فهرست مطالب

دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران - سال هفتاد و دوم شماره 11 (پیاپی 167، بهمن 1393)

مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال هفتاد و دوم شماره 11 (پیاپی 167، بهمن 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/28
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فرین سلیمانی، نسیبه شریفی، فرشته راستی بروجنی، مینا امیری، سمیه خراییان، آزیتا فتح نژاد کاظمی* صفحات 733-741
    رشد و تکامل تحت تاثیر عوامل ژنتیکی، محیطی و اجتماعی قرار دارد و مهمترین و آغازی ترین مرحله آن از دوران جنینی و نوزادی شکل می گیرد. تولد زودرس یکی از مشکلات بزرگی است که می تواند سیر رشد و تکامل را تحت تاثیر قرار داده و در نتیجه سلامت جامعه را تهدید نماید. بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت، شیوع تولد زودرس و تولد با وزن کم در اغلب کشورها در حال افزایش است و بخش اعظم آن مربوط به کشورهای در حال توسعه است. پیشرفت تکنولوژی پزشکی در چند دهه اخیر در بخش مراقبت های ویژه، موجب افزایش بقای نوزادان نارس و پر خطر نیازمند مراقبت ویژه گردیده است، در حالی که نتوانسته، عوارض ناشی از تولد زودرس را کاهش دهد. به طوری که درمان با اکسیژن و استرویید اثرات کوتاه مدت مثبت و طولانی مدت منفی بر این نوزادان دارد. بنابراین تعداد زیادی از نوزادان نارس در آینده با مشکلات حرکتی، شناختی و حسی مواجه خواهند شد. بدون تردید یکی از تراژدی های جهان وجود افرادی با آسیب های جسمی یا مغزی ناشی از تولد زودرس است که بسیاری از این اختلالات به طور زودرس تشخیص داده نمی شوند و پیشگویی عوارض دیررس و طولانی مدت نوزادان ترخیص شده از بخش مراقبت های ویژه مشکل است با وجود اینکه پیگیری تکاملی- عصبی این نوزادان یک بخش ضروری در ارزیابی ها و مراقبت های مستمر نوزادی است و لیکن فرایند استانداردی برای این بررسی وجود ندارد مطالعه مروری حاضر با هدف معرفی فرایند مراقبت و ابزارهای مورد استفاده برای پیگیری این نوزادان نوشته شده است.
    کلیدواژگان: بررسی های پیگیرانه، سیستم عصبی، پیگیری، نارس، شیرخوار، ارزیابی پیامد
  • آرزو نهاوندی*، فاطمه بختیارزاده، منصوره سلیمانی صفحات 742-747
    زمینه و هدف
    علیرغم مطالعات زیاد در رابطه با کاهش نوروژنز در ناحیه هیپوکامپ افراد افسرده، تاکنون مطالعه ای در رابطه با تفاوت میزان این نورودژنریشن در هیپوکامپ راست و چپ انجام نشده است. این مطالعه با هدف مقایسه میزان نورودژنریشن در هیپوکامپ راست و چپ موش صحرایی نر نژاد Sprague-Dawley انجام گردید.
    روش بررسی
    این پژوهش تجربی بر روی20 سر موش نر نژاد اسپراگ خریداری شده از مرکز سرم سازی رازی واقع در حصارک کرج در مرکز تحقیقات سلولی مولکولی دانشگاه علوم پزشکی ایران از خرداد 1391 تا خرداد 1392 به انجام رسیده است. نیمی از موش ها تحت تاثیر استرس مزمن ملایم غیر قابل پیش بینی (UCMS) به مدت 21 روز قرار گرفتند. سپس تست شنای اجباری (FST) انجام شد. یک هفته پس از آن پرفیوژن از طریق قلب جهت فیکس شدن مغز انجام شد. سپس مغز خارج شده، رنگ آمیزی نیسل (Nissl staining) بر روی هیپوکامپ انجام شد.
    یافته ها
    افزایش رفتار بی حرکتی در گروه استرس s 68/8در مقایسه با گروه کنترل s 15/1 مشاهده شد. رنگ آمیزی نیسل نشان دهنده کاهش میانگین تعداد سلول های سالم در گروه استرس برابر 78 نسبت به گروه کنترل برابر 110 بود. مقایسه میانگین تعداد سلول های سالم هیپوکامپ راست و چپ نشان دهنده میانگین 49/166 سلول سالم در هیپوکامپ راست و 76/6 سلول سالم هیپوکامپ چپ می باشد.
    نتیجه گیری
    در واقع استرس مداوم ملایم مزمن منجر به بروز افسردگی گردید. این پژوهش نشان داد که هیپوکامپ راست نسبت به هیپوکامپ چپ حساسیت بیشتری به استرس دارد. پس عملکرد اصلی نیمکره راست که تطابق با محیط جدید است، بیشتر دچار آسیب می شود.
    کلیدواژگان: حیوانات، هیپوکامپ، تحلیل رفتن عصب، افسردگی، رت
  • سید محمد میریونسی، زینب جمالی، معصومه رضی پور، الهه علوی نژاد، محمدحسین مدرسی* صفحات 748-754
    زمینه و هدف
    تولید سلول های ژرمینال در محیط آزمایشگاهی می تواند نوید دهنده درمان تعدادی از موارد ناباروری مردان باشد. مطالعه حاضر ضمن بررسی فرایند تمایز سلول های بنیادی جنینی موش به سلول های ژرمینال، بیان ژن (Testis specific 10 (Tsga10 را نیز برای اولین بار در این فرایند مورد بررسی قرار داده است.
