فهرست مطالب

تحقیقات جغرافیایی - سال بیست و نهم شماره 4 (پیاپی 115، زمستان 1393)

فصلنامه تحقیقات جغرافیایی
سال بیست و نهم شماره 4 (پیاپی 115، زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/13
  • تعداد عناوین: 17
|
  • مرضیه یونسی* صفحات 1-14
    در این پژوهش، جهت بررسی روند تغییرات بارش جمهوری آذربایجان از داده های بارش روزانه پایگاه داده آفرودایت که دارای تفکیک مکانی 25/0 * 25/0 درجه است، در یک دوره 57 ساله (1951-2007) استفاده شده است. نخست برای واکاوی مکانی داده ها، با روش نزدیک ترین همسایگی در نرم افزار سورفر نقشه های همبارش سالانه، فصلی و ماهانه تهیه گردید. پس از بررسی نقشه سالانه، میانگین یاخته ای بارش سالانه آذربایجان 410 میلیمتر تعیین شد. بیشینه بارش در قسمت های شمالی (ارتفاعات شاه داغ و بازاردوزو)، جنوب خاوری (منطقه لنکران) و باختری (منطقه خان کندی) آذربایجان بوده است. بیشینه و کمینه فصلی بارش به ترتیب در بهار و زمستان بوده که تقریبا تمامی مناطق را تحت پوشش قرار داده است. در الگوی پراکندگی بارش ماهانه، بیشینه بارش در برج خرداد بوده که قسمت های شمالی (ارتفاعات شاه داغ و بازاردوزو) و باختری (منطقه خان کندی) آذربایجان بیشترین بارش را دریافت کرده و کمینه بارش در برج مرداد بوده که ارتفاعات شمالی (ارتفاعات شاه داغ و بازاردوزو) و باختری (منطقه خان کندی)و جنوب خاوری (منطقه لنکران) بیشترین بارش را دریافت کرده است. برای تحلیل روند زمانی بارش، سری های زمانی ماهانه، فصلی و سالانه محاسبه گردید و سپس با آزمون ناپارامتری من-کندال روند افزایشی یا کاهشی با سطح اطمینان 95% و 99% آزمون شد. در سری زمانی سالانه آذربایجان در هر دو سطح اطمینان بارش دارای روندی معنادار کاهشی است. در سری های زمانی فصلی،فصول تابستان و زمستان روندی معنادار کاهشی دارند ولی در فصول بهار و پائیز فرض وجود روند تایید نشد. در بین سری های زمانی ماهانه، فقط برجهای خرداد و اسفند دارای روند معنا دارکاهشی هستند و بقیه برجها فاقد روند می باشند.
    کلیدواژگان: بارش، جمهوری آذربایجان، روند، من، کندال
  • حسین عساکره، سعید موحدی، علی اکبر سبزی پرور، سید ابوالفضل مسعودیان، زهره مریانجی* صفحات 15-26
    در این تحقیق ویژگی های بارش ایران در طی 44 سال گذشته را با استفاده از روش همسازها مورد بررسی قرار دادیم.در این مطالعه ما ازمشاهدات بارش 428 ایستگاه هواشناسی بین سالهای 1383-1340 استفاده و برای تحلیل ویژگی های فصل بارش از روش تحلیل همسازها استفاده نمودیم. با تحلیل سهم پراش میانگین های ماهانه بارش هر نقطه همسازهای بارش هر نقطه محاسبه و جهت آشکار سازی تاثیر عوامل جغرافیایی (طول، عرض جغرافیایی وارتفاع) بر پراش های بارش، روابط رگرسیونی بکار گرفتیم. در این تحقیق، ویژگی های بارش با استفاده از در صد پراش (PV)، دامنه (A) و ضریب T توجیه شدند. نتایج حاصله از پهنه های بارش نشان داد که همساز های اول و دوم نقش غالبی در توجیه تغییرات بارش ایران ایفا می کند. به طور کلی همساز اول و دوم بیش از 90 درصد پراش بارش در ایران را توجیه می کنند. سهم پراش همساز اول در بارش سالانه ایران از شمال به جنوب افزایش می یابد و در همساز دوم این رابطه معکوس می شود. بطوریکه در استان های آذربایجان غربی و شرقی و نواحی ساحلی خزر همساز دوم بیش تر از جنوب کشور است. نتایج همچنین نشان دهنده بالاتر بودن ضریب همبستگی عوامل مکانی در همساز سوم نسبت به دوهمساز دیگر بود. این نشان دهنده این است که بارش های فصلی و محلی بیشتر تابع عوامل مکانی نظیر طول جغرافیایی، عرض جغرافیایی وارتفاع است. از نتایج این پژوهش می توان برای مدیریت منطقه ای منابع آب و مقاصد کشاورزی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: تحلیل همساز، مقدار(t)، واریانس بارش
  • احمد عابدی سروستانی* صفحات 27-42
    زندگی عشایر مبتنی بر کوچ مستمر به منظور تامین علوفه مورد نیاز دام از مراتع و دسترسی به شرایط مساعد آب و هوایی است. این روش زندگی دارای سابقه طولانی در ایران است که متناسب با شرایط اقلیمی شکل گرفته است. در سده اخیر و به دلیل پیامدهای مدرنیسم، تحولات زیادی در شیوه زندگی سنتی عشایر به وجود آمده است، به نحوی که عشایر کارکرد گذشته خود را ندارند. از جمله این تحولات می توان به تغییرات زمان حرکت و کوچ عشایر اشاره کرد که اغلب به ورود زودهنگام دام به مراتع می انجامد. این پدیده اثر مخربی بر مراتع دارد. با عنایت به این مهم، مقاله حاضر به ارائه نتایج یک تحقیق پیمایشی می پردازد که با هدف بررسی کوچ و ورود زودهنگام عشایر فارس به مراتع ییلاقی انجام شده است. یافته ها نشان می دهند ورود زودهنگام عشایر به مراتع ییلاقی استان عمومیت دارد و میانگین آن در بین سه ایل قشقایی، خمسه و ممسنی به ترتیب برابر 5/17، 1/2 و 4/41 روز و در مجموع، میزان متوسط آن 8/12 روز است. همچنین اغلب عشایر دام های خود را به صورت پیاده از قشلاق به سمت ییلاق کوچ می دهند و این روش در مقایسه با انتقال دام با ماشین، به کاهش میزان ورود زودهنگام دام به مراتع ییلاقی می انجامد. نتایج مطالعه حاضر نشان داد عشایر در هنگام کوچ احساس امنیت کافی ندارند و از نظر آنان، گیاه بهمن و همچنین خشکسالی می تواند به ترتیب 18 و 26 روز کوچ را به جلو اندازد. در مجموع، از دید عشایر، مهمترین عامل در کوچ زودرس، به ترتیب کمبود آب و کمبود علوفه برای دام است.
