فهرست مطالب

فصلنامه برنامه ریزی فضایی (جغرافیا)
سال چهارم شماره 3 (پیاپی 14، پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/27
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مجتبی قدیری معصوم، محمد حجی پور*، محمد امین روستا صفحات 1-14
    مساکن روستایی در ایران به لحاظ الگوی ساخت در مرحله گذار از الگوی سنتی به الگوی جدید و مدرن قرار دارد. الگوی جدید ساخت وساز مسکن روستایی غالبا برگرفته از الگوی مساکن شهری است که در آن به نوعی سیمای شهر تداعی می-شود. طرح بهسازی مسکن روستایی در کشور که به طور جد توسط بنیاد مسکن انقلاب اسلامی پیگیری و اجرا می شود، یکی از عوامل تحول ساز و دگرگون کننده الگوی مسکن روستایی از سنتی به مدرن است. این در حالی است که مسکن در روستاها تنها به عنوان فضای زیستن نبوده و از کارکرد چندگانه ای برخوردار است. در مقاله حاضر سعی شده است تا در چارچوب توسعه پایدار با رویکردی آسیب شناسانه به ارزیابی الگوی جدید ساخت مساکن روستایی در دهستان شوسف به کمک تجارب جامعه محلی پرداخته شود. این تحقیق دارای ماهیتی کیفی است. داده ها از مطالعات اسنادی و میدانی گردآوری شده است. در روش میدانی از مشاهده مستقیم و تکنیک مصاحبه نیمه ساختار یافته استفاده شد. داده ها در چارچوب نظریه زمینه ای مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج نشان داد الگوی جدید ساخت مسکن روستایی با آسیب هایی هم چون ناهنجاری های کالبدی و فیزیکی، دگرش کارکردی مسکن و سایش زمینه های رشد اقتصاد خانوار، چالش انرژی و دست اندازی به طبیعت و تخریب آن، برهم زنندگی فضای اجتماعی – فرهنگی و القای ناکارآمدی سکونتگاه های روستایی همراه بوده است. در نهایت می توان گفت این الگوی جدید به دلیل گسستگی پیوند آن با شرایط و محیط روستایی، در فرآیند استیلای توسعه پایدار روستایی خلل اساسی وارد ساخته است.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار روستایی، طرح بهسازی مسکن روستایی، الگوی ساخت وساز مسکن، آسیب شناسی
  • اصغر ضرابی، علی اکبر رزم پوری*، جبار علیزاده اصل، محمد نوری صفحات 15-36
    شناخت، اندازه گیری و بهبود کیفیت زندگی از اهداف عمده محققان، برنامه ریزان و دولت ها در چند دهه اخیر بوده است. این عرصه علمی و تحقیقاتی مورد توجه تعداد زیادی از رشته های علمی، از جمله جامعه شناسی، روان شناسی، اقتصاد، علوم محیطی، جغرافیا، پزشکی و... است. پژوهش حاضر نیز در همین راستا تلاش دارد تا سطح ابعاد مختلف از شاخص کیفیت زندگی در شهر یاسوج را مورد بررسی و ارزیابی قرار دهد. پژوهش حاضر از نوع مطالعات «کاربردی» است و باتوجه به ماهیت موضوع و مولفه های مورد بررسی، رویکرد حاکم بر آن، «توصیفی – تحلیلی» است. داده های مورد نیاز پژوهش با استفاده از پرسش نامه تعدیل و توسعه یافته کیفیت زندگی سازمان جهانی بهداشت گردآوری شده است. جامعه آماری پژوهش را شهروندان شهر یاسوج تشکیل می دهند. حجم نمونه مورد بررسی نیز با استفاده از فرمول کوکران 390 نفر برآورد گردید. اعضای نمونه نیز به صورت نمونه گیری تصادفی انتخاب شده اند. نتایج این پژوهش نشان داد که میزان رضایت مندی شهروندان شهر یاسوج از نظر میانگین متغیرهای معرف هر چهار بعد سلامت محیطی، اجتماعی، جسمانی و روانی در حد بالاتر متوسط قرار داشته و به ترتیب از مجموع 5 امتیاز برابر با 14/3، 39/3، 18/3 و 35/3 است. از نظر شاخص کلی کیفیت زندگی نیز رضایت مندی مشاهده شده با میانگین 20/3 بالاتر از متوسط برآورد شد. همچنین بررسی ها نشان دادکه مابین ابعاد چهارگانه بررسی شده، همبستگی مستقیم و معنادار وجود دارد. همچنین هر یک از این ابعاد، رابطه و همبستگی معناداری نیز با رضایت مندی نهایی از کیفیت زندگی در سطح اطمینان 99 درصد دارند و در مجموع ابعاد مذکور، قادر به تبیین و پیش بینی حدود 1/10 درصد از تغییرات میزان رضایت مندی از کیفیت زندگی در شهر یاسوج هستند.
