فهرست مطالب

مطالعات تقریبی مذاهب اسلامی (فروغ وحدت) - پیاپی 38 (زمستان 1393)

نشریه مطالعات تقریبی مذاهب اسلامی (فروغ وحدت)
پیاپی 38 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سرمقاله
  • سید احمد زرهانی صفحه 5
  • میثم فرخی، حامد سجادی صفحه 8
    شیعه امامیه که یکی از جریانهای جدی در دین اسلام است، به عنوان یک مذهب اسلامی و با توجه به حجم تولیدات اندیشه ای، از جایگاه مهمی برخوردار است. در این زمینه حضور امامان شیعه طی 250 سال، بر تولید گسترده و عمیق اندیشه این مذهب، تاثیر شگرفی گذارده است. از طرفی با توجه به جایگاه این مذهب، نحوه تعامل آن با مذاهب دیگر اسلام بر کیفیت مناسبات و همبستگی اجتماعی جهان اسلام بسیار موثر است. از این رو در این نوشتار ارتباط شیعیان با اهل سنت و غالیان به مثابه دو فرقه مذهبی از منظر نشانه شناختی فرهنگی در حوزه روایات ائمه اطهار(ع) مورد توجه و تحلیل قرار گرفته است. بر این اساس، غالیان به دلیل آنکه «دیگری فرهنگی نزدیک» به شمار می روند، تعارضات هویتی جدی تری با شیعه امامیه در مقایسه با اهل سنت به عنوان «دیگری دور» دارند. حاصل این روند توصیه به عدم ارتباط با غالیان و ارتباط حسنه و محترمانه با اهل سنت در دو سطح اعتقادی و رفتاری است.
    کلیدواژگان: امامان شیعه(ع)، غالیان، اهل سنت، نشانه شناسی فرهنگی، دیگری دور، دیگری نزدیک
  • مجتبی شیرانی، علی الله وردی صفحه 18
    در این مقاله به بررسی دیدگاه های تقریبی و وحدت گرایانه آیت الله مکارم شیرازی پرداخته شده است. هدف از این بررسی آشنایی با خدمات بی وقفه این دانشمند بزرگ اسلامی در راستای تقریب و وحدت امت اسلامی است. ایشان در آثار و سخنرانی های خود همواره قرآن را حلقه اتصال و وحدت امت اسلامی دانسته و کوشیده است با استفاده از آیات قرآن، ضرورت این امر را روشن ساخته و خطرات اختلاف و افتراق امت اسلامی را نشان دهد. مهم ترین راهکارهای تحقق وحدت اسلامی از دیدگاه ایشان: شناخت مذاهب اسلامی از افکار و عقاید یکدیگر، آگاهی از توطئه دشمنان، بازگشت به قرآن، عدم توهین به مقدسات مذاهب اسلامی، کنار گذاشتن تعصبات جاهلانه، مقابله با خطرات گروه های تروریستی تکفیری، بهره مندی از فرصت عظیم حج و وحدت علمای فریقین هستند. در این میان، فتاوی وحدت بخش ایشان، به عنوان گامی عملی در تحقق این امر نمود بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: مکارم شیرازی، تقریب مذاهب، ضرورت تقریب مذاهب، موانع تقریب مذاهب، راهکارهای تقریب مذاهب
  • جلال محمودی صفحه 32
    این پژوهش در صدد است نشان دهد پیوند میان تاریخ نگاری اسلامی و حدیث نگاری (روایت حدیث) تا چه اندازه عمیق و ناگسستنی بوده است. پژوهش حاضر از دو بخش تشکیل شده است: نخست پیوند میان حدیث و تاریخ مورد بررسی قرار می گیرد، سپس به گوشه هایی از روش تاریخ نگاری طبری به عنوان برجسته ترین نماینده تاریخ نگاری روایی (محدثانه) پرداخته می شود. به طور کلی محدثان کار خود را در دو سطح پی می گرفتند: نخست همه احادیث چه صحیح و چه موضوع را جمع آوری می کردند و سپس در سطح دوم آنها را مورد نقد و بررسی قرار می دادند، تا سره را از ناسره جدا سازند. بنابر سطح اول، کار محدثان یک کار مقارنه ای درجه اول بوده است: محدث باید روایات همه فرقه ها و جریانها را می شناخت و جمع آوری می کرد، سپس وارد سطح دوم می شد و دست به گزینش می زد. طبری در تاریخش فقط به سطح اول کار محدثان پایبند بوده و وارد سطح دوم نشده است. اینک جا دارد با استفاده از روش نقد حدیث، روایات تاریخ طبری دوباره مورد بازخوانی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تاریخ، حدیث، إسناد، تاریخ نگاری اسلامی، محمد بن جریر طبری
