فهرست مطالب

دیابت و متابولیسم ایران - سال چهاردهم شماره 1 (پیاپی 58، مهر و آبان 1393)

مجله دیابت و متابولیسم ایران
سال چهاردهم شماره 1 (پیاپی 58، مهر و آبان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/08/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهرنوش مهرو، عباسعلی گائینی، سیروس چوبینه، محسن جاویدی صفحات 1-8
    مقدمه
    فعالیت ورزشی کنترل کننده بیماری هاست و مشاهده گردیده است در مبتلایان به دیابت به ویژه دیابتی هایی که به فعالیت ورزشی می پردازند عوامل بازدارنده رگزایی کنترل شده و عوامل پیش برنده رگزایی تقویت می شود. هدف از پژوهش حاضر بررسی تغییرات عوامل تحریکی رگزایی ناشی از تمرین مقاومتی فزاینده در رت های دیابتی می باشد.
    روش ها
    تعداد 24 سر رت نر ویستار با همگن سازی بر اساس وزن به دو گروه کنترل و تمرین تقسیم شدند. پروتکل تمرینی شامل یک نوبت 10 تکراری بالا رفتن از نردبان تمرینات مقاومتی همراه با وزنه متصل به قاعده دم (با توجه به حداکثر ظرفیت حمل وزنه هر رت) سه جلسه در هفته و به مدت 8 هفته بود. 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرین، رت ها بی هوش شده و خون گیری از قلب انجام شد، سپس، سرم رت ها برای سنجش شاخص های VEGF، NO،گلوکز و انسولین استفاده شد. تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از نرم افزار SPSS16 انجام شد. سطح معناداری 05/0> α در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    نتایج آزمون t مستقل نشان داد در این پژوهش هشت هفته تمرین مقاومتی باعث افزایش معنی دار VEGF (776/0P=) و NO[946/0P=] سرم رت های نر دیابتی نشده است بلکه موجب کاهش معنی دار قند خون گردیده است (001/0=P)، اگرچه میزان انسولین خون بین گروه ها تفاوت معنی داری نداشت (931/0=P).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد تمرینات مقاومتی علی رغم بهتر شدن مقادیر گلوکز تاثیر مثبتی بر عوامل تحریکی رگزایی در رت های دیابتی ندارد.
    کلیدواژگان: رگزایی، عامل رشدی اندوتلیال عروقی، نیتریک اکساید، تمرین مقاومتی، رت های دیابتی
  • قاسم سازگار، وحید ابراهیمی، محمد جواد سعیدی بروجنی، شبنم محمدی*، رامین سلیم نژاد صفحات 9-14
    مقدمه
    با توجه به اینکه دیابت اثر سویی بر پدیده اسپرماتوژنز و باروری مرد دارد، هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر تجویز ال-کارنیتین بر فرایند اسپرماتوژنز و ساختار بیضه موش های صحرایی دیابتیک مدل استرپتوزوتوسین بوده است.
    روش ها
    در این مطالعه تجربی 15 سر موش صحرایی به طور تصادفی به 3 گروه تقسیم شدند: گروه اول، گروه کنترل که سیترات بافر را دریافت می کنند؛ گروه تجربی دوم، موش های دیابتیک بودند که روزانه دوز mg/kg 40 کارنیتین را به مدت 16 روز دریافت می کنند. گروه تجربی سوم، موش های دیابتیک بود که کارنیتین دریافت نمی کردند. بعد از گذشت 16 روز بررسی مرفومتریک انجام شد. همچنین، اندکس وزن بیضه به دست آمد. سپس داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون آماری ANOVA آنالیز شد.
    یافته ها
    در مقاطع بیضه موش های دیابتیک از هم گسیختگی لایه اول سلول های اسپرم ساز و تغییر شکل لوله های اسپرم ساز مشاهده گردید. آنالیز آماری اختلاف معنی داری را بین اندازه قطر لوله های سمینفر در گروه کارنیتین نسبت به گروه های دیگر نشان داد (P<0. 05). اختلاف معنی داری در وزن موش ها بین گروه کنترل و گروه های دیابتی وجود داشت (P<0.001). همچنین بیشترین نسبت اندکس وزن بیضه در گروه کنترل مشاهده گردید (P<0. 05).
