فهرست مطالب

پژوهشنامه ادبیات داستانی - سال یکم شماره 4 (پاییز 1392)

پژوهشنامه ادبیات داستانی
سال یکم شماره 4 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین حسن پور آلاشتی*، عفت سادات غفوری صفحه 1
    نقد روان شناختی یکی از شاخه های نقد ادبی است که تفسیرهایی از این متون به دست می دهد. نقد روان شناختی آثار ادبی در چهار حوزه تحلیل متن، تحلیل شخصیت های قصه، تحلیل شخصیت و ذهن هنرمند و تحلیل ساختمان صوری صورت می گیرد. ساعدی از جمله نویسندگانی است که در داستان نویسی به شیوهای روان کاوانه گرایش دارد؛ بدین سبب آثارش قابلیت بررسی بر اساس این نوع نقد را دارند. در این نوشته برآنیم بر اساس گونه دوم به بررسی روان شناختی شخصیت دو شخصیت داستان «دو برادر» از مجموعه واهمه های بی نام و نشان بپردازیم.
    نتایج پژوهش نشان داد که ساعدی در این داستان به خلق شخصیت هایی می پردازد که خاستگاهی روان شناختی دارند؛ شخصیت های روان پریشی که بر اثر نابسامانی های اجتماعی، به حالاتی نظیر هذیان گویی و توهم دچار می شوند. ساعدی حتی نام شخصیت ها را نیز در ارتباط با این بینش انتخاب می کند. وابستگی فردی و اجتماعی و ناکامی در رسیدن به قدرت و حاکمیت در شخصیت هایش نیز از مهم ترین دلایلی است که سبب بروز اختلالات روانی شده است.
    کلیدواژگان: نقد روان شناختی، داستان معاصر، شخصیت، داستان دو برادر، غلامحسن ساعدی
  • مریم حسینی، مژده سالارکیا* صفحه 17
    رمان رویای تبت، نوشته فریبا وفی، زندگی سه زن را با سرمایه های گوناگون روایت می کند که همگی برای دست یافتن به آرامش تلاش می کنند؛ اما راه های گوناگونی را برمی گزینند. شناخت روابط و هویت اجتماعی هر جامعه با مطالعه آثار هنری آن جامعه میسر می شود و رمان به عنوان فرم هنری نوین، براساس نظریه بازتاب می تواند برگردان زندگی اجتماعی باشد. به همین سبب با استفاده از رویکردهای جامعه شناسی نوین می توان به بررسی متون ادبی پرداخت.
    «پی یر بوردیو»، جامعه شناس فرانسوی، الگویی متفاوت از فضای اجتماعی عرضه می کند و آن را متشکل از میدان هایی می داند که به سبب حجم سرمایه ها از یکدیگر جدا شده اند. وی با تاکید بر انواع سرمایه ها، جایگاه فرد در میدان و گرایش های ذهنی او، به بررسی کنش های افراد می پردازد.
    در این پژوهش ضمن بیان نظریه بوردیو، به بررسی سرمایه های سه شخصیت زن داستان، جایگاه آنها در میدان ها و شکل گیری گرایش های ذهنی آنان در فضای اجتماعی می پردازیم. به نظر می رسد این سه زن، با وجود زندگی در میدان های متفاوت، تلاش می کنند با سرمایه هایی که در اختیار دارند، به بخش مسلط میدان ها وارد شوند؛ اما به سبب عدم توازن سرمایه ها در طول زمان همیشه موفق نیستند.
    کلیدواژگان: فریبا وفی، رویای تبت، پی یر بوردیو، نظریه کنش، سرمایه زنان، سلطه
  • غلامحسین شریفی ولدانی*، پرستو حیدری صفحه 41
    شعر خانواده سرباز روایتی شعرگونه است که در آن عناصر روایی چون زاویه دید، درون مایه، شخصیت پردازی، فضا و پیرنگ که اساس و پایه هر روایت است، به کار گرفته شده است. وجود سه رکن آغاز، میانه و پایان بر اساس تعریف ارسطو از روایت و توالی آن ها روایتی منسجم با پیرنگی مناسب را پدید آورده است. نیما در عناصر روایی چون شخصیت پردازی، صحنه پردازی و فضا گرایش خود را به رمانتیسم نشان می دهد؛ در مقابل تنها درون مایه و موضوع اصلی این شعر روایی به مسئله ای اجتماعی پرداخته است که در آن گرایش نیما را به رئالیسم مشخص می کند. در نهایت داستان نقطه عطفی ست که گذار نیما را از رمانتیسم به رئالیسم نشان می دهد.
