فهرست مطالب

علوم پزشکی رازی - سال بیست و یکم شماره 10 (پیاپی 127، دی 1393)

مجله علوم پزشکی رازی
سال بیست و یکم شماره 10 (پیاپی 127، دی 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/25
  • تعداد عناوین: 11
|
  • حمید مقدسی، مهران کامکارحقیقی * صفحات 1-11
    زمینه و هدف

    توسعه فنآوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) موجب پیدایش پدیده سازمان های مجازی شده است. یکی از انواع سازمان های مجازی که نسخه دیجیتال خدمات واطلاعات یک بیمارستان را ارائه می دهد، بیمارستان مجازی است. اصطلاح بیمارستان مجازی از لحاظ تاریخی منحصرا به معنی بیمارستان نبوده و مفاهیم دیگری را نیز تحت پوشش خود قرار می دهد. هدف این مطالعه بررسی سیر مفهومی و عملی بیمارستان مجازی است. به این منظور متون مختلفی از دهه 50 میلادی بررسی شده و چهار برداشت از لحاظ مفهومی مشخص گردیده است. از لحاظ عملی نیز اقداماتی متناسب با هر یک از این برداشت ها صورت گرفته که به آن ها اشاره شده است.

    روش کار

    این مطالعه از نوع مروری بوده و با استفاده از جستجوی جامع مقالات و وب سایت های متعدد در پایگاه های اطلاعاتی Pubmed، Web of Science و Google Scholar جمع آوری و وارد مطالعه گردید است.

    یافته ها

    برداشت از مفهوم بیمارستان مجازی در طول زمان متفاوت بوده و تجربیات پیاده سازی شده بیمارستان مجازی با برداشت های متفاوت در کشورهای متفاوت وجود دارد. در ابتدا بیمارستان مجازی به کتابخانه دیجیتال علوم پزشکی اشاره می کرد. سپس به عنوان سازمانی برای ارائه خدمات مشاوره پزشکی از راه دور مطرح شد و پس از آن به جای دانشگاه مجازی پزشکی به کار رفته است. در دهه اول قرن بیست و یکم مفهوم بیمارستان مجازی به شکل بایسته خود در آمده و به یک محیط سه بعدی مبتنی بر واقعیت مجازی اشاره دارد. از جمله کشورهایی که با این برداشت اقدام به پیاده سازی بیمارستان مجازی کردند می توان به کشورهای آلمان، انگلستان، ایالات متحده آمریکا، نیوزیلند، چین و سنگاپور اشاره کرد.

    نتیجه گیری

    می توان پیش بینی کرد که در آینده با رشد تکنیک واقعیت مجازی و توسعه نانوالکترونیک، «سیستم های مراقبت در محل» پیشرفته ای تولید خواهد شد که بوسیله آن ها تعامل میان پزشک و بیمار به گونه ای است که بیمار احساس می کند واقعا در بیمارستان حضور دارد و قابلیت پیگیری و مراقبت از بیمار توسط بیمارستان مجازی مقدور بوده و در موارد غیر ضروری جایگزین بستری کردن بیماران در بیمارستان های واقعی باشد.

    کلیدواژگان: بیمارستان مجازی، سلامت الکترونیک، پزشکی از راه دور
  • عیسی محمدی زیدی، امیر پاکپور حاجی آقا، بنفشه محمدی زیدی صفحات 12-23
    زمینه و هدف
    شیردهی به علت ارتباط نزدیکی که با سلامت نوزاد دارد، روشی توصیه شده جهت تغذیه شیرخوار می باشد. با این حال، بسیاری از زنان یا مایل به شیردهی نیستند و یا آنهایی که شیردهی را آغاز می کنند، نمی توانند استاندارد های مورد نظر را در طول شیردهی اتخاذ نمایند. به منظور بررسی و تشریح عوامل تاثیرگذار بر شیردهی مادران نیازمند استفاده از نظریه هستیم. یکی از نظریه های پرکابرد نظریه رفتار برنامه ریزی شده است. هدف مطالعه حاضر بررسی اثربخشی مداخله آموزشی با کاربرد نظریه رفتار برنامه ریزی شده در تداوم تغذیه با شیر مادر در زنان نخست زا در شهر تنکابن است.
    روش کار
    این پژوهش یک مطالعه نیمه تجربی شاهددار تصادفی است که بر روی 110 نفر از مادران مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر تنکابن انجام شد. این مادران نخست زا در ماه های هفتم و هشتم بارداری با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی از 2 مرکز از بین مراکز بهداشتی درمانی مرکزی شهر تنکابن انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه کنترل و آزمون قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها یک پرسشنامه محقق ساخته بود که از دو قسمت سوالات دموگرافیک و سازه های نظریه رفتار برنامه ریزی شده شامل آگاهی، نگرش، هنجار انتزاعی، خودکارآمدی، قصد و رفتار بودند. روایی صوری و محتوایی سوالات توسط پانل خبرگان تعیین شد و ضریب آلفای کرونباخ و ضریب آزمون بازآزمون نیز توافق درونی و پایایی سوالات را تایید کرد. به مادران گروه تجربی آموزش هایی بر اساس سازه های نظریه رفتار برنامه ریزی شده درباره چگونگی تغذیه صحیح شیرخوار با شیر مادر، فواید تغذیه انحصاری با شیرمادر، خصوصیات تغذیه ای نوزادان کم وزن، دفعات و طول مدت شیردهی و نحوه ذخیره نمودن شیرمادر در مادران شاغل صورت پذیرفت. داده ها در 2 مقطع زمانی 2 ماه قبل از زایمان و 4 ماه پس از زایمان به هنگام مراجعه به مرکز بهداشتی درمانی گردآوری شد. به منظور آنالیز داده ها از آزمون های کای اسکوئر، تی زوجی و مستقل و آنالیز واریانس دو طرفه استفاده شد. سطح معناداری 95/0 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    میانگین سن مادران شرکت کننده در این مطالعه در گروه آزمون و کنترل به ترتیب 21/2 ± 84/23 و 83/2 ± 59/23 سال بود. به ترتیب 60 درصد (33نفر) و 64/63 درصد (35نفر) از مادران گروه های آزمون و کنترل وضعیت اقتصادی متوسط داشتند. که قبل از اجرای برنامه آموزشی بین دو گروه آزمون و کنترل از نظر سازه های نظریه رفتار برنامه ریزی شده تفاوت آماری معناداری وجود نداشت (05/0p>). اما با اجرای مداخله آموزشی بر اساس TPB، شاهد افزایش معنادار در نگرش، هنجار انتزاعی، کنترل رفتاری درک شده، خودکارآمدی، قصد رفتاری (001/0>p) و رفتار (004/0=p) بودیم این در حالی است که در گروه کنترل تغییر معناداری دیده نشد. رفتار شیردهی در مقطع زمانی قبل از مداخله آموزشی بین دو گروه تفاوت معناداری نداشت. با اجرای برنامه آموزشی تغییر معنادار در رفتار شیردهی در گروه آزمون مشاهده گردید به طوری که در گروه آزمون تعداد مادرانی که اقدام به شیردهی انحصاری کودک خود می نمودند 9/30 درصد (17 نفر) افزایش پیدا کرد (003/0= p). این در حالی است که در گروه کنترل تغییرات ایجاد شده در وضعیت شیردهی مادران نخست زا معنادار نبود.
    نتیجه گیری
    پژوهش حاضر نشان داد که نظریه رفتار برنامه ریزی شده یک نظریه مناسب برای توضیح تاثیر عوامل روانی اجتماعی برای طراحی و اجرای برنامه های آموزشی با هدف تداوم شیردهی انحصاری با شیر مادر هستند.
    کلیدواژگان: نظریه رفتار برنامه ریزی شده، رفتار شیردهی، زنان باردار، آموزش
  • زیبا نوروزی *، مسعود محمدی صفحات 24-30
    زمینه و هدف

