فهرست مطالب

فصلنامه لسان مبین (پژوهش ادب عرب)
پیاپی 17 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/10/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رضا افخمی عقدا*، وصال میمندی، محسن زمانی صفحات 1-31
    یکی از بارزترین موضوعات و مضامین شعر آیینی شیعه، رخداد عاشورا و حوادث و پیامدهای آن است که این حادثه از آغاز وقوع دست مایه شعرا، بویژه شاعران شیعی گردید. سید مرتضی به عنوان عالمی شاعر از جمله اندیشمندان عصر عباسی است که در شعر خود، جنبه های مختلف این رخداد سرنوشت ساز را به تصویر کشیده است. این پژوهش سعی کرده است با بررسی نمونه هایی از اشعار عاشورایی سید مرتضی، علاوه بر بیان جنبه های ادبی و بلاغی این اشعار آنها را از نظر محتوا و مضمون تحلیل کند. تامل در سروده های این ادیب فقیه بیان کننده آن است که وی واقعه عاشورا را فقط از جنبه عاطفی و برای برانگیختن احساسات مخاطب محور اشعار خود قرار نداده است؛ بلکه علاوه بر ذکر بعد عاطفی به بیان مسائلی همچون مقام اهل بیت، جایگاه حادثه عاشورا در تاریخ بویژه تاریخ اسلام، عوامل وقوع این واقعه، مظلومیت اهل بیت، و اثبات حقانیت امام حسین(ع) و اهل بیت پرداخته است.
    کلیدواژگان: شریف مرتضی، اهل بیت، عاشورا، شعر آیینی شیعه
  • مهین حاجیزاده*، رعنا نصیرپور صفحات 32-61
    امین ریحانی یکی از بزرگ ترین نویسندگان ادبیات مهجر به شمار می رود که با بنیان نهادن شعر منثور به پدر شعر منثور عربی معروف گردید. او بیشترین اثرگذاری را در تجدد شعر معاصر عرب داشته است. با ورود شعر سپید به حیطه ادب، فصلی نو در تاریخ ادب گشوده شد که بعدها ادیبانی برجسته چون جبران خلیل جبران به تاسی از وی این راه را ادامه دادند. ریحانی مصلحی سیاسی-اجتماعی و جهانگردی بزرگ بود که با فریادها و نداهای آزادی، اتحاد و... توانست گام هایی بلند برای بیداری شرق عربی بردارد. در این مسیر، وی با درنگ و تامل در عوامل کامیابی و دلایل ناکامی مردم مشرق زمین سعی کرد تا با افکار و روش های دقیق و منظم آن ها را بازشناسی کند. اندیشه و تفکر جهانی و توجه به مضامین انسانی چون بنای جامعه جهانی و آرمانی، آزادی، اتحاد شرق و غرب، مساوات به عنوان عامل رسیدن به کامیابی و مبارزه با جهل و تعصبات دینی، تقالید و خرافات، استعمار و ظلم، جنگ و فقر به عنوان عوامل ناکامی مردم از او چهره ای ادیب و اندیشمند، توانا و متعهد به نمایش گذارده است. در این پژوهش سعی شده است تا گام های رسیدن به کامیابی و عوامل موثر در ناکامی از دیدگاه ریحانی در حیطه سیاست و اجتماع به روش توصیفی – تحلیلی بررسی شود. از نتایج تحقیق برمی آید که ریحانی در این راه نام خود را علاوه بر نویسنده و جهانگرد مشهور با عنوان مصلح جهانی نیز در لیست نام آوران جهان ثبت کرده و با کشف و شناخت راه های کامیابی و ناکامی مردم مشرق زمین و اطلاع رسانی عمومی در بین مردم سعی بر اصلاح آنها نموده است.
