فهرست مطالب

روانشناسی معاصر - سال نهم شماره 2 (پاییز 1393)

نشریه روانشناسی معاصر
سال نهم شماره 2 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فاطمه دهقانی آرانی، محمدعلی بشارت، رضا پورحسین، هادی بهرامی احسان، اصغر آقامحمدی صفحات 3-16
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی یک مدل مداخله دلبستگی محور ویژه موقعیت های پزشکی با عنوان مثلث مادر- کودک- بیماری (MCDT) بر شاخص های سلامت و دلبستگی کودکان مبتلا به بیماری مزمن انجام گرفت. به این منظور 22 زوج مادر- کودک واجد شرایط، پس از اعلام موافقت وارد طرح شدند. کلیه کودکان با تشخیص یک بیماری مزمن در مرکز طبی اطفال تهران تحت درمان پزشکی بودند. پرسشنامه دلبستگی به والدین و همسالان (IPPA) و مقیاس های افسردگی بک- ویژه مراقبت های اولیه (BDI-PC) و ادراک بیماری (IPI) توسط کودکان و پرسشنامه سلامت کودک- فرم والدین (CHQ-PF-28) و شاخص استرس والدینی (PSI) توسط مادران تکمیل شد. گروه آزمایش 10 جلسه مداخله دلبستگی محور و گروه گواه نیز همزمان 10 جلسه گفتگوی ساده به عنوان مداخله ساختگی دریافت کردند. یافته های پژوهش نشان داد که کودکان گروه آزمایش پس از دریافت مداخله دلبستگی محور مذکور، بهبود معنادار در نمرات دلبستگی و زیرمقیاس های سلامت شامل افسردگی، سلامت جسمانی، سلامت روانی- اجتماعی و نمره کل سلامت عمومی در مقایسه با گروه گواه داشتند. نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که کاربرد مداخلات روان درمان گرانه، به ویژه مداخلات دلبستگی محور، در کنار درمان های پزشکی می تواند به افزایش میزان بهبودی و سلامت کودکان مبتلا به شرایط خاص پزشکی کمک کند.
    کلیدواژگان: دلبستگی، زوج مادر، کودک، سلامت، بیماری مزمن
  • نرجس تکتم جان نثاری، شهریار شهیدی، علی خادمی، سعید ایمانی، محمد صالح گنجویان صفحات 17-28
    انحراف جانبی ستون فقرات یک اختلال عضلانی استخوانی است که ستون فقرات در صفحه پیشانی دچار انحنا می شود. هدف پژوهش حاضر مقایسه نگرانی درباره تصویر بدنی و حرمت خود بین نوجوانان مبتلا به اختلال اسکولیوز بدون بریس، تحت درمان بریس و نوجوانان عادی بود. تعداد 237 نوجوان (121 دختر، 116 پسر) 12 تا 18 ساله در شهر تهران در سه گروه انتخاب شدند: مبتلا به اسکولیوز که برای مدت حداقل سه ماه از بریس استفاده می کردند؛ نوجوانانی که مبتلا به اسکولیوز بودند ولی از بریس استفاده نمی کردند و گروه نوجوانان عادی که مبتلا به اسکولیوز نبودند. شرکت کنندگان مقیاس حرمت خود روزنبرگ (RSES) و پرسشنامه نگرانی از تصویر بدنی (BICI) را تکمیل کردند. نتایج نشان داد که نوجوانان مبتلا به اسکولیوز حرمت خود پایین تری نسبت به نوجوانان عادی داشتند. نوجوانانی که مبتلا به اسکولیوز بودند و از بریس استفاده می کردند نسبت به دو گروه دیگر نگرانی بیشتری را نسبت به تصویر بدنی خود ابراز کردند. در مولفه نگرانی نسبت به تصویر بدنی، تفاوت معنادار بین نوجوانان عادی و نوجوانان مبتلا به اسکولیوز که از بریس استفاده نمی کردند یافت نشد. تفاوت های جنسی در مولفه حرمت خود نشان گر این بود که به طور کلی دختران نسبت به پسران حرمت خود پایین تری را گزارش کردند. می توان چنین نتیجه گرفت که اختلال اسکولیوز، حرمت خود و درمان توسط بریس، نگرانی نسبت به تصویر بدنی را بیش از سایر مولفه ها تحت تاثیر منفی روانشناختی قرار می دهد. با توجه به اهمیت پیشگیری و درمان اسکولیوز توسط بریس و تاثیرات روانشناختی استفاده از آن، پیشنهاد می شود که پژوهشگران به تدوین بسته های مداخله ای/ آموزشی جهت ارایه حمایت های روانشناختی به نوجوانان مبتلا به این اختلال بپردازند.
