فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های راهبردی سیاست
پیاپی 9 (تابستان 1393)

  • بهای روی جلد: 36,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/06/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهدی ناظمی اردکانی*، مهدی داودی، احمد علی امامی صفحات 9-26
    انقلاب اسلامی ایران یکی از متغیرهای مهمی است که در چند دهه ی اخیر منجر به ایجاد نگرشجدید نسبت به اسلام در جهان شده است. این انقلاب بر اساس رویکرد فرهنگی در صدد ایجادهمگرایی فرهنگی در میان جوامع اسلامی در جهان میباشد و معتقد است که؛ از مهمترین عواملیکه میتواند کشورهای مسلمان را به یک انسجام درونی و اجماع جهانی فرا خواند همانا تاکید برمشترکات دینی و تعامل حول آنها است. از اینرو دعوت به وحدت اسلامی بر اساس تعالیم الهیاسلام از طرف بنیان گذار انقلاب اسلامی مطرح می شود. این امر در اصول توحید، اسلامی بو دن،وحدت و انسجام، عدالت و مبارزه با ظلم و.. که برگرفته از اسلام و در بطن ایدئولوژی جمهوریاسلامی است نمود می یابد و آرمان هایی نظیر اندیشه ی امامت، بسط عدالت، نابودی ظلم و ستم،نیل به سعادت برای همه ی انسانها و در نهایت، آرمان جهانی با کانون محوری اسلام را در نظردارد.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، همگرایی فرهنگی، امام خمینی، وحدت، آرمان جهانی
  • غلامرضا خواجه سروی*، حسن زارعی محمود آبادی صفحات 27-63
    تصمیم گیری و اداره ی یک کشور بر پایه ی «مصلحت عمومی» جان و جوهر سیاست را تشکیل می دهد. زیرا سیاست در اصل عهده دار ساماندهی امور عمومی و همگانی است. مشاهده ی سیاست و حکومت در کشورهای اسلامی، انسان را به این نتیجه می رساند که یکی از مسائل و آسیب های جدی سیاست و حکومت در اغلب کشورهای مسلمان و از جمله کشور ما ایران؛ کمرنگ بودن و نقصان «فرهنگ سیاسی معطوف به مصلحت عمومی» آن هم در سطح فرمانروایان آن کشورها می باشد. همین موضوع «پروبلم» یا «مساله» این پژوهش را تشکیل میدهد. همچنین سیاست و حکومت و بنابراین نوع ساماندهی اجتماع، تحت تاثیر فرهنگ سیاسی مردم و به ویژه فرمانروایان است. بنابراین هر نوع ساماندهی مطلوب اجتماع برای رسیدن به اهداف الهی و انسانی، مستلزم شناخت فرهنگ سیاسی متناسب و متناظر با نظم سیاسی مطلوب و مورد نظر از طریق دسترسی به آبشخورهای اصلی؛ آن است. تا آن جا که به کشور ما مربوط می شود یکی از این آبشخورهای اصلی منشور شیعی حکومت یا فرمان امام علی (ع) به مالک اشتر در مورد آداب ملک و تدبیر حکومت است. از این قرار سوال اصلی این پژوهش عبارت است از: مهمترین مولفه های فرهنگ سیاسی مطلوب در فرمان امام علی(ع) به مالک اشتر کدام است؟ فرضیهی اصلی این پژوهش نیز از این قرار است: مهمترین است. «مصلحت عمومی» مولفه ی فرهنگ سیاسی مطلوب در فرمان امام علی (ع) به مالک اشتر همانا روش تحقیق این پژوهش نیز توصیفی- تحلیلی میباشد.