    کلیدواژگان: کوچ، عشایر، مراتع ییلاقی، فارس
  • معصومه روستایی*، مریم آق آتابای، مصطفی رقیمی، مجید نعمتی، عزیز رحیمی چاکدل صفحات 43-56
    مطالعه حاضر به منظور شناخت فعالیت های نو زمین ساختیحوضه آبریز گرگان رود در دامنه شمالی البرز خاوری واقع در استان گلستان با استفاده از محاسبه شاخص های ریخت زمین ساختی و شواهد زمین ساختی موجود در منطقه مورد کنکاش قرار گرفته است. در این راستا 4 شاخص زمین ریختی (شاخص های شیب رود، نامتقارنی حوضه زهکشی، تقارن توپوگرافی معکوس و پیچ و خم پیشانی کوهستان) محاسبه و نتایج به دست آمده از آنها مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج بررسی این ویژگی ها با هم به عنوان شاخص زمین ساخت فعال نسبی محاسبه شد و به چهار رده شامل مناطق خیلی فعال تا مناطق با فعالیت کم، تقسیم بندی شد. رده های بالای فعالیت زمین ساختی اغلب در جنوب و جنوب باختری حوضه گرگانرود بدست آمد، در حالی که بقیه ناحیه دارای رده های متوسط تا پایین فعالیت است.بالا بودن مقادیر بردار های عدم تقارن توپوگرافی شاخه اصلی رود گرگان رود به طور واضح حاصل عملکرد گسل های کاسپین و در بخش های جنوبی این حوضه کج شدگی بیشتر تحت تاثیر فعالیت انشعابات گسل شمال البرز و گسل خوش ییلاق می باشد. همسو بودن روند افزایشیشاخص کج شدگی در منطقه، با وضعیت گسل ها، تاکیدی بر وجود یک ناحیه ساختاری فعال در بخش باختری منطقه مورد مطالعه می-باشد.از دیگر نتایج این پژوهش، پایین بودن مقادیر محاسبه شده شاخص پیچ و خم پیشانی کوهستان و مقادیر بالای شاخص شیب رود است. میزان فعالیت زمین ساختی در این ناحیه از شمال به جنوب افزایش می یابد. این افزایش می-تواند وابسته به موقعیت نقاط اوج شاخص شیب رودخانه ها در راستای گسل ها و پاره های گسلی باشد. همچنین مقدار نامتقارنی حوضه زهکشی در بیشتر زیرحوضه های این منطقه بیشتر یا کمتر از 50 محاسبه شده است که نشان دهنده انحراف حوضه ها به سوی باختر یا خاور هر آبراهه است. مقایسه بلندی بردارهای عدم تقارن در منطقه، بگونه ای آشکار با میزان کج شدگی و نوع رده فعالیت زمین ساختی منطقه متناسب است. از سوی دیگر، نتایج به دست آمده از بررسی شاخص زمین ساخت فعال نسبی در ناحیه مذکور، بیانگر تمرکز مناطقی با فعالیت خیلی بالای زمین ساختی در بخش مرکزی حوضه گرگان-رود است، در حالی که سایر مناطق دارای رده های متوسط تا بالای فعالیت زمین ساختی هستند، این امر موید فعال بودن منطقه مذکور از نظر نو زمین ساختی می باشد.
    کلیدواژگان: زمین ساخت، ریخت زمین ساخت، حوضه آبریز گرگان رود، شاخص های زمین ریختی، البرز خاوری
  • مهدی تیموری* صفحات 57-66
    تحلیل هیدروگراف یکی از پیچیده ترین مسائل در تحقیقات منابع آب بوده و برآورد آن در ارزیابی خصوصیات جریان حداقل برای استفاده در آبرسانی، مدیریت آب و آلودگی امری حیاتی است. این مقاله به بررسی روش های مختلف تفکیک جریان پایه از سری های زمانی روزانه بر اساس آنالیز شاخه خشکیدگی و تشخیص مناسب ترین روش در تعدادی از ایستگاه های هیدرومتری استان آذربایجان غربی با مساحت های مختلف پرداخته است. روش تفکیک دبی پایه خودکار با استفاده از روش حداقل محلی و روش فیلتر دیجیتالی - با پارامترهای مختلف 9/0 تا 975/0- اجرا و جهت صحت سنجی و مقایسه آنها از تکنیک همبستگی منحنی افت اصلی به همراه برآورد شاخص دبی پایه استفاده شد. عدم نیاز به کالیبراسیون در این الگوریتم ها استفاده از آنها را تسهیل نموده که در نهایت با استفاده از آزمون های خطا، روش فیلتر دیجیتالی با پارامتر 925/0 به عنوان دقیق ترین روش در تفکیک دبی پایه در منطقه مورد مطالعه شناخته شد. همچنین ثابت خشکیدگی در ایستگاه های مورد بررسی بین 65/0 تا 83/0 نوسان داشت که بیانگر نقش آبهای زیرسطحی و پایه در تغذیه رودخانه ها می باشد. از دیگر مزایای این روش ها بررسی پیوسته داده های جریان روزانه در دوره های طولانی مدت می باشدکه می تواند در برنامه ریزی های زیست محیطی جهت تنظیم آبشویی و ورود آلاینده ها به خاک بکار رود.
    کلیدواژگان: دبی پایه، تحلیل هیدروگراف، منحنی شاخه خشکیدگی، فیلتر دیجیتالی، روش همبستگی
  • محمد دارند* صفحات 67-82
    برای انجام این پژوهش از داده های ماهانه ی شاخص شدت خشکسالی پالمر(PDSI) مرکز ملی اقیانوس و جوی شناسی ایالات متحده امریکا(NOAA) در بازه ی زمانی 1/1950 تا 12/2005(56 سال) بهره بردیم. قدرت تفکیک زمانی این داده ها ماهانه و قدرت تفکیک مکانی آنها 5/2 در 5/2 درجه قوسی است. با این قدرت تفکیک مکانی26 یاخته(پیکسل) در داخل مرزسیاسی ایران قرار می گیرد. بنابراین پایگاه داده ی با ابعاد 672*26 فراهم شد که بر روی ردیف ها یاخته ها و بر روی ستون ها ماه ها قرار گرفتند. انجام تحلیل خوشه ایبه روش ادغام وارد بر روی داده ها نشان داد که ایران را به لحاظ شاخص شدت خشکسالی پالمر می توان به چهار پهنه ی متفاوت تقسیم کرد. شدیدترین خشکسالی ایران مربوط به سال 2000 و پهنه ی شمال غرب کشور است. به نظر می رسد که مکان گزینی پهنه ها به نوعی بیانگر مسیر گذر سامانه های باران زا بر روی کشور و شعاع تاثیر آنها است. همچنین ارتباط معنی داری بین الگوهای پیوند از دور با خشکسالی های ایران وجود دارد. تاثیر الگوهای پیوند از دور بر خشکسالی در پهنه های مختلف متفاوت است. بطور کلی الگوهای پیوند از دور در فصل پاییز ارتباط بیشتری با خشکسالی های ایران نشان می دهند.
    کلیدواژگان: خشکسالی، شاخص پالمر، پهنه بندی، الگوهای پیوند از دور، ایران
  • نفیسه رمضانی*، رضا جعفری صفحات 83-96
    مدل های پیش بینی کاربری و پوشش اراضی برای برنامه ریزی استفاده پایدار از زمین در کشوری مثل ایران که بهره برداری از زمین با سرعت در حال تغییر است یک نیاز ضروری می باشد. این مطالعه با هدف مدلسازی تغییرات کاربری اراضی برای سال 1404 که افق چشم انداز توسعه ایران اسلامی می باشد با استفاده از مدل مارکوف و CA مارکوف و تصاویر ماهواره لندست در شهرستان اسفراین، استان خراسان شمالی انجام شده است. نتایج این مطالعه کاهش 5000 و 400 هکتاری را به ترتیب در سطح مراتع و اراضی کشاورزی نشان داد. به علاوه مدل پیش بینی کرد که سطح مراتع فقیر 30 هکتار و اراضی مسکونی 450 هکتار در 13 سال آینده (1404-1388) افزایش دارد. با توجه به نتایج این مطالعه، اگر استراتژی فعلی استفاده از زمین در این منطقه بدون توجه به ملاحظات توسعه پایدار تا سال 1404 ادامه داشته باشد، تخریب شدید اراضی منطقه در آینده اجتناب ناپذیر است. به طور کلی، مطالعه حاضر کارایی بالای داده های سنجش از دور در تلفیق با مدل مارکوف در مدلسازی تغییرات کاربری و پوشش اراضی نشان داد و نقشه های حاصله می تواند مدیران اجرایی را برای تصمیم گیری بهتر در رابطه با آینده منطقه مورد مطالعه یاری نماید.