    یکی از اختلالات روانشناختی در حاملگی و دوره ی پس از آن، افسردگی پس از زایمان می باشد که تهدیدی بر امنیت و سلامت مادر و نوزاد است. این مطالعه با هدف پیش بینی افسردگی پس از زایمان بر اساس پیوند والدینی، سابقه اضطراب و افسردگی در زنان زایمان کرده مراکز بهداشتی – درمانی شهرستان شیراز انجام گردید.

    روش کار

    تعداد 120 زن زایمان کرده مبتلا به افسردگی پس از زایمان با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس از بین افراد زایمان کرده در بیمارستان های شهر شیراز انتخاب شدند. پرسشنامه پیوند والدینی (PBI)، پرسشنامه ی افسردگی پس از زایمان (ادینبورگ)، چک لیست اضطراب و افسردگی با استفاده از معیارهای تشخیصی IV-IR DSMاختلال های اضطرابی و خلقی، ابزارهای پژوهش حاضر را تشکیل دادند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 تحلیل گردید. در این پژوهش از تحلیل رگرسیون خطی چندگانه و همبستگی پیرسون استفاده شد.

    یافته ها

    به کارگیری مدل رگرسیون خطی نشان داد که محافظت بیش از حد پدر (001/0<ρ) و مراقبت مادر(001/0<ρ) با توجه به مقدار ضریب تعیین (44/0=R2)، می توان نتیجه گرفت که محافظت بیش از حد پدر و مراقبت مادر، 44% از واریانس افسردگی پس از زایمان را تبیین می نماید. یعنی 44% از تغییرات افسردگی پس از زایمان مربوط به محافظت بیش از حد پدر و مراقبت مادر است.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون نشان داد که مولفه های محافظت بیش از حد پدر و مراقبت مادر قادر به پیش بینی افسردگی پس از زایمان هستند. به طور کلی نتایج این پژوهش نشان داد که نحوه ارتباط عاطفی بین والدین و فرزندان آنها منجر به شکل گیری اختلالات روانی در فرزندان در دوره های مختلف زندگی می شود.