    کلیدواژگان: رضایتمندی شهروندی، کیفیت زندگی، شهرهای میانی، شهر یاسوج
  • احمد آفتاب*، اردوان قربانی، علی اکبر تقیلو، واله سلطان زاده صفحات 37-60
    باستانشناسی به عنوان نظامی علمی برای پردازش مدلها و ایجاد قیاس های منطقی و بازسازی محیط طبیعی، وامدار جغرافیاست و به صورت جدایی ناپذیری در بازسازی محیط طبیعی گذشته استقرارهای انسانی با چشم انداز و محیط مرتبط است. از این رو پژوهش حاضر بر آن است تا با استفاده از نرم افزار GIS و مدل موران نحوه توزیع فضایی مراکز باستانی استان آذربایجان غربی را نسبت به متغیرهای طبیعی شامل ارتفاع، شیب، جهات شیب، شکل زمین، فاصله از رودخانه ها، کاربری اراضی، نوع آب و هوا، دما، تبخیر و بارش را بررسی کند. روش تحقیق توصیفی تحلیلی بکارگرفته شده در این پژوهش از نوع کاربردی می باشد. بدین منظور 1408 مرکز باستانی مربوط به دوره های مختلف(پیش از تاریخ، آغاز تاریخی، تاریخی و اسلامی) شناسایی و پایگاه اطلاعاتی لازم برای آنها تشکیل گردید و سپس نحوه توزیع فضایی آنها در ارتباط با عوامل طبیعی مورد برسی قرار گرفت. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که دسترسی به منابع آب، بارش، آب و هوا، کاربری اراضی و شکل زمین بیشترین تاثیر را در پراکندگی مراکز باستانی داشته اند بطوریکه نتایج حاصل از کاربرد مدل موران بیانگر تغییر توزیع فضایی مراکز باستانی از الگوی تصادفی در دوران پیش از تاریخ (با z-score 4/0) به الگوی خوشه اینه چندان قوی در دوره اسلامی (با z-score 04/2) با همبستگی فضایی متوسط می باشد بستر طبیعی مراکز باستانی در دوره های تاریخی و عصر آهن بیشتر نواحی کوهستانی جنوب و جنوب شرقی استان با آب و هوای مرطوب و خیلی مرطوب می باشد این شرایط با وجود دسترسی به مراتع، محیط مناسبی را برای دامداری فراهم می کند. این در صورتی است که در خوشه های مربوط به دوران تاریخی و اسلامی بیشتر در حوزه رودخانه ها و نواحی کوهپایه ای و در ارتباط با اراضی کشاورزی و یا مخلوط اراضی دیم و مرتع پراکنده هستند.