    کلیدواژگان: عهدنامه ی مالک اشتر، امام علی(ع)، فرهنگ سیاسی، مصلحت عمومی
  • عباسعلی رهبر* صفحات 65-93
    توسعه سیری است که متضمن بهبود مداوم همه ی عرصه های زندگی انسانی اعم از مادی و معنوی می باشد و انسان می بایست در غایت توسعه به حیاتی متکی به توانایی های خود و فرهنگ انسانی خویش به همراه گسترش دایره ی انتخاب مثبت دست یابد. توسعه از دو جهت تاریخی و اهداف توسعه قابل بررسی است که در سیر خطی جبری اندیشه ی اسلامی آن را به چالش می کشاند، ولی در سیر فرهنگی- آرمانی، توسعه اساسا یک فرایند منحصر به فردی است که ضمن بهره گیری از مخرج مشترک اصول عقلانی و ثابت توسعه با توجه به فرهنگ آن جامعه قابل بهره برداری و وصول می باشد. فرهنگ هویتی انسانی دارد و قوام آن به آگاهی عزم و اراده ی انسان ها وابسته می باشد. انسان هایی که کلیدی ترین عنصر در توسعه ی یک جامعه هستند. لذا توسعه یافتگی، که یک تصمیم سیاسی و حکومتی است، نیاز به زمینه سازی های فرهنگی دارد. نگاه به انسان، جامعه، دین، زندگی و زمان میتواند عامل مهمی در تحلیل و تفسیر منطقی توسعه ی سیاسی از یک طرف و بقاء نهادینه شدن سیاست از طرف دیگر باشد. در این میان، فرهنگ سیاسی شیعه که پیوند منطقی وتعامل مثبت دیانت وسیاست را مد لحاظ قرار میدهد معتقد است که میتوان با عناصر و مولفه های بنیادین عقلانیت، آزادی و اجتهاد پویا ضمن حفظ مبانی و اصول دین مبین اسلام، کارآمدی و کارایی آن را در عرص هی عام توسعه و خاص توسعه ی سیاسی ارتقا بخشید.
    کلیدواژگان: فرهنگ، فرهنگ سیاسی، ساخت اجتماعی، فرهنگ سیاسی شیعه، توسعه ی سیاسی، عقلانیت
  • جعفر هزار جریبی، غلامرضا کریمی، عباس فرهادی* صفحات 95-119
    این مقاله به بررسی عوامل موثر بر روند جامعه پذیری سیاسی دانشجویان پرداخته است که طی آن تاثیر تشکل های سیاسی درون دانشگاهی و برون دانشگاهی (همچون احزاب و شخصیت های سیاسی) و همچنین سیاست های وزارت علوم، تحقیقات و فناوری بر این روند مورد مطالعه قرار گرفته است. اطلاعات پژوهش نیز با روش پیمایشی، از نمونه ای با حجم 1210 نفر از میان دانشگاه های دولتی سراسر کشور با روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب و جمع آوری شده و تحلیل آن ها نیز با نرم افزار spss در سال 1392 انجام شده است. نتایج مربوط به بررسی این فرضیات نشان می دهد که تشکل های سیاسی درون دانشگاهی تاثیری مثبت بر روند جامعه پذیری سیاسی دانشجویان داشته است و تشکل های سیاسی برون دانشگاهی همچون احزاب و شخصیت های سیاسی نتوانسته اند تاثیرگذاری عمده ای بر این روند داشته باشند. همچنین سیاست ها و برنامه های وزارت علوم نیز نتوانسته اند روندی غالب در جامعه پذیری سیاسی دانشجویان داشته باشند.