    کلیدواژگان: امین ریحانی، ادبیات مهجر، کامیابی، ناکامی
  • مسلم خزلی*، حسن گودرزی صفحات 62-89
    نقد ادبی گونه های مختلفی دارد و نقد روان شناسی یکی از شیوه های آن است که در قرن بیستم با ظهور روان شناسان معروفی چون فروید و شاگردانش، رنگ و شکل خاصی به خود گرفت. در این شیوه، منتقد بر اساس اصول روان شناسی به تحلیل آثار ادبی و کاوش در اعماق روان و شخصیت خالق اثر ادبی می پردازد و نقش آن را در شکل گیری اثر ادبی بیان می کند. پژوهش حاضر با شیوه توصیفی-تحلیلی برآن است تا بر اساس مبانی نقد روان شناسی و نظریه های شخصیت به بررسی و نقد اشعار دو تن از شاعران عصر جاهلی عمرو بن کلثوم و عنتره بن شداد بپردازد و نقش شخصیت آنها را در فرآیند ساخت و شکل گیری شعرشان بیان کند. در این پژوهش، به این نتیجه می رسیم که عمرو بن کلثوم در تیپ شخصیتی برتری طلب انتقام جو قرار می گیرد؛ زیرا پیوسته برای کسب قدرت مدام خود را در کشمکش و جدال قرار می دهد. او به علت افراط در توصیف صحنه های خونین و هولناک در تیپ شخصیتی مرده گرا قرار می گیرد. همچنین عنتره شخصیتی پویا، مستقل و سالمی که پیوسته و بدون ناامیدی برای دستیابی به هدفش تلاش می کند و نقاب ها را از چهر هاش برمی دارد و خود واقعیش را با همه ضعف ها و قوت ها نشان می دهد. او افزون بر حالت های خشن و مردانه (آنیموس) رفتارهای احساساتی و زنانه (آنیما) نیز از خود بروز می دهد. باید خاطر نشان کرد که محیط طبیعی، اجتماعی و فرهنگی در شخصیت آن ها تاثیر بسزایی داشته است.
    کلیدواژگان: نقد روان شناسی، روان شناسی شخصیت، شعر جاهلی، عمرو بن کلثوم، عنتره بن شداد
  • صلاح الدین ادیب*، زهرا افضلی، میترا خدادیان صفحات 90-109
    روایت شناسی علمی جدید است که کارکرد اصلی آن بررسی عناصر ساختاری در روایت و چگونگی ترکیب این عناصر است. این علم در سده های اخیر محور اندیشه بسیاری از نظریه پردازان قرار گرفت و زمینه را برای تکامل روایت شناسی مهیا ساخت. ژرار ژنت نظریه پرداز فرانسوی از جمله روایت شناسان ساختارگرایی است که گامی بلند در راه اعتلای این علم برداشت. او در نظریه اش جهت تحلیل متن روایی سه عامل زمان دستوری، وجه یا حال و هوا و لحن را کانون توجه خود قرار داده است. در این پژوهش یکی از برجسته ترین رمان های علاءالاسوانی به نام «عمارت یعقوبیان» براساس این نظریه مورد تحلیل واقع شده است. نتایج حاصل نشان می دهد، رمان فاقد نظم خطی حوادث است و از طریق حضور اندک راوی و ارائه حداکثری اطلاعات بر خواننده تاثیر گذاشته و درسراسر روایت نویسنده/راوی مسیر روایت را به پیش می راند.