  • رضا طجرلو، سید مجتبی حسینی الموسوی * صفحه 43

    حقوق اقتصادی که در آن روش ها و اهداف مربوط به اقتصاد در حقوق به کار گرفته می شود، تحول بزرگی در حقوق برخی کشورها از جمله آمریکا ایجاد کرد. در این برداشت حقوقی، مفاهیمی مانند انتخاب معقول، ارزیابی سود و زیان قواعد حقوقی و غیره، با به کارگیری مفهوم نظم عمومی اقتصادی استفاده شده است. صاحب نظران این رشته معتقدند حقوق سنتی قابلیت انعطاف پذیری را در قبال متغیرهای اقتصادی و شرایط زمانی ندارد، اما حقوق اقتصادی چنین قابلیتی را دارد. بنابراین باید هر مانعی که در مقابل معاملات افراد وجود دارد، برداشته شود. از بررسی این مسئله در فقه و حقوق، این نتیجه حاصل می شود که فقهای فریقین هم بدین امر توجه شایانی داشته اند، هرچند که به طور مستقیم اشاره ای بدان نکرده اند. تلاش آنان در این راستا را می توان در تطبیق احکام حقوق اسلامی (فقه) با نیازهای زندگی امروزی و اصلاح ساختار اقتصادی جستجو نمود که در هردو عرصه عبادی و غیرعبادی کاربرد ویژه خود را دارد. برای نیل بدین هدف، فقها از دو اصل بهره برده اند: اصل موازنه یعنی باید میان ابزارهای اقتصادی که اسلام پیشنهاد می کند و نیازهای روزمره، تطبیق وجود داشته باشد، در غیر این صورت باید سازوکارهای سنتی تغییر یابد، و اصل بهره برداری همگانی یعنی مالکیت منابع طبیعی برای پروردگار است و باید در راستای تولید ثروت و کم نمودن فاصله طبقاتی مورد استفاده قرار گیرد. بنابراین اتکا به منابع خارجی برای تدوین قانون، به هیچ عنوان شایسته نظامی با دورنمای جهان بینی نیست. از این رو بازگشت به اهداف اصلی انقلاب از جمله ایجاد یک نظام حقوقی مستقل، مبتنی بر نظام حقوقی بومی خود، به همراه استفاده از شرایط و پیشرفتهای جدید بشری، نظام ما را از وابستگی و استفاده از قوانین ترجمه شده دیگر نظامها رهایی خواهد داد.

    کلیدواژگان: حقوق اقتصادی، فقه مقارن، انتخاب معقول، مقتضیات زمان، اصل موازنه، اصل بهره برداری همگانی
  • عابدین مومنی، زری زمانی صفحه 56
    فقهای مذاهب اسلامی از دیرباز نسبت به سرزمینی بودن مجازات اظهار نظر کرده اند و معتقدند اجرای مجازات منوط به ولایت است. هرچند همه مذاهب برای حکومت اسلامی قائل به ولایت بر امت اسلامی هستند، ابوحنیفه و ابویوسف با نفی ولایت حکومت اسلامی بر دارالکفر، برای مجرمان سرزمین کفر حتی اگر مسلمان باشند، اجرای مجازات اسلامی را مجاز ندانسته اند، اما دیگر فقهای اهل سنت اجرای مجازات مجرمی را که در سرزمین کفر مرتکب جرم گردیده است، واجب شمرده اند، لیکن فقهای امامیه اجرای مجازات را منوط به حکومت و قدرت اسلامی می دانند. برخی از فقهای امامیه با اعتقاد به تعطیلی حکومت و اجرای مجازات در عصر غیبت، عملا آن را منتفی دانسته اند و عده ای دیگر با جواز اجرای مجازات به دلیل ناامن دانستن سرزمین کفر، اجرای آن را منتفی می دانند، و نیز کسانی که اجرای مجازات را به صورت مطلق واجب می دانند، به دلیل عدم قدرت بر سرزمین کفر، اجرای آن را عملا منتفی دانسته، ولی مرتکبان جرایم را مستحق مجازات شرعی می دانند که در میان نظریات، عقیده ابوحنیفه با نگاهی رئالیستی مطرح گردیده است.