    کلیدواژگان: جامعه پذیری سیاسی، دانشجویان، تشکل و نهاد سیاسی، شخصیت های سیاسی
  • سید امیر مسعود شهرام نیا، راضیه مهرابی کوشکی*، مهدیه پور رنجبر صفحات 121-141
    بررسی میزان هویت ملی جوانان به عنوان مهمترین، مشروع ترین و فراگیرترین نوع هویت جمعی و مطالعه ی عوامل تاثیرگذار بر آن، یکی از موضوعاتی است که همواره مورد اهتمام جامعه شناسان و اندیشمندان حوزه سیاست بوده است و دغدغه ی اصلی در این زمینه، حفظ و افزایش احساس تعلق و تعهد شهروندان به ویژه جوانان و دانشجویان به نمادهایی چون تاریخ، فرهنگ، سرزمین و نظام سیاسی می باشد. یکی از مواردی که کمتر مورد تدقیق نظری و تجربی قرارگرفته، تاثیر شبکه های اجتماعی بر هویت ملی افراد است. شبکه هایی که بر ارتباطات و تعاملات درون گروهی و برون گروهی افراد احاطه شده و به نظر میرسد بر میزان هویت ملی و انسجام ملی آنان تاثیرگذار باشد. لذا این پژوهش به دنبال بررسی و مطالعه ی این مساله است که آیا شبکه های اجتماعی می تواند بر هویت ملی دانشجویان تاثیرگذار باشد و میزان آن چه اندازه است؟ روش به کار رفته در این پژوهش، پیمایشی بوده و داده ها با استفاده از ابزار پرسشنامه در میان 294 نمونه از دانشجویان دانشگاه اصفهان در سال تحصیلی 92-1393 1392 استخراج، اعتبار آن، به روش صوری، و پایایی آن، به کمک آماره آلفای کرونباخ سنجیده شد و از طریق نرم افزار SPSS22، تجزیه و تحلیل گردید. یافته های این مطالعه نشان می دهد رابطه ی شبکه های برون گروهی با ابعاد چهارگانهی هویت ملی؛ یعنی هویت فرهنگی- اجتماعی؛ تاریخی، سیاسی و سرزمینی معنادار و قوی میباشد و شبکه های مذکور به ترتیب بر هویت فرهنگی- اجتماعی؛ هویت سیاسی؛ هویت تاریخی و هویت سرزمینی بیشترین تاثیر را داشته اند. همچنین با وجود تاثیر شبکه های اجتماعی درون گروهی بر هویت سیاسی و فرهنگی- اجتماعی، مقدار کل بدست آمده، وجود رابطه ی میان هویت ملی دانشجویان و شبکه های درون گروهی را تایید نکرد.
    کلیدواژگان: سرمایه ی اجتماعی، پیوندهای قوی، پیوندهای ضعیف، شبکه های اجتماعی، هویت ملی
  • رضا سیمبر*، روح الله قاسمیان صفحات 143-178
    آنچه که در نوشته ی حاضر به طور مفصل مورد بحث قرار گرفته، بررسی چرایی و دلایل تبدیل شدن سوریه به یک مسئله ی مهم امنیتی برای ایران است. با توجه به روابط تاریخی بین ایران و سوریه، ظهور بحران در این کشور، ایران را به تکاپویی سخت و سنگین برای مقابله با قدرت غرب واداشته است چرا که کوتاهی در این امر بهایی گزاف را برای جمهوری اسلامی ایران به همراه خواهد داشت. مقاله ی حاضر چهار دلیل مهم را که به عنوان دلایل اهمیت امنیتی سوریه برای ایران محسوب میشوند، مورد بحث و بررسی قرار داده است. سوریه به عنوان سد نفوذ سیاست های ضد ایرانی آمریکا در خاورمیانه، هم مرز بودن با حزب الله و اسرائیل، و همچنین به عنوان محلی برای اتخاذ استراتژی دفاع – تهاجم ایدئولوژیک، و قرارگرفتن در محل تلاقی و اتصال دو ایدئولوژی ایران اسلامی و ناسیونالیسم عربی می توانند عوامل اصلی شکل دهی به محیط امنیتی ایران و سوریه باشند. سوریه به عنوان متحد ایران برای جلوگیری از دستبرد کامل منطقه توسط غرب، میتواند به عنوان یک عامل کلیدی و با توجه به چهار مولفه ی ذکر شده، حمایت همه جانبه ی ایران از سوریه را در خلال بحران سوریه توجیه و بازتعریف کند.
