فهرست مطالب

فصلنامه پژوهشگر (مدیریت)
پیاپی 34 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • کامران جمالی فیروزآبادی*، غزاله اکباتانی صفحات 1-20
    امروزه مشتریمحور فعالیت های سازمان ها قرارگرفتهاستو از طرف دیگر کیفیت به عنوانیکمفهومودغدغهمدیریت در رابطهبارضایتمشتریدر نظر گرفته می شود، بنابراین با تمرکز بر هدف مشترک مدیریت دانش مشتری و تکنیک گسترش عملکرد کیفیت، که ارزش نهادن بر مشتری و رسیدن به رضایت مندی وی را در نظر می گیرد، این تحقیق در حوزه صنعت خودرو، با تمرکز بر انواع دانش مشتری در حوزه مدیریت آن به تحلیل، بررسی و ارزیابی روش QFD در بعد رضایت مشتری پرداخته است و در آن از ماتریس های ارزیابی عوامل خارجی (EFEM)، ارزیابی عوامل داخلی(IFEM) و برنامه ریزی استراتژیک کمی (QSPM) استفاده کرده است. در نتیجه بین QFD و هر یک از ماتریس های ذکر شده رابطه معنادار مشاهده شده است. نهایتا از ماتریس QSPM در بعد رضایت مشتری و QSPM در شناسایی و کسب هر یک از انواع دانش مشتری برای هر مرحله از QFDبا توجه به نتایج ماتریس های IFEMو EFEMو مجموع نمره های جذابیت هر نوع دانشمشتری که در این ماتریس حاصل می شود، استفاده شده است. در آخر نتیجه تحقیق به صورت الگوی کاربرد QFD و QSPMدر کسب انواع دانش مشتری در مدیریت دانش مشتری ارائه شده است که با تعیین نوع دانش مشتری در هر مرحله از QFD، یک پایگاه داده مشترک بین دو حوزه مدیرت دانش مشتری و مدیریت کیفیت در سازمان ایجاد و امکان مدیریت صحیح دانش مشتری برای سازمان فراهم شده است که خود سبب کاهش صرف زمان و عدم به کارگیری بیهوده نیروی کارمتخصص شده است..
    کلیدواژگان: روش گسترش عملکرد کیفیت، ماتریس برنامه ریزی استراتژیک کمی، مدیریت دانش مشتری
  • سید احمد شیبت الحمدی، محمد همتی، مهدی اسفندیار صفحات 21-33
    در موضوعات مالی سبد سهام را می توان به معنی یک ترکیب و یا مجموعه ای از سرمایه گذاری ها دانست که بوسیله یک موسسه و یا یک فرد نگهداری می شود. بهینه سازی سبد سهام به منظور حداکثر سازی سود یکی از اصلی ترین دغدغه های سرمایه گذاران در بازارهای مالی است. تشکیل سبد سهام به عنوان یک تصمیم گیری حساس و حیاتی برای شرکتها شناخته شده است. در واقع مساله انتخاب سبد سهام مساله تخصیص سرمایه بین گزینه های مختلف سهام می باشد. به همین دلیل انتخاب یک سبد سهام با نرخ بازدهی بالا و ریسک کنترل شده یکی از موضوعاتی است که مورد توجه بسیاری از محققان قرار گرفته است. روش های فعلی در بهینه سازی سبد سهام از کارائی لازم برخوردار نبوده و لذا برای حل این مشکل الگوریتم های ابتکاری مورد توجه قرار گرفته اند. الگوریتم ژنتیک یکی از الگوریتم های ابتکاری است که می تواند مسائل بهینه سازی سبد سهام را با کارائی بالا انجام دهد. هدف تحقیق حاضر توضیح کامل الگوریتم ژنتیک و استفاده از این الگوریتم در مسائل بهینه سازی سبد سهام می باشد. مساله انتخاب سبدهای سهام آن قدر پیچیده هستند که روش های حل فعلی در برابر آن ناتوان بوده، از این رو استفاده از الگوریتم های ابتکاری برای حل آنها مورد توجه قرار گرفته و توسعه یافته است. در این پژوهش روشی بر مبنای الگوریتم ژنتیک چند هدفه NSGA-II برای تشکیل سبد سهام ارائه می شود. همچنین ما داده های 30 شرکت برتر را از شرکتهای بورس اوراق بهادار تهران به عنوان نمونه آماری انتخاب نموده و اطلاعات سهام آنها را از ابتدای سال 1386 تا پایان سال 1390 مورد استفاده قرار داده ایم. نتایج نشان می دهد که الگوریتم ژنتیک چند هدفه NSAG-II طراحی شده برای انتخاب سبد سهام ابزاری مناسب و کارا برای کمک به سرمایه گذاران در انتخاب سبد سهام می باشد.
