فهرست مطالب

اندیشه نوین دینی - پیاپی 38 (پاییز 1393)

فصلنامه اندیشه نوین دینی
پیاپی 38 (پاییز 1393)

  • 180 صفحه، بهای روی جلد: 55,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/12/05
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محبوبه ساعی، علی نقی قاسمیان نژاد صفحه 7
    تاکنون تبیین های متعددی ازسوی دانشمندان و محققان در حوزه های مختلف علمی برای پدیده «تجربه نزدیک به مرگ» که دارای عناصر و مولفه های تقریبا مشابهی در سرتاسر جهان می باشد، ارائه شده است. با وجود تلاش ها و پژوهش های علمی انجام شده در خصوص تبیین ماهیت «تجربه نزدیک به مرگ»، انتقادات متعدد علمی و الهیاتی به این پدیده وارد شده است. در این مقاله نخست به بیان چیستی «تجربه نزدیک به مرگ»، ویژگی ها و تاثیرات تجربه بر زندگی بعدی تجربه گران پرداخته و در نهایت دیدگاه های منتقدان مورد بررسی قرار خواهد گرفت. نتیجه بررسی های انجام شده، حاکی از این است که پدیده مذکور را می توان سفری روحانی به جهان مافوق ماده دانست که با استناد به شباهت بین تجربه نزدیک به مرگ و دیدگاه ادیان ابراهیمی و الهیات اسلامی، وجود روح و حیات پس از مرگ به صورت تجربی و نسبی، اثبات می شود.
    کلیدواژگان: تجربه، مرگ، تاثیرات تجربه، جاودانگی، مولفه های تجربه، تبیین های تجربه، تجربه نزدیک به مرگ
  • غلامحسین جوادپور، محمدعلی مبینی صفحه 25
    سه نگره خداباوری، الحاد و لاادری گری با حجم انبوهی از مناقشات، در کانون مباحث فلسفه دین بوده و طرف داران هریک سعی در غلبه بر ادله مخالف و اثبات ادعای خود داشته و دارند. یکی از پیش زمینه های ضروری برای داوری بین این ادعاها، تعیین الگوی حاکم و مبنای ارزیابی است که قرینه گرایی، ایمان گرایی، معرفت شناسی اصلاح شده و رویکردهای مصلحت اندیشانه و عمل گرایانه، نمونه هایی از این معیارها به شمار می روند. معرفت شناسی فضیلت محور از رویکردهای نوین است که نقش فضایل عقلانی را در ارزش معرفتی باورها پررنگ می کند و راه اصابت باور را به صدق، برآمدن آن از فعالیت فضایل عقلانی می داند. درنتیجه برای ارزش سنجی معرفتی هر باوری باید کم و کیف به کارگیری فضایل پیش گفته را در فرایند معرفتی عامل ردیابی کرد. این پژوهش با سیری کلی در گونه های رایج برای داوری بین خداباوری و الحاد و نیز گزارشی کوتاه از معرفت شناسی فضیلت محور به روایت لیندا زگزبسکی درصدد نشان دادن ارزش معرفتی اعتقاد به خدا در مقابل عدم آن براساس رویکرد پیش گفته است.
    کلیدواژگان: داوری معرفتی، خداباوری، الحاد، لاادری گری، فضایل عقلانی، معرفت شناسی فضیلت محور، زگزبسکی
  • یحیی کبیر، مهدی بلوکی صفحه 45
    از مهم ترین و قدیمی ترین مباحث فلسفی عرفانی مطرح در عالم اسلام، بحث معناشناسی کلام خدا است. از ابتدای تاریخ تفکر اسلامی پیوسته در بین اندیشمندان مکاتب مختلف فکری و عقیدتی، این بحث مطرح بوده که با توجه به وضع الفاظ برای امور امکانی و مادی، وقتی لفظ «کلام» خدا بر چیزی اطلاق می گردد، به چه معناست؟ در پاسخ به این سوال، نظریات متفاوتی مثل کلام لفظی از طرف برخی از عدلیه، کلام نفسی از سوی اشاعره، و صفات ذاتی دلالت کننده بر ذات خدا، از جانب برخی از فلاسفه مطرح شده است. نگارنده در نوشتار حاضر با تکیه بر سه اصل بنیادین حکمت صدرایی یعنی اصالت وجود، اشتراک معنوی در مفهوم وجود، و تشکیک در حقیقت وجود، به بررسی ماهیت کلام الهی از منظر مرحوم علامه طباطبایی پرداخته و به این نتیجه رسیده است که کلام خدا عبارت از هر امری است که کاشف از مقاصد الهی است خواه آن امر کاشف، از سنخ الفاظ و اصوات باشد یا از سنخ وجودات خارجی، و خواه از وجودی مادی برخوردار باشد یا از وجودی مجرد.
