فهرست مطالب

مجله پژوهش های ترویج و آموزش کشاورزی
سال هفتم شماره 3 (پیاپی 27، پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/08/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مصطفی تیموری، سید محمدجعفر اصفهانی، بهزاد امرایی، علیرضا جمشیدی صفحات 1-11
    هدف تحقیق حاضر بررسی عوامل موثر بر پذیرش بیمه کشاورزی توسط برنج کاران استان ایلام می باشد، جامعه آماری تحقیق، شامل برنج کاران استان ایلام می باشد، نمونه آماری با استفاده از فرمول کوکران برابر با 170 نفر تخمین زده شد. اطلاعات پایه و پیشینه تحقیق از طریق مطالعات کتابخانه ای و اینترنتی گردآوری شد. اطلاعات میدانی با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته و به روش نمونه گیری طبقه ای متناسب گردآوری گردید. اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSSV18 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج تحقیق نشان داد که بین سطح تحصیلات، سطح زیر کشت برنج، میزان اعتماد به شرکت های بیمه گذار، مشارکت در دوره های آموزشی - ترویجی، نگرش نسبت به بیمه، درآمد کل سالانه و درآمد حاصل تولید برنج ارتباط مثبت و معنی دار و بین سن و سابقه تولید برنج ارتباط منفی معنی دار با پذیرش بیمه توسط برنج کاران داشته است. همچنین نتایج حاصل از رگرسیون لوجستیک نیز نشان از اثر معنی دار تعدادی از متغیرهای مورد مطالعه بر روی متغیر وابسته داشت.
    کلیدواژگان: بیمه، برنج، پذیرش، استان ایلام، ایران
  • سمیرا ادیب، کوروش روستا صفحات 13-27
    تحقیق با هدف ارزیابی نگرش گلخانه داران نسبت به ارکان نظام دانش و اطلاعات کشاورزی و شناخت عوامل موثر بر میزان مشارکت در این فرآیند اجرا گردید. روش تحقیق در این پژوهش، پیمایشی و توصیفی می باشد. جامعه آماری تحقیق شامل 122 نفر از گلخانه داران استان خراسان جنوبی است که از طریق روش سرشماری انتخاب شدند. جمع آوری اطلاعات از طریق پرسشنامه و مصاحبه انجام شد. نتایج تحقیق نشان داد که نگرش گلخانه داران نسبت به مروجان، محققان و مشاورین خصوصی در سطح نسبتا مثبت قرار دارد، این در حالی است که نگرش گلخانه داران نسبت به مراکز آموزش عالی و دانشگاه ها و نسبت به کشاورزان و بهره برداران دیگر در سطح نسبتا منفی قرار دارد. همچنین نتایج تحقیق در رابطه با تعیین رابطه بین ویژگی های فردی و حرفه ای و اقتصادی گلخانه داران با نگرش گلخانه داران نسبت به ارکان نظام دانش و اطلاعات کشاورزی نشان داد که بین متغیر سن و میزان تحصیلات با نگرش گلخانه داران نسبت به ارکان نظام دانش و اطلاعات کشاورزی هیچ رابطه آماری معنی داری مشاهده نشد، درصورتی که بین سابقه فعالیت کشت گلخانه و میزان تولید در واحد سطح محصولات گلخانه ای با نگرش گلخانه داران نسبت به ارکان نظام دانش و اطلاعات کشاورزی در سطح 95 درصد رابطه منفی و معنی داری وجود دارد. از طرفی نتایج آزمون کروسکال والیس نشان داد که بین نوع نظام بهره برداری و منابع اطلاعاتی با نگرش گلخانه داران نسبت به ارکان نظام دانش و اطلاعات کشاورزی تفاوت معنی داری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: نظام دانش و اطلاعات کشاورزی، نگرش، اجزاء نظام دانش و اطلاعات کشاورزی، گلخانه دار
  • کیمیا کوهستانی، وحیده عبدالهی، زهرا خوشنودی فر، بهزاد شهرکی صفحات 29-42
    این تحقیق با هدف بررسی و تحلیل مولفه های تاثیرگذار بر توسعه کشاورزی ارگانیک در استان سیستان و بلوچستان از دیدگاه کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی انجام شد. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه کارشناسان ترویج سازمان جهاد کشاورزی استان سیستان و بلوچستان به تعداد 82 نفر بودند که با استفاده از تمام شماری برای تمامی افراد، پرسشنامه ارسال شد که از این تعداد 74 نفر از آن ها پرسشنامه ها را تکمیل و برگشت دادند. ابزار اصلی جمع آوری اطلاعات پرسشنامه بوده است که روایی و پایایی آن با استفاده از نظرات متخصصان و آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت (82/0=α). تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSSV15 به عمل آمد. نتایج حاصل از تحلیل عاملی نشان داد که مولفه های مالی- حمایتی، زیرساختی، زیست - محیطی و فرهنگی مهم ترین مولفه های تاثیرگذار بر توسعه کشاورزی ارگانیک بوده اند که در مجموع 97/62 درصد واریانس را تبیین نمودند.
