فهرست مطالب

ادب فارسی - سال چهارم شماره 1 (پیاپی 13، بهار و تابستان 1393)

نشریه ادب فارسی
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 13، بهار و تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/04/04
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علی محمد موذنی، شهروز خنجری صفحات 1-16
    ژیل فوکونیه و مارک ترنر، موضوع استعاره مفهومی را موردی خاص از یک عرصه عام تر و وسیع تر دانسته اند؛ این عرصه وسیع تر، تحلیل ساز کار دستگاه ذهن به وقت مواجهه با دامنه های مفهومی است. ایشان برای توصیف این فرایند، از اصطلاح «فضای ذهنی» یا «مفهومی» استفاده می کنند. آنان معتقدند که برای درک بسیاری از پیچیدگی های اندیشه آدمی، الگوی یک یا دو دامنه ای کفایت نمی کند، بلکه باید در تشریح اندیشه تصویری انسان، یک الگوی شبکه ای (یا چندین فضایی) فراهم آورد. یک الگوی شبکه ای، از فضاهای ورودی و فضای ادغام شده و فضای فراگیر تشکیل می شود. در این مقاله، هدف آن است که نشان دهیم چگونه این الگو می تواند تحلیل استعاره مفهومی را دقت بخشد و خواننده را در تحلیل عناصر خیال شعری یاری رساند. همچنین بررسی خواهیم کرد که الگوی شبکه ای برای تحلیل استعاره های مفهومی فارسی، خاصه در شعر، تا چه انداره کارآمد است.
    کلیدواژگان: استعاره مفهومی، ادغام، الگوی شبکه ای، زبان شناسی شناختی، استعاره مفهومی در شعر
  • عبدالرضا سیف، ماریا گن صفحات 17-32
    مقایسه و بررسی تطبیقی آثار نویسندگان ایرانی و روس چون فردوسی توسی و الکساندر پوشکین، امکان آشنایی بیشتر را با فرهنگ مردم ایران و روسیه به ما می دهد. باوجودی که ادبیات کلاسیک فارسی و روسی از نظر سبک و محتوا، شباهت زیادی به یکدیگر ندارند، در حین مطالعه داستان های عاشقانه ادبیات فارسی و روسی، یک سوژه مشترک دیده شد که البته تاثیر ادبیات شرق در داستان روسی، مشخص است. سوژه مشترک در دو ادبیات متفاوت، از آن لحاظ گیرا و جالب به نظر می رسد که تفاوت فرهنگ و دیدگاه شاعران را به خوبی مشخص می سازد. قهرمانان هر دو داستان، شخصیت های تاریخی اند. داستان «خسرو و شیرین» فردوسی و منظومه «فواره باغچه سرای» پوشکین، داستان های عاشقانه اند و بیانگر دیدگاه شاعران درباره پدیده عشق. ضمن اینکه، سرانجام هر دو داستان عاشقانه، غم انگیز است.
    کلیدواژگان: عشق، خسرو و شیرین، فواره باغچه سرای، گیرای، زارما، مریم (ماریا)
  • احمد خاتمی، الهام باقری* صفحات 33-52
    سنایی غزنوی، اغلب با ویژگی «شاعر مبتکر» شناخته می شود. یکی از ابتکارات وی، یافتن گوهر طنز ادبی است در نوشتار با کارکردهای عرفانی؛ آنچه پیش از او فقط در حوزه اجتماعی انتقادی وارد شده بود. عارفان از سنایی به بعد، از آن برای آموزش نکته های عرفانی، بهره ها برده اند. در این مقاله بر آنیم تا برای یافتن شگردهای طنزنویسی سنایی غزنوی (545 یا 529- 467 ق) با هدف بیان و آموزش نکته های عرفانی و اخلاقی و حکمی در مثنوی حدیقه الحقیقه، نخست به تعریف جامعی از طنز و معرفی شگردهای معمول آن پرداخته شود و سپس ویژگی های زبان صوفیان بررسی و طبقه بندی شود؛ آن گاه در حکایت های حدیقه، شگردهای طنز و پیام های عرفانی، اخلاقی و فلسفی آنها تحلیل و بررسی شود. نتیجه های به دست آمده از این پژوهش، یافتن و جمع بندی پیام های عرفانی و حکیمانه و اخلاقی طنزآمیز حدیقه و زبان ویژه سنایی برای رسیدن به این کارکرد است.
