فهرست مطالب

نشریه راهبردهای آموزش در علوم پزشکی
سال هفتم شماره 6 (پیاپی 28، بهمن و اسفند 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • نظام الدین قاسمی*، مهدی ربیعی، نجمه کلانتری، حمید عبدی صفحات 361-367
    اهداف
    مقیاس سبک های یادگیری کلب به عنوان یکی از مقیاس های معتبر در زمینه سنجش سبک های تجربی یادگیری، در پژوهش های متعددی استفاده شده و روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفته است. هدف پژوهش حاضر، بررسی ویژگی های روان سنجی و روایی و پایایی مقیاس سبک های یادگیری کلب نسخه 1/3 در بین دانشجویان ایرانی بود.
    روش ها
    در این پژوهش توصیفی- تحلیلی، 1037 نفر از دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه اصفهان در سال تحصیلی 91-1390 به روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای از چهار دانشکده علوم انسانی، فنی- مهندسی، هنر و پزشکی و از 8 رشته تحصیلی انتخاب شدند. ابزار پژوهش، مقیاس اصلاح شده سبک های یادگیری کلب و مقیاس سبک های یادگیری وارک بود. برای تعیین پایایی از روش آلفای کرونباخ، ضریب گاتمن و ضرایب همبستگی و برای تعیین روایی از روایی همزمان و تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی به کمک نرم افزار SPSS 19 و AMOS 5 استفاده شد.
    یافته ها
    بین شیوه های یادگیری وارک و شیوه های یادگیری کلب رابطه معنی دار وجود داشت. آلفای کرونباخ و ضریب گاتمن برای شیوه های یادگیری تجربه عینی 71/0 و 73/0، مشاهده تاملی 71/0 و 73/0، مفهوم سازی انتزاعی 92/0 و 89/0 و آزمایشگری فعال 90/0 و 90/0 به دست آمد. تحلیل عاملی اکتشافی، 4 عامل را استخراج کرد که 76% واریانس کل را تبیین می کردند و تحلیل عاملی تاییدی آنها را تایید نمود. سبک های یادگیری برحسب جنسیت تفاوتی نداشتند، ولی برحسب رشته تحصیلی تفاوت معنی دار داشتند.
    نتیجه گیری
    مقیاس سبک های یادگیری کلب در نمونه ایرانی از روایی و پایایی مناسبی برخوردار است و می توان آن را در موارد ضروری به کار برد.
    کلیدواژگان: سبک یادگیری کلب، ساختار عاملی، روایی، پایایی
  • عباسعلی ابراهیمیان، نادر خالصی*، لیلا ساریخانی، مائده تورده صفحات 369-375
    اهداف
    وجود دانش کافی در پرستاران، نقش مهمی در افزایش کیفیت مراقبت های پرستاری در بخش های ویژه دارد. یکی از روش هایی که در سالیان اخیر در آموزش حرفه های مختلف وابسته به پزشکی و از جمله پرستاری مورد توجه قرار گرفته، یادگیری کارمحور یا یادگیری در محل کار است. این مطالعه با هدف مقایسه دو روش همگروه بالینی و کارگاهی در آموزش تفسیر گازهای خون شریانی به پرستاران شاغل در بخش های ویژه بیمارستان انجام شد.
    روش ها
    در این مطالعه نیمه تجربی در سال 1392، از مجموع بخش های ویژه بیمارستان فیروزگر تهران، سه بخش به عنوان بخش آزمایشی شماره یک (روش همگروه بالینی) و بخش های آزمایشی شماره 2 و 3 (روش کارگاهی) به طور تصادفی انتخاب شدند. پرستاران این بخش ها با روش نمونه گیری دردسترس، نمونه های پژوهش را تشکیل دادند. در ابتدا و انتهای دوره های آموزشی، میزان دانش تفسیر گازهای خون شریانی پرستاران در هر دو گروه با استفاده از پرسش نامه سنجیده شد. سپس داده ها به کمک نرم افزار SPSS 19 و با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی (آزمون های T مستقل، فیشر و T زوجی) مورد تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    بین میانگین نمرات قبل و بعد پرستاران در گروه روش کارگاهی، تفاوت معنی دار آماری وجود داشت، اما بین میانگین نمرات قبل و بعد پرستاران در گروه همگروه بالینی تفاوت معنی دار آماری وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    استفاده از روش کارگاهی در مقایسه با روش همگروه بالینی برای آموزش تفسیر گازهای خون شریانی به پرستاران بخش های ویژه، مناسب تر است.