    روش بررسی
    این مطالعه یک مطالعه آزمایشگاهی (In vitro) است که در گروه ژنتیک پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران از بهمن 1390 تا اسفند 1391 انجام شده است. سلول های بنیادی جنینی موشی توسط رتینوییک اسید (Retinoic acid، RA) به سمت سلول های ژرمینال القا شدند. در نمونه سلول های در حال تمایز روزهای هفت، 12 و 25 بیان سه گروه از ژن های Pre-meiotic، Meiotic و Post-meiotic با استفاده از(Reverse transcription polymerase chain reaction (RT-PCR بررسی شد. برای بررسی بیان ژن Tsga10 به عنوان یک ژن اختصاصی اسپرماتوژنز، Real-time RT-PCR انجام گرفت و نتایج تفسیر گردید. حضور پروتئین TSGA10 در سلول های تمایز یافته با وسترن بلاتینگ و ایمونوسایتوشیمی (Immunocytochemistry) تایید شد.
    یافته ها
    در مراحل اولیه روند تمایز (روز 12) میزان نسبی بیان Tsga10 به 0/32 مقدار پایه آن در سلول های غیر تمایز یافته کاهش یافت. پس از بیان ژن های Post-meiotic (روز 25) میزان نسبی بیان Tsga10 به مقدار 2/2 افزایش یافت. همچنین میزان بیان نسبی Tsga10 در بیضه موش پنج، 10 و 15 روزه به ترتیب 125، 150 و 170 بود. این میزان در بیضه موش بالغ برابر 1650 برآورد شد.
    نتیجه گیری
    در طی فرایند تمایز سلول های بنیادی جنینی، بیان Tsga10 پس از بیان ژن های Post-meiotic نسبت به مرحله Meiotic حدود 6/6 برابر افزایش داشت. افزایش بیان Tsga10 در طی عبور از مرحله Meiotic به Post-meiotic، نقش این ژن و محصول پروتئین آن را در مراحل تکامل سلول های ژرمینال نشان می دهد.
    کلیدواژگان: بیان ژن، Tsga10، سلول های بنیادی جنینی، تمایز سلولی، ناباروری مردان، موش
  • هاشم فخر یاسری*، مهدی شکرابی، حمیدرضا براداران، علی محمد فخر یاسری، سید کامران سلطانی عربشاهی، طیب رمیم صفحات 755-760
    زمینه و هدف
    سایتوتوکسین وابسته به ژن A (Cytotoxin-associated gene A، cagA) مهمترین عامل ویرولانس هلیکوباکترپیلوری محسوب می شود. با اندازه گیری آنتی بادی حاصل در سرم بیمار می توان گونه خاص هلیکوباکترپیلوری مسول ایجاد زخم پپتیک را تشخیص داد و از آندوسکوپی غیر ضروری در بیماران جلوگیری کرد. هدف از انجام این مطالعه بررسی آنتی بادی ضد CagA در سرم مبتلایان به زخم پپتیک در مقایسه با بیماران مبتلا به دیس پپسی بدون زخم بود.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت مورد- شاهدی از مهر 1390 تا آبان 1391 در 130 بیمار که بیشتر از شش ماه از دیس پپسی شکایت داشتند و به بخش گوارش و آندوسکوپی بیمارستان فیروزگر مراجعه کرده بودند انجام شد. با استفاده از روش الیزا مقدار آنتی بادی ضد CagA در نمونه سرم بیماران اندازه گیری شد. بیماران مبتلا به زخم پپتیک به عنوان گروه مورد و بیماران بدون زخم پپتیک به عنوان گروه شاهد در نظر گرفته شدند.
    یافته ها
    در این مطالعه 65 بیمار در گروه مورد و 65 بیمار در گروه شاهد شرکت داشتند. 59 نفر از گروه مورد (90/76%) و 37 نفر از گروه شاهد (56/92%) از نظر وجود آنتی بادی ضد CagA مثبت بودند (P= 0.003). همچنین 61/4% از افراد دارای آنتی بادی ضد CagA و 6/17% افراد فاقد آنتی بادی ضد CagA دارای زخم پپتیک بودند (P= 0.003).
    نتیجه گیری
    اندازه گیری آنتی بادی ضد پروتئین CagA در سرم بیماران مبتلا به دیس پپسی روش غیر تهاجمی و به نسبت ارزان برای افتراق بیماران مبتلا به زخم پپتیک از موارد بدون زخم است و با استفاده از استراتژی «آزمون و درمان» می توان موارد آندوسکوپی فوری و غیر ضروری، برای تشخیص، زخم پپتیک را کاهش داد.
    کلیدواژگان: دیس پپسی، زخم پپتیک، آزمون سرولوژیک، آنتی بادی ضد CagA
  • شهربانو نخعی، یاسمین محمدزاده، رضا بهمدی، عذری ابراهیمی نسب، لیلا عسگرزاده* صفحات 761-766
    زمینه و هدف
    یبوست عملکردی و بیماری ریفلاکس معده به مری دو اختلال گوارشی رایج در اطفال می باشند که در صورت عدم درمان سبب عوارض بسیاری در آنها می گردند. از آنجایی که همپوشانی میان بیماری های عملکردی دستگاه گوارش در برخی مطالعات نشان داده شده است، از این روی پژوهش حاضر با هدف بررسی فراوانی یبوست عملکردی در کودکان مبتلا به ریفلاکس معده به مری در مقایسه با کودکان بدون ریفلاکس انجام گردید.
    روش بررسی
    در یک پژوهش مقطعی، کلیه کودکان کمتر از 16 سال مراجعه کننده به درمانگاه بیماری های گوارشی بیمارستان علی اصغر تهران از ابتدای فروردین 1387 تا پایان دی 1388 مورد بررسی قرار گرفتند. بیماران مراجعه کننده جهت پیگیری از مطالعه خارج شده و در مجموع 474 کودک وارد این مطالعه شدند. پرسشنامه ای شامل علایم بیماری های ریفلاکس و یبوست عملکردی توسط مجری طرح برای تمام شرکت کنندگان تکمیل گردید. نتایج بررسی های پاراکلینیک انجام شده جهت تشخیص یبوست عملکردی نیز جمع آوری شدند.