    کلیدواژگان: سنایی، حدیقه، زبان صوفیان، طنز صوفیانه، پیام های عرفانی
  • محبوبه همتیان، حسین آقا حسینی صفحات 53-72
    مطالعه در سیر مباحث بلاغت نشان می دهد که توجه به موضوع «اقتضای حال» در نخستین تعاریف نقل شده برای بلاغت، از اساسی ترین معیارهای بلاغت کلام و متکلم به شمار رفته است. با آنکه این موضوع و اهمیت توجه به آن در دوره های مختلف، از محوری ترین مبانی مباحث بلاغی است، در هیچ یک از منابع قدیم و جدید، مبانی نظری آن تبیین نشده است.
    در پژوهش حاضر، پس از بررسی و نقد دیدگاه های گوناگون درباره این موضوع، مشخص شد با وجود تصوری که درباره مخاطب محور بودن اقتضای حال در بلاغت سنتی وجود دارد و انتقادهایی که در این زمینه مطرح می شود و با وجود آنکه در این منابع به صراحت اصطلاحات اقتضای حال متکلم و کلام و بافت موقعیتی به کار نرفته است، ولی در این کتاب ها ذیل مباحث گوناگون، مطالبی مطرح می شود که بر اساس آنها می توان تمام این اقتضائات را در سطوح مختلف و برای تمام این عوامل، استنباط کرد.
    کلیدواژگان: اقتضای حال، متکلم (گوینده)، مخاطب، کلام، بافت موقعیتی
  • شهرام آزادیان، حمیدرضا حکیمی * صفحات 73-92

    در دوره ای که سلجوقیان (431-590) بر ایران حکومت می کردند، تعداد قابل توجهی از شعرا و نویسندگان در مناطق تحت نفوذ آنان زندگی می کردند. این مقاله با بررسی پادشاهان سلجوقی و وزیران آنان و نیز رجالی که در عصر ایشان می زیسته اند، سعی دارد نشان دهد هر یک از این افراد تا چه حد از ادبیات فارسی حمایت کرده اند. در مرحله بعد، تمام حامیان ادبیات در این دوره در شش گروه شاهان، وزیران، حاکمان شهرها، کارکنان دیوانی، علویان، امرای لشکری تقسیم بندی شده اند تا مشخص شود هر یک از این طبقات تا چه اندازه حامی ادبیات فارسی بوده اند. مقاله به این نتیجه می رسد که سلجوقیان به جز چند مورد استثنا تمایل زیادی به حمایت از ادبیات فارسی نداشته اند. از اتفاقات مثبتی که در این دوره می افتد، شکل گیری طبقه جدیدی از حاکمان محلی است که تا اندازه ای حامی ادبیات بوده اند و نیز قدرت گیری گروه هایی نظیر شیعیان و اسماعیلیان. این مراکز قدرت جدید، همزمان با افزایش قدرت خود، از مسائل فرهنگی هم حمایت می کرده اند. ترک بودن خاندان حاکم، نقش چندانی در بی علاقگی به ادبیات فارسی نداشته و بیشتر کسانی که به شاعران بی مهری می کرده اند، درباریان ایرانی بوده اند.

    کلیدواژگان: سلجوقیان، ادبیات فارسی، ممدوحان، حمایت از شاعران
  • محمد افشین وفایی صفحات 93-112
    امیر ابومحمد عمادی غزنوی از شاعران سرشناس قرن ششم هجری قمری است که در زمان حیات از شهرت بسزایی برخوردار بوده است. با این حال از زندگی او آگاهی زیادی نداریم و دیوان اشعارش نیز تاکنون به دست ما نرسیده است. در این مقاله، نویسنده کوشیده است با شناسایی منابع متعدد و گاه جدید و با اتکا بر اشعار چاپ شده و چاپ نشده عمادی، پرتو تازه ای بر زندگی این شاعر بزرگ عهد سلجوقی بیفکند. در پایان، از خلال کتاب های چاپی و جنگ ها و مجموعه های خطی، مآخذ اشعار عمادی که برای جمع آوری و تدوین دیوان وی باید از آنان استفاده شود معرفی شده است.