    کلیدواژگان: اسکولیوز، بریس، حرمت خود، تصویر بدنی
  • محمدعلی بشارت، الهه محمدی حسینی نژاد، مسعود غلامعلی لواسانی صفحات 29-48
    هیجان ها، شناخت ها و دفاع ها فرایندهای اصیل روانشناختی هستند. این متغیرهای پیچیده و چندوجهی روابط درهم تنیده ای با هم دارند. کشف جنبه-های جدید این متغیرها و روابط بین آنها از اصالت و اهمیت نظری و بالینی برخوردار است. هدف این پژوهش، بررسی نقش واسطه ای راهبردهای تنظیم شناختی هیجان در رابطه بین ناگویی هیجانی، خشم و نشخوار خشم با سبک-های دفاعی من بود. تعداد 378 نفر از دانشجویان دانشگاه تهران (227 زن، 148 مرد) در این پژوهش شرکت کردند. از شرکت کنندگان خواسته شد تا نسخه فارسی مقیاس ناگویی هیجانی تورنتو (20-FTAS)، مقیاس خشم چند بعدی (MAI)، مقیاس نشخوار خشم (ARS)، پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان (CERQ) و پرسشنامه سبک های دفاعی (DSQ) را تکمیل کنند. نتایج پژوهش نشان داد که ناگویی هیجانی، خشم و نشخوار خشم با سبک دفاعی رشدیافته رابطه منفی معنادار و با سبک دفاعی رشد نایافته رابطه مثبت معنادار داشتند. همچنین راهبردهای انطباقی تنظیم شناختی هیجان با سبک دفاعی رشدیافته، و راهبردهای غیرانطباقی تنظیم شناختی هیجان با سبک دفاعی رشدنایافته و نوروتیک رابطه مثبت معنادار داشتند. نتایج تحلیل مسیر نشان داد که راهبردهای تنظیم شناختی هیجان در رابطه بین ناگویی هیجانی و سبک های دفاعی نقش واسطه ای معناداری ایفا نمی کنند. براساس یافته های این پژوهش، نقش واسطه ای راهبردهای غیرانطباقی تنظیم شناختی هیجان در رابطه بین خشم و نشخوار خشم با سبک دفاعی رشدنایافته نیرومندتر از متغیرهای دیگر بود. از سوی دیگر راهبردهای تنظیم شناختی هیجان، نقش واسطه ای نیرومند تری را در رابطه بین نشخوار خشم و سبک های دفاعی، نسبت به رابطه بین خشم و سبک های دفاعی نشان داد. براساس یافته های پژوهش حاضر نتیجه گرفته می شود که رابطه بین ناگویی هیجانی، خشم و نشخوار خشم با سبک های دفاعی یک رابطه خطی ساده نیست، بلکه متغیرهای دیگر مثل راهبردهای تنظیم شناختی هیجان در این رابطه نقش واسطه ای دارند. یافته های پژوهش حاضر همچنین گامی نو در راستای تدوین مدل های نظری پیش بین برای سبک های دفاعی محسوب می شود.
