فهرست مطالب

دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران - سال هفتاد و دوم شماره 12 (پیاپی 168، اسفند 1393)

مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال هفتاد و دوم شماره 12 (پیاپی 168، اسفند 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/09
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمدعلی رشمه زاد، الهه علی عسگری*، فرزانه تفویضی، سیدعطا الله سادات شاندیز، امیر میرزایی صفحات 799-807
    زمینه و هدف
    امروزه، علی رغم کاربردهای بسیار وسیع نانومواد، اطلاعات محدودی در زمینه اثرات آنها بر سلامت انسان وجود دارد. هدف از انجام این مطالعه، ارزیابی مقایسه ای اثرات نانوذرات نقره تجاری و نانوذرات نقره سنتز شده به روش زیستی برروی رده های سلولی سرطان معده AGS و نرمال MRC-5 می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه تجربی از تیر تا دی ماه سال 1393 در دانشگاه آزاد واحد تهران شرق به انجام رسید. ابتدا، به منظور سنتز نانوذرات نقره زیستی، از عصاره برگ گیاه اکالیپتوس استفاده شد. ریخت شناسی نانوذرات نقره زیستی با استفاده از تفرق دینامیکی نوری و میکروسکوپ الکترونی نگاره مورد ارزیابی قرار گرفت. در نهایت، اثرات سمیت سلولی نانوذرات تجاری و زیستی با روش رنگ سنجی MTT طی 24، 48 و 72 ساعت در دو رده سلولی سرطانی AGS و رده نرمال MRC-5 مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    تیمار رده سلولی AGS با نانوذرات سنتز شده به روش تجاری و زیستی در مدت 72 ساعت به ترتیب سبب کاهش بقای سلول ها به میزان 7.47±0.002% (P=0.002) و 3.65±0.01% (P=0.003) درصد شد. همچنین تیمار رده سلولی MRC-5 با نانوذرات نقره سنتز شده به روش تجاری و زیستی در همین مدت سبب کاهش بقای سلول ها به میزان 10.27±0.19% (P=0.001) و 9.16±1.53% (P=0.002) درصد شد.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه برای اولین بار از عصاره گیاه اکالیپتوس جهت سنتز نانوذره نقره استفاده شد و نتایج نشان داد که نانوذرات نقره سنتز شده به روش زیستی، اثرات مهاری بیشتری نسبت به نانوذرات تجاری برروی سلول های سرطانی از خود نشان می دهند.
    کلیدواژگان: مطالعه مقایسه ای، سمیت سلولی، نقره، نانوذرات، سرطان معده
  • ریحانه اسدی، پریسا محمدی نژاد، فاطمه داوری تنها، مهدی صفرپور، احمد ابراهیمی* صفحات 808-813
    زمینه و هدف
    با توجه به اهمیت ویژه مسیرهای هورمونی به ویژه استروژن و نقش آن در ابتلا به بیماری اندومتریوز، به نظر می رسد هرگونه تغییر در ژن ها و جایگاه های ژنی مرتبط با این مسیرهای هورمونی می تواند دارای اهمیت به سزایی در ایجاد، شناسایی و تشخیص زودرس اندومتریوز باشند. از این رو مطالعه حاضر به بررسی اهمیت پلی مورفیسم rs9340799 ژن ESR1 به عنوان یکی از مهمترین ژن های شناخته شده مرتبط با ترشح استروژن در جمعیت زنان ایرانی و ارتباط آن با اندومتریوز پرداخته است.
    روش بررسی
    مطالعه مورد- شاهدی حاضر از دی ماه 1391 تا شهریور 1392 بر روی 100 بیمار مبتلا به اندومتریوز و 100 فرد سالم در بیمارستان جامع زنان محب یاس تهران انجام گرفت. پس از استخراج DNA از لکوسیت های خون محیطی به روش نمک اشباع شده و کیفیت سنجی آن، پلی مورفیسم rs9340799 به روش(Amplification refractory mutation system- polymerase chain reaction (ARMS-PCR تعیین ژنوتیپ شد. سپس آنالیز وابستگی فراوانی آلل ها و ژنوتیپ ها با بیماری در مقایسه با کنترل با استفاده از نرم افزار PLINK انجام شد.
    یافته ها
    بر مبنای نتایج به دست آمده ژنوتیپ AG شایعترین ژنوتیپ در گروه بیماران (52%) و گروه شاهد (48%) بود، اگرچه شایعترین آلل در گروه بیماران آلل (A (57% و در گروه شاهد آلل (G (52% بود. از سوی دیگر یافته های به دست آمده نشان دهنده عدم وجود اختلاف معنادار در فراوانی آللی و ژنوتیپی در دو گروه بیماران و گروه شاهد بود (به ترتیب P=0.07 و P=0.17).
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که پلی مورفیسم (rs9340799) ژن ESR1 با خطر ابتلا به اندومتریوز در جمعیت ایران مرتبط نمی باشد. اگرچه انجام مطالعات بیشتر با حجم نمونه بالاتر در سایر جمعیت ها و قومیت ها به منظور تایید نتایج حاصل در این پژوهش ضروری است.
    کلیدواژگان: مطالعه مورد، شاهدی، اندومتریوز، ژن گیرنده استروژن آلفا، پلی مورفیسم، rs9340799، ایران
  • سمانه عسگری، داود خلیلی*، فریدون عزیزی، فاطمه اسکندری، نرگس سربازی، فرزاد حدائق صفحات 814-822
    زمینه و هدف
    دستورکار 2013 کالج کاردیولوژی آمریکا (American College of Cardiology، ACC) و انجمن قلب آمریکا (American Heart Association، AHA) در کنترل کلسترول بالا به تازگی منتشر شده است و نیازمند ارزیابی در جوامع مختلف می باشد. هدف از این مطالعه تخمین تعداد افراد کاندید درمان بر اساس دستورکار گفته شده بود.