    کلیدواژگان: آموزش، بخش های مراقبت ویژه، گازهای خون شریانی
  • حمیدرضا قیصری، غلام حسین ناظم زادگان، میثم حیدری بروجنی*، علی ذوالفقاری صفحات 377-380
    اهداف
    حافظه فضایی یکی از انواع حافظه است که می تواند به شناسایی موقیعت مکانی فرد در محیط بیانجامد. این متغیر می تواند تحت تاثیر عوامل مختلف از جمله ریزمغذی ها (آهن) قرار گیرد. هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر مصرف مازاد مکمل آهن بر حافظه فضایی موش های جوان بود.
    روش ها
    مطالعه حاضر یک مطالعه آزمایشی است که روی 20سر موش صحرایی نژاد ویستار انجام گرفت. نمونه ها براساس برنامه تغذیه با نان طبیعی و نان غنی شده با آهن 2، 4 و 6برابر به صورت تصادفی در 4 گروه تقسیم بندی شدند و متغیر مستقل به مدت 4 هفته روی آنها اعمال شد و سرانجام عملکرد حافظه فضایی موش ها با استفاده از ماز T اندازه گیری شد. داده ها با کمک نرم افزار SPSS 21 و آزمون آماری تحلیل واریانس یک راهه و آزمون تعقیبی توکی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    بین گروه های تحقیق، اختلاف معنی داری در زمان صحت وجود داشت (0001/0=p)؛ به این صورت که گروه های مصرف 2برابر (5/0±9/1دقیقه)، 4برابر (9/8±6/9دقیقه) و 6برابر (1/3±8/5دقیقه) نسبت به گروه شاهد (7/1±6/12دقیقه) به طور معنی داری زمان کمتری را برای طی کردن ماز سپری کردند (0001/0=p).
    نتیجه گیری
    مصرف مکمل آهن 2برابر باعث بهترین عملکرد در حافظه فضایی می شود و مصارف کمتر و بیشتر از این میزان نمی تواند بر حافظه فضایی اثرگذار باشد.
    کلیدواژگان: ریزمغذی ها، آهن، حافظه فضایی، موش های صحرایی
  • فرح مادرشاهیان*، محسن حسن آبادی، سهیلا خزاعی صفحات 381-389
    اهداف
    تدریس جامعه محور می تواند موجب افزایش مهارت های دانشجویان علوم پزشکی در پیشگیری و کنترل بیماری ها شود، در حالی که تدریس سنتی دروس با کاهش مهارت های شغلی همراه است. هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر آموزش جامعه محور بر رضایت از تدریس و شناخت بهداشت محیط در دانشجویان بود.
    روش ها
    در این مطالعه نیمه تجربی، دانشجویان ترم پنجم رشته پرستاری دانشگاه علوم پزشکی بیرجند به روش سرشماری در سال 1391 انتخاب شدند. این افراد برای تدریس درس بهداشت محیط به صورت جامعه محور و بحث گروهی به دو گروه 36نفری آزمون و شاهد تقسیم شدند. مداخله شامل تدریس مشکلات بهداشتی، پژوهش و آموزش پیشگیری بیماری های هپاتیت/ایدز و بروسلوز در مشاغل پرخطر بود. با دو پرسش نامه نمرات رضایت از تدریس، شناخت بهداشت محیط و علل محیطی بروسلوز/هپاتیت/ایدز مورد سنجش قرار گرفت. داده ها با نرم افزار SPSS 16 و آزمون های مجذور کای، T مستقل و T زوجی تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    پس از مداخله، میانگین نمره کل رضایت از تدریس (0/002>p)، شناخت بهداشت محیط (0/045>p) و علل محیطی بروسلوز/هپاتیت/ایدز (0/032>p) در گروه آزمون بیشتر از گروه شاهد بود.
    نتیجه گیری
    تدریس جامعه محور بهداشت محیط و طراحی و اجرای پیشگیری از بیماری ها در ارتقای رضایت و شناخت دانشجویان موثر است.