    کلیدواژگان: کشاورزی ارگانیک، مولفه های تاثیرگذار، کارشناسان، تحلیل مولفه ها
  • مریم زمانی علایی، مریم امیدی نجف آبادی صفحات 43-56
    هدف از انجام این تحقیق بررسی عوامل موثر بر نیت کارآفرینانه دانشجویان کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم وتحقیقات تهران بوده است. کارآفرینی فرآیندی است که منجر به ایجاد فرصت های معنی داری برای افراد تحصیل کرده در جهت دستیابی به استقلال مالی و اقتصادی از طریق افزایش نوآوری ها و فرصت های جدید کسب وکار می گردد. جامعه آماری این تحقیق، شامل 1830 نفر از دانشجویان کارشناسی ارشد و دکترا در رشته کشاورزی می باشد که تعداد 146 نفر با روش نمونه گیری طبقه ای با انتساب متناسب به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. متغیرهای پنهان تاثیرگذار بر نیت کارآفرینانه به ترتیب عبارت اند از: مهارت های کارآفرینی، باور به خود کارآمدی، نگرش نسبت به کارآفرینی، ویژگی های روان شناختی و هنجارهای اجتماعی. ابزار تحقیق پرسشنامه است که روایی پرسشنامه با استفاده از نظرات متخصصان و پایایی آن از طریق ضریب آلفای کرونباخ که بیشینه (95/0) و کمینه آن (78/0) با استفاده از نرم افزار SPSSv16 مورد تایید قرار گرفت. نتایج نشان داد که میزان نیت کارآفرینانه در میان دانشجویان کشاورزی در سطح متوسط قرار دارد. بر اساس یافته های به دست آمده از روش معادلات ساختاری و نرم افزار AMOSV18 مهارت های کارآفرینی با 63درصد، باور به خود کارآمدی با 44درصد، نگرش نسبت به کارآفرینی با 38%، ویژگی های روان شناختی با 11درصد و هنجارهای اجتماعی با 08/0درصد توانسته اند واریانس نیت کارآفرینانه را تبیین کنند. همچنین متغیرهای حمایت اجتماعی و مطلوبیت درک شده بر نیت کارآفرینانه تاثیری نداشته و متغیر نقش مدل نیز بر نیت کارآفرینانه تاثیر منفی داشته است. در پایان برای ترغیب بیش تر نیت های کارآفرینانه دانشجویان به برنامه ریزان آموزشی دانشگاه، پیشنهادهایی ارایه شد.