    کلیدواژگان: ادبیات داستانی، ادبیات معاصر، شعر روایی، نقد ادبی، نیما یوشیج
  • مهدی شریفیان*، محسن لطفی عزیز صفحه 59
    برایان مک هیل از نظریه پردازانی است که با استفاده از مفاهیم ادبی و فلسفی در زمینه ادبیات داستانی پسامدرن پژوهش نموده است. نظریه او بر پایه مفاهیم فلسفی استوار است. وی معتقد است داستان های مدرن عمدتا سویه ای معرفت شناختی دارند؛ حال آنکه داستان-های پسامدرن رویکرد «وجودشناسی» دارند. تحلیلگران پسامدرن با تکیه بر نظریات مک هیل درباره خلق موقعیت های داستانی معطوف به وجودشناسی، تلویحا این پرسش را مطرح می کنند که هر جهانی چه ماهیتی دارد؟ انواع مختلف جهان کدامند؟ این جهان-ها چگونه تشکیل می شوند و از چه نظر با همدیگر متفاوتند؟ پژوهش حاضر با بررسی داستان «رویا یا کابوس» نوشته ابوتراب خسروی، از دیدگاه وجودشناختی مک هیل نشان می دهد که با محو شدن تمایز بین دنیای واقعی و تخیل در داستان، عدم قطعیت و تکثرگرایی بر آن مسلط شده است و مخاطب نمی تواند مطمئن شود که دنیای توصیف شده در آن، دنیایی واقعی است یا جهانی خیالی.
    کلیدواژگان: پسامدرنیسم، وجود شناسی، عدم قطعیت، ابوتراب خسروی، داستان رویا یا کابوس
  • قهرمان شیری* صفحه 79
    با آنکه محمود دولت آبادی در دوره دوم از داستان نویسی خود گرایش به رمانتیسم و در دوره سوم گرایش به سمبولیسم دارد، در مجموع، عنصر غالب هنری در گزینش واقعیت های داستانی در همه کارنامه ادبی او، منطبق بر مکتب رئالیسم است. واقعیت های داستانی در سبک دولت آبادی، همواره با الهام گیری از واقعیت های مستند اجتماعی و یا تجربیات زیستی و فردی آغاز می شود و در طرح کلی روایت نیز همیشه زمینه اصلی ماجرا، بر بنیاد واقعیت های تاریخی و سیاسی و اجتماعی قرار داده می شود؛ اما در همه داستان ها، اساس ماجراها در فرایندی پیچیده و پر تعمق، در ذهن و خیال نویسنده بازآفریده می شود و خود به واقعیتی مستقل و بسیار متفاوت تر از واقعیت های شنیده شده یا دیده شده و یا تجربه شده به وسیله نویسنده، تبدیل می گردد. در این مقاله تلاش بر آن است که چگونگی تاثیرگذاری واقعیت ها و تجربیات مستند اجتماعی در رمان های دولت آبادی به بررسی گذاشته شود.