    کلیدواژگان: شعر فارسی در قرن ششم، عمادی غزنوی، عمادی شهریاری، ممدوحان عمادی
  • محمد راغب صفحات 113-132
    در این مقاله، ابتدا مختصری درباره پیشینه روایت شناسی بلاغی مطرح و اصطلاحات مهم نویسنده ضمنی، انواع مخاطبان، راوی نامعتبر، تنش، ناپایداری و... از دیدگاه سه نسل از نظریه پردازان بلاغی تعریف شده است. سپس داستان کوتاه «درخت» اثر گلی ترقی از مجموعه من هم چه گوارا هستم بازخوانی و تفسیر شده است. موضوع اصلی داستان، چرخه سوءاستفاده است که هر یک از شخصیت ها به نوعی در آن دخیل هستند. هر یک از گروه های مختلف مخاطبان، دیدگاه های ویژه ای درباره این شخصیت ها دارند و با برخی از آنها همدلی می کنند. هدف اصلی، بررسی تفاوت های خوانش و چگونگی گسترش پی رنگ از دیدگاه مخاطبان مختلف است. مضمون «درخت: جاودانگی و پوسیدگی»، بنیاد داستان را شکل می دهد و با قرار گرفتن شخصیت ها در جای گشت های متنوع، خوانش های متفاوتی ممکن می شود.
    کلیدواژگان: نویسنده ضمنی، مخاطب روایت، راوی نامعتبر، تنش، ناپایداری
  • نرگس اسکویی صفحات 133-149
    «باهم آیی» در کلام ادبی، حاصل تداعی ذهنی و ابداع ارتباطات هنری و زبانی میان اجزای کلام در دو محور هم نشینی و جانشینی است. در زبان عادی و رسمی، باهم آیی، یکی از شروط لازم برای انسجام و معنی دار بودن کلام است، اما در زبان ادبی، انواع خلاقیت ها و ابتکارات زیبایی شناختی است که منجر به ظهور انواع باهم آیی ها در سخن می شود. بدین جهت، انواع و دایره باهم آیی ها در زبان ادبی بسیار گسترده تر و متنوع تر از باهم آیی ها در زبان عادی است. یکی از مهم ترین و پربسامدترین مختصات سطح زبانی و ادبی شعر سبک آذربایجانی، وجود تناسب و ارتباطات گسترده در شبکه کلمات و تصاویر و آواها و مفاهیم به کار رفته در هر بیت است. این مقاله، انواع باهم آیی ها را در شعر شاعران شاخص سبک آذربایجانی (خاقانی، نظامی، فلکی، مجیرالدین، مهستی) بازجسته است.
    کلیدواژگان: باهم آیی، تداعی، محور هم نشینی، سبک آذربایجانی، تناسب
  • محمود ندیمی هرندی، تهمینه عطایی کچویی صفحات 151-164
    از دیوان بیشتر شاعران عهد غزنوی، دست نوشته کهن و معتبری به دست نداریم. آنچه از آثار آنان به چاپ رسیده، غالبا بر اساس نسخه های متاخر، تصحیح و عرضه شده است. در این چاپ ها به دلایل گوناگون خطاهایی راه یافته است که در لفظ و معنی، از صورت اصلی خود دور شده اند. از جمله این شاعران، فرخی سیستانی است که در اهمیت و تاثیر او در شعر فارسی تردیدی نیست. ما در یک بررسی اجمالی با اتکا به فرهنگ های کهن (لغت فرس، فرهنگ جهانگیری، فرهنگ رشیدی) و جنگ بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی نشان داده ایم که کلماتی مانند «چمچاخ، هوازی، پهنه بازی، چاکانیدن، هندوان، بسغده» در دیوان چاپی فرخی، دستخوش تحریف و تبدیل شده اند.
    کلیدواژگان: فرخی سیستانی، تصحیح انتقادی، جنگ بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی، فرهنگ های کهن
  • زینب افضلی صفحات 165-178
    در بیشتر آثار صوفیه، هنگامی که از نفس و چگونگی رفتار با آن سخن گفته شده است، دو اصطلاح «مجاهده» و «ریاضت»، گاه معطوف به هم و گاه به تنهایی، به کار رفته است. مدعای ما این است که در متون کهن، مجاهده و ریاضت تعریف و جایگاه مستقل از هم داشته اند. مولفان صوفی در کتاب های تعلیمی خود درباره تصوف، این دو را جدا از یکدیگر شرح و توضیح داده اند، اما بیشتر صوفیان به هنگام سخن گفتن، ریاضت و مجاهده را در یک معنا و گاه با عطف به یکدیگر، به کار می برده اند.