    کلیدواژگان: عوامل طبیعی، مراکز باستانی، استان آذربایحان غربی، شاخص موران، GIS
  • وکیل حیدری ساربان* صفحات 61-76
    رفاه اجتماعی مردم و مکان های روستایی به عوامل زیادی از جمله اشتغال، درآمد مناسب، دسترسی به خدماتی مانند آموزش و بهداشت، سلامت، محیط طبیعی، امنیت، و انجمن های قوی وابسته است و رفاه اجتماعی روستایی در برگیرنده یک سری از تدابیر و پشتیبانی های اجتماعی می باشد که با تکیه بر مشارکت افراد روستایی و نهادهای دولتی و غیر دولتی درگیر در مناطق روستایی برای پیشبرد برنامه های توسعه روستایی جهت ارضای نیازهای روستاییان ساکن در مناطق روستایی و حفظ شان و کرامت انسانی آنها صورت می گیرد. هدف این مقاله سنجش و اولویت بندی مناطق روستایی بر حسب سطوح رفاه اجتماعی با استفاده از تاپسیس فازی در شهرستان پارس آباد می باشد. روش کار به صورت میدانی بوده و اطلاعات از طریق پرسش نامه از 196 نفر از روستاییان شهرستان پارس آباد جمع آوری گردیده است. ابزار تحقیق پرسش نامه محقق ساخته بود که روایی صوری آن با کسب نظرات صاحب نظران در دانشگاه و کارشناسان اجرایی مربوطه به دست آمد. آزمون مقدماتی نیز برای بدست آوردن پایایی ابزار پژوهش انجام گرفت و ضرایب آلفای کرونباخ (α) برای بخش های مختلف پرسش نامه بین 84/0 الی 97/0 محاسبه شد. و داده های بدست آمده با استفاده از تکنیک تاپسیس فازی مورد تحلیل قرار گرفتند. در نهایت، نتایج مدل تاپسیس فازی بر اساس وزن های محاسبه شده نشان داد که در بین دهستان های مناطق روستایی شهرستان پارس آباد؛ دهستان تازه کند و ساوالان از حیث رفاه اجتماعی در رده اول و دوم و قشلاق غربی در رده آخر قرار دارد. در نهایت، بر اساس نتایج پژوهش پیشنهادات کاربردی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: رفاه اجتماعی، توسعه اجتماعی، توسعه روستایی، تاپسیس فازی، شهرستان پارس آباد
  • محمود محمدی، آرزو ایزدی* صفحات 77-98
    سنجش مطلوبیت محلات مسکونی برای شناخت الگوی زندگی شهری بسیار با اهمیت می باشد. به طوری که امروزه ارتقای کیفیت محیط سکونت، به عنوان یکی از اهداف اساسی سیاست گذاران و برنامه ریزان شهری بدل شده است. مهم ترین مسئله ای که در محلات مختلف شهر اصفهان دیده می شود تمایز بسیار زیاد در بین محلات از نظر مطلوبیت محیطی -اجتماعی می باشد، به طوری که برخی از محلات با استقبال و پذیرش همه مردم، به خصوص طبقات اجتماعی و اقتصادی بالا مواجهند و برخی دیگر از محلات به ناچار سکونتگاه قشرهای فقیر اقتصادی و اجتماعی می باشند. در این پژوهش با هدف سنجش محلات شهر اصفهان سعی بر آن شده که محلات با کیفیت پایین تر در سطح شهر و شاخص های تاثیرگذار بر آن ها شناسایی شود تا بتوان پیشنهادهایی در راستای ارتقای کیفیت این محلات ارائه نمود. بدین جهت با توجه به شناخت و دید وسیع مدیران شهری در شناسایی محیط های مسکونی شهر اصفهان، محاسن و معایب هر یک از این محیط ها، این گروه به عنوان جامعه آماری معرفی شده اند؛ لذا با توجه به تعداد جامعه آماری و با استناد به جدول کرجسی و مورگان، 52 نفر از مدیران شهرداری به صورت تصادفی ساده، به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. داده های پرسشنامه با روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و با استفاده از تکنیک های آماری تاپسیس و تحلیل خوشه ای(در نرم افزار spss) تجزیه و تحلیل شده اند. تکنیک تاپسیس محلات مارچین، مهدی آباد، دهنو، زینبیه و عاشق آباد را به ترتیب به عنوان 5 محیط مسکونی با کمترین کیفیت در شهر اصفهان معرفی می کند که وضعیت شاخص های آماری این محلات نسبت به میانگین شهر اصفهان نامناسب می باشد. همچنین نتایج