فهرست مطالب

مجله علوم و صنایع غذایی ایران
سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 49، زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/07
  • تعداد عناوین: 21
|
  • علی آبرومند*، مسعود مکفا صفحات 1-10
    روغن سویا با بازده بالا مهم ترین روغن نباتی است که در جهان تولید می شود. کیفیت روغن سویا تحت تاثیر عواملی نظیر آسیب دانه ها، رطوبت زیاد، درجه حرارت بالا در هنگام نگهداری و فرآوری، قرار گرفتن در معرض اکسیژن و نور، تغییر می یابد. هدف از این پژوهش تعیین شرایط بهینه تولید و نگهداری روغن مورد آزمایش جهت جلوگیری از تخریب اکسیداسیونی و فساد شیمیایی آن بود. در این تحقیق میزان شاخص پراکسید جهت بررسی میزان پایداری روغن سویا تحت تاثیر عوامل تشدید کننده فساد اکسیداتیو در زمان تولید، ارزیابی گردید. نتایج حاصل از ارزیابی اندیس پراکسید نمونه های روغن سویا تحت شرایط متغیر های دما،حضور آنتی اکسیدان و مقدار فلز آهن در سطوح مختلف نشان داد که اثر دما، آنتی اکسیدان و فلز آهن بر روی اندیس پراکسید روغن سویا در سطح 1 درصد معنی دار است. همچنین تآثیرمتقابل دما- آنتی اکسیدان و دما- آهن نیز در سطح 1 درصد معنی دار بود. بیشترین میزان اندیس پراکسید روغن در بیشترین سطح دمایی (80 درجه سانتی گراد) ارزیابی شد. میزان آنتی اکسیدان افزوده شده به روغن سویا تاثیر معنی داری بر اندیس پراکسید روغن در سطح احتمال 1 درصد داشته و بیشترین میزان آن تحت شرایط عدم حضور آنتی اکسیدان، در روغن اندازه گیری شد. سطوح مختلف فلز آهن تاثیر معنی داری در سطح احتمال 1 درصد بر میزان اندیس پراکسید روغن سویا نشان داد. بیشترین میزان اندیس پراکسید روغن سویا با میزان آهن ppm3 آهن و دمای 80 درجه سانتی گراد به دست آمد.
    کلیدواژگان: روغن سویا، اندیس پراکسید، فساد اکسیداتیو، دما، آهن، آنتی اکسیدان
  • محمد خضری احمدآباد، مسعود رضایی*، سید مهدی اجاق صفحات 11-20
    پوشش پروتئین آب پنیر حاوی 5/0، 1 و 5/1 درصد اسانس آویشن به منظور مهار باکتری های فیله ماهی قزل آلای رنگین کمان سرد شده مورد استفاده قرار گرفت. آزمایش های میکروبی (بار کل باکتریایی، باکتری های سرمادوست، باکتری های اسید لاکتیک و انتروباکترها)همچنین اندازه گیری مجموع بازهای نیتروژنی فرار و pH به صورت دوره ای هر چهار روز انجام گردید.نتایج نشان داد که پوشش پروتئین آب پنیر حاوی اسانس آویشن توانست از رشد باکتری های فیله جلوگیری نماید.همچنین مقادیر TVB-N و pHنیز در نمونه های پوششی در مقایسه با تیمار شاهد بطور معنی داری پایین تر بودند (05/0>p).از بین تیمارهای مورد استفاده در این تحقیق، تیمار پوششی حاوی 5/1 درصد آویشن موثرترین تیمار بر علیه باکتری های مورد آزمایش بود و در نتیجه توانست زمان ماندگاری فیله ماهی قزل آلای رنگین کمان نگهداری شده در دمای یخچال (°C2±4)را در مقایسه با تیمار شاهد حداقل به مدت 4 روز افزایش دهد.
    کلیدواژگان: پروتئین آب پنیر، اسانس آویشن، افزایش ماندگاری، فیله ماهی قزلآلای رنگینکمان
  • پریا رئوفی، سید مهدی اجاق، بهاره شعبان پور، محسن یحیایی صفحات 21-30

    ماهی سفید (Rutilus frisii kutum) به عنوان یکی از آبزیان مهم و اقتصادی کشورمان از اهمیت زیادی برخوردار است. از آن جا که با گذشت زمان و افزایش درجه حرارت کیفیت ماهی صید شده پیوسته کاهش می یابد، لذا کاهش درجه حرارت به وسیله یخ گذاری در بدو صید می تواند راهکاری مناسب جهت جلوگیری از افت کیفت محصولات باشد. در این پژوهش ، تغییرات برخی از فاکتورهای کیفی ماهی سفید که به مدت 16 روز در یخ نگه داری شد، همانند رطوبت تحت فشار، pH ، TBA، TVB-N، FFA،  بار باکتریایی سرما دوست و کل به منظور بررسی اثرات تاخیر در یخ گذاری ماهی های صید شده و افت کیفی محصول اندازه گیری شد. بر اساس نتایج این تحقیق، تمامی شاخص های بیوشیمیایی و میکروبی در طول مدت زمان نگه داری افزایش معنی داری(P ≤0/05) داشتند. تاخیر در یخ گذاری ماهیان سبب اکسیداسیون بالاتر شد، هم چنین عدم توجه به شیوه صحیح نگه داری و نگه داری طولانی مدت در یخ می تواند صدمات جدی را به کیفیت گوشت وارد سازد.  بنابراین بهتر است که ماهی پس از صید بلافاصله یخ گذاری شود. کوتاه کردن زمان نگهداری محصول در یخ و تسریع در استفاده از برودتهای زیر صفر درجه سلسیوس کمک شایسته ای به افزایش عمر نگهداری محصول می نماید.

    کلیدواژگان: ماهی سفید (Rutilus frisii kutum)، تاخیر در یخ گذاری، کیفیت ماهی، ارزیابی شیمیایی، ارزیابی میکروب
  • رحمت الله زارع زاده مهریزی*، زهرا امام جمعه، محمد شاهدی باغ خندان، الهه لونی، حمیدرضا اخوان، جواد بیابانی صفحات 31-40
    در تحقیق حاضر از پوست خشک سه رقم انار ایرانی توسط چهار حلال آلی و به روش سوکسله عصاره گیری شد. از عصاره ها پنج آنتوسیانین، توسط دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا جفت شده با آشکارساز مرئی-فرابنفش، از طریق مقایسه زمان بازداری استانداردهای متناظرشان و به روش تزریق استاندارد خارجی، شناسایی و اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد در میان حلال ها اتانول و در بین ارقام انار، پوست سیاه اردستان با سطح اطمینان بالاتر از 95٪ بیشترین میانگین راندمان استخراج را داشته اند. نتایج آزمایشات کروماتوگرافی بیانگر این است که پوست انار، آنتوسیانین های منو گلوکوزید بیشتری نسبت به آنتوسیانین های دی گلوکوزید دارد و بیشترین میزان آنتوسیانین ها به ویژه آنتوسیانین های منوگلوکوزید شامل دلفینیدین 3 گلوکوزید (mg/kg 208)، سیانیدین 3 گلوکوزید (mg/kg 229) و پلارگونیدین 3 گلوکوزید (mg/kg 105) در عصاره اتانولی پوست خشک رقم پوست سیاه اردستان شناسایی شدند.
    کلیدواژگان: کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا، آنتوسیانین های دی گلوکوزید، استون، سوکسله
  • مریم بیک محمدی، مرضیه بلندی، حمید بهادر قدوسی صفحات 41-49
    ایران قدمت طولانی در تولید انواع گسترده محصولات لبنی دارد و پنیر یکی از مهم ترین آنها است که دارای پروتئین مرغوبی است. پنیر لور در مناطق کوهستانی استان گیلان از شیر گوسفند یا گاو به طور سنتی از دیرباز تهیه و به بازار مصرف عرضه می شود. این پنیر که از حرارت دادن (تا رسیدن به نقطه جوش) آب پنیر به همراه شیر یا دوغ به دست می آید در میان ساکنان منطقه از شهرت و مرغوبیت بالایی برخوردار است. در این مطالعه ابتدا پنیر لور در هر دو نوع آن (با شیر و با دوغ) به شیوه سنتی تولید و از نظر خواص حسی، فیزیکی- شیمیایی و رئولوژیکی ارزیابی شد. نتایج حاصله نشان داد که میزان رطوبت پنیر لور با شیر و لور با دوغ به ترتیب %45/66 و %82/72 بود. میزان چربی این دو نیز به ترتیب %33/22 و %70/13 محاسبه شد. لور با شیر(%77/8) نسبت به لور با دوغ(%73/9) حاوی مقدار کمتری پروتئین است. این مطالعه همچنین تفاوت قابل توجهی را در اولویت بخشی به لور با دوغ نسبت به لور با شیر در بین 40 ارزیاب آموزش ندیده نشان داد. تحلیل های رئولوژی نیز این یافته ها را تایید می کنند. به طور کلی ثابت شده که پنیر لور نسبت به پنیر فتا سالم تر است و برای تجاری شدن به فعالیت بیشتری نیاز دارد.