    روش بررسی
    از مجموع 6275 فرد 75-40 ساله در ابتدای مطالعه قند و لیپید تهران (بهمن 1377 تا اسفند 1388)، 5153 نفر واجد شرایط ورود به مطالعه با میانه بیش از 10 سال پیگیری بودند. خطر 10 ساله بیماری شدید قلبی- عروقی برای هر یک از شرکت کنندگان بر اساس راهنمای بالینی 2013 محاسبه شد و میزان این خطر در واجدین شرایط درمان با استاتین با میزان خطر در افراد با پیشینه بیماری های قلبی- عروقی مقایسه شد.
    یافته ها
    از حدود 6/5 میلیون مرد و زن ساکن در مناطق شهری ایران (بر اساس سرشماری سال 1375) حدود 4 میلیون نفر (2/55 میلیون مرد و 1/4 میلیون زن) نیاز به درمان با استاتین دارند. با توجه به افزایش حدود 2/5 درصدی جمعیت شهری ایران تا سال 1390، مشاهده شد که تعداد واجدین دریافت استاتین به دو برابر (پنج میلیون مرد و سه میلیون زن) افزایش یافت. همچنین میزان خطر ابتلا به بیماری شدید قلبی- عروقی در مردان غیردیابتی با ریسک محاسبه شده بین 7/5-5% و در زنان دیابتی با خطر کمتر از 5%، نسبت به افراد با سابقه بیماری قلبی- عروقی کمتر از 0/2 بود. با حذف این افراد از گروه واجدین شرایط، حدود 8% کل جمعیت از بار مصرف استاتین کاسته شد.
    نتیجه گیری
    استفاده از دستورکار جدید کالج قلب و عروق آمریکا و انجمن قلب آمریکا در جامعه ما برای درمان با استاتین به نسبت معقول به نظر می رسد. البته مطالعات بیشتری برای محاسبه سود خاص حاصل از درمان در زیرگروه های مختلف درمانی نیازمند است.
    کلیدواژگان: دستورکار، کالج قلب و عروق آمریکا (ACC)، انجمن قلب آمریکا (AHA)، بیماری شدیدی قلبی، عروقی، استاتین
  • امیر کشوری*، محمد صادق فاضلی، علیرضا کاظمینی، علی پاشا میثمی، محمد کاظم نوری طارملو صفحات 823-830
    زمینه و هدف
    روش های جراحی مختلفی برای سینوس پایلونیدال ناحیه ساکروکوکسیژیال (Sacrococcygeal pilonidal sinus) معرفی شده است، فلاپ کاریداکیس (Karydakis flap) کمترین میزان عود را دارد، ولی در مورد سایر عوارض آن گزارش های متفاوتی وجود دارد. در این مقاله نتایج موارد جراحی با این روش گزارش می شود.
    روش بررسی
    این مطالعه آینده نگر با پیگیری تک هم گروه، شامل مواردی از سینوس پایلونیدال بود که در بیمارستان امام خمینی (ره) از آبان سال 1385 تا شهریور 1392 به روش کاریداکیس جراحی شدند. معیارهای ورود به مطالعه عدم ابتلا به آبسه در زمان عمل و رضایت جهت ورود به این طرح بود. بیماران پس از ترخیص، به صورت آینده نگر در مقاطع هفته اول، ماه اول و ماه سوم پس از عمل از نظر عوارض زودرس و سپس سالیانه از نظر عود، مورد پیگیری قرار گرفتند. مدت میانه پیگیری 36 ماه (از سه تا 77 ماه) بود.
    یافته ها
    از 141 بیمار مورد بررسی 119 نفر (84/4%) مرد و متوسط زمان عمل 55/25 (35-120) دقیقه بود. متوسط زمان نیاز زخم به پانسمان 15/92 روز و متوسط زمان بازگشت به کار 14/44 روز بود. شایعترین عارضه زودرس پس از عمل، باز شدن سطحی قسمت انتهایی زخم (12/1%) بود. عفونت در 5/8% بیماران رخ داد و اکثر عوارض با درمان محافظه کارانه بهبود یافتند. عود در 1/42% از بیماران ایجاد شد.
    نتیجه گیری
    جراحی سینوس پایلونیدال ساکروکسیژیال به روش فلاپ کاریداکیس، علاوه بر عود ناچیز با عوارض کم و بهبودی کوتاه مدت و بازگشت به کار سریع همراه است.
    کلیدواژگان: مطالعات کوهورت، عوارض، عود، نتایج درمان، سینوس پایلونیدال، کیست مویی، کاریداکیس
  • سروش امین الشریعه نجفی، مهین نوملی، زهرا گودرزی، آزیتا مصلحتی، الهام مبشری* صفحات 831-837
    زمینه و هدف
    شاخص توده بدنی مادر به عنوان یک عامل موثر در تعیین نوع زایمان مطرح است، با افزایش این شاخص، ریسک زایمان سزارین، به عنوان یک پیامد بارداری، افزایش می یابد. با توجه به شیوع بالای چاقی در زنان، این مطالعه با هدف تعیین ارتباط شاخص توده بدنی مادران باردار در حین پذیرش با نوع زایمان صورت گرفت.