    کلیدواژگان: ریاضت، مجاهده، نفس، تصوف، عرفان، صوفیان
|
  • Ali Mohammad Moazeni, Shahrooz Khanjari Pages 1-16
    Gilles Fauconnier and Mark Turner have considered the issue of conceptual metaphor as a special case of more general and comprehensive matter. This vast matter is the analysis of Mind System mechanism when it exposes to conceptual domains. To describe such a process، Fauconnier and Turner use the term of Mental or Conceptual Space. They believe that in order to understand much of human thought complexities، the pattern of one or two domains would be insufficient and a Latticed (or multi-spaced) model should be provided to explain human’s imaginative thought. A latticed model consists of three input، blended and generic spaces. The main purpose، in present paper، is to show how it can improve the accuracy of conceptual metaphor analysis and how it helps the reader to analyze the elements of the poetic imagination. It will also be examined how much the latticed model would be useful to analyze the conceptual metaphors in the Persian Literature، especially in Persian Poetry.
    Keywords: Conceptual Metaphor, Integration, Latticed Model, Cognitive Linguistics, poetry
  • Abdoreza Seif, Maria Gen Pages 17-32
    The comparative study of the works of Iranian and Russian authors such as Ferdowsi Tusi and Alexander Pushkin makes the opportunity of being familiar with the culture of two Russian and Iranian people more possible. Although there is not that much similarities between Persian and Russian classics from the perspective of style and content، but studying the love stories in both literatures the common subjects and the influence of eastern literature on the Russian one are obviously clear. Common subjects in two different literatures are very interesting، for they can show the cultural differences poets and their points of view as well. The characters of both stories are historical figures. «Khosrow and Shirin»، a love story composed by Hakim Abu ʾl-Qasim Ferdowsi Tusi (940–1020 CE) the highly revered Persian poet، «The Fountain of Bakhchisaray» written by Alexander Sergeyevich Pushkin (6 June [O. S. 26 May] 1799 – 10 February [O. S. 29 January] 1837)، are both love stories that reflect the writers’ viewpoints about the phenomenon of love. Meanwhile، both stories are tragic ended.
    Keywords: Love, “Khosrow, Shirin”, “The Fountain of Bakhchisaray”, Giray, Zarema, Maryam (Maria)
  • Ahmad Khatami, Elham I. Bagher* Pages 33-52
    Hakim Abul-Majd Majdūd ibn Ādam Sanā''ī Ghaznavi، is often characterized as the «ingenious poet». Using satire in mystical texts is the technique can be considered as one of his inventions، what had already been used in socio-critical texts. Theosophists، after Sanā''ī Ghaznavi، have frequently utilized this approach to teach moral aspects. To find satirical techniques applied by Sanā''ī Ghaznavi (467-529 or 545A. H.)، in this paper، as well as expressing his purpose to teach ethical، moral and spiritual lessons in his masnavi، «Hadiqat Al-Haqiqa»; we initially introduce a general definition of irony and satire and their conventional techniques، and then، we will review and classify the features of Sufi language. At the end، the Hadiqa stories، their humors، messages of mystical techniques، and their moral and philosophical analyses will be expressed، if available. Summarizing and understanding the mystical، wise، moral and satirical messages of Hadiqa as well as the special language for which Sanā''ī Ghaznavi attempted to reach are all the results would be obtained out of present study.
    Keywords: Sanā'ī Ghaznavi, Hadiqa, Sufi language, Sufi humor, satirical techniques
  • Mahboubeh Hemmatiyan, Hossein Aqahosseini Pages 53-72
    The study of topics concerning rhetorical issues shows that paying attention to «condition requirement» in the first quoted definitions can be considered as the most significant criteria in rhetorical speech and the speaker. Although it seems being the most important and the most fundamental subject during different periods، but none of its theoretical principles has been explained in the old and modern sources. It will be make clear، in present study، and after a review of different viewpoints on the subject، that despite the existing conceptualization about the audience-based state of condition requirement in traditional rhetoric and despite the criticisms regarding this field، and although terms such as speaker''s condition requirement، speech، and conditional context cannot obviously be found in these sources، but in these books، under the different titles، some subject matters are proposed on which one can deduce all its requirements in several levels.
    Keywords: Condition Requirement, Speaker, Audience, Speech, Conditional Context
  • Sharam Azadian, Hamid Reza Hakimi Pages 73-92

    During the reign of the Seljuks (431–590)، a considerable number of Persian poets and writers lived in their territory. Reviewing the lives of the kings، and that of their ministers and other politicians and dignitaries of Seljuks ear، this article tries to show how much each of these individuals had supported Persian literature. At the next step، the patrons are classified in six categories: the kings، the ministers، the local rulers، the court staffs، the Alavids and the military commanders، to determine to what extent each of these classes was pro-Persian literature. The conclusion is that Seljuks، with the exception of few ones، were not that much inclined to patronize Persian literature. However، the development of a new class of local rulers who were relatively considered as literature patrons and the empowerment of some groups like Shias and Ismailis were the positive events that occurred during this period. Along with their increased power، these new centers of power also supported other cultural issues. The Turkish origin of the ruling dynasty had a negligible influence on their apathy in Persian literature and most of the people who disregarded the poets were of Iranian court.