    کلیدواژگان: هیجان، شناخت، خشم، نشخوار، مکانیسم دفاعی
  • عباس رحیمی نژاد صفحات 49-62
    استفاده از پرسشنامه های معتبر و روا در زمینه هویت من برای انجام پژوهش های گروهی و سنجش عینی هویت افراد، ضرورتی است که طی دهه های اخیر از سوی روانشناسان مورد توجه قرار گرفته است. هدف از پژوهش حاضر بررسی روایی سازه و پایایی نسخه فارسی پرسشنامه گسترش یافته سنجش عینی منزلت هویت من (EOM-EIS-2) در شهر تهران بود. به این منظور تعداد 2334 نفر از دانش آموزان دبیرستانی شهر تهران انتخاب شدند. با استفاده از ترجمه فارسی پرسشنامه هویت من (EOM-EIS-2) روایی سازه این پرسشنامه با دو روش تحلیل عاملی اکتشافی برای یک نمونه تصادفی 50 درصدی و تحلیل عاملی تاییدی با مقایسه سه مدل روی 50 درصد دیگر انجام شد. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی نشان داد که پرسشنامه مذکور در هویت عقیدتی و بین شخصی به ترتیب چهار عامل دنباله روی، هویت یافتگی، بحران زدگی و سردرگمی را دارد. هم چنین روایی همگرا- واگرای چهار منزلت هویت مشابه در دو هویت عقیدتی و بین شخصی محاسبه شد و میزان آن از 38/0 تا 65/0 به دست آمد که بیانگر روایی همگرا- واگرای این ابزار است. ضریب پایایی آلفای کرونباخ هشت زیر مقیاس هویت من در سردرگمی عقیدتی و بحران زدگی عقیدتی 46/0 و برای بقیه زیرمقیاس ها از 53/0 تا 76/0 به دست آمد. در نتیجه گیری نهایی این پژوهش روایی سازه و پایایی این پرسشنامه مورد تایید قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: هویت من، روایی سازه، پایایی، تحلیل عاملی
  • سیده مهسا باقری، عباسعلی شاهرودی صفحات 63-76
    پیشرفت علم موجب گسترش توجه به بعد روانی وجود انسان در کنار پاسخگویی به نیاز های فیزیکی او شده است. امروزه توجه به این مساله در معماری نیز جایگاه ویژه ای یافته است. با وجود این که دانشجویان نقش مهمی در شکل دادن آینده کشور دارند، اما توجه به نیازهای روانی دانشجویان در خانه های دانشجویی از مسایلی است که کمتر به آن پرداخته شده است. هدف پژوهش حاضر استفاده از روش مهندسی کانسی یا طراحی احساس گرا برای الگو یابی از عوامل دلبستگی ساز در فضای جمعی خانه و استفاده از آن در طراحی فضای جمعی خانه های دانشجویی برای دانشجویان بود. نمونه پژوهش 50 نفر از دانشجویان دختر ساکن خوابگاه های سوییتی دانشگاه مازندران بودند که پرسشنامه فهرست عواطف مثبت و منفی (PANAS) را تکمیل کردند. نتایج به صورت الگو هایی فیزیکی برای افزایش دلبستگی در فضای جمعی خانه های دانشجویی مانند استفاده از مصالح طبیعی، ارتفاع کم سقف، کوچکی فضای داخلی نشیمن، محصور بودن اطراف فضای جمعی، استفاده از رنگ های سرد و خنثی، استفاده از بازشو های بزرگ و زیاد ارایه شد. بر مبنای این ویژگی های فیزیکی، فضای جمعی خانه دانشجویی برای دانشجویان طراحی شد. ابتدا رضایت 25 نفر از آزمودنی ها از طریق نمایش تصویر فضای جمعی طراحی شده در کنار تصاویری از فضاهای جمعی که احساسات مثبتی را برانگیخته می کرد، بررسی شد. نتایج حاکی از آن بوده است که اکثر آنان فضای جمعی طراحی شده را به عنوان فضای جمعی دلخواه خود، انتخاب کردند. سپس تصویر فضای جمعی طراحی شده در کنار تصاویری از سایر فضاهای جمعی برای این افراد نمایش داده شد. بر اساس نتایج، آزمودنی ها فضای جمعی طراحی شده را به سایر فضاهای جمعی ترجیح دادند.
