فهرست مطالب

نشریه تاکسونومی و بیوسیستماتیک
سال ششم شماره 3 (پیاپی 20، پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/10
  • تعداد عناوین: 11
|
  • اولیاقلی خلیلی پور*، افشین علیزاده شعبانی، حمیدرضا رضایی، محمد کابلی، سهراب اشرفی صفحات 1-12
    در پژوهش حاضر، با استفاده از ناحیه D-Loop میتوکندریایی، تنوع ژنتیکی پایکای افغانی (Ochotona rufescens) در بین چهار جمعیت مختلف در استان خراسان شمالی بررسی و تحلیل شد. به این منظور، تعداد 16 فرد (4 فرد از هر جمعیت) از چهار منطقه حفاظت شده (قرخود، گلول-سرانی، سالوک و ساریگل) جمع آوری و پژوهش های آزمایشگاهی انجام شد. عوامل ژنتیکی بین و درون جمعیت های پایکا از قبیل تنوع ژنتیکی و نوکلئوتیدی، تفاوت هاپلوتیپی، میزان تفاوت ژنتیکی بر اساس آماره F، جریان ژن (Nm) شاخص توزیع شکل گاما، آزمون و جدایی از طریق فاصله جغرافیایی (IBD) محاسبه و مقایسه شد. به طور کلی، با بررسی قطعه 483 جفت بازی 25 جایگاه متغیر، 457 جایگاه حفاظت شده و 10 هاپلوتیپ مختلف شناسایی شد. مقدار پایین (21/0) ولی معنی داری (P<0.05) Fst بین جمعیت ها بیانگر تفاوت ژنتیکی نسبتا پایین یا به بیان دیگر جریان ژنی نسبتا بالا بین جمعیت های مورد مطالعه بود. نتایج مربوط به وجود رابطه بین ماتریس فاصله و ماتریس ژنتیکی بر اساس آزمون منتل (057/0=p؛ 172/0=r) نشان داد که جدایی بر اثر فواصل جغرافیایی بین نمونه ها معنی دار نبوده یا جدایی بر اثر فاصله رخ نداده است. همچنین، این جدایی بر اساس آزمون منتل (10000 تکرار) بین جمعیت های مختلف (159/0=p؛ 64/0-=r) به وجود نیامده است. شاخص توزیع شکل گاما به منظور برآورد نرخ یا ضریب ناهمگونی بین چهار جمعیت مورد بررسی عدد 200 محاسبه گردید که نشان دهنده ناهمگونی و نرخ جهش پایین بین چهار منطقه است. همچنین، میزان شاخص راجرز-هارپندینگ 08/0 (P>0.5) و شاخص تاجیما 37/0 (P>0.1) محاسبه گردید و نشان داد که جمعیت در گذشته گسترش ناگهانی نداشته است.
    کلیدواژگان: ساختار ژنتیکی، پایکای افغانی (Ochotona rufescens)، تنوع هاپلوتیپی، جریان ژن، Fst، خراسان شمالی
  • احمد محمودی، جمشید درویش*، منصور علی آبادیان صفحات 13-22
    برداشت های متفاوتی از مفهوم گونه وجود دارد که تاثیر مستقیمی بر معرفی گونه های جانوری جدید و بازنگری گونه های ریختی موجود می گذارد. بر اساس بررسی های انجام شده تاکنون 65 گونه ریختی از طایفه Arvicolini (ول ها) شناسایی شده است. لیکن مطالعات مولکولی نشان می دهد که برخی از این ریخت گونه ها فاقد اعتبار آرایه شناختی هستند و برخی دیگر باید به چند گونه تقسیم شوند. در مطالعه حاضر، 38 گونه ریختی از جنس Microtus یکی از بزرگ ترین جنس های این طایفه که در نیمکره شمالی انتشار دارند با استفاده از 823 توالی میتوکندریایی ژن سیتوکروم b (به طول 1140 جفت نوکلئوتید) بررسی شد. در این بررسی فواصل ژنتیکی درون گونه ای و بین گونه ای محاسبه شد و آنالیز تخمین هاپلوتیپ روی مجموعه داده ها انجام شد. درخت تبارزادی حاصل از مطالعه هاپلوتیپ های مربوط به 38 گونه ریختی با استفاده از آنالیز بیژین نشان می دهد که 64 شبکه هاپلوتیپی درون این مجموعه داده وجود دارد که می تواند موید اعتبار برخی از ریخت گونه های شناخته شده و همچنین وجود گونه های ناشناخته ای باشد که به رویکردی تلفیقی از مفهوم گونه کمک کند.