    کلیدواژگان: الگوریتم ژنتیک، بورس اوراق بهادار، بهینه سازی، ژنتیک چند هدفه
  • اصغر محمودی، یوسف علی زیاری صفحات 35-48
    توسعه به عنوان موضوع اصلی مورد توجه دولت مردان، سیاست مداران و برنامه ریزان اقتصادی، اجتماعی قرار گرفته و پدیده تفاوت های منطقه ای درفرآیند توسعه ملی، یک زمینه اصلی در سیاست گذاری و برنامه ریزی توسعه به شمار می آید. این امر زمانی مصداق پیدا می کند که پدیده قطبی شدن توسعه در منطقه یا مناطق توسعه یافته ادامه می یابد و به ایجاد شکاف درآمد سرانه میان آنها و سایر مناطق کشور منجر می گردد. این امر (تفاوت های منطقه ای) در شهرستان های استان آذربایجان غربی باعث گردیده تا توسعه یافتگی و توسعه نیافتگی بین شهرستان های این محدوده با استفاده از آمارهای رسمی و مدل آماری تاکسونومی عددی مورد ارزیابی قرار گیرد و نتیجه پژوهش نشان داده که نزدیکی به مرزهای بین المللی تاثیری بر میزان توسعه یافتگی آنها نداشته است بلکه تفاوت های قومی و زبانی عامل تعیین کننده سطح توسعه یافتگی در این شهرستان ها می باشد.
    کلیدواژگان: فضای توسعه صنعتی، مناطق مرزی، تاکسونومی عددی، شاخص های توسعه صنعتی
  • عباسعلی کدیور صفحات 49-58
    تاثیر ادراک مصرف کنندگان از کشور مبدا برند به عنوان یک ابزار قوی جهت شناخت نیاز مشتری، افزایش رضایت او و در نهایت افزایش سودآوری سازمان کاربرد فراوانی دارد. روش های پرسشنامه ای با طراحی و جمع آوری آن از طیف وسیعی از مشتریان، مدیران و خبرگان محصولات شوینده با پالایش و تحلیل داده ها نتایج مناسبی را جهت تصمیم گیری در مورد اتخاذ استراتژی های مدیریت مشتریان فراهم می آورد. ابزار اندازه گیری این تحقیق، پرسشنامه محقق ساخته شامل 20سوالبسته در چهار بخش می باشد، که پایایی هر یک از فرضیه های کیفیت ادراک شده، آگاهی از برند، وفاداری به برند و تداعی برند با استفاده از آلفای کرونباخ بترتیب 957/ 0، 924/ 0 934/ 0و 922 /0 می باشد. روایی تحقیق از طریق روایی محتوا مورد بررسی قرار گرفت و مورد تایید واقع شد پرسشنامه طراحی شده براساس طیف 5 گزینه ای لیکرت بود. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات جمع آوری شده از آماره های مورد نظر در داخل و خارج از کشور از روش مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار های SPSS و Liser استفاده گردید. نتایج تحقیق حاکی از آن است که خبرگان بر سر اهمیت هر 4 فرضیه توافق داشتند و میانگین اهمیت هر چهار فرضیه متوسط رو به بالا را نشان دادند.