    کلیدواژگان: تدریس، بهداشت محیط، آموزش بهداشت، پزشکی
  • فرهاد تنهای رشوانلو*، مهدی تنهای رشوانلو، الهه حجازی صفحات 391-397
    اهداف
    رشد تفکر انتقادی دانشجویان یکی از معیارهای اعتباربخشی به موسسات آموزش پزشکی است. هدف از پژوهش حاضر، بررسی نقش تعیین کننده کیفیت تدریس استاد در گرایش دانشجویان بهداشت به تفکر انتقادی بود.
    روش ها
    در یک طرح همبستگی در سال 93-1392، 109 نفر (52 زن و 57 مرد) از دانشجویان رشته بهداشت در دانشگاه علوم پزشکی مشهد به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شده و مورد مطالعه قرار گرفتند. برای گردآوری داده ها از پرسش نامه های ارزیابی دانشجویان از کیفیت تدریس (SEEQ) و گرایش به تفکر انتقادی کالیفرنیا (CCTDI) استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 17 و در دو سطح توصیفی (شاخص های میانگین و انحراف معیار) و استنباطی (آزمون های T مستقل، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیره گام به گام) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    ابعاد تحلیل گری و قدرت سازمان دهی رابطه معنی داری با هیچ یک از ابعاد ارزیابی کیفیت تدریس نداشتند. میان سایر ابعاد گرایش به تفکر انتقادی و ارزیابی از کیفیت تدریس روابط معنی داری وجود داشت. ابعاد ارزیابی کیفیت تدریس توانستند واریانس متغیرهای حقیقت جویی (32%)، فراخ اندیشی (11%)، تحلیل گری (14%)، قدرت سازمان دهی اطلاعات (15%)، اعتمادبه نفس برای تفکر انتقادی (24%)، کنجکاوی (17%)، میزان رشدیافتگی (23%) و در نهایت، گرایش به تفکر انتقادی (17%) را تبیین نمایند.
    نتیجه گیری
    کیفیت تدریس استاد در گرایش دانشجویان بهداشت به تفکر انتقادی موثر است.
    کلیدواژگان: تدریس، دانشجویان بهداشت، آموزش پزشکی، ارزیابی برنامه
  • مهدی سبحانی نژاد، حسن نجفی*، رضا جعفری هرندی، محسن فرمهینی فراهانی صفحات 399-403
    اهداف
    پای بندی به اصول و ارزش های اخلاق حرفه ای در اعضای هیات علمی دانشگاه که نقش اصلی را در اداره و هدایت امر آموزش بر عهده دارند، بسیار حایز اهمیت است؛ چرا که اساتید با رعایت اخلاق حرفه ای، نقش مهمی در بهبود عملکرد دانشجویان دارند. این مطالعه با هدف بررسی مولفه های اخلاق حرفه ای تدریس اساتید از دیدگاه دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی قم انجام شد.
    روش ها
    در این پژوهش توصیفی- مقطعی، 155 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی قم در سال تحصیلی 93-1392 با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای به عنوان نمونه برای مطالعه انتخاب شدند. ابزار پژوهش، پرسش نامه محقق ساخته اخلاق حرفه ای تدریس استاد مشتمل بر 6 مولفه و 48 گویه بود که روایی صوری و محتوایی آن از نظر متخصصان دانشگاهی و پایایی آن با ضریب آلفای کرونباخ 92/0 مورد تایید قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS 20 و به کمک آمار توصیفی و آزمون T تک نمونه ای انجام شد.
    یافته ها
    میانگین کلی نمره اخلاق حرفه ای تدریس اساتید از دیدگاه دانشجویان 68/0±54/3 بود. به جز مولفه شناخت ابعاد مختلف یادگیرنده (179/0=p)، در مولفه های ویژگی های شخصیتی، اشراف بر محتوی، تسلط بر روش های تدریس، ارزش یابی استاندارد و رعایت قوانین آموزشی، اختلاف میانگین نسبت به حد متوسط، معنی دار بود (0005/0=p).
    نتیجه گیری
    وضعیت اخلاق حرفه ای تدریس و مولفه های آن در اساتید دانشگاه علوم پزشکی قم از دیدگاه دانشجویان نسبتا مطلوب ارزیابی می شود.
    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، اساتید، دانشجویان پزشکی، تدریس
  • کورش پرویز*، جواد صالحی فدردی صفحات 405-410
    اهداف
    تحقیقات سال های اخیر نشان داده است که سوگیری توجه، نقش مهمی در سبب شناسی و تداوم اختلالات اضطرابی ایفا می کند. هدف از پژوهش حاضر، بررسی چگونگی پردازش فراشناختی (وجود یا عدم سوگیری توجه) نسبت به محرک های مرتبط با خشم و شادی در افراد عادی و افراد دچار اضطراب اجتماعی، با استفاده از روشی جدید تحت عنوان آزمون دات پروب بود.