    کلیدواژگان: طایفه ول ها (Arvicolini tribe)، گونه نهان، گونه ریختی، گونه ژنتیکی، هاپلوتیپ
  • ایمان سوری نژاد*، فریبا کشاورزی، سعید تمدنی جهرمی، سمیرا وحیدی نژاد صفحات 23-36
    میگوی موزی با نام علمی Fenneropenaeus merguiensis از مهم ترین گونه های میگو در خلیج فارس است که حدود 60 درصد از صید میگوی استان هرمزگان را تشکیل می دهد. با توجه به اهمیت این گونه در چرخه صید و صیادی، فیلوژنی و ساختار ژنتیکی جمعیت این گونه در خوریات لافت و سیریک خلیج فارس با روش توالی یابی ژن میتوکندریایی 16S rRNA بررسی شد. نتایج توالی یابی ژن 16S rRNA 10 میگوی نمونه برداری شده که شامل 448 باز هم ردیف شده بود، یک جایگاه ژنی مونومورف، 447 جایگاه ژنی پلی مورف و 7 هاپلوتیپ نشان داد. هیچ گونه چند شکلی اضافه و حذف مشاهده نشد. مقدار F-statistic در سطح اطمینان 95 درصد بین دو جمعیت میگوی خوریات لافت و سیریک (برابر با 14/0) معنی دار نبود (08/0 = P value). ترسیم درخت های تکاملی ساختار جغرافیایی مشخصی را بین دو منطقه نشان نداد. میانگین مقدار آزمون تاجیما و Fu''s FS بین دو جمعیت (به ترتیب برابر با 61/2 و 33/10) معنی دار نبود که موید عدم بسط جمعیتی بین نمونه های دو منطقه است. میزان تنوع هاپلوتیپی و نوکلئوتیدی نمونه های دو منطقه به ترتیب 004/0 ± 933/0 و 802/0 ± 672/0 محاسبه شد. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که F. merguiensis در خوریات لافت و سیریک از تنوع ژنتیکی بالایی برخوردار است اما با توجه به میزان شاخص جدایی جمعیت و حد معنی دار بودن، نمی توان با یقین جمعیت ها را یکی دانست. نتایج تحقیق حاضر می تواند در مدیریت شیلاتی مبتنی بر بازسازی ذخایر و حفظ تنوع ژنتیکی هریک از جمعیت ها مدنظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: فیلوژنی، خلیج فارس، خوریات لاف و سیریک، میگوی موزی (Fenneropenaeus merguiensis)، 16S rRNA)
  • مرضیه مثنوی پور، شهروز کاظمی*، ملیحه لطیفی، مهدی ضیاءالدینی صفحات 37-48
    کنه های میان استیگمای زیرگروه Dermanyssiae عموما شکارگرانی آزادزی هستند که نقش مهمی در زنجیره های غذایی و اکوسیستم های خاکی دارند. به منظور شناسایی فون این کنه ها در شمال غرب استان کرمان، نمونه برداری هایی به صورت تصادفی از خاک زیستگاه های مختلف در سال های 1390 تا 1391 انجام شد که در مجموع 25 گونه متعلق به 21 جنس از 12 خانواده و 6 بالاخانواده شناسایی شدند و از بین آنها، گونه Rhodacarus coronatus (Berlese) برای نخستین بار از ایران گزارش می شود. از میان خانواده های جمع آوری شده، خانواده Macrochelidae از بیشترین فراوانی نسبی (2/30 درصد) برخوردار بود و خانواده های Laelapidae و Melicharidae به ترتیب با فراوانی های 8/28 و 7/15 درصد در رتبه های بعدی قرار داشتند.