    کلیدواژگان: برند، ادراک مصرف کننده، وفاداری به برند، تداعی برند
  • مهرداد متانی، مهشید حسن پور صفحات 59-72
    یکی از ویژگی های نظام های سیاسی مردم سالار، توانایی پاسخگویی آنها در قبال عملکرد خود است. رسانه ها به عنوان یکی از اجزای قدرتمند جامعه مدنی و تاثیرگذار بر افکار عمومی نقش بسیار مهمی در واداشتن حکومت به پاسخگویی بر عهده دارند. به همین منظور هدف اصلی این پژوهش برررسی تاثیر رسانه ها بر ارتقای سطح پاسخگویی سازمان های دولتی است. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه دانشجویان پسر کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد قائم شهر بوده که با استفاده از جدول کرجسی و مورگان به تعداد 320 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب گردیدند. روش تحقیق به لحاظ هدف کاربردی است و از نظر ماهیت و روش توصیفی از نوع پیمایشی است. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته است، به منظور روایی ابزار سنجش سوالات متناسبی برای هر یک از متغیرهای تحقیق از منابع معتبر استخراج که روائی آن مورد تایید صاحب نظران قرار گرفت. و پایایی پرسش نامه با روش آلفای کرونباخ 89% به دست آمد، و برای آزمون فرضیه ها با توجه به نرمال بودن داده ها از روش های آماری پارامتریک استفاده گردید. و بر اساس یافته های پژوهش رسانه ها می توانند از طریق هدایت و آموزش افکار عمومی، تجمیع خواسته ها و نظارت وآگاهی بخشی در واداشتن سازمان های دولتی به پاسخگوبودن در قبال عملکرد خود به مردم موثر واقع شوند. همچنین یافته ها نشان داد چنانچه نظام رسانه ای آزاد و مستقل حاکم باشد رسانه ها بهتر می توانند به وظائف خود عمل کنند. نتیجه دیگری که از این پژوهش حاصل شده این است که از بین رسانه ها، اثربخشی تلویزیون در ملزم نمودن بخش دولتی به پاسخگوئی در قبال عملکرد خود به مراتب موثر تر از سایر رسانه هاست.
    کلیدواژگان: پاسخگوئی عمومی، رسانه های جمعی، سازمان های دولتی، مدیریت دولتی
  • علی معمار*، حمیده رشادت جو صفحات 73-82
    درون مایه این مقاله شناسایی عوامل تعیین کننده مدیریت ریسک و سنجش تاثیر آن بر مدیریت استراتژیک در شرکت سهامی پتروشیمی تندگویان شهر ماهشهر در سال 93- 1392 است. روش تحقیق مورد استفاده توصیفی - پیمایشی است. جامعه آماری شامل 200 نفر از کارکنانشرکت مورد مطالعه می باشد. برای تست فرضیات این تحقیق از پرسشنامه ای محقق ساخته مشتمل بر 45 سوال استفاده گردید. به منظور تجزیه و تحلیل یافته ها از آزمون های کولموگروف – اسمیرنوف،رتبه بندی فریدمن، برازش نکویی خی دو، تی تک گروهی استفاده شده است. نتایج یافته ها از دیدگاه کارکنان شرکت مورد مطالعه نشان داد: مدیریت ریسک تاحدود زیادی می تواند بر مدیریت استراتژیک(انتقال ریسک، اجتناب از ریسک، کاهش ریسک، پذیریش ریسک) موثر باشد. و از نظر محتوا، فعالیت و پیامدها تاحدود زیادی می تواند بر مدیریت استراتژیک موثر باشد. همچنین طبق رتبه بندی آزمون فریدمن بین میانگین رتبه های تاثیر عوامل تعیین کننده مدیریت ریسک(محتوا، فعالیت، شرایط، پیامدها) بر مدیریت استراتژیک تفاوت معناداری وجود دارد. که میزان تاثیر مدیریت ریسک از نظر محتوا بر مدیریت استراتژیک با میانگین رتبه(88/ 2) بالاترین و دسترسی آنان و تاثیر مدیریت ریسک از نظر شرایط بر مدیریت استراتژیک با میانگین رتبه(17/ 2) ضعیف ترین تاثیر را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: مدیریت ریسک، مدیریت استراتژیک، محتوا، فعالیت، شرایط، پیامدها
