فهرست مطالب

نشریه پژوهش های زبان شناسی
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 9، پاییز و زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • شهره صادقی صفحات 1-16
    عبارت های عام (مانند، گیاهان به آب نیاز دارند) به ویژگی های اصلی، پایدار و بی زمان کل مقوله اشاره می کنند و نقش مهمی در روند رشد پردازش مفهومی کودک ایفامی کنند. این عبارت ها نمی توانند با استفاده از یک قاعده کلی شناخته شوند و مجموعه ای از اطلاعات زبانی و فرازبانی برای شناسایی و درک آن ها نیاز است. در مطالعه حاضر، با اجرای دو آزمون، توانایی 16 آزمودنی کودک از دو گروه سنی 3-4 و 4-5 سال در درک و تولید مفاهیم عام با استفاده از امکانات صرفی و نحوی موجود در جمله مورد بررسی قرارگرفت. یافته های به دست آمده نشان داد که در هر دو آزمون صرفی و نحوی،کودکان گروه سنی 4-5 سال عملکرد بهتری در درک و تولید اسم جنس نسبت به گروه سنی 3-4 سال داشتند. همچنین، کودکان هر دو گروه سنی از امکانات صرفی بیشتر از امکانات نحوی در پردازش اسم جنس استفاده کردند.
    کلیدواژگان: عبارت عام، اسم جنس، امکانات صرفی، نحوی، رشد زبان، کودک فارسی زبان
  • بتول علی نژاد، الهه عطایی صفحات 17-36
    فرایند قلب، فرایندی است که در آن توالی واج ها به دلایل متفاوتی جابه جا می شود. هدف این مقاله بررسی انگیزه اعمال فرایند قلب است و نشان می دهد که برخلاف آنچه تا به حال ثابت شده است اصل توالی رسایی در همه موارد انگیزه اعمال فرایند قلب نیست. تحلیل داده ها در چارچوب نظریه ی خودواحد و نظریه بهینگی نشان می دهد که اصل جذب و اصل مرز اجباری فرایند قلب را تحریک می کنند و سپس فرایندهای دیگری مانند ادغام مشخصه های همجوار، حذف، کشش جبرانی و ناهمگونی فعال می شوند تا توالی های بهینه در گفتار فارسی زبانان ظاهر شوند. نتایج نشان می دهد که در میان همخوان های [+رسا] مانند روان ها، به خصوص همخوان /r/ و چاکنایی های/h/ و /?/ و همخوان های [+پیوسته] یعنی سایشی ها بیشتر جذب هسته ی هجا می شوند و بیشترین نقش را در فعال نمودن اصل مرز اجباری به عهده دارند. چارچوب تحلیلی مقاله نشان می دهد که رفتار واجی همخوان های چاکنایی در فرایند قلب رسا بودن این همخوان ها را در زبان فارسی تایید می کند. در این مقاله علاوه بر ادغام، حذف و ناهمگونی به عنوان عملکرد اصل مرز اجباری معرفی شدند.
    کلیدواژگان: اصطلاحات کلیدی: قلب، واجشناسی غیرخطی، اصل مرز اجباری، اصل توالی رسایی، کشش جبرانی و اصل جذب
  • علیرضا قلی فامیان، مریم کارگر صفحات 37-52
    در چارچوب نظری فراگفتمان (metadiscourse) هایلند (2005) الگویی برای تحلیل تعامل میان نویسنده متن و مخاطب آن ارائه شده است. مطابق با این الگو، نویسنده از ابزارهای مختلف فراگفتمانی نظیر نگرش نماهای (attitude markers) مثبت و منفی (صفاتی نظیر شیوا، ضعیف)، تردیدنماها (hedges) (کلماتی مانند شاید)، و یقین نماها (boosters) (قیدهایی مانند حتما) برای بیان ارزش های یک پدیده یا میزان تردید یا قطعیت خود در خصوص یک گزاره استفاده می کند. در پژوهش حاضر کوشیده ایم بر اساس الگوی نظری هایلند، تصویری عینی از گونه (genre) نقد کتاب در زبان فارسی ارائه دهیم. به این منظور چهل مقاله نقد کتاب منتشر شده در نشریات علمی-پژوهشی زبان شناسی ایران را به عنوان پیکره پژوهش انتخاب کرده و فراوانی چهار متغیر کلامی شامل نگرش نمای مثبت، نگرش نمای منفی، تردیدنما و یقین نما را بررسی کرده ایم. یافته ها نشان می دهد فراوانی نگرش نماهای منفی در کل پیکره بیش از سایر متغیرهای کلامی است. همچنین معلوم شد که منتقدان، اغلب متغیرهای کلامی مورد نظر را در بخش پایانی مقالات نقد به کار می برند. یافته ها در دو گروه منتقدان زن و مرد نیز جالب توجه است، به طوری که فراوانی نگرش نماهای منفی و یقین نما در نقدهای مربوط به منتقدان مرد دو برابر متون مربوط به منتقدان زن است و به این ترتیب، رویکرد جنسیت گرا در خصوص زبان و کاربرد آن تقویت می گردد. همچنین مشخص شد که در ارزیابی کتاب، منتقدان زن بیش از منتقدان مرد به نویسنده کتاب توجه می کنند و برعکس، منتقدان مرد بیشتر به خود کتاب می پردازند.
