فهرست مطالب

نشریه به زراعی نهال و بذر
سال سی‌ام شماره 3 (1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مریم تاتاری*، جلیل دژم پور، سیداصغر موسوی صفحات 241-252
    به منظور گسترش و توسعه استفاده از پایه های رویشی در درختان میوه هسته دار، در این پژوهش سه ژنوتیپ امید بخش شامل دو ژنوتیپ حاصل تلاقی زردآلو وگوجه (Hs519 و Hs303) و یک ژنوتیپ حاصل تلاقی گوجه و بادام (Hs725) با هدف ریزازدیادی درون شیشه ای بررسی شدند. ریزنمونه های جوانه انتهایی و جوانه های جانبی دورگ های مورد مطالعه، گندزدایی و در شرایط درون شیشه ای، در محیط های کشت MS تغییر یافته، WPM، Knop و QL با ترکیبی از 6/0 میلی گرم در لیتر BAP و 01/0 میلی گرم در لیتر NAA قرار گرفتند. نتایج حاصل از نوع محیط کشت نشان داد که در هر سه پایه رویشی مورد مطالعه، محیط کشت MS تغییر یافته از نظر کمی و کیفی بهترین نتیجه را داشت، لذا تیمار ترکیب تنظیم کننده های رشد، در محیط کشت MS ارزیابی قرار گرفت. مقادیر 6/0 میلی گرم در لیتر BAP و 01/0 میلی گرم در لیتر NAA اقتصادی ترین ترکیب تنظیم کننده های رشد بود که مناسب ترین تعداد و طول گیاهچه را تولید کرد. اختلاف معنی داری در پرآوری پایه های مورد مطالعه مشاهده نشد. پایه های رویشی Hs725 و Hs519 به ترتیب گیاهچه هایی با میانگین طول 092/3 و 037/3 سانتی متر تولید کردند. پایه Hs519 در محیط کشت های حاوی غلظت های بالاتر BAP و NAA تولید پینه کرد و پایه Hs725 در این محیط های کشت شیشه ای شد. مطلوب ترین تعداد ریشه و درصد ریشه زائی به ترتیب با میانگین های هفت عدد و 63 درصد در پایه Hs725 و بیشترین طول ریشه با میانگین 33/9 سانتی متر در پایه Hs303 در محیط حاوی IBA با غلظت یک میلی گرم در لیتر حاصل شد. به طور کلی غلظت های کم تر تنظیم کننده های رشد پرآوری مطلوب تر این پایه های امیدبخش را به دنبال داشت.
    کلیدواژگان: پایه های رویشی، تنظیم کننده های رشد، ریزازدیادی، محیط کشت
  • ایرج اسکندری*، حسین نوید، کاظم رنگزن، فواد مرادی، بابک ناخدا صفحات 253-275
    اختلاف بین بازتاب طیفی می تواند مبنای آشکارسازی میزان بقایای گیاهی و رشد محصول به روش سنجش از دور در روش های خاک ورزی حفاظتی باشد. به منظور ارزیابی نقش بقایای گیاهی در روش های خاک ورزی حفاظتی و مرسوم، این تحقیق به مدت دو سال زراعی (1392-1390) در ایستگاه تحقیقات کشاورزی دیم مراغه در قالب طرح آماری بلوک های کامل تصادفی با پنج تیمار شامل یک تیمار خاک ورزی مرسوم و چهار تیمارخاک ورزی حفاظتی در چهار تکرار اجرا شد. ارزیابی بقایا و پارامترهای رشد محصول گندم به روش استفاده از امواج نزدیک فروسرخ توسط دستگاه طیف سنج زمینی با دامنه طول موج طیفی کامل2500-350 نانومتر و دستگاه تصویر بردار گرمایی دستی با محدوده طیفی 14000- 8000 نانومتر انجام شد. نتایج نشان داد که اثر تیمارها بر دمای سطح خاک، دمای کانوپی و شاخص های منتج از طیف سنجی در سطح احتمال 1% معنی دار بود. روش کاشت مستقیم موجب کاهش دمای سطح به میزان7/5 – 5/2 و دمای کانوپی گندم در اواخر مرحله دانه بستن به میزان 7-3 درجه سانتی گراد نسبت به تیمارهای دیگر