فهرست مطالب

مهندسی عمران فردوسی - سال بیست و ششم شماره 1 (پاییز و زمستان 1393)

نشریه مهندسی عمران فردوسی
سال بیست و ششم شماره 1 (پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • علی حاجی هاشمی، داوود مستوفی نژاد، مجتبی ازهری صفحه 1

    مقاله ی حاضر تحقیقی است در مورد مقاوم سازی تیرهای بتنی با استفاده از تسمه های CFRP که در شیارهایی که از قبل در پوشش بتنی تیرها ایجاد شده اند کار گذاشته می شوند. این روش دارای مزایای بسیاری است و در مقایسه با روش چسباندن مصالح FRP روی سطح خارجی اعضای سازه ای، امکان انتقال موثرتر تنش های نرمال و برشی بین مقاوم کننده ها و سازه را فراهم می کند. در این مقاله مزایای این روش از نظر ظرفیت باربری، سرویس دهی و استفاده ی سطح بالاتر از ظرفیت مصالح FRP در مقایسه با شیوه ی معمول چسباندن این مصالح روی سطح اجزای سازه ای، از نظر تحلیلی و عملی، مورد بررسی قرار گرفته است. به این منظور پنج عدد تیر بتن مسلح ساده در آزمایشگاه سازه ی دانشگاه صنعتی اصفهان مورد آزمایش قرار گرفته اند. از این تعداد، یک تیر به صورت نمونه ی تقویت نشده (مبنا)، یک تیر به صورت تقویت شده ی غیر پیش تنیده، و سه نمونه ی دیگر به صورت تقویت شده ی پیش تنیده تا سطح پنج، بیست و سی درصد کرنش نهایی اسمی تسمه های CFRP مورد آزمایش قرار گرفته اند. نتایج آزمایش ها حاکی از آن است که تیرهای پیش تنیده مقادیر بالاتری از بار ترک خوردگی و بار تسلیم را در مقایسه با نمونه ی تقویت شده ی غیر پیش تنیده نشان می دهند. در این تحقیق بار ترک خوردگی در تیرهایی که تا سطح 5، 20 و 30 درصد ظرفیت اسمی مصالح CFRP پیش تنیده شده اند، به ترتیب تا 117، 5/127 و 5/144 درصد بار ترک خوردگی در نمونه ی مبنا افزایش یافتند. در کنار بار ترک خوردگی بالاتر، ترک های ایجادشده در نمونه های تقویت شده ی پیش تنیده، دارای عرض و توزیع محدودتر بوده اند. هم چنین تیرهای تقویت شده ی پیش تنیده در مقایسه با نمونه ی غیر پیش تنیده دارای ظرفیت باربری نهایی بیش تری بوده و شکست آن ها متناظر با خیزهای کوچک تری بوده است؛ به طوری که ظرفیت باربری نهایی در تیرهایی که تا سطح 5، 20 و 30 درصد ظرفیت اسمی مصالح CFRP پیش تنیده شده اند، به ترتیب 5/11، 7/14 و 0/15 درصد نسبت به نمونه ی مبنا افزایش یافتند.

    کلیدواژگان: بتن مسلح، مقاوم سازی، مصالح CFRP، روش NSM، پیش تنیدگی، خدمت پذیری
  • حامد زاهدی خامنه، سعیدرضا خداشناس، محمدرضا اکبرزاده، کاظم اسماعیلی صفحه 25