    کلیدواژگان: گونه نقد کتاب، الگوی هایلند، نگرش نما، تردیدنما، یقین نما
  • لیلا قدیری، علی درزی صفحات 53-70
    در این مقاله، ضمن معرفی حوزه ی کسره ی اضافه و پذیرش تحلیل معظمی (1385)، با قائل شدن به گروه درجه در زبان فارسی، به مقایسه ی دو فرضیه در خصوص ساخت درجه در صفات تفضیلی این زبان می پردازیم. بر خلاف نظر کندی (1999) که معتقد است گروه درجه [DegP] در درون فرافکن مستقل خود گروه صفتی را به عنوان متمم میپذیرد، به پیروی از جکنداف (1977)، هلان (1981)، هایم (1985)، مک کاولی (1994) و هازوت (1995) گروه درجه را در جایگاه مخصص گروه صفتی در زبان فارسی در نظر می گیریم که هسته ی صفت، گروه حرف اضافه ای با هسته ی «از» را به عنوان متمم خود پذیرفته است. آنگاه با قائل شدن به این که هسته ی گروه درجه دارای مشخصه ی قوی و تفسیر نا پذیر [Adj] هست، در نحو آشکار هسته ی گروه صفتی را به خود جذب می کند تا مشخصه ی [Adj] خود را بازبینی و حذف کند. بدین ترتیب فرافکن درجه، خود در درون فرافکن گروه صفتی قرار میگیرد و همراه با آن وارد حوزه ی اضافه می شود.
    کلیدواژگان: ساخت اضافه، صفت تفضیلی، فرافکن درجه
  • رضوان متولیان نایینی صفحات 71-88
    در مقاله حاضر به یکی از ویژگی های مهم زبان فارسی که آن را از زبان های ضمیرانداز نسبی(partial NSL) متمایز می کند می پردازیم. براساس پارامترهای ضمیراندازی ریتسی (1982) که بیشتر با تمرکز بر تهی بودن ضمیر فاعلی شخصی و تاکید بر مفهوم ارجاعیت (referentiality) ارائه شده است انتظار می رود زبان های ضمیرانداز ثابت (consistent NSL) در هرنوع بافتی ضمیراندازی را مجاز بدانند. درمقاله حاضر خلاف این پیش بینی در یکی از زبان های ضمیرانداز ثابت یعنی زبان فارسی به تصویر کشیده می شود و با استفاده از داده های زبانی نشان داده می شود هرچند به نظر می رسد فاعل تهی در زبان های ضمیرانداز ثابت نسبت به زبان های ضمیرانداز نسبی معمول تر باشد، در خصوص ضمیر فاعلی غیر شخصی سوم شخص مفرد وضعیت برعکس است. به صورت خاص در زبان فارسی همانند دیگر زبان های ضمیرانداز ثابت، برخلاف زبان های ضمیرانداز نسبی فاعل ناملفوظ سوم شخص با خوانش عام (generic) یافت نمی شود. در این مقاله به تبعیت از رویکرد هولمبرگ (2010) سعی داریم با اصلاح پارامترهای ریتسی (1982) و جایگزینی مفهوم ارجاعیت با معرفگی (definiteness) تمایز زبان فارسی با زبان های ضمیرانداز نسبی را بالاخص در بکارگیری ضمیر آشکار و غیرآشکار غیرشخصی از نوع عام تبیین نماییم.
