).
    نتیجه گیری
    فلوراید تراپی با ژل APF قبل و بعد از ترمیم های کامپوزیت کلاس V تاثیر معنی داری بر ریزنشت لبه های عاجی و مینایی نداشت.
    کلیدواژگان: ریزنشت، ترمیم، لبه، کامپوزیت
  • قادر فیضی، ناصر کاویانی، رزا مهر پرور، الهام سادات بیننده، مهدی تبریزی زاده، مسعود ساعتچی* صفحات 247-253
    زمینه و هدف
    علی رغم پیشرفت های چشمگیر در علم دندانپزشکی، دردهای پس از درمان ریشه از جمله مشکلاتی است که هنوز بیماران از آن رنج می برند. هدف از این مطالعه مقایسه دردهای پس از درمان ریشه در بیمارانی که با روش بیهوشی عمومی و یا روش بی حسی موضعی درمان می شوند، بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه کارآزمایی بالینی 50 بیمار نیازمند درمان ریشه دندان مولر مندیبل انتخاب شدند. 25 نفر از این بیماران به علت ترس، اضطراب یا رفلکس تهوع با بیهوشی عمومی و 25 نفر دیگر به طور معمول تحت بی حسی موضعی مورد درمان قرار گرفتند. تمام دندان ها به طول کارکرد مناسب به روش Crown down به وسیله فایل های روتاری آماده سازی و به روش تراکم جانبی پر شدند. سپس بیماران با استفاده از فرم سنجش درد Heft-parker visual analog scale شدت درد را در زمان های 6، 12، 24 و 48 ساعت پس از درمان ثبت نمودند. اطلاعات حاصله با روش های T-test، Chi-square و Mann-Whitney از نظر آماری بررسی گردید.
    یافته ها
    میانگین شدت درد در زمان های 6، 12، 24 ساعت پس از درمان ریشه در دو گروه بی حسی موضعی و گروه بیهوشی عمومی ازنظر آماری اختلاف معنی دار داشت (P<0.05).
    نتیجه گیری
    دردهای پس از درمان ریشه در بیمارانی که تحت بیهوشی عمومی درمان شد ند نسبت به بیمارانی که تحت بی حسی موضعی درمان ریشه شد ند کمتر بود.
    کلیدواژگان: بیهوشی عمومی، بی حسی موضعی، درد پس از درمان، درمان ریشه
  • رزا حقگو، محمد باقر رضوانی، حمیدرضا حقگو، نازیلا عاملی، مهدی صالحی زین آبادی* صفحات 254-258
    زمینه و هدف
    پوسیدگی دندان، بیماری عفونی واگیرداری است که می توان با روش های پیشگیری از بروز عوارض آن جلوگیری نمود. هدف از این مطالعه بررسی مقایسه ای اثر خمیر دندان حاوی غلظت های مختلف نانوهیدروکسی آپاتیت بر رمینرالیزاسیون ضایعات پوسیدگی اولیه بود.
    روش بررسی
    تاج 9 دندان پرمولر اول سالم به 4 قسمت تقسیم شد. 6 نمونه به عنوان شاهد درنظر گرفته شده و در تمام مدت آزمایش تنها در آب مقطر نگهداری شدند. 30 نمونه باقیمانده در محلول دمینرالیزه کننده به مدت 72 ساعت قرار داده شد. سپس نمونه ها به دقت شسته و میکروهاردنس آن ها سنجیده شد. به محلول آب مقطر و خمیردندان به ترتیب مقادیر0، 0/5، 1، 2، 5% ذرات نانوهیدروکسی آپاتیت اضافه گردید. نمونه ها به صورت تصادفی به 5 گروه 6 تایی تقسیم و هر گروه بعد از دمینرالیزاسیون، به مدت 15 دقیقه در محلول خمیر دندان با غلظت مربوط به آن گروه، 1 ساعت در بزاق مصنوعی و سپس 15 دقیقه در محلول خمیردندان مربوط، غوطه ور شد. سپس نمونه ها در محلول بزاق مصنوعی نگهداری شدند و این روند به مدت 5 روز تکرار شد. پس از اتمام فرایند رمینرالیزاسیون، میکروهاردنس دندان ها سنجیده شده و یافته ها با آزمون آنالیز واریانس اندازه های تکراری (Repeated measure) آنالیز گردید.
    یافته ها
    میکروهاردنس دندان های دمینرالیزه شده به دنبال قرار گرفتن در خمیر دندان نانوهیدروکسی آپاتیت افزایش یافت اما این افزایش معنی دار نبود (P=0.62).
    نتیجه گیری
    خمیر دندان نانوهیدروکسی آپاتیت قادر به افزایش میکروهاردنس مینای دندان دایمی می باشد هرچند این افزایش از نظر آماری معنی دار نبود.
    کلیدواژگان: ضایعات پوسیده، نانوهیدروکسی آپاتیت، رمینرالیزاسیون
  • سکینه آرامی، محمدرضا آقاصادقی، معصومه حسنی طباطبایی، حجت درویش پور*، صدیقه شیخ زاده صفحات 259-264
    زمینه و هدف
    ویروس هپاتیت B، از عوامل عفونی در مطب های دندانپزشکی می باشد. بنابراین، تلاش می گردد به کمک مواد ضدعفونی کننده مختلف از انتقال آن جلوگیری شود. محصولات شیمیایی مختلفی برای حذف آلودگی های ویروسی از سطوح دندانپزشکی ابداع شده و ادعاهایی درباره برتری آن ها مطرح است که همگی نیازمند بررسی های علمی هستند. هدف تحقیق حاضر تعیین اثرات ضدویروسی مواد ضدعفونی کننده مختلف (FD366، ISORAPID و هیپوکلریت سدیم 2/100 از محلول5%) بر سطوح کار دندانپزشکی آلوده به ویروس هپاتیت بود.