    کلیدواژگان: طراحی احساس گرا، فضای جمعی، عامل دلبستگی ساز، مهندسی کانسی
  • الهه حجازی، مهسا صالح نجفی، جواد امانی صفحات 77-88
    پژوهش حاضر، با هدف بررسی نقش واسطه ای انگیزش درونی در رابطه بین نیازهای بنیادین و رضایت از زندگی دانشجویان، در قالب یک مدل علی و براساس نظریه خودتعیینی گری انجام شد. به این منظور، 292 نفر از دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه تهران (147 دختر، 145 پسر) به مقیاس تک گویه ای رضایت از زندگی (OLS)، و مقیاس های انگیزش درونی (IM) و نیازهای بنیادین روانشناختی (BPN) از پرسشنامه جهت گیری انگیزشی برای یادگیری (EFL) پاسخ دادند. نتایج تحلیل مسیر نشان داد که نیاز به خودپیروی، شایستگی و تعلق به طور مستقیم با انگیزش درونی رابطه دارند. نیاز به خودپیروی و شایستگی با واسطه انگیزش درونی بر رضایت از زندگی اثر غیرمستقیم و مثبت دارد، اما اثر غیرمستقیم نیاز به تعلق بر رضایت از زندگی معنادار نبود. در مجموع نیازهای روانشناختی 29 درصد از انگیزش درونی را تبیین می کنند و 22 درصد از تغییرات رضایت از زندگی توسط نیازهای روانشناختی و انگیزش درونی پیش بینی می شود. با توجه به یافته ها می توان گفت که انگیزش درونی نقش واسطه ای در رابطه بین نیازهای بنیادین روانشناختی و رضایت از زندگی دارد. براین اساس با درنظر گرفتن ارضای نیازهای روانشناختی و افزایش انگیزش درونی می توان میزان رضایت از زندگی را ارتقا داد.
    کلیدواژگان: رضایت از زندگی، شایستگی، خود پیروی، تعلق، خودتعیینی گری
  • سوران رجبی، زهره عباسی صفحات 89-100
    هدف پژوهش حاضر، تعیین میزان همه گیری شناسی سردردهای میگرنی در دانشجویان دختر و اثر بخشی آموزش شادکامی به روش فوردایس در کاهش علایم میگرن و افزایش شادکامی در آنان بود. به این منظور تعداد 320 نفر از دانشجویان دختر خوابگاه های دانشگاه خلیج فارس بوشهر در مرحله اول و 30 نفر از آنها با تشخیص سردرد میگرنی در مرحله دوم در این پژوهش شرکت کردند که به نسبت مساوی در دو گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند. ابزار مورد استفاده، مصاحبه بر پایه ملاک های انجمن بین المللی سردرد (IHS)، پرسشنامه میگرن اهواز (AMQ) و مقیاس شادکامی آکسفورد (OHQ) بود. گروه آزمایش 8 جلسه 60 دقیقه ای تحت آموزش شادکامی به شیوه فوردایس قرار گرفت. نتایج نشان داد که 94/10 درصد از دانشجویان دختر مبتلا به سردردهای میگرنی هستند. یافته بعدی این بود که گروه آزمایش در پس آزمون در عامل های رضایت از زندگی، رضایت خاطر و شادکامی افزایش معنادار و در علایم میگرن کاهش معنادار نشان داد. این پژوهش هم چنین نشان داد که آموزش شادکامی به شیوه فوردایس بر کاهش سردرد میگرن و افزایش شادکامی دانشجویان دختر دارای علایم میگرن موثر بوده است. به نظر می رسد که در جریان درمان بیماران مبتلا به میگرن، آموزش شناختی- رفتاری می تواند به عنوان یک روش مکمل با درمان دارویی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: شادی، فوردایس، درد، رضایت از زندگی، میگرن
  • حمیدرضا عریضی، هاجر براتی صفحات 101-112
    عملکرد شغلی هنگامی مطلوب است که مهارت های شاغل با ابعاد تعریف شده برای نقش در شغل که پهنای نقش نامیده می شود، تناسب داشته باشد. پژوهش حاضر به بررسی این تناسب و هم چنین رابطه متغیرهای عملکرد مدیران درکانون ارزیابی، توانایی های شناختی و خودپیروی با عملکرد شغلی با توجه به نقش واسطه ای پهنای نقش پرداخته است. نمونه پژوهش را 139 نفر از مدیران سازمان های دولتی و خصوصی اصفهان تشکیل دادند که در تمرین های شبیه سازی عملکرد در کانون ارزیابی شرکت کردند. برای جمع آوری داده ها از اطلاعات حاصل از فرم گسترش-یافته پرسشنامه تحلیل سمت حرفه ای (PMPQ)، مجموعه آزمون های استعداد عمومی (GATB)، پرسشنامه ویژگی های شغل (JCI) و ارزیابی-های عملکرد سازمانی استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که عملکرد مدیران درکانون ارزیابی، توانایی های شناختی و خودپیروی می توانند عملکرد شغلی را پیش بینی کنند و پهنای نقش در این رابطه، نقش واسطه-ای ایفا می کند. بر اساس یافته های پژوهش حاضر پیشنهاد می شود که خودپیروی مشاغل مدیریتی افزایش یابد. هم چنین در صورتی که داوطلبان دارای توانایی شناختی، برای مشاغل مدیریتی از طریق کانون ارزیابی گزینش شوند، عملکردشان بیشینه می شود.