    روش ها
    این پژوهش علی- مقایسه ای در سال 1393 انجام شد. جامعه پژوهش، دانشجویان عادی دانشگاه فردوسی مشهد و افراد مراجعه کننده به کلینیک های روان درمانی دانشگاه بودند که نهایتا از بین آنان 36 نفر (18 نفر دچار اضطراب اجتماعی و 18 نفر عادی) به صورت دردسترس انتخاب شدند. به منظور گردآوری داده ها از پرسش نامه هراس اجتماعی (SPIN) و آزمون دات پروب استفاده شد. تحلیل داده ها با کمک نرم افزار SPSS 19 و با استفاده از آزمون آماری T مستقل انجام شد.
    یافته ها
    میانگین زمان واکنش به واژگان محرک خشم در افراد دارای اضطراب اجتماعی به طور معنی داری از افراد عادی کمتر بود (01/0>p). اما بین زمان واکنش به واژگان محرک شادی در افراد دارای اضطراب اجتماعی و افراد عادی تفاوت معنی داری وجود نداشت (0/05
    نتیجه گیری
    با استفاده از درمان های فراشناختی برای اصلاح ساختار پردازش فراشناختی می توان افراد دچار اضطراب اجتماعی را درمان نمود.
    کلیدواژگان: اضطراب، اختلالات هراسی، روان درمانی
  • محمد سالمی*، فرانک امیدیان، میلاد سالمی صفحات 411-416
    اهداف
    امروزه یکی از شاخص های اصلی سنجش توسعه یافتگی کشورها، سهم جامعه در تولید دانش است. بنابراین ارزیابی کارآیی درونی واحدهای آموزشی و به تبع آن، ارتقای آموزشی آنها اهمیتی دوچندان یافته است. هدف این پژوهش، مقایسه کارآیی درونی دو گروه آموزشی پرستاری و مامایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد دزفول طی سال های تحصیلی 1384 تا 1390 با استفاده از روش تحلیل جریان دانشجویی یا کوهورت آموزشی بود.
    روش ها
    در این پژوهش توصیفی- مقطعی، کلیه دانشجویان مقطع کارشناسی رشته پرستاری (به تعداد 1456 نفر) و رشته مامایی (به تعداد 1560 نفر) دانشگاه آزاد اسلامی واحد دزفول که مجموعا 3016 نفر بودند به صورت سرشماری وارد مطالعه شدند و کارآیی درونی این دو گروه آموزشی طی سال های تحصیلی 1384 تا 1390 مورد بررسی قرار گرفت. برای تعیین کارآیی درونی از ابزار تحلیلی کوهورت آموزشی یا جریان دانشجویی بهره گیری شد. تحلیل داده ها با استفاده از شاخص های اختصاصی سنجش کارآیی درونی و آمار توصیفی به کمک نرم افزار SPSS 13 انجام شد.
    یافته ها
    کارآیی درونی دانشجویان مامایی (1/63%) از کارآیی درونی دانشجویان پرستاری (4/76%) پایین تر بود. متوسط طول دوره تحصیلی از میزان مقرر برای فارغ التحصیلی بیشتر بود. نرخ ماندگاری (حفظ دانشجو) در سال های اولیه بالاتر از سال های بعدی بود.
    نتیجه گیری
    کارآیی درونی دانشجویان گروه مامایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد دزفول طی سال های تحصیلی 1384 تا 1390 از کارآیی درونی دانشجویان گروه پرستاری پایین تر است.
    کلیدواژگان: کارآیی، آموزش، پرستاری، مامایی
  • محمدرضا ملکی باب هویزی، حسین باباتبار درزی*، رمضان رحمانی، محمد مهدی سالاری صفحات 417-423
    اهداف
    در جنگ و بحران، امداد و انتقال سریع و صحیح مجروحان و مصدومان به مناطق امن یا مراکز درمانی، بسیار حایز اهمیت است و اثرات نامطلوب را به حداقل می رساند. بنابراین پرستاران خصوصا پرستاران نظامی می بایست در این زمینه تبحر و مهارت کافی داشته باشند. پژوهش حاضر با هدف طراحی برنامه درسی امداد و انتقال برای دانشجویان مقطع کارشناسی پرستاری با رویکرد نظامی انجام شد.