    یافته ها
    به طور کلی 247 نفر از کودکان پسر و 227 نفر دختر بودند. در این پژوهش 19 کودک مبتلا به ریفلاکس بودند. بیماری یبوست عملکردی نیز در 60 کودک وجود داشت. از 19 کودک مبتلا به ریفلاکس 12 بیمار (63/2%) دچار یبوست عملکردی نیز بودند، در حالی که از 455 کودک غیر مبتلا به ریفلاکس 48 بیمار (10/5%) یبوست عملکردی داشتند. این اختلاف در میزان فراوانی یبوست عملکردی در کودکان مبتلا و غیر مبتلا به ریفلاکس از نظر آماری معنادار بود (P= 0.001).
    نتیجه گیری
    فراوانی یبوست عملکردی در کودکان مبتلا به ریفلاکس به میزان معناداری بیشتر از فراوانی آن در کودکانی است که ریفلاکس ندارند.
    کلیدواژگان: ریفلاکس معده به مری، یبوست، کودک، پژوهش های مقطعی، ایران
  • محیا شریفی نیک*، فهیمه حاجی ابوالحسن، شهره جلایی، وحید مرادی، محسن جعفری، مهدی قاسمی امیر صفحات 767-772
    زمینه و هدف
    سندرم زجر تنفسی نوعی نقص تکامل ریوی است که به علت کمبود سورفاکتانت به وجود می آید. کمبود سورفاکتانت ریوی منجر به آتلکتازی وسیع و هیپوکسمی شریانی می شود. این مطالعه با هدف مقایسه عملکرد حلزون شنوایی نوزادان مبتلا به سندرم زجر تنفسی با نوزادان هنجار با استفاده از آزمون گسیل صوتی برانگیخته گذرا گوش (Transient-Evoked Otoacoustic Emission (TEOAE می باشد.
    روش بررسی
    مطالعه توصیفی- تحلیلی و از نوع مقطعی که از اول دی 1392 تا آخر شهریور 1393 بر روی 21 نوزاد (42 گوش) مبتلا به سندرم زجر تنفسی و 21 نوزاد (42 گوش) هنجار در بیمارستان میرزا کوچک خان انجام شد، گردآوری داده های مربوط به وضعیت سلامت و بیماری نوزادان با استفاده از پرونده خوانی و ارزیابی حلزون شنوایی با استفاده از ثبت کامپیوتری با دستگاه گسیل صوتی برانگیخته گذرا گوش صورت گرفت.
    یافته ها
    نتایج حاصل از مطالعه حاضر در گروه هنجار نشان داد که بین دو گوش و دوجنس در نتایج آزمون TEOAE تفاوت معناداری وجود نداشت؛ در گروه مبتلا نیز در نتایج آزمون بین دو گوش تفاوت معناداری وجود نداشت، اما بین دو جنس تفاوت معناداری وجود داشت؛ توزیع فراوانی نتیجه قبول در گروه پسران بیشتر از دختران بود (P= 0.014). بین دو گروه مورد مطالعه نیز تفاوت معناداری وجود داشت؛ توزیع فراوانی نتیجه قبول در گروه هنجار بیشتر از گروه مبتلا بود (P= 0.032).
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های مطالعه حاضر به نظر می رسد سندرم زجر تنفسی می تواند بر حلزون شنوایی اثرات سوء داشته باشد و عملکرد سلول مویی خارجی حلزون را تحت تاثیر قرار دهد.
    کلیدواژگان: حلزون، مطالعه مقطعی، شنوایی، ایران، آزمون گسیل صوتی برانگیخته گذرا گوش، سندرم زجر تنفسی
  • مینا رنجبران، حمیدرضا صادقی پور رودسری*، سارا نیک سرشت، سحابه اعتباری صفحات 773-779
    زمینه و هدف
    به طور تقریبی 80-50% زنان، درجاتی از افسردگی پس از زایمان را تجربه می کنند. استرس اکسیداتیو در بسیاری از بیماری ها از جمله افسردگی نقش دارد. سیستم اندوکانابینویید، سیستم تنظیم کننده عصبی است و به نظر می رسد سطوح اندوکانابینوییدها در زنان افسرده کاهش می یابد. هدف مطالعه حاضر، ارزیابی فعالیت شاخص های آنتی اکسیدانی و اندوکانابینوییدی در زنان مبتلا به افسردگی پس از زایمان بود.
    روش بررسی
    در یک بررسی مورد- شاهدی در مرکز بهداشتی درمانی 12 بهمن از اردیبهشت تا شهریور 1389، 130 نفر از زنان وارد مطالعه شدند. 6-4 هفته پس از زایمان، زنان بر مبنای امتیاز پرسشنامه افسردگی ادینبرگ به طور مساوی به دو گروه نرمال و مبتلا به افسردگی پس از زایمان تقسیم بندی شدند. در این افراد سطوح سرمی مالون دی آلدهید (MDA)، ظرفیت تام آنتی اکسیدانی (TAC)، کاتالاز (CAT) گلبول قرمز، آناندامید (N-arachidonoylethanolamine، AEA) و 2-آراشیدونیل گلیسرول (2-AG) اندازه گیری شد.
    یافته ها
    براساس پرسشنامه ادینبرگ، شغل زنان (P< 0.001)، شغل همسر (P< 0.001)، رضایت از بارداری از سوی همسر (P< 0.05) و مدت زمان ازدواج (P< 0.05) با افسردگی پس از زایمان ارتباط معنادار نشان داد. در سطوح سرمی MDA و CAT در گلبول قرمز بین دو گروه اختلاف معنادار مشاهده نگردید. TAC در بیماران مبتلا به افسردگی پس از زایمان به طور معناداری کاهش یافت (P< 0.05). سطوح سرمی AEA و 2-AG در بیماران افسرده نسبت به افراد نرمال کاهش معنادار نشان داد (P< 0.01).