    کلیدواژگان: آشکارسازی تغییرات، سنجش از دور، مدلسازی، آنالیز زنجیره ای مارکوف
  • رضا کاوسی*، سعید موحدی صفحات 97-112
    کشور ایران به جهت قرار گیری بر روی کمربند بیابانی نیمکره شمالی، آب و هوای خشک و بیابانی بر قسمت های زیادی از آن مستولی است. به دلیل همین موقعیت جغرافیایی ریزش های جوی در حیات و زندگی انسانی و جانوری آن نقش بسیار مهمی دارد و با توجه به این که منابع رطوبتی کشور در خارج از آن قرار دارد و این ریزش های جوی از سالی به سال دیگر نوسان دارند نقش سامانه های باران زا پررنگ تر می شود. یکی از مکانیسم های مهمی که باعث ایجاد ناپایداری و تراکم می شود چرخندها می باشد. به همین جهت شناخت مراکز چرخندی و مناطق چرخندزایی می تواند در مطالعات محیطی، برنامه ریزی و مدیریت منابع آب و بلایای طبیعی، پیش بینی های جوی و توسعه اجتماعی اقتصادی کشور بسیار مهم و ضروری می باشد. در این پژوهش از داده های بازکافت شده ارتفاع ژئوپتانسیل NCEP/NCAR در 6 تراز جو(1000، 925، 850، 700، 600، hpa 500) برای سال 1371 شمسی استفاده شده است. برای شناسایی و جایابی کنش های چرخندی دو شرط در نظر گرفته شده است که عبارت اند از: 1- ارتفاع ژئوپتانسیل یاخته مورد بررسی نسبت به هر 8 همسایه پیرامونش کمینه باشد. 2- بزرگی شیو ارتفاع ژئوپتانسیل بر روی کرنل مورد بررسی برابر یا بیشتر از 100 متر بر 1000 کیلومتر باشد. در این پژوهش مراکز چرخندی و مناطق چرخندزایی و شدیدترین مرکز چرخندی هر تراز شناسایی شده است. با توجه به محاسبات انجام شده مشخص گردید که بیشینه درصد فراوانی چرخندها در 3 فصل اول سال در تراز hpa 500 و در فصل زمستان در تراز hpa 1000 و کمینه آنها در دو تراز 850 و hpa 700 رخ داده است. همچنین مراکز چرخندزایی که چرخندهای آنها کشور ایران را تحت تاثیر قرار می دهند شامل منطقه چرخندزایی جنوا، جنوب ایتالیا، جزایر سیسیل و ساردنی، جنوب یونان، دریای آدریاتیک، غرب اسپانیا، لیبی و الجزایر، ایسلند می باشد. در پایان یک رابطه همبستگی بین درصد فراوانی فصلی چرخندها با میانگین بارش کشور برقرار شد که نشان می دهد بین درصد فراوانی چرخندها با میانگین بارش کشور رابطه همبستگی مثبت وجود دارد.
    کلیدواژگان: اقلیم شناسی همدید، چرخند، رویکرد گردشی به محیطی، ارتفاع ژئوپتانسیل
  • بختیار محمدی* صفحات 113-132
    این پژوهش با هدف شناسایی ناهنجاری های مکانی- زمانی فشار تراز دریا در بخشی از نیمکره شمالی انجام شد. برای این منظور از داده های شش ساعته فشار تراز دریا در محدوده صفر تا 80 درجه جغرافیایی طول شرقی و صفر تا 60 درجه جغرافیایی عرض شمالی استفاده شد. در این محدوده، 825 یاخته به اندازه 5/2 در 5/2 درجه جغرافیایی قرار داشت. بنابراین پایگاه داده ای به اندازه 825* 90520 ایجاد شد. در این ماتریس 825، تعداد یاخته های محدوده مورد مطالعه و 90520 نیز تعداد دیده بانی های شش ساعته فشار تراز دریا در 62 سال(2009-1948) است. با استفاده از این داده ها، ناهنجاری های ماهانه فشار تراز دریا برای هر یاخته بدست آمد. فراوانی مقادیر کمتر و بیشتر از میانگین بلندمدت هر یاخته تحت عنوان ناهنجاری های منفی و مثبت فشار تراز دریا محاسبه شد. برای هر ماه نقشه فراوانی ناهنجاری های منفی فشار تراز دریا ترسیم شد. نتایج نشان داد که فراوانی ناهنجاری های منفی فشار تراز دریا، تقریبا از ماه نوامبر تا آوریل در بیشتر بخش های کشور بیش از 50 درصد بوده و از ماه می تا اکتبر نیز کمتر از 50 درصد بوده است.
    کلیدواژگان: فشار تراز دریا، ناهنجاری، کم فشار، پرفشار، میانگین بلندمدت
  • کاملیا یزدانفر* صفحات 133-146
    تکتونیک، نقش بسیار مهمی در تکامل مورفولوژیکی هر منطقه ایفا می کند و به خوبی، به وسیله شاخص های مورفومتری، رودخانه ای و ساختمانی منعکس می شود. تحلیل تکتونیک فعال با استفاده از شاخص های مورفومتری، به مقاومت سنگها و گسلهای موجود در منطقه بستگی دارد. از طرفی، نتایج حاصل از بررسی های مورفوتکتونیکی برای ارزیابی و پیش بینی خطر زمینلرزه در یک منطقه، روشی کارآمد می باشد. به منظور تعیین میزان فعالیت گسل پیرانشهربه عنوان شمال غربی ترین قطعه راندگی جوان زاگرس واقع در جنوب غربی استان آذربایجان غربی، شاخص های مورفوتکتونیکی شامل: نسبت عرض دره به ارتفاع دره (V)، نسبت Vc، نسبت پهنای کف دره به عمق دره (Vf) و کاهش سینوسیته پیشانی کوهستان (Smf) به کار گرفته شده اند.نتیجه ی اندازه گیری ها نشان دهنده ی نرخ سریع بالا آمدگی دره ها و مسطح شدگی فعال در پیشانی کوهستان است. همچنین، ارقام حاصل از بکارگیری شاخص های مختلف نیز نشان دهنده فعال بودن تکتونیک در محدوده گسل پیرانشهر می باشد. نتایج بررسی های لرزه زمینساختی نیز نشان می دهند گسل پیرانشهر با طول تقریبی 95 کیلومتر، توان ایجاد زلزله ای با حداقل بزرگی 9/6 درجه در مقیاس ریشتر را دارد.