شد. در این تحقیق رابطه منفی معنی دار بین دمای کانوپی و عملکرد گندم وجود داشت. با توجه به همبستگی قوی بین درصد پوشش بقایا با شاخص جذب سلولز، اقدام به طبفه بندی روش های خاک ورزی شد. در تیمار خاک ورزی مرسوم پوشش گیاهی کمتر از 6% با مقادیر شاخص جذب سلولز منفی، تیمار خاک ورزی کاهش یافته دارای پوشش گیاهی بین20-10 درصد و شاخص جذب سلولز بین4-2 و تیمار حداقل خاک ورزی دارای پوشش گیاهی بین 42-30 درصد با مقادیر شاخص جذب سلولز بین 4-7/5 بود. تیمار بی خاک ورزی (کاشت مستقیم) دارای پوشش گیاهی بین 75-60 درصد و شاخص جذب سلولز بین 8-7/5 بود. نتایج نشان داد که تصویر برداری گرمایی می تواند به عنوان روشی برای تمایز روش های مختلف خاک ورزی و ارزیابی تنش آبی گیاه مورد استفاده قرار گیرد. شاخص جذب سلولز که با استفاده از خاصیت جذب مواد سلولزی (بقایا گیاهی) در 2100 نانومتر محاسبه شد، به عنوان روشی برای برآورد پوشش بقایا به روش سنجش از دور در مناطق دیم قابل استفاده است و این امر در صورت وجود حسگرهای مربوطه در ماهواره های تحقیقاتی امکان پذیر خواهد بود.
    کلیدواژگان: تصویربردار گرمایی، شاخص های طیفی، خاک ورزی حفاظتی، دمای سطح، دمای کانوپی، گندم
  • رحیم محمدیان*، محمد یونسی الموتی، عباس نوروزی، سعید عباسی، حمید نوشاد صفحات 277-295
    به منظور بررسی اثر روش های مختلف آماده سازی بستر کاشت بر عملکرد چغندرقند، این تحقیق در ایستگاه تحقیقاتی مهندس مطهری موسسه تحقیقات چغندرقند در کرج و ایستگاه اکباتان مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی همدان در دو سال زراعی (1388-1386) اجرا شد. آزمایش در هر منطقه با هفت تیمار آماده سازی بستر کاشت و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکراراجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل آماده سازی کامل بستر کاشت در پاییز، آماده سازی کامل بستر کاشت در بهار و پنج تیمار متفاوت آماده سازی بستر کاشت در دو مرحله پاییز و بهار بودند. در فصل رشد، وزن مخصوص ظاهری و شاخص مخروطی خاک اندازه گیری شد. در زمان برداشت، تعداد و وزن ریشه، طول طوقه و ریشه ذخیره ای و ارتفاع آن از سطح خاک اندازه گیری شد. با تهیه خمیر از ریشه به صورت نمونه از هرکرت خصوصیات کیفی آن نظیر درصد قند و ناخالصی ها در آزمایشگاه تعیین شد. نتایج نشان داد که تیمارهای مختلف آماده سازی بستر کاشت از نظر وزن مخصوص ظاهری خاک و شاخص مخروطی خاک با یک دیگر تفاوت معنی داری نشان ندادند. مقدار وزن مخصوص ظاهری خاک در فصل رشد و همچنین با افزایش عمق از 0 تا 60 سانتی متری خاک، افزایش یافت. در مراحل مختلف رشد با افزایش عمق شاخص مخروط خاک نیز با روندهای متفاوت افزایش یافته و مقادیر آن از اواسط فصل رشد روند تند تری نسبت به اوایل فصل رشد داشت. در تیمارهای مختلف آماده سازی بستر کاشت، بالاترین عملکرد قند سفید (23/10 تن در هکتار) در تیمارعملیات پاییزه شخم عمیق، دیسک، لولر و کولتیواتور پنجه غازی و عملیات بهاره دیسک و در آوردن ردیف های کاشت با پشته ساز به دست آمد. با توجه به نتایج این پژوهش می توان این تیمار را به عنوان تیمار برتر معرفی کرد.