    نتیجه گیری
    شغل زنان، شغل همسران، رضایت از بارداری از سوی همسر و طول زندگی مشترک با افسردگی پس از زایمان ارتباط دارد. با مشاهده کاهش سطوح TAC، AEA و 2-AG، به نظر می رسد که سیستم های آنتی اکسیدانی و غلظت اندوکانابینوییدها هر دو در بروز افسردگی پس از زایمان نقش دارند.
    کلیدواژگان: مطالعه مورد، شاهدی، آنتی اکسیدان ها، سیستم اندوکانابینویید، افسردگی پس از زایمان، استرس اکسیداتیو
  • محمد مهدی سلطان دلال*، سمانه مطلبی، حسین معصومی اصل، عباس رحیمی فروشانی، محمد کاظم شریفی یزدی، زهرا رجبی، نوشین عقیلی صفحات 780-788
    زمینه و هدف
    بیماری های منتقله از غذا و مقاومت به عوامل ضد میکروبی دو معضل جهانی بوده که روز به روز در حال گسترش در دنیا می باشد. هدف از این پژوهش، تجزیه و تحلیل داده های شیوع بیماری ناشی از مواد غذایی در سطح کشور بوده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی طی یک سال از فروردین تا اسفند 1391 در آزمایشگاه میکروبیولوژی دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، 301 نمونه سواپ مدفوع از 73 طغیان غذایی کشوری از استان های مختلف جمع آوری و پس از شناسایی علل میکروبی طغیان، با استفاده از روش کربی بائر الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی باکتری های بیماری زا مشخص گردید.
    یافته ها
    از 73 طغیان بررسی شده از نواحی مختلف ایران، بیشترین آمار طغیان بیماری های منتقله از غذا از استان همدان با 26 طغیان (35/6%) و 103 نمونه (34/2%) به دست آمد. از 73 طغیان 40 مورد (54/79%) ناشی از غذا، شش مورد (8/22%) ناشی از آب و 27 مورد (36/98%) نامشخص بود (P< 0.0001). از 73 طغیان، 57 مورد (78/08%) در شهر و 16 طغیان (21/92%) در روستا اتفاق افتاده است (P< 0.0001). از میان ارگانیسم های پاتوژن گرم منفی جدا شده شیگلاها (6/9%) و از گرم مثبت ها استافیلوکوکوس اورئوس (12/8%) بیشترین شیوع را داشتند. گروه سنی غالب زیر پنج سال (16/4%) بود و بیشتر بیماران مرد بودند (186 (61/8%)). بیشترین علایم بالینی مربوط به درد شکمی (82%)، استفراغ و تهوع (68/4%)، اسهال خونی (23/3%) و اسهال غیر خونی (76/7%) بود. همگی ارگانیسم های گرم منفی به دست آمده به آنتی بیوتیک سیپروفلوکساسین حساس و به کلیندامایسین مقاوم بودند. گرم مثبت ها همگی به آنتی بیوتیک سفالکسین حساس و به پنی سیلین مقاوم بودند.
    نتیجه گیری
    آگاهی از نوع باکتری ایجادکننده بیماری های منتقله از غذا و الگوی مقاومت دارویی آن در کاهش شیوع طغیان ها حایز اهمیت است.
    کلیدواژگان: پایش اپیدمیولوژی، بیماری های منتقله از غذا، طغیان، اسهال، مقاومت آنتی بیوتیک، ایران
  • فاطمه اسکندری، مسعود سلیمانی*، نسیم کلانتری، مهدی آزاد، امیر الله وردی صفحات 789-793
    زمینه و هدف
    این مطالعه با هدف تکثیر سلول های بنیادی در خارج از بدن، با استفاده از بسترهای نانوالیاف زیست سازگار انجام شد. پیوند مغز استخوان (HSCT) یک رویکرد درمانی در درمان بدخیمی های خونی و ناسازگاری مغز استخوان است. خون بند ناف (UCB) به عنوان یک جایگزین برای سلول های بنیادی/ خون ساز (HPSC) برای در پیوند آلوژنیک شناخته شده است. مانع اصلی در استفاده از HPSC مشتق از خون بند ناف، حجم کم نمونه های جمع آوری شده است. بنابراین، در شرایط آزمایشگاهی گسترش HSCs روش مفید برای غلبه بر این محدودیت است.
    روش بررسی
    این مطالعه علمی- پژوهشی از آبان 1390 لغایت خرداد 1391 در دانشکده علوم پزشکی دانشگاه تربیت مدرس به انجام رسید. جداسازی سلول های بنیادی با روش MidiMACS انجام و میزان خلوص سلول ها با فلوسایتومتری بررسی شد. سلول ها بر روی پلیت و بستر نانوالیاف کونژوگه با فیبرونکتین کشت و توانایی کلنی زایی آنها، با روش سنجش کلنی بررسی شد.
    یافته ها
    سلول های کشت شده در پلیت و نانوالیاف پس از دو هفته افزایش داشت که در محیط پلیت افزایش بیشتر بود (به ترتیب 14 برابر و شش برابر). فعالیت کلنی زایی نیز پس از این مدت نسبت به سلول های روز اول روند کاهشی داشت که این روند در نانو الیاف کمتر از پلیت بود (P<0/05).
    نتیجه گیری
    نتایج این بررسی گواه بر توانایی بستر نانوالیاف در تکثیر سلول های بنیادی خارج از بدن بوده و می توان از این بستر جهت تکثیر در شرایط آزمایشگاهی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: سلول های بنیادی خونساز، خون بندناف، بستر نانوالیاف پلی اترسولفون
  • بیتا سلطانیان، شیوا ایرانی، سروناز هاشمی، سید حمیدرضا مژگانی، مهدی آجورلو، یوسف چراغی، علیرضا غلامی* صفحات 794-798
    زمینه و هدف
    در این مطالعه رده های سلولی Vero آلوده به مایکوپلاسما، با رقت های مختلف سیپروفلوکساسین و انروفلوکساسین که مانع همانندسازی DNA و سنتز پروتئین می شوند، تحت درمان قرار گرفتند.