    کلیدواژگان: کلام خدا، اشتراک معنوی، تشکیک وجودی، عالم امر، عالم خلق
  • ابوذر رجبی صفحه 55
    روش شناسی فهم نصوص دینی از مسائل اساسی روش شناسی مطالعات دینی است؛ به این معنا که برای فهم نصوص دینی از چه ابزراها و رویکردها و رهیافت هایی می توان بهره گرفت. در این میان عقل در فهم متن، از موضوعیت خاصی برخوردار است. درباره نقش عقل در فهم نصوص دینی، همواره بین متفکران اسلامی، اعم از نص گرایان و عقل گرایان اختلاف بوده است. نص گرایان برای عقل در فهم متن مقدس اعتبار چندانی قائل نیستند و دربرابر عقل گرایان، برای آن حجیت و اعتبار قائل اند. آیا غزالی در روش فهم نصوص دینی با مشی عقل گرایی طی مسیر می کند یا با روش نص گرایی؟
    به لحاظ روشی بین این دو نگاه تعارض به نظر می رسد. یعنی نمی توان هم به نص گرایی تمایل داشت و هم عقل گرایی را پذیرفت. راه جمع این دو چیست؟ غزالی ازجمله متفکرانی است که بین این دو جمع می کند. در این تحقیق روش تجمیع غزالی را بررسی خواهیم کرد.
    واژگان کلیدیعقل، فهم، نص، دین، وحی، کاربست، غزالی
  • زهره قربانی، محمد مهدی مشکاتی صفحه 77
    تسبیح موجودات یکی از حقایق عالم هستی است که قرآن کریم و روایات بسیاری بر آن اشاره دارند. اغلب مفسرین، مخصوصا متاخرین آنها، این آیات را علاوه بر اینکه زبان حال موجودات می دانند، حمل بر زبان قال نیز می نمایند. از آنجا که تسبیح نمودن متفرع بر داشتن آگاهی است، ازاین رو نزد آنان، تمام موجودات حظی از علم دارند. صدرالمتالهین نیز در حکمت متعالیه با توجه به نگاه خاصی که نسبت به علم داشته است، در نظر نهایی خویش، علم را از مقولات ماهوی خارج می کند و آن را از سنخ وجود می داند و با اثبات مساوقت علم با وجود، برای آن مراتبی از شدت و ضعف قائل می شود. بر همین اساس، هر موجودی به اندازه مرتبه وجودی اش، از علم بهره مند می گردد. بدین ترتیب تبیین عقلانی از تسبیح موجودات عالم ارائه می دهد. این تحقیق عهده دار این تبیین است.
    کلیدواژگان: وجود، ماهیت، علم، تسبیح، مراتب وجود، تبیین عقلانی، حکمت متعالیه
  • مجید احسن، مسعود صادقی صفحه 95
    مسئله نفس و بدن اگرچه از دیرباز، اندیشه بشر را به خود مشغول کرده، ولیکن در اعصار جدید، نگاهی نو و مجدد به آن صورت گرفته و نظرات متفاوتی نیز عرضه گشته است. فیزیکالیست ها از اساس منکر دوگانگی نفس و بدن گشته اند و حالات نفسانی را به حالات جسمانی فروکاسته اند. در مقابل، اندیشمندان مسلمان، ثنویت نفس و بدن را پذیرفته اند؛ ولی با توجه به اینکه صرف پذیرش غیریت نفس و بدن، غیر بدنی بودن نفس را نتیجه نمی دهد، گروهی به تجرد و برخی به عدم تجرد نفس رای داده اند. این اقوال، نشان از صعوبت بحث دارد و لذا نتایج عقل برهانی و آموزه های دین وحیانی می توانند ملاکی محکم و میزانی کارآمد در تمییز اندیشه های صحیح از غیرصحیح بوده و درک درستی از حقیقت را به ارمغان بیاورند. این مقاله با امعان نظر در ادله، تمایز نفس و بدن و نیز تجرد نفس را نتیجه خواهد گرفت.