    نتیجه گیری
    یافته های مطالعه پیش رو نشان داد که تجویز کوتاه مدت ال کارنیتین بر قطر و ضخامت مجاری اسپرم ساز بیضه اثر گذار است. لذا ممکن است درمان با ال کارنیتین باعث بهبود در فرایند اسپرماتوژنز مردان دیابتی شود.
    کلیدواژگان: دیابت، موش صحرایی دیابتی، کارنیتین، بیضه
  • شیرین سالک، فرید بحرپیما*، محمدرضا مهاجری تهرانی، سقراط فقیه زاده صفحات 15-26
    مقدمه
    یکی از مشکلات بیماران دیابتی اختلال تعادل است که از مهمترین علل آن، نوروپاتی محیطی و کاهش حساسیت سوماتوسنسوری است. از تئوری های مطرح در نوروپاتی دیابتی، اختلال جریان خون ناشی از آسیب آرتریول های تغذیه کننده اعصاب محیطی است. روش فشار متناوب هوایی (IPC) Intermittent Pneumatic Compression، با توجه به تاثیر بر همودینامیک عروقی و بهبود خون رسانی، در سال های اخیر مورد توجه قرار گرفته است. این مطالعه قصد دارد تاثیر این روش را بر بهبود علائم نوروپاتی بسنجد. همچنین با توجه به نقش نوروپاتی بر اختلال تعادل، هدف دیگر مطالعه بررسی اثر این روش بر بهبود تعادل دینامیک بیماران دیابتی است.
    روش ها
    این مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی است. 39 بیمار دیابتی نوع دو مبتلا به نوروپاتی به دو گروه درمان (20 بیمار) و کنترل (19 بیمار) تقسیم شدند. گروه درمان تحت 10 جلسه مداخله با روش IPC هر جلسه به مدت 45 دقیقه یک روز در میان قرار گرفت. در هر دو گروه در جلسه اول و نهایی، ارزیابی های مربوط به تغییرات شدت نوروپاتی با استفاده از پرسشنامه های والک و میشیگان، ارزیابی حس عمقی با استفاده از دیاپازون و ارزیابی تعادل با استفاده از دستگاه بیودکس انجام گرفت.
    یافته ها
    شاخص های ثبات قدامی خلفی و کلی بیودکس در سطح 6 در گروه درمان، بهبودی معنی دار داشتند. حس ارتعاش و پرسشنامه های نوروپاتی والک و میشیگان نیز نشان دهنده بهبودی معنی دار بود (05/0 P).
    نتیجه گیری
    تحقیق حاضر نشان داد روش درمانی IPC تاثیر مثبت بر بهبود شدت نوروپاتی و حس درک ارتعاش و تعادل دینامیک سنجیده شده با بیودکس دارد.
    کلیدواژگان: نوروپاتی دیابتی، روش فشار متناوب هوایی، میشیگان، تعادل
  • نوشین پورسلطان، یدالله محرابی، ژاله شادمان، مهدیه آخوندان، آرش رشیدی*، سیدمحسن خوش نیت نیکو صفحات 27-36
    مقدمه
    استرس فیزیولوژیک ممکن است غذا خوردن را تحت تاثیر قرار دهد و نوع غذای دریافتی ممکن است سطح استرس فیزیولوژیک را تغییر دهد. با توجه به گزارشاتی مبنی بر بالا بودن سطح کورتیزول سرم به عنوان بیومارکر استرس در بیماران دیابتی، هدف از این مطالعه بررسی رابطه الگوهای غذایی و غلظت سرمی کورتیزول در بیماران دیابتی نوع دو می باشد.
    روش ها
    این مطالعه در سال 1391 به صورت مقطعی توصیفی- تحلیلی روی 241 بیمار مبتلا به دیابت نوع دو انجام شد. الگوهای غذایی عمده به روش تحلیل عاملی به دست آمد. اندازه گیری غلظت سرمی کورتیزول در ساعت 8 صبح انجام شد. مقایسه سطح کورتیزول سرم بین سهک های الگوهای غذایی غالب با استفاده از آنالیز کوراریانس با تعدیل اثر متغیرهای مداخله گر و بررسی رابطه کورتیزول سرم و امتیاز الگوهای غذایی با استفاده از آنالیز رگرسیون خطی انجام شد.