    کلیدواژگان: نیت کارآفرینانه، باور به خودکارآمدی، هنجارهای اجتماعی، مطلوبیت درک شده، نقش مدل
  • عباس سلطانی، حامد چهارسوقی امین*، محمد باقر آرایش صفحات 57-72
    هدف این پژوهش تحلیل گرایش جوانان روستایی نسبت به اشتغال در بخش کشاورزی است تا با پیش بینی نوع رفتار آن ها در گزینش یا عدم گزینش این شغل به عنوان حرفه اصلی، بتوان در مورد توسعه روستایی و کشاورزی و مسئله اشتغال جوانان روستایی به برنامه ریزی های واقع گرایانه پرداخت. این تحقیق ازنظر هدف، کاربردی و از نوع تحقیقات علی، ارتباطی بوده و ازنظر روش شناسی در دسته تحقیقات پیمایشی قرار می گیرد. جامعه آماری این مطالعه تمامی جوانان روستایی 15 تا 24 ساله ساکن مناطق روستایی شهرستان ایلام هستند (3562(N= که از این جامعه آماری، با استفاده از فرمول تعیین حجم نمونه کوکران و از طریق نمونه گیری خوشه ای، نمونه ای به حجم 350 نفر انتخاب شد. برای جمع آوری اطلاعات از این نمونه آماری از پرسشنامه بسته پاسخ استفاده شد. برای تعیین روایی محتوایی (صوری) این ابزار، از استادان گروه های آموزشی ترویج و آموزش کشاورزی و نیز جامعه شناسی روستایی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد ایلام استفاده گردید. همچنین، برای تعیین پایایی پرسشنامه، ضریب کرونباخ آلفا با انتخاب نمونه ای 30 نفری از جوانان روستایی شهرستان ایوان (مجاور شهرستان ایلام) و در قالب مطالعه مقدماتی (راهنما) محاسبه شد (84/0=α). نتایج به دست آمده از این تحقیق نشان داد که گرایش کلی جوانان روستایی به اشتغال در بخش کشاورزی در حد متوسط قرار دارد. همچنین، بر اساس تحلیل رگرسیون، مهم ترین متغیرهای تاثیرگذار بر گرایش جوانان روستایی به اشتغال در بخش کشاورزی به ترتیب عبارت اند از: میزان آگاهی آنان به زمینه های اشتغال در بخش کشاورزی، میزان درآمد خانواده از تولید محصولات کشاورزی، میزان حمایت های دولت از اشتغال جوانان روستایی در بخش کشاورزی که در مجموع، این متغیرها 5/66 درصد از واریانس متغیر وابسته تحقیق را تبیین نمودند.
    کلیدواژگان: جوانان روستایی، گرایش، اشتغال، بخش کشاورزی، شهرستان ایلام
  • فخرالدین ابویه، محمد صادق صبوری، سیدجمال فرج الله حسینی صفحات 73-85
    مراتع یکی از مهم ترین و باارزش ترین منابع ملی محسوب می شوند که استفاده صحیح و توام با عملیات اصلاح واحیای آن ها می تواند نقش مهمی در حفظ پایدار منابع آب وخاک و تامین نیازمندی های کشور در زمینه فرآورده های پروتئینی داشته باشد. هدف این تحقیق واکاوی ارتباط برخی از عوامل موثر در جلب مشارکت دامداران در حفظ واحیای مراتع استان سمنان بود. تحقیق فوق از نوع تحقیقات کاربردی و به روش علی، ارتباطی انجام شد. متغیرهای مستقل تحقیق شامل ویژگی های اجتماعی و اقتصادی، شخصی و فنی دامداران و متغیر وابسته میزان مشارکت آن ها در امر حفظ واحیای مراتع استان سمنان بود. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران و به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب تعیین گردید که در نهایت تعداد 110 پرسشنامه تجزیه وتحلیل آماری شد. نتایج مشخص نمود بین سطح تحصیلات، سابقه کاری، میزان درآمد ماهیانه، میزان آگاهی دامداران از ماهیت طرح های مرتع داری، تعداد دفعات تماس مروجان با دامداران، مقدار مرتع و دارا بودن پروانه چرا، میزان شرکت دامداران در کلاس های آموزشی مرتع داری و نیاز دامداران به علوفه با میزان مشارکت آن ها رابطه مثبت و معنی دار وجود داشت. این رابطه در خصوص انتظار حل مشکل از طرف دولت منفی معنی دار بود. دامداران دارای پروانه چرا و دریافت کننده وام تمایل بیشتری به مشارکت داشتند. بر اساس نتایج حاصل از رگرسیون انجام شده،70 درصد تغییرات در میزان مشارکت مربوط به عامل سطح تحصیلات و حدود 13 درصد نیز توسط میزان درآمد بود. سایر عوامل مانند دفعات تماس با مروج، شرکت در کلاس های ترویجی، سابقه دامداری، نیاز دام به علوفه و آگاهی از طرح های مرتع داری حدود 8 درصد تغییرات مورد نظر را تبیین کردند. متغیرهایی چون کلاس های ترویجی و سایر منابع آگاه ساز چندان نقشی در جلب مشارکت ایفا نکردند.