    کلیدواژگان: مورفوتکتونیک، نوزمینساخت، تکتونیک فعال، شاخص های مورفومتری
  • زهرا حسینی*، اکبر علوی، رضا حسن زاده، مژگان دهقانی صفحات 147-164
    یکی از عمده ترین مسائل و مشکلاتی که بیشتر کلان شهرهای جهان با آن دست به گریبانند، مخاطرات طبیعی است و زلزله به عنوان یکی از فاجعه بارترین انواع آنها بویژه در کشورهای در حال توسعه می باشد. با توجه به این موضوع مدیریت جامع بحران حوادث بخصوص زمین لرزه، بکارگیری بانک های اطلاعاتی جامع، دقیق و بهنگام و سیستم های سخت افزاری مدرن و پرسرعت و نرم افزارهایی همچون GIS و کارمانیا خطر گامی موثر جهت ارزیابی خطرات بالقوه و نجات جان انسانها خواهد بود. مقاله حاضر با توجه به زلزله خیز بودن شهر کرمان و وجود گسلهای فعال متعدد در اطراف شهر، به بررسی آسیب پذیری انواع کاربری های ناحیه عملیاتی 13 می پردازد. در این بررسی، با استفاده از نرم افزار کارمانیا خطر و GIS، میزان خسارت کاربری ها و تعداد تلفات انسانی محاسبه می شود و در ادامه کارایی انواع مراکز واکنش اضطراری موجود در این ناحیه مورد ارزیابی قرار می گیرد. ناحیه 13 شامل بافت قدیم شهر کرمان می باشد که از انواع مراکز واکنش اضطراری یک مرکز آتش نشانی، 14 مرکز درمانی و 10 مرکز نیروی انتظامی در این ناحیه وجود دارد. با بررسی گزارشات و نقشه های آسیب پذیری سناریوی زلزله 3/6 ریشتری گسل کوهبنان در نرم افزار کارمانیا خطر، بغیر از 7 بیمارستان مابقی مراکز واکنش اضطراری غیر قابل استفاده خواهند شد و همچنین با توجه به جمعیت بیش از 28 هزار نفر ساکن در ناحیه، فضای باز کافی برای اسکان اضطراری و موقت و برپایی مراکز امدادی وجود ندارد و بزرگترین مشکل این ناحیه وجود خانه های قدیمی و معابر پرپیچ و خم و کم عرض است که روند امدادرسانی را با مشکل و تاخیر مواجه و این منتج به افزایش تلفات خواهد شد.
    کلیدواژگان: نرم افزار کارمانیا خطر، شبیه سازی، آسیب پذیری لرزه ای، مدیریت بحران
  • علی اکبر عنابستانی*، فرهاد عزیزپور، مهدی جوانشیری صفحات 165-180
    مکان یابی کاربری ها یکی از مراحل پایانی برنامه ریزی کاربری زمین است. با توجه به این که استقرار مطلوب کاربری ها، که خود متاثر از عوامل بسیار متنوع و متعدد می باشد، عامل اصلی در پایین نگه داشتن هزینه ها می باشد؛ پس مکان یابی کاربری های طرح های هادی روستایی باید به گونه ای صورت گیرد که در اثر گذشت زمان از مطلوبیت آن کاسته نشود و یا خیلی جزئی تغییر کند و پایداری فرایند توسعه روستایی را تضمین کند. هدف از این تحقیق، ارزیابی میزان رضایت مندی جوامع روستایی از مکان یابی کاربری های پیشنهادی طرح هادی روستایی، در روستاهای نمونه در شهرستان خواف است. روش تحقیق در این مطالعه توصیفی- تحلیلی است که بخش عمده ای از داده های آن براساس مطالعات میدانی، از طریق پرسشنامه با حجم نمونه 253 نفر در 10 سکونتگاه روستایی که از اجرای طرح هادی آنها 10 سال می گذرد صورت گرفته است. روایی ظاهری پرسشنامه توسط کارشناسان مورد تایید قرار گرفت و پایایی آن با انجام پیش آزمون و تحلیل داده های پرسشنامه مذکور و محاسبه ضریب آلفای کرونباخ (854/0) مورد تایید قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS و تهیه نقشه ها با استفاده از نرم افزار ArcGIS، انجام شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که مکان یابی کاربری های پیشنهادی در طرح های هادی از نظر تناسب با نیازهای جوامع روستایی، با نیازهای کالبدی و اکولوژیک همخوانی دارد و می توان گفت که در این ابعاد، روستاییان بیشترین اظهار رضایت را از اجرای طرح کاربری های پیشنهادی داشته اند. در مقابل نیز مقدار آماره t برای ابعاد اجتماعی و اقتصادی به ترتیب برابر با 098/3- و 723/2- می باشد، که نشان می دهد به شاخص های اجتماعی و اقتصادی در تهیه و اجرای طرح های هادی توجه چندانی صورت نگرفته و مردم در این زمینه کمترین میزان رضایت را داشته اند.
    کلیدواژگان: نیازهای اقتصادی، نیازهای کالبدی، نیازهای اجتماعی، نیازهای اکولوژیک، طرح هادی، مکان یابی، شهرستان خواف
  • مهندس فاطمه رحیم زاده*، مهندس مجتبی نساجی زواره صفحات 181-196
    هدف اصلی این مقاله، بیشتر نمایش نوسانات و روند کما بیش یکنواخت سری های دما و سازگاری آن ها با آنچه که در سطح جهانی اتفاق افتاده است، می باشد. به علاوه تخمین جدیدی از روند منطقه ای دمای کمینه و بیشینه سالانه در ایران را بعد از کشف نقاط ناهمگن طبیعی و غیرطبیعی داده های 33 ایستگاه همدیدی کشور که دوره 2010-1960 را پوشش می دهند، ارائه می دهد. 22 ایستگاه دیگر با طول دوره کمتر، برای تایید تغییرات و نوسانات در دوره های مشترک آماری و به عنوان شاهد مورد استفاده قرار گرفتند. به دلیل مشابهت نتایج آزمون های همگنی و جلوگیری از پیچیده سازی مطلب، کار ارزیابی همگنی فقط بر اساس نتایج حاصل از بررسی آزمون همگنی استاندارد نرمال (SNHT) از نوع مطلق،، نظریات کارشناسی و استفاده از فراداده ها انجام گردید. نقاط ناهمگن تعیین، و موارد طبیعی و غیر طبیعی آن تفکیک گردیدند. پس از تعدیل ناهمگنی های غیر طبیعی سری های زمانی دما، نشان داده شد که کشور می تواند به ده زیر ناحیه برحسب نوسانات، تغییرات و روند دمایی یکنواخت طبقه بندی شود. هم چنین نشان داده شد که کشور ایران با دارا بودن اقلیم های متفاوت، ضمن افت و خیز های نسبی یکنواخت، شاهد روند افزایشی میانگین دماهای کمینه و بیشینه سالانه به ترتیب با نرخ هایی حدود 5/0-4/ و 3/0-2/0 درجه سلسیوس بر دهه بوده است. روند های منفی ارائه شده و هم چنین تفاوت نرخ روند های مشاهده شده در ایستگاه های مجاور و هم اقلیم در مطالعات قبلی صرفا به علت جابجایی و تغییر در شرایط محیطی ایستگاه ها بوده است. نادیده گرفتن این ناهمگنی های دمایی در مطالعات قبلی، خطاهایی در مشخصه های آماری و عدم قطعیت هایی در روندهای دراز مدت را نیز به دنبال داشته است.