    سرریز جانبی، سازه ای برای کنترل و انتقال جریان می باشد. این سازه در کانال های آبیاری و زهکشی، شبکه های جمع آوری فاضلاب و آبگیری از رودخانه ها به طور گسترده مورد استفاده قرار می گیرد. در جریان های سیلابی عملکرد این سرریز ها به شدت کاهش می یابد. یکی از راه های بالا بردن راندمان سرریز جانبی و بهبود عملکرد آن هنگامی که جریان سیلابی است، استفاده از سرریزهای مایل نسبت به جهت جریان (سرریزهایی که در پلان با زاویه نسبت به جهت جریان قرار گرفته اند) می باشد. از این نوع سرریزها به خصوص در مکان هایی که با محدودیت بازشدگی روبه رو هستیم استفاده می شود. در پژوهش حاضر 70 آزمایش بر سرریزهای جانبی نیم دایره ای در ارتفاع و طول های مختلف انجام گرفت. تاثیر پارامترهای مختلف هندسی و هیدرولیکی بر روی ضریب تخلیه سرریز جانبی (Cm) مورد بررسی قرار گرفت و در پایان رابطه جدیدی برای برآورد Cm برای سرریز های نیم دایره ای ارائه گردید. نتایج نشان داد که سرریزهای نیم دایره ای با افزایش 1.57 طول سرریز ضریب Cm را 1.5 تا 2 برابر نسبت به سرریزهای مستطیلی ساده افزایش می دهد.

    کلیدواژگان: سرریز جانبی نیم دایره ای، پروفیل سطح آب، طول موثر، ضریب تخلیه، مدل های آزمایشگاهی
  • عیسی شوش پاشا مهدی شرف خواه صفحه 39
    در این مطالعه با استفاده از آزمایش بارگذاری کششی انجام شده بر روی شمع های با مقیاس واقعی، ظرفیت باربری کششی شمع های فلزی ارزیابی می شود. در این راستا پس از بررسی روش های موجود برای پیش بینی ظرفیت باربری کششی شمع ها و بیان خصوصیات خاک، تجهیزات و روش انجام کار، اقدام به ارائه ی نتایج حاصل از آزمایش بر روی هفت عدد شمع با قطر ثابت 20/1 متر و طول های 20/4 الی 80/4 متر گردید. آن گاه ضریب فشار جانبی خاک و زاویه ی اصطکاک جداره ی شمع مورد بررسی قرار گرفت. نتایج این نمایش نشان می دهد نسبت زاویه ی اصطکاک بین جدار شمع فولادی و خاک به زاویه ی اصطکاک خاک برابر 52/0 است و نیز ضریب فشار جانبی خاک در جداره ی شمع به طور قابل ملاحظه ای کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: شمع، ماسه، اصطکاک جداره، ظرفیت باربری، ضریب فشار جانبی خاک، زاویه ی اصطکاک جداره ی شمع
  • پیلتن طباطبایی شوریجه عباس سروش صفحه 49
    فرسایش داخلی از اصلی ترین علل خرابی و ناکارآمدی سدهای خاکی و سنگریزه ای می باشد. یکی از پیچیده ترین سازوکار های فرسایش داخلی، ریزشویی است که به ویژه در پی های آبرفتی سدها امکان وقوع دارد. در این مقاله دستگاه آزمایش تراوش پیشرفته و بزرگ مقیاسی که برای بررسی فرسایش داخلی و ریزشویی طراحی و ساخته شده معرفی می گردد. این دستگاه توانایی اعمال سربار و برقراری جریان تراوش یک بعدی با کنترل گرادیان بر نمونه ی مورد آزمایش را دارد. علاوه بر تشریح مشخصات فنی دستگاه و آماده سازی نمونه، خلاصه ای از نتایج آزمایش های پایه برای نمایش قابلیت های عملکردی دستگاه ارائه شده است. چهار نمونه خاک، با تمرکز بر میزان فرسایش، تغییرات دانه بندی و رفتار کرنش حجمی- تخلخل در اثر ریزشویی، مورد آزمایش قرار گرفته اند. نتایج آزمایش های مقدماتی ضمن تنویر پدیده ی ریزشویی نشان می دهد که وقوع ریزشویی باعث کاهش حجم و هم زمان افزایش تخلخل خاک شده و میزان فرسایش از توده ی خاک در ریزشویی متناسب با شاخص پایداری داخلی می باشد.
    کلیدواژگان: فرسایش داخلی، ریزشویی، خاک های ناپایدار داخلی، تراوش
  • مجید قلهکی هوشنگ اصغری تکدام صفحه 63
    با توجه به پیشرفت های اخیر، محققان شاهد اثرات متفاوت زلزله های نزدیک گسل نسبت به زلزله های دور از گسل بوده اند. در این مقاله سازه های کوتاه، میان و بلند مرتبه که در آن ها از سیستم دیوار برشی فولادی با ورق نازک دارای اتصال صلب استفاده شده است، تحت نگاشت های دور و نزدیک گسل مورد آنالیز دینامیکی غیرخطی قرار گرفته و با یکدیگر مقایسه گردیده اند. نتایج نشان می دهد که در سازه های کوتاه و میان مرتبه 3 و 7 طبقه (تا پریود 67/0 ثانیه) اثر حرکات حوزه ی دور از گسل بر پارامترهای پاسخ سازه به طور میانگین 11 و 37 درصد بیش تر از اثر حرکات حوزه ی نزدیک گسل بوده است و در سازه های بلند مرتبه 15 و 25 طبقه (با پریود بیش از 67/0 ثانیه) اثر حرکات نزدیک گسل بر پارامترهای پاسخ سازه به طور میانگین 60 و 46 درصد بیش تر از حرکات حوزه ی دور از گسل است.
    کلیدواژگان: دیوار برشی فولادی با ورق نازک، اتصال صلب، زلزله ی نزدیک گسل، دور از گسل، تحلیل دینامیکی غیرخطی
  • فرهاد شهیدی امام جمعه، فریبرز ناطقی الهی، مهران سید رزاقی، فرهود شهیدی امام جمعه صفحه 85

