فهرست مطالب

فرهنگ در دانشگاه اسلامی - سال چهارم شماره 3 (پیاپی 12، پاییز 1393)

فصلنامه فرهنگ در دانشگاه اسلامی
سال چهارم شماره 3 (پیاپی 12، پاییز 1393)

  • بهای روی جلد: 25,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/11/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید رضاسیدجوادین صفحه 322
  • عباس اسدی* صفحه 323
    هدف
    پژوهش حاضر، دستیابی به نگرش دانشجویان به شبکه های ماهواره ای فارسی زبان و آگاهی بر میزان گرایش آنها به این شبکه ها و همچنین سنجش پیامدهای برنامه های این شبکه ها بر دانشجویان بوده است.
    روش
    پژوهش، پیمایشی و جامعه آماری، دانشجویان 20 دانشگاه سراسری در 15 استان، در مقاطع کارشناسی به بالا در سال تحصیلی 92-91 بوده که با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب، 2000 نفر از آنان کاملا تصادفی انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، فرم پرسشنامه بسته بوده و داده ها، با SPSS تجزیه و تحلیل شده اند.
    یافته ها
    نشان می دهند که بین پایگاه اقتصادی اجتماعی، میزان دینداری و همچنین میزان مشارکت اجتماعی دانشجویان با میزان استفاده آنها از شبکه های ماهواره ای و نگرش ایشان به این شبکه ها و همچنین بین سه متغیر نخست با میزان اعتماد دانشجویان به شبکه های ماهواره ای رابطه معنادار وجود دارند. اما بین میزان مشارکت اجتماعی و میزان دینداری دانشجویان با میزان استفاده آنها از شبکه ها، رابطه معنادار وجود ندارند.
    نتیجه گیری
    نتایج تحقیق نشان می دهند، که دلایل گرایش دانشجویان به شبکه های ماهواره ای و میزان اثر گذاری این شبکه ها بر آنها، فرایند پیچیده ای است که به متغیرها و عوامل متعددی بستگی دارد. برخی از این عوامل عبارتند از: محیط و شرایط اجتماعی، خانوادگی، تحصیلی و ساختار روانی مخاطبان، انگیزه و میزان استفاده از رسانه ها، میزان وابستگی و دسترسی به رسانه ها، سود معنوی و رضایت حاصله از رسانه و غیره
    کلیدواژگان: گرایش، دانشجویان، رسانه ها، شبکه های ماهواره ای
  • مهدی اکبرنژاد، محمد تابان، فرشته دارابی* صفحه 353
    هدف
    این پژوهش درصدد بررسی واکاوی بارزترین پیامدهای تعصب و قومیت گرایی در دانشگاه ها است.
    روش
    این پژوهش با روش کتابخانه ای- اسنادی به تحلیل محتوای کیفی انجام گرفته است.
    یافته ها
    آثار و پیامدهایی مانند از بین رفتن اتحاد و انسجام، انحراف از عدالت، فقدان ایمانی، تفکر انحصار طلبی و برتری، سد راه علم و...، باعث به وجود آمدن محیطی ناراضی، آشفته، متفرق، بی انگیزه، فقدان خود اتکایی در دانشگاه اسلامی می شوند که در چنین محیطی، قومیت گرایی در بین افراد آن رواج پیدا خواهد کرد.
    نتیجه گیری
    یافته های تحقیق حاضر نشان می دهد که قومیت گرایی در دانشگاه اسلامی نه تنها در سرنوشت دانشگاه تاثیر دارد و نظام دانشگاه اسلامی را مختل می سازد؛ بلکه در سرنوشت کشور نیز تاثیر مستقیم می گذارد و باعث عدم رشد و پیشرفت کشور خواهد شد. در نهایت تنها چیزی که عاید دانشگاه و به تبع آن جامعه می شود چندگانگی، اختلاف و تفرقه ای است که تنها ثمره اش رکود نیروی فعال و خلاق جامعه است.
    کلیدواژگان: قومیت گرایی، قرآن کریم، دانشگاه اسلامی و تعصب
  • فریبرز صدیقی ارفعی*، علی یزدخواستی، مریم نادی راوندی صفحه 373
    هدف
    این پژوهش، با هدف بررسی پیش بینی پذیری میزان تاب آوری بر اساس هوش معنوی در دانشجویان و دین پژوهان انجام شده است.