    روش بررسی
    در این پژوهش اکتشافی که در آزمایشگاه پژوهش و ساخت واکسن هاری انسانی انستیتو پاستور از آبان 1392 تا خرداد 1393انجام گردید، رقت های مختلف آنتی بیوتیکی مورد استفاده و مقایسه قرار گرفت. عملکرد این روش درمانی با PCR ارزیابی شد. با استفاده از روش تاپسیس (Technique for Order of Preference by Similarity to Ideal Solution، TOPSIS) که یک روش تصمیم گیری چند جانبه است بهترین اثر غلظت بر زمان به دست آمده در درمان مایکوپلاسما تعیین شد.
    یافته ها
    بهترین غلظت به دست آمده جهت درمان مایکوپلاسمایی به ترتیب 20 و μg/ml 200 از سیپروفلوکساسین و برای درمان سلول های آلوده با انروفلوکساسین به ترتیب 3 و 30 و μg/ml 300 بود.
    نتیجه گیری
    در مطالعه حاضر درمان خط سلولی Vero آلوده به مایکوپلاسما با آنتی بیوتیک های سیپروفلوکساسین و انروفلوکساسین بدون نیاز به تغییر آنتی بیوتیک، که در سایر فرایندها معمول است، انجام شد.
    کلیدواژگان: مایکوپلاسما، کشت سلول، سیپروفلوکساسین، انروفلوکساسین، (Polymerase Chain Reaction (PCR
|
  • Farin Soleimani, Nasibe Sharifi, Fereshteh Rasti Borujeni, Mina Amiri, Somayeh Khazaiyan, Azita Fathnezhad Kazemi* Pages 733-741
    Growing and developing are influenced by genetic, social and environmental factors and it's most important and initial phase step is formed of the early life of the fetus and infant. According to the world health organization, the incidence of preterm birth and low birth weight are increasing in most countries that most of it related to developing countries. Low birth weight (LBW) and preterm birth are one the most important causes of death in the world and therefore are considered as one of the major health problems that can affect growing and developing so that it can threaten public health. Advances in medical technology in recent decades at intensive care unit, increased survival of premature infants and high-risk specialist care is needed, but failed, to reduce the complications of premature birth but it couldn’t reduce complications of preterm birth. There is also an increased recognition of the potential disconnect between perinatal outcomes and long-term outcomes. The administration of oxygen and postnatal steroids are prime examples of interventions that may have immediate positive effects but negative long-term effects. Many premature babies will be encounter with mobility problems, cognitive, neurosensory impairments, cerebral palsy, cognitive and language delays, neuromotor developmental delay, blindness and hearing loss, behavioral and psychosocial disorders, learning difficulties and dysfunction in scholastic performances in the future. These disadvantages appear to persist into adulthood and therefore have broad implications for society. Without a doubt, one of the tragedies of the world is people with physical or mental damage caused by premature birth, many of these disorders are not early diagnosed and the prediction of long term complications of infants discharged from the NICU is difficult. Although nourodevelopmental follow-up of these babies is a necessary part of the neonatal assessment but there is no standard process for it. The present review article aims to introduce the care process and tools that is used for following-up these babies, also introduces the application of screening tools for neuro-developmental care.
    Keywords: Follow, up, follow, up studies, infant, nervous system, outcome assessment, premature
  • Arezo Nahavandi, Fatemeh Bakhtiarzadeh, Mansureh Soleimani Pages 742-747
    Background
    Depression, as one of the most prevalent and disabling disorders in the world, has a complex and yet not well-known pathophysiology. Genetic, hormonal, neurotransmitter, inflammatory and neurodegenerative theories are all responsible. Studies show that depression leads to structural changes in the hippocampus, prefrontal cortex, amygdala, anterior cingulate, and basal bodies. Hippocampal volume loss is observed due to the death of nerve cells, neurons, and glial cells, and reduced neurogenesis. The hippocampus is a part of the limbic system. The limbic system is the area in the brain that is associated with memory, emotions, and motivation. The limbic system is located just above the brain stem and below the cortex. Despite the many studies related to the reduced hippocampal neurogenesis in depressed patients, no study has compared the amount of neurodegeneration between the left and right hippocampus. In this study, we compared neurodegeneration levels in the right and left hippocampus of the rats.
    Methods
    Twenty male Sprague-Dawley rats that were purchased Razi Institute, Karaj, Iran, were evaluated in the study. This study was conducted in cellular and molecular center in Iran University of Medical Sciences, from June 2012 to June 2013. Half of them had unpredictable chronic mild stress (UCMS) for 21 days to develop depression. The forced-swimming test (FST) was used to measure the immobility time (IB), a symptom of depression. One week after the behavioral test, the rats were prepared for transcardial perfusion. Then, paraffin fixed brain was excised and the hippocampus was prepared for Nissl staining. All above-mentioned procedures were performed for the control group too except inducing UCMS.
    Results
    Our results increased IB in the UCMS group, 68.8 second in stress group and 15.1 second in control group. Nissl staining showed prominent neural degeneration in the hippocampus of the rats in the UCMS group. Comparison of the left and right hippocampal cells revealed that the right hippocampus (mean= 49.166) was more vulnerable to stress than the left hippocampus (mean= 76.6).
    Conclusion
    Our study showed different manifestations of depression after UCMS. It showed that UCMS could lead to mental depression. This study showed that the right hippocampus was more sensitive to stress than the left hippocampus. In fact, UCMS resulted in depression. The study showed that the right hippocampus was more sensitive to stress than the left hippocampus. Therefore, the main function of the right hemisphere, which is adaptation to the new environment, is disturbed more.