    کلیدواژگان: افسردگی پس از زایمان، پیوند والدینی، سابقه اضطراب و افسردگی
  • لاله امانی، سمیه سلیمان زاده مقدم، مسعود رودباری، رویا روستاپور، مرضیه آرمات، عبدالعزیز رستگار لاری صفحات 31-38
    زمینه و هدف
    سوختگی از مهمترین دلایل مرگ به حساب می آید و مطالعات نشان می دهد که پیشگیری بهترین روش برای کاهش مرگ و میر ناشی از سوختگی می باشد. بنابراین این مطالعه با هدف بررسی های اپیدمیولوژیکی بیماران سوختگی و همچنین ارزیابی ارتباط بین متغیرهای مختلف با سوختگی، انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه بر روی 335 بیمار به صورت مقطعی، توصیفی از مرداد 1391 تا فروردین 1392 در بیمارستان شهید مطهری تهران انجام گرفت و اطلاعات مربوطه شامل سن، جنس، درصد سوختگی، علت سوختگی، مدت زمان بستری، درجه سوختگی و میزان مرگ و میر بیماران از پرونده بیماران با به کارگیری روش های آمار توصیفی شامل شاخص های گرایش مرکزی و شاخص های پراکندگی و همچنین از آمار استنباطی شامل کای دو، فیشر و یومن ویتنی مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    از تعداد 335 بیمار، 258(5/77%) مرد و بقیه زن بودند. 34 (1/10%) بیمار از 335 بیمار بستری در بیمارستان فوت کردند. 5/86% (287) بیماران دارای سطح سوختگی زیر 40% بودند. در این مطالعه انفجار و آب جوش به ترتیب بالاترین علل سوختگی محسوب می شود. هم چنین دوره مدت زمان بستری بودن در بیمارستان از 105-1 روز با میانگین 13روز بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به میزان بالای سوختگی ها تلاش جهت شناخت عوامل موثر در سوختگی ها، پیشگیری و آموزش های پیشگیرانه می تواند گام موثری در جهت کنترل و کاهش این معضل جهانی باشد.
    کلیدواژگان: سوختگی، اپیدمیولوژی، مرگ و میر
  • شایسته زنجیران، احمد برجعلی، آدیس کراسکیان صفحات 39-51
    زمینه و هدف
    سالمندان یکی از گروه های اجتماعی رو به رشد در جوامع امروزی می باشند که با توجه به هرم سنی کشور اهمیت روزافزونی یافته اند. مطالعه ی حاضر با هدف ارزیابی اثربخشی آموزش گروهی معنادرمانی بر کیفیت زندگی و سلامت عمومی زنان سالمند می باشد.
    روش کار
    جامعه آماری شامل تمام سالمندان زن ساکن در آسایشگاه های خصوصی شهرستان شهریار می باشد. تعیین نمونه آماری به صورت در دسترس و در دو گروه صورت گرفته است (24نفر). گروه کنترل مراقبت های عادی پرستاری را دریافت کرده اند و گروه آزمایش، تحت آموزش معنادرمانی گروهی قرار گرفتند (طی 10 جلسه، در طول 5 هفته، هر جلسه به مدت2 ساعت). از پرسشنامه های کیفیت زندگی سالمندان (لیپاد) و سلامت عمومی (GHQ-28) برای سنجش اثربخشی آموزش ها استفاده شد. برای توصیف داده ها از میانگین و انحراف استاندارد وبرای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس و در سطح معناداری(P<0/05)استفاده شد.
    یافته ها
    داده ها حاکی از تفاوت معنادار بین نتایج پیش آزمون و پس آزمون گروه آزمایش بود، این تفاوت معنادار میان نتایج پس آزمون گروه آزمایش و گروه کنترل به چشم می خورد در حالیکه چه در بین نتایج پیش آزمون گروه کنترل و آزمایش و چه مابین نتایج پیش آزمون و پس آزمون گروه کنترل به چشم نمی خورد.
    نتیجه گیری
    نتایج حاکی از آن است که آموزش گروهی معنادرمانی بر افزایش کیفیت زندگی و سلامت عمومی زنان سالمند ساکن آسایشگاه موثر است.
    کلیدواژگان: سالمند، سلامت عمومی، کیفیت زندگی، معنادرمانی
  • سعیده دریازاده، جلیل کوهپایه زاده، مهدی هاشم زاده، ژیلا شجری، احمد جعفری صفحات 52-60
    زمینه وهدف
    بررسی تقاضا و نیاز بیماران برای دریافت خدمات دندانپزشکی، در ارائه این خدمات و برآوردن نیازهای درمانی جامعه نقش ویژه ای دارد. این پژوهش با هدف مقایسه میان میزان تقاضا و نیاز بیماران برای دریافت خدمات دندانپزشکی ترمیمی انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه، توصیفی- مقطعی و گرد آوری اطلاعات به وسیله چک لیست بود. تقاضاها و نیازهای خدمات دندانپزشکی ترمیمی بیماران مراجعه کننده به کلینیک دندانپزشکی فرهنگیان اصفهان با روش نمونه گیری غیر تصادفی متوالی طی سه ماه استخراج و وارد نرم افزار نرم افزار SPSS نسخه 17 گردید. جهت آنالیز داده ها از آزمون کای دو استفاده شد. سطح معنی داری 05/0 p<در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    مجموعا 1040 بیمار بررسی شدند که 603 نفر (58%) در گروه سنی 15-49 سال قرار داشتند. بیشترین علت مراجعه بیماران به ترتیب مربوط به اندودنتیکس شامل 258 نفر(8/24 %)، ترمیمی و پروتز شامل 193 نفر (هر کدام 5/18%) و پریودنتیکس شامل 133 نفر(8/12%) بودند و کمترین میزان علت مراجعه، بیماری های دهان شامل 7 نفر (7/0 %) بود. 1027 بیمار (75/98%) به خدمات دندانپزشکی ترمیمی نیاز داشتند ولی تنها 195 بیمار (8/18%) تقاضای دریافت این خدمات را داشتند (05/0p<).
    نتیجه گیری
    بیشتر افراد تا زمانی که دچار درد دندان نشوند به دندانپزشک مراجعه نمی کنند که بیانگر عدم آگاهی مراجعین در نقش پیشگیری کننده معاینه و کنترل های دوره ای در افزایش سلامت دهان و دندان است، همچنین بسیاری از بیماران از نیازهای خدمات دندانپزشکی ترمیمی خود، آگاهی ندارند بنابراین برای برآورده سازی این خدمات در بیماران، باید میزان تقاضا برای دریافت خدمات را در آنها افزایش یابد، در نتیجه تعادلی میان تقاضا و نیاز افراد برای دریافت خدمات برقرار و نیازهای درمانی واقعی جامعه برآورده می شود.
    کلیدواژگان: تقاضا، نیاز، دندانپزشکی ترمیمی
  • ثریا نورایی مطلق، اسماء صابرماهانی، محسن بارونی، محسن اسدی لاری، محمدرضا واعظ مهدوی، محمد هادیان* صفحات 61-72
    زمینه و هدف

    دانش و درک بهره مندی و استفاده از خدمات سلامت برای تخصیص منابع و برنامه ریزی های حوزه سلامت ضروری می باشد. اجماع کلی بر این است که نابرابری در بهره مندی از خدمات سلامت ناعادلانه و غیر منصفانه است و سیستم مراقبت های بهداشتی باید دسترسی برابر به مراقبت های بهداشتی را بر اساس نیاز تضمین کند. هدف اصلی پژوهش حاضر شناخت عوامل موثر بر بهره مندی و استفاده از خدمات سلامت بستری و خصوصی در دو بخش دولتی و خصوصی با استفاده از مدل اقتصاد سنجی لاجیت می باشد.