    روش بررسی
    540 زن باردار در سه ماهه سوم (≥ 37 هفته) طی یک مطالعه مقطعی از نوع تحلیلی طی مدت یک سال از خرداد 1391 تا خرداد 1392 در بیمارستان صیاد شیرازی شهر گرگان مورد بررسی قرار گرفتند. شاخص توده بدنی مادران در زمان پذیرش محاسبه و به گروه های لاغر و وزن نرمال (BMI<25)، دارای اضافه وزن (BMI=25-29.9) و چاق (BMI≥30) تقسیم شد. در هر گروه نوع زایمان ارزیابی شد. زنان با سابقه ی زایمان سزارین، ابتلا به دیابت نوع 1 و 2، دیابت بارداری و هیپرتانسیون و بارداری دو قلویی از مطالعه حذف شدند.
    یافته ها
    میانگین سنی 5/4±25/8 سال و سن حاملگی 2/6±38/2 هفته بود. 50/6% از مادران تحت زایمان سزارین قرار گرفتند. بین شاخص توده بدنی با نوع زایمان ارتباط آماری معنادار شد (P<0.0001). به ازای هر واحد افزایش این شاخص، ریسک سزارین 1/08 برابر (P<0.0001) افزایش یافت. ریسک سزارین در مادران چاق 2/8 برابر (P<0.0001) بیشتر از مادران لاغر و دارای وزن نرمال بود.
    نتیجه گیری
    شاخص توده بدنی حین پذیرش مادران باردار با نوع زایمان ارتباط دارد و افزایش آن با افزایش موارد زایمان سزارین همراه می باشد. بنابراین حفظ این شاخص در حد طبیعی جهت کاهش پیامدهای بارداری به مادران باردار توصیه می شود.
    کلیدواژگان: شاخص توده بدنی، بارداری، سه ماهه سوم، زایمان، مطالعه مقطعی
  • نجمه جویان*، بابک صفاری، الهام داوودی دهاقانی، نگار سلیانی، سارا سنمار، مرضیه بهاری، ندا جویان، محمد علی استوان صفحات 838-846
    زمینه و هدف
    ژن عامل رونویسی بالا دست نوع 1 (Upstream Stimulatory Factor1، USF1)، یک عامل رونویسی است که ارتباط پلی مورفیسم های آن با بیماری های هایپرلپیدمیای خانوادگی (Familial combined hyperlipidemia، FCHL)، دیابت نوع دو و بیماری های قلب و عروق مشاهده شده است. در این مطالعه ارتباط پلی مورفیسم USF1s2 با بیماری عروق کرونر زودرس PCAD) (Premature coronary artery disease، در جمعیت جنوب ایران برای اولین بار مورد بررسی قرار گرفت. USF1s2 دارای بهترین پتانسیل به عنوان یک متغیر عملکردی در ژن USF1 می باشد.
    روش بررسی
    در یک پژوهش مورد- شاهدی بر روی 321 بیمار، 186 زن زیر 55 سال و 135 مرد کمتر از 50 سال که از ابتدای مهر تا پایان اسفند 1389 در بیمارستان های سعدی، نمازی و مرکز قلب کوثر شیراز تحت آنژیوگرافی قرار گرفته و واجد گرفتگی عروق کرونری قلبی بودند، پلی مورفیسم USF1s2 با روش PCR-RFLP (Polymerase chain reaction- restriction fragment length polymorphism) و با استفاده از آنزیم محدودکننده BsiHKA Iتعیین ژنوتیپ شد. پروفایل قند و چربی خون نیز با اندازه گیری سطح قند خون ناشتا، کلسترول تام، تری گلیسرید،(Low-density lipoprotein (LDL و (High-density lipoprotein (HDL به دست آمد.
    یافته ها
    فراوانی آلل های ماژور (G) و مینور A) USF1s2)، در کل جمعیت به ترتیب 0/74 و 0/26 بود. همچنین، میزان شیوع آلل مینور به طور قابل توجهی در بیماران واجد PCAD در مقایسه با گروه شاهد بیشتر بود، این تفاوت حتی پس از تنظیم پارامترهای مداخله گر، معنادار باقی ماند. در واقع، افراد با ژنوتیپ هموزیگوت جهش یافته (AA) حدود پنج برابر بیشتر نسبت به افراد با ژنوتیپ هموزیگوت نوع وحشی (GG) مبتلا به بیماری گرفتگی عروق کرونر زودرس بودند.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد، در جامعه ما پلی مورفیسم تک نوکلئوتیدی USF1s2 یک عامل پیش بینی کننده PCAD است که می تواند مستقل از فاکتورهای قندی و لیپیدی خون باشد.
    کلیدواژگان: مطالعه مورد، شاهد، USF1، PCAD، پلی مورفیسم، ژنوتایپ، بیماری عروق کرونری، ایران
  • بهنام ثبوتی، شیما جوادی نیا، ثمیله نوربخش، رامین عسگریان، نسترن خسروی، آذردخت طباطبایی* صفحات 847-853
    زمینه و هدف
    به دلیل اهمیت تشخیص به موقع مننژیت و طولانی بودن روند کشت مایع مغزی- نخاعی (CSF)، سایر روش های تشخیصی مورد توجه قرار گرفتند. این پژوهش با هدف تعیین ارزش تشخیصی سطوح اینترلوکین های 1، 6 و 8 (IL-1، IL-6، IL-8) در CSF کودکان و نوجوانان مبتلا به مننژیت اجرا گردید.
    روش بررسی
    در یک مطالعه مقطعی، 51 بیمار مبتلا به مننژیت یک ماهه تا 18 ساله در طی دو سال (مهر 1391 تا مهر 1393) از بخش کودکان بیمارستان های رسول و علی اصغر تهران انتخاب شدند و تحت آسپیراسون CSF قرارگرفتند. آزمایشات معمول شامل کشت، رنگ آمیزی و بیوشیمیایی CSF و روشELISA برای بررسی سطح اینترلوکین های 1، 6 و 8 انجام شد.