    روش بررسی
    در این تحقیق تجربی- آزمایشگاهی، در آزمایشگاه ویرولوژی انستیتو پاستور ایران، سرم 10 بیمار مبتلا به HBV در درون میکروتیوب ها ریخته و مواد ضدعفونی کننده FD366، ISORAPID و هیپوکلریت سدیم 2/100 از محلول 5% با نسبت یک به یک به آن ها اضافه شدند. برای تشخیص ژنوم ویروس از کیت های تشخیص ویروسی با روش PCR استفاده شد. آب به عنوان کنترل منفی و هیپوکلریت سدیم 5% هم به عنوان کنترل مثبت استفاده شد. ابتدا میزان تیتر ویروس (Viral load) سرم بیماران با کیت تجاری Real time PCR محاسبه شد و بعد از انکوباسیون با مواد مذکور، میزان تیتر ویروس ها مجددا محاسبه گردید. میزان کاهش روی داده در غلظت ویروس هپاتیت با آزمون های Kruskal-Wallis و Mann-Whitney U مقایسه گردید.
    یافته ها
    اثرات ضدویروسی مشخصی توسط عوامل ضدعفونی کننده FD366 و ISORAPID دیده نشد (P=0/07). اما، هیپوکلریت سدیم از نظر کارآیی بر ویروس هپاتیت B، بیشترین اثرات را داشت و تفاوت های آماری معنی داری بین آن ها مشاهده گردید (P<0.0001).
    نتیجه گیری
    مواد ضدعفونی کننده FD366 و ISORAPID کارآیی آشکاری بر نمونه های ویروس هپاتیت نداشتند.
    کلیدواژگان: هپاتیت B، ضدعفونی، سطوح
  • پیمانه حسینی دستنایی، مازیار ابراهیمی دستگردی* صفحات 265-271
    زمینه و هدف
    در موارد نیاز به درمان مجدد ریشه یا تعویض ترمیم، یکی از راه های خارج کردن پست از کانال دندان، استفاده از اولتراسونیک است. هدف از این مطالعه تعیین اثر زمان های مختلف اعمال اولتراسونیک بر گیر پست های سمان شده با دو سمان گلاس آینومر و زینک فسفات می باشد.
    روش بررسی
    96 دندان پرمولر پایین سالم انتخاب شدند. پس از قطع قسمت تاجی و درمان ریشه نمونه ها، در هر نمونه، فضای پستی با طول 9 میلی متر ایجاد شد. سپس پاراپست های استیل XP در نیمی از نمونه ها با سمان زینک فسفات و در نیمی دیگر با گلاس آینومر سمان شدند. پس از 1 هفته، هر گروه به 4 زیرگروه 12 تایی تقسیم شدند. پست های زیرگروه های اول (کنترل) اولتراسونیک نشدند، اما زیرگروه های دوم تا چهارم به ترتیب به مدت 4، 8 و 12دقیقه اولتراسونیک شدند. سپس نمونه ها تحت کشش قرار گرفته و داده ها با تست های ANOVA و آزمون Tukey HSD آنالیز شدند.
    یافته ها
    گیر نمونه های کنترل و 4 دقیقه در دو گروه زینک فسفات و گلاس آینومر با یکدیگر اختلاف معنی داری نداشت (0/372= P). اما در گروه زینک فسفات پس از 8 و 12 دقیقه و برای گلاس آینومر پس از 12 دقیقه اعمال اولتراسونیک، کاهش گیر مشاهده شد (0/01= P).
    نتیجه گیری
    با وجود آن که پست های سمان شده با گلاس آینومر و زینک فسفات، بدون اعمال اولتراسونیک میزان گیر یکسانی داشتند، پس از اعمال زمان های مختلف اولتراسونیک میزان کاهش گیر پست ها، بین دو سمان با یکدیگر متفاوت بود. پست های سمان شده با زینک فسفات در برابر اولتراسونیک در زمان کمتر و به میزان بیشتری دچار کاهش گیر شدند.
    کلیدواژگان: اولتراسونیک، سمان زینک فسفات، سمان گلاس آینومر، گیر
  • داریوش گودرزی پور، احمد سوداگر، الهام رموزی*، حسام میکائیلی خیاوی، بهزاد شیخ فعال صفحات 272-278
    زمینه و هدف
    خطای فاصله بین زبان و کام در رادیوگرافی پانورامیک در صورتی ایجاد می شود که بیمار نتواند زبان را به طول کامل به سقف دهان بچسباند. در صورت بروز این خطا، تفسیر رادیوگرافیک ناحیه به سختی انجام شده و رادیوگرافی ممکن است از ارزش تشخیصی هم برخوردار نباشد. تحقیق حاضر با هدف تعیین ارتباط خطای فاصله بین زبان و کام در رادیوگرافی های پانورامیک با نوع رابطه اسکلتال فکی انجام شد.