    کلیدواژگان: چغندرقند، بستر کاشت، شاخص مخروط خاک، وزن مخصوص ظاهری خاک
  • اسدالله زارعی سیاه بیدی*، عباس رضایی زاد، علی شیر نیازی فرد صفحات 297-314
    به منظور بررسی اثر تنش خشکی آخر فصل بر عملکرد و اجزای عملکرد کلزا و همچنین شناسایی ژنوتیپ های متحمل به خشکی و دارای پتانسیل عملکرد بالا تعداد سیزده ژنوتیپ کلزا شامل کرج1، کرج2، کرج3، طلایه، زرفام، اوکاپی، لیکورد، Slm046، مودنا، WPN5، اپرا،WPN2 و G.KH305 در شرایط آبیاری کامل و تنش خشکی آخر فصل (قطع آبیاری از مرحله گلدهی) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی اسلام آباد غرب به مدت دو سال زراعی (1391-1389) مورد ارزیابی قرار گرفتند. تجزیه واریانس مرکب داده ها نشان داد که اثر تنش خشکی آخر فصل بر همه صفات به جز درصد روغن دانه، تعداد شاخه های فرعی و وزن هزار دانه معنی دار بود. عملکرد دانه در اثر تنش خشکی به میزان 20 درصد کاهش یافت. میانگین عملکرد دانه ارقام کلزا در شرایط آبیاری کامل 4586 کیلوگرم در هکتار و در شرایط تنش 3736 کیلوگرم در هکتار بود. این کاهش حاصل تاثیر پذیری اجزای عملکرد دانه یعنی تعداد خورجین درگیاه و تعداد دانه در خورجین از تنش خشکی بود. مقایسه میانگین داده ها نشان داد که عملکرد و اجزای عملکرد دانه در سال اول برتر از سال دوم بودند. دلیل آن شرایط مساعدتر زراعی و آب و هوایی در سال اول اجرای پژوهش بود. ژنوتیپ های مورد بررسی از نظر کلیه صفات به استثنای درصد روغن دانه تفاوت معنی داری داشتند. بیشترین عملکرد دانه در شرایط آبیاری کامل و تنش خشکی متعلق به ژنوتیپ G.KH305 به ترتیب با 5230 و 3941 کیلوگرم در هکتار بود.
    کلیدواژگان: کلزا، کمبود آب، کاهش عملکرد، درصد روغن
  • مریم مقدوری، کاظم ارزانی*، داود بخشی صفحات 315-326
    ترکیبات فنلی به علت نقش مهم در فیزیولوژی گیاه و تغذیه (نقش آنتی اکسیدانی) در تولید میوه بسیار مورد توجه قرار گرفته اند. ترکیبات فنلی تحت تاثیر ژنوتیپ و محیط کشت و پرورش نیز قرار می گیرند. در این پژوهش میزان فنل کل، فعالیت آنتی اکسیدانی و برخی ترکیبات فنلی اصلی میوه شامل کلروژنیک اسید، کاتچین و فلوریدزین در سه رقم گلابی آسیایی (Pyrus serotina Rehd.) شامل KS6، KS9 و KS13بررسی شد. ارقام گلابی آسیایی مورد مطالعه یازده ساله و پیوند شده روی پایه های دانهالی گلابی اروپایی (Pyrus communis L.) بودند که در باغ کلکسیون گلابی آسیایی گروه علوم باغبانی دانشگاه تربیت مدرس و با تراکم بیش از 5000 درخت در هکتار و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی کشت شده اند. نتایج نشان داد که ارقام انتخاب شده از نظر تمامی ترکیبات به جز میزان فلوریدزین دارای اختلاف معنی داری بودند. رقم KS6 دارای بیشترین میزان کلروژنیک اسید و کاتچین بود. رابطه مثبتی بین مقدار فنل کل و فعالیت آنتی اکسیدانی برقرار بود. در میان ارقام مورد آزمایش، رقم KS13بیشترین میزانIC50 و رقم KS9 بیشترین میزان فنل کل را داشتند.