    یافته ها
    49% نمونه ها مننژیت باکتریال و 64/7% نمونه ها پسر بود و جنسیت بین دو گروه باکتریال و آسپتیک تفاوتی نداشت (P=0.7). میانگین سنی مجموع نمونه ها 858/40±385/46 روز و در مننژیت باکتریال بالاتر بود (P=0.047). سطح IL-1 در باکتریال pg/ml 37/04±10/87 و آسپتیک pg/ml 1/64±0/55 بود که تفاوتی نداشتند (P=0.168). سطح IL-6 در باکتریال (pg/ml 139/3±90/51) از آسپتیک (pg/ml 67/84±21/36) بالاتر بود (P=0.030). سطح IL-8 در باکتریال (pg/ml 765/2±365/40) از آسپتیک (pg/ml 59/34±50/66) بالاتر بود (P=0.047). سطح تشخیصی(IL-8 (36/8 نسبت به (IL-1 (0/05 و اینترلوکین 6 (1/18) بالاتر بود. سطوح تشخیصی IL-1 در باکتریال (80/77%) با آسپتیک (68/00%) تفاوتی نداشت (P=0.349). سطوح تشخیصی IL-6 در باکتریال (53/85%) با آسپتیک (64/00%) تفاوتی نداشت (P=0.572). سطوح تشخیصی IL-8 در باکتریال (80/77%) از آسپتیک (28/00%) بالاتر بود (P<0/001). متغیرهای رنگ پذیری، شاخص گلبول های سفید و قرمز، قند و پروتئین CSF تفاوتی بین دو گروه نداشتند.
    نتیجه گیری
    با وجود اهمیت IL-6 و IL-8 در تشخیص افتراقی مننژیت، فقط IL-8 دارای ارزش تشخیصی مناسب در افتراق دو نوع مننژیت باکتریایی و آسپتیک است.
    کلیدواژگان: اینترلوکین، مایع مغزی نخاعی، مننژیت باکتریال، مننژیت آسپتیک، کودک، نوجوان
  • سیدجواد قاضی میرسعید*، زهرا پورامینی صفحات 854-859
    زمینه و هدف
    با توجه به همپوشانی پایگاه های اطلاعاتی از لحاظ موضوعی و در نتیجه خرید منابع تکراری و اتلاف منابع مالی، در این مطالعه به بررسی همپوشانی مقالات سیستم تنفس نمایه شده در دو پایگاه Scopus وWeb of Science در فاصله سال های 2001 تا2010 پرداخته شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه پیمایشی، ابتدا سر عنوان های فرعی زیر سرعنوان اصلی حوزه تنفس از اصطلاح نامه پزشکی (Mesh 2012) استخراج و هر کلیدواژه در عنوان مقالات هر دو پایگاه جستجو گردید. در ادامه اطلاعات کتاب شناختی این مقالات وارد نرم افزار Endnote X3 شد و پس از الفبایی شدن بر اساس عنوان، مقالات مشترک و مقالات منحصر به هر پایگاه تعیین و در پایان، همپوشانی نسبی و سنتی این دو پایگاه محاسبه گردید.
    یافته ها
    در کل از 18099 مقاله بازیابی شده، 9768 مقاله مشترک، 7225 مقاله منحصر به Scopus و 1106 مقاله متعلق به Web of Science بودند. همپوشانی سنتی 53/97%، همپوشانی Web of Science با Scopus، 57/48% و Scopus باWeb of Science، 89/83% بود.
    نتیجه گیری
    به دلیل همپوشانی محتوای دو پایگاه اطلاعاتی Scopus و Web of Science، جستجو برای دستیابی به مقالات سیستم تنفس از پایگاه Scopus به دلیل داشتن مقالات منحصر به فرد ارجح تر است، ضمن آنکه به هنگام خرید و یا اشتراک منابع مذکور توجه به مقوله همپوشانی اکیدا توصیه می شود.
    کلیدواژگان: سیستم تنفس، همپوشانی سنتی، همپوشانی نسبی
  • حمیدرضا همتی، سید مهدی سادات هاشمی، راهب قربانی*، تورج جعفری صفحات 860-864
    زمینه و هدف
    یکی از روش های شایع درمان فتق اینگوینال ترمیم با پروتز به روش Lichtenstein می باشد. برای جلوگیری از تولید و یا تخلیه سریع سروما، برخی جراحان موافق تعبیه درن مکشی بسته و برخی دیگر با آن موافق نیستند.
    روش بررسی
    در یک مطالعه کارآزمایی بالینی، 42 بیمار کاندید ترمیم فتق اینگوینال به روش Lichtenstein در بیمارستان امیرالمومنین (ع) سمنان از بهمن 1389 تا اسفند 1390، به طور تصادفی به دو گروه با و بدون استفاده از درن ساکشن بسته تقسیم شدند. بیماران 24 ساعت، 7-4 روز و 15-10 روز پس از عمل از نظر تشکیل سروما، هماتوم و عفونت زخم ویزیت شدند.
    یافته ها
    24 ساعت و نیز 7-4 روز پس از عمل، سروما، هماتوما و عفونت زخم در هیچ یک از دو گروه مشاهده نشد. تنها 15-10 روز پس از عمل یک مورد عفونت زخم در گروه با درن مشاهده گردید (0/99=P).