    کلیدواژگان: روایت شناسی، ژرار ژنت، علاء الاسوانی، عمارت یعقوبیان
  • اعظم کریمی*، نرگس انصاری صفحات 110-133
    فراگیری زبان عربی در مقام زبان دین و فرهنگ به عنوان یکی از غنی ترین و پرکاربردترین زبان های دنیا، در جامعه ما با چالش های بسیاری دست و پنجه نرم می کند. این در حالی است که زبان انگلیسی به طور روزافزونی در بین لایه لایه های روان، اندیشه و ارتباطات اجتماعی نفوذ می کند و با بهره گیری از تمامی قوا و ابزارهای روانی، فرهنگی، اجتماعی، آموزشی، رسانه ای و غیره خواسته یا نا خواسته در جهت تخریب سایر زبان ها و فرهنگ ها به پیش می تازد. مقاله حاضر به روش توصیفی-تحلیلی، علل محرومیت زبان عربی در مدارس و دانشگاه های ایران را از زوایای مختلف زبانشناختی و آموزشی به شکل تطبیقی ارزیابی کرده و وضعیت کنونی این زبان را با توجه به اعتبار زبان انگلیسی در مقام زبان بین المللی مقایسه کرده است. بررسی نحو زبان های عربی و انگلیسی در مقابل زبان فارسی با استناد به شیوه های زبانشناسی مقابله ای و نظریه میانه رو آلر و ضیاء حسینی نشان می دهد ساختار نحوی زبان عربی که یکی از زبان های سامی است، بسیار متفاوت از زبان های هند و اروپایی از قبیل انگلیسی و فارسی است، در نتیجه برای زبان آموزان دشواری های بسیاری ایجاد می کند. همچنین، بررسی مولفه های برنامه ریزی آموزشی، زبان آموز، کتب و وسایل آموزشی، معلم، و روش های تدریس نشان می دهد که متاسفانه برنامه ریزی ها و آموزش زبان عربی در مدارس و دانشگاه های ایران به دور از تحولات عظیمی که در آموزش زبان های خارجی در سراسر دنیا صورت گرفته اند، اعمال می شوند.
    کلیدواژگان: زبان عربی، زبان انگلیسی، زبانشناسی، چالش های آموزش زبان عربی
  • یحیی معروف*، محمد فراقی شاد صفحات 134-169
    مقاله حاضر به بررسی تطبیقی دیدگاه محمد تقی بهار شاعر، ادیب و محقق ایرانی و ناصیف یازجی شاعر لبنانی در مورد دنیا می پردازد. این دو شخصیت از دو زبان و فرهنگ متفاوت برخاسته، و از مضامین اخلاقی و حکمی در دیوانشان به وفور استفاده کرده اند تا آنجا که ناصیف یازجی به عنوان شاعر حکمت شناخته شده است. ملک الشعرای بهار هم در دیوان خود، قطعات، مثنوی ها، حکمت های فراوانی را به کار برده است. بین این دو شاعر بزرگ زبان و ادبیات فارسی و عربی قرابت و مشابهت های فکری، روحی، فلسفی و...وجود دارد. این تحقیق به روش تحلیلی – توصیفی با استقرا و استخراج شواهد و تحلیل آن ها و براساس مکتب آمریکایی ادبیات تطبیقی انجام شده است.
    کلیدواژگان: ملک الشعرای بهار، ناصیف یازجی، دنیا، ادبیات تطبیقی
  • محمود میرزایی الحسینی*، کبری خسروی، صبا نجم صفحات 170-193
    یکی از مهم ترین موضوعاتی که ذهن انسان ها بویژه اندیشمندان و از جمله شاعران را به خود مشغول کرده مساله «مرگ» است. در ادبیات عرب نیز شاعران قبل و بعد از اسلام دل مشغولی های فراوانی نسبت به مرگ داشتند که از بزرگترین رویداد زندگی بشری است. در این میان لبید بن ربیعه شاعر عرب دوره جاهلی از جمله شاعرانی است که فراوان از مرگ سخن به میان آورده است؛ لذا با بررسی دقیق دیوان شعر او می توان گفت که «حوزه معنایی مرگ» یکی از حوزه های برجسته در شعر این شاعر مرگ اندیش است. در این مقاله تلاش شده است تا تمامی واژگان دال بر مرگ چون «الموت، المنیه، الحتف و الحمام» و... بر اساس فرهنگ لغت های معتبر چون «لسان العرب و معجم مقاییس اللغه» و... مورد بررسی قرار گیرد و دلالت های بافت مدارانه آن ها در دیوان شاعر واکاوی می گردد. در این مقاله درباره موضوع «نشان داری واژه ها» در حوزه معنایی مرگ بحث شد؛ چرا که طرح این مبحث به خوبی بیانگر توانمندی شاعر در واژه گزینی مناسب است.