    روش کار

    دامنه زمانی پژوهش حاضر سال 1390 است و مطالعه از بعد مکانی کلیه مناطق شهر تهران را در بر می گیرد. در این پژوهش از پرسش نامه های طرح بزرگ سنجش عدالت در سطح شهر تهران استفاده شده است. داده ها در چند مرحله و در قالب چند مدل لاجیت به تفکیک خدمات بستری، خدمات سرپایی وخصوصی و دولتی مورد بررسی و تفسیر قرار گرفته اند. تمامی مدلهای تخمین زده شده در سطح اطمینان 95 درصد مورد پذیرش هستند.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان می دهد که در سال 1390بطور کلی 07/40 درصد از جمعیت تهران از خدمات بهداشتی و درمانی سرپایی و 69/18 درصد نیز از خدمات بستری بهره برده اند. مهمترین دلایل عدم بهره مندی از خدمات سرپایی بطور کلی در سطح شهر تهران در درجه اول وجود دارو در منزل و خوددرمانی، و بعد از آن نداشتن پول و گران بودن خدمات و برطرف شدن مشکل بوده و از بین دلایل عدم بهره مندی از خدمات بستری نداشن پول و گرانی خدمت و نبودن تخصص مورد نیاز خانوارها در محل ارائه خدمت دارای اهمیت بیشتری نسبت به سایر علل بوده است. پس از تخمین مدلهای لاجیت درآمد، تحصیلات، وضعیت اشتغال، بیمه و بعد خانوار بر بهره مندی از خدمات بهداشتی و درمانی موثر تشخیص داده شده اند. در هر دو گروه خدمات بستری و سرپایی وجود افراد دچار بیماری مزمن در خانوار موثرترین متغیر مدل برآورد شده است. تمامی متغیرهای ذکر شده (بجز متغیر بعد خانوار در مدل لاجیت خدمات بستری) در سطح احتمال 5 درصد معنادار هستند.

    نتیجه گیری

    سیاستگذاران بخش بهداشت و درمان باید در جهت بهبود دسترسی مالی یا اقتصادی خانوارها به خدمات بهداشتی و درمانی گام بردارند و در این رابطه شناسایی خانوارهای واقع در دهک های پایین هزینه ای، ساکن در مناطق محروم، خانوارهای دارای افراد بالای 60 و زیر 5 سال یا دچار بیماری مزمن کمک شایانی در راستای برنامه ریزی جهت افزایش دسترسی خانوارهای نیازمند به خدمات بهداشتی و درمانی خواهد بود.