    کلیدواژگان: گلابی آسیایی، فنل کل، فعالیت آنتی اکسیدانی، کلروژنیک اسید، کاتچین، فلوریدزین
  • حمید نجفی نژاد، زین العابدین طهماسبی سروستانی*، سید علی محمد مدرس ثانوی، هرمزد نقوی صفحات 327-349
    به منظور بررسی اثر رژیم های مختلف آبیاری و کاربرد بقایای جو، زئولیت و پلیمر سوپر جاذب بر عملکرد علوفه و راندمان مصرف آب ذرت و سورگوم در کشت دوگانه و در شرایط حداقل خاک ورزی، آزمایشی به صورت فاکتوریل اسپیلت در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار به مدت دو سال (1392-1391) در ایستگاه تحقیقات کشاورزی جوپار کرمان انجام شد. رژیم آبیاری در دو سطح شامل تیمار آبیاری نرمال (آبیاری بر اساس 70 میلی متر تبخیر از طشت تبخیرکلاس A) و تنش رطوبتی (آبیاری بر اساس 140 میلی متر تبخیر از طشت تبخیرکلاس A) و تیمارهای نوع گیاه شامل ذرت و سورگوم به صورت فاکتوریل و به عنوان عامل اصلی در نظر گرفته شدند. تیمارهای ترکیبی بقایای جو، زئولیت و پلیمرسوپر جاذب در5 سطح به عنوان عامل فرعی به شرح زیر بودند: 1- 5/4 تن بقایا +10 تن زئولیت در هکتار (ZR) 2- 5/4 تن بقایا + 60 کیلوگرم پلیمر سوپر جاذب در هکتار(SR) 3- 5/4 تن بقایا + 5 تن زئولیت +30 کیلوگرم سوپر جاذب در هکتار (ZSR) 4- 5/4 تن بقایا در هکتار (R) 5- تیمارشاهد (C). براساس نتایج به دست آمده عملکرد علوفه تر و خشک ذرت به ترتیب 17/62 و 03/14 تن در هکتار بود، در حالی که عملکرد علوفه تر و خشک برای سورگوم در چین اول به ترتیب 6/47 و 29/9 تن در هکتار و در مجموع دو چین 62/66 و 22/13 تن در هکتار بود. در هر دو گیاه تحت تنش خشکی، راندمان مصرف آب و عملکرد علوفه به ترتیب افزایش و کاهش نشان داد. راندمان مصرف آب برای علوفه تر و خشک ذرت به ترتیب 31/6 و 42/1کیلوگرم بر مترمکعب آب و برای سورگوم 06/5 و01/1 کیلوگرم بر متر مکعب آب به دست آمد. کاربرد 10 تن زئولیت به همراه 5/4 تن در هکتار بقایای جو، در سورگوم با تولید 07/72 تن در هکتار علوفه تر (مجموع دو چین) و راندمان مصرف آب 44/5 کیلوگرم بر مترمکعب آب و در ذرت با تولید 9/66 تن در هکتار علوفه تر و راندمان مصرف آب 8/6 کیلوگرم بر مترمکعب آب بیشترین مقدار را داشت. تنش رطوبتی درصد پروتئین خام علوفه را افزایش و کاربرد زئولیت درصد پروتئین خام را کاهش داد. بر اساس نتایج این بررسی برای کشت دو گانه در منطقه معتدل جوپار کرمان در آخر فصل بهار و اول فصل تابستان، کشت ذرت در شرایط حداقل خاک ورزی همراه با کاربرد 10 تن زئولیت و 5/4 تن در هکتار بقایای جو توصیه می شود.