    کلیدواژگان: امنیت ملی، استراتژی دفاع - تهاجم، لیبرال دموکراسی، ناسیونالیسم عربی، مکتب کپنهاگ
  • حسن دهشیار* صفحات 179-201
    رویارویی روسیه و اوکراین، دو غول جغرافیایی در قاره ی اروپا در فرایند الحاق شبه جزیره ی کریمه به روسیه دور از انتظار نبود. ناتوانی اوکراین درحفظ تمامیت ارضی و توفیق روسیه در الحاق بخشی از اوکراین به خاک خود در چارچوب یک قرائت متنی از شرایط، شک لگیری بحران را قابل فهم می سازد. مقاله بر اساس این ایده نگارش یافته که سه مولفه ی متم ایز در شکل دادن به رویارویی روسیه و اوکراین در رابطه با الحاق شبه جزیره ی کریمه نقش قاطع ایفا نمودند. تنیدگی این سه مولفه؛ چرایی بحران را قابل فهم می سازد. سوال مطرح شده این می باشد که مولفه های کلیدی تعیین کننده ی رویارویی اوکراین و روسیه چه هستند. در این رابطه باید بیان نمود که وجودگسل های وسیع داخلی در اوکراین و ازسویی دیگر درک تاریخی روس ها از شرایط و اعتقادآنها به منطق ژئوپولیتیکی قدرت در شکل دادن به بحران نقش بسیا ر تعیین کنند های ایف ا نمودند.
    کلیدواژگان: گسل های تاریخی، توافقنامه تجاری، تنیدگی تاریخی، منطق ژئوپولیتیک قدرت
|
  • Mehdi Nazemi Ardakani*, Mehdi Davoodi, Ahmad Ali Emami Pages 9-26
    Islamic Revolution of Iran is one of the most important variables in recent decades that have led to a new attitude towards Islam in the world. The Cultural Revolution is based on an approach to develop cultural convergence between Islamic communities in the world and believes that the most important factors that can make an internal coherence and consensus among Muslim nations are religious commonalities and interactions among them. Hence, the call for Islamic unity based on divine teachings of Islam comes from the founder of the Islamic Revolution. This is the principle of monotheism, Islam, unity and solidarity, justice and fighting oppression, etc., which is derived from Islam and Islamic ideology. Such ideas and ideals of leadership, Justice, and confronting oppression, to achieve prosperity for all humans and the universal ideals of Islam are a central focus of the Islamic Revolution.
    Keywords: Islamic Revolution, Cultural Convergence, Imam Khomeini, the Unity, World ideals
  • Gholam Reza Khajehsarvy*, Hassan Zarei Mahmoud Abadi Pages 27-63
    From the very beginning, The Republic Islamic of Iran was looking for reorganizing the society and “the well-living” in order to build a society based on justice and virtues. It that matter, the main policy is organizing the social affairs. Policy, government and the way of organizing the society are highly influenced by the political culture of the people and the government. In order to reach virtual and human purposes, any successful organization of the society, needs recognition of the desirable political culture which comes from its mainroots. In this article, it is claimed that, according to the order of Imam Ali (peace be upon him) to Malik Ashtar, leaders presence and their hard work for “public interests” are among the most important criteria of appropriate political culture at the level of leadership.
    Keywords: The order of Imam Ali (peace be upon him) to Malik Ashtar, Political culture, Public interest
  • Abbas Ali Rahbar* Pages 65-93
    Development is a course ensuring constant improvements in all realms of human life, both material and spiritual, humans should, in ultimate development, achieve a life relying upon their abilities and human culture along with expansion of circle of positive options. Development could be discussed both historically and in terms of developmental goals and is challenged by the Islamic thought in a compulsory course, but in the cultural-ideal course, development is fundamentally a unique process which not only benefits from the common denominator of the rational, fixed principles of development, but may also be applied given the social culture. Culture is a human entity and its survival depends on human's awareness, determination and will – the humans who are the key elements in a society. Therefore, achieving well-developed conditions, which is a political and governmental decision, needs cultural foundations. Viewing humans, society, religion, life and time can serve as an important factor in logical analysis and interpretation of political development on the one hand, and surviving institutionalization of politics on the other. Meanwhile, Shiite political culture which considers a logical link and positive interaction between religiosity and politics believes that using the fundamental elements and components of rationality, freedom, and dynamic endeavors, one could not only maintain the fundamentals and principles of Islam but also promote its efficiency in relation to development in general and political development in particular.
