فهرست مطالب

مجله سلامت جامعه
سال چهارم شماره 1 (پاییز و زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/12/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فریده وزیری، معصومه رامبد صفحات 1-6
    زمینه و هدف
    دیدگاه های مخنلفی در باب زمان بستری زائو وجود دارد به طوری که بسیاری از صاحب نظران و اکثر مراکز درمانی جهت جلوگیری از مداخلات غیر ضروری در روند زایمان، بستری زنان زائوی کم خطر را تا فاز فعال زایمانی به تعویق می اندازند. این مطالعه به منظور مقایسه سرانجام زایمان در بستری شدگان در فاز نهفته با بستری شدگان در فاز فعال و برخی فاکتورهای مرتبط در زنان نخست زا صورت گرفته است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه یک پژوهش مقطعی است. نمونه ها با استفاده از نمونه گیری آسان انتخاب شدند. اطلاعات مربوط به 188نفر بستری شده در فاز نهفته و 285 نفر بستری شده در فاز فعال ونولی پار که زایمان آنها خود به خود شروع شده با سن حاملگی 41-37 هفته، سفالیک، تک قلو،کیسه آب سالم ثبت شده و با نرم افزار spss و از طریق آزمون کای اسکوئر و تست تی مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    از بستری شدگان در فاز نهفته 6/35 درصد (67مورد) زایمان غیر طبیعی و از بستری شدگان در فاز فعال8/9 درصد (28مورد) زایمان غیرطبیعی داشتند که با آزمون مجذور کای تفاوت آماری معنی داری مشاهده شده است. (P=.000) میانگین سن در بستری شدگان در فاز نهفته و فعال بترتیب 62/3±46/22سال و 38/3±66/21می باشد که با آزمون تی تفاوت میانگین ها معنی دار است. (P=.O14) میانگین فاصله زمانی اولین مراجعه تا بستری در بستری شدگان در فاز نهفته و فعال بترتیب 81/16± 18/14 ساعت و 98/10± 74/9 ساعت می باشد که با آزمون تی تفاوت آماری معنی دار می باشد. (P=.OO1). در گروه فاز نهفته 1/18 % (34 مورد) و در گروه فاز فعال 9/3% (11مورد) دفع مکونیوم منجر به زایمان غیر طبیعی وجود داشت. (p=. 000)
    نتیجه گیری
    مطالعه ما احتمال یک تفاوت در ماهیت لیبر زنان بستری شده در فاز نهفته و فعال که منجر به افزایش زایمان غیرطبیعی می گردد را مطرح می کند. آیا با طولانی شدن زمان انتظار تولد مکانیزم های ترس و اضطراب می توانند در لیبر اختلال ایجاد کنند؟ این سئوالی است که مطالعه ما بدان نپرداخته است ولی امیدواریم در مطالعه ی دیگر ما و یا دیگران به بررسی آن بپردازند.
    کلیدواژگان: فاز نهفته، زایمان، نخست زا، سزارین
  • لطف علی مهدی پور، فاطمه اسدی پور، رقیه پورراوری، مهرناز علی نسب، بهجت صباغ، فاطمه افضلی، احمدرضا صیادی، حسین عباسیان صفحات 7-12
    زمینه و هدف
    انجام هر نوع فرآیند رادیولوژی تشخیصی با استفاده از پرتو ایکس، نیازمند دانش و آگاهی پرتوکاران در مورد عوارض بیولوژیک پرتو یونیزان بوده و از سویی در اختیار داشتن وسایل حفاظت در برابر پرتو نیز از ضروریات مسلم است تا کارکنان این بخش بتوانند با توجه به دانش خود عملکرد مناسبی در حفاظت پرتوی بیماران داشته باشند. این مطالعه به منظور تعیین میزان آگاهی و عملکرد تکنولوژیست های مراکز رادیولوژی شهر رفسنجان انجام گرفته است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی، کلیه تکنسین ها، کاردان ها و کارشناسان مراکز رادیولوژی رفسنجان در سال 1389 به روش سرشماری مورد مطالعه قرار گرفتند. میزان آگاهی و عملکرد تکنولوژیست های رادیولوژی از طریق یک پرسش نامه پژوهشگر ساخته که روایی آن توسط متخصصین رشته ی مربوطه و پایایی آن با آلفا کرونباخ 86%تائید شده بود، جمع آوری گردید. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق نرم افزار SPSS و با استفاده از آمار توصیفی انجام شد.