    کلیدواژگان: پهنای نقش، خودپیروی، توانایی شناختی، عملکرد در کانون ارزیابی، عملکرد شغلی
|
  • Pages 3-16
    The present study aimed to examine the effectiveness of a new attachment-based intervention model named Mother-Child-Disease Triangle (MCDT) on health and attachment indices in children with chronic disease. Twenty-two mother-child dyads were included in the study as volunteers. All the children were receiving medical treatment in Tehran Pediatric Medical Center hospital following a chronic disease diagnosis. In pre-test stage a battery of questionnaires were administered. This consisted of the Inventory of Parent Attachment (IPPA)، Beck’s Depression Inventory- Primary Care (BDI-PC)، and Illness Perception Inventory (IPI) which were completed by children، and a 28 item Child Health Questionnaire (CHQ-28) and Parenting Stress Index (PSI) which were completed by mothers. On the basis of pre-test scores، mother-child dyads were paired and then randomly assigned to an experimental or a control group. The experimental group received 10 sessions of MCDT intervention، meanwhile the control group received 10 simple conversational sessions، as a dummy intervention. Both groups were evaluated again by the tools after completing their respective treatment regimens. The analysis of data showed significant differences between the two groups after treatment and revealed significant improvement in attachment and health indices included depression، physiological and psycho-social health and total score of general health in the experimental group in pre-post-treatment stages compared to the control group. These finding suggest that using psychological intervention، especially attachment-based intervention، plus medical treatment، would improve the health and attachment indices in chronic disease inpatient children.
    Keywords: attachment, mother, child dyad, health, chronic illness
  • Pages 17-28
    The present study aimed to compare body image concern and self-esteem of adolescents with scoliosis with and without brace treatment and normal adolescents. A total of 237 adolescents (121 girls، 116 boys) aged 12 to 18 years were assigned into three groups: Adolescents with scoliosis who were under full time brace treatment for at least three months; adolescents with scoliosis who were not under brace treatment; and a group of normal adolescents. All participants were matched for sex and age. Participants completed two questionnaires measuring self-esteem: Rosenberg''s Self-esteem Scale (RSES) and Body Image Concern Inventory (BICI). Results showed that overall، adolescents suffering from scoliosis reported lower scores in self-esteem compared to normal adolescents and adolescents who were using brace reported significantly greater body image concern compared to the other groups. In the latter measure، there was no significant difference between normal adolescents and adolescents with scoliosis who were not under brace treatment. Sex differences in scores of self-esteem indicate that girls reported significantly lower self-esteem compared to boys. There were no significant sex differences in scores of body image concern. It is concluded that psychological factors play an important role in scoliosis and results are discussed in terms of the importance of brace wear in the prevention and treatment of scoliosis and the possible psychological effects this treatment may have on patients. In the light of the results of the present study it is suggested that future research should concentrate on designing psycho-educational intervention packages via more qualitative data gathering methods in order to provide psychological support for adolescent suffering from scoliosis.