    کلیدواژگان: دولت آبادی، کلیدر، جای خالی سلوچ، واقعیت، رمان
  • منیره فرضی شوب* صفحه 99
    قرن پنج تا هفت در تاریخ ادب فارسی یکی از پربارترین دوران در زمینه نگارش آثاری با زمینه یا صبغه غالب عرفانی است. میانه همین دوران، یعنی قرن ششم نیز سرآغاز پیدایش نثر مزین و متکلف فارسی یا همان نثر مصنوع است که با فعالیت نصرالله منشی و با نگارش کلیله و دمنه، صورت رسمی به خود گرفت. نکته ای که ذهن خواننده را به خود معطوف می سازد این است که با توجه به رواج روحیه عرفان گرایی در این دوره و با در نظر گرفتن این مطلب که داستان های کلیله و دمنه - هرچند از زبان حیوانات بیان می شود؛ اما در حقیقت بیانگر اعمال، کنش ها و واکنش های آدمیان در رویارویی با عرصه های مختلف زندگی سیاسی و اجتماعی است - آیا کاملا از تاثیر اندیشه های عرفانی برکنار مانده و یا به صورت مستقیم یا غیر مستقیم از آن متاثر شده است؟ حاصل این پژوهش نشان دهنده آن است که به دلیل معاصر بودن این نویسنده با دوران شروع نظم عرفانی و آشنایی او با ادبیات نظم و نثر صوفیانه، اثر داستانی وی از تاثیر افکار عارفانه و دینی برکنار نمانده و به خصوص تمایل به نفی دنیا و گرایش به آخرت، اندیشه غالب بر تفکر وی بوده و در جای جای کلیله به بهانه های مختلف مجال ظهور و بروز یافته است.
    کلیدواژگان: مضامین و گزاره های عرفانی، آیات و احادیث، کلیله و دمنه، نصرالله منشی
  • زهرا لرستانی*، سمیه امیری صفحه 113
    سابقه داستان نویسی نوین در ایران به دوره مشروطه برمی گردد؛ زمانی که ایرانیان فرنگ دیده داستان ها و رمان هایی را از زبان های بیگانه ترجمه کردند. از آن پس داستان نویسی نوین، اصول و عناصر آن در ایران مورد توجه واقع شد. امیرخانی یکی از نویسندگان موفق سال های اخیر است که با استفاده از شیوه های نو داستان نویسی، توجه عمومی را به خود جلب کرده است. در پژوهش حاضر، عناصر داستانی آثار امیرخانی بررسی، تحلیل و مقایسه شده است. این بررسی نشان می دهد امیرخانی در آثارش به خوبی از عناصر داستان استفاده کرده است، به طوری که لحن و شخصیت پردازی از عناصری است که او در آن ها بسیار موفق بوده است. هم چنین داستان بلند ازبه و رمان قیدار از نظر کاربرد عناصر داستان قوی تر و موفق تر از سایر رمان های او هستند.
    کلیدواژگان: ادبیات داستانی، عناصر داستان، رضا امیرخانی، ازبه، قیدار، من او، ارمیا، بیوتن
|
  • Page 1
    The psychological criticism is one of literary branches in literary criticism, in order to interpret the texts. The psychological criticism of literary works are located in four fields including; text analysis, the analysis of characters in the tale, the analysis of author’s personality, the figurative analysis. Saedi is one of the authors which tends to the psychological criticism in his tales, it is why his works are able to be examined due to the psychological criticism. This study tries to consider two characters of tale entitled “Two Brothers” among the collection of “Unknown Fear”.The results of study show that Saedi tries to create the characters who own the psychological origins; the psychological characters who tell hallucinations in the clashes f society. Saedi even chooses the names of characters due to this view. The individual, social dependence as well as the disappointment to achieve power are the most effective causes of psychological disorders.
    Keywords: The psychological criticism, Contemporary Tale, Character, the tale of Two Brothers, Gholam Hossein Saedi
  • Page 17
    Rowya-e-Tabbat novel was written by Fariba Vaghi, it is based on the life of three women on the various invests who try to attain calm, but they choose the different ways. It is necessary to know the relation and social identity in every society, to study the literary works. The novel is a novice literary form due to retention theory that is copy of social life. Hence, it is necessary to use the novice approach in sociology in the literary texts. Pierre Bourdieu is a French sociologist who is different model in the social environment, including the regions which are separated by invests. He certified on the kind of invest, the position of one in the region, the mental approach as well as the person’s actions. This study tries to consider Bourdieu’s theory and to examine the invests of three female characters in the tale, their position, the formation of mental approaches in the social environment. It seems these three women try to own some invest despite living in the different regions, they enter the dominating regions, though they find themselves unsuccessful because of asymmeritical condition in the invests through passing time.