    روش
    روش پژوهش حاضر از نوع همبستگی است و جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانشجویان و دین پژوهان حوزه علوم اسلامی شهید بهشتی دانشگاه کاشان در سال تحصیلی 93-92 بود که با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای (تعداد228دانشجو) انتخاب شدند و به پرسش نامه هوش معنوی عبدالله زاده و همکاران و مقیاس تاب آوری کانر و دیویدسون پاسخ دادند.
    یافته ها
    به منظور تحلیل داده ها از میانگین، انحراف معیار، ضریب همبستگی پیرسون و آزمون t مستقل استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان داد که هوش معنوی و میزان تاب آوری دانشجویان رابطه مثبت معنی دار دارد. از سوی دیگر بین دانشجویان دختر و پسر در هوش معنوی و میزان تاب آوری تفاوت معنا داری وجود ندارد. هم چنین بین دانشجویان و دین پژوهان در هوش معنوی و میزان تاب آوری تفاوتی مشاهده نگردید.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد هوش معنوی می تواند نقش موثری در میزان تاب آوری افراد داشته باشد. پژوهش حاضر اطلاعات مهمی برای فرد، دست اندرکاران نظام آموزشی و مراکز مشاوره فراهم می آورد تا افراد از طریق پرورش هوش معنوی در مواجه با مشکلات و تنش های زندگی سازگاری بهتری را نشان دهند و در جهت ارتقا تاب آوری افراد گام بردارند.
    کلیدواژگان: تاب آوری، هوش معنوی، سازگاری، دین پژوهان
  • شهناز مجاهد، خدیجه نصیریانی*، زهرا هاشمیان، محمدحسن لطفی، علیرضا اسلامی صفحه 391
    هدف
    باتوجه به تاثیر نماز بر هر شخص، به خصوص در سنین جوانی و دانشجویی این پژوهش با هدف تعیین چگونگی حضور دانشجویان در نماز جماعت و تعیین عوامل موثر بر شرکت دانشجویان در نماز جماعت صورت گرفته است.
    روش
    این مطالعه توصیفی–تحلیلی به صورت مقطعی می باشد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد 83.5% دانشجویان در نماز جماعت شرکت می کردند. میانگین نمرات عوامل ترغیب کننده شرکت در نماز جماعت: پخش اذان 0.90 ±3.04، اعتقاد به ثواب حضور در نماز جماعت0.93±2.98، جذابیت اذان پخش شده 0.94±2.79 و توجه والدین به مسائل دینی و شرکت آنان در نماز جماعت 1.05±2.86 بود و عوامل موثر در عدم شرکت در نمازهای جماعت: عدم آشنایی با احکام و آداب نماز جماعت 0.95±2.75، همزمانی نماز با کلاس درس1.12± 2.66 و همزمانی نماز با توزیع غذا1.06 ± 2.30 بود.
    نتیجه گیری
    بنابراین پخش شدن اذان در محیط های آموزشی بیشترین تاثیر را در حضور دانشجویان در نماز جماعت داشته است و بیشترین علت عدم شرکت دانشجویان در نماز جماعت عدم آشنایی با احکام و آداب نماز جماعت بوده است.
    کلیدواژگان: نماز جماعت، دانشجویان، عوامل ترغیب کننده، عوامل بازدارنده
  • محمد امینی*، حمید رحیمی، حسن مزروعی صفحه 413
    هدف
    هدف تحقیق حاضر تحلیل و ارزیابی هویت ملی و دینی دانشجویان دانشگاه کاشان و علوم پزشکی کاشان بود.