    روش ها
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی و پیمایشی است که در سال 1392 انجام شد. برای انجام مطالعه 48 نفر از اساتید و صاحب نظران به صورت هدفمند با استفاده از تکنیک دلفی و به روش گلوله برفی تا رسیدن به اشباع انتخاب شدند. ابتدا با مطالعه کتابخانه ای و جستجوی اینترنتی، سرفصل مطالب مربوط به برنامه درسی امداد و انتقال، استخراج و تنظیم شد. نظر کارشناسان در خصوص عناوین پیشنهادی به روش دلفی جمع آوری و براساس نسبت روایی محتوی (CVR) امتیازبندی شد. سپس در جلسه گروه کارشناسان ارشد مورد بررسی قرار گرفت و به تصویب نهایی رسید. داده ها با نرم افزار SPSS 19 مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    براساس نظرسنجی انجام شده، برنامه درسی امداد و انتقال در دوره کارشناسی پرستاری با رویکرد نظامی شامل دو واحد تئوری، یک واحد عملی و یک واحد کارآموزی طراحی شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به موقعیت جغرافیایی و ژئوپلیتیکی ایران در منطقه، توانمندسازی پرستاران نظامی در زمینه امداد و انتقال مصدومان در حوادث، بحران ها و جنگ در قالب واحد درسی، امری ضروری و اجتناب ناپذیر به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: برنامه درسی، پرستاری نظامی، پرستاری، دانشجویان پرستاری
  • احمدعلی فروغی ابری، محمدحسین یارمحمدیان، غلامرضا اصلانی* صفحات 425-435
    اهداف
    طراحی مناسب محیط های یادگیری الکترونیکی باعث دست یابی به مزایا و قابلیت های یادگیری الکترونیکی می شود. از طرفی، طراحی آموزشی ارتباط تنگاتنگی با نظریه های یادگیری دارد. سه نظریه عمده یادگیری، نظریه های رفتارگرایی، شناخت گرایی و ساختن گرایی هستند. هدف این پژوهش، بررسی مدل های طراحی آموزشی موجود مبتنی بر سه نظریه یادگیری رفتارگرایی، شناخت گرایی و ساختن گرایی و ارایه الگویی تلفیقی برای طراحی موثر و کارآمد محیط های یادگیری الکترونیکی بود.
    روش ها
    در این مطالعه تلفیقی، به منظور تطبیق مدل های مبتنی بر سه نظریه یادگیری، از روش مطالعات تطبیقی ایساک کندل استفاده شد. جامعه مورد مطالعه در بخش تطبیق، الگوهای طراحی آموزشی بودند. ابزار نمونه گیری از مدل ها، پرسش نامه محقق ساخته حاوی 55 الگوی طراحی آموزشی و توضیحات ضمیمه مربوط به هر مدل بود که پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ 83/0 محاسبه شد. به منظور اعتباریابی مدل، از نظر متخصصان استفاده شد. ابزار اعتباریابی از مدل، پرسش نامه محقق ساخته بود که پایایی آن 91/0 محاسبه شد.
    یافته ها
    براساس تحلیل مدل های طراحی آموزشی انتخاب شده و فهرست ویژگی های هر گروه از مدل های رفتارگرایی، شناخت گرایی و ساختن گرایی در طراحی محیط های یادگیری الکترونیکی، مدل تلفیقی طراحی آموزشی حاوی 135 زیرمولفه و 12 مولفه اصلی شکل گرفت. در اعتباریابی از مدل نیز همه مولفه ها و زیرمولفه ها نمره ای بالاتر از متوسط داشتند.
    نتیجه گیری
    مدل مطلوب طراحی آموزشی محیط های یادگیری الکترونیکی براساس تلفیق ویژگی های سه نظریه رفتارگرایی، شناخت گرایی و ساختن گرایی دارای 12 مولفه اصلی است.
    کلیدواژگان: یادگیری، مدل های آموزشی، آموزش
|
  • Ghasemi N. *, Rabiei M., Kalantari N., Abdi H Pages 361-367
    Aims
    Kolb Learning Style Inventory as one of the valid scales for the experimental measurement of learning styles is used in numerous studies and its validity and reliability have confirmed. The present study aimed to examine the psychometric properties and reliability and validity of Kolb Learning Style Inventory Version 3.1 (KLSI-V3.1-2005) in Iranian students.