    کلیدواژگان: بهره مندی، خدمات بهداشتی و درمانی، لاجیت
  • فهیمه سهیلی پور، مریم رزاقی آذر، ابوالفضل خوش لسان صفحات 73-81
    زمینه و هدف
    دیابت ملیتوس تیپ یک (T1DM) یک بیماری اتو ایمیون مزمن است که بروز سایر اختلالات اتوایمیون از جمله اختلالات عملکرد تیروئید به همراه آن گزارش شده است. مطالعه حاضر جهت بررسی شیوع اختلالات اتوایمیون تیروئید در بیماران مبتلا به دیابت نوع 1 انجام شد.
    روش کار
    در این مطالعه مقطعی گذشته نگر، تعداد 150 بیمار مبتلا به دیابت نوع یک در محدوده سنی 7 تا 17 سال که طی سال های 1385 تا 1390 به بیمارستان های علی اصغر و حضرت رسول شهر تهران مراجعه داشته اند، به روش نمونه گیری در دسترس جهت مطالعه انتخاب شده و پرونده بیماران از نظر جنس، سن، سن شروع بیماری دیابت، طول مدت ابتلا به دیابت، متوسط HbA1c بیماران و همچنین سطوح هورمون های تیروئیدی T3، T4 و همچنین هورمون TSH، آنتی بادی های ضد تیروئید از جمله آنتی تیروئید پراکسیداز (anti-TPO) و آنتی تیروگلوبولین (anti-Tg) بررسی شد. برای مقایسه متغیرهای کیفی از آزمون Chi-Square و برای مقایسه متغیرهای کمی از آزمون تی مستقل استفاده شد.
    یافته ها
    82 نفر (7/54 درصد) از بیماران مونث و 68 نفر (3/45 %) مذکر بودند و میانگین سنی آن ها 8/2 ± 5/11 سال بود. آنتی بادی ضد تیروئید پراکسیداز (anti-TPO) در 41 نفر از بیماران (3/27%) و آنتی بادی ضد تیروگلوبولین (anti-Tg) در 23 نفر (3/15%) مثبت گزارش شد و 16 نفر از بیماران (6/10%) anti-TPO و anti-Tg به طور همزمان مثبت بودند. فراوانی هیپوتیروئیدی بالینی (9/21 درصد) و هیپوتیروئیدی تحت بالینی (3/7 %) در بیماران با anti-TPO مثبت بیشتر از بیماران با anti-TPO منفی بود. وجود آنتی بادی های ضد تیروئید با عواملی از جمله، جنسیت(P=0/040)، سن بالاتر(p=0/0001)، طول مدت ابتلا به دیابت بیشتر(p=0/0001)، و سطوح HbA1c بالاتر(p=0/0001) در ارتباط بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به شیوع بالای اختلالات اتوایمیون تیروئید در کودکان و نوجوانان مبتلا به دیابت نوع 1 بررسی و غربالگری این بیماران از جهت اختلالات مذکور با استفاده از آنتی بادی های ضد تیروئید توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: دیابت نوع 1، اختلالات عملکرد تیروئید، آنتی تیروئید پراکسیداز، آنتی تیروگلوبولین
  • زهرا مهربان، لیلا علیزاده، نور امیرمظفری صفحات 82-94
    زمینه و هدف
    بیماری های التهابی لگن((Pelvic inflammatory disease (PID، یکی از شایعترین عفونت ها در بین زنان در سنین باروری است که با عوارض عمده ای نظیر ناباروری، بارداری نابجا و درد مزمن لگنی همراه است. علاوه بر این، درمان PID حاد و عوارض ناشی از آن، هزینه و مراقبت های بهداشتی قابل توجهی را به دنبال دارد. از این رو شناخت علل میکروبیولوژیکی بیماری، نقش بنیادی در پیشگیری و درمان عوارض ناشی از آن خواهد داشت.
    روش کار
    این مطالعه مروری سیستماتیک بر بیش از 2580 مقاله معتبر علمی موجود در زمینه اتیولوژی بیماری های التهابی لگن می باشد که تا سال 2012 منتشر شده اند.
    یافته ها
    در اکثر موارد علل PID، پلی میکروبیال بوده و از بین میکروارگانیسم های منتقل شونده از راه تماس جنسی، نایسریا گنوره آو کلامیدیا تراکوماتیس از شیوع بیشتری برخوردار می باشند. اخیرا مایکوپلاسماهای ژنیتال به عنوان یکی از علل PID حاد شناخته شده است و همچنین رژیم درمانی جهت PID حاد باید طیف گسترده ای از داروهای موثر بر علیه این میکروارگانیسم ها باشد.
    نتیجه گیری
    تعیین عوامل خطر و توجه به علائم بالینی افراد، نقش بسیار مهمی در تشخیص، درمان و پیشگیری از بیماری های التهابی لگن و در نتیجه کاهش عوارض و ناتوانی آنان خواهد داشت.
    کلیدواژگان: بیماری التهابی لگن، اتیولوژی، میکروارگانیسم
  • کامران آقاخانی، سمیرا آرام، شاهرخ مهرپیشه، آزاده معماریان، رزیتا حسینی، مظاهر قربانی صفحات 95-101
    زمینه و هدف
    سوختگی یکی ازعلل اصلی ناتوانی و مرگ ومیر درجهان است که عوارض اقتصادی واجتماعی وخیمی به همراه دارد. هدف این مطالعه بررسی تفاوت جنسیت در میزان خطرمواجهه با آسیبهای ناشی از سوختگی و نیز مشخصات و پیش آگهی آن است.
    روش کار
    برای انجام این مطالعه توصیفی تحلیلی گذشته نگر، اطلاعات لازم از پرونده بیماران از ابتدای سال 1386تا انتهای سال91 استخراج گردید و متغیرهای جنس، سن، تاهل، انگیزه سوختگی، درصد سوختگی، درجه سوختگی، عامل سوزاننده و نحوه ترخیص، در فرم طراحی شده وارد شد، و با استفاده از نرم افزار آماری SPSS ویراست 16 و و با استفاده از آزمون T-test و Chi-square، نقش جنسیت بر اساس متغیر های مورد نظر بررسی شد.
    یافته ها
    از مجموع 7021 بیمار دچار سوختگی 1815 نفر، مونث (25.9%) و 5206نفر مذکر (74.1) بودند. میانگین سنی بیماران بستری شده درزنان 5/28 سال(SD=21.9) و در مردان 8/28 سال (SD=17.6)بود که اختلاف آماری معنی داری نداشتند (pv=0.510)در مقایسه جنسیت با مورتالیتی، درصدسوختگی،درجه سوختگی، عوامل سوزاننده،وضعیت تاهل و نحوه ایجادسوختگی ومیانگین طول مدت بستری بین دو جنس تفاوت آماری معنی داری مشاهده شد.بطوریکه شایعترین عامل سوزاننده در زنان آب جوش ودرمردان برق بود(p<0.001. )) میانگین درصد مورتالیته در زنان حدودا دوبرابر مردان بود(p<0.001)،سوختگی در زنان بیشتر درجه دو ودر مردان بیشتردرجه سه بود (038pv=0/)ومیانگین درصد سوختگی در زنان بیشتر از مردان (P<0.001) بود درصد و تعداد مواارد سوختگی ناشی از خودسوزی در زنان مجرد به طور معنی داری بیشتر بود(P<0.001)ومیانگین طول مدت بستری در مردان به طور معنی داری بیشتر از زنان بود (pvalue=0.035).
    نتیجه گیری
    شایعترین عامل سوختگی در زنان، آب جوش و غذای داغ است که این امر به علت فعالیت بیشتر زنان در پخت و پز و حضور بیشتردر آشپزخانه می باشد این عامل سوزاننده (آب جوش و غذای داغ) بعلت خاصیت سرازیری واز دست دادن گرما درطول مسیر، سبب ایجاد سوختگی با وسعت بیشتر ودرجه کمتردر زنان می شود. وضعیت ایمونولوژیکی زنان در مواجهه با سوختگی یکی از علل افزایش مورتالیته در آنها می باشد. با توجه به افزایش خودسوزی در زنان مجرد، انجام مشاوره های روانشناسی وشناخت علل وبرنامه ریزی جهت بهبود وضعیت روحی روانی ایشان می تواند سبب کاهش سوختگی با انگیزه خودسوزی در این گروه گردد. ارائه آموزش های پیشگیرانه بویژه در حین آشپزی می تواند کاهنده سوختگی وزمینه سازافزایش بقای آنان پس از سوختگی در بررسی های آینده باشد.
    کلیدواژگان: سوختگی، جنس، مرگ و میر، فاکتورهای دموگرافیک
  • حمید امیری، احمد برجعلی، فرامرز سهرابی، عبدالرضا پازوکی * صفحات 102-112
    زمینه و هدف

    چاقی یک اختلال پیچیده جسمانی است که توسط تعداد زیادی از عوامل زیستی، روانشناختی و اجتماعی می تواند به وجود آید. مشخص کردن عوامل و پیامدهای روانشناختی چاقی، یکی از قسمت های عمده در کنترل و درمان آن به شمار می رود. پژوهش حاضر با هدف مقایسه افسردگی و کیفیت زندگی در زنان چاق با شاخص توده بدنی (BMI) مختلف و زنان بهنجار صورت پذیرفت.