تحلیل خوشه محلات هفتون، باتون، دهنو، سودان، ارزنان، قائمیه، شیخ طوسی، عاشق آباد، مارچین و شمس آباد را در گروه 1؛ محلات عمان ساسانی، حجتیه و بابوکان را در گروه 2؛ محله مهدی آباد را در گروه 3 و محله زینبیه را در گروه 4 جای داده است. در ارتباط با عوامل تاثیرگذار بر کیفیت محلات بیشترین تاثیر از آن شاخص «پایین بودن شان اجتماعی ساکنین» و کمترین تاثیر را شاخص «عدم دسترسی به مجموعه های تاریخی-فرهنگی» به خود اختصاص داده است با توجه به تاثیر عوامل موثر بر کیفیت محیط های مسکونی، در انتها به ارائه راهکارهایی نظیر رعایت پاکیزگی در محلات، حذف کاربری های ناسازگار با کاربری مسکونی در سطح محلات، حفاظت از فضاهای سبز موجود و... پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: کیفیت، محله، مدل تاپسیس، تحلیل خوشه ای، اصفهان
  • حسین نظم فر*، آمنه علی بخشی صفحات 99-114
    امروزه کاهش نابرابری در استفاده از منابع، امکانات و تسهیلات، یکی از مهم ترین معیارهای اساسی توسعه پایدار در سطح مناطق کشور به شمار می رود. پژوهش حاضر با هدف شناخت میزان نابرابری فضایی توسعه به بررسی سطح توسعه یافتگی شهرستان های استان خوزستان پرداخته است. روش پژوهش، بر اساس هدف کاربردی و بر اساس ماهیت توصیفی– تحلیلی است. در این پژوهش 35 متغیر نرم سازی شده از حوزه های مختلف فرهنگی، اقتصادی، زیربنایی و... شناسایی و داده های متناظر با آن ها برای 24 شهرستان استان گردآوری شد و با بهره گیری از سه روش تصمیم گیری چند شاخصه؛ یعنی ویکور، تاپسیس و الکترا به ارزیابی و رتبه بندی شهرستان های استان خوزستان بر اساس میزان توسعه یافتگی گردید و به علت عدم هم خوانی نتایج به دست آمده از این سه مدل، برای رسیدن به نتیجه دقیق از تکنیک ادغامی کپلند استفاده شد. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل های به عمل آمده نشان می دهد که میزان توسعه در شهرستان های استان متعادل نیست و اختلاف قابل ملاحظه ای میان سطوح توسعه یافتگی شهرستان های استان وجود دارد؛ به طوری که از مجموع 24 شهرستان این استان، 6 شهرستان برخوردار، 11 شهرستان نیمه برخوردار و در نهایت 6 شهرستان در رده شهرستان های محروم قرارگرفته اند. این نابرابری فضایی توسعه در شهرستان های استان به خاطر توزیع ناعادلانه شاخص های مختلف فرهنگی، زیربنایی، اقتصادی و... بوده که بهبود آن در شهرستان های دارای کمبود و محروم ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: نابرابری فضایی، توسعه یافتگی، الکترا، کپلند استان خوزستان
  • جهانگیر حیدری* صفحات 115-134
    مقاله حاضر به بررسی ضرورت ایجاد شهر جدید عالیشهر و ارزیابی میزان عملکرد آن، به طور خاص، در جذب سرریز جمعیتی شهر بوشهر و همچنین به بررسی میزان رضایتمندی خانوارهای ساکن این شهر جدید می پردازد. این پژوهش، از نوع توصیفی– تحلیلی است و شیوه گردآوری اطلاعات، مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای، اسنادی و بررسی های میدانی در قالب پرسشنامه بوده است. یافته های پژوهش، با استناد به اسناد و شواهد موجود، نشانگر این است که ضرورتی برای احداث شهر جدیدی به عنوان سرریز جمعیت شهر بوشهر وجود نداشته است و به طور عمده تحت تاثیر سیاست های شهری دهه 60 و بر پایه تصمیمات غیرکارشناسانه تصویب و اجرا شده است. در همین راستا طبق اطلاعات اخذ شده از پرسشنامه ها، درصد پایینی از خانوارهای ساکن در شهر جدید عالیشهر سرریز جمعیتی شهر بوشهر هستند که دلیل اصلی مهاجرت آنها اجاره پایین و زمین و مسکن ارزان بوده است. همچنین، رضایت خانوارهای ساکن در این شهر جدید در حد پایین بوده و به اقامت دایم در آن تمایلی ندارند.