    یافته ها
    از 19 تکنولوژبست مورد مطالعه، 9/57درصد آنها مونث، 4/47درصد دارای مدرک فوق دیپلم بوده و بیشترین سنوات خدمتی را رده زیر ده سال (6/52درصد) به خود اختصاص دادند. نتایج نشان داد که 5/78 درصد تکنولوژیست ها دارای آگاهی ضعیف، 11 درصد آگاهی متوسط و 5/10 درصد دارای آگاهی خوب هستند. میزان عملکرد افراد مذکور 7/73 درصد در سطح ضعیف و 3/26 درصد در سطح متوسط قرار داشت. ارتباط سطح آگاهی یا عملکرد با متغیرهای دموگرافیک به دلیل حجم محدود نمونه ها انجام نگرفت.
    نتیجه گیری
    با توجه به سطح ضعیف آگاهی و عملکرد تکنولوژیست های مورد مطالعه و اهمیت حفاظت بیماران در برابر پرتوهای یونیزان و نقش کلیدی تکنولوژیست های رادیولوژی در این مقوله ی مهم، ضرورت برگزاری کلاس های آموزشی در زمینه ی رادیو بیولوژی و حفاظت در برابر پرتو ها و آشنا ساختن هر چه بیشتر آنان با امکانات و روش های گوناگون جهت انجام حفاظت پرتوی احساس می شود.
    کلیدواژگان: حفاظت پرتوی، تکنولوژیست رادیولوژی، پرتو های یونیزان
  • معصومه اکبربگلو، رقیه بایرامی صفحات 13-19
    زمینه و هدف
    آموزش بالینی بخش اساسی و مهم آموزش پرستاری است و وظیفه دانشکده های پرستاری تربیت پرستارانی است که توان ارائه خدمات بالینی بر اساس پیشرفت های علمی روز داشته باشند. با توجه به اهمیت نظران فراگیران در فرایند آموزش و شناسایی مشکلات موجود برای ارتقاء کیفیت خدمات پرستاری لذا در این مطالعه به بررسی دیدگاه دانشجویان در خصوص آموزش بالینی و مشکلات موجود در آن پرداخته شده است.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر از نوع توصیفی و جامعه مورد پژوهش شامل دانشجویان پرستاری کارآموزی عرصه در دانشکده پرستاری و مامایی ارومیه بوده است. حجم نمونه 30 نفر و نمونه گیری به روش سرشماری انجام شد ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه می باشد که روایی آن از طریق روای محتوا و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ بررسی گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که دیدگاه دانشجویان در زمینه «ایجاد مهارت آموزش به بیمار» (6/66%) و «ایجاد مهارت در اجرای فرایند پرستاری در دانشجو» (2/55%) در حد ضعیف می باشد. و از مشکلات موجود در کارآموزی بالینی بیشترین مورد «پیروی از عادات نادرست» (7/56%)، «نداشتن زمینه های علمی مناسب در بخش» (6/46%) و «سرگردانی دانشجویان در غیاب مربی» (50%) می باشد.
    نتیجه گیری
    هدف دوره آموزش بالینی ارتقاء کیفیت خدمات پرستاری در جامعه می باشد ولی وجود مشکلات متعدد مانع از دستیابی به این هدف می شود که باید مسئولین آموزش پرستاری در این زمینه به آنها توجه داشته باشند.
    کلیدواژگان: دانشجوی پرستاری، کارآموزی در عرصه، آموزش بالینی، مشکلات آموزش
  • مهدی لبیبی، فاطمه لری گویینی، علی گلشیری، محمدرضا مختاری، زیبا شعبانی صفحات 20-25
    زمینه و هدف
    نازوفارنکس اشخاص سالم، معمولا با ارگانیسم های مختلف کلونیزه شده است. در برخی موقعیت ها از جمله التهاب و عفونت لوزتین یا آدنوئید، آرایش طبیعی میکروبی نازوفارنکس به هم خورده و با ایجاد زمینه رشد بیشتر پاتوژن های فرصت طلب، سبب عفونت های دستگاه تنفس فوقانی شده و اندیکاسیون جراحی برداشتن لوزه ها را قطعی می نماید. این مطالعه به منظور مقایسه تغییر فلور میکروبی نازوفارنکس در قبل و بعد از اعمال جراحی برداشتن لوزه ها طراحی و اجرا شد.