    روش بررسی
    در یک تحقیق توصیفی- مقطعی، 494 رادیوگرافی پانورامیک از بایگانی بخش ارتودنسی دانشکده دندانپزشکی تهران انتخاب و وجود یا عدم وجود خطای فاصله بین زبان و کام در آن ها تعیین گردید. ارتباط وجود خطا و جنس، گروه سنی و نوع مال اکلوژن بیماران با استفاده از آزمون Chi-square از نظر آماری بررسی شد.
    یافته ها
    از کل تصاویر؛ 346 مورد (070/0%) دارای خطای فاصله میان زبان و کام و 148 مورد (30/0%) فاقد این خطا بوده اند. 74/1% رادیوگرافی های بیماران مذکر و 66/9% تصاویر رادیوگرافی افراد مونث دارای خطای فاصله بین زبان و کام بوده اند. در افراد واجد مال اکلوژن های Cl I (3≥ ANB ˂1)؛ Cl II و Cl III به ترتیب 65/6%، 73/1% و 67/4% نمونه ها دارای خطا بودند. همچنین، فراوانی خطای فاصله بین زبان و کام در گروه سنی 14-5 سال و 15 سال یا بالاتر هم برابر 72/2% و 58/8% بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج تحقیق، تفاوت های معنی داری از نظر وجود خطای فاصله بین زبان و کام برحسب جنس و نوع مال اکلوژن دیده نشد ولی با افزایش سن بیماران؛ موارد خطای فاصله بین زبان و کام در رادیوگرافی های پانورامیک به صورت معنی داری کاهش پیدا کرده بود.
    کلیدواژگان: ارتباط، رادیوگرافی پانورامیک، اسکلتال
  • مهسا مهریاری، نازنین مرتضوی*، فاطمه صیادی، سامان محسنی توکلی، شقایق زاهد پاشا، هادی مرتضوی امیری، علی بیژنی، حامد حسین کاظمی، مینا مطلب نژاد صفحات 279-289
    زمینه و هدف
    هدف از این مطالعه، مروری بر تحقیقات انجام یافته در زمینه وضعیت اکسیدان/ آنتی اکسیدانی در سرم و بزاق بیماران مبتلا به آفت راجعه دهانی (RAS) بود.
    روش بررسی
    با استفاده از واژه های کلیدی استوماتیت آفتی راجعه، آنتی اکسیدان، بزاق، هماتینیک و هماتینیک اسید، مقالات 10 سال گذشته و به طور عمده 3 سال اخیر (2010 تا 2013) استخراج شدند. از مجموع 37 مطالعه کلینیکی مورد بررسی، 18 مقاله موردی شاهدی بر روی بیماران مبتلا به RAS که حداقل 3 بار در سال دچار حملات آفتی می شدند، انتخاب گردیدند. مقالات مربوط به بیماری های سیستمیک و پریودنتال، کم خونی فقر آهن، مصرف داروها و استعمال دخانیات از مطالعه خارج گردیدند.
    بحث و نتیجه گیری
    تقریبا در تمامی تحقیقاتی که پراکسیداسیون چربی ها را بررسی نموده اند، غلظت های سرولوژیکی و بزاقی MDA در بیماران آفتی نسبت به افراد سالم، افزایش مشهودی داشته و نقش ROS در اتیولوژی بیماری را نشان می دهند. از بین عناصر کمیاب خون، کاهش عناصر روی و سلنیوم و افزایش عنصر مس در بیماران در مقایسه با موارد کنترل مشاهده شده است. تحقیقات همگی حاکی از کاهش میزان SOD در سرم و افزایش این شاخص در بزاق بیماران مبتلا به RAS بوده است. تغییرات میزان کاتالاز و اسید اوریک در بیماران متناقض بوده، شاخص های آنتی اکسیدانی پاراکسوناز، آریل استراز و نیز ویتامین های A، E، C در سرم بیماران RAS نسبت به موارد کنترل پایین تر بوده است.
    کلیدواژگان: استوماتیت آفتی راجعه، آنتی اکسیدان، بزاق، هماتینیک اسید
  • مجید صاحبی*، مسلم حاجی زاده صفحات 290-298
    زمینه و هدف
    اختلالات مفصل گیجگاهی- فکی از مشکلات شایع بیماران مراجعه کننده به دانشکده های دندانپزشکی می باشد. علی رغم ارایه درمان های مناسب برای این بیماران در مطب ها و دانشکده ها، نتایج و میزان موفقیت این درمان ها به صورت مشخص ارزیابی و گزارش نشده است. تحقیق حاضر با هدف تعیین عملکرد و نتایج درمان های ارایه شده برای بیماران مبتلا به اختلالات مفصل TMJ مراجعه کننده به گروه آموزشی TMD دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال تحصیلی 90-1389 انجام شد.
    روش بررسی
    در یک تحقیق توصیفی- مقطعی 85 بیمار تحت درمان در گروه آموزشی TMJ دانشکده دندانپزشکی، بعد از سپری شدن حداکثر 3 ماه به این مرکز فراخوانده شده و شاخص های دموگرافیک، نتایج معاینات انجام شده و میزان بهبودی علایم و نشانه های اختلالات TMD در آن ها تعیین گردید(بهبودی کامل، بهبودی جزیی و عدم بهبودی). رضایت بیماران از درمان ها نیز تعیین و تفاوت آن در میان افراد دارای علایم و نشانه های اختلالات TMD در قبل و بعد از درمان با آزمون Mann-Whitney U بررسی شد.