    یافته ها
    سه الگوی غذایی عمده (غربی، سالم و شبه سالم) شناسایی شد. هیچ یک از متغیرهای تن سنجی، سطح فعالیت فیزیکی، مدت زمان ابتلا به دیابت و قند خون ناشتا رابطه معنی داری با سطح کورتیزول سرمی نداشتند. پس از تعدیل اثر عوامل مداخله گر، تفاوت آماری معنی داری میان میانگین غلظت سرمی کورتیزول در سهک های الگوهای غذایی و نیز بین غلظت کورتیزول و امتیاز الگوهای غذایی مشاهده نشد. میانگین سطح کورتیزول سرمی در جمعیت مورد بررسی nmol/L 10/5±95/12 و در محدوده نرمال بود.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که در بیماران دیابتی نوع دو، کورتیزول سرم با میزان پیروی از الگوهای غذایی غربی، سالم و شبه سالم رابطه ای ندارد.
    کلیدواژگان: رژیم غذایی، آنالیز عاملی، کورتیزول سرم، استرس، دیابت نوع دو
  • مریم فرهمند، فهیمه رمضانی تهرانی*، مهناز بحری خمامی، فریدون عزیزی صفحات 37-46
    مقدمه
    این مطالعه جهت بررسی اثرات قرص های جلوگیری از بارداری خوراکی بر سندرم متابولیک و اجزای آن انجام شد.
    روش ها: نمونه های پژوهش از میان 5532 نفر زنان 45-18 سال مشارکت کننده در مطالعه قند و لیپید تهران انتخاب شدند. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه های تکمیل شده در مطالعه قند و لیپید تهران استفاده شد.
    یافته ها
    مقایسه در میان گروه های مطالعه بر اساس مدت زمان مصرف قرص انجام شد و نتایج نشان داد که شیوع سندرم متابولیک و اجزای آن بین گروه ها حتی به همراه تعدیل فاکتورهای مخدوش کننده معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    مدت زمان مصرف قرص های پیشگیری از بارداری کنونی در افزایش شیوع سندرم متابولیک در میان زنان سنین باروری تاثیری ندارد.
    کلیدواژگان: قرص های پیشگیری از بارداری، سنین باروری، سندرم متابولیک
  • بیتا فام، مریم زرکش، محمد صادق فلاح، نیما حسین زاده، کامران گیتی، فریدون عزیزی، مریم سادات دانشپور* صفحات 47-54
    مقدمه
    امروزه چاقی به عنوان یکی از مهم ترین عوامل خطر زای بیماری های قلبی و عروقی مطرح می باشد و عوامل ژنتیکی و محیطی در بروز آن نقش مهمی بازی می کنند. هدف از مطالعه حاضر تخمین میزان توارث پذیری نمایه های تن سنجی در خانواده های مورد مطالعه قند و لیپید تهران (TLGS) است.
    روش ها
    در مطالعه مقطعی حاضر، 529 خانواده دو نسلی از فاز سه TLGS انتخاب شدند، به نحوی که حداقل دو فرد از اعضای خانواده مبتلا به اضافه وزن یا چاقی باشند. نمایه های تن سنجی، انرژی مصرفی در حالت استراحت (REE) و شاخص اندازه بدن (BS) تعیین گردید. میزان توارث پذیری (h2) متغیرها با استفاده از نرم افزار SOLAR تخمین زده شد.
    یافته ها
    مجموع افراد شرکت کننده 2460 نفر (493 پدر، 573 مادر، 720 پسر و 674 دختر) و متوسط سنی والدین و فرزندان به ترتیب 2/10±7/45و 7/9±4/18 سال بود. میزان توارث پذیری نمایه های تن سنجی در خانواده های تهرانی پس از تعدیل سن و جنس، بین21/0 با خطای استاندارد 035/0 (دور باسن) تا 51/0 با خطای استاندارد 037/0 (اندازه بدن) متغیر بود. بنابر انتظار، اندازه بدن به عنوان یک صفت اسکلتی، بالاترین میزان توارث پذیری را داشت. با در نظر گرفتن اندازه بدن به عنوان یک عامل مداخله گر، توارث پذیری REE از 26/0 به 47/0 افزایش یافت. بنابراین شاخص اندازه بدن می تواند نقش مهمی در تعیین میزان توارث پذیری این متغیرداشته باشد.