    کلیدواژگان: نفس، روح، ذهن، بدن، فیزیکالیسم، دوگانگی نفس و بدن، تجرد نفس
  • امیر راستین، علیرضا کهنسال صفحه 115
    از ویژگی های فرشتگان که برآمده از متون دینی است، وصف عصمت می باشد. در میان اندیشمندان مسلمان، اصل وجود این صفت، مورد اتفاق بوده و آنچه محل مناقشه و اختلاف می باشد، پذیرش یا انکار آن به عنوان وصفی ذاتی و جبلی فرشتگان است؛ یعنی نزاع اصلی بر سر آن است که آیا تمام کارگزاران غیبی الهی، معصومند و هرگز هیچ گونه خطایی از ایشان سر نمی زند، یا اینکه تنها برخی از آنها واجد این موهبت هستند و در طبیعت فرشته، امکان ورود خطا و عصیان، وجود دارد. در این نوشتار به طرح و بررسی ادله هر دو طرف می پردازیم و در انتها روشن می شود که در مجموع، ادله و شواهد طرف داران عصمت فرشتگان از اتقان بیشتری برخوردار است. زیرا ایشان علاوه بر ارائه دلایل نقلی معتبر فراوان، شواهد عقلی نیز بر آن یافته اند و نیز به خوبی از عهده پاسخ به شبهات مخالفین برآمده اند.
    کلیدواژگان: فرشتگان، عصمت، ویژگی ذاتی، موافقان، مخالفان، ماهیت ابلیس
  • جلال پیکانی صفحه 135
    آلوین پلانیتنگا از مهم ترین چهره های معرفت شناسی اصلاح شده است. مطابق دیدگاه وی، باورهای دینی نیز همچون باورهای حاصل از ادراک حسی، پایه به شمار می آیند؛ درنتیجه، نیازی به توجیه ندارند. اما این دیدگاه لوازمی دارد، ازجمله اینکه می تواند به بنیادگرایی دینی منجر شود. زیرا نظریه پلانتینگا هیچ معیاری درباب محتوای باورهای پایه تعیین نمی کند و شروطی که برای مشروعیت آن تعیین می کند، امکان داخل شدن باورهای بنیادگرایانه را نیز فراهم می سازد. بنابراین، درحالی که غربیان عموما مسلمانان را مروج بنیادگرایی دینی معرفی می کنند، در این مقاله نشان داده شده است که معرفت شناسی اصلاح شده، که برآمده از مسیحیت است، می تواند توجیه کننده بنیادگرایی دینی باشد. بنابراین، جهت اجتناب از اتهام جا بازکردن برای بنیادگرایی دینی، لازم است که معرفت شناسی دینی همچنان جانب قرینه گرایی را فرو نگذارد.
    کلیدواژگان: آلوین پلانتینگا، معرفت شناسی اصلاح شده، مبناگرایی، قرینه گرایی، بنیادگرایی دینی
  • احمد بهشتی مهر صفحه 153
    در متون فلسفی تمرکز اصلی بر اثبات واجب است و توحید، از متفرعات اثبات واجب به شمار می آید. درحالی که متون عرفانی تمرکز خود را بر مسئله توحید قرار می دهد. قرآن نیز بیشتر بر توحید تاکید دارد تا بر اثبات وجود خدا. فیلسوف اولا خدا را با علم حصولی و کلی می شناسد و ثانیا در فلسفه هم خدا و هم مخلوقات از سنخ وجود هستند، اما هرکدام مرتبه ای از وجود؛ درحالی که عارف به خدای خویش علم حضوری دارد و فقط او را موجود می داند و غیر از خدا نه خود و نه هیچ چیز دیگر را موجود نمی داند. قرآن نیز زمانی که درباره خدا سخن می گوید به وضوح از خدایی شخصی یاد می کند. در این نوشتار تلاش کرده ایم با تمرکز بر سه دسته از متون اسلامی (متن قرآن، متون عرفانی و متون فلسفی) نحوه نگرش هریک از این متون را نسبت به «براهین اثبات وجود خدا» تحلیل و بررسی کنیم. و با نگاهی درجه دو، نقاط تشابه و تمایز این سه رویکرد را نشان دهیم.