    مواد و روش ها: در این مطالعه آینده نگر، 50 کودک بین 3 تا 8 سال مبتلا به تونسیلیت یا آدنوئیدیت که با شکایت فارنژیت مکرر یا خرخر شبانه طی شش ماهه دوم 1387مراجعه نموده و کاندید عمل جراحی آدنوتونسیلکتومی بودند، پس از آموزش والدین و کسب رضایت آن ها، مورد بررسی قرار گرفته و کشت میکروبی ناحیه فارنکس قبل از عمل جراحی، ده روز و سپس سی روز پس از عمل جراحی انجام شد. نتایج کشت پس از مشاهده و بررسی، کدگذاری و از طریق نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین سنی نمونه ها 72/5 سال بود و 56 درصد واحدهای مورد پژوهش دختر وبقیه پسر بودند در مجموع هفت گونه باکتریایی قبل از عمل جراحی از نمونه ها جدا گردید که در روز دهم به شش و در روز سی ام به چهارگونه تقلیل یافت. هموفیلوس آنفلوآنزا از 28درصد قبل از عمل به 10درصد در روز دهم و 3درصد در روز سی ام تقلیل یافت. استافیلوکک آرئوس نیز از 26درصد قبل از عمل به 16درصد در روز دهم و 10درصد در روز سی ام تقلیل پیدا کرد که این تغییرات، معنی دار گزارش گردید.
    نتیجه گیری
    برداشتن لوزه ها (آدنوتونسیلکتومی) در کاهش پاتوژن های ناحیه فارنکس و برگشت فلور میکروبی این ناحیه به سمت طبیعی موثر بوده و می تواند راهی جهت پیشگیری از عفونت های مکرر دستگاه تنفسی فوقانی کودکان باشد، گرچه تحقیقات گسترده تر با نمونه ای بیشتر و تکنولوژی کامل تر جهت شناسایی گونه های مختلف میکروبی توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: فلور میکروبی، حلق، برداشتن لوزه ~ ها، رفسنجان
  • تابنده صادقی صفحات 26-33
    زمینه و هدف
    احترام به استقلال، یکی از اصول اساسی رعایت حقوق بیمار است که عدم توجه به آن از سوی پرستار در کنار محدودیت توانایی های فیزیکی ناشی از بیماری و بستری شدن در بیمارستان، می تواند سبب بحران های موقعیتی جدی در بیمار گردد. این مطالعه با هدف تعیین میزان رعایت استقلال طی مراقبت های پرستاری در نوجوانان بستری انجام گردید.
    مواد و روش‍ ها: در این مطالعه توصیفی، تعداد 180 نوجوان 18- 12 سال بستری در بیمارستان های کودکان تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی تهران، که شرایط ورود به مطالعه را داشته، به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. اطلاعات دموگرافیک و میزان رعایت استقلال آنها طی مراقبت های پرستاری از طریق پرسشنامه و به روش خودگزارشی، جمع آوری گردید. تجزیه و تحلیل داده ها به کمک نرم افزار آماری SPSS و با به کارگیری آمار توصیفی و استنباطی نظیر آزمون من ویتنی یو و کروسکال والیس صورت گرفت.
    یافته ها: بیش از یک سوم از نوجوانان مورد پژوهش (1/36درصد) در رده سنی 15-14 سال و بیش از نیمی از آنها (3/53درصد) پسر بودند. از دیدگاه اکثر نوجوانان بستری(7/66درصد)، استقلال آنان طی مراقبت های پرستاری تا حدودی رعایت شد. از دیدگاه نوجوانان، گزینه «حضور فرد مورد علاقه به عنوان همراه» بیشترین و گزینه های«انتخاب محل تخت و اتاق با نظر نوجوان» و «تغییر پرستار در صورت تمایل» به عنوان کمترین موارد رعایت در زمینه استقلال گزارش شد. بین مشخصات فردی سن، محصل بودن، سابقه بستری در بیمارستان، علت بستری، طول مدت ابتلا و دفعات بستری نوجوانان با درک آنان از رعایت استقلال، اختلاف آماری معنی داری وجود داشت.