    کلیدواژگان: پنیر، لور، سنتی، لبنی، ویژگی های فیزیکو شیمیایی
  • صدف محرابی، سید عباس شجاع الساداتی، سید محمد موسوی، مریم هاشمی صفحات 51-59
    فولیک اسید (ویتامین 9B) یکی از ویتامین های موردنیاز بدن انسان است که باید به میزان کافی توسط بدن دریافت گردد. از این رو در دو دهه ی گذشته، تلاش ها برای اندازه گیری دقیق این ویتامین در مواد غذایی افزایش یافته است. چندین روش برای اندازه گیری فولیک اسید وجود دارد که در این پژوهش دو مورد از آن ها مورد بررسی قرار گرفته است. روش اصلی موردنظر روش استخراج سه آنزیمی و سنجش میکروبی این ویتامین بود که به کمک سه آنزیم آلفا آمیلاز، پروتئاز و کانژوگاز و باکتری لاکتوباسیلوس رامنوسیس (7469ATCC) انجام شد. روش دوم که بیشتر به منظور مقایسه با نتایج حاصل از روش اول مورد استفاده قرار گرفت روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا بود. نتایج به دست آمده از این پژوهش حاکی از آن بود که روش سنجش میکروبی نسبت به کروماتوگرافی مایع از صحت بالاتری برخوردار است، چرا که میزان به دست آمده برای فولیک اسید به روش میکروبی حدودا 50 درصد بیشتر از مقداری است که توسط روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا اندازه گیری شد. بخش زیادی از این اختلاف مربوط به استخراج کامل تر فولیک اسید که توسط سه آنزیم مذکور انجام شد، برمی گردد.با توجه به این پژوهش مشخص شد که روش استخراج سه آنزیمی و سنجش میکروبی برای تعیین میزان ویتامین حساس فولیک اسید و همچنین فولات کل موجود در آردهای غنی شده مناسب تر از روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا به شمار می رود.
    کلیدواژگان: فولیک اسید، استخراج سه آنزیمی، سنجش میکروبی، آرد غنی شده، کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا
  • سیده آمنه موسوی، محمدرضا کسایی صفحات 61-72
    در این مطالعه امکان پوشش دادن کاغذ کرافت با استفاده از عصاره روغنی پوست و برگ نارنگی مورد بررسی قرار گرفت. عصاره گیری از پوست و برگ نارنگی با استفاده از حلال هایی غیر قطبی (هگزان، کلروفرم، دی کلرومتان یا پترولیوم اتر) در دمای اتاق انجام شد. خاصیت ضد اکسایشی عصاره هابه روش مهار رادیکال آزاد DPPH اندازه گیری شد. پوشش دهی کاغذ کرافت از طریق غوطه ور نمودن آن در عصاره و سپس تبخیر حلال انجام گرفت. اثر عصاره های غیرابی به عنوان پوشش کاغذ در مقایسه با کاغذ بدون پوشش بر روی خواص مکانیکی آنها مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد حلالهای هگزان -کلروفرم به نسبت (1:1) بعنوان بهترین سیستم حلال در عصاره گیری و پوشش دهی می باشد. وزن کاغذهای پوشش یافته با افزایش غلظت عصاره هاافزایش یافت. مقاومت کششی (TS)، مدول یانگ (YM) و درصد ازدیاد طول تا نقطه پارگی (%E) کاغذهای پوشش های یافته با عصاره روغنی نسبت به کاغذ فاقد پوشش کاهش یافت. عصاره پوست – برگ نسبت به عصاره پوست از خاصیت ضد اکسایشی قویتری برخوردار بوده و هر دو عصاره نیز خاصیت ضد اکسایشی ضعیف تری در مقایسه با آنتی اکسیدان سنتزی BHA نشان دادند. بطور کلی عصاره غیرآبی پوست و پوست – برگ مرکبات سبب تشکیل پوششی روغنی در کاغذ کرافت گردید، چنین پوششی با دارا بودن خاصیت آنتی اکسیدانی پتانسیل استفاده در بسته بندی های فعال را داشته،اما سبب تضعیف خواص مکانیکی کاغذ پوشش یافته می گردد.
    کلیدواژگان: کاغذ، عصاره غیرآبی، خاصیت ضد اکسایشی، خواص مکانیکی
  • سمیه وطن دوست، محمدحسین عزیزی، محمد حجت الاسلامی، هومان مولوی، زهرا رئیسی صفحات 73-84
    تاثیر افزودن پودر سنجد در سطوح5، 10و15درصد بر ویژگی های کیفی نان همبرگر بررسی شد. رطوبت و ویژگی های بافتی(سفتی، فنریت و پیوستگی) نان های تیمار و شاهد در روزهای اول، سوم و پنجم اندازه گیری شد. آزمون تعیین میزان پذیرش، سنجش رنگ و بررسی میزان تخلخل و پراکندگی حفرات در بافت نان در روز اول انجام شد. نتایج این تحقیق نشان می دهد که افزایش سطوح پودر سنجد در نان ها منجر به افزایش رطوبت، کاهش حجم و تخلخل و ظاهر تیره تر نسبت به نمونه شاهد شد با بررسی ویژگی های بافتی مشخص گردید در سطوح بالای10درصد، پودر سنجد منجر به افزایش سختی بافت نان می شود و از جانب دیگر افزودن پودر سنجد در کلیه سطوح موجب کاهش نیروی لازم برای برش نان گردید. از لحاظ فرایند بیاتی در طی مدت ماندگاری نمونه حاوی 10 در صد پودر سنجد در کلیه روزهای نگهداری با سرعت کمتری نسبت به نمونه های دیگر بیات شد و نمونه 15درصد بالاترین سرعت بیاتی را داشت. با توجه به تجزیه و تحلیل آزمون حسی، مقبولیت در نمونه 10 درصد بیشترین بود. بطور کلی با توجه به نتایج بدست آمده تیمار حاوی 10درصد پودر سنجد به دلیل پذیرش بیشتر، سختی کمتر و تعویق در فرایند بیاتی و افزایش میزان فیبر پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: پودر سنجد، بافت نان، بیاتی نان، آرد، نان همبرگر، پردازش تصویر
  • مهدی زارعی، مهدی پورمهدی بروجنی، شیما نیازی صفحات 85-92
    توانایی باکتری ها در تحمل pHهای پایین از جمله خصوصیات مهمی است که به زنده مانی باکتری در محیط های مختلف کمک می نماید. در مطالعه منابع مختلف اطلاعات زیادی در مورد مقاومت اسیدی باکتری های مختلف دیده می شود اما راجع به مقاومت اسیدی مرگانلا مرگانی که مهمترین باکتری تولید کننده هیستامین در ماهی و مواد غذایی دریایی می باشد، اطلاعات اندکی در دسترس است. بنابراین در مطالعه حاضر تاثیر فاز رشد، نوع محیط و اسید بر مقاومت اسیدی مرگانلا مرگانی در pHهای مختلف مورد ارزیابی قرار گرفت. بدین منظور سلولهای فاز لگاریتمی و سکون باکتری در محیط های TSB و PBS با pHهای پایین (3، 4 و 5) ایجاد شده به وسیله اسیدهای کلریدریک، استیک، لاکتیک، سیتریک و تارتاریک به مدت یک ساعت قرار گرفت. درصد زنده مانی با تقسیم تعداد سلول های زنده باقیمانده بر تعداد اولیه باکتری ها بدست آمد. نتایج این تحقیق به طور کلی مقاومت اسیدی بالایی را در این باکتری نشان داد. در مورد همه اسیدهای مورد استفاده با کاهشpH تعداد سلول های زنده باقیمانده کاهش یافت. سلولهای فاز سکون مرگانلا مرگانی مقاومت اسیدی بیشتری را در مقایسه با سلول های فاز لگاریتمی نشان دادند و تفاوت معنی داری (05/0>p) در مقاومت اسیدی این باکتری در محیط های TSB و PBS در pHهای مختلف مشاهده نگردید. علاوه بر این اسید استیک و اسید لاکتیک اثر ضد میکروبی بیشتری را نسبت به سایر اسیدهای مورد استفاده بر سلول های فاز سکون و لگاریتمی مرگانلا مرگانی نشان دادند.