    کلیدواژگان: ذرت، سورگوم، عملکرد، علوفه، پروتئین خام، تنش خشکی
  • عبدالباسط رنجبر*، ولی ربیعی، فرهاد کرمی صفحات 351-355
|
  • M. Tatari *, J. Dejampour, S. A. Mousavi Pages 241-252
    In this study propagation of three promising genotypes of stone fruit hybrids including two genotypes of apricot and plum hybrids (Hs519 and Hs303) and one genotype of plum and almond hybrid (Hs725) were evaluated via in vitro method. Explants of apical and lateral buds of rootstocks were disinfected and placed in modified MS، WPM and Knop media with combinations of 0. 6 mgl-1 BAP and 0. 01 mgl-1 NAA. The results showed that modified MS medium was qualitatively the best medium for all rootstocks، thus different concentrations of plant growth regulators combinations were evaluated in the modified MS medium. 0. 6 mgl-1 BAP and 0. 01 mgl-1 NAA was the most economical combination of plant growth regulators that produced the highest appropriate number and length of micro-cuttings. There was no significant difference between hybrids in proliferation. Hs725 and Hs519 produced micro-cuttings with a mean of 3. 092 and 3. 037cm، respectively. Hs519 produced callus in media with higher concentrations of NAA and BAP، and Hs725 showed vitrification in similar media. Optimal rooting number (seven) and rooting percentage (63%) were obtained in Hs725 in media culture containing 1 mgl-1 IBA. In this media culture، the highest root length of 9. 33 cm was obtained in Hs725. In general، less concentrations of these plant growth regulators led to better proliferation of these promising rootstocks.
    Keywords: Clonal rootstocks, growth regulators, micropropagation, medium culture
  • I. Eskandari *, H. Navid, K. Rangzan, F. Moradi, B. Nakhoda Pages 253-275
    Differences between spectral reflectance can be the base of identification of crop residue rate and crop growth by remote sensing. A 2-year experiment was conducted under dryland conditions to determine the crop residue retained on soil surface in conservation and conventional tillage systems. Tillage treatments comprised of conventional tillage (MD: mouldboard plough + disk)، reduced tillage (CH: chisel plough + disk)، minimum till (MT: Stubble cultivator)، and no-till (NT1 and NT2: with standing stubble and total residue، respectively). Remotely sensed data of crop residue and plant growth were acquired، using a handheld multispectral radiometer (350 to 2500 nm) and thermal imager (8،000 to 14،000 nm). Using a combination of visible and near-infrared spectra، crop residue cover indices were calculated and evaluated. Rresidues in NT1 and NT2 lowered the soil surface and wheat canopy temperature by 2. 5-5. 7 and 3-7°C respectively over the other treatments (MD، CH and MT). A liner negative relation between canopy temperature and wheat grain yield was found. Tillage systems were classified according to strong correlation between crop residue cover and cellulose absorption index (CAI). Conventional tillage were classified by crop residue less than 6% and CAI values below zero. Crop residue cover between 10-20% and CAI 2-4% indicated reduced tillage، and crop residue cover between 30-42% and CAI 4-5. 7% found for minimum tillage. Finally No-tillage were classified by crop residue with more than 60% and CAI values between 5. 8-8. Ground based hyper spectral signatures which were collected for identifying electromagnetic reflectance of crop residue can be used in calibration and validation of remote sensing imagery and its data products of airborne/space borne missions.