    پس از زلزله ی 1994 نورثریج کالیفرنیا تعداد قابل ملاحظه ای از ساختمان های فولادی با اتصالات خمشی خسارت دیدند. بعد از این واقعه تحقیقات زیادی برای بهبود عملکرد لرزه ای اتصالات خمشی صورت گرفت. اتصال خمشی براکت پیچ شده ی کایزر، یکی از اتصالات مطرح برای قاب خمشی ویژه در آیین نامه ی AISC-358 است، که به طور اختصار KBB خوانده می شود. این اتصال به صورت ریخته گری تولید می گردد. در این تحقیق رفتار اتصال خمشی KBB تحت بارگذاری های چرخه ای استاندارد و نزدیک گسل مطرح شده در آیین نامه های ATC و FEMA مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد که این اتصال از عملکرد لرزه ای مناسبی برخوردار است ولی در تیر های عمیق به علت سختی بالای براکت و ارتفاع زیاد آن، نیروی اهرمی زیادی در پیچ های ردیف بالای براکت تولید می گردد. این موضوع و هم چنین استفاده از واشر انگشتی گوه ای سبب کاهش نیروی پیش تنیدگی پیچ های ردیف بالای براکت ها و ایجاد Pinch در نمودار هیسترزیس آن شده است.

    کلیدواژگان: بار گذاری چرخه ای استاندارد، بارگذاری چرخه ای نزدیک گسل، اتصال براکت پیچ شده ی کایزر (KBB)، _ Pinch
  • وهاب بشارت، محمد داوودی، محمد کاظم جعفری صفحه 101