    کلیدواژگان: مرگانلا مرگانی، مقاومت اسیدی، اسیدهای آلی، اسید استیک، اسید لاکتیک
  • حسن برزگر، محمدحسین عزیزی*، محسن برزگر، زهره حمیدی اصفهانی صفحات 93-101

    به دلیل معایب متعدد مواد بسته بندی از قبیل مهاجرت به مواد غذایی، ایجاد آلودگی زیست محیطی، مشکل بازیافت، گران بودن مواد اولیه و بالا بودن هزینه تولید آنها، همچنین جهت بهبود خصوصیات فیلم های بر پایه نشاسته، در این تحقیق فیلم نانوکامپوزیتی نشاسته – مونت موریلونیت(نانورس)، تولید و خصوصیات آن برای استفاده در صنایع غذایی مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور ابتدا مخلوط نشاسته و چهار سطح مختلف از مونت موریلونیت (0، 1، 3 و 5 درصد) با سه سطح مختلف نرم کننده گلیسرول (20، 30 و 40 درصد) فرموله و خصوصیات فیزیکی و مکانیکی آنها اندازه گیری و فیلم بهینه انتخاب شد. افزودن نانورس تا سطح 5 درصد (w/w) باعث بهبود مقاومت کششی (38%) و نفوذپذیری به بخار آب (33%) گردید.نتایج حاصل از آزمون پراش پرتو ایکس نشان داد که ذرات نانورس به صورت یکنواخت در ماتریکس بسپاری نشاسته پخش شده اند. در ادامه تاثیر امواج فراصوت بر خصوصیات فیلم بهینه بررسی شد. نتایج حاصل نشان داد که کاربرد این امواج باعث بهبود قابل توجهی در خصوصیات مکانیکی و نفوذپذیری می گردد. همچنین بهترین زمان اعمال امواج فراصوت 30 دقیقه تعیین شد. نتایج حاصل از آزمایشات نشان داد که فیلم بهینه نانوکامپوزیتی نشاسته-رس می تواند به عنوان یک بسته بندی زیست تخریب پذیر و مطلوب جهت نگهداری مواد غذایی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: فیلم نشاسته ای، نانوکامپوزیت، فراصوت، نانورس
  • اعظم ایوبی*، مصطفی مظاهری تهرانی صفحات 103-112
    در این پژوهش از آرد کامل سویا در فرمولاسیون خامه صبحانه با 30 درصد چربی استفاده شد و کاربرد سطوح مختلف آرد سویا از 5 درصد تا 5/22 درصد و آب از 15 در صد تا 5/37 درصد در دو نوع خامه فرموله شده با 55 و 70 درصد خامه صبحانه مورد ارزیابی قرار گرفت. اثر فرمولاسیون بر خواص فیزیکوشیمیایی شامل ویسکوزیته، سینرسیس، اسیدیته، pH و خواص حسی شامل طعم و مزه، بدنه و بافت، رنگ و ظاهر و پذیرش کلی و همچنین بر راندمان اقتصادی ارزیابی شد. نتایج این تحقیق نشان داد که فرمولاسیون خامه به طور معنی داری بر تمامی خواص فیزیکوشیمیایی و حسی خامه و همچنین راندمان اقتصادی آن اثر گذاشت. نمونه E با ویسکوزیته Pa.S86/4، سینرسیس 21 درصد و رطوبت 8/65 درصد از نظر خصوصیات فیزیکوشیمیایی کمترین اختلاف را با شاهد داشت و نمونه C نسبت به سایر خامه های فرموله شده، امتیازات بدنه و بافت و پذیرش کلی بالایی را کسب کرد.
    کلیدواژگان: خامه، آرد سویا، ویسکوزیته، سینرسیس، خواص حسی، راندمان اقتصادی
  • فاطمه زهرا رحمتیان، محمدرضا کسایی*، علی معتمدزادگان صفحات 113-122
    در این تحقیق اثرپوشش ترکیبی متیل سلولز- واکس در مقایسه با پوشش واکس در دمای نگهداری Co 8 بر روی پرتقال تامسون مورد بررسی قرار گرفت. کاهش وزن، ویتامین C، مواد جامد قابل حل، اسیدیته قابل تیتر و خواص حسی پرتقال تامسون ناول درهر دو هفته ودر فاصله زمانی 16 هفته تعیین شدند. پرتقال ها بوسیله محلولهای واکس تجاری و واکس- متیل سلولز (9 به 10: وزنی / وزنی) به روش غوطه وری پوشش داده شدند و در هوای آزاد خشک شدند. نمونه های بدون پوشش نیز به عنوان نمونه های کنترل در نظر گرفته شدند. آنالیز آماری با استفاده از طرح فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 5 تکرار در سطح اطمینان 95% انجام شد. پوشش واکس در مقایسه با متیل سلولز- واکس در جلوگیری از افت وزن میوه ها موثرتر عمل نمود. میوه های پوشش داده شده با پوشش ترکیبی، دارای بیشترین میزان ویتامین C در مقایسه با سایر نمونه ها بودند. در طول مدت نگهداری میزان مواد جامد قابل حل و اسیدیته همه نمونه ها کاهش و نسبت مواد جامد قابل حل به اسیدیته در تمامی تیمارها افزایش یافت. در 6 هفته آخر نگهداری، مقدار اسیدیته میوه های تیمار شده با متیل سلولز- واکس در مقایسه با سایر تیمارها بیشتر حفظ شدند. ارزیاب ها پایین ترین کیفیت طعمی را بعد از 8 هفته و بیشترین میزان بد طعمی را در فاصله 10 - 16هفته نگهداری درتیمار واکس گزارش نمود ند (p< 0.05). از نظر طراوت ظاهری، اختلاف معنی داری بین متیل سلولز- واکس و واکس دیده نشد.
    کلیدواژگان: پرتقال تامسون، ویتامین C، اسیدیته، متیل سلولز، ویژگی های حسی
  • الهام رنجبر ندامانی، علیرضا صادقی ماهونک، محمد قربانی، مهدی کاشانی نژاد صفحات 123-132
    هدف از مطالعه حاضر مقایسه ویژگی های ضداکسایشی و بررسی امکان وجود اثرات هم افزایی یا هم ستیزی بین عصاره های چای سبز و بلوط بود. عصاره چای سبز در دو آزمون مهار رادیکال آزاد DPPH و ظرفیت ضداکسایشی کل در تمامی غلظت ها و در آزمون قدرت احیاء کنندگی در دو غلظت به شکل معنی داری (05/0>P) عملکرد بهتری از BHT نشان داد و در تمامی آزمون ها برتر از بلوط بود. اما عصاره بلوط تنها در آزمون مهار رادیکال آزاد DPPH بهتر از BHT عمل نمود. از بین حالات مختلف ترکیب این دو عصاره، در آزمون مهار رادیکال آزاد DPPH در سه حالت، ظرفیت ضداکسایشی کل در 4 حالت و در تمامی حالات آزمون قدرت احیاء کنندگی اثر هم افزایی مشاهده شد. در آزمون روغن، عصاره ترکیبی منتخب اثر هم ستیزی نشان داد، گرچه این عصاره ترکیبی با وجود بروز اثر هم ستیزی عملکرد بهتری نسبت به BHT نشان دادند. نهایتا این عصاره های طبیعی را می توان به عنوان جایگزین مناسب برای BHT معرفی نمود.