    کلیدواژگان: فون، کنه های خاک زی، Rhodacarus coronatus، فراوانی نسبی، ایران
  • اعظم کرمی*، محمد ابراهیم نژاد، مهرداد زمانپور صفحات 49-64
    خانواده Chironomidae (Diptera: Insecta) با داشتن فراوان ترین و متنوع ترین حشرات گسترش جهانی دارد و در اغلب اکوسیستم های آب شیرین از جمله آب های داخلی ایران یافت می شود. با وجود این، پژوهش های معدودی برای شناسایی این گروه در ایران انجام شده و دانش موجود از گوناگونی فون و پراکندگی آنها در کشور بسیار ناچیز است. برای شناخت لاروهای خانواده Chironomidae در رودخانه ماربر، استان اصفهان، نمونه برداری های فصلی از پنج ایستگاه انتخابی در گذر رودخانه با استفاده از توری نمونه برداری Dredge با سه تکرار در هر ایستگاه در سال های 1383 تا 1384 انجام شد. نمونه ها پس از جمع آوری در محل نمونه برداری در فرم آلدئید تثبیت شدند. در آزمایشگاه، ابتدا لاروهای Chironomidae از دیگر نمونه ها و اجزای بستر جداسازی و پس از تهیه لام دایمی با میکروسکوپ های نوری و فاز کنتراست و کلیدهای شناسایی موجود تا سطح جنس شناسایی شد. نتایج بررسی حاضر، وجود 39 جنس از چهار زیرخانواده را در بخش های مختلف این رودخانه نشان داد. این زیرخانواده ها عبارتند از: Chironominae (15 جنس)، Diamesinae (2 جنس)، Orthocladiinae (17 جنس) و Tanypodinae (5 جنس). از این میان، 13 جنس برای نخستین بار از ایران گزارش می شود. در پایان، برای این تاکسون در رودخانه ماربر یک کلید شناسایی تهیه شد.
    کلیدواژگان: اصفهان، رودخانه ماربر، Chironomidae
  • رحیم عبدالهی مصباح، جاماسب نوذری* صفحات 65-72
    افراد نر و ماده در سوسک کلرادو، در طبیعت دوشکلی جنسی بارزی ندارند و از شباهت بالایی برخوردار هستند، به طوری که شناسایی جنس ها با چشم غیر مسلح مشکل است. به منظور مطالعه دوشکلی جنسی سوسک کلرادو، در تابستان 1391، تعداد 90 نمونه از افراد بالغ نر و ماده در قالب سه جمعیت جغرافیایی از مزارع سیب زمینی شهرستان های اردبیل، بهار و همدان با روش مشاهده مستقیم جمع آوری شد و بال های سمت راست جلو و عقب جدا و برای هر بال به ترتیب تعداد 7 و 8 لندمارک مشخص گردید. مختصات هندسی حاصل از لندمارک ها تبدیل به متغیرهای شکلی و اندازه، به عنوان معیارهایی برای مقایسه جنس ها استفاده شد. تخمین شکل بال در جنس نر و ماده به صورت مجزا بررسی شد که نشان دهنده تغییرات در روند تکاملی شکل بال بین جنس ها بود. آزمون چند متغیره بر پایه نتایج رگرسیون متغیرهای شکلی در جنس های نر و ماده مجموع جمعیت ها نشان داد که بال جلو دارای آلومتری و بال عقب فاقد آن است. آزمون تجزیه واریانس چند متغیره دو طرفه به منظور مشاهده اختلاف های شکلی (بر اساس میانگین متغیرهای شکلی) و اندازه انجام شد که نتیجه آزمون نشان دهنده اختلاف شکل در بال جلو بین جنس های نر و ماده بود.