    روش
    نوع تحقیق از نظر هدف، کاربردی و از نظر اجرا، توصیفی پیمایشی بود. جامعه آماری این تحقیق شامل دانشجویان دانشگاه کاشان و علوم پزشکی در سال تحصیلی 1393-1392 بود که با استفاده از فرمول حجم نمونه و به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای 210 نفر به عنوان نمونه انتخاب گردیدند. در این پژوهش جهت جمع آوری اطلاعات از دو پرسشنامه محقق ساخته سنجش هویت دینی و هویت ملی استفاده شد. پرسشنامه هویت دینی در قالب 20 سوال بسته پاسخ و پرسشنامه هویت ملی شامل 28 سوال در قالب 4 مولفه(سرزمین، فرهنگی، تاریخی و سیاسی) بود. نمره گذاری آن بر مبنای مقیاس(5) درجه ای لیکرت تعیین شد. روایی پرسشنامه به صورت محتوایی و سازه تایید گردید. پایایی پرسشنامه از طریق ضریب آلفای کرونباخ برای هویت دینی 0/89 و هویت ملی 0/83 برآورد گردید. تجزیه و تحلیل داده ها در سطح توصیفی(فراوانی، درصد و میانگین) و استنباطی(ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون، آزمون tتک نمونه ای و تحلیل واریانس چند متغیره و تحلیل عاملی تاییدی) با استفاده از نرم افزارهای SPSS و Amos گرافیک انجام گرفت.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد میانگین هویت دینی و مولفه های هویت ملی در دانشجویان دانشگاه بالاتر از حد متوسط(3) است. بین هویت دینی و ملی دانشجویان رابطه مثبت و معنادار وجود دارد. بین هویت دینی و ملی دانشجویان بر حسب جنسیت، مقطع تحصیلی و معدل، تفاوت معناداری وجود ندارد.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته ها می توان این نکته را پذیرفت که هویت ملی و دینی به عنوان دو عرصه مهم از مقوله هویت، نقشی مهم و برجسته در ایجاد، احیا و رشد متوازن فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی جوامع مختلف از جمله جامعه ایران ایفاء می کند.
    کلیدواژگان: هویت ملی، هویت دینی، دانشجویان، دانشگاه
  • حسین امیری طلب*، احمد اعتمادی، حسین سلیمی صفحه 435
    هدف
    احساس غربت می تواند زمینه ساز احتمال بروز اضطراب، افسردگی، مصرف مواد و الکل و حتی خودکشی باشد. و هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش تفکیک خویشتن بر احساس غربت در دانشجویان دختر بود.
    روش
    این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی بوده و در آن از طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل استفاده شده است. جامعه آماری شامل کلیه دختران کارشناسی ورودی سال 91 به دانشگاه علامه طباطبایی بود که از طریق نمونه گیری خوشه ایدو دانشکده به تصادف انتخاب و از طریق اطلاعیه و انجام غربالگری 20 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل 10 نفره گمارده شدند. گروه های آزمایش به مدت 8 جلسه 1/5 ساعته به صورت یک بار در هفته تحت آموزش قرار گرفتند. در این تحقیق از پرسشنامه احساس غربت استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج این پژوهش با استفاده از تحلیل کوواریانس نشان داد که آموزش تفکیک خویشتن بر احساس غربت تاثیر معنی داری داشته است(p<0/05).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج بدست آمده می توان گفت که آموزش خودمتمایزسازی موجب کاهش احساس غربت می شود؛ بنابراین می توان روش بکار گرفته شده در پژوهش حاضر را روش مناسبی جهت مداخلات روانی- تربیتی و مشاوره ای در دانشجویان دختر قلمداد نمود.
    کلیدواژگان: تفکیک خویشتن، احساس غربت، دختران
  • سید مجید امامی*، محمدکاظم طاهری، سید مجید مطهر نژاد صفحه 451
    هدف
    وصول به برنامه راهبردی و اتخاذ خط مشی مناسب در حل مساله فرهنگی -اجتماعی از لوازم مدیریت فرهنگی آموزش عالی و تحقق آن در قالب اسلامی شدن دانشگاه در ایران بوده و هست.یکی از مبادی و محیط های زاینده دغدغه های فرهنگی در ایران معاصر،که اتفاقا با طرح مساله حجاب،عجین و متقارن بوده است دانشگاه است. هدف مقاله اکتشافی حاضر، کشف اجماع و استقراء دیدگاه های نخبگان علمی و اجرایی حوزه «مساله حجاب و فرهنگ دانشجویی» برای امروز و فردای این موضوع حساس بود.
    روش
    روش مورد استفاده تکنیک کیفی نظریه زمینه ای میسور بود.
    یافته ها
    به لحاظ نتیجه مقاله در صدد ارائه الگویی همبسته بوده است که نسبت بین مساله و راه حل را بازسازی نموده ونظام نامه راهبردی ارتقاء حجاب و عفاف در محیط دانشگاه را پشتیبانی نماید.