    کلیدواژگان: ایران، دمای کمینه، دمای بیشینه، روند، همگنی، تعدیل، آزمون استاندارد نرمال، فراداده
  • احمد تقدیسی*، مسعود تقوایی، سیامک پیری صفحات 197-214
    توسعه فعالیت توریستی با انگیزه گردشگری غالبا منوط به جاذبه های متنوع طبیعی، فرهنگی، و تاریخی است. کشورهای پیشتاز در بخش گردشگری یا به لحاظ چشم اندازهای طبیعی مانند دریاچه ها، سواحل آفتابی و کوهستان های پر برف، یا به لحاظ قدمت تاریخی خود و یا به لحاظ عناصر دیگر و ایجاد برخی جاذبه های مصنوعی و همچنین ایجاد ساختاری سازمانی و فراهم آوردن بستر سرمایه گذاری های گسترده توانسته اند به تقاضای وسیعی از نیازهای گردشگران پاسخ داده، از تاثیرات و دستاوردهای آن نیز به همان اندازه بهره مند شوند. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی و سطح بندی برنحوه توزیع فضایی جاذبه ها و عوامل موثر در جذب گردشگر در دهستانهای شهرستان دالاهو در استان کرمانشاه انجام شده است. با شناخت توانمندی ها وجاذبه های متعدد طبیعی و محیطی منطقه برنامه ریزی صحیح در زمینه توسعه پایدار گردشگری در منطقه امری ضروری است. در این تحقیق که یک پژوهش توصیفی- تحلیلی وپیمایشی است محقق با به کار بردن روش TOPSIS، یکی از مدل تصمیم گیری چند شاخصه (MADM) به بررسی نحوه توزیع فضایی جاذبه ها و سطح بندی دهستانهای شهرستان در جذب گردشگری پرداخته است. نتایج پژوهش نشان از آن دارد که دهستان بان زرده در منطقه ریجاب بالاترین شاخص ایده آل برابر با +cli 71/ 0 را در جذب گردشگری در میان دیگر دهستانها داشته است.
    کلیدواژگان: گردشگری، جاذبه ها، مدل TOPSIS، شهرستان دالاهو
  • نصرت فرهادی، امیر گتدمکار*، حسین عساکره، مجید منتظری صفحات 215-228
    فصل تابستان بخصوص در نیمه جنوبی ایران با حاکمیت شرایط گرما و خشکی هوا شناخته شده است. به منظور بررسی شرایط همدید- پویشی موثر بر رخداد غیر معمول بارش تابستانه 12 – 6 سپتامبر 2008 (22-16 شهریور ماه 1387) در محدوده زاگرس جنوبی، با رویکرد محیطی به گردشی و با استفاده از آمار روزانه 270 ایستگاه ثبت داده، روزهای بارشی شناسایی شد. سپس داده های فشار تراز دریا، ارتفاع ژئوپتانسیل، وزش رطوبتی و همگرائی رطوبت تراز 500 هکتوپاسکال از پایگاه داده های مرکز ملی پیش بینی محیطی و تحقیقات جوی ایالات متحده (نوا) استخراج و آنومالی این پارامترها با توجه به میانگین درازمدت 65 ساله (2012-1948) محاسبه و با شرایط روزهای مذکور مقایسه شد. بررسی الگوی حاکم براین روزها به کلی ارتباط این بارش ها را با فرایند موسمی منتفی و آنرا وابسته به الگویی مشابه الگوهای فصل سرد میداند. انحراف از میانگین شدید فشار تراز دریا در کم فشار خلیج فارس و پر فشار شمالی دریای خزر و شیب تغییرات فشار حاصله در راستای رشته کوه زاگرس و تشکیل جبهه ساکن بر فراز این منطقه و فراز و فرودهای مانع ایجاد شده در مسیر بادهای غربی بعلاوه آنومالی منفی تراز 500 هکتوپاسکال موجبات صعود رطوبت وارده به منطقه از سوی دریاهای مدیترانه و سرخ را فراهم ساخته و منجر به ریزش باران شده است.
    کلیدواژگان: بارش تابستانه، پرفشار جنب حاره، آنومالی، زاگرس جنوبی
  • زهرا ماه آورپور* صفحات 229-240
    در این پژوهش وقوع بارش های ایران بر اساس قوانین احتمال به صورت فرآیندهای تصادفی و با استفاده از مدل زنجیره ی مارکوف واکاوی شد. به منظور رسیدن به این هدف از داده های رخ داد و رخ نداد بارش پایگاه داده ی اسفزاری به مدت 43 سال (1/1/1340 تا 11/10/1383) استفاده شد. این اطلاعات بر روی 7187 یاخته و 15991 روز می باشد. با استفاده از مدل زنجیره ی مارکوف مرتبه ی اول با دو حالت بارش و بی بارش، آرایه فراوانی تشکیل شد و سپس به روش حداکثر درست نمایی آرایه ی احتمال انتقال محاسبه شد. همچنین با انجام آزمون نیکویی برازش، خی- دو پیروی داده ها از مدل انتخاب شده در سطح بالایی تایید گردید. با به توان رساندن مکرر این آرایه احتمال پایا و دوره ی بازگشت روزانه حالت های بارش و بدون بارش برآورد شد. دوره ی بازگشت بارش روزانه حدود 7 روز و دوره ی بازگشت خشکی حدود 1 روز برآورد شد. بنابراین احتمال وقوع بارش در هر روز 0/1449 و احتمال عدم وقوع آن 0/8551 به دست آمد. دوره ی بازگشت بارش با تداوم 1 تا 3 روز برای تمام ماه ها محاسبه شد. بیشترین احتمال وقوع روز همراه با بارش طی ماه اسفند 0/27 بوده است. کوتاه ترین دوره ی بازگشت بارش ها با تداوم 1 و 2 روزه طی ماه های اسفند و بهمن به ترتیب 3/7 و 5/6 روز است.
    کلیدواژگان: بارش، پایگاه داده ی اسفزاری، زنجیره ی مارکوف، آرایه احتمال انتقال
  • ابوالقاسم امیراحمدی*، مجید ابراهیمی، محمود حبیب اللهیان، محمد علی زنگنه اسدی صفحات 241-260
    پدیده لغزش هماننده پدیدهای زمین لرزه، سیل، آتشفشان از بلایای طبیعی مهم بشمار می روند که هر ساله رخداد آن در مناطق کوهستانی و مرتفع کشور خسارات و صدمات قابل ملاحظه ای به بار می آورد. امروزه در کشورهای درگیر با مسئله زمین لغزش تمایل فزاینده ای جهت ارزیابی و پهنه بندی خطر و خسارت این پدیده وجود دارد. عوامل مختلفی نظیر توپوگرافی، سنگ شناسی، اقلیم و غیره در ناپایداری دامنه ها موثر می باشد و به طرق مختلف سبب ناپایداری دامنه ها می گردد. در این تحقیق به منظور پی بردن به میزان ناپایداری در قسمت های مختلف منطقه بر اساس روش آنبالاگان، ابتدا کل منطقه مورد مطالعه به 26 واحد کاری تقسیم گردید و سپس عوامل تاثیر گذار در لغزش به صورت جداگانه در هر کدام از واحدهای کاری مورد ارزیابی قرار گرفت و ارزش عددی هر کدام به دست آمد و در نهایت کل امتیازات جمع گردید. بر اساس امتیازات بدست آمده نقشه خطر زمین لغزش برای کل منطقه رسم گردید. بررسی این نقشه گویای این حقیقت است که منطقه به چهار پهنه از نظر زمین لغزش تقسیم شده اند؛ پهنه با خطر خیلی زیاد 13/31 کیلومترمربع از مساحت کل منطقه یا 52/18 درصد از اراضی را به خود اختصاص داده که درنزدیک روستاها و محل عبور جاده قرار گرفته اند. مناطق با خطر زیاد 30/37 درصد منطقه مورد مطالعه، پهنه با خطر متوسط 8/23 درصد، پهنه با خطر کم 38/20 درصد از منطقه را به خودشان اختصاص داده اند
    کلیدواژگان: زمین لغزش، روش آنبالاگان، پهنه بندی، حوضه آبخیز کلات
|
  • Marziyeh Yunesi * Pages 1-14
    Daily precipitation data from APHRODITE''s Water Resources with a spatial resolution of 0. 25˚for 57 years has been used to detect the trend of precipitation in Azerbaijan Republic. First of all monthly، seasonal and yearly maps and regional mean time series calculated. According to the annual map mean annual precipitation of the country is about 410 m. m there are two precipitation maximal is Azerbaijan; one in northern part (Şahdağ and Bazardüzü) and the other one in south Western part of the country (Lankaran region). Throughout the country precipitation maximum occurs in spring and winter. Trend analysis of annual time series shows a decreasing trend that is significant in 96 percent confidence level. The same situation is true for summer and winter.