    کلیدواژگان: شهر جدید عالیشهر، شهر بوشهر، سرریز جمعیتی، عملکرد شهر جدید، رضایتمندی خانوارها
  • حسین کماسی*، سیدعلی حسینی صفحات 135-156
    هدف پژوهش حاضر تبیین رابطه بین عملکرد مدیریت شهری و سرمایه اجتماعی شهروندان محله ولیعصر شمالی منطقه 18 شهرداری تهران می باشد. این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ روش تحقیق توصیفی-تحلیلی – مبتنی بر مدل یابی معادلات ساختاری می باشد. جامعه آماری پژوهش را شهروندان محله ولیعصر شمالی واقع در ناحیه 1 منطقه 18 شهرداری تهران تشکیل می دهند که با استفاده از روش نمونه گیری کوکران 390 شهروند به عنوان حجم نمونه در نظر گرفته شده است. جمع آوری داده ها و اطلاعات مورد نیاز، از طریق مطالعات کتابخانه ای-اسنادی و میدانی (توزیع پرسشنامه) صورت گرفته و جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارهایSPSS20 و LISREL8.5 بهره گیری شده است. نتایج پژوهش بیانگر آن است که بین عملکرد مدیریت شهری در ابعاد اجتماعی-فرهنگی، عمرانی-کالبدی و ویژگی های درون سازمانی با سرمایه اجتماعی در ابعاد آگاهی، اعتماد و مشارکت، رابطه مثبت، مستقیم و معناداری به ترتیب برابر با (91/0)، (93/0) و (95/0) وجود دارد به عبارتی هر چقدر عملکرد مدیریت شهری کارآمدتر باشد به همان میزان هم سرمایه اجتماعی شهروندان مطلوب تر خواهد بود.
    کلیدواژگان: مدیریت شهری، سرمایه اجتماعی، معادلات ساختاری، محله ولیعصر شمالی
  • سعید امانپور، شهناز آبیار* صفحات 157-178
    لازمه رسیدن به توسعه پایدار شهری در شهرهای امروزی، دستیابی تمام اقشار جامعه شهری به خدمات و امکانات موجود یا به عبارتی دیگر توزیع متوازن و برابر امکانات در بین جامعه شهری در بعد اجتماعی – فضایی می باشد. در سال های اخیر شاهد رشد سریع و خودجوش شهرها می باشیم که یک نوع نابرابری اقتصادی، اجتماعی، زیستی در بعد فضایی شهرها به وجود آمده است. نواحی سکونتی مجاور صنایع شهری به دلیل مشکلات موجود در این مناطق چندان مورد توجه قشرهای ممتاز و متمول شهری قرار نمی گیرد به همین دلیل امکان تزریق امکانات و سرمایه ها در این مناطق از طرف جامعه شهری وجود ندارد و در این مکان ها افلب جامعه فقیر و مادون شهری سکنی دارند. بنابراین برنامه ریزان شهری در سال های اخیر توجه زیادی را به متعادل سازی وضعیت زندگی در نواحی شهر ساخته اند تا بتوانند توسعه پایدار شهری را فراهم سازند. از این رو مقاله حاضر با هدف بررسی وضعیت زندگی ساکنان نواحی مجاور صنایع شهری که فرض می شود به عنوان نواحی فقیر شهری باشند، به مطالعه پرداخته است. روش تحقیق حاضر توصیفی – تحلیلی بوده و جمع آوری داده ها با استفاده از 382 پرسشنامه صورت گرفته است. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از نتایج آزمون T تک نمونه ای نشان می دهد که در کل میانگین تمام متغیرهای سنجش کیفیت زندگی پایین تر از حد متوسط می باشد به طوری که وضعیت فیزیکی – کالبدی (86/2)، کیفیت بهداشتی – زیست محیطی (63/2)، وضعیت امنیتی (71/2)، شاخص اجتماعی – فرهنگی (71/2)، وضعیت اقتصادی (67/2)، روانی - آرامشی (82/2) می باشد. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون نیز نشان می دهد که متغیر روانی آرامشی با بتای 0.234، بیشترین تاثیر را بر رضایت ساکنان محدوده مورد مطالعه از کیفیت زندگی دارد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، محله های شهری، صنایع شهری، شهر اهواز
|
  • Pages 1-14