  • محمد موسی خانی*، محمدحسن کارگر صفحات 83-100
    اطلاعات و فناوری که از آن پشتیبانی می کند در بسیاری از سازمان ها از ارزشمندترین دارایی های سازمان محسوب می شوند. به علت وابستگی ضروری سازمان ها به فناوری اطلاعات، پیاده سازی حاکمیت فناوری اطلاعات اثربخش برای آن ها به عنوان یک ضرورت مطرح می شود. حوزه های حاکمیت فناوری اطلاعات موثر بر کسب و کار شامل هم سویی استراتژیک، مدیریت ریسک، مدیریت عملکرد، مدیریت منابع و ارایه ارزش هستند. به منظور عملکرد موفق در این حوزه های مرتبط با کسب و کار، ترکیبی از ساز و کارهای ساختاری، فرآیندی و رابطه ای، مورد نیاز است و در عین حال، سازمان های مختلف ممکن است به ترکیبی متفاوت از این ساز و کارها نیاز داشته باشند. هدف از اجرای این پژوهش اولویت بندی ساز و کارهای حاکمیت فناوری اطلاعات بر مبنای حوزه های تمرکز حاکمیت فناوری اطلاعات به منظور انتخاب اثربخش ترین ساز و کارها برای استقرار حاکمیت فناوری اطلاعات اثربخش است. سوال اصلی پژوهش این است که به منظور استقرار اثربخش حاکمیت فناوری اطلاعات در شرکت سایپا، کدام یک از ساز و کارهای حاکمیت فناوری اطلاعات دارای اهمیت بیشترین است؟ به منظور پاسخ به سوال پژوهش، با استفاده از نظر خبرگان شرکت سایپا در حوزه فناوری اطلاعات و استفاده از روش های تصمیم گیری چند معیاره، ابتدا وزن حوزه های تمرکز حاکمیت فناوری اطلاعات به عنوان معیار به دست آمد و سپس اولویت بندی ساز و کارها با استفاده از حوزه های تمرکز با استفاده از روش TOPSIS انجام شد. نتایج پژوهش نشان می دهند که در ساز و کارهای ساختاری، کمیته ها و کارکرد حاکمیت فناوری اطلاعات و در ساز و کارهای فرآیندی، فرآیند اصلی حاکمیت فناوری اطلاعات و ارزیابی عملکرد بیشترین اهمیت را دارا هستند. در بخش ساز و کارهای رابطه ای نیز در عین پایین بودن اهمیت این نوع ساز و کارها، مدیریت حساب، دانش و رهبری از اهمیت بیشتری برخوردار هستند.
    کلیدواژگان: حاکمیت فناوری اطلاعات، فناوری اطلاعات، ساز و کارهای حاکمیت فناوری اطلاعات، تصمیم گیری چند معیاره، TOPSIS
  • سیدعلی نبوی چاشمی*، جابر قاسمی چالی صفحات 101-118
    حوزه های فعالیت ابزارها و فرایندهای نوین مالی مواردی چون نوآوری در مهندسی ابزارهای مالی و مدیریت ریسک را در بر می گیرد. ابزارهای مشتقه و به طور خاص؛ قرارداد اختیار معامله سهام نیز بخشی از این نوآوری ها است. از بین روش های کمی برای محاسبه ارزش مشتقات و پارامترهای حساسیت ریسک اختیار معامله، مدل دوجمله ای به وفور مورد استفاده قرار می گیرد. در این پژوهش قیمت اختیار خرید و اختیار فروش و پارامترهای پنج گانه دلتا (Delta)، گاما (Gamma)، وگا (Vega)، تتا (Theta) و رو (Rho) برای 37 شرکت فعال سه ماهه سوم سال 1391 توسط مدل دوجمله ای محاسبه شده است. ابتدا بر اساس قیمت های پایانی سه ماه چهارم سال 1391، نوسان پذیری سهام به صورت انحراف معیار بازده کسب شده توسط سهام هر یک از شرکت ها برآورد شده و قرارداد اختیار معامله با سررسید 6 ماهه (انقضاء در پایان شهریور 1392) بر روی سهام این شرکت ها صادر گردیده است. با تحلیل خروجی های مدل و بررسی مسیر حرکت و تغییرات قیمت سهام و قیمت اختیار به کمک مدل دوجمله ای و نیز سنجش حساسیت قیمت اختیار به تغییرات (تغییر در قیمت سهام، دلتا، نوسان، زمان باقی مانده تا سررسید و نرخ بهره) توسط پارامترها، چگونگی مدیریت ریسک مواضع معاملاتی اتخاذ شده از سوی سرمایه گذاران بیان شده است.