    نتیجه‍ گیری: در مجموع، یافته های مطالعه نشان داد که از دیدگاه نوجوانان، استقلال آن ها طی مراقبت های پرستاری به خوبی رعایت نمی گردد لذا لزوم برگزاری دوره های آموزشی جهت آشنایی پرستاران به اهمیت استقلال و مراعات آن در حین مراقبت از نوجوان، توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: استقلال، پرستار، نوجوان بستری، تهران
  • مصدقه شفیعی، محبوبه هلاکویی، صغری علی دلاکی، زهرا ثقفی صفحات 27-42
    زمینه و هدف
    آموزش بالینی در دنیا به عنوان قلب تحصیلات حرفه ای در نظام آموزش پرستاری، از اهمیت به سزایی برخوردار است. شناخت عوامل تسهیل کننده و بازدارنده یادگیری مهارت های بالینی برای تقویت روش های اثربخش و تعیین و حل مشکلات ضروری است. این مطالعه با هدف تعیین عوامل تسهیل کننده و بازدارنده یادگیری مهارت های بالینی از دید دانشجویان پرستاری ترم ششم دانشکده پرستاری و مامایی شهر رفسنجان در سال 1388انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی مقطعی 46 نفر دانشجوی ترم ششم پرستاری به روش نمونه گیری غیراحتمالی آسان انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه پژوهشگرساخته دو قسمتی استفاده شد که قسمت اول آن حاوی مشخصات دموگرافیک و قسمت دوم مشتمل بر59 سوال در زمینه عوامل تسهیل کننده و بازدارنده یادگیری مهارت های بالینی درهشت حیطه (ویژگی های مربیان، ارتباط مربی با دانشجو، ارتباط دانشجو و پرسنل، ارتباط دانشجو و بیمار، رضایت دانشجو ازقوانین بخش، نحوه آموزش مهارت ها توسط مربی و پرسنل، نحوه ارائه دروس نظری و عملی و امکانات موجود بیمارستانی و دانشگاهی) بود. داده ها پس از جمع آوری با نرم افزار SPSS و آمار توصیفی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    بیشترین عوامل تسهیل کننده یادگیری مهارت های بالینی دانشجویان، مربوط به واگذاری امور به عهده دانشجویان(8/97درصد)، فراهم بودن محیط توسط مربیان برای تجربه مهارت های بالینی دانشجویان(6/95درصد)، حمایت دانشجو توسط مربی وپرسنل(4/93درصد)، ایجاد فرصت تکرار مهارت های مختلف پرستاری(4/93درصد)، احساس مسئولیت مربیان(9/86درصد)، ایجاد فرصت پرسش و پاسخ(9 /86درصد)، اعتماد مربی به دانشجو(7/84درصد) و بیشترین عوامل بازدارنده یادگیری مهارت های بالینی مربوط به عدم بازخورد از طرف پرسنل به دانشجو(3/91درصد)، عدم حمایت دانشجو توسط پرسنل(1/89درصد)، عدم اعتماد بیمار به دانشجو(9/73درصد)، ترس و واهمه دانشجو از سوال کردن(5/69درصد)، تندخو و عصبی مزاج بودن پرسنل(4/67درصد) بود.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد مشکلات ارتباطی دانشجو با پرسنل و بیمار بیشترین درصد عوامل بازدارنده مهارت های بالینی را به خود اختصاص داده هرچند که ارتباط مربی با دانشجو به عنوان یکی از مهمترین عوامل تسهیل کننده گزارش گردید لذا پیشنهاد می شود مربیان آموزش بالینی توجه و برنامه ریزی خاصی را در پروسه ارتباط دانشجو با دیگران در فیلد بالینی به کار گیرند.