    Keywords: Animals, depression, hippocampus, nerve degeneration, rats
  • Mohammad Miryounesi, Zeinab Jamali, Masoumeh Razipour, Elahe Alavinejad, Mohammad Hossein Modarressi* Pages 748-754
    Background
    About 15% of couples have fertility problems and male factor in fertility accounts for half of the cases. In vitro generation of germ cells introduces a novel approach to male infertility and provides an effective system in gene tracking studies, however many aspects of this process have remained unclear. We aimed to promote mouse embryonic stem cells (mESCs) differentiation into germ cells and evaluate its effectiveness with tracking the expression of the Testis specific 10 (Tsga10) during this process.
    Methods
    This is an in vitro study that was performed in department of Medical Genetics in Tehran University of Medical Sciences from February 2012 to March 2013. Mouse embryonic stem cells were cultured on mouse embryonic fibroblast as feeder layer. Then mESCs were differentiated into germ cells in the presence of Retinoic Acid. Based on developmental schedule of the postnatal testis, samples were taken on the 7th, 12th and 25th days of the culture and were subjected to expression analysis of a panel of germ cell specific genes (Stra8 as pre-meiotic, Dazl and Sycp3‌ as meiotic and Protamin1 and Spata19 as Post-meiotic). Expression of Testis Specific Gene 10 (Tsga10) at RNA and protein levels was then analyzed.
    Results
    It was shown that transition of embryonic stem cells from mitosis to meiosis occurred between 7th and 12th days of mESC culture and post-meiotic gene expression did not occur until 25th day of the culture. Results showed low level of Tsga10 expression in undifferentiated stem cells. During transition from meiotic to post-meiotic phase, Tsga10 expression increased in 6.6 folds. This finding is in concordance with in vivo changes during transition from pre-pubertal to pubertal stage. Localization of processed and unprocessed form of the related protein was similar to those in vivo as well.
    Conclusion
    Expression pattern of Tsga10, as a gene with critical function in spermatogenesis, is similar during in vitro and in vivo germ cell generation. The results suggest that in vitro derived germ cells could be a trusted model to study genes behavior during spermatogenesis.
    Keywords: Cell differentiation, embryonic stem cells, gene expression, male infertility, mice, Tsga10
  • Hashem Fakhre Yaseri *, Mehdi Shakaraby, Hamid Reza Bradaran, Ali Mohammad Fakhre Yaseri, Seyed Kamran Soltani Arabshahi, Tayeb Ramim Pages 755-760
    Background
    Helicobacter pylori is a gram negative microaerophilic spiral bacilli, which causes duodenal and gastric ulceration. Also this organism cause distal gastric adenocarcinoma and primary gastric lymphoma. The most important Helicobacter pylorus virulence factor is cytotoxin associated gene A (cagA) Pathogenicity Island that cause secretion of antibody by stimulation of immune system. Measurement of the serum antibody can be used to diagnosis strain of Helicobacter pylorus that causes peptic ulcer disease (PUD). Serological discrimination between strain types would reduce the need to emergent endoscopic studies. The aim of this study was comparison of serum anti-CagA antibodies of patients with peptic ulcer disease and patients with Non-ulcer dyspepsia.
    Methods
    This case-control study was carried out from october 2011 to october 2012, in 130 patients who complained of dyspepsia more than six months and referred to gastroenterology and endoscopic ward of Firoozgar Hospital, Iran University of Medical Sciences, Tehran. Serum sample obtained from all patients. Anti-CagA antibodies levels were measured in serum samples using ELISA technique. Patients with peptic ulcers as cases and patients without peptic ulcer in endoscopy study were considered as controls.
    Results
    One hundred thirty patients were enrolled in the study and equally two groups (65 patients in case group and 65 patients in control group). Fifty nine subjects of case group (90.76%) and 37 subjects of control group (56.92%) had positive serum anti-CagA antibody (P= 0.003). Sixty one percent of anti-CagA antibodies positive patients and 17.6% of anti-CagA antibodies negative patients had peptic ulcer (P= 0.003). (Odds ratio= 7.4; 95%CI: 2.8-19.7; P= 0.003).
    Conclusion
    The detection of CagA antibodies as an additional and noninvasive test in association with determination of serum anti-CagA antibodies, could help better detection of risk factors of peptic ulcer disease. Also it can reduce the emergency endoscopy process. We can use this technique in patients with dyspepsia who had no warning signs or malignant disease and not taking a nonsteroidal anti-inflammatory drugs in primary care of clinical practices.
    Keywords: CagA protein, dyspepsia, endoscopy, enzyme, linked immunosorbent assay, helicobacter pylori, peptic ulcer, stomach
  • Shahrbanoo Nakhaei, Yasamin Mohammadzadeh, Reza Behmadi, Ozra Ebrahimi Nasab, Leila Asgarzadeh * Pages 761-766
    Background
    Functional constipation and gastroesophageal reflux disease (GERD) are two common childhood digestive disorders which can cause a lot of complications among them if untreated. Since an overlap and relationship between functional gastrointestinal disorders have been shown in some studies, so present study was performed to investigate the frequency of functional constipation among children with reflux in compare with children without reflux.
    Methods
    A cross-sectional study was conducted on all children who referred to digestive diseases clinic of Ali-Asghar Hospital in Tehran, Iran, from April 2008 to January 2010. Patients that referred for follow up were excluded from study and a total of 474 children were included in this study. A questionnaire including symptoms of reflux and functional constipation was completed for all subjects by design’s executer after parental consent. Other data related to history, physical examination and results of paraclinic investigations for functional constipation diagnosis were also collected.