    Rural housing in Iran in terms of making model is in transition from traditional model to modern model. New model of rural housing is often derived from the model of urban housing which reminiscent is kind of city landscape in the village. Rural housing improvement projects in country that by Islamic Revolution Housing Foundation runs، one of the factors transformative in model of rural housing from traditional to modern. While housing in rural areas not only as living space and has multiple functions. This paper has tried to within the framework of sustainable development with pathological approach to the evaluation new model of rural housing in Shusf vill with the help of experience the local community. This research is qualitative. Documentary and field studies data has been collected. In the field method from direct observation and semi-structured interview technique was used. Data has been analyzed with grounded theory. Results show that the new model of rural housing damages such as physiological anomalies، functional alteration of housing and deterioration the field of household economic growth، energy challenge and nature destruction disrupt of social - cultural space and inefficiencies induced of rural settlements. Finally we can say that this new model due to link rupture it’s with conditions and rural environments، in the process of achieving sustainable rural development basic gaps is entered.
    Keywords: sustainable rural development, rural housing improvement projects, housing construction model, pathology
  • Pages 15-36
    Identifying، measuring and improving life quality have been among important objectives of researchers، planners and governments in recent decades. This scientific and research arena has attracted the attentions of many scientific fields such as sociology، psychology، economics، environmental sciences، geography، medical sciences and The present study is an applied one and it employs a «descriptive-analytical» method. The population of the research is all citizens of Yasuj. The sample was evaluated using Cochrane formula based on proportional stratified random sampling for each four districts of Yasuj. The results indicate that in terms of dimension of environmental and mental health، District 2 has the highest score and District 4 and 3 has the least scores respectively. In terms of social dimension، District 1 occupies the first rank and District 2 the last rank. Regarding health dimension، Districts 2 and 4 with similar scores occupy the first rank and District 3 is in the last rank. Regarding transportation dimension، District 4 is in the first rank and District 1 in the last one. In addition، investigations indicate that the observed correlation between public transportation dimension and environmental and mental health is not significant. The observed correlation between other dimensions of Quality if Life Index is direct and significant. Regarding the total Quality of Life Index، the mean of the satisfaction of people of these four districts indicates that District 2 with score 3. 98، District 1 with score 3. 71، District 4 with score 3. 25 and District 3 with score 3. 24 occupy ranks 1 to 4 respectively. The investigated five dimensions in four districts of Yasuj city (Districts 1، 2، 3، and 4) totally are capable of explicating 1. 1، 21. 9، 20. 3 and 16 percent of variations (variance) of satisfaction index of quality of life.