    نتیجه گیری
    برای جلوگیری از ایجاد عوارض درن، مصرف بی رویه آنتی بیوتیک، افزایش مدت بستری، بهتر است در این نوع جراحی از درن استفاده نشود.
    کلیدواژگان: کارآزمایی بالینی، فتق اینگوینال، ارزیابی پیامد، درناژ، سروما
  • فرهاد تفقدی، علی زمانی*، سیده صابره موسوی موسوی صفحات 865-869
    زمینه و هدف
    تومورال کلسینوزیس (Tumoral calcinosis) یک اختلال ارثی و نقص در تنظیم متابولیسم فسفات و یک نوع کلسینوزیس ایدیوپاتیک می باشد که به رسوب فسفات کلسیم در بافت های اطراف مفاصل گفته می شود و باعث ایجاد توده های کلسیفیه با حدود لبوله و مشخص در اطراف مفاصل بزرگ و رسوب در سطوح اکستانسورها می شود.
    معرفی بیمار: بیمار دختر هفت ساله ای است که به خاطر تورم دردناک بین انگشتان سوم و چهارم دست چپ و هیپ چپ همراه با قرمزی و ترشحات زردرنگ در سال 1391 در بخش کودکان بیمارستان ولیعصر (عج) بستری شد و در رادیوگرافی توده های کلسیفیه به صورت کدورت های فراوان و متراکم در اطراف آن داشت. بیمار با تشخیص تومورال کلسینوزیس تحت درمان جراحی برداشتن توده قرار گرفت و در ادامه با کلوگزاسیلین و رژیم غذایی کم فسفات درمان شد.
    نتیجه گیری
    تومورال کلسینوزیس به ندرت مفاصل انگشتان دست را گرفتار می کند و به علت فشار توده کلسیفیه روی اعصاب (Cutaneus) دردناک می گردد و گاهی اوقات با ترشحات استریل همراه بوده که به ندرت مانند بیمار ما دچار عفونت ثانویه می گردد. رادیولوژیست می تواند نقش مهمی در تشخیص زودرس بیماری و عوارض احتمالی آن داشته باشد.
    کلیدواژگان: تومورال کلسینوزیس، کودکان، کلسیفیکاسیون دردناک
|
  • Mohammad Ali Rashmezad, Elahe Ali Asgary *, Farzaneh Tafvizi, Seyed Ataollah Sadat Shandiz, Amir Mirzaie Pages 799-807
    Background
    Biosynthesis of nanoparticles has attracted the attention of the scientific community in nanotechnology and biotechnology due to their extensive application in the area of material sciences and medicine. Nowadays, despite a various application of nanomaterial’s, there is a little information about their impact on human health. In this study, we investigated the comparative study on cytotoxicity effect of biological and commercial synthesized nanosilver on human gastric carcinoma (AGS) and normal lung fibroblast (MRC-5) cell lines.
    Methods
    The current experimental study was carried out in Islamic Azad University, East Tehran Branch, from April to November 2014. The biological synthesis of nanosilver was obtained from Eucalyptus plant extract as a reducing agent. Further to more analysis, morphological study on size and shape of developed biological nanosilver was characterized by performing scanning electron microscopy and dynamic light scattering. AGS and MCR-5 cell lines were treated with various concentration of nanosilver for 24, 48 and 72 hours. Finally, the cell viability was evaluated by using MTT assay.
    Results
    The results show that the nanosilver exerts a dose-dependent inhibitory effect on viability of cells. At 100µg/mL of commercial and biological synthesized nanosilver, the viability of AGS was reduced to 7.47±0.002% (P=0.002) and 3.65±0.01% (P=0.003) after 72 hours, respectively. In addition, the viability of MRC-5 at the same condition was reduced to 10.27±0.19% (P=0.001) and 9.16±1.53% (P=0.002), respectively.
    Conclusion
    Based on a thorough literature surveys, the present study is the first research about biosynthesis of nanosilver using Eucalyptus plant extract. This eco-friendly and cost effective method can be used for large scale production of silver nanoparticle. In addition, based on the current obtained data, commercial and biological synthesized nanosilver can more inhibitory effect on cancer cells compared to the normal cells. Hence, silver nanoparticles might be used as a new strategy for treating many human cancers. However, further studies are necessary to ascertain their potential as anticancer agents.
    Keywords: carcinoma, comparative study, cytotoxicity tests, nanoparticles, silver, stomach
  • Reihaneh Asadi, Parisa Mohamadynejad, Fatemeh Davari Tanha, Mahdi Safarpour, Ahmad Ebrahimi * Pages 808-813
    Background
    The major issue to address in endometriosis etiology is to identify the genetic changes in the disease and their occurrence in different populations. Uncovering these genetic changes may be important in developing potential biomarkers for early diagnosis and prognosis of endometriosis. Among all endometriosis susceptibility genes studied before, convincing association has been found with variants in the estrogen receptor alpha (ESR1) gene and this disease; however, the contributions of these genetic variants in different populations and ethnic groups are not similar. Accordingly, this study was carried out to replicate the previous findings to assess whether this polymorphism is associated with endometriosis in Iranian women.
    Methods
    A case-control study was designed to determine the possible association between ESR1-351A>G variant and occurrence of endometriosis. The study group consisted of 100 subjects diagnosed with endometriosis as case group and 100 fertile women without endometriosis as controls recruited from subjects referred to the Tehran Women’s General Hospital between January to September 2013. All subjects were genotyped for this marker using amplification refractory mutation system- polymerase chain reaction (ARMS-PCR). Association of risk allele (G) with endometriosis was as-sessed using PLINK software after age adjustment.