    یافته ها
    شایع ترین علایم و نشانه های بیماران شامل درد (TMJ (35 نفر، 42/2% و کلیک (33 نفر، 39/8%) و نیز حساسیت مفصل (26 نفر، 31/3%) بوده است. میانگین سنی بیماران 32/3 سال و اکثریت آن ها نیز خانم بودند (72 نفر در برابر 11 نفر). همچنین، 44 نفر (53/0%) با استفاده از اسپلینت، 11 نفر (13/3%) با اسپلینت قدامی و 17 نفر (20/5%) نیز از طریق اسپلینت و فیزیوتراپی درمان شده بودند. از کل نمونه ها، 65 نفر (87/3%) از نتایج رضایت داشته و 16 نفر (19/3%) هم از این درمان ها راضی نبودند. در انتهای درمان، افراد دارای درد TMJ (001/0> P) و حساسیت مفصل (0/001> P) رضایت کمتری در مقایسه با بیماران فاقد این علایم نشان دادند. در سایر موارد تفاوت های معنی داری ازنظر میزان رضایت در میان افراد دارای علایم و نشانه های مختلف TMD در قبل و بعد از درمان مشاهده نگردید(0/05 < P).
    نتیجه گیری
    در مجموع درمان های ارایه شده به بیماران TMD در دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران درمان های موفقی بوده و اکثریت بیماران مراجعه کننده نیز از مزایای این درمان ها بهره مند شده بودند.
    کلیدواژگان: اختلالات مفصل تمپورومندیبولار، رضایت بیمار، اسپلینت
  • افروز حبیبی*، خشایار باقری، پدرام حاجی زاده، ارمغان تارجن، الناز خسروی صفحات 299-308
    زمینه و هدف
    سلامت دهان و دندان یکی از مولفه های سلامت عمومی است و ارتقاء سلامت دهان و دندان یکی از مهم ترین اهداف پیشگیری از بیماری ها در دندانپزشکی است. رفتار بهداشتی مناسب بر اساس آگاهی، نگرش و عملکرد صحیح شکل می گیرد. هدف از این مطالعه ارزیابی سطح آگاهی از بهداشت دهان و دندان در دانشجویان علوم پزشکی واحد بین الملل (پردیس کیش) دانشگاه علوم پزشکی شیراز بوده است.
    روش بررسی
    159 نفر دانشجو در رشته های پزشکی (54 نفر)، دندانپزشکی (69 نفر) و داروسازی (36 نفر) در این مطالعه شرکت کردند. در این تحقیق، از پرسشنامه به عنوان ابزار اصلی جهت ارزیابی سطح آگاهی دانشجویان از بهداشت دهان و دندان استفاده شد و برای تحلیل داده ها از آزمون Chi-square استفاده گردید.
    یافته ها
    بنابر نتایج حاصله، سطح آگاهی دانشجویان گروه دندانپزشکی از دو گروه دیگر بیشتر بود و دانشجویان داروسازی از سطح آگاهی بهتری نسبت به دانشجویان پزشکی برخوردار بودند. همچنین نتایج این تحقیق نشان داد که بین سطح آگاهی دانشجویان از بهداشت دهان و دندان با رشته تحصیلی، مدت زمان تحصیل در دانشگاه و محل اخذ دیپلم، ارتباط معنی داری وجود داشت (0/05> P)، در حالیکه بین سطح آگاهی دانشجویان با جنس و تحصیلات والدین شان هیچ ارتباط معنی داری وجود نداشت (0/05< P).
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر بیانگر آن است که دانشجویان علوم پزشکی در واحد بین الملل دانشگاه علوم پزشکی شیراز، دارای آگاهی نسبتا خوبی در زمینه بهداشت دهان و دندان بودند. به نظر می رسد برای رسیدن به سطح مطلوبی از آگاهی دانشجویان گروه های پزشکی در زمینه بهداشت دهان و دندان، باید آموزش های لازم در قالب کارگاه و سمینار داده شود.
    کلیدواژگان: آگاهی، بهداشت دهان، دانشجویان
  • مهدی قندهاری مطلق، جلال پورهاشمی، سارا قدیمی*، فریده بقایی صفحات 309-317
    زمینه و هدف
    محیط دندانپزشکی یکی از مکان های استرس آور برای کودکان به شمار می آید که در بسیاری موارد والدین ترس و نگرانی خود را در اولین ملاقات دندانپزشکی به کودک خود منتقل می کنند. مادران به عنوان نزدیک ترین فرد به کودک احتمالا نقش مهمی بر همکاری کودک در درمان دندانپزشکی دارند. هدف از این مطالعه بررسی اثر بخشی پمفلت آموزشی برای مادران بر رفتار و همکاری کودکان 7-3 سال در اولین ملاقات دندانپزشکی بود.