    کلیدواژگان: دانشجوی پرستاری، مهارت ~ های بالینی، عوامل تسهیل ~ کننده، عوامل بازدارنده، رفسنجان
  • ندا محمدی نیا، محمدعلی رضایی، حسن شریفی، سمیه سالاریان، صدیقه عباس زاده صفحات 43-50
    زمینه و هدف
    هپاتیت های ویروسی یکی از پنج عامل عفونی و مرگ زودرس انسان در سطح جهان می باشند و همه ساله حداقل یک میلیون نفر از جمعیت جهان در اثر ابتلا به این بیماری تلف می شوند. در این بین هپاتیت B، یکی از متداول ترین انواع کلاسیک هپاتیت های ویروسی بوده و پژوهش حاضر با هدف تعیین آگاهی و عملکرد پرسنل خدماتی بیمارستان های ایرانشهر در مورد هپاتیت B انجام شده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، کلیه پرسنل خدماتی شاغل در بیمارستان های ایرانشهرکه جمعا«70 نفر می باشند به روش آسان مبتنی بر هدف انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه پژوهشگر ساخته سه قسمتی بود شامل بخش اول 10 سوال دموگرافیک، بخش دوم 10سوال سنجش آگاهی و بخش سوم 10سوال بررسی عملکرد پرسنل خدماتی در رابطه با بیماری هپاتیت B که به روش مصاحبه توسط پژوهشگر تکمیل گردیده است و در نهایت نمرات سطح آگاهی به صورت (10-0 ضعیف،20-11 متوسط، 30-21خوب) و سطح عملکرد هم به طریق مشابه گزارش شده و اطلاعات بر اساس نرم افزار spss و با استفاده از آزمون های آماری کای دو، فیشر و من ویتنی تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد در نمونه مورد بررسی، میزان آگاهی ضعیف صفر درصد، آگاهی متوسط9/22درصد و آگاهی خوب1/77درصد بوده و میانگین سطح آگاهی در نمونه های مورد مطالعه، 43/4 ± 87 /22 به دست آمد. بیشترین سوالی که پاسخ درست داده شده(7/45درصد)، این بوده که» هپاتیت از راه عطسه و سرفه منتقل نمی شود«و کمترین آگاهی در رابطه با این دو عبارت بوده» بهترین راه تشخیص بیماری آزمایش خون است «و» مهمترین راه پیشگیری هپاتیت B رعایت نکات بهداشت فردی است «که 3/94درصد پاسخ نادرست داده اند. در زمینه عملکرد نمونه مورد مطالعه، نحوه عملکرد ضعیف صفر درصد و عملکرد متوسط 9/32 درصد و عملکرد خوب1/67 درصد بوده و میانگین نمره عملکرد درگروه مورد مطالعه، 22/4 ± 22/22 به دست آمده است. سطح آگاهی و نحوه عملکرد پرسنل خدماتی تنها با بیمارستان محل خدمت رابطه معنی داری داشته است(05 P
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده، میزان آگاهی و عملکرد در اکثر پرسنل خدماتی در بیمارستان های مورد مطالعه خوب بوده است و این نشان می دهد برگزاری برنامه های آموزشی در سطح بیمارستان ها موثر و مفید واقع شده پس مطلوب است با تشویق آن دسته از پرسنل خدماتی که عملکرد مناسبی در پیشگیری از عفونت و به خصوص هپاتیت B دارند(مانند دادن اضافه کار، تشویق کتبی یا شفاهی در مراسم و..) دیگران را هم به رعایت این نکات تشویق کرد.
    کلیدواژگان: آگاهی، عملکرد، هپاتیت B، پرسنل خدماتی، ایرانشهر
  • محمد الله توکلی، علی انصاری، رضا وزیری نژاد، مجید کاظمی صفحات 51-58
    زمینه و هدف
    نتایج ارزشیابی استادان یکی از عوامل موثر در تصمیم گیری های دانشگاه است. از آنجا که رتبه دانشگاه ها در امتحان علوم پایه نشان دهنده موفقیت آموزشی دانشگاه ها است، این بررسی به منظور تعیین همبستگی بین نمرات امتحان جامع علوم پایه پزشکی با نمرات ارزشیابی استادان گروه های آموزشی علوم پایه در دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی با بررسی پرونده آموزشی کلیه دانشجویانی که در آزمون علوم پایه تا سال 1388 شرکت کرده بودند، انجام شد. از یک چک لیست که شامل متغیرهای جنس، سن، معدل دوره علوم پایه، نمره امتحان جامع علوم پایه و نمره ارزشیابی استادان در دروس پایه بود، برای ثبت داده ها استفاده گردید. همبستگی بین داده ها با آزمون ضریب همبستگی پیرسون تعیین شد.
    یافته ها
    نمره آزمون علوم جامع پایه دانشجویان دختر و پسر تفاوت معنی داری نداشت اما معدل دوره علوم پایه دختران به طور معنی داری بییشتر از پسران بود. بیشترین همبستگی با نمره آزمون علوم پایه را معدل دوره علوم پایه و سپس به ترتیب دروس آسیب شناسی، آناتومی، زبان تخصصی و جنین شناسی داشتند. کمترین همبستگی با نمره آزمون علوم پایه مربوط به دروس فیزیک پزشکی، معارف اسلامی، تغذیه و روانشناسی بود.