    کلیدواژگان: زبان فارسی، ضمیرانداز ثابت، ضمیرانداز نسبی، ساخت غیر شخصی، ضمیر ناملفوظ عام
  • شجاع تفکری رضایی، کبری نظری صفحات 89-108
    در این مقاله، نقش ممیز عدد در درون گروه حرف تعریف کردی کلهری را به عنوان یک زبان ممیزی بررسی می کنیم. ممیزها عناصری هستند که به عنوان متمم عدد با اسامی قابل شمارش به کار می روند. فرافکن حاصل از این هسته نقشی در درون گروه حرف تعریف پایین تر از گروه سوری ضعیف و بالاتر از گروه شمار جای می گیرد. برای تبیین نقش این عناصر ابتدا الگوهای چیرچیا (1998)، بورر (2005) و گبهارت (2009) را به عنوان سه مدل مسلط موجود در این زمینه ارائه کرده، همراه با توصیف ممیزهای عدد کردی کلهری از این سه دیدگاه کفایت آنها را دربرابر این داده های جدید می آزماییم. براساس مدل چیرچیا، در زبانهای ممیزی دلالت اسامی توده وار بوده و لذا به علت جمع بسته نشدن اسامی به تنهایی، از ممیزها برای جمع بستن اسامی استفاده می شود. وجود اسامی قابل شمارش و تکواژ جمع در زبان کردی و اختیاری بودن ممیزها حاکی از نادرستی این دیدگاه است. بورر (2005) براین عقیده است که تکواژ شمار و ممیزها نقش انفراد را داشته و در توزیع تکمیلی هستند. نظر به حضور همزمان ممیز و نشانه جمع در گروه حرف تعریف کردی کلهری، کارایی این دیدگاه در توصیف داده های این زبان نیز رد می شود. سرانجام نشان می دهیم که چنانچه به پیروی از گبهارت قائل به آن باشیم که ممیزهای عدد حاوی مشخصه هایی مانند [کمیت] و [انفراد] بوده و درمقابل، تکواژهای جمع دارای مشخصه [گروه] باشند قادریم ضمن توصیف ممیزها در این زبان، توزیع آنها را نیز در درون گروه های حرف تعریف تبیین کنیم.
    کلیدواژگان: ممیز عدد، گروه حرف تعریف، کردی کلهری، مشخصه کمیت، مشخصه انفراد
|
  • Shohre Sadeghi Pages 1-16
    Generic sentences (e. g.، GijAhAn be? Ab nijAz dArӕnd “Plants need water”) refer to essential، enduring and timeless properties of the category and play a crucial role in the developmental trend of childrens’ conceptual processing. Interpreting generic sentences requires integration of multiple linguistic and non-linguistic cues rather than implementing a simple rule. The present study focused on 3-4 and 4-5 year-olds’ (N = 16) use of morphosyntactic cues to determine whether the NP in subject position of a sentence is generic or not. The results of the data analysis revealed that in both morphological and syntactic experiments، children in the 4-5 age group had higher level of linguistic ability in the comprehension and production of generic noun phrases compared to children in the 3-4 age group. Also، children of both age groups used morphological cues rather than syntactic ones to process generic noun phrases.
    Keywords: generic sentences, generic noun, morphosyntactic cues, language development, Persian, speaking children
  • Batool Alinezhad, Elaheh Atayi Pages 17-36
    Metathesis occurs when، due to some different factors، phonological segments exchange their linear order. The analysis developed in the framework of autosegmental phonology and optimality theory highlight the major role of Attraction Principle and Obligatory Contour Principle in activating metathesis which stimulates some other phonological processes such as feature coalescence، deletion، compensatory lengthening and dissimilation in return to provide optimal forms in Persian. Results illustrate that [+son] consonants، especially /r/ and glottal consonants /h/ and /? / as well as [+cont] consonants، i. e fricatives، more than others are attracted by the source، i. e. vowels which causes metathesis. The phonological behavior of glottal consonants in metathesis provides some evidence for their sonoracity. In this paper، besides feature coalescence، deletion and dissimilation are also introduced as the consequences of OCP.