    روش بررسی
    اثر بخشی پمفلت آموزشی برای مادران، بر روی 238 مادر از میان مراجعه کنندگان به بخش کودکان دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران که کودک 7-3 سال داشتند و کودک خود را برای اولین بار به مرکز دندانپزشکی می بردند، بررسی شد. شرکت کنندگان در مطالعه بطور تصادفی به دو گروه مداخله و شاهد تقسیم شدند. همکاری کودکان از طریق پرسشنامه ای که بر اساس مقیاس 4 درجه ای فرانکل تهیه شده بود سنجیده شد. این پرسشنامه حاوی 5 قسمت بود: جدایی کودک از مادر، ورود به اتاق و قرارگیری روی صندلی دندانپزشکی، باز کردن دهان، ارتباط با دندانپزشک وگرفتن جایزه. داده های مطالعه با آزمون Chi-square ارزیابی گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد پمفلت فقط در مرحله جدایی کودک از مادر تاثیرگذار است بطوری که در گروه مداخله رفتار و همکاری کودکان بهتر از گروه شاهد بود (0/006= P). در گروه مداخله 96/2% کودکان دارای رفتار خوب و خیلی خوب بودند و در گروه شاهد 90/8% کودکان دارای رفتار خوب و خیلی خوب بودند که این تفاوت معنی داری نبود (0/11= P).
    نتیجه گیری
    اگرچه پمفلت در مرحله جدایی کودک از مادر تاثیرگذار بود، اما میزان همکاری در دو گروه مقایسه و مداخله در اولین جلسه دندانپزشکی تفاوت معنی داری نداشت.
    کلیدواژگان: رفتار، آموزش، کودکان
  • مجید اکبری، عباس مکارم*، اکبر فاضل صفحات 318-328
    زمینه و هدف
    اهمیت کیفیت در آموزش علوم پزشکی، نیاز به تدوین استانداردهای مناسب را در نظام های آموزشی به عنوان مبنایی برای تایید کیفیت مورد توجه قرار داده است. استانداردهای تدوین شده برای اجرایی شدن نیاز به ارزیابی مجریان برنامه دارد. هدف از این تحقیق ارزیابی استانداردهای پایه برنامه دندانپزشکی عمومی از دیدگاه دانشکده های سطح کشور بود.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی مقطعی در سال 1391 انجام شد. ابتدا با نظارت دبیرخانه شورای آموزش دندانپزشکی و تخصصی نمایندگانی از 16 دانشکده کشور معرفی شدند. بر اساس استانداردهای پایه برنامه دندانپزشکی عمومی کشور چک لیستی تهیه گردید که شامل بررسی لزوم وجود و پیش بینی زمان دستیابی به معیار مذکور استاندارد از دیدگاه هر دانشکده بود. نمایندگان دانشکده ها پس از یک جلسه توجیهی در وزارتخانه با برگزاری گروه های متمرکز از صاحبنظران دانشکده متبوع خود و نظر سنجی از اعضای هیات علمی، ارزیابی دانشکده خود را در قالب یک فرم به دبیرخانه ارسال کردند. نتایج به دست آمده در قالب آمار توصیفی ارایه گردید.
    یافته ها
    نظرات 14 دانشکده دریافت شد (پاسخگویی 87%). کلیه استانداردهای پایه مصوب، از نظر بیش از 85% دانشکده ها ضروری بود. بیش از 70% از استانداردها از نظر بیش از 30% دانشکده ها در یک سال قابل دسترسی نبودند.
    نتیجه گیری
    استانداردهای تدوین شده دارای مقبولیت عمومی در سطح کشور است. ولی به نظر میرسد در صورت استفاده به عنوان اعتبار بخشی، موجب عدم کسب اعتبار بسیاری از دانشکده ها گردد و در این رابطه باید دانشکده های دندانپزشکی مشمول به فکر سرعت بخشیدن به اصلاح فرایند اصلاحات آموزشی و کاهش فاصله از استاندارد های مربوطه شوند.
    کلیدواژگان: استاندارد، دندانپزشکی عمومی، اعتبار بخشی
|
  • Haghgoo Roza *, Haghgou Hamid Reza, Abbasi Farid, Tavakkoli Mohammad Pages 233-240
    Background And Aims
    The main cause of erosion is acid exposure. Side effects of erosion necessitate therapeutic agents’ uses. The aim of this study was to investigate the effects of nano- hydroxy apatite in tooth remineralization following exposure to soft beer.
    Materials And Methods
    This in vitro experimental study was conducted on 18 human impacted third molars that had been surgically extracted. The microhardness of specimens was measured. Then teeth were exposed to soft beer and their secondary microhardness was measured. The teeth were divided into 2 groups (water and nano-hydroxy apatite solution) and were placed on 9 orthodontics appliances and delivered to 9 volunteers. These volunteers placed the tooth on one side in water for 5 minutes and the tooth in opposite side in nano-hydroxyapatite solution. This application was repeated 6 times a day for 10 days. The microhardness of teeth was measured again. Data were analyzed using Paired T-test.
    Results
    The tooth enamel microhardness reduced after exposure to soft beer significantly (P=0. 04). The microhardness of 9 teeth after being in water showed significant changes (P=0. 012). The microhardness of 9 teeth significantly changed after exposure to nano -hydroxyapatite solution (P=0. 001).
    Conclusion
    Based on the results of this study، 10% solution of nano- hydroxy appatite could restore the erosive lesions.
    Keywords: Nano, hydroxyapatite, Remineralization, Permanent tooth
  • Davari Abdolrahim, Daneshkazemi Alireza, Modaber Maryam, Malekzadeh Mohammad* Pages 241-246
    Background And Aims
    The most effective preventing tooth decay method is fluoride compounds applications. Some studies suggested that APF gels caused changes on the superficial physical properties of composite. Therefore, the purpose of this study was to evaluate the marginal microleakage of class V composite restorations before and after AFP gel application.