    Results
    The results showed that the genotype frequencies were in Hardy-Weinberg Equilibrium (HWE) in both case (F=0.04, P:0.67) and control (F=0.02, P:0.83) groups. In addition, there were no significant differences between case and control groups in terms of genotype frequencies (P=0.17). Moreover, the results indicated that the presence of risk allele (G) did not significantly increase risk of endometriosis (OR: 1.43, 95%CI: 0.96-2.13, P=0.07).
    Conclusion
    The results do not support the previous findings of an association between -351A>G genetic polymorphism in ESR1 gene and endometriosis. Therefore, comprehensive genetic approaches including linkage analyses and family-based tests, together with a number of replication studies with large sample size, are needed to make conclusive claims about the role of this genetic polymorphism in susceptibility to endometriosis.
    Keywords: case, control studies, endometriosis, estrogen receptor alpha, Iran, rs9340799, single nucleotide polymorphism
  • Samaneh Asgari, Davood Khalili *, Fereidoun Azizi, Fatemeh Eskandari, Narges Sarbazi, Farzad Hadaegh Pages 814-822
    Background
    In Nov 2013, the instruction for controlling high cholesterol has been released by the American College of Cardiology (ACC) and the American Heart Association (AHA) which need to be assessed in the different communities.
    Methods
    Of total 6275 individual aged 40-75 years who entered at the Tehran Lipids and Glucose Study from March 1999 to 20 March 2010 in first examination cycle, 5153 with the median follow-up of more than ten years were eligible to enter in this study. The 10-year risk of hard cardiovascular disease (Hard CVD) for Statin therapy based on ACC/AHA clinical guideline was calculated and this risk was calculated for each subgroup of the guideline who recommended for statin therapy comparing to the risk in individuals with prevalent CVD.
    Results
    Of nearly 6.5 million urban population of Iran (according to the 1996 census) about 4 million individuals (2.55 million men and 1.4 million women) were eligible for statin therapy. With respect to the urban population growth from the 1996 to the 2011 census (about 2.5 percent increases) the number of individuals for receiving statin increased by 50% (5 million men and 3 million women). Also, the risk in non-diabetic men with calculated risk of 5-7.5% and diabetic women with calculated risk of <5% for hard CVD was lower than 0.2. By removing these people from total eligible population, the burden of statin therapy will reduced about 8% which is about 540.752 persons, according to the Census 1996 and 1.155.079 individuals based on the census 2011.
    Conclusion
    The new guideline of ACC/AHA for statin therapy is relatively reasonable except for some subgroups. To reduce the burden of medical expenses, statin prescription can be ignored by physicians in these subgroups. Of course further research is required to calculate the net benefit for estimating the clinical usefulness of statin therapy in recommended guideline subgroups.
    Keywords: guideline, hard cardiovascular diseases, statin, the American college of cardiology (ACC), the American Heart Association (AHA)
  • Amir Keshvari *, Mohammad, Sadegh Fazeli, Alireza Kazemeni, Alipasha Meisami, Mohammad, Kazem Nouri, Taromloo Pages 823-830
    Background
    Sacrococcygel region is the most common site for pilonidal sinus and surgery is the most common treatment for it. Numerous operative techniques have been described for management of this disease; but a technique with low recurrence and complication rates is the best treatment option. Karydakis has been introduced as a method with less recurrence rate, but it seems that surgeons debate on complications and it is not a common technique in our country. In this article, we will discuss Karydakis procedure and its results after a prospective follow-up in our patients.
    Methods
    This is a prospective single cohort study on the patients with sacrococcygeal pilonidal disease. Cases evaluated in this study included patients underwent Karydakis procedure for their pilonidal sinus from 23 September 2006 to 22 September 2013. Patients were followed-up prospectively after their discharge within the first week, first month and third month for early complications and then annually for recurrence. The length of follow-up ranged from 3 to 77 months (median 36 months).
    Results
    Of 141 patients, 119 (84.4%) were male and mean operating time was 55.52 (35-120) minutes. Mean time to healing wound with no need to dressing was 15.92 (range: 2-120) days and mean time to return to work was 14.44 (range, 1-35) days. Overall rate of early post-operative complications was 21.3% that most of them treated conservatively. Wound breakdown within the caudal part was the most common complication detected in 12.1% of patients and infection was detected in 5.8%. Hematoma, seroma and complete wound breakdown were seen in one patient each. The mean score of patient's satisfaction after one year was 4.91 out of 5. Recurrence was appeared in 1.42% of patients.
    Conclusion
    Karydakis procedure for sacrococcygeal pilonidal disease is associated with low complications, short healing time and return to work, and reasonable recurrence rate. Keywords:
    Keywords: cohort studies, complications, pilonidal sinus, recurrence, treatment outcome
  • Soroosh Aminolsharieh Najafi Aminolsharieh Najafi, Mahin Nomali, Zahra Goudarzi, Azita Maslahati, Elham Mobasheri * Pages 831-837
    Background
    Maternal Body Mass Index (BMI) is considered as one of most effective determinant of delivery rout, by increase in this index, risk factor of cesarean section enhanced. Based on high prevalence of obesity in women, this study designed to assess the relationship between admission BMI and type of delivery.
    Methods
    Five hundred and forty pregnant women in third trimester of pregnancy (≥37weeks) were studied within 1 year (from June 2012 to June 2013), at Sayad Shirazi Referral Hospital, Gorgan, Iran, through a analytic cross-sectional study. BMI was calculated for each mother at the time of labor admission. Height and weight were measured, and were categorized into 3 groups according to their BMI which included of underweight and normal (BMI<25), overweight (BMI=25-29.9) and obese (BMI≥30). And in each group route of delivery (cesarean or natural delivery) were assessed. Pregnant women with the previous cesarean delivery, history of diabetes type 1, 2 or gestational diabetes, hypertension, twin pregnancy and unwilling to participate in study were excluded from study.