    امروزه با توجه به توسعه ی محیط های شهری و افزایش روزافزون جمعیت و مشکلات ترافیکی شهرهای بزرگ، همواره ساخت فضاهای زیرزمینی به عنوان یک راهکار مدنظر می باشد. ساخت این گونه سازه ها در محیط شهری و با وجود ساختمان های مسکونی بلند مرتبه، مستلزم تحلیل های دقیق اندرکنشی خاک و سازه خواهد بود. تحقیقات قبلی محققان بیانگر تفاوت نتایج ناشی از تحلیل های روش های حل بسته و روش های عددی اندرکنشی می باشد. در این تحقیق تونل نیایش-صدر در شمال تهران به دهانه ی حفاری حدود 14 متر که به روش حفاری مرحله ای درحال حفاری و ساخت می باشد مورد بررسی قرار گرفته است. تونل مورد بررسی در مناطقی از شهر، از مجاورت سازه های سطحی بلند عبور می کند که روش حفاری انتخابی باعث ایجاد تغییرمکان در این سازه های سطحی خواهد شد. در بررسی حاضر به روش عددی و با استفاده از نرم افزار اجزای محدود PLAXIS 2D، به بررسی اثر اندرکنش تونل و سازه ی سطحی پرداخته شده است و عوامل موثر بر این اندرکنش نظیر وزن سازه ی سطحی، سختی فونداسیون مورد بررسی دقیق تر قرار گرفته است. در روش عددی استفاده شده، از مدل رفتاری موهر-کولمب برای خاک و مدل ارتجاعی خطی برای مصالح بتن تونل و سازه استفاده گردیده است. نتایج نشان دهنده ی افزایش نشست ها تا حدود 15% با در نظر گرفتن این عوامل می باشد. با توجه به تنوع سازه ها از نظر نوع، موقعیت قرارگیری و نیز فاصله ی عمودی آن ها با تونل، امکان اختصاص یک مدل خاص برای کل سازه های موجود در مسیر وجود ندارد. هم چنین معیارهای ارزیابی رفتار سازه های سطحی در برابر نشست های ناشی از تونل سازی نیز تنوع زیادی داشته است که نتایح یکسانی نیز از این روش ها به دست نمی آید. در این تحقیق ضمن ارائه ی یک راهکار مناسب برای کنترل رفتار سازه برپایه ی نتایج تحلیل، طی یک مطالعه ی موردی به بررسی موقعیت قرارگیری سازه ها در برابر تونل نیز پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: تونل، روش حفاری مرحله ای، اندرکنش، سازه ی سطحی، روش عددی اجزای محدود، نشست
  • احمد فراهانی محمدعلی هادیان فر صفحه 121
    در شرایطی که حملات تروریستی به اماکن و تاسیسات غیرنظامی روندی افزایشی پیدا کرده است، توجه به طراحی ساختمان ها در مقابل بارهای ضربه ای ناشی از انفجار، از اهمیت بیشتری برخوردار است و توجهات و ملاحظات ویژه ای را می طلبد. شناسایی ماهیت بارهای انفجاری و نحوه ی اعمال آن بر سازه یکی از مسائل مهمی است که باید مورد مطالعه و توجه قرارگیرد. انفجار آزاد شدن ناگهانی و سریع حجم بسیار زیادی از انرژی است که تولید نور، گرما، صدا و موج ضربه ای می نماید. این موج شامل هوای بسیار متراکمی است که به صورت شعاعی و کروی با سرعتی در حدود سرعت صوت از منبع انفجار به سمت خارج حرکت می کند. اعمال این بار هولناک بر سازه باعث ایجاد تغییرشکل های زیادی در محدوده ی غیرخطی و خرابی قسمت هایی از سازه می گردد که انجام تحلیل های غیرخطی را ضروری می سازد. در این مقاله بارهای انفجاری و پارامترهای مهم انفجار معرفی شده اند و روابط و مدل های مختلف بارگذاری انفجاری مورد مطالعه و مقایسه قرار گرفته اند و مناسب ترین مدل برای محاسبه و اعمال این بارها بر سازه های ساختمانی شناسایی و مورد استفاده قرار گرفته است. سپس با به کارگیری نرم افزارهای تحلیل سازه، پاسخ غیرخطی قاب های مختلف ساختمانی در مقابل بارهای ضربه ای ناشی از انفجار محاسبه و مورد ارزیابی قرار گرفته است. هم چنین با مقایسه ی رفتار غیرخطی قاب های ساختمانی با تعداد دهانه ها و طبقات مختلف، عوامل تاثیرگذار بر پاسخ سازه شناسایی و معرفی گردیده اند.
    کلیدواژگان: تحلیل دینامیکی سازه، موج انفجار، سازه های ساختمانی، بارگذاری انفجاری، بارهای ضربه ای
  • علی نصیریان فغفور مغربی فغفور مغربی صفحه 133
    مکان یابی طرح نمونه گیری بدون شک یکی از مهم ترین موضوعات در اقتصاد پایش شبکه های توزیع آب می باشد. هدف از ارائه روش مکان یابی طرح نمونه گیری در مقاله حاضر، ارائه روشی کاربردی برای یافتن بهترین نقاط برای فشارسنجی و هم چنین مشخص نمودن تعداد بهینه فشارسنج ها در شبکه می باشد. این روش بر پایه ایجاد نشت فرضی و یافتن این نشت توسط نقاط مختلف فشارسنجی با کمک دو حلقه بهینه یابی مجزا به روش کلونی مورچه ها می باشد. این روش در مطالعه موردی شبکه معروف به انیتون (Anytown) اعمال گردید و به مقایسه نتایج با پژوهشهای قبلی پرداخته شد که در نهایت جواب های قابل قبولی به دست آمد. با کمک این روش قبل از عملیات فشارسنجی و نصب فشارسنج ها، می توان با انجام چند تحلیل بر روی مدل هیدرولیکی شبکه به راحتی نقاط مناسب و هم چنین تعداد بهینه فشارسنج ها را به دست آورد.
    کلیدواژگان: طرح نمونه گیری، فشارسنج، بهینه یابی، شبکه های توزیع آب
|
  • Ali Hajihashemi, Davod Mostofinejad, Mojtaba Azhari Page 1