    Materials And Methods
    The class V cavities in buccal surfaces of 45 molar teeth were made in such a way that occlusal margin was placed in enamel and cervical margin in cement. In group 1, at first fluoride-therapy and then cavity preparation and restoration by composite resin was done. In group 2, at first the class V cavities were prepared and restored, then fluoride-therapy was carried out. In group 3, cavities were prepared and restored with no fluoride-therapy. The dye penetration rate in occlusal and cervical margins was examined by stereomicroscope. Data were statistically analyzed using Kruskal-Wallis and Mann-Whitney test.
    Results
    There was no statistically significant difference between groups (P=0.975).
    Conclusion
    Fluoride-therapy using AFP gel before and after class V composite restorations, had no significant effect on the microleakage of dentin and enamel margins.
    Keywords: Restoration, Marginal, Composite
  • Feizi Ghader, Kaviani Naser, Mehrparvar Roza, Binandeh Elham Sadaat, Tabrizizadeh Mehdi, Saatchi Masoud* Pages 247-253
    Background And Aims
    Postoperativee endodontic pain is an outstanding problem for dental patients. Therefore, a successful management of endodontic pain has become as one of the main dental objectives. The aim of the present study was to compare the postoperative endodontic pain in patients under general anesthesia versus local anesthesia.
    Materials And Methods
    For conducting this clinical trial study, 50 patients having mandibular molars candidate for root canal therapy were selected. Twenty-five patients treated under general anesthesia because of their fear, anxiety or gag reflex. Other 25 patients treated under local anesthesia. All teeth were prepared using engine-driven rotary system in a crown-down technique and filled using lateral condensation technique. Heft- parker visual analog scale was used to measure the degree of pain at 6, 12, 24, and 48 hours after the treatment. Mann-Whitney, Chi-square, and T-tests were used to compare the intensity of postoperative pain between the groups.
    Results
    The mean intensity of postoperative pain in local and general anesthesia groups at 6, 12 and 24 hours had statistically significant difference (P<0.05).
    Conclusion
    Postoperative pain in patients who treated under general anesthesia was significantly less than the patients who treated under local anesthesia.
    Keywords: General anesthesia, Local anesthesia, Postoperative pain, Root canal therapy
  • Haghgoo Roza, Rezvani Mohammad Bagher, Haghgoo Hamid Reaza, Ameli Nazila, Zeinabadi Mehdi Salehi* Pages 254-258
    Background And Aims
    Dental caries is one of the most common infectious diseases which could be prevented in various ways. The aim of the present study was to evaluate the effect of a toothpaste containing different concentrations of nano-hydroxyapatite on the remineralization of incipient caries.
    Materials And Methods
    9 sound first premolar teeth of maxilla and mandible were sectioned to four pieces. 6 specimens were stored in distilled water as control group. The remaining 30 specimens were demineralized for 72 hours and then their microhardness was measured. 0, 0.5, 1, 2 and 5% wt nano-hydroxyapatite were added to the solution of distilled water and toothpaste. Specimens were divided into 5 groups (N=6) and after demineralization, each group were randomly immersed in the above-mentioned solutions for 15 minutes. Next, specimens were kept in artificial saliva for 1 hour followed by immersion in the related remineralizing solution for another 15 minutes. This procedure was repeated for 5 days. Finally, the microhardness of the teeth was measured. Data were analyzed using repeated measures analysis of variance (ANOVA).
    Results
    The microhardness of demineralized teeth was increased following exposure to different concentrations of nano-hydroxyapatite, but this increase was not statistically significant (P=0.62).
    Conclusion
    Nano-hydroxy apatite can enhance remineralization and increase the tooth microhardness although this increase was not significant.
    Keywords: Carious lesions, Nano, hydroxyapatite, Remineralization
  • Arami Sakineh, Aghasadeghi Mohamadreza, Tabatabaie Masome Hasani, Darvishpour Hojat *, Sheikhzadeh Sedigheh Pages 259-264
    Background And Aims
    Hepatitis B is an important infection route in dentistry requiring different disinfectants to prevent its transmission. The aim of this study was to compare the effects of chemical disinfectants (FD366, ISORAPID and 5% sodium hypochlorite 2/100) to remove Hepatitis B infections from the dental surfaces.
    Materials And Methods
    In this experimental laboratory trial, serum of 10 HBV patients was poured into microtubes, FD366, ISORAPID and hypochlorite disinfectants were added to them. PCR experiments with viral diagnostic kits were used to diagnose the virus genome. Real time PCR was used to evaluate after incubation with the disinfectants. The reductions occurred in the viral load of Hepatitis B were statistically analyzed using Kruskal-wallis and Mann-Whitney U tests.
    Results
    No significant antiviral efficacy was noted following the application of FD366 and ISORAPID disinfectants (P=0/07). However, hypochlorite showed the most efficacy to disinfect Hepatitis B and a significant difference was found among them (P<0.0001).
    Conclusion
    Under the study limitations, FD366 and ISORAPID disinfectants did not show adequate efficacy to remove Hepatitis B virus. Hypochlorite was the most effective disinfectant.