    Keywords: Azerbaijan Republic, Mann Kendall, Precipitation, Trend
  • Dr Hossiain Asakereh, Dr Saied Movahedi, Dr Aliakbar Sabziparvar, Dr Abolfazl Masoodiyan, Zohreh Matyanaji * Pages 15-26
    One of the most variability of atmospheric parameter is precipitation، which changes seasonally. It is important to understand exact characteristic of rainfall seasonal variable. Therefore، it is avoidable to study rainfall season in Hamedan province، because Hameden is one of the important centers of agriculture in Iran. In this research، the seasonal variability of rainfall is considered in Hamedan province. For this object، precipitation data spanning 30 years (1979-2009) were analysed to determine the onset and cessation، trend and seasonal variability of rainfall، based on the daily rainfall for there separated decades. The result of this study show the duration of rainfall is from early falls until end of spring in the first decade. This result indicated the duration of rainfall is long. In the second decade، there is no significant change in rainfall season، but only in some part of the province، the rainfall duration is shortfall and in the other part is long falls. Nevertheless، in the third decade there is considerable movement، i. e. the onset of rainfall duration has been in winter and cessation of rainfall duration has been in summer. It express that rainfall season has moved to summer slowly. The trend of rainfall duration has increasing trend. On the other hand، the duration length of rainfall is longer than before. In order to classify، rainfall seasonal variability is interpolated and the cluster analysis is done base on the “Oghlidos distance” and “Ward” integrated method. According to this method، Hamedan province is classified to 3 groups. The first group indicates the shortfall in the most parts، the second group indicates rainfall season onset is moved to winter، and in the third part the rainfall season hasn’t had change.
    Keywords: Harmonic analysis, t value, precipitation Variance
  • Dr. Ahmad Abedi, Sarvestani * Pages 27-42
    Nomad’s livelihood is based on continuous migration between summer and winter pastures to obtain forage for their animals and access to contented weather. This living way has long history in Iran which formed in accord with climate. In recent century، modernization has been caused many changes in traditional living way of nomads. Therefore، nomads have no more their role and function as in the past. One of changes in nomads’ living way is about migration time which usually leads to early entering in rangelands. This has deteriorative effect on rangelands. Present article delivers results of a survey research on factors affecting early migration of nomads and early entering of their animals in summer pastures of Fars province. Findings indicated that early entering in summer pastures are a common phenomenon among nomads. The mean of days which nomads enter early in summer pasture is 13 days. This mean are 17. 5، 2. 1 and 41. 4 days for nomads of Qhashqay clan، Khamseh clan and Mamasani clan respectively. Most nomads have migrated their animals from winter pasture to summer pastures by walk. This way of migration، in comparison to migration by machine، has resulted in decreasing the days which nomads enter early in summer pasture. The results also indicated that nomads have low sense of security in migration time. From point of their view، the? plant and drought could increase the days of entering early in summer pasture for 18 and 26 days respectively. Nomads also believed that fresh water and animal forage deficiencies are important determinant factors in early migration of nomads.
    Keywords: Nomads, Migration, Summer Pastures, Fars Province
  • Masumeh Rustaei *, Dr Maryam Agh Ataby, Dr Mostafa Raghimi, Dr Majid Nemati, Dr Aziz Rahimi Chakdel Pages 43-56
    The present study carried out to identify neo tectonic activity of the Gorgan River basin in Golestan province، in North of eastern Alborz range is investigated by four geomorphic indices including the stream– gradient index (SL)، drainage basin asymmetry (Af)، reveres symmetry of topography (T) and mountain front sinuosity (Smf). Result from the analysis is accumulated and expressed as an index of relative active tectonics (Iat)، which divided into four classes from relatively low to highest tectonic activity. The high class values low tectonic activity for Iat mainly occur in the south and southwest of the Gorgan River Drainage Basin، while the rest of the study area has classes of Iat suggesting moderate to low tectonic activity. The results of this study، show that high values of T-vectors are related to Gorgan River are resulted from Caspian، segments of North Alborz and Khosh yeilagh faults activity. In this area increase trend of tilting collimate with faults can be reason the existence of an active tectonics region in the west part of the eastern Alborz. Other results of this study show low Smf and high SL values. The rate of tectonic activity in this area will increase from north to south. This increase can be related to the position of peaks stream length-gradient index along the fault and segment fault. Also value of drainage basin asymmetry is calculated for all of the sub catchments greater or less than 50 that shows tilt for each stream toward West or East. Length of the T- vector in eastern Alborz proportionate with measure of tilting and class of active tectonics. On the other hand، other results of this research are high levels of tilt and drainage basin asymmetry. The results of the review to propose the relative active tectonics index in the region، represent areas with focus on low tectonic activity in the central part of Gorgan Drainage Basin، while other areas have moderate to high categories were tectonic activity which indicates the study area is neo tectonically active.
    Keywords: Tectonics, Morphotectonics, GorganDrainage Basin, Geomorphic indices, Eastern Alborz
  • Mehdi Teimouri * Pages 57-66
    Hydrograph analysis is a complex problem in a variety of water resources investigations and its estimate is critical in the assessment of low flow characteristics of river for use in water supply، water management and pollution assessment. The paper describes different methods of base flow separation based recession analysis from daily river flow records and distinguishes the most suitable method in some hydrometric stations of Azarbaijan province. An automated base flow separation with different parameters –with different parameters of 0. 9 to 0. 975- and local minimum techniques has been tested against correlation method of master recession curve with base flow index. unnecessary of calibration in this algorithms is made easy to use them and Finally، use of digital filter with the parameter set to 0. 925 was found to be a most accurate method of base flow separation in study region. Also، Recession constants have fluctuations between 0. 65 to 0. 83 which reveal role of ground water and base flow in river recharging. Continuous investigations of daily flow data in long term duration is another benefit of this algorithm that can be used for leaching control and pollutions entry into soil in environmental plannings.
    Keywords: Base Flow, Hydrograph Analysis, Recession Curve, Digital Filter, Correlation Method
  • Dr Mohammad Darand * Pages 67-82
    In this study، we used monthly Palmer Severity Drought Index (PDSI) data of National center of oceanic atmospheric administration (NOAA) during 1/1950 to 12/2005 (56 year). The time and space resolution of data is monthly and 2. 5*2. 5 degree respectively. Therefore 26 pixels located in Iran political boundary. A matrix 26*672 carried out that pixels located on rows and month located on column. The cluster analysis by Ward method showed that Iran classified to four regions. The most drought severity occurred during year 2000 in northwestern of Iran. It seems that location of regions related to the atmospheric passing route on Iran and their effective radius. There is a significant correlation between teleconnection patterns and drought in Iran. The effect of teleconnection patterns is different for regions. In total، in autumn there is a highest correlation between teleconnection patterns and Drought.