    کلیدواژگان: دوشکلی جنسی، ریخت سنجی هندسی، سوسک کلرادو، Leptinotarsa decemlineata
  • منیژه پاکروان*، آناهیتا جمشیدنژاد اول، اختر توسلی صفحات 73-84
    در پژوهش حاضر، دانه های گرده 13 گونه از گروه Grumosae از جنس Ranunculus با میکروسکوپ نوری و سطح گرده 9 گونه از آنها توسط اسکنینگ میکروسکوپ الکترونی بررسی شد. تمامی گونه های بررسی شده دانه های گرده کروی داشتند و 7 گونه: R. afghanicus، R. asaiaticus، R. aucheri، R. elbursensis، R. elymaticus، R. eriorrhizus و R. leptorrhynchus دارای منفذ (سه، چهار و شش منفذی) و شش گونه: R. cicutarius، R. macropodioides، R. macrorrhynchus، R. millefolius، R. oxyspermus و R. rermei دارای شیار بودند. همچنین، در سطح دانه گرده تزیین به صورت موج دار (undulate)، خارچه دار (micro echinate) و چروک دار (verucate) مشاهده شد. در این گونه ها علاوه بر تیپ های گزارش شده توسط پژوهشگران پیشین تیپ جدیدی از دانه گرده (تیپ Thalictrum flavum) برای این جنس معرفی شد. در نهایت، بر اساس ویژگی های دانه گرده، گونه های مختلف از یکدیگر تشخیص داده شد و برای گونه های این جنس کلید شناسایی تهیه شد.
    کلیدواژگان: دانه گرده، شیار، منفذ، میکروسکوپ الکترونی اسکنینگ، آلاله (Ranunculus)، ایران
  • مرتضی غیورمند، شهریار سعیدی مهرورز* صفحات 85-102
    منطقه قره چه با وسعت تقریبی 9 هزار هکتار در شمال شرق خراسان رضوی و در حدود 45 کیلومتری شمال غرب شهرستان قوچان واقع شده است. محدوده ارتفاعی منطقه بین 1310 تا 2300 متر بالاتر از سطح دریا متغیر است. میانگین بارندگی سالیانه 1/319 میلی متر و متوسط درجه حرارت سالانه 13 درجه سانتیگراد است. به منظور شناسایی و معرفی فلور، شکل زیستی و پراکنش جغرافیایی گیاهان، طی فصول رویشی سال های 1390 و 1391 گیاهان منطقه جمع آوری شدند. در مجموع، 396 گونه از گیاهان آوندی متعلق به 252 جنس و 62 تیره گیاهی شناسایی شد. بزرگترین تیره های گیاهی منطقه از نظر تعداد گونه عبارتند از: Asteraceae (63 گونه)، Fabaceae (32 گونه)، Brassicaceae (28 گونه)، Lamiaceae (25 گونه) و Apiaceae (22 گونه). جنس های Astragalus با 14 گونه، Centaurea، Cousinia و Euphorbia هر یک با 7 گونه، Rosa با 6 گونه و Convolvulus و Silene هر یک با 5 گونه، دارای بیشترین تعداد گونه در منطقه هستند. شکل های عمده زیستی منطقه به ترتیب عبارتند از: همی کریپتوفیت ها (43 درصد)، تروفیت ها (28 درصد)، کامه فیت ها (12 درصد)، ژئوفیت ها (11 درصد) و فانروفیت ها (6 درصد). درصد بالای همی کریپتوفیت ها نشان دهنده اقلیم سرد و کوهستانی منطقه است. از نظر پراکنش جغرافیایی، بیشترین سهم مربوط به عناصر ایرانی-تورانی (55/60 درصد) و پس از آن عناصر چند ناحیه ای (21/12 درصد) است که نشان می دهد منطقه از نظر جغرافیای گیاهی کاملا تحت تاثیر عناصر فلوریستیک منطقه ایران و توران است. در منطقه قره چه گونه های Colchicum soboliferum و Ranunculus caucasicus شناسایی و برای نخستین بار از استان خراسان رضوی گزارش شدند.
    کلیدواژگان: پراکنش جغرافیایی، شکل زیستی، فلور، قره چه، خراسان رضوی
  • سمیه سلیمی* صفحات 103-110
    در مطالعه فلوریستیک روستاهای زرآباد، چراغ آباد و نوگم بکم در زیر حوضه آبخیز سرگان شهرستان چابهار، حضور 78 گونه گیاه متعلق به 66 جنس و 29 تیره گیاه گزارش می شود. تیره های Poaceae با 16 جنس و 19 گونه، Asteraceae با 7 جنس و 8 گونه، Papilionaceae با 5 جنس و 6 گونه، Chenopodiaceae با 5 جنس و 4 گونه به ترتیب بزرگترین تیره های گیاه منطقه را شامل می شود. بزرگ ترین جنس های گیاهی موجود در منطقه عبارتند از: Plantago، Heliotropium و Salsola. از نظر پراکنش جغرافیایی، 42 درصد فلور منطقه مربوط به ناحیه نوبو-سندی، 35 درصد ایرانی-تورانی، 18 درصد نوبو-سندی/ایرانی-تورانی و 5 درصد گونه ها جهان وطن بودند. اشکال زیستی عناصر گیاه منطقه به ترتیب اهمیت شامل تروفیت ها (56 درصد)، کامه فیت ها (15 درصد)، فانروفیت ها (14 درصد)، ژئوفیت ها (12 درصد) و همی کریپتوفیت ها (3 درصد) بودند.