    Keywords: citizenship, life quality, Medium cities, yasuj city
  • Ahmad Aftab *, Ardavan Ghorbani, Ali Akbar Taghilo, Valeh Soltanzadeh Pages 37-60
    Archeology as a scientific system for processing of models and making rational analogy and rebuilding natural environment، is indebted to geography، and is inseparably relevant to landscape and environment in rebuilding past natural environments of human settlings. Although particular patterns of life is formed on Earth by the result of interaction between humans and the environment there. Changes in the natural environment have provided spatial differentiation in terms of Population and housing density and the cause of formation have been patterns of living in different historical periods. Hence، the present study intends to study the manner of special distribution of ancient centers in regard to natural variables including elevation، slope، aspect، landforms، distance from rivers، land uses، climate parameters such as rainfall، temperature and evaporation using GIS and ''Moran'' model. The descriptive-analytical research method was used in this study. For this purpose، 1408 ancient centers of different eras (prehistoric، beginning of history، historical and Islamic) were recognized، and spatial geo database of them was created، and then the pattern of spatial distribution of them in regards to natural factors was investigated. The result of this study indicates that accessibility to water resources، rainfall، weather، land uses، and landforms have had the most effect on distribution of ancient centers، as a results of ''Moran'' model application indicate that the change in spatial distribution of ancient centers from random model in prehistoric era (Z score of 0. 4) to somewhat strong cluster model in Islamic era (Z score of 2. 04) with average spatial distribution. The natural field of ancient centers in historical eras in the era''s of Iron age is mostly distributed on mountainous areas of south and south eastern of the province with humid and very humid climate. This situation according to the accessibility to rangelands provides a suitable environment for animal husbandry. However، the clusters of Islamic and Historic eras are mostly distributed on the catchments of rivers and foothills in relation to agricultural or mixture of rangeland and dry farming lands.
    Keywords: Natural factors, ancient centers, east Azerbaijan province, Moran index, GIS
  • Pages 61-76
    The social welfare of rural people is related to numerous factors such as employment، suitable income، access to services as education and sanitation، health، natural environment، security and strong association. In addition، rural social welfare including a series of arrangements and supports of social that with assistance of rural people participation and governmental and Non-governmental of engagement to rural areas arise for pushing of rural development plans for removal the needs of rural people and protect human dignity. The methodological approach was a descriptive –analytical of the survey type. Statistical population of this study consisted of all Farmers in Meshkinshar County. The sample size determined by using Cochran formula (n=196). The content and face validity of the instrument was specified after several times review and correction by the faculty of members at university and several expertise of administrative offices. A pilot test was conducted to determine to reliability of the questionnaire and Cronbach Alpha coefficient of 0. 84 to 0. 97 was achieved. The achieved data’s were analyzed by way Fuzzy Topssis techniques. In the end، the results of multi –attribute decision making methods in the base of calculated weights showed that dehstans of Tazakand and Savalan lied in the first rank in view of social Welfare، respectively، and dehestans of Gheshlaghe Gharbi lied in the last rank. Finally، based on the results analysis، some applied recommendations have been provided.
    Keywords: Social Welfare, Social Development, Rural Development, Fuzzy Topsis, Parsabad Couny
  • Dr Mahmoud Mohammadi, Arezoo Izadi * Pages 77-98
    Urban environment quality is an evaluation to assess the conditions of residential environment that are suitable for urban life as minimum. So that now improving of residential environment has been become one of the fundamental goals of urban planner and policy makers. In this survey with aim of residential environment analysis in Esfahan city has been tried to identify the residential environment that has less quality and the parameters affecting the quality of the environment until give recommendations in order to improve the quality of residential environments in Esfahan city. Survey data collected from the questionnaire of municipal senior executives have been analyzed with use of analytical- descriptive method، and Topsis technique and cluster analysis with SPSS software. TOPSIS technique introduce that Marshin، Mehdi Abad، Dehnoo، Zeinabiyeh and Ashegh Abad respectively، as the five residential environment with less quality from the vision of municipal senior executives in the Esfahan city. Cluster analysis results classify residential environments in the four groups according to survey index. Factors affecting the quality of the residential environment، various factors influence on the quality of the environment that among these factors، Lower social status in the residential environment as the most important factor and access to historical-cultural complexes as the lowest factors are considered. According to the affecting factors on the quality of the residential environment، some ways have been presented for improving the quality of residential environments such as Cleanliness in residential environment; Remove incompatible land uses with residential environment، Protection green spaces.