    کلیدواژگان: چای سبز، بلوط، هم افزایی، هم ستیزی
  • وجیهه نیک زاده*، ناصر صداقت، مهدی سعادتمند طرزجان، فریده طباطبایی یزدی صفحات 133-143
    شناساگرهای زمان-دما (TTI) به عنوان ابزاری برای کنترل ایمنی موادغذایی تازه ی بسته بندی شده در محیط های کم اکسیژن استفاده می شوند. معادلات TTIهای با کینتیک درجه ی صفر قبلا براساس مدل اسکینر-لارکین بررسی و شبیه سازی شده است. بر این اساس، برای آنکه TTI قبل از تولید توکسین منقضی گردد، باید منحنی آرنیوس TTI (در دستگاه مختصات lnk برحسب 1/T) در همه ی دماها بالاتر از منحنی اسکینر-لارکین- آرنیوس درجه ی صفر (SLA0) قرار گیرد. اما با توجه به اینکه اکثر TTIها (همانند دیگر فرآیندهای طبیعی) دارای رفتار درجه ی یک می باشند، مدل SLA0 نمی تواند توصیف دقیقی از عملکرد آنها ارائه دهد. هدف این تحقیق توسعه مدلی به منظور تعیین کارایی همه ی انواع TTIها برای مواد غذایی مستعد رشد کلستریدیوم بوتولینوم، بخصوص غذاهای دریایی بسته بندی شده با اکسیژن کاهش یافته می باشد. در این مقاله، با معرفی دسته منحنی های اسکینر-لارکین-آرنیوس درجه ی یک (SLA1)، مدل اسکینر-لارکین برای TTIهای با کینتیک درجه ی یک توسعه داده شده و با مدل درجه ی صفر مقایسه گردیده است. در ادامه، نشان می دهیم که دسته منحنی های SLA1 شامل منحنی SLA0 نیز بوده و قادر به توصیف رفتار TTIهای درجه ی صفر و یک به صورت همزمان می باشد. بررسی عملکرد TTIهای با رفتار درجه ی صفر و درجه ی یک و مقایسه آنها بیانگر این حقیقت است که مدل SLA0 قادر به توصیف رفتار TTIهای درجه ی یک نبوده و نتایج حاصل از آن در مواقعی سختگیرانه و گاهی خوش بینانه می باشد. مدل پیشنهادی امکان استفاده از همه ی انواع برچسب های TTI را برای بسته بندی غذاهای دریایی فرآهم می آورد.
    کلیدواژگان: شناساگرهای زمان، دما، غذاهای دریایی، بسته بندی با اکسیژن کاهش یافته، بوتولیسم
  • بهروز نظری، سیمین حق نظری صفحات 145-153
    بستنی مخلوط منجمدی از ترکیبات اجزاء شیر، مواد شیرین کننده، پایدار کننده، امولسیفایر و مواد مولد عطر و طعم می باشد. بستنی ترکیبی غذایی است که به دلیل وجود اجزای مختلف در ساختار خود نظیر کریستال های یخ و حباب های هوای پراکنده در فاز سرمی دارای ویژگی های کلوئیدی متنوعی است. در این پژوهش، ویژگی های ارگانولپتیکی بستنی با جایگزینی نسبت های مختلف سوکرالوز به عنوان جایگزین شکر در فرمولاسیون بستنی رژیمی بررسی شد. بستنی وانیلی با میزان قند 19 درصد به عنوان نمونه ی شاهد در نظر گرفته شد و سوکرالوز در 5 سطح (20، 40، 60، 80 و 100%) جایگزین شکر موجود در فرمولاسیون گردید. سپس ویژگی های ارگانولپتیکی آن تعیین شد. همچنین طی بررسی ویژگی های حسی با استفاده از داوران چشایی از مقیاس هدونیک5 نقطه ای نشان داد نمونه ها در رنگ، عطر و بو با یکدیگر تفاوتی نداشتند ولی ویژگی بافت، احساس دهانی و پذیرش کلی بستنی تنها با جایگزینی سوکرالوز تا سطح 20 درصد در مقایسه با شاهد معنی دار بود.
    کلیدواژگان: بستنی، سوکرالوز، شکر، جایگزین شکر
  • زهرا امام جمعه، آرزو کرمی مقدم، سیدعلی یاسینی اردکانی صفحات 155-166
    این مطالعه به بررسی اثر روغن زیتون بر روی فیلم های مبتنی بر کازئینات می پردازد. فیلم های خوراکی بر پایه کازئینات (w/v 5%) و گلیسرول (w/w 30%) با غلظت های مختلف روغن زیتون (w/w 30، 20، 10 و 0%) با استفاده از روش قالب ریزی تهیه شدند. تاثیر افزودن روغن زیتون به فیلم با بررسی خواص فیزیکیو مکانیکی مورد مطالعه قرار گرفت. میکروسکوپ الکترونیروبشی (SEM) نیز به منظور تجزیه و تحلیل ریزساختار فیلم ها استفاده شد.
    با افزایش غلظت روغن زیتون تا(w/w) 30% مقادیر ضخامت و حلالیت به ترتیب از 050/0 میلی متر و 18/92% به 042/0 میلی متر و 84/61% کاهش پیدا کرد و موجب مات شدن فیلم ها گردید. همچنین افزودن روغن زیتون به امولسیون کازئینات به طور قابل توجهی باعث بهبود نفوذپذیری(تا (g/s.m.Pa)10-10× 9)به بخار آب گردید، اما خواص مکانیکی کاهش پیدا کرد. نتایج نشان می دهد که ساختار و خواص فیلم های خوراکی کازئینات بوسیله روغن زیتون اصلاح شده و بهبود می یابد.
    کلیدواژگان: خواص فیزیکی، خواص مکانیکی، روغن زیتون، فیلم خوراکی، کازئینات، نفوذپذیری به بخار آب
  • لیلا عدیلی، مانیا صالحی فر، بابک غیاثی طرزی بابک غیاثی طرزی، حسین باخدا صفحات 167-176
    هدف اصلی از اجرای این پژوهش، بررسی امکان استفاده از آنزیم لیپاز به عنوان بیوامولسیفایر برای تهیه نان باگت بود. لیپاز در سه سطح 10، 30 و 50 ppm مورد استفاده قرار گرفت. در این تحقیق ویژگی های شیمیایی آرد تعیین گردید و تاثیر استفاده از آنزیم در سه سطح به طور مجزا بر ویژگی های حجم، رطوبت، بیاتی و رنگ ارزیابی شد و ویژگی های حسی توسط 10 ارزیاب آموزش دیده مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که در ارزیابی حسی تفاوت معنی داری بین تیمارها از نظر صفت عطر و بو، حجم، مزه، رنگ پوسته، تناسب شکل، ترک و پارگی و مجموع امتیازات ویژگی های ظاهری نسبت به یکدیگر و تیمار شاهد وجود نداشت (P>0/05). نان های تهیه شده در مقادیر 10و 30 پی پی ام آنزیم لیپاز امتیاز بیشتری در صفات ویژگی های بافت داخلی، ویژگی های پوسته، بهبود قابلیت جویدن، حفره بندی مناسب بافت نسبت به تیمار شاهد نشان دادند ولی در این بین استفاده از 10 پی پی ام لیپاز بیشترین امتیاز را در پذیرش کلی صفات حسی نشان داد. بنا به نتایج حاصل از آزمونهای بافت سنجی مشخص گردید لیپاز در دو غلظت 10و30 پی پی ام از نظر کاهش سفتی مطلوب تر و نان حاصل از30 پی پی ام لیپاز دارای حداکثر حجم نسبت به سایر مقادیر می باشد. نتایج آزمون رنگ سنجی نیز نشانگر این مطلب بود که آنزیم لیپاز در میزان 10 پی پی ام بهترین رنگ مغز نان و در غلظت 30 پی پی ام بهترین رنگ پوسته را نسبت به سایر تیمارها ایجاد می کند و حداکثر رطوبت مشاهده شده بین تیمارها مربوط به نان حاصل از 30 پی پی ام آنزیم لیپاز بود که نسبت به سایر تیمارها اختلاف معنی دار بود (P<0/05).