    کلیدواژگان: خدا، برهان، قرآن، فلسفه، عرفان، خداشناسی
|
  • Mahbobeh Sai, Alinaghi Ghasemiannejad Page 7
    Numerous explanations have been proposed by scholars and researchers in different scientific fields for the near-death experience phenomenon which has almost similar elements and components throughout the world. Despite of scientific studies and attempts carried out on explicating the nature of near-death experience, it has been addressed by various scientific and theological criticisms. Initially the paper deals with stating the whatness of the near-death experience and features and effects of experience on the next life of the experimentalists. After that, the critics viewpoints are analyzed. The results indicate that the mentioned phenomenon could be known as a spiritual journey to metaphysics world and by virtue of the similarity between the near-death experience and Abrahamic Religions and Islamic theology, the existence of soul and hereafter life is proved experientially and relatively.
    Keywords: Experience, Death, Effects of Experience, immortality, Experience Factors, Explanations of Experience, Near, death Experience
  • Gholamhosein Javadpoor, Mohammadali Mobini Page 25
    Three approaches of theism, atheism and agnosticism have been the focus of the philosophy of religion with a great deal of controversies. Adherents of each one try to overcome the opposing argument and to prove its own claim. One of the necessary predispositions for arbitration between these claims is determining the dominant pattern and evaluation criteria among which evidentialism, fideism, reformed epistemology, and advisable and pragmatist approaches are considered as examples of these criteria. Virtueoriented epistemology is a modern approach highlighting the function of rational virtues in epistemic value of the beliefs. According to this approach, it is known that the way of connecting belief to truth is the fact that it is originated from practicing rational virtues. Therefore, to evaluate epistemic value of every belief, the quality and quantity of the mentioned virtues in the operating epistemic process should be detected. Having an overall investigation on the prevalent types of arbitration between theism and atheismand also providing a short report on virtue-oriented epistemology narrated by Zagzebski, the paper intends to show epistemic value of believing in God against the lack of it based on the mentioned approach.
    Keywords: Epistemic Arbitration, Theism, Atheism, Agnosticism, Rational Virtues, Virtue, oriented Epistemology, Zagzebski
  • Yahya Kabir, Mehdi Boluki Page 45
    Discussion of the semantics of word of God is one of the most important and earliest philosophico-mystic discussions in Islamic world. Since early days of Islamic thought, scholars of different schools of thought and ideology has been always argued on the status of words for the possible and material affairs in that what the meaning of the word of God is when attributed to something. To answer this question, different theories have been proposed by scholars including verbal word proposed by some scholars of Adliyyeh, inner word by Asharites, and the inherent characteristics signifyingthe essence of God proposed by group of philosophers. Putting emphasis on three fundamental principles of Sadrian Hekmat i.e. genuineness of existence, spiritual subscription with the meaning of existence, and doubt in the reality of existence, the study investigates the nature of word of God based on Allameh Tabatabaie􀀅s viewpoint coming to this conclusion that word of God includes any matter discovered from divine intensions, whether the type of that matter is word and sound, the type of external existence, a material or an abstract existence.
    Keywords: Word of God, Spiritual Subscription, Existential Analogy, the World of Order, the world of Creation
  • Abuzar Rajabi Page 55
    Methodology of understanding of religious texts is among the fundamental issues of methodology in religious studies in that what tools, approaches and strategies could be used to understand religious texts. In the meantime, reason is of particular relevance. Regarding the function of reason to understand religious texts, there has always been disagreement among Islamic thinkers including contextualists and rationalists. For contextualists, in understanding the sacred texts, reason does not receive much validity. Unlike them, rationalists maintain authority and validity for it. Does Ghazali apply rationalism approach in understanding religious texts or contextualism approach? In terms of methodology, there seems to be conflict between these two views i.e. one cannot be inclined to contextualism and accept rationalism simultaneously. What is the way to unite these two approaches? Ghazali is among the thinkers who unite these two approaches. This paper examines Ghazalis integration method.