    Keywords: scoliosis, brace, self, esteem, body image
  • Pages 29-48
    Emotions، cognitions، and defenses are considered as fundamental psychological processes. These complex and multidimensional variables have intertwined relationships with each other. Discovering the novel aspects of these variables and their relationships has theoretical and clinical importance. The purpose of the present study was to examine the mediating role of cognitive emotion regulation strategies on the relationship between alexithymia، anger and anger rumination with ego defense styles. A total of 378 students (227 females، 148 males) from University of Tehran participated in this study. Participants were asked to complete the Farsi version of the Toronto Alexithymia Scale (FTAS-20)، Multidimensional Anger Inventory (MAI)، Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (CERQ)، and Defense Style Questionnaire. Alexithymia، anger، and anger rumination revealed significant negative correlations with mature defense style as well as significant positive correlations with immature defense style. Adaptive emotion regulation strategies showed significant positive correlations with mature defense style، while maladaptive emotion regulation strategies showed significant positive correlations with neurotic and immature defense styles. Based on the results of path analysis، cognitive emotion regulation strategies did not play a significant mediating role on the relationship between alexithymia and defense styles. The results of this study indicated that mediating effect of maladaptive emotion regulation strategies on the relationship between anger and anger rumination with immature defense style was stronger than the other variables. Also mediating role of cognitive emotion regulation strategies in case of anger rumination and defense styles was more stronger than anger and defense styles. Based on the results of the present study، it is concluded that the relationship between alexithymia، anger، and anger rumination with defense styles is not a simple linear one، but the other variables such as cognitive emotion regulation strategies play a mediating role in this relationship. Results of the present study were a novel step to conceptualize a theoretical model in predicting ego defense styles.
    Keywords: emotion, cognition, anger, rumination, defense mechanism
  • Pages 49-62
    recent decades، using valid and reliable questionnaires in the field of ego identity for research and individual assessment purposes has been addressed by psychologists. The aim of the present study was to investigate the validity and reliability of Extended Objective Measure of Ego Identity Status-2 (EOM-EIS-2) in high school students in Tehran. 234 students were selected randomly and the validity of the scales was studied on this Iranian sample in two ways: exploratory and confirmatory factor analysis. The exploratory factor analysis was carried out on the 50 percent of the sample that were selected randomly from all of the students and the confirmatory factor analysis was done on the rest of other 50 percents. The finding showed the both “ideological” and “interpersonal” identity of EOM-EIS-2 questionnaire had a four factor structure، as follows: Foreclosure، identity achieved، moratorium and diffused identity. The convergent-divergent validity of the four identity statuses yielded significant correlations between the same identity statuses of ideological and interpersonal identity and the correlation ranged from. 38 to. 65. The internal consistency of the four scales of the two ego identities were. 46 for identity moratorium and diffusion in ideological identity and for the rest of them correlations ranged from. 53 to. 76. It is concluded that the EOM-EIS-2 scales had acceptable validity and reliability in an Iranian sample.