    The current study is focused on strengthening of reinforced concrete (RC) beams using CFRP straps installed in pre-cut grooves. The method which is referred as near surface mounted (NSM) benefits considerable advantages in comparison with the conventional externally bonded reinforcement (EBR) method and provides better normal and shear stress transfer between the FRP and concrete substrate. The advantages of NSM method compared to EBR are investigated in this paper from viewpoints of loading capacity، serviceability and better use of FRP materials. Five simply-supported RC beams were cast and tested in the laboratory of Department of Civil Engineering of Isfahan University of Technology (IUT). One of the beams was un-strengthened (base specimen) while one was strengthened without prestressing and the other three were strengthened with CFRP straps with prestress up to 5، 20، and 30 percents of the nominal capacity of the composite. The results revealed that the prestressed beams show higher values of cracking and yield loads compared to strengthened specimen without prestressing. The cracking loads for the specimens with 5، 20، and 30 percents prestressing were respectively 117%، 127. 5%، and 144. 5% higher than that of base specimen; while the cracks in prestressed strengthened specimens were more limited with smaller crack width. Furthermore، the strengthened beams by prestressed CFRP had higher ultimate loading capacities and their failures happened at smaller deflections. The ultimate loads for the specimens strengthened by CFRP prestressed up to 5، 20، and 30 percents of their ultimate capacity were 11. 5%، 14. 7%، and 15% higher، respectively، compared with that of base specimen.

    Keywords: RC Beam, Strengthening, CFRP Composite, Prestressing, NSM Method, Serviceability
  • Hamed Zahedi Khameneh, Saeed Reza Khodashenas, Momad Reza Akbarzadeh, Kazem Esmaili Page 25

    One of the most important discharge control ways in hydraulic structures is side weir which is used in irrigation، water distribution، waste-water engineering، drainage، flood control and other water related projects. In order to increases Cm value and control on water surface when there is restriction in the weir length (L)، side weir with different geometry is used. In present research seventhly experimental tests were conducted on the semi-circular side weir with different lengths and heights (w). Studied the influence of hydraulic and geometry variableson the Cm valueand a new equation was developed to calculate discharge coefficient of the semi-circular side weir. The results indicated Cm in the semi-circular side weir is 1. 5 to 2 times morethan rectangular side weir.