    نتیجه گیری
    نویسندگان پس از طرح مساله و چهارچوبی مفهومی، دیدگاه های 16 نمونه انتخابی را در سه سطح عوامل، زمینه ها و راه حل ها بازسازی و در الگویی نظری ارائه کرده اند.
    کلیدواژگان: مساله حجاب، فرهنگ دانشگاهی، برنامه ریزی فرهنگی، نظریه داده بنیاد، ارتفاء عفاف و حجاب
|
  • Asadi, A.* Page 323
    Objectives
    This article is an analytical discussion which puts forward a viewpoint on the Student's attitude toward satellites Persian language T.V. channels and its consequences among university students.
    Method
    The method of the research is survey and statistical community of the research included students of twenty universities in fifteen provinces from B.A. level and up in 91-92 academic year and stratified random sampling in applied. Data collection tool is questionnaire and data analysis software is SPSS.
    Results
    The results of the survey indicate a significant relationship between social-economical base, faithfulness, student's social participation and their attitude toward satellites T.V. channels. There is also a significant relationship between social-economical base, faithfulness, student's social participation and student's confidence in satellites T.V. channels. On the other hand there is no significant relationship between student's social participation, faithfulness and their attitude toward satellites T.V. channels.
    Conclusion
    The author of the survey conclude the causes of Student's attitude toward the satellites T.V. channels and their effectiveness is a complex process which is related to many variables and factors. Some of the factors are as follow: environmental and social circumstances, family and educational bases, psychological aspects, access and media facilities, spiritual benefit, the rate of satisfaction in using the media…
    Keywords: attitude, university students, the media, satellites t.v. channels
  • Akbarnezhaadm., Tabanm., Darabi, F.* Page 353
    Objectives
    This short piece of writing intends to elucidate the most noticeable consequences of bias and sectarianism in universities.
    Method
    The method of the survey is library-documentary and content qualitative analysis.
    Results
    The results of the paper indicate that some consequences such as disintegration and disunity, deviation of justice, lack of faith, monopoly, drawback in science development,… will lead to environmental dissatisfaction, confusing, lack of motivation and lack of independence and sectarianism as a result in Islamic university.
    Conclusion
    The authors of the article conclude sectarianism in Islamic university not only will have effect on the destiny of university but also concludes in system malfunction and in a larger scale negative impact on the destiny and development of the country. It also brings plurality, division, separation, disunity and passiveness among creative practitioners of the community.
    Keywords: fanaticism, holly quran, fanaticism, islamic university
  • Seddighi Arfaeef.*, Yazd Khastia., Nadi Ravandi, M Page 373
    Objectives
    The main theme of the article is to analyze the Predictability of Resiliency rate based on spiritual intelligence among students and religion researchers.
    Method
    The method of the research is correlation and statistical community of the research includes all students and Islamic religion researchers at kashan University (academic year: 92-93) and stratified sampling (228 students) with Abdullah zadeh and his colleagues spiritual intelligence questionnaire and conner-davidson resilience scale. To analyze the data standard deviation, Pearson correlation coefficient and independent T test is employed.
    Results
    The results of the survey indicate a positive significant relationship between spiritual intelligence and Resiliency rate among university students. On the other hand there is no significant relationship between girls and boys in spiritual intelligence and Resiliency. There is also no relationship between students and religion researchers in spiritual intelligence and Resiliency.
    Conclusion
    The authors of the study conclude the effectiveness of spiritual intelligence on the rate of Resiliency of the people. the present article provides a series of required information to confront the tensions and problems of life and to cope with them.
    Keywords: resiliency, spiritual intelligence –coping, religion researchers
  • Mojahed, Sh.*, Nasiriani, Kh., Hashemianz., Lotfi, M.H., Eslami, A.R Page 391
    Objectives
    Common denominator of all religions, human need to worship God and prayer is the most important element in all religions. Prayer is a personal matter between individual and God. But the Islamic approach emphasis is on congregational prayers. this study aims to determine the factors affecting the student's participation in mass prayer ceremonies at shaheed Saddoghee medical Sciences University of Yazd.
    Methods
    This descriptive-analytical study is cross-sectional. Stratified random sampling and sample size was 230. The data collection tool is questionnaire consisting demographic and 25 questions about the encouraging factors & inhibitors students to participate in mass prayer. The self-report questionnaire was completed and data were analyzed by statistical software SPSS version 16.