    Results
    Mean of age and mean of gestational age were 25.8±5.4 years and 38.2±2.6 week, respectively. 50.6% of mothers were undergone cesarean delivery and there was a significant relationship between BMI and type of delivery (P<0.0001). For each unit increase in BMI, risk of cesarean section rose 1.08 times (CI95%=1.04-1.13, P<0.0001) and the risk of cesarean delivery in obese pregnant women was 2.8 (CI95%=1.7-4.4, P<0.0001) times higher than those with underweight and normal weight.
    Conclusion
    There is a significant relationship between maternal BMI at the time of labor admission and type of delivery and increasing of BMI is associated with increasing of cesarean section rate. Thus, keeping the BMI in normal range during pregnancy is suggested to pregnant women to reduce the pregnancy complications.
    Keywords: Body Mass Index, cross, sectional studies, delivery, pregnancy, third trimester
  • Najmeh Jouyan *, Babak Saffari, Elham Davoudi, Dehaghani, Negar Saliani, Sara Senemar, Marzieh Bahari, Neda Jouyan, Mohammad Ali Ostovan Pages 838-846
    Background
    Polymorphisms of the upstream transcription factor 1 (USF1) have been associated with familial combined hyperlipidemia (FCHL), type 2 diabetes and coronary heart diseases (CHD). In the current investigation, the association of USF1s2 variant of human USF1 gene with premature coronary artery disease (PCAD) was evaluated in a population from southern Iran. USF1s2 has the best potential as a functional variant. in the USF1 gene.
    Methods
    In a case-control study USF1s2 variant of human USF1 gene was determined by polymerase chain reaction- restriction fragment length polymorphism (PCR-RFLP) technique using BsiHKA I restriction enzyme for 186 women under 55 years of age and 135 men less than 50 years of age who underwent diagnostic coronary angiography in Saadi, Nemazee and Kowsar Hospitals of Shiraz, between July 2009 and March 2012. Data on the history of familial myocardial infarction or other heart diseases, hypertension, and smoking habit were collected by a simple questionnaire. Blood sugar level and serum lipid profile of all participants were also obtained by measuring the levels of fasting blood sugar (FBS), total cholesterol (TC), triglycerides (TG), low density lipoprotein (LDL) and high-density lipoprotein cholesterol (HDL).
    Results
    Frequencies of the major (G) and minor (A) alleles of usf1s2 gene variant were 0.74 and 0.26 in the whole population, respectively. Meanwhile, the prevalence of the minor allele was significantly higher in PCAD patients compared with control subjects. This difference remained significant even after adjustment for confounding parameters. Indeed, subjects with mutant homozygous genotype (AA) were about 5 times more likely to suffer from early-onset CAD than those with wild-type homozygous genotype (GG). Moreover, the baseline characteristics of the control subjects and patients were statistically similar for almost all parameters except for the number of male individuals; there was no significant difference among various genotypes in the patient group for any of these investigated variables.
    Conclusion
    It appears that the usf1s2 variant in upstream transcription factor 1 gene is an independent predictor of premature coronary artery disease in our population and applies its effects without affecting blood sugar and lipid levels.
    Keywords: case, control studies, coronary artery disease, genotype, PCAD, polymorphism, Iran, USF1
  • Behnam Soboti, Shima Javadinia, Samileh Noorbaksh, Ramin Asgarian, Nastaran Khosravi, Azardokht Tabatabaee* Pages 847-853
    Background
    Cerebrospinal Fluid (CSF) culture for distinction between aseptic and bacterial meningitis can be difficult and long-term, and other diagnostic methods are under studying. This study aimed to assess the diagnostic value for the levels of Interleukin 1 (IL-1), IL-6 and IL-8 of CSF in the children and adolescent with meningitis.
    Methods
    Fifty-one patient with meningitis between one month and 18 year included in a Cross-Sectional Studies in the Rasul Hospital, Tehran, from 2012 to 2014. All of samples underwent aspiration of CSF. The routine tests performed that include culture; coloring and biochemical of CSF. The concentrations of IL-1, IL-6 and IL-8 were determined by Enzyme-linked immunosorbant assay (ELISA) method and all of data were analyzed.
    Results
    Frequency of bacterial and aseptic meningitis was equal (49%). 64.7% of samples were boys and gender had not different between two bacterial and aseptic group (P=0.7). Mean (±SD) of the age in total was 358.46±858.40, and bacterial group had a higher mean of age than aseptic group (P=0.047). The level of IL-1 was 10.87±37.04 pg/ml in bacterial and 0.55±1.64 pg/ml in aseptic group, that had not different (P=0.168). The level of IL-6 was 90.51±139.3 pg/ml in bacterial and 21.36±67.84 pg/ml in aseptic group, that had significant different (P=0.030). The level of IL-8 was 365.40±765.52 pg/ml in bacterial and 50.66±59.34 pg/ml in aseptic group, that had significant different (P=0.047). Diagnostic value of IL-1 was noted in the 80.77% of bacterial and 68.00% of aseptic group that had not different (P=0.349). Diagnostic value of IL-6 was noted in the 53.85% of bacterial and 64.00% of aseptic group that had not different (P=0.572). Diagnostic value of IL-8 was noted in the 80.77% of bacterial and 28.00% of aseptic group that had significant different (P=0.000). There was not different between two group of CSF variables include coloring degree, WBC and RBC index, glucose and protein.