    کلیدواژگان: فلور، پراکنش جغرافیایی، شکل زیستی، چابهار، استان سیستان و بلوچستان
  • مجید شریفی تهرانی* صفحات 111-122
    دقت و صحت نام های علمی در فهرست های فلوریستیک لازمه اعتبار نتایج و کاربرد صحیح آنها در سیستم های نرم افزاری برای رسیدن به سطح بالاتری از دانش فلوریستیک است. بررسی حاضر، نرم افزار متن باز CheckName را معرفی نموده و آن را در اختیار پژوهشگران قرار می دهد. این نرم افزار دارای فهرستی از نام های علمی گیاهان کشور است که از تجمیع، تصحیح و خالص سازی فهرست های فلوریستیک منتشر شده در ایران حاصل شده و برای کمک به تجمیع و تصحیح فهرست های فلوریستیک منتشر نشده موجود در کشور یا ایجاد فهرست های جدید توسط نرم افزار CheckName مورد استفاده قرار می گیرد. در تهیه فهرست های فلوریستیک جدید، نام های علمی از فهرست نام های گیاهان ایران انتخاب می شوند و نرم افزار عمل افزودن آتوریتی و منبع پروتولوگ به نام ها و تهیه فهرست را انجام می دهد. در تصحیح فهرست های فلوریستیک موجود، پس از ورود فهرست به برنامه، چنانچه اشتباه نگارشی در آن وجود داشته باشد، تصحیح می شود و هر سطر از فهرست به اجزای آن تجزیه و صحیح بودن نام های علمی در سطح جنس و گونه بررسی می شود. برای موارد تایید نشده، نام های صحیح احتمالی پیشنهاد می شود. کاربردهای دیگر این نرم افزار شامل برقراری ارتباط آنلاین با پایگاه های IPNI، NCBI، TROPICOS و PubMed و دریافت اطلاعات مرتبط با هر نام اشاره نمود.
    کلیدواژگان: دقت، صحت، فهرست فلوریستیک، پایگاه داده، بررسی نام
  • هجرانه عزیزی، مسعود شیدایی، مریم نوروزی* صفحات 123-136
    جنس Carduus L. یکی از جنس های متعلق به تیره گل آفتابگردان (Asteraceae) است که حدود 90 گونه از آن در دنیا پراکنش دارد؛ اروپا، آسیا و آفریقا سه مرکز اصلی تنوع زیستی آن هستند؛ 8 گونه از این جنس در ایران می روید و یک گونه از این جنس بوم زاد ایران است. پژوهش حاضر با هدف بررسی روابط بین گونه های این جنس در ایران، به ارزیابی 45 صفت کمی و کیفی از بخش های رویشی و زایشی از 37 واحد جمعیتی 8 گونه جنس Carduus در نواحی مختلف ایران انجام شد. برای تعیین میزان قرابت گونه ها از روش تجزیه خوشه ایو رسته بندی بر اساس مولفه های اصلی (PCA) و (PCO) استفاده گردید. تحلیل آماری نشان داد صفاتی همچون: شکل کپه، طول کپه، طول خار انتهایی برگه، عرض برگه گریبان، تعداد ردیف های برگه گریبان، تعداد برگه های گریبان، طول گریبان، عرض گریبان، نسبت طول به عرض گریبان بیشترین نقش را در تنوع درون جنس دارند. بر اساس تحلیل آماری و صفات افتراقی کلید شناسایی برای اعضای این جنس در ایران ارایه شده است.