    کلیدواژگان: مشارکت، عوامل موثر در جلب مشارکت، مراتع، حفظ واحیاء، استان سمنان
|
  • Pages 1-11
    The purpose of this study was to survey affecting factors on the acceptance of rice insurance in Ilam. The statistic population of this study was rice producers in Ilam Province. Based on Cochran formula، 170 respondents were selected through proportional stratified sampling method. Basic information for the study collected through the internet and library studies. The main instrument was questionnaire and data collected through interview. The collected data from questionnaires were analyzed through the SPSS software and descriptive and analytical methods. The results show that there was positive relationship between the educational level، rice Area، farmers trust to insurance companies، participate in training courses، attitude to insurance، annual total income and income of rice production with dependent variable. Also there is additionally a negative، significant relationship between age and experience of rice production with dependent variable. Also، the results of logistic regression showed a significant effect with the dependent variable is the number of variables
    Keywords: Rice Insurance, acceptance, affecting factors, Ilam province
  • Pages 13-27
    The goal of this study was to assess the greenhouse owners’ attitudes toward of actors of knowledge and agricultural information system، and finding the factors affecting participation in this process. Methodology of this study was survey، descriptive - analytical. A sample of 122 greenhouse owners in the South Khorasan province was selected through census sampling. Data were collected through questionnaires and interviews. Results showed that the attitude of greenhouse owners towards extension experts، researches and private advisors is positive، while their views about universities and higher education institutes is more negative. Also the results of assessing the relationship between personal، professional and economical characteristics of greenhouse owners، and their views and attitude towards knowledge and agricultural information system have shown that there is no significant statistical relation between age، education variables and greenhouse owners attitude toward knowledge system and agricultural information; while there is a negative significant relationship at 95% between greenhouse cultivation experience، the production rate per unit area and greenhouse owners’ attitude towards knowledge and agricultural informationsystem. Kruskal-Wallis test results also showed that there is no significant difference between type of resource utilization، information source and attitudes of greenhouse owners towards agricultural knowledge and information systems.
    Keywords: Agricultural Information, knowledge system, attitude, greenhouse owners
  • Pages 29-42
    This research was carried out to analyze and evaluate factors influencing on development of organic farming in the viewpoint of agricultural Jihad organization'' experts in Sistan and Baluchestan province. The statistical population of this research was included all extension experts (82 people) of Jihad agriculture organization in Sistan & Baluchestan province and a questionnaire was used to collect the data، 74 of them completed questionnaires. The reliability and validity of questionnaire approved by experts and reliability measured by Cronbach’s alpha coefficient (α= 0. 82). Data Analysis completed by SPSS/win 15 software. Results of factor analysis showed that financial-supportive، infrastructure، environmental and cultural components factors were among the factors influencing on development of organic farming totally explaining 62. 97% of the variance.