    نتیجه گیری
    عوامل ژنتیکی نقشی تعیین کننده در فنوتیپ چاقی خانواده های تهرانی بر عهده دارند.
    کلیدواژگان: توارث پذیری، نمایه های تن سنجی، مطالعات خانوادگی، TLGS
  • سعادت کریمی حسن آباد، مریم رف رف*، محمد اصغری جعفرآبادی صفحات 55-62
    مقدمه
    کمبود ویتامین D یک اپیدمی گسترده بهداشتی و ناشناخته در سراسر دنیاست. هدف مطالعه حاضر بررسی شیوع کمبود ویتامینD و ارتباط آن با شاخص های چاقی کل و چاقی مرکزی در دختران نوجوان بود.
    روش ها
    مطالعه مقطعی و توصیفی- تحلیلی حاضر بر روی 216 نفر از دختران نوجوان سنین 17-14 سال انجام گرفت که با روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای از دبیرستان های شهرستان بوکان انتخاب شدند. پرسشنامه های اطلاعات عمومی، دریافت غذایی و فعالیت فیزیکی برای تمام افراد تکمیل گردید. اندازه گیری های تن سنجی بهعمل آمد. نمونه های خون ناشتا جهت سنجش(OH)D 25 سرم جمع آوری شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و با استفاده از شاخص های آمار توصیفی و آزمون همبستگی Partial مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    میانگین سطح سرمی ویتامین D 81/2 ± 26/7 نانوگرم در میلی لیتر بود. 100 درصد افراد عدم کفایت ویتامین D داشتند. 5/18، 4/1 و 4/26 درصد افراد مورد مطالعه بهترتیب دچار اضافه وزن، چاقی و چاقی شکمی بودند. بین سطح(OH)D 25 سرم با دور کمر همبستگی منفی معنی دار (112/0-، r=047/0 P=) وجود داشت.
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر نشان داد کمبود ویتامین D یک مشکل مهم بهداشتی در نوجوانان مورد مطالعه می باشد. با توجه به ارتباط معکوس بین وضعیت ویتامین D با چاقی مرکزی، رویکردهای مداخله ای جهت بهبود وضعیت ویتامین D و کاهش چاقی در بین نوجوانان بهمنظور پیشگیری از شیوع بیماری های مزمن در طی سال های آتی زندگی آنان ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: ویتامین D، دختران نوجوان، چاقی
  • مریم جم نژاد، کوروش جعفریان، مصطفی قربانی، عسل عطایی جعفری، سعید حسینی* صفحات 63-74
    مقدمه
    ارتباط میان متابولیسم، عملکرد هورمون های تیروئیدی و چاقی موضوعی است که در دهه های اخیر بسیار مورد توجه قرار گرفته است. این مطالعه با هدف اعتبار سنجی پرسشنامه «تیروئید و متابولیسم» و ارتباط آن با وضعیت متابولیسم و سطح سرمی هورمون های تیروئیدی انجام شد.
    روش ها
    این مطالعه به روش مقطعی- توصیفی و با استفاده از داده های 164 نفر از افراد20 تا 64 ساله از میان مراجعهکنندگان به کلینیک تغذیه و پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد. برای هر کدام از شرکتکنندگان فرم پرسشنامه تیروئید و متابولیسم شامل 25 سوال تکمیل گردید. سطح سرمی هورمون های تیروئیدی شامل T3، T4، TSH اندازه گیری شد. میزان متابولیسم استراحت بدن (REE) با استفاده از دستگاه کالری متری غیرمستقیم اندازه گیری شد.