    Keywords: Seljuks, Persian literature, the praised, to patronize the poets
  • Mohammad Afshin- Vafaie Pages 93-112
    Amir Abu Mohammad ‘Imadi Ghazvini was one of the most prominent poets of the 6th century A. H who was very famous in his lifetime، but we don’t know much about his life and have not yet obtained his divan. The author، in present study، has tried to eradicate on the life of this great poet of the Seljuk era introducing several sources، sometimes new، depending on ‘Imadi’s published or unpublished poems. Finally، the sources of ‘Imadi’s poems would be presented through several published books، poem collections (Jongs) and manuscripts.
    Keywords: The Persian Poetry in 6th Century, Imadi Ghazvini, Imadi Shahriyari, The praised ones by Imadi
  • Mohammad Ragheb Pages 113-132
    Initially in this article، a brief history of rhetorical narrative approach is offered and the definitions of important terms and concepts، such as implied author، types of audiences، unreliable narrator، tension، instability، etc. from the viewpoint of three generations of rhetorical theorists are provided. Then، “Tree” a short story by Goli Taraghi، published in her collection، I’m Che Guevara، too [من هم چه­گوارا هستم] has been reviewed and interpreted. The main subject of the story is the Cycle of Misuse on-which all of characters are involve. Different groups of readers have their own feelings and opinions about the characters of the story، and they express their sympathy to some of them. Our Main purpose is to investigate the existing differences of readings and the quality of plot development from various viewpoints of readers. The story forms on the theme of “Tree: immortality and decay”، and as characters stand on various permutations، different kinds of readings would be possible.
    Keywords: Implied Author, the Narrative Audience, Unreliable Narrator, Tension, Instability
  • Nargues Oskooie Pages 133-149
    The mental association and the innovation of lingual and artistic relations on two syntagmatic and paradigmatic axis results in collocation in a literary speech. In the ordinary and formal language collocation is the necessary condition for a speech to be considered meaningful and coherent، but in literary language، there is a variety of aesthetic creativities and innovations that leads to the emergence of several collocations in the speech. So، in comparison with an ordinary language، several collocations can be found in a literary one. Of the most important and the most frequent linguistic and literary coordinates of Azerbaijani poetic style is the existence of an extensive proportion and relation in the network of words and the images، phones and concepts in each verse. This article reviews different types of collocations in Azerbaijani style.
    Keywords: Collocation, Association, Syntagmatic axis, Azerbaijani style, Appropriateness
  • Mahmood Nadimi Harandi, Tahmine Ataei Kachuei Pages 151-164
    There have been survived any ancient and authentic manuscript from the poets lived in Ghaznavids’ era. What have been frequently published، out of their works، are mostly based on recently corrected manuscripts. Various entered errors، however، have made considerable changes in meanings and forms of the works. Farrokhi Sistani is one of those outstanding poets who undoubtedly had a great influence on the Persian poetry. Relying on some old dictionaries (Loghat-e Fors، Jahangiri and Rashidi) and the anthology of Sheikh Safi al-Din Ardabili’s monument، we tried to show that in printed edition of Farrokhi Sistani`s divān the words such as «Chamchākh، havāzi، pahne-bāzi، Chākānidan، Hendovān and Basaghdah» have been made corrupted and changed.
    Keywords: Farrokhi Sistani, print edition, anthology of sheikh Safi al Din Ardabili's monument
  • Zeynab Afzali Pages 165-178
    Talking about ego، in the Sufis’ works، two terms of “endeavor” and “austerity” have been sometimes used focused on each other and sometimes alone. Did they have similar definitions and positions in Sufis’ opinion or had they been different from each other? We claim that “endeavor” and “austerity” had had different positions and of course different definitions in old texts. It was made clear، after accomplishing present research that the Sufi authors had explained these two issues apart from each other in their instructive books on Sufism; but most of them used “endeavor” and “austerity” with similar meaning and focused on each other when talking.
    Keywords: Austerity, Endeavor, Ego, Sufism, Mysticism