    کلیدواژگان: آنزیم لیپاز، بیوامولسیفایر، نان باگت، بیاتی نان
  • سپیده یوسف زاده ثانی، اسماعیل عطایی صالحی*، زهرا شیخ الاسلامی صفحات 177-186
    امروزه تقاضا برای غذاهای پوشش داده شده با خمیرابه مثل انواع ناگت ها به دلیل ویژگی های حسی مطلوب روبه افزایش است. در این پژوهش خمیرابه متشکل از آرد ذرت و سویا تحت امواج فراصوت قرار گرفت و اثر آن در قالب طرح کاملا تصادفی برکیفیت ناگت مرغ بررسی شد. آرد سویا و ذرت با سطوح 5 و10 %، جایگزین آرد گندم در فرمولاسیون خمیرابه شدندو امواج فرا صوت با شدت 70 KHZ اعمال شد. دمای بهینه سرخ کردن نمونه ها 170درجه سانتیگراد بود. شاخص های بافت، رنگ و محتوای رطوبت و خواص حسی نمونه ها ارزیابی شد. مقایسه میانگین های به دست آمده با استفاده از آزمون چند دامنه ای دانکن نشان داد که در مقایسه با نمونه شاهد افزودن آرد سویا اثر قابل توجهی در کاهش سفتی بافت ناگت داشت. نرمترین و ترد ترین تیمار در 5% سویاو فرا صوت و بیشترین سفتی در آرد ذرت 10% بدون صوت اتفاق افتاد. در بین تیمار های مختلف بیشترین افت رطوبت در نمونه آرد ذرت 10% بدون صوت و کمترین میزان افت رطوبت در نمونه هایی که در فرمولاسیون آنها 10 درصد آردسویا و فراصوت جایگزین شده بود به دست آمد ارزیابی حسی نمونه ها نیز نشان داد که در سطح اطمینان 95% تفاوت معنی داری (05/0P≤) بین پارامتر طعم از دیدگاه داوران وجود دارد. مولفه L* پوسته ناگت در تیمار ذرت 10% فراصوت به طور معنی داری(05/0P≤) با اعمال صوت افزایش یافت و کمترین مقدار در نمونه 10% سویای بدون صوت مشاهده شد.
    کلیدواژگان: آرد سویا و ذرت، امواج فراصوت، خصوصیات حسی، ناگت مرغ
  • لیلا مهرافشان، سیدعلی جعفرپور، حامی کابوسی صفحات 187-196
    هدف از این مطالعه بررسی اثر روش های مختلف پخت بر روی کیفیت فیله مرغ بود. مبنای تحقیق حاضر بکارگیری روش های بخارپز کردن (پخت اتوکلاو) با دمای C0 120 و در زمانهای 5 و 10 دقیقه، غوطه وری در روغن داغ[1] با پوشش پودر سوخاری در دمای C0180 و زمانهای 5 و 8 دقیقه و پخت با مایکروویو با توان 600 وات و در زمانهای 6،3 و 9 دقیقه بر روی فیله مرغ بود. نتایج آزمون برش نرمال نشان داد که نمونه سرخ شده در 5 دقیقه و سپس مرغ خام دارای کمترین سختی بوده و بیشترین سختی در نمونه تهیه شده با مایکروویو 9 برای دقیقه نسبت به تمام نمونه ها مشاهده شد. در رابطه با تست نفوذ٬ کمترین سفتی بافت مربوط به نمونه خام و بیشترین سفتی مربوط به نمونه مایکرویو 9 دقیقه بود. در تست آنالیز رنگ٬ نمونه سرخ شده در 8 دقیقه (بدون پوشش آرد سوخاری) دارای بالاترین L* و کمترین a* بوده، و نمونه حاوی آرد سوخاری دارای کمترین L* و بیشترین میزان پارامتر a* بود. در ارزیابی پارامتر b* کمترین زردی مربوط به نمونه خام و بیشترین آن مربوط به نمونه سرخ شده در 5 دقیقه بود. شایان ذکر است نمونه های سرخ شده دارای بالاترین مقبولیت حسی و کمترین درصد افت ناشی از پخت بود. با در نظر گرفتن نتایج مشخص شد که نمونه های سرخ شده، بهترین روش از لحاظ رنگ، کاهش درصد افت ناشی از پخت و بهبود بافت بوده و دارای بالاترین مقبولیت حسی می باشند.
    کلیدواژگان: فیله مرغ، روش های پخت، بافت، رنگ، آنالیز حسی
  • حسن یعقوبی، محمد چیذری *، سیدمحمود حسینی، ابوالقاسم شریف زاده صفحات 197-208

    روش اصلی مورد استفاده در این مطالعه تکنیک دلفای بود. در متداول تین شکل، دلفای حداقل شامل سه ابزار مختلف است که در مطالعه حاضر در قالب سه دور جداگانه انجام گرفته است. بروکس (1972) اظهار می دارد که تعداد مراحل دلفای می تواند توسط محقق از پیش تعیین شده باشد یا اینکه تا زمانی که گروه به اجماع برسد ادامه یابد. هدف اصلی این تحقیق شناسایی راهبردهای تجاری سازی یافته های تحقیقات دانشگاهی در صنایع غذایی کشاورزی بود. هفتاد و چهار عضو هیات علمی گروه صنایع غذایی کشاورزی که در دانشگاه های دولتی مشغول به کار بودند به عنوان پانل متخصصان در این مطالعه مورد استفاده قرار گرفتند. در نهایت، 25 عضو هیات علمی پرسشنامه های هر سه دور را تکمیل نمودند. اولین دور پرسشنامه از طریق انجام مرور ادبیات با یک سوال باز پاسخ تدوین گردید. روایی محتوایی این پرسشنامه با کمک اساتید گروه های ترویج و آموزش کشاورزی و صنایع غذایی دانشگاه تربیت مدرس مورد تایید قرار گرفت. اعضای پانل 17 راهبرد مربوط به تجاری سازی یافته های تحقیقات دانشگاهی صنایع غذایی را در دور اول شناسایی نمودند. شایان ذکر است که در مورد 15 راهبرد در مرحل سوم پانل متخصصان به اجماع رسیدند. داده های جدول 3 نشان می دهد که سطح موافقت اعضای پانل در رابطه با تجاری سازی نتایج تحقیقات دانشگاهی بیش از 80 درصد بوده است.

    کلیدواژگان: تجاری سازی، تحقیقات دانشگاهی، تحقیقات صنایع غذایی کشاورزی، تکنیک دلفای، پانل متخصصان
  • مریم عین علی افجه، حمید عزت پناه، محمد امین محمدی فر، مهدی امین افشار صفحات 209-218
    درهنگام تولید ماست قالبی هر گونه تغییر در مقادیر ترکیباتی مانند لاکتوز و کازئین می تواند به کیفیت محصول از دیدگاه رئولوژیک و حسی لطمه وارد نماید. از سوی دیگر با توجه به کیفیت شیر خام مورد استفاده در صنعت افزودن ترکیبات ذکر شده می توانند راهکارهای عملی جبران نواقص ابتدای زنجیره تامین شیر خام محسوب شوند که در این تحقیق به بررسی عملی بودن چنین راهکارهایی پرداخته می شود. در این تحقیق تعیین تاثیر گذاری بیماری ورم پستان بر کیفیت ماست قالبی و نیز تاثیر اضافه کردن غلظت های مختلف لاکتوز، تغلیظ شده پروتئینی آب پنیر و شیر خشک بی چربی بر برخی ویژگی های رئولوژی و حسی ماست قالبی بررسی شد. پس از آن که تفاوت بین سطوح مختلف سلولهای سوماتیک در شیر خام از نظر مقدار لاکتوز، کازئین و پروتئین های محلول در سطح احتمال 05/0 سنجیده شد در چند مرحله بصورت جداگانه، با افزودن لاکتوز، کنستانتره پروتئینی آب پنیر و شیر خشک بی چربی به شیر دارای سلولهای سوماتیک در سطوح متوسط (200000 تا 800000 سلول در هر میلی لیتر از شیر خام) و بالا (بیش از 800000 سلول در هر میلی لیتر) از رویکرد تنظیم لاکتوز ماست قالبی تهیه شد. یک تیمار هم با افزودن شیر خشک بی چربی به شیر حاوی سطوح مختلف سلول های سوماتیک (سطح مخلوط) به منظور تنظیم کازئین بود.
    هم زمان با افزایش شمار سلولهای پیکری مقدار پارامتر a معرف قدرت ساختار نمونه های ماست قالبی از 5 به 1/4 کاهش یافت. نتایج این تحقیق نشان داد که با استفاده از ترکیبات مختلف، نمی توان اثرات بیماری را در ویژگی های حسی محصول جبران و انتظار مصرف کننده را تامین نمود.