    Keywords: Canopy temperature, conservation tillage, soil surface temperature, spectral index, thermal imaging, wheat
  • R. Mohammadian *, M. Younesi Alamooti, A. Noroozi, S. Abbasi, H. Noshad Pages 277-295
    To evaluate the effects of different seedbed preparation methods on soil physical properties and some morphological، qualitative and quantitative characteristics of sugar beet، an experiment was performed in Motahari Research Station of Sugar Beet Seed Institute in Karaj and Ekbatan Station of Agricultural and Natural Resources Research Center in Hamedan during two cropping seasons (2007-2009) using a randomized complete block design with four replications. The experiment consisted of seven different seedbed preparation methods operated in autumn or in spring. At harvest time، the number and weight of roots، length of crown، storage roots and roots on soil surface were measured. Quality characteristics such as percentage of sugar and inpurities of roots were determined in laboratory. The results showed that different treatments of seedbed preparation in terms of bulk density and soil hardiness did not have any significant difference. Soil bulk density values increased during the growth period and also with dept from 0 to 60 cm of soil. At different growth stages with soil depth increasing، hardiness with the different processes increased and values had faster trends in the mid-season than in early season. The highest white sugar yield was 10. 23 tha-1 in the treatment of autumn operation including deep ploughing، disk، leveler and cultivator tiller blade، and spring operation including disk and drive of seed rows with stacker. Thus، this treatment can be recommended as a suitable treatment.
    Keywords: Suger beet, seedbed, soil hardiness, soil bulk density
  • A. Zaree Siahbidi *, A. Rezaeizad, A. Niazifard Pages 297-314
    The present study was conducted to investigate the terminal drought stress effect on yield and its components in oilseed rape and to identify drought tolerant genotypes with high yield potential. Thirteen oilseed rape genotypes including Karaj 1، Karaj 2، Karaj 3، Talayeh، Zarfam، Okapi، Licord، Slm046، Modena، WPN5، Opera، WPN2 and G. KH305 were evaluated under optimum and terminal drought stress conditions using a randomized complete block design with three replications at the Agricultural Research Station of Islamabad-e-Gharb in 2010-2012 cropping seasons. Combined analysis of variance showed that the effect of terminal drought stress was significant for recorded characters except oil content، the number of branches and 1000 seed weight. The mean seed yield of genotypes was decreased by 20% in response to drought stress so that seed yields in optimum and terminal drought stress conditions were 4586 kgha-1 and 3736 kgha-1، respectively. Seed yield reduction in drought stress condition was associated with reduction in seed yield components i. e. pods per plant and seed per pods. Due to favorable climatic conditions in the 2010-2011 cropping season، seed yield and it’s components were higher than those in the 2011-2012. Oilseed rape genotypes were significantly different for recorded traits except oil content. Genotype G. KH305 had the highest seed yield of 5230 and 3941 kgha-1 in optimum and drought stress conditions، respectively.
    Keywords: Oilseed rape, water deficient, yield reduction, oil content
  • M. Maghdouri, K. Arzani *, D. Bakhshi Pages 315-326
    Phenolic compounds are very considerable due to their important role in plant physiology and nutrition (antioxidant role). The amount of phenolic compounds are influenced by genotype and environmental conditions. In the present research، total phenol، antioxidant activity and some phenolic compounds including chlorogenic acid، catechin and pheloredzin of three Asian pear cultivars (KS6، KS9 and KS13) were studied. Investigated cultivars were 11 years old and had been budded on seedling of European pear (Pyrus communis L.) rootstocks with a density of 5000 trees per hectare based on randomized complete block design. Results showed that all studied cultivars differed significantly for all measured phenolic compounds except for pheloredzin content. Cultivar KS6 had the highest amount of chlorogenic acid and catechin. The regression analysis of total phenol and IC50 showed a positive correlation between the amount of total phenol and IC50. The highest amount of IC50 and total phenol was observed in KS13 and KS9، respectively.