    Keywords: Hepatitis B, Disinfection, Surface
  • Dastnaei Peimaneh Hosseini, Dastgurdi Maziar Ebrahimi* Pages 265-271
    Background And Aims
    In case of nonsurgical endodontic re-treatment or replacing a restoration, one of the best methods for removing post from the canal is using an ultrasonic vibration. The aim of this study was to evaluate the effect of ultrasonic vibration time on the retention of post luted with zinc phosphate or glass ionmer cements.
    Materials And Methods
    96 sound extracted lower premolars were selected. The coronal section of specimen was removed and the roots were endodontically treated. A 9-mm post space was prepared in each specimens and a stainless steel Parapost XP was cemented into the post space. Half of the specimens were cemented with the Zinc phosphate cement and the other by g lass ionomer cement. After 7 days of storage, both groups were equally divided into 4 subgroups of 12 teeth. Control group did not receive any treatment. The other subgroups subjected to ultrasonic vibration for 4, 8 or 12 minutes. The retention of all specimens was evaluated and data were analyzed using ANOVA and Tukey tests.
    Results
    In control (no ultrasonic) group and 4 minute ultrasonic group, the retention of posts luted with Zinc phosphate cement were not significantly differen t from those luted with g lass ionomer cement. (P=0.372). On the other hand, applying of ultrasonic vibration for 8 and 12 minutes in zinc phosphate and 12 minutes in g lass ionomer caused a significant reduction in the retention of posts (P=0.01).
    Conclusion
    Although, the initial retention of two cements was not different, the ultrasonic vibration had more catastrophic effect on zinc phosphate in comparison to glass ionomer.
    Keywords: Ultrasonics, Zinc phosphate cement, Glass ionomer cement, Retention
  • Goudarzipoor Dariush, Sowdagar Ahmad, Romoozi Elham *, Xiavi Hesam Mikaili, Faal Behzad Sheykh Pages 272-278
    Background And Aims
    In the panoramic images, palatoglossal space error develops when the patient is unable to put the tongue against the mouth roof. In the case of this error, the radiographic diagnosis of the area is made with some difficulties or ever the image may lose its diagnostic ability. The aim of the present study was to investigate the relationship between the palatoglossal space error of the panoramic images and skeletal relationship.
    Materials And Methods
    In this descriptive cross-sectional trial, 494 panoramic images were selected at the orthodontic department of Tehran dental school archive and the existence of the palatoglossal space was determined. The palatoglossal space error was statistically analyzed using chi-square test regarding the patients’ gender, age and skeletal relationships.
    Results
    Of total panoramic images, 346 (70.0%) cases showed palatoglossal space error while 148 (30.0%) images were free from this error. Furthermore, 74.1% of male images and 66.9% of female images showed palatoglossal space error. In Cl I (1˂ANB≤3), Cl II and Cl III patients; 65.6%, 73.1% and 67.4% of the images demonstrated the error, respectively. The incidence of palatoglossal space error in 5-14 and 15 years old age or higher patients were 72.2% and 58.8%, respectively.
    Conclusion
    It was concluded that n o significant difference w as noted between the incidences of the palatoglossal space error regarding the patients’ gender or their skeletal relationships. T he error frequency was significantly decreased with age.
    Keywords: Relationship, Panoramic radiography, Skeletal
  • Mehryari Mahsa, Mortazavi Nazanin *, Sayyadi Fatemeh, Mohsenitavakoli Saman, Zahedpasha Shaghayegh, Mortazaviamiri Seyedhadi, Bijani Ali, Kazemi Hamed Hossein, Motallebnejad Mina Pages 279-289
    Background And Aims
    The purpose of the present study was to review the studies regarding serological and salivary oxidant / antioxidant status in patients with recurrent aphthous stomatitis (RAS).
    Materials And Methods
    The literature was searched using key words RAS, Antioxidants, Saliva, Hematinic (s) and Hematinic Acid in the last 10 years, particularly the recent 3 years (2010-2013). At total of 37 clinical trials, 18 case-control articles were selected and evaluated; fulfilling the requirements as the RAS patients having at least 3 oral aphthous attack per year. The exclusion criteria included systemic as well as periodontal diseases, iron deficiency associated anemia, medication usage and smoking.
    Conclusion
    Almost all lipid-peroxidation studies in serum and saliva were manifested by an increase of malondialdehyde (MDA) concentration in RAS patients compared with controls. This would indicate the role of reactive oxygen species (ROS) in the etiology of the disease. Serum trace elements (Zn, Se) were reduced and Cu was increased in RAS patients in comparison with control individuals. A decreased serum superoxide dismutase (SOD) and an increased salivary SOD were observed in all RAS patients. Catalase (CAT) and uric acid (UA) analyses were non-inclusive. Levels of paraoxonase and arylesterase as well as antioxidant vitamins (A, E, C) were lower in RAS patients than that of controls.
    Keywords: Recurrent aphtous stomatitis, Antioxidant, Saliva, Hematinic acid
  • Sahebi Majid *, Hajizadeh Moslem Pages 290-298
    Background And Aims
    Temporomandibular joint disorders are common problems among patients referring to dental schools and clinics. However appropriate treatment modalities are performed for the TMD patients in dental school, the results and success rate of these treatments are not studied distinctly. The aims of this study was to determine the treatment performed for temporomandibular patients at the TMJ department of Tehran University dental school in 2010-11.