    Keywords: metathesis, non, linear phonology, Obligatory Contour Principle, Sonority Sequencinɡ Principle, compensatory lengthening, attraction
  • Ali Reza Gholi Famian Pages 37-52
    Hyland (2005) presents a theoretical framework on metadiscourse to treat interaction between a text writer and the intended reader. Based on this model، any writer employs a number of devices such as positive and/or negative attitude markers (adjectives like eloquent، weak)، hedges (adverbs such as maybe)، and boosters (adverbs such as certainly) to convey the values of a phenomenon or the (un) certainty of expressed statement. This study takes Hyland (2005) ’ model to provide a concrete scheme of book review genre in Persian language. As such، forty book reviews published in Iranian peer-reviewed linguistics journals are selected as the corpus of study، and the frequency of four discourse variables including positive attitude markers، negative attitude markers، hedges، and boosters are analyzed. The findings indicate that the negative attitude markers are the most frequent interaction devices. It is also shown that most discourse markers are used in the closing section of book reviews. In addition، the frequency of negative attitude markers as well as boosters in the corpus of male critics is higher than that of female ones giving weight to the gender divide over language use. It is also revealed that female critics mainly deal with the writer of the book to be reviewed while male critics mostly analyze the book itself.
    Keywords: book review genre, Hyland's model, attitude marker, hedges, booster
  • Leila Ghadiri, Ali Darzi Pages 53-70
    In this paper، we compare and contrast two competing hypotheses with respect to the structure of Degree Phrase (DegP) in Persian comparative adjectival constructions in the light of Moazzami’s (2006) analysis of the Ezafe construction in this language. Arguing against Kennedy’s (1999) proposal، according to which DegP as a independent syntactic object takes the AP as its complement، we show that data from Persian support the hypothesis proposed by Jackendoff (1977)، Hellan (1981)، Heim (1985)، McCawley (1994)، and Hazout (1995)، among others، under which the DegP is merged in the Spec AP and takes a prepositioanal phrase headed by «az» (than) as its complement. We propose that the head Deg bears a strong uninterpretable feature [Adj] and absorbs the adjective to check and delete it in overt syntax.
    Keywords: Ezafe construction, Comparative adjective, Degree projection
  • Rezvan Motavallian Naeini Pages 71-88
    In the present article، we deal with one of crucial characteristics of Farsi distinguishing it from partial null subject languages (NSLs). According to pro drop parameters of Rizzi (1982) emphasizing on null personal pronoun and the notion of referentiality، consistent NSLs would allow all kinds of null subjects. In this article we illustrate a counterexample to this prediction i. e. Farsi as a consistent NSL and through language data، we argue although it seems that null subjects are used more in consistent NSLs than partial NSLs، the condition is vice versa with respect to impersonal 3SG pro. In particular، in Farsi like other consistent NSLs and in contrast with partial NSLs، generic 3SG pro is not allowed. In this article we adopt Holmberg (2010) ’s approach modifying Rizzi’s parameters and justify the distinction between Farsi and partial NSLs regarding overt and non overt generic impersonal pronoun.
    Keywords: Farsi, consistent NSL, partial NSL, impersonal structure, generic pro
  • Shoja Tafakkori Rezai, Kobra Nazari Pages 89-108
    In this paper، we investigate the syntactic role of numeral classifiers inside the DPs of Kalhori Kurdish as a classifier language. As a complement of the numeral head، classifiers are used with countable nouns، so that its functional projection (CLP) is placed below weak quantifier phrase (WQP) and above number phrase (NumP). To describe the function of this element، we first represent the models of Chierchia (1998)، Borer (2005) and Gebhardt (2009) as the three dominant models in this regard and through the description of Kalhori Kurdish numeral classifiers، we also examine these models adequacy across these new data. According to chierchia’s model، in classifier languages، the denotation of nouns is uniformly mass. Consequently، because of the absence of plurals، a classifier is needed to individuate masses into individuals. mass/count distinction of nouns and plural morphology in Kurdish and optionality of classifiers prove that Chierchia’s idea is not applicable to Kurdish data. Borer (2005) refers to the general complementary distribution between numeral classifiers and number morphology and believes that the role of both number morphology and classifiers is to individuate nouns. Because of the simultaneous presence of classifiers and plural morphemes in the same DP in the language under study، the efficacy of this model is also rejected in describing the data of this language. At last، following Gebhardt’s feature-based model، we consider that the numeral classifiers have some features such as [abs q] and [indiv] and plural morphemes have the more specific [group] feature، in addition to specifying the classifiers function، using these features، we are able to describe their distribution inside Kurdish DPs as well.
    Keywords: numeral classifier, DP, Kalhori Kurdish, [q] feature, [indiv] feature