    Results
    In general 247 children (52%) were male and 227 children (48%) were female. Nineteen children (4%) had gastroesophageal reflux disease in this study which 6 of them (31.5%) were less than 1 year old and 13 of them (68.5%) were greater than 1 year old. Opisthotonic posturing, abdominal pain, heartburn and recurrent vomiting were the most common symptoms in children with reflux. There was also functional constipation in 60 children. Twelve patients (63.2%) had functional constipation among 19 children with reflux, whereas 48 patients (10.5%) had functional constipation among 455 children without reflux. This different frequency ranges of functional constipation among children with and without gastroesophageal reflux was statistically significant (P= 0.001).
    Conclusion
    The frequency of functional constipation in children with gastroesophageal reflux was significantly more than normal children. Further studies are recommended to investigate the relationship between functional constipation and gastroesophageal reflux in children.
    Keywords: Child, constipation, cross, sectional studies, gastroesophageal reflux, Iran
  • Mahya Sharifinik *, Fahime Haji Abolhasan, Shohre Jalaee, Vahid Moradi, Mohsen Jafari, Mahdi Ghasemi Amir Pages 767-772
    Background
    Respiratory distress syndrome is developmental immaturity of lungs, that is caused by lack of surfactant. Lack of surfactant lead to wide atelectasis and arterial hypoxemia which is a life-threatening lung disorder. The aim of this study was to compare the function of cochlear in infant who suffer respiratory distress syndrome with normal infants by transient evoked otoacoustic emission (TEOAE) test.
    Methods
    This descriptive- analytic cross sectional study was carried out on 21 respiratory distress syndrome (RDS) infants (42 ear) that consists of 11 male and 10 female, 21 normal infants (42 ear) that consists of 10 male and 11 female in Mirza Koochakkhan Hospital, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran, which all of them were 3 to 6 month year old, to collect informations about the health of infants we used the files in hospital and to assess the cochlear function we used computerized recording by TEOAE instrument. Statistical analysis carried out by SPSS software version 17 and Chi-square test.
    Results
    The results of TEOAE test demonstrated that in normal group there is no statistical differences between ears and gender, also there was no statistical differences between ears in respiratory distress syndrome group but there was statistical differences between gender in this group. The frequency of pass result (show normal function of outer hair cell in cochlea) was greater in male than female; in male the frequency of pass result was 17 ear (77.3%) but in female was 8 ear (40%). In TEOAE test results there was statistical differences between two groups of study. The frequency of pass result in normal group was 34 ear (81%) and in respiratory distress syndrome group was 25 ear (59%) which was significantly more in normal group than in respiratory distress syndrome infants (P= 0.032).
    Conclusion
    According to results, it seems that the respiratory distress syndrome could affects the cochlear and the function of outer hair cell in it so in infants who suffer respiratory distress syndrome we should use the test battery of hearing.
    Keywords: Cochlea, cross, sectional studies, hearing, Iran, otoacoustic emissions, respiratory distress syndrome
  • Mina Ranjbaran, Hamid Reza Sadeghipour Roudsari *, Sara Nikseresht, Sahabeh Etebary Pages 773-779
    Background
    Approximately 50% to 80% of women experience varying degrees of postpartum depression. Oxidative stress is involved in many diseases, including depression. Common production of lipid peroxidation by oxidative stress is malondialdehyde (MDA). The endocannabinoid system is a nervous regulator and convoy the impression that the circulatory levels of endocannabinoid is significantly reduced in depressed women. The major purpose of this paper was to evaluate activity of the major antioxidant and endocannabinoid index in postpartum depression.
    Methods
    A total of 130 women were entered in a case-control study in 12 Bahman Health Center from April 2011 to August 2011. In 4th to 6th week after delivery, women were equally divided into 2 groups based on Edinburg questionnaire (normal and postpartum depressive women). Serum MDA, total antioxidant capacity (TAC) and RBC catalase levels were determined to investigate the oxidative status. In addition, Mass spectrometry was applied for the analysis of serum anandamide (AEA) and 2-Arachidonoylglycerol (2-AG).
    Results
    Based on Edinburg questionnaire, however, women age, husband age, husband marital number, gravidity, children number, salary and house size have no significant effect on postpartum depression, marital period was significantly increased postpartum depression (P< 0.05). In addition, women education, husband education, wanted or unwanted pregnancy from women, neonatal sex, satisfaction of neonatal sex from women and husbands, breast feeding and delivery have no significant effect on postpartum depression, and women Job (P< 0.001), husband job (P< 0.001), wanted or unwanted pregnancy from husbands (P< 0.05) were significantly changed postpartum depression. Serum MDA and RBC catalase levels were not significantly higher in depress compared with the normal group. TAC was significantly decreased in patients having postpartum depression (P< 0.05). Serum AEA and 2-AG levels were significantly lower in depress compared with the normal group (P< 0.01).
    Conclusion
    Women’s Job, husband’s job, wanted or unwanted pregnancy from husbands and marital period are associated to postpartum depression. In postpartum depression, TAC, AEA and 2-AG are reduced. So it can be concluded that both antioxidant system and endocannabinoid concentration involved in the development of postpartum depression.
    Keywords: Antioxidants, case, control studies, depression, endocannabinoid system, oxidative stress, postpartum
  • Mohammad Mehdi Soltan Dallal *, Samaneh Motalebi Motalebi, Hossein Masoumi Asl, Abbas Rahimi Forushani, Mohammad Kazem Sharifi Yazdi, Zahra Rajabi, Nooshin Aghili Pages 780-788
    Background
    Diarrhea is the most common bacterial infections, and the main cause of death in the children. Worldwide, food and waterborne diseases are estimated to cause more than two million deaths per year. Foodborne diseases and resistance to antimicrobial agents are two problems worldwide and are increasing. However, standard surveillance systems do not routinely collect information on controls. The aim of this study was to analysis epidemiological data of foodborne outbreaks at the country level.