    Keywords: Drought, Iran, Palmer Index, Regionalization, Teleconnection Patterns
  • Nafiseh Ramezani *, Dr. Reza Jafari Pages 83-96
    Modeling and prediction of land use/cover changes is an essential need for planning sustainable use of land in country like Iran with its high level of changes in land uses and land covers. This study aimed to analyze the capability of CA Markov prediction model and Landsat satellite images for land use/cover change detection within the framework of “Iran at 1404 prospective” in Esfarayen region، North Khorasan province for year 2025. The results of CA Markov modeling showed a reduction about 5000 and 400 ha in irrigated agricultural lands and rangeland class in 2025، respectively. Furthermore، the model predicted that the poor rangeland class and Esfarayen city will be increased 30 and 450 ha in 13 years from 2009 to 2025. According to the results، if current land use continues to intensify regardless of sustainable development considerations، severe degradation in the natural resources of the study area is unavoidable in the future. Overall، the results demonstrate that satellite remote sensing data and CA Markov model can be successfully used to predict land use/ cover changes and the extracted maps can help policy makers to make better decision for the future of the region.
    Keywords: Change detection, remote sensing, CA, Markov chain model, modeling
  • Ma Reza Kavosi *, Dr Saeid Movahedi Pages 97-112
    Iran country due to laying in the desert belt on the northern hemisphere، are dry and desert climate of many parts of it Predominate. Due to the same location in the atmospheric loss of human life and animal life and it has an important role. And according to the moisture sources in the country and located outside of the atmospheric loss from year to year fluctuations have other roles pluvial systems are more bold. One of the important mechanisms that cause instability and density will be cyclones. Therefore recognition of cyclonic centers and cyclogenesis can in environmental studies، planning and management of water resources and natural disasters، weather forecasts and the country sociol-economic development is necessary and important. Therefore، for identify and positioning cyclonic action is used from reanalysis data geo-potential height NCEP/NCAR with 6-hour time resolution (00، 06، 12، 18 z) and spatial resolution 2. 5× 2. 5 degree for the 1371 Solar year (93-1992). for Cyclone identification in six levels 1000، 925، 850، 700، 600، 500 hecto pascal Two conditions are considered Which include the: 1- geo-potential height pixel resurvey than every eight neighboring surrounds is low. 2- Large gradient geo-potential height on the Cornell Equal to or greater than 100 meters is 1000 km. In this study، first cyclonic centers according to the provisions are intended Identify and then monthly، seasonal and annual plans، drawn and cases were analyzed. According to the calculations performed were determined The maximum cyclone frequency in the first nine months in The 500 hpa level and three months in winter in level 1000 hpa and low they in the levels both 850 and 700 hpa Occurred. Also cyclogenesis centers of the cyclones they affect the country are include Genoa cyclogenesis area، Italy southern، Sicily and Sardinia Islands، southern Greece، Adriatic Sea، West Spain، Libya and Algeria، Iceland and are Pakistan. Finally، a correlation between frequency percentage cyclone monthly with an average monthly precipitation country established Shows that The highest correlation is in hpa 1000 level and in other levels correlation value decreases. finally، Can be said that there is between frequency percentage cyclones with rainfall average country a positive correlation.
    Keywords: Cynoptic climatology, Cyclone, Circulation to Environmental Approach, Geo, potential height
  • Dr Bakhtiar Mohammadi * Pages 113-132
    Identification of spatial-temporal anomalies sea level pressure in part of northern hemisphere was the main aim in this research. For this purpose six hourly data used from the to eastern longitude and to northern latitude. In this location، there are 825 pixels to geographical degree. Therefore، database extent created. In this matrix، 825 are number of the pixels at that location and 90520 is number of six hourly scout of the sea level pressure during 62 years (1948-2009). Using these data، monthly anomalies sea level pressure obtained for every pixel. Frequency lesser and higher then long term mean calculated such as the negative and positive anomaly to sequence. For every month anomaly map of the sea level pressure have been drawled. The results showed that frequency of negative anomalies of the sea level pressure، almost during from November to April in most parts of Iran have been more then 50 percent and also during May to October lesser from 50 percent.
    Keywords: sea level pressure, anomaly, low pressure, high pressure, long term mean
  • Camellia Yazdanfar * Pages 133-146
    Tectonic، plays a key role in the evolution of morphology and can be distinguished with morphotectonic، rivers and structural parameters. An analysis of morphometric parameters illustrates that the development of them is associated with faults activities and rocks resistance. Morphotectonic analysis also supplies seismotectonic setting for a region. For appropriate and survey tectonic activities of Piranshahr fault in south west of Azarbaijan province as Northest part of Zagross Main Recent Fault، the morphotectonic indices contain: Ratio of Valley-mouth width to Valley Height، Ratio of Valley-floor width to Valley Height، Ratio of Vc and Mountain Front Sinuosity has been calculated. The results of several indices are incorporated to highlight tectonic activity and provide an assessment of a high degree of morphotectonic، Neotectonic activities. Piranshahr fault with 95 km length produced a seismic hazard magnitude ~ 6. 9 in Richter scale.
    Keywords: morphotectonic, Neotectonic, Active tectonics, Geomorphic indexes
  • Zahra Hosseini *, Akbar Alavi, Reza Hassanzade, Mojgan Dehghani Pages 147-164
    One of the most important problem and issues in metropolises is natural hazards and the earthquake is the most important of them in developing countries. According to this theme، comprehensive disaster management especially earthquake is an important factor to safe people life and evaluate risks by complete and update information bank، exact and modern hardware and GIS and Karmania Hazard softwares. This paper discusses with regard to the earthquake damage of Kerman and active faults evaluates vulnerability of the 13 operational area. In this method (survey)، by the Karmania Hazard software and GIS، landuse damage and the number of casualties are calculated; and then the efficiency rate of all kinds of emergency centers will be evaluated. 13 area is the old region of Kerman city that is included of different kinds of emergency center، one fire station، 14 health center and 10 police centers. By evaluating reports and vulnerabilities map results of simulation an earthquake with 6. 3 (Ms) of magnitude caused by Koohbanan fault in Karmania Hazard software، except 7 hospitals the other emergency centers will be unusable; And because the population is more than 28000، there will be no enough area and open spaces for emergency and temporary housing and no enough space to set up search and rescue centers. The main problem here is old houses and mazing and narrow paths that hinders and rescue procedure and increases the dead persons numbers.