    روش کار

    طی یک طرح علی مقایسه ای، از بین زنان مراجعه کننده به مرکز تحقیقات جراحی های کم تهاجمی دانشگاه علوم پزشکی تهران، با بهره گیری از روش نمونه گیری در دسترس و بر اساس جدول شاخص توده بدنی، برای هر یک از سه طبقه چاقی تعداد 40 نفر و در مجموع 120 نفر انتخاب شدند. همچنین تعداد 40 نفر نیز نمونه زنان بهنجار را تشکیل دادند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه مشخصات فردی، نسخه دوم پرسشنامه افسردگی بک (BDI-ΙΙ) و پرسشنامه کیفیت زندگی مرتبط با سلامت (SF-36) بود. داده ها با استفاده از روش تحلیل واریانس چند متغیره (MANOVA)، آزمون تحلیل واریانس یک راهه (ANOVA)، آزمون تعقیبی بن فرونی و ضریب همبستگی پیرسون و با استفاده از نرم افزار SPSS، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین زنان چاق در سطوح مختلف BMI و زنان بهنجار در افسردگی و کیفیت زندگی، در سطح 001/0 P< تفاوت معناداری وجود دارد. همچنین نتایج بیانگر آن بود که در زنان چاق در سطوح مختلف BMI، بین افسردگی با کیفیت زندگی، ارتباط منفی و معناداری در سطح 001/0 P< وجود دارد.

    نتیجه گیری

    با در نظر گرفتن نقش متغیرهای روانشناختی از قبیل افسردگی در چاقی، می توان از مداخلات روانی با هدف پیشگیری، کنترل و درمان چاقی و ارتقاء کیفیت زندگی بیماران مبتلا به آن استفاده کرد.

    کلیدواژگان: افسردگی، چاقی، شاخص توده بدنی، کیفیت زندگی
|
  • Hamid Moghaddasi, Mehran Kamkarhaghighi Pages 1-11
    Background

    ICT development has led to the emergence of virtual organizations phenomenon. Virtual hospital is one of these virtual organizations which present digital version of services and information of a hospital. In scientific literature, the term “virtual hospital” covers other concepts as well as the concept of a hospital. The study aimed at analyzing conceptual and practical evolution of virtual hospital. Considering these purpose different documents of the 1950s were reviewed and categorized under four conceptual terms. Practically, we related some actions to each term, as well.

    Methods

    This study was conducted as a review of articles collected from PubMed, Web of Sciences and Google Scholar databases.

    Findings

    Definitions of virtual hospital were differed from time to time. There is also different experience of implemented virtual hospitals in different countries. The first virtual hospital refers to the medical digital library to provide telemedicine services, in which then was named a virtual medical university. In the first decade of the 21st century, virtual hospital as a three-dimensional environment based on virtual reality emerged. Of those countries which adopted this technology were Germany, United Kingdom, United States, New Zealand, China and Singapore.

    Conclusion

    By advancing virtual reality techniques and development of Nano-electronics, we will be witnesses of production of advanced “point of care systems" with a kind of interaction between patients and physicians in a way that they feel they are really in a real hospital with possibility of track and care of patients instead real hospitalization.

    Keywords: Virtual Hospital, E, Health, Telemedicine
  • Isa Mohammadi Zeidi, Amir Pakpour Hajiagha, Banafsheh Mohammadi Zeidi Pages 12-23
    Background
    Breast-feeding is the recommended method of infant feeding because it is clearly associated with health benefits for infants and their mothers. Yet, many women who initiate breast-feeding fail to meet their own personal goals or recommended standards for duration of breast-feeding. To refine a Theory of Planned Behavior (TPB) based on structural model for explaining variability in breast-feeding intention and duration. This study was aimed to assess the effectiveness of an educational intervention to continue breastfeeding among primiparas in Tonekabon city.
    Methods
    This is a quasi-experimental study with 110 primiparas who were in their seventh and eighth months of pregnancy referred to two health centers in Tonekabon city. The subjects were randomly selected from health centers in Tonekabon city and assigned to either control (n=55) and experimental group (n=55). The research tool was a self constructed questionnaire with two sections; demographic questions and the TBP constructs i.e. knowledge, attitude, subjective norms, intention and breast feeding behavior. Face and content validity was appointed by an expert’s panel. Internal consistency and reliability was confirmed by Cronbach's alpha and test-retest coefficients. Mothers in the experimental group received an educational intervention based on the TBP constructs in terms of how proper feeding infants with breast milk, the benefits of exclusive breast feeding, nutritional characteristics for infants with low birth weight, frequency and duration of breastfeeding and how to store breast milk in mothers who work. The data were collected two months before delivery and four months after delivery. The chi-square, t-test and and two-way ANOVA were used for data analysis. The confidence level was 95%.
    Results
    the average age of the mothers who participated in the study in experimental and control groups were 23.84 and 23.59, respectively. More than 60% of the mothers were educated until diploma and had an intermediate family income. There were no differences between the groups before educational intervention. The educational intervention resulted in a significant increase in attitude, subjective norm, perceived behavioral control, self-efficacy, behavioral intentions and breast feeding behavior (p<0.001) while there was no significant change in the control group. Breastfeeding behavior had no significant difference between the two groups before the educational intervention. A significant change in feeding behavior was observed in the experimental group once the educational intervention was implemented.
    Conclusion
    our results indicated that the theory of planned behavior is an appropriate theory to explain the impact of psychosocial factors for the design and implementation of educational programs to increase exclusive breast-feeding among primiparas.
    Keywords: Theory of planned behavior, Breast, feeding, Pregnant, Primiparas, Education
  • Ziba Norouzi Pages 24-30
    Background

    Depression has often been considered as a major cause of human health threats in the world. The goal of the current study was to predict postpartum depression among women attended health care centers in Shiraz based on parental bonding, history of anxiety, and depression.

    Methods

    In this regard, 120 women with postpartum depression were selected among the women who had delivered in hospitals of Shiraz using convenience sampling method. The tools were Parental Bonding Instrument (PBI), Postnatal Depression Scale (Edinburgh), and the checklist of anxiety and depression using diagnostic criteria of anxiety and mood disorders (DSM- IV-IR). Data were analyzed using multiple regression analysis with stepwise method through SPSS v.16.

    Findings

    The linear regression model showed that extraordinary protective factors of caring father (p<0.001) and mother (p<0.001) have significant effect on depression. Considering the calculated coefficient determinant (R2=0.44), the extraordinary protective factors of caring father and mother, predicted 44% of postpartum depression. It means that 44% of changes by postpartum depression in caused by the extraordinary protective factors of caring father and mother.