    Methods
    This is a descriptive study, in total 305 fecal swab samples from 73 outbreaks during one year from April 2012 to March 2013 in different provinces of Iran, were collected and transferred to the microbiology laboratory of Public Health School of Tehran University of Medical Sciences to identify the cause’s diarrhea. The patterns of antibiotic-resistance were determined by using Kirby Bauer method.
    Results
    In total 73 food borne outbreaks that were studied, the largest number 26 (35.6%) were found in Hamadan province with 103 samples (34.2%). Out of 73 outbreaks 40 (54.79%) of were related to foods, 6 (8.22%) to water, and 27 (36.98%) were unspecified (P< 0.0001). Fifty seven outbreaks (78.08%) in the city and 16 outbreaks (21.92%) occurred in rural areas (P< 0.0001). The most dominated Gram-negative isolated organisms were Shigella (6.9%) and Gram-positive bacteria Staphylococcus aureus (12.8%). The dominated age group was under five years (16.4%), and dominant gender group was men 186 (61.8%) (P< 0.0001). In total 69 (22.9%) were hospitalized and 11 deaths were reported. Most clinical symptoms of abdominal cramping (82%), nausea and vomiting (68.4%), bloody diarrhea (23.3%), and non-bloody diarrhea (76.7%). All the isolated gram-negative were sensitive to ciprofloxacin and resistant to clindamycin. The gram-positive were sensitive to cephalexin and resistant to penicillin.
    Conclusion
    The knowledge of bacterial agent of foodborne diseases and determination of antimicrobial resistance pattern are helpful to reduce the rate of foodborne outbreaks, the cost of treatment. The prevention control of outbreaks is also very important.
    Keywords: Diarrhea, drug resistance, epidemiological monitoring, foodborne diseases, Iran, outbreak
  • Fatemeh Eskandari, Masoud Soleimani *, Nasim Kalantari, Mehdi Azad, Amir Allahverdi Pages 789-793
    Background
    Hematopoietic stem cell transplantation (HSCT) is a therapeutic approach in treatment of hematologic malignancies and incompatibility of bone marrow. Umbilical cord blood (UCB) known as an alternative for hematopoietic stem/ progenitor cells (HPSC) for in allogenic transplantation. The main hindrance in application of HPSC derived from umbilical cord blood is the low volume of collected samples. So, ex vivo expansion of HPSCs is the useful approach to overcome this restriction. Synthetic biomaterials such as nanofibers is used to produce synthetic niches. The aim of this study was the ex vivo expansion of hematopoietic stem cells on biocompatible nanofiber scaffolds.
    Methods
    This study was done at Tarbiat Modares University from November 2012 to June 2013 and was a research study. Umbilical cord blood CD133+ hematopoietic stem cells were separated using MidiMacs (positive selection) system by means of monocolonal antibody (microbeads) CD133. Flow cytometry was used to assess the purity of cells. Cell culture was done on plate (2 Dimensional) and fibronectin conjougated polyether sulfone nanofiber scaffold (3 Dimensional). Colony assay test was used to asses the ability of colonization of cells.
    Results
    Cell count analysis revealed the expansion of hematopoietic stem cells in cell culture plate (2D environment) and on nanofiber scaffold (3D environment) after 2 weeks. Expansion of cells in 2D environment was greater than 3D condition. Colony assay test revealed that the colonization ability of cells decreased after 2 weeks, but this decrease was lower in scaffold culture than plate culture.
    Conclusion
    This study demonstrated that umbilical cord blood CD133+ hematopoietic stem cells can expand on fibronectin conjugated polyether sulfone scaffold and we can use this system for expanding of cells in vitro situation.
    Keywords: Hematopoietic stem cells, nanofibers, polyether sulfone, umbilical cord blood
  • Bita Soltanian, Shiva Irani, Sarvenaz Hashemi, Seyed Hamid Reza Mozhgani, Mehdi Ajorloo, Yoosef Cheraghi, Alireza Gholami * Pages 794-798
    Background
    Mycoplasma contamination in cell cultures is considered as a major economic, research and production problem. In this study, mycoplasma-infected Vero cell lines were treated by various dilutions of ciprofloxacin and enrofloxacin in a timely manner. Removal of mycoplasma contamination from infected cell cultures was evaluated and demonstrated by polymerase chain reaction (PCR) method.
    Methods
    This study was done from October 2013 to May 2014, in Human Rabies Vaccine Laboratory, Pasteur Institute Production and Research Complex, Tehran, Iran. Different dilutions of ciprofloxacin and enrofloxacin were used in sequential passages for treatment of infected Vero cell line. Based on lowest passages of the cell line, antibiotic treatment with ciprofloxacin and enrofloxacin was done. Amelioration of the infection and removal of mycoplasma contamination was confirmed in each step by PCR method. The technique for order of preference by similarity to ideal solution, TOPSIS method, was used to suggest the most efficient concentration of ciprofloxacin and enrofloxacin.
    Results
    Proposed concentration of ciprofloxacin is 20 μg/ml, and in the second order is 200 μg/ml. For enrofloxacin the best proposed concentrations are 30, 300 and 3 μg/ml respectively. Ciprofloxacin and enrofloxacin and ability of them for removal of mycoplasma and also the time of treatment were verified by evaluation of the recurrence of infection through consecutive subcultures of the treated cell line.
    Conclusion
    Our results showed that 20 μg/ml of ciprofloxacin was the dilution of choice for mycoplasma elimination followed by 200 μg/ml of ciprofloxacin. Concentrations of 3, 30 and 300 of enrofloxacin, respectively, are appropriate for mycoplasma removal. More detailed works would be needed to verify the authenticity of the proposed simple and affordable way of mycoplasma elimination.
    Keywords: Cell culture techniques, ciprofloxacin, enrofloxacin, mycoplasma, polymerase chain reaction