    Methods
    In this descriptive-analytical study 1037 Bachelor degree students of Isfahan University were selected from Humanities, Engineering, Arts, and Medicine faculties of 8 fields by multi-stage random sampling in 2011-12. Data gathered by modified Kolb Learning Style Inventory and VARK Learning Styles Inventory. To evaluate reliability, Cronbach's alpha coefficient, Guttmann and correlation coefficients and assessing validity was applyed by concurrent validity, exploratory and confirmatory factor analysis using SPSS 19 and AMOS 5 software.
    Findings
    There was a correlation between VARK and Kolb learning styles. Cronbach's alpha Gutman coefficient was obtained 0.71 and 0.73 for concrete experience, 0.71 and 0.73 for reflective observation, 0.92 and 89.0 for abstract conceptualization and 90.0 and 90.0 for active experimentation. Exploratory factor analysis extracted four factors that were explained 76% of total variance and confirmed their confirmatory factor analysis. Learning styles were not different in terms of gender, but were significantly difference in terms of educational field.
    Conclusion
    Kolb Learning Style Inventory has appropriate validity and reliablity in Iranian sample and can be used in emergency cases.
    Keywords: Learning, Education, Students
  • Ebrahimian A., Khalesi N. *, Sarikhani L., Tourdeh M. Pages 369-375
    Aims
    The sufficient knowledge of nurses has an important role in increase of nurses’ care in the critical units. Work-centered learning or learning in work place is one of the ways which is considered recently in the education of the professions related to Medicine and Nursing. This study aimed to compare two clinical teammate educator and workshop methods in the interpretation of arterial blood gases to the nurses working in the intensive care units.
    Methods
    In this quasi experimental study, from Firoozgar Tehran hospital intensive care units 3 units were randomly selected as number one experimental unit (clinical teammate method) and number 2 and 3 experimental units (workshop method) in 2013. The samples included nurses working in these units selected with achievable sampling. At the beginning and the end of the training courses, the knowledge of nurses in the interpretation of arterial blood gases in both groups was measured using a questionnaire. Data were analyzed by SPSS 19 software using descriptive and inferential statistics (Independent-T, exact Fisher and pair-T tests).
    Findings
    There was a significant difference between before and after Nurses’ mean scores in workshop method group but there was no statistically significant difference between before and after nurses’ mean scores in clinical teammate group.
    Conclusion
    Using workshop method is more appropriate compared with clinical teammate method to train the interpretation of arterial blood gases to the nurses of the critical care units.
    Keywords: Education, Intensive Care Units, Blood Gas Analysis
  • Gheisari H.R., Nazemzadegan Gh.H., Heidary Boroujeny M. *, Zolfaghari A Pages 377-380
    Aims
    Spatial memory is one of the memory types which can identify the persons’ location. It can be influenced by various factors including micronutrients (Iron). This study aimed to evaluate the effect extra Iron supplementation on spatial memory in young rats.
    Methods
    This experimental study was done on 20 male Wistar rats. Samples were randomly divided based on feeding with usual bread and 2, 4 and 6 times iron enriched bread into 4 groups and independent variables were imposed on them for 4 weeks. Then, spatial memory performance in mice was measured using T-maze. Data were analyzed using SPSS 21 software and one-way ANOVA and Tukey tests. ّ
    Findings
    There was a significant differences between groups in time (p=0. 0001); groups consumed 2 times (1. 9±0. 5min), 4 times (9. 6±8. 9min), and 6 times (5. 8±3. 1min) spent significantly less time for going through the maze than control group (12. 6±1. 7min) (p=0. 0001).
    Conclusion
    2 times iron supplementation leads to the best performance in spatial memory and more and less than this amount can be effective on spatial memory.
    Keywords: Micronutrients, Iron, Spatial memory, Rats
  • Madarshahiyan F. *, Hassanabadi M., Khazaei S Pages 381-389
    Aims
    Community-oriented teaching may increase Medical students’ skills in the prevention and control of diseases, while traditional teaching can reduce occupational skills. This study aimed to investigate the effect of community-oriented education on satisfaction of teaching and understanding of environmental health in the students.