    کلیدواژگان: لبید بن ربیعه، شعر جاهلی، حوزه معنایی، مرگ، نشانداری و بی نشانی واژگان
|
  • Reza Afkhami Aghda*, Vesal Meymandi, Mohsen Zamani Pages 1-31
    The Ashoora and its corollaries, as soon as the event occurred, turned into dominant motifs in the Shiite ritual poetry. Sharif Morteza, one of the Abbasid Shiite thinkers and poets, has portrayed the different aspects of this crucial event in his poetry. Employing a descriptive-analytic method and selecting a number of his poems on the Ashoora, this study attempts to analyze the content and motifs of Seyed Morteza's poems as well as elaborate on their rhetorical and literary aspects. A close investigation of Seyed Morteza’s poetry indicates that his Ashoora poems not only convey the ethos of the Ashoora and evoke the audience’s emotions, but also underline Shiite principles such as the leadership-status of the Holy Prophet’s Family (Ahl al-Bayt), the position of the Ashoora in history, particularly the history of Islam, the causes of the catastrophe, the oppressed rights of Ahl al-Bayt, and the true legacy of Imam Hossein and Ahl al-Bayt’s religious leadership (Imamah).
    Keywords: Sharif Morteza, Ahl al Bayt, the Ashoora, Shiite Ritual Poetry
  • Mahin Hajizadeh*, Rana Nasirpour Pages 32-61
    Amin Reihani is one of the greatest writers of Mahjar literature, well-known as the Father of Arab prose poetry. He had the greatest impact on the modernization of Arab poetry. With the advent of blank verse and opening of a new chapter in literary history, prominent literati like Gibran Khalil Gibran followed him and made the Arab literature more productive with their beautiful works. Reihani, a political and social reformer and also a great tourist, took giant strides toward awakening the Arab East by shouting and calling for freedom, unity, etc. In this path, he has mused on reasons for the success and failure of the people of Orient, trying to recognize them with precise and regular methods of investigation. His global mindset and his concerns for human motifs such as founding an international and ideal community, freedom, unification of East and West, and equality as assets for success and overcoming ignorance and religious prejudices, imitations and superstitions, colonialism and oppression, war and poverty as a factors of people’s failure have distinguished Reihani as a capable and committed literati and thinker. This research employs an analytic-descriptive approach to examine the procedures of achieving success and the factors of failure in political and social domains from Reihani’s perspective. The results demonstrate that besides being a well-known writer and traveler, Reihani has registered his name as a global peace-maker among other great names in world records. He has tried to improve the Orient by discovering and appreciating the routes of success and failure among the people of the Orient, publicizing his achievements for their knowledge and reform.
    Keywords: Amin Reihani, Mahjar Literature, Success, Failure
  • Moslem ¬Khezeli*, Hassan ¬Goodarzi ¬Lemraski Pages 62-89
    Literary criticism falls into diverse categories including psychological criticism which came into being in the twentieth century with the emergence of famous psychologists like Freud and his disciples. In psychological approach, the critic employs psychological principles to analyze literary works and explore the creator of a literary work’s psyche and personality, expressing their role in the formation of the literary work and studying the relationship between the writer’s psyche and literature. This study is intended to review and criticize the poetry of two Jaheli poets based on psychological principles and theories of personality as well as analyze the content of the work and assess the influence of their moods, emotions, and personalities in the process of composing poetry. The research will conclude that Amr bin Kulthum can be categorized as the perfectionist/avenger type, because he continuously seeks power and to achieving that constantly puts himself in conflict with others. He can additionally be dubbed dead-oriented due to his excessive interest in describing bloody and horrific scenes. Also Antarah is an active, independent and positive personality who steadily tries to achieve his goal without despair. He removes the masks and emoticons from his face, revealing his real self with all his weaknesses and strengths. Besides deploying rough and male features (the animus), Antarah represents passionate and female ones (the anima). It should be pinpointed that the environmental, social, and cultural context have had a significant influence in the formation of these two poets’ characters.