    کلیدواژگان: Carduus L، _ مورفومتری، تاکسونومی عددی، ایران
|
  • Olyagholi Khalilipour *, Afshin Alizadeh Shabani, Hamid Reza Rezaei, Mohammad Kaboli, Sohrab Ashrafi Pages 1-12
    This study was carried out for genetic diversity of Afghan Pika (Ochotona rufescens) among four different populations in Northern Khorasan Province using D-Loop region of mitochondrial gene. The sixteen specimens were trapped from four different sanctuaries (Ghorkhod، Golol-Sarani، Salouk and Sarigol) and transferred to Laboratory. The intra and inter population genetic factors (haplotype and nucleotide diversity، haplotype differentiation among populations، Fst، Nm، gamma distribution parameter، mismatch distribution، Tajima''D neutrality test and Isolation by distance) were estimated and the results were compared among the populations. Finally، data set with 483 bp was used for each individual. The results showed 25 polymorphic، 457 conserved sites and 10 different haplotypes. The low value of Fst (Fst=0. 21، P<0. 05) among populations based on D-Loop region of mitochondrial gene showed that genetic differentiation among populations were low and gene flow between populations were high. Mantel test (10000 irritations) showed that the relationship between distance and genetic matrix among all individuals (r=0. 172، P=0. 057) and among populations (r=-0. 64، P=0. 159) were not significance and IBD did not occur. Discrete gamma distribution for estimating heterogeneity rate among populations was 200 which indicated low mutation or heterogeneity rate among the four populations. The Rogers-Harpending index for mismatch distribution (0. 08، P>0. 5) and Tajima ''D test (0. 37، P>0. 1) showed no population expansion and relatively stable population sizes.
    Keywords: Genetic structure, Afghan Pika (Ochotona rufescens), Haplotype diversity, Gene flow, Fst, Northern Khorasan
  • Ahmad Mahmoudi, Jamshid Darvish *, Mansour Aliabadian Pages 13-22
    The concept of species might be interpreted in many different ways. This has impressed both the process of introducing new species and the revision of morphological species classification. According to recent studies، about 65 morphological species have been recognized for the tribe of Arvicolini. However، molecular investigations show that some of the morphological species might not be valid and some others should be subdivided into several species. In the present study، 38 morphological species of the Arvicolini tribe inhabiting in the northern hemisphere were investigated using 823 sequences of cytochrome b gene (1140 base pairs). The research of intra-interspecific genetic distances and haplotype network analysis were carried out for dataset. The Bayesian tree demonstrated 64 haplotype networks in our data. Such results might support the validity of some of the studied morphological species and، on the other hand، might discover unknown species and thus، contribute to the integrative species concept.
    Keywords: Arvicolini, Cryptic species, Morpho species, Genetic species, Haplotype
  • Iman Sourinejad *, Fariba Keshavarzi, Saeid Tamadoni Jahromi, Samira Vahidinejad Pages 23-36
    Banana shrimp Fenneropenaeus merguiensis is one of the most important shrimp species in the Persian Gulf compromising about 60% of total shrimp catch in Hormozgan Province. Regarding the importance of banana shrimp in fisheries industry، phylogeny and genetic structure of the population of this in Laft and Sirik estuaries in the Persian Gulf was investigated using mitochondrial 16S rRNA gene sequencing. Results of 16S rRNA gene sequencing of 10 shrimps including 448 aligned base pairs yielded one monomorphic locus، 447 polymorphic loci and seven haplotypes. No insertions and deletions were observed. F- statistic parameter at 95% level of confidence was 0. 14 and was not significant between the two populations (P value= 0. 08). Phylogenetic trees did not show a differentiated geographical structure between the two regions. Mean values of Tajima’s D and Fu’s Fs between the regions were 2. 61 and 10. 33، respectively. Insignificant values of these tests are indicative of no expansion of F. merguiensis population between the two regions. Haplotype and nucleotide diversity of the shrimps were 0. 933 ± 0. 004 and 0. 802 ± 0. 672، respectively for the two regions. The results of this study revealed that F. merguiensis populations of Laft and Sirik estuaries had high levels of genetic diversity but regarding the value of F- statistic parameter and its significance level، the existence of genetically similar populations could not be deducted with high level of confidence. The results of present study could be considered in fisheries management for restocking programs and conservation of genetic diversity of populations.