    کلیدواژگان: اختیار خرید، اختیار فروش، مدل دوجمله ای، پارامترهای حساسیت ریسک (یونانی ها)
|
  • K. Jamali Firouzabadi*, G. Ekbatani Pages 1-20
    Customer is the axis of organization's activities and the mission of all modern organizations is based on the customer. Quality as a concern and concept of management is defined in relation to customer satisfaction. Regarding the common purpose of customer knowledge management and quality function development technique, this research is to evaluate automobile industry emphasizing the types of customer knowledges to analyze and investigate QFD method in customer satisfaction using Matrices to assess external factors (EFEM) to evaluate internal factors (IFEM). Quantitative Strategic planning (QSPM) has lead to create a significant relation between QFD and each of the following matrices and eventually QSPM. Finally, according to the results acquired EFEM، IFEM and total attractiveness of each customer will use the result of QSPM. This matrix is to identify and acquire any type of customer knowledge used in each stage of QFD that is the result of applying Quality Function Deployment (QFD) and Quantitative Strategic Planning Matrix (QSPM) to determine customers knowledge explained in Knowledge Management. Determining the type of customer knowledge management in each stage of QFD is also provided that is the ability to manage customer knowledge in organization. A database is created between the respective units reducing the time and labor experts. This study is conducted in two parts including theoretical and field. Theoretical part is based on library studies and in the field through non-structured interviews.
    Keywords: Quality function development method, Quantitative strategic planning matrix, Management of customer knowledge
  • S.A. Sheybatolhamdi, M. Hemati, M. Esfandiar Pages 21-33
    In financial matters, portfolio can be interpreted as a combination or a series of investments hold by an institution or a person. Portfolio optimization is one of the most important concerns of investors for maximizing the portfolio in financial markets. The formation of portfolio is a vital and critical decision for the companies. In fact, the selection of portfolio is to specify the capital between different shares. So, selecting a portfolio by high returns rate and controlled risk is a matter noted by many researchers. The present ways of optimization the portfolio have not sufficient adequacy. Therefore, so many innovative algorithms are considered and used. Genetic algorithm can solve many optimization problems of portfolio efficiently. The aim of this research is to completely explain genetic algorithm when using it to optimize portfolio matters. The researcher tries to develop an approach based on a multi-objective algorithm known as NSGA-II to form a portfolio. 30 superior companies listed in Tehran stock Exchange are selected as the population and their data are used during 2007-2011. The results indicate that genetic algorithm designed is an efficient and appropriate means to help the investors to select a portfolio
    Keywords: Genetic Algorithm, Stock Exchange, Optimization, multi, objective genetic algorithm
  • Pages 35-48
    Development as a main concern of the governors, politicians, socio-economic planners has attracted so many attentions and regional differences in the process of national development are a main field of policy-making and planning. It is true that when the polarization of development is continued and caused to make a gap between their per capita income and other areas. Regional differences between the cities in West Azerbaijan Province have caused to evaluate development and underdevelopment of this area by using formal statistics and statistical model of numerical taxonomy. The results represent that closeness to international borders has no effect on the development, but linguistic and ethnic differences are a determinant factor in the level of development in these cities.
    Keywords: Atmosphere of Industrial Development, Border regions, Numerical taxonomy, Industrial Development Index
  • A. Kadivar Pages 49-58
    The effect of consumer's perception of the country originating a brand is powerful tool used to understand the customer needs, increase the satisfaction and ultimately the profitability of the organization. Questionnaire methods designed to gather so many customers, managers and the experts in washing products provide appropriate results by refining and analyzing the data to make decision about management strategies of the customers. The measurement tool of this research is a questionnaire made by the researcher consisted of 20 questions based on Likert 5-item spectrum in four sections in which, by using Cronbach's alpha, the reliability of the hypotheses perceived quality, brand, knowledge of the brand, brand loyalty and brand associations are 0.957, 0.924, 0.934 and 0.922 respectively. The research validity is examined and confirmed through content validity. To analyze the data collected through the statistics inside and outside of the country, structural equation modeling and the software SPSS and Liser are used. The findings represent that the experts agree on the importance of the hypotheses. The mean of the importance of each hypothesis is moderate to high.