    Conclusion
    Although the concentration of IL-6 and IL-8 was higher in bacterial meningitis than in aseptic patients, only IL-8 had suitable diagnostic value for distinction between different types of meningitis.
    Keywords: adolescent, aseptic, bacterial meningitis, cerebrospinal fluid, child, cross, sectional studies, diagnostic value, interleukins, meningitis
  • Seyed Javad Ghazimirsaeed*, Zahra Pouramini Pages 854-859
    Background
    Due to the overlap between the databases of the subject and content, resulting in the purchase of duplication and waste of resources, in this study, the degree of overlap between respiratory system papers indexed in the database, Scopus and Web of Science during the years 2001 to 2010 were examined.
    Methods
    In this survey study, researcher followed by obtaining percent overlap in the articles related to respiratory system field from 2001 to 2010. At first sub-headings contained in the following subject headings from medical thesaurus of (Mesh 2012) extracted and then each keyword in title of articles in both database search and articles were retrieved. Then bibliographic information of these articles enter into EndNote version X3 (Thomson Reuters Inc., New York, NY, USA) and then in alphabetical order title arranged and as a result, common articles between the two databases and unique articles to each site was determined. Using SPSS software version 0.1.0.8 amount of the relative overlap and traditional overlap between the two databases was calculated and the results by using descriptive statistics to determine and were presented in tables.
    Results
    In total 18099 articles were retrieved. That number of 9768 common articles, there were 7225 articles uniquely Scopus and 1106 articles from Web of Science. Amount of percent traditional overlap 53.97% and the overlap percent Web of Science with Scopus was 57.48% and Scopus with Web of Science was 89.83%.
    Conclusion
    Because of overlaping the contents of two information databases such as scopus and web of sciences searching for accessing to respiratory system from scopus is better due to containing unique papers, However it is highly recommended to pay to this point while buying and sharing the mentioned resources.
    Keywords: repiratory system, relative overlap, Scopus database, traditional overlap, Web of science database
  • Hamid Reza Hemmati, Mehdi Sadat, Hashemi, Raheb Ghorbani *, Toraj Jafari Pages 860-864
    Background
    Inguinal hernia is a common surgical problem which increases with aging especially in men. A common method for treatment is surgical repair using prosthesis, Lichtenstein technique. One frequent complication after inguinal herniorrhaphy is soft tissues seroma. There are several methods to prevent or to drain seroma. Some surgeons suggest the insertion of closed suction drainage system but others disagree.
    Methods
    In this clinical trial study, 42 patients who are candidate for hernia repairing (Lichtenstein technique), referred to Amir Al-Momenin Hospital in Semnan, Iran, from 2011 to 2012, were randomly divided into two groups. So that, the list of eligible patients in the study, were numbered, and then using the patient's code, patients, who assigned an odd number in the registration list, were allocated to group 1, the remainder were placed in group two. The two first numbers in registration list (1 or 2), were randomly assigned to groups. Group 1 underwent hernia surgery without closed suction drainage and the second group underwent hernia surgery with closed suction drainage. The patients were evaluated for seroma, hematoma or wound infection after 24 hours, during days 4 to 7 and days 10 to 15 following surgery.
    Results
    No adverse event including hematoma, seroma or wound infection occurred in either group with or without closed suction drainage in the first 10 days after surgery. Only one patient carried wound infection during days 10 to 15 following operation who was in the group with closed drainage (P=1.00).
    Conclusion
    In this study, Seroma and hematoma was not observed in patients with and without closed suction drainage. To avoid drain's complications, indiscriminate use of antibiotics, prolonged hospital stay, we do not recommend the use of drains in this type of surgery.
    Keywords: clinical trial, drainage, inguinal hernia, outcome assessment, seroma
  • Farhad Tafaghodi, Ali Zamani *, Seyede Sabereh Mousavi Pages 865-869
    Background
    Tumoral calcinosis is a hereditary disorder of metabolic dysfunction of phosphate regulation. It is an idiopathic calcinosis that characterized by the deposition of calcium phosphate in periarticular tissues that causes typically lobulated, well demarcated calcification around large joints particularly the extensor surfaces. It is usually painless. It is common in puberty age and adolescents. The involvement of the hand phalanges is very rare that can make a mistake in diagnosis if it is infected. Tumoral calcinosis is seen the same in both sexes. The electrolyte levels of calcium and phosphorus is normal and sometimes is hyperphosphatemia. It is the first report of tumoral calcinosis in Iran. Case report: A 7-year-old girl presented with redness, yellowish discharge and painful swelling of the left hip and the third web space of left hand admitted to Vali-e-Asr Hospital, Tehran, Iran, in 2013. The onset of the disease was 3.5 years ago. She did not mention the family history of the disease. The pain was at the left hip first. Six months later the third and fourth phalanges of the left hand was swollen. Physical examination revealed an erythematous mass in the extensor surfaces of the third and fourth metacarpals of the left hand. It was tender in palpation. The smear and culture of discharge was staphylococcus aureus. X-rays revealed calcification of the third and fourth metacarpals of the left hand. The entire lesion was managed by surgical excision. Successful postoperative medical management in the form of low calcium and low phosphorus diet and oral cloxacillin was performed.
    Conclusion
    Tumoral calcinosis involves rarely the interphalangeal joints of hand. Because of its compression over adjacent nerves, it is painful. Sometimes it has a sterile discharge and rarely superimposed infections may occur. Radiologists can play a major role in early diagnosis and probable complications.
    Keywords: calcium, case reports, child, hyperphosphatemia, Iran, metacarpal bones, phosphorus, tumoral calcinosis