    Keywords: Reason, Understanding, Text, Religion, Revelation, Application, Ghazali
  • Zohreh Ghorbani, Mohammad Mehdi Meshkati Page 77
    As one of the facts of the world, praise of creatures has been mentioned in the Holy Quran and many narrations. The majority of the commentators, especially the latter ones believe that in addition to the fact that these verses are indicative of the creatures innate language, they are conveyance of speech language, too. Since praising is derived from knowledge, for them, all creatures enjoy knowledge. According to his particular view about knowledge in transcendental philosophy, in his final viewpoint, Mulla Sadra considers that knowledge is irrelevant to substantive categories. For him it is among the categories of existence and proving the concurrency of science with existence, he assumes degrees of intensity and weakness for it. Accordingly, every creature enjoys knowledge to the scope of its existential degree. Therefore, he proposes a rational illustration of the praise of the worlds creatures being conducted by the paper. Keywords: Existence, Nature, Science, Praise, Existence Degrees, Rational Explanation, Transcendental Philosophy.
  • Majid Ahsan, Masoud Sadeghi Page 95
    Although the discussion of self and body has engaged human thought since ancient times, in the new ages, a new look has been taken and various opinions have been proposed. The physicalists have denied the duality of soul and body while degenerating the spiritual states to physical ones. On the contrary, Muslim Scholars have accepted duality of soul and body. However, according to the fact that mere acceptance of otherness of soul and body will not be led to non-physicality of body, some scholars have believed in abstraction and some other ones in non-abstraction of soul. These opinionsshow the significance of the discussion; therefore, logical reason and religious teachings could be a solid criterion to determine the correct thoughts from the incorrect ones as well as to create a correct understanding of the truth. Noting to the evidences, the study will make conclusions on distinction of soul and body and also abstraction of soul.Keywords: Self, Soul, Mind, Body, Physicalism, Duality of Soul and Body, Abstraction of Soul.
  • Amir Rastin, Alireza Kohansal Page 115
    Infallibility is one of the characteristics of angels arising from religious texts. Muslim scholars have consensus on the existence of this trait but their conflicts and disagreements revolves around its acceptance or rejection as an inherent trait of angels. That is to say, the main conflict is that whether all of the divine occult agents are infallible and never make mistakes or only some of them possess this gift, and errors and mistakes may bepenetrated into the nature of angels. The study deals with investigating the reasons of both parties and at the end it will be clarified that in general, reasons and evidences of the proponents of infallibility of angels have more strength. The reason is that in addition to proposing abundant valid traditional reasons, they have also found rational evidences for it and they have been successful in providing responses for the opponents questions. Keywords: Angels, Infallibility, Inherent Characteristic, Proponents, Opponents, the Nature of the Satan.
  • Jalal Peykani Page 135
    Alvin Plantingais is one of the most outstanding figures in the field of reformed epistemology. According to him, like the beliefs derived from perception, religious beliefs are considered to be fundamental; therefore, they need no justification. However, this viewpoint applies some tools that may be led to religious fundamentalism. Since Plantingas theory does not determine any criteria regarding the content of the fundamental beliefs and the conditions he defines for its legitimization, it also makes the entrance of the fundamental beliefs possible. Therefore, as the western people believe that Muslims are the promoters of religious fundamentalism, this study has indicated that the reformed epistemology which is derived from Christianity can justify the religious fundamentalism. Hence, in order to avoid accusation of expanding the religious fundamentalism, it is necessary for religious epistemology to continue not to abandon evidentialism Keywords: Alvin Plantinga, Reformed Epistemology, Fundamentalism, evidentialism, Religious Fundamentalism.
  • Ahmad Beheshtimehr Page 153
    In philosophical texts, the primary focus is on proving The Necessary, and monotheism is taken into account as derivatives of proving The Necessary while mystical texts have their focus on monotheism. Rather than focusing on proof of Gods existence, Qurans focus is on monotheism. Firstly, philosophers try to recognize God by acquiring and holistic knowledge and secondly, in philosophy, both God and creatures are from types of existence but each one has a different level of existence, while mystic has non conceptual knowledge about God and for him, only God is existed and except God nothing else neither himself nor any other creature is existed. When the Quran is talking about God, obviously, it mentions a personal God. Focusing on three groups of Islamic texts (Quran text, Mystical texts, and philosophical texts) the paper has been an attempt to analyze the attitude of each text about Proofs of Gods Existence and at the second view, the similarities and differences of these three approaches are mentioned.
    Keywords: God, Proof, Quran, Philosophy, Mysticism, Theology