    Keywords: Brand, consumer, Brand Loyalty, Brand Associations
  • M. Matani, M. Hassanpour Pages 59-72
    One of the features of democratic political systems is its accountability to respond their own responsibility. The media as a powerful element of civilization affecting public thoughts plays an important role in government responsiveness. To achieve this goal, the present study tries to investigate the effect of media on the improvement of the accountability of the government agencies. The statistical society of this research includes all male students of Ghaemshahr Azad University. 320 students are selected through sampling method by using Kerjesy and Morgan table. Applied research method is used in this survey. A questionnaire is used to collect the data required. In order to validate the instrument, appropriate questions related to each variable are extracted through valid sources and finally approved by authorities. To calculate the reliability of the questionnaire, Cronbach’s alpha is calculated to be 89. Since, the distribution of the data is normal, parametric statistical tests are used to testify the hypotheses. The findings represent that the media can be effective in making public organizations responsive by leading and training the public, unifying demands and monitoring and broadcasting. However, the results reveal that if the media are free and independent, the responsibility can be done better. Finally, it is concluded that in comparison to other media, TV is much more powerful than other medium.
    Keywords: Public Accountability, media, Public Organizations, Public Administration
  • A. Memar*, H. Reshadatjoo Pages 73-82
    This paper is to identify the determinants of risk management and measure its impact on strategic management in Tondgooyan Petrochemical Company during 2013-2014 in Mahshahr city. The research method used is a descriptive-survey one. The population contains 200 employees. To test the hypotheses, the researcher uses a questionnaire consisted of 45 questions. The results are tested by Kolmogorov-Smirnov test, Friedman rank, Hearts of Fit chi-square, T singleton group. The findings represent that, from the perspective of company employees, risk management can largely affect strategic management including risk transfer, risk avoidance, risk reduction, risk acceptance. In terms of content, activities and outcomes, it is widely effective on strategic management. Also, according to Friedman rank test, between the mean scores of the effectiveness determinants of risk management including content, activities, circumstances, consequences, there are significant differences on strategic management. The effectiveness of risk management, strategic management, by an average content of ratings (88/2) top and their access and impact in terms of risk management, strategic management, by an average rating (17/2) the weakest effect is represented.
    Keywords: Risk management, Strategic Management, Content, Activities, Circumstances, Consequences
  • M. Mosakhani*, M. H. Kargar Pages 83-100
    Information accompanied with the technology supporting it is valuable asset in many organizations. As organizations are highly depended on IT, implementing IT effective governance is necessary for them. IT governance areas affecting business are strategic alignment, risk management, performance management, resource management and providing value. Successful performances need a mix of structures, processes and relational mechanisms. At the same time, organizations may need to have different combinations of these mechanisms. The purpose of this research is to prioritize IT governance mechanisms based on focus areas in to choose the most effective one for the implementation of IT governance. The main question of this study is that, for establishing effective IT governance in Saipa, which mechanism of IT governance is more important? In order to answer the question, by using company's experts in the field of information technology and multi-criteria decision-making methods, the weight of IT governance focus areas are determined and then the prioritization of IT governance mechanisms is done by the use TOPSIS method. The results represent that in structures mechanisms, functions of IT governance and committees are of the highest importance. Also, in process mechanisms, the main processes of IT governance and performance evaluation have the highest value. Although relational mechanisms have lower priority, account management, knowledge management and leadership are more significant.
    Keywords: IT, IT Governance, IT Governance Mechanisms, Multi, criteria Decision, making, TOPSIS
  • S. A. Nabavi Chashmi*, J. Ghasemi Chali Pages 101-118
    Different areas of modern financial tools and processes activities contain the matters like innovations in financial tools engineering and risk management. Derivatives and especially stock exchange option is part of this innovation. Among all numerical procedures in calculating the value of derivatives and the risk sensitivity parameters of option, binomial models are widely used. In this study, call and put option prices and the parameters include Delta, Gamma, Vega, Theta and Rho are calculated for 37 active companies in autumn 2012 by binomial model. At first, based on the final prices in winter 2012, volatility of stock estimated as the standard deviation of the return provided by the stock of each companies and option contract is written on stock of the companies with a maturity of 6 months (expired in 22 september 2013). By analyzing the model outputs and surveying the movement and changes in stock price and option price by binomial model and also measuring option price sensitivity to the changes (changes in stock prices, delta, volatility, expiration time and interest rate) the risk management of trading positions taken by investors will be expressed.
    Keywords: Call Option, Put Option, Binomial Model, Risk Sensitivity Parameters