    کلیدواژگان: سلولهای سوماتیک، ماست قالبی، ویژگی های ویسکو الاستیک، کنستانتره پروتئینی آب پنیر، لاکتوز
|
  • Ali Aberomand*, Masoud Mokaffa Pages 1-10
    Soybean oil is the most important vegetable oil، which is produced in the world because of oil good quality and high yield. The quality is affected by factors such as damage to the seeds of soybean oil، high humidity، high temperatures during storage and processing، exposure to air (oxygen)، especially at high temperatures، contact with oxidizing agents Starter and exposure to light altered. The purpose of this study was to determine the best conditions for optimization of products and maintenance of test oil was to prevent the destruction of its chemical oxidant and corruption. In the present study the stability of soybean oil peroxide index aggravating factors that affect corruption oxidative the time of production، was assessed. The results of the average of 4 replicates Peroxide samples of soybean oil under different levels of temperature، antioxidants، and the amount of iron metal showed that the effects of temperature، antioxidants and iron metal on Peroxide soybean oil at 1% level is significant. The interaction of temperature - temperature antioxidants - iron was significant at the 1% level. Peroxide highest maximum level temperature of the oil at 80°C. The amount of antioxidant added to the oil، soybean oil had a significant effect on the peroxide index was 1% level. The maximum amount of oil in the peroxide index absence of antioxidants in the oil obtained. Levels of iron metal significant effect on the rate of 1% soybean oil peroxide index showed. Peroxide highest amount of iron in soybean oil was obtained 3 ppm and temperature of 80°C.
    Keywords: Soybean oil, Peroxide index, Oxidative spoilage, Temperatures, Iron, Antioxidants
  • Mohammad Khezri Ahmad Abad, Masoud Rezai*, Seyed Mehdi Ojagh Pages 11-20
    Whey protein based edible coating containing 0. 5، 1 and 1. 5% (w/v) thyme essential oil was used for inhibition of bacterial growth of rainbow trout fillets during cold storage. Microbial analyzes (total viable counts، psychrophilic counts، lactic acid bacteria and Enterobacteriaceaeas) as well as total volatile basic-nitrogen (TVB-N) and pH measuring were performed periodically every four days. Results showed that whey protein coating containing thyme essential oil was able to inhibition of bacterial growth of fish fillets. Also the TVB-N and pH values in the coated samples were significantly (p<0. 05) lower than those of non-coated treatment. Among the treatments used in this study، treatment with 1. 5% thyme essential oil containing edible coating was the most effective treatment against evaluated bacteria in this study. As could extend the shelf-life of rainbow trout fillets stored at refrigerator for at least 4 days compared to control.
    Keywords: Whey protein, Thyme oil, Shelf, life, Rainbow trout fillet
  • Pariya Raofi, Seyed Mehdi Ojagh, Bahareh Shaban Pour, Mohsen Yahyai Pages 21-30

    Rutilus frisii kutum is one of the most important and economic fish in our country. Since the passage of time and temperature on the quality of fish caught continuous reduced، so decreasing the temperature by ice storage، immediately after fishing، is a good methodto avoid loss of quality fall. Inthisstudy change of some quality parameters of R. frisii kutum during ice storage for 16 days such as expressible moisture، pH، thiobarbituric acid، total volatile nitrogen، free fatty acid، psychrotrophic count and total viable count to assessment the effects of delay of putting ice on fish caught and loss in quality product was measured. According to these results، the chemical and bacterial indicators were increased significantly during the storage in ice. Delayed icing caused the higher degree of oxidation. Furthermore، delayed icing، lack of attention to correct method of storage، and ice storage for a long time can decrease the quality of meat. It is better that fish be ice storage after fishing immediately. Shorten the shelf life of the product on the ice and accelerate cooling، helps to increase the shelf life of the product.

    Keywords: Rutilus frisii kutum, Delayed icing, Quality of fish, Chemical analysis, Microbial analysis
  • Rahmat Allah Zare Zadeh Mehrizi*, Zahra Emam Jomeh, Mohammad Shahedi Bagh Khandan, Elahe Loni, Hamid Reza Akhavan, Javad Biyabani Pages 31-40
    In present study، dried pomegranate peel of three dominant Iranian varieties was extracted by soxhlet extraction (SE) method via four solvents. In this study Five anthocyanins were identified and quantified in the extracts by high performance liquid chromatography (HPLC) coupled with ultraviolet-visible (UV-Vis) spectrometric detector at wavelength of 517 nm according to their retention times and external standard method. According to the results extraction yield of Poost Siyahe Shirine Ardestan (PSSA) variety is more than other two varieties and extraction yield of ethanolic extracts is more than other solvents in p≤0. 05. HPLC analysis was indicated pomegranate peel include of more mono glucoside anthocyanins than di glucoside anthocyanins also the most of anthocyanins particularly mono glucoside anthocyanins were detected in ethanolic extract obtained from dried peel of PSSA variety.
    Keywords: HPLC, Diglucoside Anthocyanin, Acetone, Soxhelt
  • Maryam Beig Mohammadi, Marziyeh Bolandi, Hamid Bahador Ghodusi Pages 41-49
    Iran has a long history in manufacturing a wide range of dairy products and cheese is one of the most important fermented dairy product which is high in protein. Lour cheese (Lour is similar to cottage cheese) is prepared traditionally in the mountainous region of Gilan province، north of Iran، using sheep or cow’s milk. This cheese is very well known cheeses in the region and is preferred by many locals. It is prepared through heating (up to the boiling point) the cheese whey with addition of milk (LCM) or Doogh (buttermilk) (LCB). In this study، batched of Lour cheese (with milk and with buttermilk) were produced in the traditional way and were examined for sensory، physicochemical and rheological properties. The results showed that the moisture content of LCM and LCB was 66/45% and 72/82 %، respectively. The amount of fat measured was 22/33% and 13/70 %، respectively. LCM contained less protein (8/77%) compared to LCB (9/73%). The study also showed significantly different preference for over LCB over LCM by 40 untrained panelists. These finding were backed up by the rheological analysis Overall، Lour cheese proved to be a healthy alternative for feta type cheese however، more work is to be done to commercialize it.
    Keywords: Cheese, Lour, Traditional, Dairy, Physicochemical properties
  • Sadaf Mehrabi, Seyed Abbas Shoja Sadati, Seyed Mohammad Musavi, Maryam Hashemi Pages 51-59
    Nowadays because of several problems and diseases that treat human health، considering special attention to suitable nutrition and achieving confidence about safe and rich content foods is a very important and unavoidable issue. Folic acid is one of required vitamins for our body that must be provided sufficiently. So there are numerous efforts has been done for more reliable measuring of this vitamin in foods. There are several methods available for measuring folic acid. In this research، two methods have been investigated. The main mentioned method was tri-enzyme extraction and microbiological assay which performed by α-amylase، protease، conjugase and a folate dependent microorganism which was Lactobacillus rhamnosus. Second method was High performance liquid chromatography that is performed in order to proving reliability and accuracy of the first method. Final results of this research showed that tri-enzyme extraction and microbiological assay has more accurate results comparing to high performance liquid chromatography. The reason is that the amount of folic acid detected by microbiological assay is about 50% more than those detected by High performance liquid chromatography. The main reason for existence of this difference in indicated values is due to complete extraction in microbiological assay. We concluded that tri-enzyme extraction and microbiological assay has more efficiency than High performance liquid chromatography to determine accurate amount of sensitive vitamins such as folic acid. In addition، by this method the amount of total folate can be determined.
    Keywords: Folic acid, Tri, enzyme extraction, Microbiological assay, Enriched flour, High performance liquid chromatography
  • Seyed Ameneh Mousavi, Mohammad Reza Kassai Pages 61-72
    In this study، the possibility of coating of paper using non-aqueous extracts obtained from peels and leaves of mandarin has been investigated. The extraction was carried out using non polar solvents (hexane، chloroform، dichloromethane، petroleum ether) at room temperature. The antioxidant activities of the extracts were determined using DPPH as free radical scavenger. Coating of the kraft paper was performed by its immersion in the extract solutions and evaporation of the solvents. The results showed that hexane-chloroform (1:1 v/v) system was the best solvent for the extraction and coatings. The weight of coated paper increased with an increase in concentration of extracted materials. The mechanical properties of coated paper (Tensile Strength، Young modulus، Elongation at Break) decreased in comparison with uncoated paper. The extracted materials obtained from peel- leave were stronger than that of extracted materials from the peel. The antioxidant activities of both extracted materials were weaker than that of BHA. In conclusion، the extracted materials from peel and peel-leaves caused to a oily coating layer on the paper. Such coating layer with antioxidant properties has potential to be employed in active packaging، but results in a reduction in mechanical properties of the paper.