    Keywords: Phylogeny, Persian Gulf, Laft, Sirik estuaries, Jinga shrimp, Fenneropenaeus merguiensis, 16S rRNA
  • Marzieh Masnavipour, Shahrooz Kazemi *, Malihe Latifi, Mahdi Ziaaddini Pages 37-48
    Mesostigmatic mites of the subcohort Dermanyssiae (Monogynaspida: Gamasina) are mostly free living predators that have important roles in edaphic ecosystems and food-chains. A faunistic survey was carried out on edaphic Dermanyssiae in northwestern area of Kerman Province during 2011–2012. The samples were taken from habitats randomly. A total of 25 species belonging to 21 genera، 12 families and 6 superfamilies were collected and identified from which Rhodacarus coronatus (Berlese) was regarded as the first record of the species from Iran. Among the collected specimens، Macrochelidae had the highest relative frequency (30. 2%) and the families Laelapidae and Melicharidae with 28. 8% and 15. 7% frequencies، respectively، were situated in the next ranks.
    Keywords: Fauna, Soil mites, Rhodacarus coronatus, Relative frequency, Iran
  • Azam Karami *, Mohammad Ebrahimnezhad, Mehrdad Zamanpour Pages 49-64
    Chironomidae (Diptera) which are distributed worldwide، are the most abundant and diverse insects in many freshwater ecosystems، as well as inland waters of Iran. However، very few researches were done for identification of this group in Iran، and there is a poor knowledge of their faunal diversity distribution in this country. To investigate chironomid larvae in Marbor river، Isfahan Province، seasonal samplings were done (2003-2004) in five selected sites along the river course، using Dredge sampler 3 times for every site. After collecting، the samples were preserved in formaldehyde at the site. Samples were sorted out in laboratory and the Chironomidae larvae were identified down to the generic level using the identification keys، and light and phase-contrast microscopes. Results revealed 39 genera from four subfamilies in Marbor River: Chironominae (15 genera)، Diamesinae (2 genera)، Orthocladiinae (17 genera) and Tanypodinae (5 genera). From these، 13 genera were reported for the first time in Iran. An identification key for the taxon in Marbor river was provided.
    Keywords: Isfahan, Marbor River, Chironomidae
  • Rahim Abdolahi Mesbah, Jamasb Nozari * Pages 65-72
    The males and females of Colorado beetles do not reveal clear dimorphism and therefore they have high resemblance so that recognition of the sexes by simple eye is too difficult. In order to study sexual dimorphism in Colorado beetle، three geographical populations were collected from potato fields in Ardabil، Bahar and Hamedan regions by manual method and direct observation in the summer of 2012. Fore and hind wings were separated and 7 and 8 landmarks were orderly selected for the fore and hind wings at the end and angle of veins. Geometric coordinate of landmarks were converted to shape and size variables as comparison factors between the sexes. Wings relative variations were determined separately in male and female and it revealed variations of wing shape in evolutionary process. Multivariate analysis based on the results of regression of shape variables showed fore wing had allometry and hind wing had not allometry. Two way MANOVA analysis was conducted for observation of shape differences (base on average of shape variables) and size differences. The analysis showed that there were significant differences in shape of fore wing between the sexes.
    Keywords: Sexual dimorphism, Geometric morphometric, Colorado beetle, Leptinotarsa decemlineata
  • Maneezheh Pakravan *, Anahita Jamshid Nejad Avval, Akhtar Tavassoli Pages 73-84
    In this research، pollen grains of some species of Grumorsae group of Ranunculus were studied. In doing so، pollen grains of 13 species were studied by light microscope and the surface of nine pollen grains has studied by Scanning Electron Microscope. Among these species، in addition to previous pollen types in the genus Ranunculus، a new type (Thalictrum flavum L.) was reported. Finally، we could distinguish the species based on pollen grains characters and prepare an identification key.