    Keywords: Karmania Hazard Software, Simulation, Seismic Vulnerability, Crisis Management
  • Dr Aliakbar Anabestani *, Dr Farhad Azizpur, Mahdi Javanshiri Pages 165-180
    Selecting sites for various uses is one of the final stages in land use planning. Given the fact that the favorable establishment of uses، which is influenced by a variety of factors، is the main reason that helps lower the costs، the site selection of land uses in Rural Development Plans should be able to maintain its favorable position over time with the minimum changes so as to ensure the sustainability of Rural Guidance Plans. The main goals of this paper is to assess the degree of satisfaction rural communities of the proposed sites in Rural Guidance Plans in sample villages of Khaf County. The data of the study، which drew on a descriptive-analytical method، were mainly gathered based on field studies and a questionnaire that was distributed among 253 subjects in 10 rural settlements، which had experienced Rural Guidance Plans about a decade ago. Face validity was confirmed by experts and its reliability by performing pre-test and analysis of the questionnaire data and the calculation of Cranach''s alpha coefficient (0. 854) were approved. Research instrument is questionnaire. Data analysis was conducted using SPSS software and ARC GIS software were used to assign weight to the indexes and prepare maps respectively. The results show that the proposed localization of User-conductor designs to fit the needs of rural communities، physical needs and is consistent with ecological. And we can say that in this aspect، most villagers have expressed satisfaction with the implementation of the proposed use. In contrast، the base for the social and economic dimensions، respectively is -3. 098 and -2. 723. Indicates that the social and economic indicators in preparing and conducting projects in this area، little attention has been made and people have the lowest levels of satisfaction.
    Keywords: Economic needs, Physical needs, social needs, ecological demands, physical planning project, site selection, Khaf County
  • Fatemeh Rahimzadeh *, Mojtaba Nasaji Zavare Pages 181-196
    The main purpose of this article is، showing similar fluctuation of temperature series and their consistency with what happened in the global level. In addition، it determines new estimates of regional seasonal and annual temperature trends over Iran، after the detection of artificial and natural non homogenous points of 33 synoptic stations for the period of 1960 2010. The 22 stations with shorter records are used only to confirm variability during overlapping periods as evidence. Due to similarity of the results of homogeneity tests and also to prevent of complexity، assessing of data homogeneity have been surveyed only by using the results of Standard Normal Homogeneity test (SNHT)، expert judgment and Metadata. The results showed، the country may be segmented to 10 such regions in terms of trends and variability of temperature. In addition، it was shown، the country with having different climatic type and with facing similar natural fluctuation، have experienced similar variability and fluctuation of temperatures in all regions at nearly equal rates of 0. 4-0. 5 and 0. 2-0. 3 (°C /decade) for annual minimum and maximum temperature، respectively in Iran. Non homogeneities in the temperature series relate mostly to relocation and changes of environmental conditions at individual stations. In the case of ignoring these non homogeneities، it is appeared errors in the statistical characteristics of temperature، Furthermore، it will be followed uncertainties in spatially averaged trends. The finding in earlier work of a few individual stations with negative trends is found to be due to artificial effects like relocation.
    Keywords: Iran, minimum temperature, maximum temperature, Trend, homogeneity, adjustment, Standard Normal Homogeneity test (SNHT), Metadata
  • D.R. Ahmad Taghdisi *, D.R. Masoud Taghvayi, M.A. Siamak Piri Pages 197-214
    Development of tourism activities motivated tourist attractions often subject to diverse natural، cultural، and historical. Leading countries in terms of tourism or natural landscapes such as lakes، sunny beaches and high mountain snow، or the old historical terms or in terms of its other elements and create some artificial gravity and create the organizational structure and provide Broad context of bringing investments have been able to demand a wide range of tourist needs answered، the impact and achievements as well as its benefit. This study evaluated classification level and spatial distribution of Attraction Brnhvh factors in attracting tourists in the city Dalahoo villages in Kermanshah province was investigated. With normal cognitive abilities Vjazbh numerous regional and environmental planning for sustainable development of tourism in the correct area is essential. In this study، a descriptive - analytical Vpymayshy is achieved with the method of applying TOPSIS، one of the decision model Chndshakhsh (MADM) to study the spatial distribution and grading of villages and attractions in the city has paid to attract tourists. The results show that the village is Ban Ryjab yolk area equal to the highest ideal index + cli 71 / 0 in the other districts in attracting tourism has had.
    Keywords: Tourism, Tourist Attraction, model TOPSIS, city Dalahoo
  • Nosrat Farhadi, Amir Gandomlar *, Dr Hossein Asakereh, Dr Majid Montazeri Pages 215-228
    Summer heat and drought conditions، especially in the southern half of Iran''s air sovereignty is recognized. In order to investigate the synoptic conditions - scanning the effect of unusual rain event for summer 12 to 6 September 2008 (22-16 September 1387) in the southern Zagros range، environmental approach to sightseeing and daily statistics recording station 270 Days of rain detected. Then، sea level pressure، geopotential height، wind، and humidity level of 500 hPa moisture convergence from the databases of the National Center for Atmospheric Research predicted environmental and United States (NOAA) mining and anomaly parameters according to the average 65-year term (2012 - 1948) were calculated and compared with the conditions of the day. So dominant pattern of rainfall associated with the monsoon days، the general rule and it depends on the same pattern as the cold season patterns. Deviation from the mean sea level pressure in the low pressure and high pressure in the North Caspian Sea، Persian Gulf and the resulting pressure gradient along the Zagros Mountains and formed over the region lives in front of an obstacle in the direction of ups and downs westerly winds anomally In addition، the negative 500 hPa level rise caused by moisture entering the Mediterranean and Red seas، and the resulting rainfall is provided.
    Keywords: summer rain, high pressure subtropical, anomaly, south zagros
  • Zahra Mahavarpour * Pages 229-240
    In this paper occurrences of precipitation in Iran was analyzed according to random processes by the applying of markov chain model. In order to do that occurrence and non-occurrence of rainfall of asfezari data base for the period of 1961/3/21 to 2004/12/31 was used. This data are for 7187 pixel and 15991 days. By using markov chain model first order two state dry and wet frequency matrix was made. And then by the method of maximum likelihood transmission probability matrix was developed. By Chi-square goodness data following from chosen model was confirmed. By frequently powering this matrix stable probability and daily return period of rainy and non-rainy states was estimated. Period of daily returns and non-rainy days was estimated 7 and 1 respectively. So probability of precipitation was 0.1449 and probability of non-occurrence was estimated 0.8551. Return period of precipitation with lasting 1 to 3 days was calculated for all the months. The maximum likelihood of occurrence with precipitation was in March with the amount of 0.27. The shortest return period. The Shortest return period with lasting of 1 to 2 days was in February and March with the amount of 5.6 and 3.7 respectively.
    Keywords: precipitation, Asfazari database, Markov chain, transition probability matrix
  • Dr Abolghasem Amir-Ahmadi *, Majid Ebrahimi, Mahmood Habibolahian, Dr Mohammad Ali Zangeneh Asadi Pages 241-260
    Landslide like phenomena such as earthquake، flood، and volcano eruption are considered as the important natural events which happen every year in the mountainous and the elevated regions of the country and incur substantial damages and losses. Today، in the countries involved with the issue of earthquake sliding، there is an increasing tendency in evaluating and zoning of the danger and damages resulting from this phenomenon. Various factors such as topography، petrology، climatology، etc. are effective in the instability of the ranges and in various ways causes then instability of the ranges. In this study، in order to realize the rate of instability in various parts of the region based on Anbalagan. Firstly، the total area under study are divided into 26 work units and then the factors affecting the sliding are evaluated separately and the numerical value of each one was obtained and eventually the total scores were gathered. Based on the scores obtained، the plan of sliding ground was drawn for the total region. Studying the map suggests the fact that this region is divided into four areas in terms of landslide; the zone has been allocated with a high degree of danger of 31. 13 sq. km. from the total area of the region or 18. 52 % of the lands located near the villages and the roads. The region with high degree of danger 37. 30% in the area of study، the zone with medium danger of 23. 8 %، and a zone has been allocated with low degree of danger 20. 38 % from the region.
    Keywords: landslide, Anbalagan, zoning, Kalat basin, sub basin