    یافته ها
    میزان REE حاصل از دستگاه کالری متری غیرمستقیم و محاسبه شده توسط فرمول هریس بندیکت، در مردان به ترتیب 34/475± 7/1826 و 54/454±6/2277 و در زنان 50/205± 8/1410و 10/136± 73/ 1670 کیلوکالری بود. نمره نهایی پرسشنامه ارتباط معنی داری با REE اندازه گیری شده نداشت. متابولیسم استراحت بدن ارتباط مستقیمی با سطح سرمی T3 و T4 و T3/T4 و ارتباط معکوس با TSH داشت. به جز سطح سرمی T3، در سایر موارد ارتباط آماری معنی دار وجود نداشت. وضعیت متابولیسم افراد با استفاده از محاسبه درصد تفاضل و اندازه گیری شده با دستگاه، و محاسبه شده با فرمول هریس-بندیکت و متابولیسم پیش بینی شده با پرسشنامه «تیروئید و متابولیسم» هم خوانی نداشت. اما از میان 25 سوال پرسشنامه سوالات 1، 4، 16، 23 ارتباط معنی داری با متابولیسم استراحت بدن (اندازه گیری شده با دستگاه) داشت.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان می دهد که پرسشنامه تیروئید و متابولیسم تهیه شده، از ثبات درونی برخوردار، لیکن از روایی (validity) برخوردار نمی باشد.
    کلیدواژگان: پرسشنامه تیروئید و متابولیسم، متابولسیم استراحت بدن، هورمون های تیروئیدی
|
  • Mehrnoosh Mahrou, Abbas Ali Gaeini, Sirous Chobbineh, Mohsen Javidi Pages 1-8
    Background
    Exercise is very important factor in control of diseases. It also has been suggested that angiogenesis inhibitor factor is controlled and angiogenesis simulative factor is intensified on those who are suffering diabetic and doing physical activity. This study is aimed to evaluate the effect of Eight-week Resistance Training on unbalanced Angiogenesis in Diabetic male rats.
    Methods
    Twenty-four diabetic male Wistar rats were divided into two groups of control and training. Resistance training protocol includes one set of 10 times per day climbing the ladder suffering a weight connected to each rat tail [with respect to the maximum volume carrying each rat] for 3days a week and for 8 weeks. After 48 hour of the last training session, blood samples were taken from rat's hearts and VEGF, NO, glucose and insulin were determined regarding to serum sample taken. Analytical statistics examined with the use of SPSS16 software and considering α< 0.05.
    Results
    this study of Eight-week Resistance Training resulted no significant increase on VEGF [P=0.776] and NO [p=0.946] in diabetic rats serum but there was a significant decrease in blood glucose [p=0.001]; however, no significant difference was observed in insulin level between the groups [p=0.93].
    Conclusion
    Despite resistance training appears to improve glucose levels in diabetic rats; it has no positive effect on the stimulation factors of angiogenesis.
    Keywords: Angiogenesis, Vascular Endothelial Growth Factor, Nitric Oxide, Resistance Training, Diabetic Rats
  • Ghasem Sazegar, Vahid Ebrahimi, Mohammad Javad Saeedi Boroujeni, Shabnam Mohammadi, Ramin Salimnezhad Pages 9-14
    Background
    Given diabetes mellitus has an adverse effect on spermatogenesis and male fertility, the aim of the present study was to investigate the effect of L-carnitine administration on spermatogenesis and testicular structure in diabetic rats induced with Stereptozotocin.
    Methods
    In this experimental study, fifteen rats were randomly divided into 3 groups: control group was received citrate buffer. Case group was diabetic rats that received 40 mg/kg carnitine for 16 days. Third group was diabetic rats that did not receive carnitine. After sixteen days, morphometric study was performed. Besides, index of testicular weight was obtained. Then, data were analyzed using SPSS software and ANOVA.
    Results
    In testicular sections of diabetic rats were observed a disruption and deformity in first layer of somniferous tubules. Statistical analysis showed a significant difference in carnitine group when compared to the control group (P<0.05). There was a significant difference between weight of diabetic rat compared to the control group (P<0.001). Besides, there was the most ratio of testis index in control group.
    Conclusion
    Our finding showed that short-term L-carnitine administration was affective on the diameter and thickness of seminiferous tubules. Hence, L-carnitine treatment may cause an improvement in spermatogenesis of diabetic men.