    Keywords: Pollen grain, Colpus, Pore, SEM, Ranunculus, Iran
  • Morteza Ghayormand, Shahryar Saeidi Mehrvarz * Pages 85-102
    The Ghareche region with about 9000 hectares، is located in northeast of Khorasan and 45 km northwest of Quchan. Elevation range varies between 1310 and 2300 m above sea level. Mean annual precipitation and temperature is 319. 1 mm and 13˚C، respectively. In order to identify the flora، life form and chorology، plants of the region were collected during the growing seasons of 2011 and 2012. A total number of 396 vascular plant species belonging to 252 genera and 62 plant families were identified from the region. The largest plant families with highest number of species in the region included: Asteraceae (63 species)، Fabaceae (32 species)، Brassicaceae (28 species)، Lamiaceae (25 species) and Apiaceae (22 species). Astragalus with 14 species، Centaurea، Cousinia and Euphorbia each with 7 species، Rosa with 6 species and Convolvulus and Silene each with 5 species، were the genera with the highest number of species. The main life forms were: Hemicryptophytes with 43%، Therophytes with 28%، Chamaephytes with 12%، Geophytes with 11% and Phanerophytes with 6%. The high percentage of Hemicryptophytes indicated that the region had a cold mountain climate. The largest proportion of the chorological elements belonged to Irano-Turanian floristic region (60. 55%)، followed by Pluriregional elements (12. 21%)، which indicated that the area was strongly influenced by Irano-Turanian floristic elements. Two species، including Colchicum soboliferum and Ranunculus caucasicus، were identified and recorded for the first time in Khorasan Razavi Province.
    Keywords: Chorology, Life form, Flora, Ghareche, Khorasan Razavi Province
  • Somayeh Salimi * Pages 103-110
    This study focused on Zarabad، Cheraghabad and Nogombecom plants of sub-basin watershed city of Chabahar، Iran. The studied flora included 78 species which belonged to 66 genera and 29 families. Poaceae with 16 genera and 19 species، Asteraceae with 7 genera and 8 species، Chenopodiaceae with 5 genera and 4 species، Papilionaceae، with 5 genera and 6 species، constituted the largest plant families respectively. The largest genera of the region were: Salsola، Heliotropium and Plantago، respectively. 42% of the flora belonged to Nobo-Sindian elements، 35%to Irano-Turanian، 18%were bioregional elements and 5% of the species were cosmopolitan. Flora of the studied area، included therophytes (56%)، chamaephytes (15%)، phanerophytes (14%)، geophytes (12%) and hemicryptophytes (3%).
    Keywords: Flora, Geographical distribution, Life form, Chabahar, Sistan, Baluchistan Province
  • Majid Sharifi-Tehrani * Pages 111-122
    Precision and certitude of plant scientific names in floristic inventories are requisites for their validity and applicability in software systems to reach a higher level in floristics knowledge. This paper introduces and makes available an open source software entitled “CheckName”. CheckName software comprises a list of scientific names for plants of Iran، which is obtained via integration and correction of published floristic lists in Iran. The list is held in the checname software and helps to integrate unpublished floristic inventories or for making new floristic lists. In making new floristic lists، scientific names are chosen from a list and the addition of authorities and protologue، or reporting the sorted lists would be performed by the software. In correcting an inventory of plant names، the program will correct the list for typing issues and parses each line of the list into genus and species and checks for correctness of their spelling. If a scientific name is not verified، the correct spelling might be suggested. Other applications of this software includes the online connection to IPNI، TROPICOS، NCBI، PubMed databases to receive relevant information for each name.
    Keywords: Certitude, Precision, Floristic list, Database, CheckName
  • Hejraneh Azizi, Masoud Sheidai, Maryam Norouzi * Pages 123-136
    Carduus L. of the genus Compositae include about 90 species which are distributed mainly in the Europe، Asia and Africa as the three major centers of diversity of Carduus. About 8 species of Carduus are distributed in Iran among which 1 species is endemic. In this study، 45 quantitative and qualitative morphological characters from vegetative and reproductive parts were considered and evaluated in 37 populations of 8 species of Carduus from different localities in Iran. The aim of this study was to evaluate the species relationship in Iran. To evaluate the species relationships، cluster analysis and ordination based on principal component analysis and PCO were implemented. Statistical analysis indicated that characters as Capitulum shape، Capitulum length، phillary bract spine length، phillary bract width، number of rows phillary bract، number of phillary bract، involucre length، involucres width، length to width ratio involucres had the most important role as diagnostic characters in inter-genus variation. Based on statistical results and diagnostic characters، an identification key was provided for Carduus species in Iran.
    Keywords: Carduus L., Morphometry, Numerical taxonomy, Iran