    Keywords: Fariba Vaghi, Rowya-e-Tabbat, Pierre Bourdieu, the Practice Theory, Women's Invests, domination
  • Page 41
    Nima’s poem, “soldier's family” contains narrative elements, such as point of view, theme, characterization, setting and plot which are main in every narration. There are three factors in the beginning, middle and the due to Aristotle’s definition of cohesive plot. Nima tends to Romanticism in the narrative elements such as characterization, setting, and environment, on the contrary, the theme and the subject considers the social issues which approves Nima’s realism. At the end, the climax shows his approach from Romanticism to Realism.
    Keywords: tale literature, contemporary literature, narrative poem, literary criticism, Nima Youshij
  • Page 59
    Brian McHill is a theorist who has used philosophical and literary concepts to study postmodern fiction literature. His theory is based on philosophical concepts. He believes that modern stories tend to have an epistemological direction; yet postmodern stories have an ontological approach. Postmodern analysts have relied on McHill theories to create fiction contexts focused on ontology in order to implicitly ask these questions: What kind of nature does each world have? What are different kinds of world? How are these worlds formed? And how are they different? The study tries to examine the "Royayakabus" story written by Abu Torab Khosravi regarding McHill ontological viewpoint, in order to demonstrate that as the distinction between the real world and the imagination is obscured in fiction, uncertainty and pluralism dominates it and the addressee does not know for sure whether the described world in it is a real or an imaginary world.
    Keywords: postmodernism, ontology, reality, imagination fusion, uncertainty, AbuTorab Khosravi
  • Page 79
    Although Dovlat Abadi tends towards Romanticism and symbolism in the second and third periods of his story writing life respectively, as whole, the dominant element of the selection of fictional realities in his entire literary works is based on realism school. In his style, fictional realities always begin with inspirations taken from documented social realities or personal experiences, and in the general framework of the narrative also the main background of the story is based on historic, political, and social realities. As whole, stories the foundations of adventures, through a complicated and thoughtful process, are recreated in the mind and imagination of the writer and are turned into an independent reality which is very different from whole the writer's heard, seen, and experienced realities. In this article, the modality through which the realities and documented social experiences have affected the novels of Dolat Abadi.
    Keywords: Dolat Abadi, Kalidar, The empty place of Soluch, reality, novel
  • Page 99
    Five to seven centuries have been usually regarded as the richest career in mystical writing. It was in the middle of the same career, it means sixth century which was the beginning of prose poem, or artificial prose that officially established by Nasrollah Monshi in his Kalila-and-Dimna.It is very important that the prevailing spirit of mysticism in this period- besides regarding the point that although the stories in Kalila-and-Dimna are animal fables, actually they represent humans’ actions and reactions when confronting different spheres of political and social life- the question is whether these stories were excluded completely from the effects of mystical ideas or if they were affected directly or indirectly by them? This article concludes that, this author is contemporary with the beginning of mystical poetry and being familiar with Sufi poetry and prose, his work could not have escaped from the influence of religious and mystical ideas. Especially, the tendency to negate the world and belief in the hereafter was the prevailing thought in his mind-set, emerging in Kalila on the different pretext.
    Keywords: Mystical themes, propositions, Verses, sayings, Kalila-and- Dimna, Nasr Alah
  • Page 113
    Modern Fiction dates back to the constitutional career while Iranians who had taken trips to the foreign countries translated some novels from foreign language. After this, the modern fiction has been considered in Iran. Amirkhani is one of the authors who used these novice elements of writing which were merely considered in the public. This study is to compare the fiction elements in Amirkhani’s work, in order to show that he uses these fiction elements in the best situation in his works. He is successful in characterization and tone. Amirkhani used them in the “Az Beh” and “Qeidar”novels.
    Keywords: Fiction literature, Fiction elements, Reza Amirkhani, Az Beh, Qeidar, Man-e-o, Ermia, Bivatan