    Keywords: Culture, Political Culture, Social Structure, Shia Political Culture, Political Development, Rationality
  • Jafar Hezarjaribi, Gholamreza Karimi, Abbas Farhadi* Pages 95-119
    This paper examines the Factors influencing the process of political socialization of students. Effects of the political parties within the university and outside the university (such as political parties and political figures); and the policies of the Ministry of Science, Research and Technology, on the process of political socialization of students has been studied. Details of the survey have been collected from a sample size of 1210 individuals among public universities nationwide and purified with the method of Stratified sampling. Data analysiswas also performed with "SPSS" software in 1392. The results of the study revealed these assumptions: The political parties within the college had a positive impact on the process of political socialization; andoff-campus parties and political organizations such as parties and political figures and the policies of the Ministry of Science, Failed to have a major impact on political socialization of students.
    Keywords: Political socialization, Students, Organizations, political institutions, Political figures
  • Amir Masoud Shahramnia, Razieh Mehrabi Koushki*, Mahdieh Pourranjbar Pages 121-141
    Evaluation of the youth national Identity as the most vital, the most legitimate and the most common type of collective identity, and the study of the factors influencing it, is one of the issues that have been the constant concern of sociologists and political thinkers. The main concern in this respect is to preserve and enhance the citizens’, especially the youth, sense of belonging and commitment to concepts such as history, culture, state and the political system. One of the things that have come scarcely into theoretical and empirical examination is the impact of social networking on a National Identity. Networks intensely touch the intra-group and inter-group interactions and communications of people and seem to influence national identity and national consolidation. This study aims to investigate the issue of whether social networks can affect students’ national identity and how much they do so. The method used is survey and data were collected using questionnaires distributed among a sample of 294 university students in 2013-2014. Their reliability was calculated in formal methods, and their validity was assessed using Cronbach's alpha, and finally, they were analyzed by 22SPSS software. The findings of this study suggest that there is strong and significant relationship between inter-group networks and four dimensions of national identity, namely, the socio-cultural, historical, political and territorial identity. The abovementioned networks have more impact on the socio-cultural, political, historical, and territorial identity, respectively. Also, despite the impact of intragroup social networks on political and socio-cultural identity, the total value did not confirm any correlation between students’ national identity and intra-group networks.
    Keywords: Social Capital, Strong Connections, Weak Connections, Social Networks, National Identity
  • Reza Simbar*, Roohullah Ghasemian Pages 143-178
    The main focus of detailed discussions in this essay was studying the reasons that caused Syria to turn into an important security issue for Iran. Given the long history of relations between the two, the emergence of this crisis has activated Iran heavily and roughly to prevent and confront the West's power since lagging in this issue will impose heavy prices on the Islamic Republic of Iran. The current essay has studied four important reasons for the security importance of Syria to Iran; Syria as a dam against the infiltration of the US anti-Iran policies in the Middle-East, Syria's common borders with Hezbollahand Israel, Syria as a place for adopting ideological defense-invasion strategy and its stance in the confluence point of the Islamic Iran and the Arab nationalism ideologies can be the main elements for forming Iran-Syrian security relations. As Iran's ally, Syria can be a key factor in preventing the West's complete plundering of the region and given the four aforementioned components, it can justify and redefine Iran's all-out support for Syria during the crisis in the country.
    Keywords: National security, Defense, invasion strategy, Liberal democracy, Arab nationalism, Copenhagen school
  • Hassan Dahshiar* Pages 179-201
    Confrontation between Russia and Ukraine, two geographical giants in European continent, was not unexpected during the process of Crimea peninsula annexation to Russia. The article is written with emphasizing upon the idea that three variables played significant roles in creating the logic to annex the Crimea peninsula. The main question of the article focuses on the essential components of the confrontation between Russia and Ukraine. The hypothesis of the article explains that presence of massive domestic fault lines inUkraine, Russia’s historical understanding of the situation and Russian adherence to the logic of power geopolitics played important roles in shaping the crisis.
    Keywords: Domestic Fault Lines, Trade Agreement, Historical Interlacing, Logic of Power Geopolitics