    کلیدواژگان: مجازات، سرزمین، مکان، ولایت، کشورهای اسلامی، کشورهای غیراسلامی
  • حسین مفتخری، آرمان فروهی صفحه 77
    هدف اصلی این مقاله، بررسی و تحلیل نقش خوارج ازارقه در تحولات سیاسی کرمان در سده نخست قمری است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که ضعف مقطعی در حکومت اموی پس از مرگ معاویه و همچنین فاصله طولانی منطقه کرمان با مرکز خلافت، سبب نفوذ و قدرت گیری خوارج ازارقه در این منطقه شد. همچنین در دوره عبدالملک بن مروان (65-85ق) بود که وی از حضور خوارج ازارقه در کرمان احساس خطر کرد و با فرستادن فرمانده برگزیده خود، مهلب بن ابی صفره، در پی سرکوبی آنها برآمد. در این پژوهش ضمن بررسی دگرگونی های اعتقادی جامعه کرمان در آستانه ورود خوارج ازارقه، تلاش شده است، تا دلایل حضور این دسته از خوارج و نقش آنها در تحولات سیاسی اجتماعی سده نخست مورد تبیین قرار گیرد. همچنین بررسی پیامدهای حضور خوارج ازارقه در کرمان بخش پایانی پژوهش را دربر می گیرد. در این نوشتار با روش توصیفی تبیینی براساس منابع کتابخانه ای به موضوع پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: خوارج، ازارقه، کرمان، امویان، نافع بن ازرق، خاندان مهلب
  • صفحه 90
|
  • Meysam Farokhi, Hamed Sajjadi Page 8
    Shi’a of Imamiyah is one of serious movements of Islam religion and has an important status as Islamic sect and as its wide thoughtful productions. In this field the presence of Shi’a Imams in 250 years had wondrous and deep influence on thinking of this sect. On other hand according to status of this sect its interaction with other Islamic sects has influence on quality of interrelations and social unity of Islam’s World. Thus in this article from cultural semiology point of view in Hadith of Ahlol Beit (PUH) the relation of Shi’as with Ahle Sonnah and Qaliyan as two religious sect became analyzed. From this perspective, because Qaliyan are “near cultural Other” have serious identical conflicts with Imamiyah Shi’a in comparison with Ahle Sonnah as “far cultural Other”. The result of this process is recommendation to not having relationship with Qaliyan and has good and respectful relation with Soni in ideological and behavior fields.
    Keywords: Shia Imams, Qaliyan, Ahlol Sonnah, cultural semiology, far Other, near Other
  • Mojtaba Shirani, Ali Allah Verdi Page 18
    This article examines proximity and union views of Ayatollah Makarem Shirazi. The aim of this examination is to become familiar with thoughts of this Islamic world’s scholar through proximity and unity of Islam’s Ummah. He always in his works and lectures knows Qur’an as a link for Islamic unity and he tries to clear the necessity of this point with Qur’an’s verses and shows dangers of conflict of Islamic Ummah. From his perspective the most important way for establishing Islamic Unity is: recognition through Islamic sects’ thoughts and beliefs, knowing conspiracy of enemies, return to Qur’an, not offending to sanctities of Islamic Sects, denying from fanatic ideas, countering with terrorism and Takfiri groups, utilizing from great chances in Hajj and unity of Fariqains’ scholars. Therefore, his united Fatwa as a practical step for this aim is an important point.