    Keywords: Asian pear, total phenol, antioxidant activity, chlorogenic acid, catechin, phloredzin
  • H. Najafinezhad, Z. Tahmasebi Sarvestani *, S. A. M. Modarres Sanavy, H. Naghavi Pages 327-349
    To study the effects of different irrigation regimes and the use of barley residue، zeolite and superabsorbent polymer on yield and water use efficiency of maize (SC 704) and sorghum (cv. Pegah) under minimum tillage، an experiment was conducted over two consecutive years (2012-2013) in Kerman، Iran. A randomized complete block design arranged in a factorial split was used with three replications. Irrigation regimes in two levels، normal (irrigation based on 70 mm evaporation from pan class A) and water deficit stress (irrigation based on 140 mm evaporation from pan class A) and plant species included two levels، maize and sorghum، as factorial combinations were compared in main plots. Combination treatments of zeolite، superabsorbent polymer and barley residue with 5 levels، were assigned to subplots that were as follows: I. 10 tha-1 zeolite plus 4. 5 t ha-1 barley residue (ZR)، II. 60 kgha-1 superabsorbent polymer plus 4. 5 tha-1 barley residue (SR)، III. 5 tha-1 zeolite plus 30 kgha-1 superabsorbent polymer plus 4. 5 tha-1 barley residue (ZSR)، IV. 4. 5 tha-1 barley residue (R)، V. Control (C). Based on the results، maize produced 62. 17 and 14. 03 tha-1 fresh and dry forage yield respectively، while the fresh and dry forage of sorghum were 47. 6 and 9. 29 tha-1 in the first cutting and 66. 62 and 13. 22 tha-1 in the sum of the two cuttings. In both plants water use efficiency and forage yield under water stress increased and decreased، respectively. Water use efficiency for fresh and dry forage yield of maize was 6. 31 and 1. 42 kgm-3 while this trait for fresh and dry forage yield of sorghum was 5. 06 and 1. 01 kgm-3 respectively. Application of 10 tha-1 zeolite plus 4. 5 tha-1 barley residue (ZR) with production of 66. 9 tha-1 fresh forage yield and 6. 8 kgm-3 water use efficiency in maize and production of 72. 07 tha-1 fresh forage yield and 5. 44 kgm-3 water use efficiency in sorghum had the highest values than any of the other treatments. Water stress increased the forage crude protein content but zeolite decreased it. For a double cropping system in the temperate zones of Jopar in Kerman، barley residue can be recommended after maize planting under minimum tillage together with application of 10 t ha-1 zeolite and 4. 5 t ha-1 barley residue.
    Keywords: Maize, sorghum, forage yield, crube protein, drough stress
  • A. Ranjbar *, V. Rabiei, F. Karami Pages 351-355
    Eight Strawberry cultivars (Paros، Queen Elisa، Pajaro، Camarosa، Gaviota، Selva، Mrak and Kurdistan as local cultivar) were evaluated to select the best cultivar based on quantitative yield production in Kurdistan province condition. An experiment was performed in a randomized complete block design with three replications during 2008- 2010 in Grizeh research station (Sanandaj). Eleven morphological and phenological charactristics، yield components and fruit yield were measured. Analysis of variance showed a significant difference (P≤0. 01) among cultivars for number of leaves، petiole length، leaf area، runners number، number of inflorescences، flowering period، number of fruits per plant، fruit weight، fruit size and fruit yield per plant. Means comparison showed that Queen Elisa had the highest yield with 771. 5 g/plant while Gaviota had the lowest yield with 60. 42 g/plant. The results also showed a high correlations between yield، inflorescence per plant (r = 0. 785) and fruits number per plant (r = 0. 789). Based on these results، cultivar Queen Elisa having high yield and good compatibility with the local cultivar Kurdistan can be a good alternative cultivar for the region.
    Keywords: Strawberry, cultivars, morphological charactristics, phenological charactristics, fruit yield, yield components