    Keywords: Semi, Circularside Weir, Water surface Profile, Effective Length, Discharge Coefficient, Experimental model
  • Isa Shooshpasha, Mehdi Sharafkhah Page 39
    In this study، the shaft capacity of open- end steel pile in sandy soil was evaluated using a number of full scale tensile pile load test. Mentioning the available methods of predicting the shaft resistance of the pile، the soil properties and test apparatus، the results obtained from pile loading tests was presented. In the present study، 7 piles with constant diameter of 1. 20m with different length of 4. 20m up to 4. 80m have been loaded. The earth pressure coefficient and frictional angle at the soil-pile interface were evaluated. The results of the study showed that for this method of pile installation، frictional angle in the soil-pile interface is 0. 52 times of frictional angle of soil and the earth pressure coefficient reduces considerably.
    Keywords: Piles, Sand, Shaft Resistance, Earth Pressure Coefficient, Interface Frictional Angle
  • Piltan Tabatabaie Shourijeh, Abas Soroush Page 49
    Internal erosion is a major cause of failure and damage in embankment dams. A complicated and detrimental mechanism of internal erosion is the suffusion process. This paper presents a recently developed automated large scale permeameter for internal erosion and suffusion testing. The new apparatus is capable of applying surcharge loads to the specimen while maintaining a unidirectional gradient controlled seepage flow via a computer closed-loop system. The instrumentation and transducers available continuously measure deformation، pore pressure variation and stress levels throughout the specimen. Multistage commissioning tests on four soils samples are reported that illustrate the novel features of the permeameter and instrumentation. The preliminary results highlight the suffusion process while revealing that the amount of erosion is proportional to the stability index، and soils experiencing suffusion undergo volume reduction conjoined with increasing void ratio.
    Keywords: Internal Erosion, Suffusion, Internally Unstable Soils, Seepage
  • Majid Gholhaki, Hosang Asghari Takdam Page 63
    Considering recent developments in earthquake engineering، researchers has detected different effects of earthquakes far and near from the fault. Investigations that have been done in this area show that near fault earthquakes have shorter time period comparing far fault earthquakes and in the velocity of near fault earthquakes، there are one or more impacting pulses with a big domain and period that are result of forward directivity. The pulse movement، impressing massive energy in a short time in near fault earthquakes، result in rotating ductility in some stories and joints، brittle failure of joints، immediate destruction of structure and soft story that have observed in Kobe earthquake in 1995 and Northridge earthquake in 1994. On the other hand in the latest four decades، steel plate shear walls have been considered as a resistant system against lateral loads (wind or earthquake) and have been used in construction of modern buildings and retrofit of existing buildings in the world. This system has appropriate stiffness for controlling displacement of structures. In this paper tall، medium and short buildings that the SPSW with rigid connections has used in their structures are investigated in far and near fault earthquakes. They have analyzed with nonlinear dynamic method and have compared with each other. Results show that in short and average buildings the steel plate shear wall with rigid beam to column connection (up to T=0. 67s)، effect of movement of far from fault zone on the response parameters are 11% to 37% more than those of near fault and in the tall structures (T>0. 67s) effect of near fault movements on the response parameters is about 46% to 60% more than those in the far fault zone.
    Keywords: Thin Steel Plate Shear Wall, Rigid Connection, Near Fault Earthquake, Far from the Fault, Nonlinear Dynamic Analysis
  • Farhad Shahidi, Fariborz Nateghi, Mehran Sayed Razzaghi, Farhood Shahidi Page 85