    Methods
    In this quasi-experimental study fifth semester nursing students at Birjand University of Medical Sciences were selected using census method in 2012. Samples were divided into two groups of 36 persons including control and experimental group for teaching environmental health as community-oriented and group discussion. These people as community health teaching and group discussions were divided into two groups of 36 patients each test. The intervention consisted of teaching health problems, research and prevention of hepatitis, HIV/AIDS and brucellosis in the high risk occupations. Data was analyzed by SPSS 16, Chi-square, independent-T and paired-T tests.
    Findings
    After intervention, the mean score of satisfaction of teaching (p<0.002), unserstanding of environmental health (p<0.045) and environmental causes of brucellosis/Hepatitis/AIDS (p<0.032) in experimental group was higher than control group.
    Conclusion
    Community-oriented teaching of environmental health and designing and implementation of diseases prevention in poromotion of satisfaction and knowledge of students is effective.
    Keywords: Teaching, Environmental Health, Health Education, Medicine
  • Tanhaye Reshvanlou F. *, Tanhaye Reshvanlou M., Hejazi E Pages 391-397
    Aims
    Development of critical thinking is one of the authenticating criteria to medical education organizations. This study was done to investigate the crucial role of Professor teaching quality in Health student’s critical thinking disposition.
    Methods
    In a Correlated design, 109 (52 females, 57 males) health students of Mashhad University of Medical Sciences were selected using convenient sampling in 2013-14. Student Evaluation of Educational Quality (SEEQ) and California Critical thinking Disposition Inventory (CCTDI) were used to collect data. Data were analyzed using SPSS 17 and both descriptive (mean and standard deviation) and inferential statistics (T-test, Pearson correlation and stepwise multiple regression).
    Findings
    There were no significant correlations between dimensions of analyticity and organization power with any dimensions of teaching quality evaluation. There were significant correlations between other dimension of trend to critical thinking and teaching quality evaluation. Teaching quality evaluation dimensions could explain variances of truth-seeking (32%), open-mindedness (11%), analyticity (14%), organization power of the information (15%), self-confidence for critical thinking (24%), inquisitiveness (17%), maturity (23%) and trend to critical thinking (17%).
    Conclusion
    Quality of teaching is effective on the trend of health students to critical thinking.
    Keywords: Teaching, Students Health Occupations, Education Medical, Program Evaluation
  • Sobhani Nejad M., Najafi H. *, Jafari Harandi R., Farmahini Farahani M Pages 399-403
    Aims
    As teachers observing professional ethics has an important role in improving the students’ performance, adherence to the principles and values of professional ethics in faculty members who are responsible for administration and training conducting is essential. This study aimed to investigate the characteristics of teaching professional ethics from students’ view point of Qom University of Medical Sciences.
    Methods
    In this cross-sectional study, 155 students of Qom University of Medical Sciences in were selected using stratified random sampling method in 2013-14. Dara gathered using teaching professional ethics researcher-made questionnaire containing 48 components and 6 items which its face and content validity was confirmed by academic specialists and its reliability was confirmed by Cronbach's alpha coefficient 0.92. Data was analyzed using SPSS 20 software using descriptive statistics and One-sample-T test.
    Findings
    The total mean score ofteaching professional ethics was 3.54±0.68 from students’ view point. The mean difference compared to the average level was significant (p=0.0005) except various aspects of learners’ cognitive component (p=0.179), personality characteristics, content mastery, teaching methods mastery, standard evaluation, and obeying educational laws components.
    Conclusion
    Teaching professional ethics and its components in teachers of Qom University of Medical Sciences from the viewpoint of students is evaluated relatively favorable.
    Keywords: Ethics, Professional, Faculty, Students, Medical, Teaching
  • Parviz K. *, Salehi Fadardi J Pages 405-410
    Aims
    Recent researches have shown that attention bias plays an important role in the etiology and persistence of anxiety disorders. This study aimed to investigate how to meta-cognitive processing (presence or absence of attention bias) to the associated stimuli with anger and joy in normal individuals and those suffering from social anxiety, using new method called Dot probe test.
    Methods
    This causal-comparative study was done in 2014. Samples included ordinary students of Ferdowsi University of Mashhad and people referred to psychotherapy clinics of the University which ultimately 36 patients (18 patients with social anxiety disorder and 18 normal) out of them were selected using achievable sampling. Social Phobia Inventory (SPIN) and dot probe test were used to collect data. Data were analyzed by SPSS 19 using independent-T test.
    Findings
    The mean reaction time to stimulus words of anger in people with social anxiety was significantly lower than normal people (p<01.0). But, there was no significant difference between reaction time to the stimulus words of happiness in people with social anxiety disorder and normal people (p>05.0).