    Conclusion

    Result of regression analysis indicated that protective factors of caring father and mother are able to predict postpartum depression. The overall results of this study indicated that emotional connection between parents and their children, leads to(determine) the formation of mental disorders in children in different periods of life.

    Keywords: Postpartum depression, Parental bonding, Anxiety, Depression history
  • Lale Amani, Somayeh Soleymanzadeh Moghadam, Masoud Roudbari, Roya Roustapoor, Marziyeh Armat, Abdolaziz Rastegar Lari Pages 31-38
    Background
    Burn is from the main causes of death, and studies show that prevention is the best way to reduce deaths from burns. This study aimed to evaluate the epidemiological burns, as well as evaluating the relationship between different variables.
    Methods
    This cross-sectional study performed on 335 patients, from September 2011 to March 2012 in Motahari Hospital, Tehran. Information includes age, sex, total burn surface area (TBSA), cause of burn, length of hospitalization, burn extent and death rate and morbidity were extracted from patient's records.
    Results
    result showed that 78.6% of patients were male and the rest female and 34 patients died. Also TBSA of 86.2% of patients was less than 40%. In this study, explosions and scalds are the highest causes of burns, respectively. Length of hospitalization varied from 1 to 105days and the mean was 13 days.
    Conclusion
    Identifying factors influencing burns, prevention and preventive education is important for control and reduce burns.
    Keywords: Burn, Epidemiology, Mortality
  • Shayesteh Zanjiran, Ahmad Borjali, Adis Kraskian Pages 39-51
    Background
    The elderly are one of increasing social groups in the present communities which has gained importance with respect to the age pyramid of our country. The study purpose was evaluating the effectiveness of group logotherapy education on quality of life and general health in women of sanatorium.
    Methods
    The population included all elderlies living in private sanatorium in city of Shahriar. Sample selection was via convenience sampling. Subjects (n=24) were assigned to 2 groups. The control group (N=12) received the usual nursing care and experimental group (N=12) participated in the group training consisted of 10-day sessions for 5 weeks (every session, 2 hours). Effects were measured using questionnaire for quality of life in the elderly (Lipad) and general health (GHQ-28) analysis of covariance was used for analysis of data.
    Results
    Results indicated a significant difference between pretest and posttest of experimental group.
    Conclusion
    The group logotherapy education is effective on increasing quality of life and general health in women of sanatorium.
    Keywords: Elderly, General health, Logotherapy, Quality of life
  • Saeideh Daryazadeh, Jalil Kuhpayehzadeh, Mehdi Hashemzadeh, Jila Shajari, Ahmad Jafari Pages 52-60
    Background
    Survey of patients’ demand and need to receive dental services, has a special role in providing these services and meeting the community therapeutic needs. This study compares patients’ demand and need to receive restorative dental services in a dental clinic in Isfahan.
    Methods
    This was a descriptive-cross sectional study and data gathering was by checklist. The data of identified demands and needs of restorative dental services of refered patients to Farhangian dental clinic chosen by non-‎random ‎consecutive sampling during three months were entered into statistical software SPSS (version 17. Chi-square test was used for data analyzing. P <0.05 was considered as significant level.
    Results
    Totally 1040 patients were studied that included 603 peoples (58.2 %) were in 15-49 years age group. The most referring reason of patients were respectively related to endodontic (24.8%), restorative and prosthetic included 193 peoples (each 18.5 %) and periodontics included 133 peoples (12.8%) and the least of referring reason was oral diseases included 7 peoples (0.7 %). 1027 patients (98.75%) needed to restorative dental services but just 195 patients (18.8%) had demand for these services (p<0.05).
    Conclusion
    Most people do not visit dentist until they have tooth pain that indicate lack of knowledge of patients in role of preventive examination and periodic controls in increasing oral health. Many patients are not aware of their dental services needs. To meet these services, patients’ demand of receiving the services should be increased. Thus, there would be establisged a balance between the demands and real needs of people.
    Keywords: Demand, Need, Restorative dentistry
  • Soraya Nooraiee Motlagh, Asma Saber Mahani, Mohsen Barooni, Mohsen Asadi Lari, Mohammad Reza Vaez Mahdavi, Mohammad Hadian Pages 61-72
    Background

    Having knowledge about utilization of health care services is necessary for resource allocation and scheduling in health sector. The general consensus is that the inequality in the utilization of health care is unjust and unfair and health care systems should ensure equal access to health care based on need.

    Methods

    The main objective of this study was to identify factors influencing the utilization of health services, inpatient and outpatient both in the public and private sectors using logit econometric models. Domain of this study is 2011 and all regions of Tehran are considered. Urban HEART questioners’ data was used in this research. Gathered data were analyzed and interpreted in several stages and in the form of several logit models for inpatient services, outpatient services and private and public services.

    Results

    The research findings showed that in 2011, overall 40.07% of the populations of Tehran have used outpatient health services and 18.69% of inpatient services. The main reasons for not utilization of outpatient services was reported existing of medicine and self-treatment at home and after that were having no money and services expensiveness and resolve the problem. Between reasons for not utilization of inpatient services, having no money and services expensiveness and lack of the expertise required for households were more important than other factors. After estimation of logit models the income, education, employment status, insurance and household size have been diagnosed effective on health services utilization. Existence of patients with chronic disease in households was the most effective factor on health care utilization in both inpatient and outpatient service groups.

    Discussion

    Policy makers in health sector need to improve financial or economical access to health services, and in this regard, the identification of households in the bottom expenditure deciles, living in deprived regions, households with people over 60 and less than 5 years or patient with chronic disease will be a good help for planning for increase in health services accessibility.