    نتیجه گیری
    بین نمره آزمون علوم پایه دانشجویان با معدل دوره علوم پایه آنان و نیز اکثر دروس این دوره همبستگی معنی داری وجود دارد که بیانگر پایایی و اعتبار کیفیت ارزشیابی توسط اعضای هیات علمی این دانشگاه می باشد.
    کلیدواژگان: آزمون جامع علوم پایه، دوره علوم پایه، دانشجوی پزشکی، رفسنجان
|
  • F. Vaziri, M. Rambod Pages 1-6
    Background And Objective
    There are different views on the time of admission in parturient woman. Most of the specialists and medical centers delay the admission of the low risk parturient women until the onset of the active phase of labor to preven any unnecessary intervention in the process of labor. This study was conducted to compare the outcomes of labor in the hospitalized nulliparous women in latent and active phase and some related factors.
    Material And Methods
    This is a cross-sectional study. The subjects were selected by convenience sampling method. 188 hospitalized women in the latent phase and 285 parturient women in the active phase who were nulliparos, had spontaneously started labor, were at 37-41 weeks of gestation, with cephalic presentation, singleton pregnancy, and intact membranes were enrolled. The related data were collected and analyzed in SPSS using Chi–square and T–test.
    Results
    35.6% of hospitalized cases in the latent phase and 9.8% in the active phase had abnormal deliveries; a significant difference was shown by χ2 test (p=0.000). The mean age in the latent phase and active phase was 21.66±3.38 and 22.46±3.62 years, respectively, showing a significant difference (p=0.014). The mean of the time interval between the first exam to admission in the latent and active phase groups were 14.18±16.81 and 9.74±10.98 hours, respectively. The difference was significant by T-test. In the latent phase 18.1%(34) and the active phase groups 3.9% (11), there were meconium passing which resulted in abnormal delivery.(p=0.000)
    Conclusion
    This study indicates that there is probably a difference in the nature of labor between hospitalized women in the latent and active phases that lead to increased abnormal delivery. Could the delivery phobia and anxiety mechanisms caused labor disorder associated with prolongation of the expectant birth time? This is the question which was not answered in this study. However, it is recommended that this question to answered by either our or another research team in further studies.
    Keywords: Latent Phase, Labor, Nulliparous, Cesarean section
  • L., A Mehdipour, F. Asadi Pour, R. Pour Ravari, M. Ali Nasab, B. Sabbagh, F. Afzali, A. Saiiadi, H. Abbasian Pages 7-12
    Background And Objectives
    the knowledge of radiation workers about biological effect of ionization rays is the first essential subject of any diagnostic radiology process performance and in other hand having the radiation protection devices is the most important compulsory subject in radiology departments. Due to the of important role of radiation workers in protection of patient, again st irradiation we have tried to evaluate the knowledge of these groups in Rafsanjan radiology centers.
    Material And Methods
    In this descriptive study, the radiology technologist's including bachelors, associated diploma and experimental technicians have been studied using researcher, designed questionnaire. The knowledge and performance of samples about radiation protection is evaluated and data analyzed using SPSS soft ware.
    Results
    based on these findings, the level of knowledge of radiology technologists about radiation protection of patients were 78.5 % poor, 11 % average and 10.5 % good. The performance rate of this group also were 73.7 % poor, 26.3% average and not good values were observed.
    Conclusion
    Based on the results of our study due to the poor level of knowledge and performance of studied cases in this research and also important role of radiology technologists in this field, establishment of work shops in radiobiology and its related protections for essential.
    Keywords: radiation protection, radiology technologist, ionization radiations
  • M. Akbarbegloo, R. Bairami Pages 13-19
    B ackground and
    Objective
    Clinical education is an essential section of nursing education and duty of nursing colleges are teaching the nurses that have been ability to apply clinical service according to progressive in knowledge nowadays. In regarding to importance of trainers view in educational process and distinguish of problems for promotion of quality nursing service, therefore this study has done to assess view of students about clinical education and it’s problems.
    Materials And Methods
    This study is descriptive design and the study population consisted of 30 probationer nursing student in Nursing College, Khoy. Sampling method was census and data collected by using questionnaire. Validity of scale determined by content validity. Reliability of scale determined by Cronbach alpha.