    Keywords: Diabetes, Diabetic rat, Carnitine, Testis
  • Shirin Salek, Farid Bahrpeyma, Mohammad, Rezai Mohajeri, Tehran, Soghrat Faghihzadeh Pages 15-26
    Background
    Balance dysfunction is one of the problems in diabetic patients so that peripheral neuropathy and decreased somatosensory sensitivity are the most important causes for it. One of the supposed theories for diabetic peripheral neuropathy is reduction in blood flow secondary to pathologies of peripheral neural arterioles. Intermittent Pneumatic Compression, regarding to its effect on vessels hemodynamics and perfusion improvements, has been considered in recent years. The aim of this study is to evaluate the effects of this method on improvement of neuropathy signs and symptoms improvement in patients with type 2 Diabetes and neuropathy. Also, regarding to the role of neuropathy on balance impairment, other aim of this study is to investigate the effect of this method on improvement of dynamic balance in diabetic patients.
    Methods
    This study is a clinical trial study. 39 patients with diabetes type 2 and neuropathy divided into intervention (20 patients) and control (19 patients) groups. The intervention group underwent 10 sessions of IPC treatment, with 45 minutes for each session and one day interval between them. Neuropathy severity changes (by Valk and Michigan Questionnaires), Proprioceptive sensation (assessed by Diapason), and balance (by Biodex system), were evaluated in both groups in first and final sessions.
    Results
    Anterior-Posterior Stability Index and Overall Stability Index obtained from Biodex system in level 6 showed significant changes. Vibration sensation, and Valk and Michigan neuropathy questionnaires also showed significant improvements (P<0.05).
    Conclusion
    This study showed that IPC treatment method has positive effects on improvement of neuropathy severity, Vibration sensation and dynamic stability (Biodex).
    Keywords: Diabetic Neuropathy, Intermittent Pneumatic Compression method, Michigan, Balance
  • Nooshin Poorsoltan, Yadollah Mehrabi, Zhaleh Shadman, Mahdieh Akhoundan, Arash Rashidi, Mohsen Khoshniat Nikoo Pages 27-36
    Background
    Physiological stress may affect eating habits and also foods intake may alter the physiological stress. According to the reports of high levels of serum cortisol as a stress biomarker in type 2 diabetic patients; the aim of this study was to investigate the relationship between dietary patterns and serum cortisol concentration in type 2 diabetic patents.
    Methods
    This cross-sectional study was conducted on 241 type 2 diabetic patients in 2013. Major dietary patterns were obtained by factor analysis. Serum cortisol was measured at 8 am. Serum cortisol level was compared among tertiles of dietary patterns using ANCOVA adjusted for confounders (age, sex, BMI, and fasting blood glucose). Linear regression analysis was performed to assess the association between serum cortisol and scores of dietary patterns.
    Results
    Three major dietary patterns were identified as Western, healthy and healthy like. None of the variables age, waist circumference, body mass index, physical activity level, duration of diabetes and fasting blood glucose was significantly associated with serum cortisol. After adjustment for confounders, no statistically significant difference was found in mean serum cortisol among tertiles of dietary patterns or no statistically significant association between serum cortisol and dietary patterns scores. Mean serum cortisol was 12.95±5.10 nmol/L which was in normal range.
    Conclusion
    This study showed that in type 2 diabetic patients, normal levels of serum cortisol were not associated with the adherence to Western, Healthy and Healthy like dietary patterns.
    Keywords: Diet_factor analysis_Serum cortisol_stress_type 2 diabetes
  • Maryam Farahmand, Fahimeh Ramezani Tehrani, Mahnaz Bahri Khomami, Fereidoun Azizi Pages 37-46
    Background
    The present study was conducted to assess the association between duration of oral contraceptive pills consumption and metabolic syndrome.
    Methods
    Study subjects were selected among 5532 of women 15-45 years old aged participating in Tehran Lipid and Glucose Study (TLGS). TLGS questionnaires were used for data collection.
    Results
    Metabolic syndrome and its components did not significantly differ between study sub groups after adjustment for confounders.
    Conclusion
    OCPs duration of consumption does not affect prevalence of metabolic syndrome among non menopausal women.
    Keywords: Oral contraceptive pills, Reproductive age, Metabolic syndrome
  • Pages 47-54
    Background
    Obesity is one of the most important risk factors for cardiovascular disease and genetic and environmental factors play important role in this risk factor. The aim of present study was to estimate the heritability of anthropometric variables in Tehran Lipid and Glucose Study (TLGS) families.