    Keywords: Makarem Shirazi, Islamic Proximity, necessity of Islamic proximity, obstacles of Islamic proximity, ways for Islamic proximity
  • Jalal Mahmoudi Page 32
    This research tries to show the link between Islamic Historiography and narrating Hadith is very deep and tied together. The presence research contains two parts: first it would examine the link between Hadith and History. Then it would proceed a parts of Tabari’s Historiography as a remarkable representation of Hadith Historiography. Generally works of Narrators (Mohadeth) were in two parts: first gather all Hadiths and then in second part analyzed and examined them, until separated good from bad. According to the first part narrators work is a simultaneity task: Narrator must know Hadiths of all sects and movements and gathered them. Then entered to second part and select some of them. Tabari in his history only was faithful to first part and never entered to second one. Now we must with utilizing from criticizing Hadith’s method reread Hadiths of Tabari’s History.
    Keywords: history, Hadith, Esnad, Islamic Historiography, Mohammad ebn Jarir Tabari
  • Reza Tajarloo, Seyed Mojtaba Hoseini Almousavi Page 43

    Economic laws are a great evolution in laws of some countries including America which within them apply methods and aims that are related to economy. This legal episode utilizes concepts such as logic selection, evaluating profit and loss of legal rules and etc. with using public order economy. Exports of this branch believe that traditional laws are not flexible in contrast with economical and time conditions, but economical laws have this ability. Thus all obstacles that are in front of individual treads must remove. By examination of this point in jurisprudence and laws this result become clear that Jurisconsults of Fariqain also pay attention to this point although they didn’t pointed out to it directly. Their attempt could adapt rules of Islamic laws (Jurisprudence) with today’s life’s needs and also searching in reforming economic structure that it is practical in both devotional and non-devotional fields. Jurisconsults for reaching to this aim utilized from two principals: principal of balance that means it must be an adaption between economical tools, which Islam offers, and daily needs. Otherwise traditional mechanism must change. Another principal is general utilization which means that the ownership of natural sources is for God and must use for producing wealth and reducing class gaps. Thus relying on outsider sources for composing constitution is not suitable for a system with worldview perspective. Therefore returning to main goals of revolution including making a united legal system depending on its domestic legal system, mid using from new humanistic conditions and developments would free our regime from affiliation and translated laws of other regimes.

    Keywords: economy laws, Moqaren jurisprudence, logical selection, circumstance of time, balance principal, principal of general utilization
  • Abedin Momeni, Zari Zamani Page 56
    Jurisconsults of Islamic sects from long time ago commented on Territorial principle of crime and punishment and they believe that performing the punishment is depends on Velayat. Although all sects believe on Velayat of Islamic Ummah for establishing an Islamic government, but Abu Hanifah and Abu Yousof with denying Velayat of Islamic government on Dar al-Kofr for punishing criminals of profanity land, though they were Muslims, they didn’t allow Islamic punishments for them. Nevertheless other Sonni Jurisconsults allowed to punish a criminal who crimes in a profanity land, but Imamiyah Jurisconsults believe punishment is depends on Islamic government and power. Some of Imamiyah Jurisconsults believe that because we are in Qeibat Era (occultation) this punishment no longer practically contemplated, and a group of them allow the punishment because profanity lands are unsecure and its performing is no longer contemplated. About those who allow the punishment also they practically didn’t contemplated it because they believed they haven’t power on profanity lands. But they believed criminals are worthy for Shar’ee punishments that among these ideas the idea of Abu Hanifah with Realistic view became discussed.
    Keywords: punishment, land, location, Velayat, Islamic countries, non, Islamic countries
  • Hosein Moftakhari, Arman Forouhi Page 77
    The main aim of this article is examining and analyzing role of Khavarej of Azaraqeh in political evolution of Kerman in first Hijri century. The discoveries of this research shows that juncture weakness of Omavi’s government after Mo’aviyah’s death and also far distance of Kerman from Caliphate center cause Khaverj of Azaraqeh became strength in this area. Moreover in Abdol Malek ebn Marvan’s era (65-85) their danger became visible for him and he by sending his selected commandant, Molhab ebn ebi Safreh, tries to repress them. In this research in interim of examining ideological changes of Kerman society in the threshold of entering Khavarej Azaraqeh, tries to illustrate reasons of their presence and their roles in political and social evolutions of first century. Furthermore the last section of research would contain results of Khavarej Azarageh’s presence in Kerman. In this article with descriptive – illustrative method and by library sources the subject became illustrated.
    Keywords: Khavarek, Azaraqah, Kerman, Omaviyan, Nafe Ebn Azraq, Molhab Family