    Keywords: organic farming, influencing Factors, experts, factors analysis
  • Pages 43-56
    The purpose of this study was to investigate the factors influencing on entrepreneurial intention of agricultural students in Islamic Azad University، science and research branch in Tehran. Entrepreneurship is a process that leads to create significant opportunities for educated people in order to gain the financial and economic independence through increasing innovations and new opportunities for business. The statistical population of this study included 1830 of master and PhD students in agricultural field which، 146 of them were selected through a proportional stratified sampling. The latent variables that influencing on entrepreneurial intentions were as follows: entrepreneurial skills، self-efficacy، attitude toward entrepreneurship، psychological traits and social norms. A questionnaire was developed to collect data. Validity of the questionnaire confirmed by experts and reliability measured by using Cronbach alpha (max=95% & min=78%). The results indicated that، the entrepreneurial intention among agricultural students was in the medium level. Based on the findings from Structural Equation Model and AMOS18 software the order of latent variables impact on entrepreneurial intention were: entrepreneurial skills with 63%، self-efficacy with 44%، attitude toward entrepreneurship with 38%، psychological traits with 11% And social norms with 0. 08% that could predicted the variance of entrepreneurship intention. Also social support and perceived desirability not effect on entrepreneurial intention and model role had negative effect on entrepreneurial intention. At the end proposals were submitted for more persuasion on entrepreneurial intention of students to educational planners.
    Keywords: Entrepreneurial Intention, Self, efficacy, Social Norms, Perceived Desirability, Model Role
  • Pages 57-72
    The purpose of this study was to investigate tendency of the rural youth toward agricultural employment، so by prediction of their behavior of selection or non-selection of this job as a career، realistic planning can be carried out in the fields of agriculture and rural development and rural youth employment programs. This is an applied، causal-relative research type and its methodology was survey type. The statistical population of this study were all the rural youth aged between 15 to 24 years old who are living in rural areas in Ilam city (N =3562) from which using Cochran formula for sample volume determination and random sampling، a sample with probability proportionate to the size of 350 individuals was selected. To collect data from this statistical sample، closed questions questionnaire was used. To determine the content (faced) validity of the instrument، reviewed by apanel of experts. Also، to determine the questionnaire reliability، Cronbach''s alpha coefficient was calculated in frame of pilot study with 30 individual rural youth in Iyvan township which was acceptable for the present study (α = 0. 84). The results of this study showed that the overall tendencies of the rural youth are moderate. Also، based on regression analysis، the most important variables affecting on the rural youth tendencies toward employment in agricultural careers (dependent variable) are respectively as follows: their knowledge of agricultural occupation، family income from agricultural production، the level of government support for the rural youth employment in agricultural section. In total، these variables could explain 66. 5% of dependent variance of the study
    Keywords: Rural youth, Tendency, Employment, Agriculture section, Ilam city
  • Pages 73-85
    Pastures is one of the most important and invaluable in national resources that with accurate use and by conservation of them and revival they can have prominent role for preservation of water and soil and provide of country’s requirements in connection of protein products. The main goal of this study was to recognize relation of some of the effective factors for draw animal husbandries partnership in order to preservation and revival of pastures in Semnanprovince. The method of research was applicable and casual- Relative. Variables to measure in this research were: characteristics of social، economic، individual and technical of animals'' husbandries and dependent variable was amount of partnership of animals husbandries for preservation and revival of pasturesin Semnan Province. The sample bulk determined by proper method of randomized ordered sampling and Cochran''s formula. Finally110 questionnaires were analyses for statistical analysis. The results were obtained from test of theories specified that there is a meaningful relation between literacy of animal husbandries and their level of their partnership. Also، there is a meaningful relation between amount of animal husbandries knowledge from nature of designs in pasturing and their partnership. There is a negative meaningful relation between expectation of problem solving from government and animal husbandmen’s partnership. There is a meaningful relation between rate of promoter calls with animal husbandries and their partnership. There is a meaningful relation between amount of animal husbandries pasture and amount of them partnership. There is a meaningful relation between animal husbandmen who have grazing permission and amount of them partnership. There are meaningful relation between partnership in training classes in pasturing and amount of their partnership.
    Keywords: participation, Effective Factors for Participation, Pasture, Preservation, Revival Pasture