    In the aftermath of the 1994 Northridge، California، earthquake. A significant number of steel moment resisting structural systems were damaged. Many studies and researches have been conducted to improve the seismic performance of structures after the catastrophe. One of the proposed connections for special moment-resisting frames included AISC-358 is Kaiser bolted bracket moment connection، briefly named، KBB، this brackets produced as high steel cast. In this study، the seismic behavior of moment connection، KBB is examined under standard loading history and near-fault loading history according to ATC and FEMA codes. The results show that the connection has suitable seismic performance. But in beams with high depth due to the bracket rigidity، there is high lever force in top row bolts. Moreover use of Finger shims with variable thickness، reduce pre-tensioned force in bolts and increase pinch in hysteresis curve specimens.

    Keywords: Standard loading history, Near, Fault loading history, Kaiser bolted bracket connection (KBB), Pinch
  • Vahab Bsharat, Mohammad Davoodi, Mohammad Kazem Jafari Page 101

    The construction of underground tunnel plays a more and more important role in the development of big cities. One of the most important problems caused by the construction of the tunnel is that underground excavation will cause large settlement of the ground and buildings. Previous studied showed the difference between numerical and experimental results. In this study the case study of Niyayesh-Sadr tunnel is selected and the conditions of this project were applied. This tunnel is located at north of Tehran with a span of 14 meters which constructing with the multi drift method. During construction، this tunnel should pass near some buildings near Mahyar Street then the settlement of surface should be considered. Numerical methods in this study was performed with the finite element code with PLAXIS 2D and the effect of tunnel-adjacent interaction is investigated. In addition the effect of foundation stiffness and weight of the structure is considered in these analyses and the results are compared to the emphasis on tunnel surface structure interaction. Results show that the settlements of foundation are increased 15% due to interaction analysis respect to green field one. Varieties of structures along the tunnel in surface، different overburden depth of the tunnel and also location of building respect to the axis of the tunnel need several numerical models in one project. In this study، one simple approach is suggested to control structures against settlement and prevent using several models.

    Keywords: Tunnel, Multi Drift Method, Interaction, Surface Structure, Finite Element, Settlement
  • Ahmad Farahani, Mohmad Ali Hadianfard Page 121
    In the conditions in which terrorist attacks on facilities and civilian places increase more and more attention to design of structures against impact loads of explosion is more important and needs special considerations. Study of nature of blast loads and methods of applying it on the structure is one of the important problems. Explosion is a sudden and rapid release of a great amount of energy that produces light، heat، voice and shock wave. This wave contains dense air that moves outward radially and spherically، with velocity about the sound speed. Applying this huge load on structure leads to nonlinear deformations and failure in some elements. Then using of nonlinear analysis is necessary. In this paper blast loads and it''s parameters have been introduced، and different formulas and models for blast loading have been studied and compared، and the most suitable model for calculating and applying this load on the structural buildings has been recognized and used. Then by using structural analysis softwares، nonlinear response of different structural frames against blast loading، have been calculated and evaluated. Also with comparison of nonlinear behavior of structural frames with different stories and bays effective parameters on response of structures، have been recognized and introduced.
    Keywords: Structural Dynamic Analysis, Blast Wave, Structural Buildings, Blast Loading, Impact Loads
  • Ali Nasirian, Mohammad Faghformaghrebi Page 133
    Undoubtedly، sampling design is an important issue in monitoring of a Water Distribution Network (WDN). The aim of the current paper which focuses on the localization of samplings، is to present a practical method for optimization of the position and number of the pressure measurements. This method works based on the assumption of some leakages in a network and searching for them by nodal pressure readings with the aid of two optimization loops using Ant Colony Optimization technique. The method is applied to the anytown network and the obtained results are compared with the previous works. The results are in good agreement with each other. Prior to field works of the installation of the pressure gages on the network، by analyzing the hydraulic model of the network، one can easily propose the best as well as the least nodes of the pressure measurements.
    Keywords: Sampling design, Pressure measurement, Optimization, WDN