    Keywords: Utilization, Health care services, Logit model
  • Fahimeh Soheilipour, Maryam. Maryam Razaghi, Azar, Abolfazl Khoshlesan Pages 73-81
    Background
    Type 1 diabetes mellitus (T1DM) is a chronic autoimmune disease co-occurred with a high incidence of other autoimmune disorders including thyroid function abnormalities. This study investigated the prevalence of autoimmune thyroid disorders in patients with T1DM.
    Methods
    In this retrospective cross sectional study, 150 patients with T1DM aged 7 - 17 years old, admitted in Ali-Asghar and Hazrat-e-Rasool Hospitals during 2006 to 2011 were studied. The records of patients in terms of sex, age, age at onset of diabetes, duration of diabetes, HbA1c levels of patients and thyroid hormones T3, T4 and hormone TSH, thyroid antibodies such as anti-thyroid peroxidase (anti -TPO) and thyroglobulin antibodies (anti-Tg) were investigated. The collected data were analyzed using SPSS 11 software.
    Results
    Eighty two patients (54.7%) were female and 68 (45.3%) were male and their mean (SD) age was 11.5 ± 2.8 years. Anti-thyroid peroxidase antibody (anti-TPO) was positive in 41 patients (27.3%) and thyroglobulin antibody (anti-Tg) in 23 patients (15.3%) and in 16 patients (10.6%) anti-TPO and anti-Tg were positive simultaneously. Prevalence of clinical hypothyroidism (21.9%) and subclinical hypothyroidism (7.3%) in patients with positive anti-TPO were higher than patients with anti-TPO negative. The presence of anti-thyroid antibodies were associated with factors, including female gender, older age, longer duration of diabetes and higher levels of HbA1c.
    Conclusion
    According to high prevalence of autoimmune thyroid disorders in children with T1DM evaluating these patients in terms of thyroid function and thyroid auto-antibodies is suggested.
    Keywords: Type 1 diabetes mellitus_Thyroid disorders_Anti thyroid peroxidase antibody_Anti_Thyroglobulin
  • Zahra Mehraban, Leila Alizadeh, Nour Amirmozafari Pages 82-94
    Background
    Pelvic inflammatory disease (PID) is one of the most common infections between women during reproductive age which is associated with major long-term complication, including tubal factor infertility, ectopic pregnancy, and chronic pelvic pain. In addition, treatment of acute PID and its sequelae impose health care costs. Prevention of these long-term complications is dependent on clinicians having a high level of recognition in order to make an early diagnosis and improvement of treatment strategies based on knowledge of the microbiologic etiology of acute PID.
    Methods
    This is a systematic review of more than 2580 papers about the etiology of pelvic inflammatory disease, which had been published until 2012.
    Results
    In most cases, PID is a polymicrobial infection and of sexually transmitted organisms Neisseria gonorrhoeae and Chlamydia trachomatis were most prevalent. Recently Mycoplasma genitalia are known as a cause of acute PID. Treatment regimen for acute PID should be covered a wide variety of drugs against these microorganisms.
    Conclusion
    Determining risk factors and patients’ clinical symptoms play a vital role in diagnosis, treatment and prevention of PID, leading a decrease in disability rate and side effects of PID.
    Keywords: Pelvic inflammatory disease, Etiology, Microorganisms
  • Kamran Aghakhani, Samira Aram, Shahrokh Mehrpisheh, Azadeh Memarian, Rozita Hoseini, Mazaher Ghorbani Pages 95-101
    Introduction
    Burn is one of the leading causes of disability and mortality in the world that has serious economic and social consequences. This study aims at evaluating gender differences as an important role in risk exposure and burn injury characteristics and prognosis of burn patients. Methods and Materials: In this retrospective study we extracted the data of burn patients admitted to Shahid Motahari hospital in Tehran from 2007 to 2012 to find about the role of gender in the etiology, burn severity, hospitalization duration, prognosis, mortality rates and other demographic features of the patients.
    Results
    A total number of 7021 patients were studied (25. 9% female and 74. 1% males) with the mean age 28. 5 years for women and 28. 8 years for men. There was a statistically significant difference in mortality rate, the degree and the percentage of burn, marital status, hospitalization duration between two genders. The most common cause of burning in women was boiling water and in men, electrical burning. The mortality rate in women was more than men (22. 3% vs. 13. 6%). The degree of burn in women was often grade 2 and in men grade 3. The mean of hospitalization was longer in men however the average of burn percentage was more in women. The number of self-burning as aد suicidal attempt was seen significantly more in women than men.
    Conclusion
    The most common cause of burn in women is boiling water. It seems that boiling water due to sloping down and heat loss results in a greater extent and lesser degree of burns. Women immunologic situation is another cause of mortality. Considering more self-burning in women, it seems that psychological counseling and improving psychological attitude can result in reducing women suicidal attempts. Also preventive education particularly during cooking and using boiling water in women and providing conservation facilities for men in the workplace can enhance the survival of patients after burn in the future studies.
    Keywords: Burn, Gender, Mortality, Demographic features
  • Hamid Amiri, Ahmad Borjali, Faramarz Sohrabi, Abdolreza Pazouki Pages 102-112
    Background

    Obesity is a complex physical disorder caused by different biological, psychological, and social factors. Identification of the psychological factors and consequences of obesity is one of the main elements of its control and treatment. The present study was carried out to compare depression and quality of life in the obese women with different body mass indices (BMIs) with the normal women.

    Methods

    for each three groups of obesity 40 and in total 120 women were selected of all the visitors of the Minimally Invasive Surgery Research Center of Tehran University of Medical Sciences using convenience sampling method and based on the BMI table in a causal-comparative design. Forty women were the normal women sample. Instruments of the study were composed of a questionnaire of personal information, Beck Depression Inventory (second version), and Health-Related Quality of Life Questionnaire (SF-36). The data were analyzed using Multi-Variable Analysis of Variance (MANOVA), One Way Analysis of Variance (ANOVA), Bonferroni Post hoc test, and Pearson’s correlation coefficient as well as the SPSS software.

    Results

    the results suggested a significant difference between the obese women in different levels of BMI and the normal ones concerning depression and quality of life at p<0.001. In addition, it was revealed that there is a significant negative difference among the obese women in different levels of BMI concerning depression and quality of life at p<0.001.

    Conclusion

    Regarding the different psychological variables such as depression in obesity, psychological interventions can be useful in the prevention, control, and treatment of obesity as well as promotion of the patients’ quality of life.

    Keywords: Depression, Obesity, Body Mass Index, Quality of life