    Results
    The results of the study indicate that 83.5% of university students participate in mass prayers and average scores of encouraging factors to participate in mass prayers are as follow: announcing the call of prayers: 0.90 ± 3.04, believing in compensation and the spiritual reward in prayer: 0.93 ± 2.98, call-to prayer attraction: 0.94 ± 2.79, parents attention and their participation in prayers: 1.05 ± 2.86 and effecting Factors on not participating in congregational prayers are the lack of familiarity with the laws and customs of prayer: 0.95 ± 2.75, coinciding prayers with classroom hours: 1.12 ± 2.66 and food distribution hour coinciding with prayers:1.06 ± 2.30. The results of the paper shows significant differences between Inhibitory effects of participation in prayers and participating in mass prayers (P = 0.009 T = 7.02).
    Conclusion
    The authors of the research conclude announcing the call of prayers in educational environments have the greatest impact on the students for participating in mass prayers and not being familiar with the laws and customs of prayer have the greatest impact on the students for not participating in congregation prayers. the article indicate the that necessity of introducing the laws and customs of prayer to the students. Also, more efforts should be made to remove the barriers in prayer participation.
    Keywords: mass prayers, university students, encouraging factors, inhibiting factors
  • Aminim.*, Rahimih., Mazruie, H Page 413
    Objectives
    The purpose of research was an analysis and assessment of students national and religion identity in University of Kashan & Medical Sciences.
    Method
    The type of research was in terms of purpose, applied research and on base application, descriptive-survey. Statistical population consisted all of students in Universities of Kashan and Medical Sciences in academic years 2013-2014 which 210 students by strafed random sampling were chose as sample group. We applied researcher-made two questionnaires for measuring national and religion identity. Religion identity questionnaire was with 20 items and national identity questionnaire with 28 items in terms of for elements (territory, cultural, historical & political) based on 5 Likert scale. Content and construction validity confirmed. Reliability coefficients by use of cronbach alpha coefficient were obtained equal to 0.89 for religion identity and 0.83 for national identity. Data’s analysis is performed in descriptive (frequency, percentage & average) and inferential levels (Pearson correlation coefficient, regression, one sample t-test, multi variation & confirm factor analysis) by Spss & Amos graphic statistic softwares.
    Results
    The results of the present research indicate that the level of religious and national identity among university students is higher than the average level (3). There is significant and positive relationship between students national and religion identity. There are no significant difference between students national and religion identity in terms of gender, academic degree and average number of scores.
    Conclusion
    The article concluded national identity and religion as two crucial aspects of the issue of identity with a key role in creating, recovery and balanced growth of the cultural, social and economic development of communities particularly in Iran.
    Keywords: national identity, religion identity, university students, university
  • Amiri Talabh.*, Eatemadia., Salimi, H Page 435
    Objectives
    The feelings like homesickness may lead to anxiety, depression, and alcohol and drug Abuse addiction and even to commit suicide in some cases. The present study aims at investigating the effectiveness of teaching the separation thesis of self on university girl students, homesickness.
    Method
    The method of the study is pretest and post test plan with control group. The statistical community of the research includes all girl students in allameh Tabatabaee University (academic year: 91) and cluster random sampling is applied. The data collection tool was questionnaire consisting homesickness questions.
    Result
    The results of the survey based on covariance analysis indicate a significant relationship between training the separation thesis of self on homesickness (p<0/05).
    Conclusion
    The authors of the article conclude teaching the separation thesis of self _as a suitable Consulting and training method_ will decrease the feelings like homesickness among university girl students.
    Keywords: separation thesis of self, girl's, homesickness
  • Emamim.*, Taheri, M.K., Motahhar Nezhad, M Page 451
    Objectives
    This article is an analytical discussion on the veiling issue (hijab) in Iranian universities with emphasis on cultural planning and the opinions of elites.
    Method
    The method of the research is basic theory of Mysore.
    Results
    The results of the paper attempts to develope a comprehensive pattern and strategic regulations for improving chastity, temperance and statutory Islamic dress code of modesty in academic environment.
    Conclusion
    The authors of the article suggest the viewpoints of sixteen selected samples in three levels: factors, bases and solutions.
    Keywords: veiling issue (hijab), university culture, cultural planning, data based theory, improving chastity, veiling (Islamic dressing)