    Results
    Results show that view of nursing student about “skills of patient education” (66.6%) and “skills of implementing nursing process” (55.2%) were weak. The most problems of clinical education were “following from bad habit” (56.7%), “lack of appropriate knowledge in units” (46.6%) and “amazing of student at time absent of instructor” (50%).
    Discussion
    The purpose of clinical education is promotion of service in society, however several problem are barriers for achieve this purpose. Therefore responsible of nursing education should pay attention to that.
    Keywords: nursing student, internship in the field, clinical education, educational problems
  • M. Labibi, F. Lori Goeeni, A. Golshiri, Mr Mokhtaree, Z. Shabani Pages 20-25
    Background And Objective
    Healthy individual’s nasopharynx is colonized with several organisms. In some situations. soch as inflammation tonsils or adenoid infection, the nasopharyngeal microbial natural make up messy and opportunistic pathogens will growth more and causes upper respiratory tract infection. Tonsillectomy should be performed in this condition. This study was designed to compare nasopharynx flora before and after tonsillectomy.
    Material And Methods
    In this prospective study, microbial culture obtained from pharynx of 50 Children between 3 to 8 years old with tonsillitis or adenoiditis and recurrent pharyngitis or nightly snoring candidate for Adeno(tonsillectomy). Microbial culture obtained before and at days 10th day and 30th following surgery. Data were analyzed with SPSS software.
    Results
    The average of age was 5.72. 56% of children were female and 44% male. Seven bacterial species isolated before surgery that reduce to six species at day 10th and four at day 30th study. Hemophillos influenza from 28% before surgery reduced to 10% at day 10th and 3% at day 30th after surgery. Staphylococcus areus from 26% before surgery reduced to 16% at day 10th and 10% at day 30th after surgery.
    Conclusion
    Adeno(tonsillectomy) is effective in reductiun of pharynx pathogens and revert to normal flora and can prevent recurrent infections of upper respiratory tract. More studies with a wider sample size and higher technology are needed for detection of differat microbial varieties..
    Keywords: microbial flora, pharynx, tonsillectomy
  • T. Sadeghi Pages 26-33
    Background
    one of basic principles in observance of patient right, is respect for independence, that careless of by nurses inparalell with limitation of physical ability arised from disease and hospitalization can causes situational, crisis in patient. This study aimed to assess the observance of independence in hospitalized teenagers during nursing care.
    Material And Methods
    In this descriptive study, the data were collected using convenience method sampling of 180, 12-18 years old hospitalized teenagers in hospitals of Tehran University of Medical Sciences which had criteria for enaeving is the study. Demographic data and observance of indenendeuce were collected by a questioner which was filled out by attended. Data we analysis with SPSS software and using man-whitney u and kruskal-wallis tests.
    Results
    More than one third of the studied teenagers (36.1%) were between 14-15 years old; more than half of them were males (53.3%). Findings shown from view paints Most of teeagers (66/7%) observance of their independence through nursing care is moderate. From view points of teenagers, t he most observanced expression about independence was phrases “presence of the favorite person as companion” and the least observance phrases were “choosing the bed and the room location with the teenager’s opinion”and “change the nurse if there is a tendency for”. Furthermore, results showed that there was a statistically significant difference between adolescents` perceptions and observance of their independence in demographic variables such as age, experience of hospitalization, number of hospitalizations, cause of hospitalization, duration of illness and duration of hospitalization.
    Conclusions
    The findings of this study indicated from view of teenagers observance of their independence through nursing care is low. Furthermore planning of educational courses for nurses about importance of independence and observance of it suggested.
    Keywords: autonomy, nurse, hospitalized adolescent, tehran
  • M. Shafiei, M. Hallakoei, S. Alidalaki, Z. Sagafi Pages 27-42
    Background And Objective
    Clinical education skills play the most important role in education of nursing systems worldwide. This study was performed to determine the facilitating and preventing factors in learning clinical skills from the viewpoints of third year students of Rafsanjan School of Nursing and Midwifery.
    Material And Methods
    In this descriptive cross-sectional study, 46 nursing students in their sixth semester were selected through convenience sampling method. A researcher designed questionnaire including questions about demographic characteristics and sq questions about facilitating and preventing factors in learning clinical skills were distributed among the samples. The questions included the areas of the relationships between the students, Staff, instructor and the patient; student’s satisfaction with the teaching methods of instructors and staff; teaching methods of theoretical and practical lessons; the facilities provided by the hospital and university; And instructors’ characteristics. The data was analyzed by SPSS software through descriptive statistics.