    Conclusion
    Using meta-cognitive therapies to improve cognitive processing can treat people with social anxiety.
    Keywords: Anxiety, Phobic Disorders, Psychotherapy
  • Salemi M. *, Omidian F., Salemi M. Pages 411-416
    Aims
    Nowadays, one of the main indicators to measure the development of countries is the society share to produce knowledge. The evaluation of the internal efficiency of education and, consequently, improvement of their education is crucial. The aim of this study was to compare the internal efficiency the Department of Nursing and Midwifery of Dezful Islamic Azad University during the academic years 2005 to 2011 using the analysis of the student flow or educational cohort.
    Methods
    In this descriptive cross-sectional study undergraduate nursing (1456 persons) and midwifery (1560 persons) students of Dezful Islamic Azad University (totally 3016 persons) were studied using census method. Internal efficiency of two groups was studied during 2005 to 2011. To determine the internal efficiency educational cohort analytic instrument or student flow was used. Data analyzed using specific indicators of internal efficiency and using descriptive statistics by SPSS 13 software.
    Findings
    Internal efficiency of Midwifery students (63.1%) was lower than Nursing Students (76.4%). The average length of the course was more than graduation. Survival rate (keeping students) in the early years was higher than subsequent years.
    Conclusion
    Internal efficiency of Dezful Islamic Azad University midwifery students during 2005 to 2011 is lower than internal efficiency of nursing students.
    Keywords: Efficiency, Education, Nursing, Midwifery
  • Maleki Bab Hoveyzi M.R., Babatabar Darzi H. *, Rahmani R., Salari M.M Pages 417-423
    Aims
    In conflict and crisis, aid and rapid and accurate transfer of the injured and wounded to the safe areas or medical centers is very important and decreases the adverse effects to the minimum level. Therefore, nurses, particularly military nurses must have sufficient skills and expertise in this field. This research aimed to develop the curriculum of the aid and transport for Baccalaureate Degree Nursing students with a systematic approach.
    Methods
    This is a descriptive and survey study which was done in 2013. 48 professors and experts were selected purposeful using Delphi technique and snowball method to saturation. First, by library studying and Internet searching, content headlines of the curriculum aid and transport was extracted and adjusted. Experts’ opinion about the suggested topics was collected based on Delphi technique and scored based on content validity ratio (CVR). Then it assessed at Master meeting group and approved. Data were analyzed using SPSS 19 statistical software.
    Findings
    According to a survey, aid and transport curriculum in the Baccalaureate degree of Nursing with military approach was designed including two theory credit and a practical credit and an apprenticeship credit.
    Conclusion
    Due to the geographical and geopolitical situation of Iran, empowering nurses in the field of aid and transport of the injured people in the events, crises and war in the form of credits seems inevitable and necessary.
    Keywords: Curriculum, Military Nursing, Nursing, Students, Nursing
  • Foroughi Abari A.A., Yarmohammadian M.H., Aslani Gh.R Pages 425-435
    Aims
    Proper design of e-learning environments leads to the benefits and capabilities of e-learning. On the other hand, instructional design is closely associated with learning theories and. Three major theories of learning are theories of behaviorism, cognitive and constructivism. The aim of this study was to evaluate the instructional design models based on learning theories behaviorism, cognitive and constructivism and providing inclusive model for effective designing for e-learning environments.
    Methods
    In this integrative inquiry study, Isaac Kandel comparative studies method was used to implement models based on three learning theories. The studied population was in the implementation part were instructional design models. In the implementation of the study population, the instructional design models. The tools for sampling was researcher-made questionnaire containing 55 instructional design models and explanations attached to each model that its reliability was 0.83, measured by Cronbach's alpha. To validate the model, experts’ opinion was used. The researcher-made questionnaire with reliability 0.91 was used to validate the model.
    Findings
    Based on the analysis of the selected instructional designing models and based on the characteristics list of each group of behavioral, cognitive, and constructivist models related to designing e learning environments, the combinational model of instructional designing was developed, comprising 135 subcomponents and 12 main components. The model’s validation results indicated that all components and subcomponents had an above average score.
    Conclusion
    The desired instructional designing model for e learning environments based on a combination of the characteristics of three theories of behaviorism, cognitivism, and constructivism comprised of 12 main components.
    Keywords: Learning, Models, Educational, Education