    Keywords: Psychological¬ Criticism¬, Personality ¬Psychology, ¬Foolish¬ Poetry, Amr ¬bin¬ Kulthum, Antarah¬ bin¬ Shaddad
  • Salah Addin Abdi*, Zahra Afzali, Mitra Khodadadian Pages 90-109
    The science of narratives, a relatively new one, mainly identifies the structural elements of the narrative and the different moods of combining them, as well as, the frequent techniques and analysis of narrative discourse. During the last decades, this science has been the focus of a great number of theorists, providing the ground for the evolution of narratology. Gerard Genette is a French narrative-oriented structuralist who promoted this science by his theories. In his narrative theory, Genette concentrates on three factors (tense, mood, tone or position) in order to analyze the story in the spotlight. This research employs Genette’s theory to examine the sufferings and hardships of the Egyptian people during the years 1952-2002 represented in The Yaghoobian’s Mansion by Alaa Al-Aswany. The results show that the novel lacks a chronological sequence of events and that the narrator rarely ever appears in the narrative, but the maximum amount of information is rendered and this influences the readers ever more. Throughout the narrative, the author/narrator takes the narrative control in hand and helps the story proceed.
    Keywords: Narratology, Gérard Genette, Alaa Al Aswany, The Yaghoobian's Mansion
  • Azam Karimi*, Narjes Ansari Pages 110-133
    Learning Arabic, as the language of our religion and culture and one of the most enriched and applicable languages of the world, is grappling with numerous deficiencies and challenges in our society. Meanwhile, English is increasingly penetrating into all the layers of mind, thought, and social communications, and wittingly or unwittingly devastate all other languages and cultures employing all psychological, cultural, social, educational, and media forces and tools. Adopting a descriptive-analytic method, the present article comparatively criticizes the reasons behind the deprivation of Arabic in Iranian schools and universities from various linguistic and pedagogical perspectives, evaluates the status of Arabic compared with the prestige attributed to English as an international language, and identifies the effective features involved in an ideal pedagogy and the necessary strategies. The comparative study of the similarities and differences between the syntactic features of Arabic and English compared with Farsi based on the methods of contrastive linguistics and the moderate version developed by Aller and Zia Hosseini (1970) alludes to the fact that the syntax of Arabic as Sami language is extremely different from the Indo-European languages of English and Farsi, and consequently presents many difficulties to the students. Furthermore, the investigation of such factors as curriculum planning, language learner, teacher, textbooks, and other educational tools, and teaching methodologies reveals that unfortunately the planning and teaching of Arabic Iranian schools and universities are exerted quite far from the vast development taking place in teaching foreign languages all around the world.
    Keywords: Arabic, English, linguistics, teaching, challenges, strategies
  • Yahya Maroof*, Mohammad Fareghi Shad Pages 134-169
    This study tries to compare the views of the Iranian poet and scholar, Mohammad Taghi Bahar, and the Lebanese poet, Sheikh Nasif Yazjy, on world picture in their poetry. The two poets come from different languages and cultures, but both have made great use of moral concepts and poetic wisdom in their collections. Thus, Yazjy is known as the poet of sapience, while Bahar is known for his collection, quatrains, couplets, and poetic wisdom. Persian Bahar and Arab Yazjy are very similar in terms of thought, spirit and philosophy. This analytic-descriptive study will deduce and render evidence, examine the results and answer the queries raised while comparing and contrasting the two poets in the light of the American school of comparative literature.
    Keywords: Poet Lauriate Bahar, Sheikh Nasif Yazjy, World, Comparative Literature
  • Mahmood Mirzai Al Hosaini*, Kobra Khosravi, Saba Nagm Pages 170-193
    One of the most important subjects that has occupied man’s mind, particularly scientists and poets, is the question of death. Death as the greatest event in man’s life was a great concern to Arab poets before and after Islam too. An example is Labid bin Rabieh, the Arab poet of the pre-Islamic (Jahili) era, who composed many poems on death. Thus, a close reading of his collection of poetry will prove the semantic fields of death to be dominant in the works of this death-minded poet. This paper seeks to examine all death-related-words such as “al-mawt”, “al-maniyyah”, “al-hatf”, “al-himam”, etc. based on famous dictionaries such as Lesan al-Arab and Mogam al-Maghaeis, with their implications within the context of the poems. This research also studies the symbolic (marked/unmarked) use of words in the death semantic field, thus concluding that the poet is greatly capable of summoning proper diction.
    Keywords: Labid ebne Rabieh, Semantic Fields, Pre, Islamic (Jahili) Poetry, Death, Unmarked, Marked