    Results
    The most facilitating factors in learning clinical skills belonged transferred responsibility to student (97.8 %), the educational environment provided by the instructors for experiencing clinical skills by students (95.6%), and the students support by staff and instructors'(93.4%) the opportunity to invent repeat deferent clinical skills (93.4%) and the instructor responsibility toward (86.9%) the opportunity to invent quest ional and answered. (86.9%). The most preventing factors in learning clinical skills were the lake of reaction trust between by staff to student (91.3%) the lack of students support by staff (89.1%), The lack of patients and student (73.9%) the fear of question in student in the ward (69.5%), and staff's bad behaviour (67.4%).
    Conclusion
    Students were satisfied with the items in different areas but they were not satisfied with the relationship between staff and them selves, and also the way that instructors presented the practical and theoretical skills. They mentioned these factors as the preventing factors which affect their clinical learning. It is recommended to revise clinical education and take some appropriate action in order to provide a proper clinical education environment.
    Keywords: Nursing student, Clinical skills, Facilitating factors, Preventing factors
  • N. Mohammadinia, M. Rezaei, H. Sharifi, S. Salaryan, S. Abbaszadeh Pages 43-50
    Introduction and
    Objective
    Viral hepatitis are among five infect lovs factors and cause of death worldwide.They one the most cause of death in at least one million people early. Hepatitis B (HB) is the most common type of viral hepatitis. The aim of this study was determine the awareness and practice of Iranshahr hospitals staff regarding hepatitis B In 2010
    Materials And Methods
    This research is cruss- sectional study. The participations were all of the health care staff of Iranshahr hospitals. To collect the data a questionnaire was made by researcher in three parts. The first part had 10 demographic questions, second part had 10 awareness measurement questions and third part contains 10 practice assessment questions. There were 70 participitants and questionnaires were filled by interview. Data were analyzed with analytic –descriptive statistical methods by SPSS 14 software.
    Results
    Analysis of our data showed that 0% participitants had weak awareness, 22/9% had moderate awareness and 77/1% had good awareness about HB. The mean of awareness scores was 22/87 ± 4/43.The most of correct answer was about "HB was not transmitted by cough and sneezing "(45/7%). The least of correct answer was about "the best way of HB diagnosis is blood test" and" The most important of preventation method for HB is respect to personal health" that 94.3% was incorrect. as result about practice: Have not any participitants weak practice 0%, 32/9% had moderate practice and 67/1% had good Practice. The mean of practice scores was 22/22 ± 4/22. There was a significant relation between hospital staff awareness and practice (p<0.05).
    Conclusion
    Awareness and practice in the most of staff was good. Which shows that educational courses in hospitals was effective and then we had to aware staff to roles and regulation about of preventation from infection specially hepatitis B.
    Keywords: hepatitis B, awareness, practice, staff
  • M. Allahtavakoli, A. Ansari, R. Vazerinejad, M. Kazemi Pages 51-58
    Background And Objectives
    Result of academic members’ evaluations affects the university decision-makings. Since scores in basic-science exam represent the successfulness of universities. In the current study correlation between comprehensive basic –science exam and the scores which evaluated by academic members of basic sciences departments in medical students were investigated.
    Materials And Methods
    This descriptive study was conducted by educational files of all students that were enrolled in comprehensive basic-science exam from laa6to 2009. A checklist was used for data collection for each medical student which included age, sex, average scores of basic science, score of comprehensive basic-science and scores of basic courses evaluated by the academic members. Correlations among data were determined by Pearson’s coefficient test.
    Results
    While there were no significantly difference between comprehensive basic scores of male and female medical students, average scores of basic science of females were significantly higher than males. Average of basic science score, pathology, anatomy, medical English and embryology had the most correlation with the comprehensive basic-science exam, respectively. The least correlations with comprehensive basic-science exam were related to medical physics, Islamic knowledge and psychology courses, respectively.
    Conclusion
    There is a significant correlation between comprehensive basic-science exam and most scores of basic science stage indicating quality of evaluation by academic members is valid and reliable.
    Keywords: Comprehensive basic –science exam, Basic sciences stage, medical student, Rafsanjan