    Methods
    In this cross-sectional study, 529 two generation families were selected from among phase III TLGS. At least two members of the families were overweight or obese. Anthropometric variables, resting energy expenditure (REE) and body size index (BS) were determined. The heritability (h2) of variables was estimated using SOLAR software.
    Results
    In this study, 2460 individuals (493 fathers, 573 mothers, 720 sans, 674 daughters) participated, and the mean age of parents and offspring were 45.7±10.2 and 18.4±9.7 years respectively. In Tehran families, the sex and age adjusted heritability for anthropometric variables varied from 0.21(0.037) (hip) to 0.51(0.035) (BS); as expected, body size as a skeletal trait had the highest heritability. By considering the BS as a confounder, the REE heritability increased from 0.26 to 0.47. Therefore body size may have important role in determining the heritability of this variable.
    Conclusion
    genetic factors have decisive role in obesity phenotype of Tehran families.
    Keywords: Heritability, Anthropometric, Family base study, TLGS
  • Saadat Karimi, Hasanabad, Maryam Rafraf, Mohammad Asghari, Jafarabadi Pages 55-62
    Background
    Vitamin D deficiency is an unrecognized epidemic and a common health problem worldwide. The objective of our study was to determine the prevalence of vitamin D deficiency and its relationship with overall and abdominal obesity in adolescent girls.
    Methods
    This cross-sectional, descriptive study was conducted on girls aged 14-17 years whom were selected by multistage random sampling from four districts of Boukan. Questionnaires about general characteristics, dietary intake and physical activity were completed by interviewing with the subjects. Anthropometric measurements were performed. Fasting blood samples were collected for determining of serum of 25 (OH) D levels. Data was analyzed by using SPSS software and descriptive statistics tests and partial correlation test.
    Results
    The Mean of serum 25(OH) D was 7.26 (SD 2.81) ng/ml and 100% of subjects had vitamin D insufficiency. According to CDC (Centers for Disease Control and Prevention) criteria the prevalence of overweight, obesity and abdominal obesity were 18.5%, 1.4% and 26.4% respectively. There were significant reverse correlation between serum 25(OH) D and WC (r= -0.112, p=0.047).
    Conclusion
    The Results of this study indicate that vitamin D deficiency is a major health problem among studied adolescents. Given the reverse association between vitamin D status and abdominal obesity; appropriate approaches are needed to improve vitamin D status and lowering the prevalence of obesity among adolescents. Such conditions may prevent prevalence of chronic disease in adolescent's lives over the coming years.
    Keywords: Vitamin D, Adolescent girl, Obesity
  • Maryam Djamnezhad, Kurosh Djafarian, Mostafa Qorbani, Asal Ataie, Jafari, Saeed Hosseini Pages 63-74
    Background
    There is increasing interest about the relationship between metabolism, obesity and function of thyroid hormones in recent decades. This study aimed to determine the validity of a “thyroid and metabolism questionnaire” and its relationship with metabolism status and function of thyroid hormones.
    Methods
    It was a descriptive cross-sectional study on 164 people aged 20-64 years who were selected randomly from nutrition clinic. “Thyroid and Metabolism questionnaire” including 25 questions were completed for everyone. Biochemical parameters including serum level of T3, T4 and TSH were measured. Resting energy expenditure [REE] was measured by indirect calorimeter.
    Results
    The mean measured REE and calculated with Harris-Benedict formula were 1826.7 ± 475.34 and 2277.6 ± 454.54 kcal in men and 1410.8 ± 205.5 and 1670.73 ± 136.10 kcal in women; respectively. The final score of this questionnaire had no significant association with measured REE. REE showed indirect relationship with serum level of T3, T4, T3/T4 and inverse relationship with TSH. Metabolism status of every participant was obtained via measuring and calculating REE with set and formula. The metabolism status of participants showed no agreements with metabolism status that predicted from “Thyroid and Metabolism” questionnaire. There was no significant association between metabolism status that was measured by indirect calorimeter and calculated from “Thyroid and Metabolism” questionnaire. From 25 questions of this questionnaire, only questions number 1, 4, 16 and 23 showed significant association with measured REE [P< 0.05].
    Conclusion
    Results of this study showed that “Thyroid and Metabolism” questionnaire had internal consistency, but not validity.
    Keywords: Thyroid, Metabolism Questionnaire, Resting Energy Expenditure, Thyroid Hormones