    Materials And Methods
    In a descriptive cross-sectional trial, 85 TMD patients treated at the TMJ department of Tehran University dental school were examined at least 3 months after the treatments. The patients demographic data, TMD signs and symptoms and the improvements occurred in TMD disorder were determined (complete, partial and no improvement). The patients satisfaction regarding the treatment results were investigated and data were analyzed regarding the presence of different TMD signs and symptoms before and after the treatment using Mann-Whitney U test.
    Results
    TMJ pain (35 cases, 42.2%), click (33 cases, 39.8%) and muscle tenderness (26 cases, 31.3%) were the most prevalent obtained signs and symptoms. The mean age of the patients were 32.3 years old while females were the predominant group (72 cases vs.11 one). 44 individuals (53.0%) were treated by splint, 11 ones (13.3%) with anterior repositioning splint and 17 individuals (92.5%) were managed by physiotherapy plus splint. 65 patients (87.3%) were satisfied with the results and 16 ones (19.3%) were not. After the treatment, patients with TMJ pain (P<0.001) and muscle tenderness (P<0.001) showed significantly lower satisfaction than that of patients with no signs. No other significant differences were noted between patients satisfaction regarding the presence of TMD signs and symptoms (P>0.05).
    Conclusion
    The results showed that the treatments presented for the TMD patients at Tehran University dental school were successful and most patients received satisfactory treatment.
    Keywords: Temporomandibular joint disorders, Patient satisfaction, Splint
  • Afrooz Habibi*, Khashayar Bagheri, Pedram Hajizadeh, Armaghan Tarjan, Elnaz Khosravi Pages 299-308
    Background And Aims
    Oral health is an important issue in public health with a great impact on individuals’ general health status. A good access to oral healthcare services and a good knowledge of it play a key role in the oral disease prevention. A better health attitude and practice require a better knowledge. The aims of this study was to evaluate the oral health knowledge among the International students branch (Kish) of Shiraz University of Medical Sciences in 2011-12.
    Materials And Methods
    159 pre-clinical students in medicine (54 students), dentistry (69 students) and pharmacy (36 students) participated in this research. A standard questionnaire was used as the main tool of research to evaluate the attitude and knowledge of students about the oral health. Data were analyzed using Chi-square test.
    Results
    According to the results, dental students had the best level of knowledge and pharmacy students had a better knowledge level compared to the medical students. The results also showed a significant relationship between students’ oral health knowledge and their field and duration of study and the place of their secondary school (P<0.05), while no significant relationship was observed between their oral health knowledge and their gender or their parents’ educational level (P>0.05).
    Conclusion
    The results showed that the students at the International Branch of Shiraz University of Medical Sciences had a relatively good knowledge of oral health. Students’ knowledge level can be improved by providing students with educational materials, organized workshops and seminars.
    Keywords: Knowledge, Oral hygiene, Students
  • Motlagh Mehdi Ghandehari, Pourhashemi Seyyed Jalal, Ghadimi Sara *, Baghae Farideh Pages 309-317
    Background And Aims
    Dental environment is a stressful place for children. In many cases, parents transmit their anxiety to their children in the first dental visit. Mothers as the closest person to the children may have important influence on their children’s behavior in dentistry. The purpose of this study was to evaluate the effectiveness of an educational pamphlet for mothers on children’s behavior in the first dental visit.
    Materials And Methods
    This study was conducted on 238 mothers who had 3-7 years old children undergoing dental treatment for the first time. The participants were divided into interventional and control group randomly. Behavior of children was assessed by questionnaire according to 4 point scale of Frankle. The questionnaire contained 5 parts: separation of child from the mother, entering the dental room, opening the mouth, communicating with dentist, getting the prize. Data were analyzed using Chi-square test.
    Results
    The educational pamphlet was effective on the separation of child from the mother, the cooperation of children in interventional group was better than the control group (P=0.006). In interventional group 96.2% of and in the control group 90.8% of children had good and very good behavior but the difference was not significant (P=0.11).
    Conclusion
    Although the educational pamphlet was effective on the separation of child from mother. No significant difference in behavior of 3-7 year-old children between interventional and control group was found.
    Keywords: Behavior, Education, Children
  • Akbari Majid, Makarem Abbas *, Fazel Akbar Pages 318-328
    Background And Aims
    The importance of quality in medical education makes the need for better standards in educational systems in the center of interest as the basis for certification. Standards needed to be evaluated by program administrators before the implementation phase. The purpose of this study was to evaluate the general dentistry standards program in Islamic republic of Iran from dental schools view point.
    Materials And Methods
    This descriptive study was performed during the year 2011 and 2012. A list of 16 faculties was introduced by the dental secretariat of the Ministry of Health and Medical Education. A check list was conducted based on the basic standards of undergraduate dental program that consisted of the importance and feasibility of each standard. The checklist was evaluated by sixteen dental schools representatives and asked their faculty members and reported back to the dental secretariat of the Ministry of Health. Results were reported in descriptive statistics manner.
    Results
    Data were collected from 14 dental schools. (Response rate=87%). All of the criteria were essential with more than 85% agreement of the faculties. There were more than 70% of criteria that were not feasible in less than one year.
    Conclusion
    The dental standard program was widely accepted by the faculties over the country. However, it seemed that by the faculties it would fail if used as accreditation base line.
    Keywords: Standard, General dentistry, Accreditation