    Keywords: Quality, Residential environment, Topsis Model, Cluster analysis, Esfahan
  • Hossein Nazmfar *, Ameneh Alibakshi Pages 99-114
    Today، reduce inequalities in resource use، Amenities and facilities، one of the most important the basic criteria of sustainable development is considered the country''s regions. The present study the aim of Identification the extent of spatial inequality development has paid investigates the development of Khuzestan province. The research method is According to the practical purpose Based on the nature of the analytical - descriptive. In this study، 35 variables were triturating the various fields cultural، economic، infrastructure and… Identified and their corresponding data were collected for a 24-city Province and utilizes three multi-criteria decision method; VIKOR، TOPSIS and Electra The evaluation and ranking of Khuzestan Province Was Based on the rate of development and due to lack of consistent results obtained. These three models To achieve the exact results were used Copeland integration techniques. The results of the analysis was done Shows that the rate of development is not balanced in the province and significantly difference exists between the levels of development of the city so that the total of city in 24 in the province there. Is very developed city، Six city developed، Five semi-developed city، Six city deprived and finally at four city cities are very deprived. The development of spatial inequality in the province Due to unequal distribution of cultural indicators، infrastructure، economic and… It is essential to improve the in deprived cities deficiency.
    Keywords: Spatial inequality, Khuzestan province, Development, Electra, Copeland
  • Dr Jahangir Heidari * Pages 115-134
    This paper reviews necessity of creating a new town Aalishahr and its performance evaluation، in particular، And also to review the satisfaction level of households residing in the Newtown. This research has been descriptive - analytical and method of data collection the library studies، documents and questionnaire field surveys. Research findings، according to the evidence available، This indicates that there has not been necessity for the construction of a new town، Mainly affected the urban policies of the 60s، It has been adopted and implemented based on non-expert decisions. According to information obtained from the questionnaires، The low percentage of households residing in the new town Aalishahr are Overflow crowd of Bushehr. The main reason for their migration has been low rent and low cost of land and housing in the lower limit. Also، satisfaction households residing in the Newtown has been and they tend not to permanent residence in it.
    Keywords: New town Aalishahr, City Bushehr, Overflow crowd, Performance new town, Satisfaction of household
  • Hossein Komasi *, Ali Hosseini Pages 135-156
    This study aimed is explaining the relationship between urban management performance and social capital of citizens in neighborhood of North ValiAsr. This research in the terms of objective، applied and its method is analytical-descriptive (based on Structural equation modeling) Research Statistical population، is the citizens in the neighborhood of North ValiAsr. That intended 390 citizens as the sample size whit using Cochrane sampling using. Data and information which are needed are investigated with documents-a library and field studies collected then for the findings analysis used the SPSS20 software and LISREL8. 5. The results indicate that the performance of urban management and social dimensions - cultural development - physical and organizational features within the dimensions of social capital، trust، partnership، relationship، a directed and meaningful respectively (91/ 0)، (93/0) and (0/95)، there is a way، how efficient urban management functions as well as the social capital of citizens would be more desirable.
    Keywords: urban management, social capital, structural equations, neighborhood of North ValiAsr
  • Pages 157-178
    Necessary to achieve sustainable urban development in modern cities، municipal services and facilities accessible to all segments of society، or in other words balanced and equal distribution of resources among the urban population in the social dimension - Space is. In recent years we have witnessed a rapid growth and spontaneous urban inequality، a kind of economic، social and environmental dimensions of urban space has been created. Residential areas adjacent to urban industries because of the problems in these areas are not really attractive segments of the urban elite and wealthy. Why inject capital facilities in the urban areas، absent in most of these places are poor and live in urban infra. Thus، urban planners in recent years much attention to balance living conditions in urban areas has to be able to provide sustainable urban development. The present study aimed to assess the living conditions of nearby residents in urban industries، which is assumed to be urban poor areas، to study has been discussed. This research method was descriptive - analytical and data collection was carried out using 382 questionnaires. Data analysis using one-sample T-test results show that the total average of all measured variables، quality of life is lower than average - The physical structure of the city (2. 86)، Health Care Quality - Environmental (2. 63)، Security (2. 71)، Social - Cultural (2. 71)، Economic status (2. 67)، Psycho - Relax (2. 82). Regression analysis revealed that psychological variables Relax with a beta of 0. 234، the greatest impact on satisfaction and quality of life for residents of the study area.
    Keywords: quality of life, satisfaction, urban neighborhoods, urban industries, Ahwaz