    Keywords: ego identity, construct validity, reliability, factor analysis
  • Pages 63-76
    Advancement in science has resulted in a shift of attention towards the mental aspects of human existence in addition to possible physical and material requirements. Today، this point in architectural design seems to have found its rightful place. Despite the fact that university students play a significant role in shaping the future of their country، the psychological needs of students in terms of designing student housing has largely been ignored by architects. The aim of the present study was to use the fundamental principles of Kansei engineering to form a model of communal housing for students’ residence. The sample consisted of 50 female students residing in dormitory of Mazandaran University. All students lived in suites with a separate living room. A check list of Positive and Negative Affect Schedule (PANAS) was completed by participants and based on these scores، and using Kansei principles، a communal space was designed. Features of the design included the use of natural materials، low ceiling height، small living space، enclosed living space، neutral colors and a large number of wide openings and exits. First، satisfaction of 25 students was compared by displaying images of the designed communal space with images of communal spaces which had raised positive emotions in them. Results showed that 64% of them chose the designed communal space based on Kansei principles as their desired communal space. Then images of the designed communal space was presented alongside images of other communal spaces. Results show that 68% of them preferred the Kansei designed communal space to other communal spaces.
    Keywords: emotional design, communal space, attachment factor, Kansei engineering
  • Pages 77-88
    The aim of the present study was to investigate the mediating role of intrinsic motivation on the relationship between students’ basic psychological needs and life satisfaction. This was done in the framework of causal model and was based on self-determination theory. For this reason 292 graduate students of Tehran University (145 boys، 147 girls) completed an Overall Life Satisfaction (OLS)، and subscales of Intrinsic Motivation (IM) and Basic Psychological Needs (BPN) of motivational orientations for learning EFL. Results of path analysis revealed that need for autonomy، need for competence and need for relatedness had direct and positive effects on intrinsic motivation. Need for autonomy and need for competence had indirect and positive effect via intrinsic motivation on life satisfaction but the indirect effect of need for relatedness on life satisfaction was not significant. Overall basic psychological needs explained 29% of the variance for intrinsic motivation and basic psychological needs and intrinsic motivation explained 22% of the variance for life satisfaction. Based on these findings، intrinsic motivation seems to have a mediating role in the relationship between basic psychological needs and life satisfaction. Hence it may be argued that by taking into account variables such as basic psychological needs and by attempting to increase intrinsic motivation، life satisfaction may be improved.
    Keywords: life satisfaction, competence, autonomy, relatedness, self, determination theory
  • Pages 89-100
    This research aimed to measure the epidemiology of migraine headaches in female students and the impact of Fordyce’s happiness training on decreasing symptoms of migraine and increasing happiness in university students. A total of 320 female students of Persian Gulf University in Bushehr were screened and 30 students suffering from migraine were selected and randomly assigned to an experimental and a control group. The instruments used were the International Headache Society’s Questionnaire (IHSQ)، the Ahvaz Migraine Questionnaire (AMQ)، and the Oxford Happiness Inventory (OHI). The experimental group received eight sixty minute sessions of Fordyce’s happiness training. Results showed that the percentage of female students with migraine headaches was 10. 94. It was found that the experimental group in the post-test reported significantly more life satisfaction، contentment، and happiness and significantly less migraine symptoms. This study showed that the Fordyce’s happiness training is effective in reducing migraine headache and migraine symptoms and increasing happiness in female university students. It is suggested that in the treatment of patients with migraine، cognitive-behavioral therapy may be used as a complementary method to medical treatment.
    Keywords: happiness, Fordyce, pain, life satisfaction, migraine
  • Pages 101-112
    Job performance is optimal when worker skills fit with defined dimensions for job role. This is termed “role breadth”. The present study investigated this fitness. Also the relationship between autonomy، cognitive ability and performance in assessment centers with job performance according to role breadth was investigated. The research sample consisted of 139 managers of Isfahan governmental and private organizations who were selected using convenience sampling. For measuring these variables، simulation exercises in an assessment center، expanded form of Professional and Managerial Position Questionnaire (PMPQ)، General Aptitude Test Battery (GATB)، Job Characteristics Inventory (JCI) and organizational performance evaluations were used. Findings indicated that autonomy، cognitive ability، performance in assessment center، and role breadth variables are predictors of job performance and role breadth is a mediator. According to findings، increasing in autonomy of managerial jobs and selecting of volunteers with high cognitive ability through assessment centers for managerial jobs to maximum performance is recommended.
    Keywords: role breadth, autonomy, cognitive ability, performance in assessment center, job performance