    Keywords: Paper, Non, aqueous extracts, Antioxidant activity, mechanical properties
  • Somayeh Vatan Doust, Mohammad Hossein Azizi, Mohammad Hojjat Eslami, Homan Molavi, Zahra Reisi Pages 73-84
    The effect of adding Eleaagnus angustifolia powder to quality characteristics of burger’s bread an 5،10 and 15 percent levels was checked. Moisture and tissue’s characteristics (Hardness،Springiness،cohesivness) of treatment and blank breads was measured in first، third and fifth days. A test was done Hedonic test، color measurement and، assessment of porosity and scattering of cavities in bread’s texture in first day. The results show increasing levels of Eleaagnus angustifolia in breads lead to increase moisture، decrease volume، porosity and darker appearance than to control sample. The evaluation of textural preperties determined above the 10 perecent levels of Eleaagnus angustifolia powder lead to increase textural Hardness of bread. on the other hand، adding Eleaagnus angustifolia’s powder، in all levels، lead to reduction in of intransitive powder for cutting beard. In terms of staling process، during the retention time، the sample which contains 10 perecent of Eleaagnus angustifolia’s powder staled slower than the other sample in the period of maintenance and 15 percent’s sample had most stale’speed. According to analysing the sensory evaluation، 10 percent sample had most acceptance. Generally according to the results treatment bread included 10 percent of eleaagnus angustifolia’s powder،will suggest for greater acceptance، lower hardness، procrastination in staling and increas the amount of fiber.
    Keywords: Eleaagnus angustifolia powder, staling, burger's bread, Textural properties, flour, Image proceing
  • Mehdi Zare I., Mehdi Pour Mehdi Borujeni, Shima Niyazi Pages 85-92
    The ability of bacteria to tolerate low pH is a very important trait to survive in a variety of environments. In the literature، there is a lot of information about the acid tolerance of different bacteria. However، little is known about the acid tolerance of Morganella morganii، the most prolific histamine former in fish and seafood products. Therefore، in the present study، the effect of growth phase، type of acid and medium on the acid tolerance of M. morganii at different pHs were evaluated. To achieve this purpose، cells of M. morganii in exponential or stationary growth phases were exposed to low pHs (3، 4 and 5) adjusted by adding hydrochloric، acetic، lactic، citric or tartaric acids into TSB or PBS for one hour. Survival percentage was obtained by dividing the surviving population by the initial population. In general، results of the present study showed a high acid tolerance of M. morganii. For all the acids tested، the lower the pH of the mediums used، the lower the survival percentage observed. Cells of M. morganii in the stationary phase were more resistant to acidic conditions tested and no significant difference was observed (p<0. 05) in the acid tolerance of M. morganii in TSB and PBS at different pHs. In addition، acetic acid and lactic acid showed more antimicrobial effect on both the stationary and exponential phase cells than the other acids use.
    Keywords: Morganella morganii, Acid tolerance, Organic acids, Acetic acid, Lactic acid
  • Hassan Barzegar, Mohammad Hossein Azizi, Mohsen Barzegar, Zohreh Hamidi Pages 93-101

    Due to disadvantages of synthetic packaging materials such as migration into food، polluting of environment، difficulty of recovery، high costs of raw materials and production، also for development of properties of starch based edible film، in this study nanocomposite films from starch and montmorillonite (MMT) fabricated and their properties investigated. In this regard، nanocomposite films formulated by mixing starch and four levels of nanoclay (0، 1، 3 and 5%) and three different concentrations of glycerol (20، 30 and 40%)، then the physical and mechanical properties of film measured and appropriate film selected. 5 % nano-clay could improve tension resistance (38%) and moisture permeability (33%). The results from XRD showed that nanoclays spread evenly in starch polymer. The effects of ultrasound waves on the optimum film were investigated. These waves improve mechanical properties and permeability of films remarkably. 30 minutes was the best time of ultrasounication processing. Results showed that optimum nanocomposite of starch-nanoclay could be used as a biodegradable suitable packaging for preserving food.

    Keywords: Starch Film, Nano Composite, Ultra Sound, Nano Clay
  • Azam Ayobi*, Mostafa Mazaheri Tehrani Pages 103-112
    In this study، full fat soy flour was used in the formulation of breakfast cream containing 30% fat. Different levels of full fat soy flour (5 - 22. 5%) and water content (15 - 37. 5%) in two type of formulated cream with 55 and 70 % breakfast cream were evaluated. The effect of formulation on physicochemical properties (viscosity، syneresis، acidity and pH)، sensory properties (taste، texture، color and appearance and total acceptance) and economical yield were evaluated. The results of this research showed that the effect of formulation on all physicochemical and sensory properties of cream and also economical yield was significant. The E sample had the least difference with control in physicochemical properties (viscosity 4. 86 Pa. S، syneresis 21%، and moisture content 65. 8%) and the C sample received higher scores of texture and total acceptance than the other formulations.
    Keywords: Cream, soybean flour, Viscosity, Syneresis, Sensory properties, Economical yield
  • Fatemeh Zahra Rahmatian, Mohammad Reza Kasa I.*, Ali Motamed Zadegan Pages 113-122
    In this study، effects of coating materials: methylcellulose-wax; and wax on physic-chemical and sensorial characteristics of Thomson navel orange at 8 °C were evaluated. Weight loss، vitamin C، total soluble solid (TSS)، acidity (TA)، and sensory evaluation every two weeks for 16 weeks of storage were analyzed. Fruits were coated with commercial wax or composite methylcellulose-wax (MC، 9:10، w/w) using immersion treatment. Uncoated fruits were used as control ones. This research was performed using a factorial experimental model in a completely randomized design with 5 replications at an accuracy rate of 95%. Coatings by wax were the most effective in reducing weight loss. Fruits coated with composite coating materials، had the highest level of vitamin C in comparison with other samples. TSS and TA of all samples decreased during storage، while the TSS / TA ratio increased in all treatments. Fruits treated with methylcellulose-wax within 10 and 16 weeks of storage preserved TA values more than other treatments. The results of sensory evaluation showed that the least desirable flavor was related to 8 weeks after storage. Within 10 and 16 weeks، the highest off-flavor was related to the fruits coated by wax Freshness of fruits decreased during storage. No significant difference was observed between the fruits coated by MC-Wax and wax.
    Keywords: Thomson navel orange, vitamin C, acidity, methyl cellulose, sensory characteristics
  • Elham Ranjbar Nedamani, Ali Reza Sadeghi Mahunak, Mohammad Ghorbani, Mehdi Kashani Pages 123-132
    The aim of present study was to compare antioxidant properties and investigate the possibility of synergism or antagonism interaction between green tea and oak extracts. Green tea extract in all concentrations had a significant (p<0. 05) higher effect than BHT in DPPH free radical scavenging assay and total antioxidant capacity، and in two concentration in reducing power، and in all of the assays was better than oak extract; While only in DPPH free radical scavenging assay the oak extract was better than BHT. Among different combinations of these two extracts، synergism was found in three combination according to DPPH free radical scavenging assay، four combination in total antioxidant capacity assay and all combination in reducing power assay. In the peroxide value assay، the chosen combination showed antagonism، although it was significantly (p<0. 05) more effective than BHT in soy bean oil stability. The result shows that it is possible to use these natural antioxidant as substitute of synthetic antioxidant BHT.
    Keywords: Green tea, Oak, Synergism, Antagonism
  • Vajihe Nik Zadeh*, Naser Sedaghat, Mehdi Saadtmand Tarzjan, Farideh Tabataba I. Yazdi Pages 133-143
    Time-temperature indicators (TTIs) are used to check the safety of the fresh foods with reduced oxygen packaging (ROP). Already، the behavior of TTIs with zero-order kinetic was described based on Skinner-Larkin model. For TTI expiration before toxin formation، the Arrhenius curve of TTI (in the coordinates system of lnk versus 1/T) should be located above the zero-order Skinner-Larkin-Arrhenius curve (SLA0) for all possible temperatures. However، SLA0 may incorrectly describe TTIs behaviors since they often provide first-order kinetic (similar to most natural processes). Developing a new model to describe the behavior of all types of TTIs (with zero or first-order kinetic) for fresh seafoods with ROP is the main goal of this research. In this paper، the first-order Skinner-Larkin-Arrhenius (SLA1) model is proposed as a pencil of curves to extend SLA0 for the TTIs with first-order kinetic. Furthermore، because of including the SLA0 curve، the SLA1 model can be equivalently used for both zero-order and first-order TTIs. Simulation results demonstrated that SLA0 could not correctly predict the behavior of first-order TTIs. By using the proposed model، we can successfully predict the behavior of both zero-order and first-order TTIs for fresh seafoods with ROP.
    Keywords: Time, temperature indicators, Seafoods, Reduced oxygen packaging, Botulism”
  • Behrooz Nazari, Simin Hagh Nazari Pages 145-153
    Ice cream frozen mixture of milk composition، materials، sweeteners، stabilizers، emulsifiers and flavor is produced. Ice cream is a combined food with a variety of colloidal features due to the structure of the various components، such as ice crystals and dispersed air cells in serum phase. In this study sensory evaluation of ice-cream was studied by using different ratios of sucralose as a substitute of sugar in the ice cream. Vanilla ice cream with 19% sugar was used as a control sample and sucralose in five levels (20، 40، 60، 80 and 100%) was substituted for sugar in the formulation. Then sensory evaluations were investigated. During the Results showed that in this study، there was no significant difference in samples (p<0/05). Sensory properties by judges taste was used five-point hedonic scale. But only 20% substitution level had a significant effect on the properties of texture، mouth feel and overall acceptability.
    Keywords: Ice, cream, Sucralose, Sugar, Sugar substitute
  • Zahra Emam Jomeh, Arezu Karami Moghadam, Seyed Ali Yasini Ardekani Pages 155-166
    This study investigates the effect of olive oil on the caseinate‐based films. Edible films based on caseinate (5% (w/v)) and glycerol (30% (w/w)) by varying olive oil concentrations (0، 10، 20 and 30% (w/w)، were prepared by casting method films. The impact of the incorporation of olive oil into the film matrix was studied by investigating the physical and mechanical properties of films. Scanning electron microscopy (SEM) was also used in order to analyse films microstructure. Increasing the olive oil concentrationup to30% (w/w) decreased values for thickness and solubility from 0. 050mm and 92. 18% to 0. 042mm and 61. 84% respectively and caused the films to become opaque. Also addition of olive oil to caseinate emulsion significantly improved the WVP (upto9×10-10g/s. m. pa) of prepared films، but lowered the mechanical properties. The results indicate that the structure and properties of caseinate edible films were modified and improved by the olive oil.
    Keywords: Caseinate, Edible film, mechanical properties, Olive oil, Physical properties, Water vapor permeability
  • Leila Adili, Mania Salehi Far, Babak Ghiyasi Tarzi, Hossein Ba Khoda Pages 167-176
    This study is aimed to investigate the effect of microbial Lipase enzymes in different concentration of 10،30 and 50 ppm and ckecking it effect on bugget`s quality. Physicochemical characteristics of bread such as moisture، volume، texture tough، color and intuitive traits are evaluated. The results revealed that there aren`t any remarkable differences in smell، volume، taste، crust color، shape coordination، crack and rupture and exterior characteristics between experiments and control experiment in intuitive evaluation (P>0. 5). Bread produced in 10،30 ppm values of Lipase enzyme have more prominence in characteristics like inner texture، crust quality، improving the ability to br chewed، proper perforation of the texture than control experiment، but using 10 ppm Lipase showed the most prominence in receiving overall intuitive characteristics. According to the results of texture examinations، using10،30ppm concentrations lipase is better than 50 ppm lipase. Bread produced with 10ppm lipase showed the maximum volume and best crumb color، and 30 ppm lipase enzyme the best crust color of the all، and it has the maximum moisture between experiments and it was a remarkable difference among all experiments (P<0. 5).
    Keywords: Lipase, Emulsifier, Bio Emulsifier, Bugget
  • Sepideh Yosef Zade Sani, Esmail Atai Salehi*, Zahra Sheikh Eslami Pages 177-186
    Consumption of breaded food has become very popular over the last few years. In this study the effects of soy and corn flour and ultrasound in batter on quality of deep-fat fried chicken nuggets with compeletly randomized design was evaluated. Wheat flour in batter formula was replaced with 5، 10% soy and corn flour and batter was sonicated70 –KHZ. Chicken nuggets were fried at 170ºC. Properties like texture، color، moisture content and sensory properties were determined. Means were compared with Duncan test، Results showed that compering with control batter، soy flour addition provided the highest texture in batter formulation. Batters containing10% corn flour without ultrasound showed the lower moisture content. The lowest moisture loss was batters containing10% soy flour with ultrasound. Sensory evaluation didn''t show any significant reduction (P< 0. 05) in texture and overall acceptability scores of treatment products; L* value in corn flour10% with ultrasound Increased، The lowest was in10% (not sonicated) soy flour. Best texture was in5% soy flour with ultrasound and the worth was in corn flour 10% (not sonicated).
  • Leila Mehr Afshan, Seyed Ali Jafar Pour, Hami Kabusi Pages 187-196
    This study investigated the effect of different methods of cooking on quality characteristics of chicken breast fillet. This assay applied 120 °C autoclaving for 5 and 10 minutes، 180 °C deep frying for 5 and 8 minutes and 600 watt microwaving for 3، 6 and 9 minutes and compared cooking loss، hardness، normal shear، toughness، L*a*b* color parameters and sensory attributes of cooked chicken fillet. The cutting tests demonstrated that 5 minute deep fried treatment and control experienced the lowest hardness respectively، while the 9 minute microwaved treatment showed the highest hardness and toughness (P<0. 05). The 8 minute deep fried (without any flour cover) treatment showed the highest brightness (L*) and lowest redness (a*) values. It must be mentioned that deep fried treatments gained the highest sensory preferences with lowest cooking loss percentage. The study revealed that deep frying is the best cooking method of chicken breast fillet in order to achieve better color، cooking loss، texture and sensory attributes.
    Keywords: Chicken fillet, Cooking methods, Color, Texture properties, Sensory evaluation
  • Hassan Yaghhbi, Mohammad Chizari, Seyed Mahmud Hosseini, Abolghasem Sharif Zadeh Pages 197-208

    Delphi was the principle procedure used to conduct this study. In its most basic form، the Delphi consists of at least three different instruments which in the present study will be referred to as round one، round two and round three. Brooks (1972) stated that the number of rounds could either be predetermined by the researcher or continued until group consensus is reached. The primary purpose of this study was to identify strategies regarding commercialization of academicals research findings in dealing with agricultural food Industry. Seventy-Four faculty members of Agricultural Food Industry Departments employed at public universities were identified to serve as a panel of experts for this study. However، 25 faculty members responded to our e-mailed questionnaires. From the review of literature، an open-ended questionnaire consisting of one question was developed for round one. This question was validated for content regarding its appropriateness to the objective of the study by a panel of faculty members in the Departments of Agricultural Extension and Education and Food Industry at Tarbiat Modares University. Seventeen strategies regarding commercialization of academic research findings in Agricultural Food Industry were collected from the panel of experts as the result of round one. Consensus was achieved for 15 of these statements in round three. The data in Table 3 shows the level of agreement of panel of experts in commercialization of academic research findings that more than (80%) of them reached consensus.

    Keywords: Commercialization, Academic research, Agricultural food industry research, Delphi technique, A panel of experts
  • Maryam Ein Ali Afjeh, Hamid Ezzat Panah, Mohammad Amin Mohammadi Far, Mehdi Amin Afshar Pages 209-218
    Low SCC (800 000cell/ml) and mix of these three levels of SCC were considered as four categories of raw milk samples in this research. yoghurt was produced by addition of lactose، WPC and skimmed milk powder in order to the amount adjustment of lactose and casein after determining significant difference in the content of lactose، casein and whey proteins in all four levels of SCC. Results showed that a little reduction of lactose can effect on yoghurt properties. In the present study، evaluated the effect of different somatic cell counts on some rheological and sensory properties of set yoghurt. Yoghurt samples were analysed on days 1، 15 and 28 after production. Frequency sweep test results revealed that for all samples elastic behaviour dominates the viscous one over the whole range of frequency but by increasing SCC، G¢ became more frequency dependent which means a weaker and also less gel structure، for samples with higher SCC. It was indicated that somatic cell count of milk is a critical factor which affects the quality of yoghurt.
    Keywords: Somatic cell count, Set yoghurt, W.P.C, Lactose