فهرست مطالب

پژوهش علف های هرز - سال ششم شماره 2 (پاییز و زمستان 1393)

مجله پژوهش علف های هرز
سال ششم شماره 2 (پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/29
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سیدکریم موسوی، ابراهیم ایزدی دربندی* صفحات 87-104
    آلودگی منابع آب و خاک بر اثر کاربرد بی رویه آفت کش ها در اراضی کشاورزی از جمله معضلات زیست محیطی مهم دنیاست. گستره وسیعی از مواد نانویی برای سمیت زدایی محیطی مورد استفاده قرار می گیرند که از جمله آنها می توان به ذرات نانو فلزی، نانو اکسیدها، نانو رس ها و دندریمرها اشاره کرد. در مطالعات مختلف به تجزیه آفت کش ها با استفاده از ذرات نانو (نانو ذرات آهن صفر ظرفیتی، نانو ذرات دی اکسید تیتانیوم) اشاره شده است. امروزه استفاده از دی اکسید تیتانیوم برای تجزیه نوری آفت کش ها به دلیل کارکرد مناسب آن در دما و فشار معمولی با نیاز کم به انرژی نورانی، بدون احتیاج به معرف های شیمیایی و کاتالیزورهای گران قیمت مورد توجه قرار گرفته است. آهن صفر ظرفیتی به دلیل هزینه کم و سهولت تولید، روش عملی مناسبی برای تجزیه باقی مانده آفت کش ها به شمار می رود. حمله رادیکال های پراکسید یا هیدروکسیل و انتقال الکترون مکانسیم عمل دی اکسید تیتانیوم برای تجزیه نوری آفت کش ها محسوب می شود. برخی شواهد حاکی از وجود مخاطرات زیست محیطی مترتب بر کاربرد مواد در اندازه نانو است. اکثر ذرات نانو دچار تجزیه زیستی نمی شوند و انتظار می رود که در بدن موجودات زنده به خصوص در سطوح بالای زنجیره های غذایی تجمع یابند. مواد در اندازه نانو ویژگی های غیرمعمول فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی از خود بروز می دهند، که ممکن است به میزان قابل توجهی با خصوصیات آنها در اندازه معمول متفاوت باشد. از این رو ضروری است توسعه فناوری نانو در چارچوبی مسئولانه و ایمن صورت پذیرد.
    کلیدواژگان: نانو ذرات، باقی مانده آفت کش ها، سمیت زدایی، مخاطرات زیست محیطی
  • کمال حاج محمدنیا قالی باف *، محمدحسن راشد محصل، مهدی نصیری محلاتی، اسکندر زند، پیر کودسک صفحات 105-120
    کیفیت آب در مخزن سمپاش بر کارایی علف کش گلایفوسیت روی علف های هرز سوروف و برگ مخملی به صورت آزمایش های جداگانه فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کاملا تصادفی با 6 تکرار در گلخانه ی تحقیقاتی دانشگاه فردوسی طی سال های 90-1389 مورد بررسی قرار گرفت. فاکتورهای آزمایش شامل: تغییرات اسیدیته آب (pH) در هفت سطح 4، 5، 6، 7، 8، 9 و 10 با استفاده از محلول های بافر (بانضمام 3 گلدان شاهد برای هر سطح pH)، غلظت کربنات کلسیم در 6 سطح (0، 100، 200، 300، 400 و 500 قسمت در میلیون در آب دیونیزه (W/V)) در ترکیب با مقادیر صفر یا 3 کیلوگرم در هکتار سولفات آمونیم (AMS)، و غلظت بیکربنات سدیم در 6 سطح (0، 100، 200، 300، 400 و 500 قسمت در میلیون در آب دیونیزه (W/V)) در ترکیب با صفر یا 0/5 لیتر در هکتار نیترات آمونیم (AMN) بودند. سمپاشی محلول گلایفوسیت در مرحله 4-3 برگی علف های هرز بر اساس مقادیر ED50 حاصل از یک آزمایش مقدماتی د̕ز- پاسخ (158 گرم ماده موثره در هکتار) اجرا شد. بر اساس نتایج آزمایش ها، گلایفوسیت در pH های 6 و 7 بیشترین تاثیر را بر سوروف نشان داد، به طور مشابه، بهترین کنترل برگ مخملی با گلایفوسیت نیز در pH 6 بدست آمد که تفاوت معنی داری با 7 =pH نداشت. اثرات هم کاهی حضور کربنات کلسیم (عامل سختی) و بیکربنات سدیم (عامل قلیائیت) در مخزن علف کش گلایفوسیت کارایی آن را به شکل معنی داری کاهش داد. افزودن AMS و AMN به مخزن سمپاش به ترتیب اثرات سختی و قلیائیت را کاهش دادند و در نتیجه کارایی گلایفوسیت در کنترل علف های هرز سوروف و برگ مخملی را بهبود بخشیدند. با این وجود تاثیر افزودن AMS و AMN به محلول علف کش در کنترل برگ مخملی بیش از سوروف مشهود بود. به طور کلی نتایج این تحقیق اهمیت توجه به کیفیت آب مورد استفاده در سمپاشی علف کش گلایفوسیت را مورد تاکید قرار داد.
    کلیدواژگان: اسیدیته، سختی آب، شاخص ED50، قلیائیت
  • گودرز احمدوند*، جواد غلامی، سید سعید موسوی، سمیه حاجی نیا صفحات 121-134
    به منظور شناسایی و تعیین تراکم، تنوع گونه ای و غالبیت علفهای هرز مزارع گندم منطقه ایبک آباد در شهرستان اراک، در یک مطالعه میدانی، 50 مزرعه در دامنه مساحت کمتر از 1 هکتار، 1 تا 2 هکتار، 2 تا 4 هکتار، 4 تا 8 هکتار و 8 تا 16 هکتار، در سال 1392 مورد بررسی قرار گرفتند. نمونه برداری با توجه به مساحت مزارع بطور تصادفی و مطابق الگوی W با استفاده از کوادرات 0/5×1 مترمربع انجام شد. در این بررسی 64 گونه علف هرز از 23 خانواده گیاهی شناسائی شد. خانواه های Poaceae و Brassicaceae با 17 درصد شاخص اهمیت نسبی، بیشترین اهمیت را در بین خانواده های گیاهی داشتند. بر اساس این نتایج علفهای هرز غالب مزارع گندم آبی منطقه ایبک آباد به ترتیب اهمیت عبارت بودند از Centaurea depressa، Descurainia sophia، Convolvulus arvensis، Alopecurus myosuroides، Silen conidea، Vaccaria pyramidata، Carduus pycnocephalus و Cardaria draba. نتایج این مطالعه نشان داد که با افزایش مساحت مزارع تراکم بوته، و تنوع گونه ای علفهای هرز و همین طور شاخصتنوع شانون- وینر وسیمپسون کاهش یافت. بررسی پرسشنامه هایی که در خصوص نحوه مدیریت مزارع توسط کشاورزان تکمیل شده بود نشان داد که شیوه مدیریت مزارع مخصوصا مصرف علف کشها به عنوان عامل اصلی ایجاد تغییرات در ترکیب گونه ای علفهای هرز مزارع گندم آبی منطقه ایبک آباد به حساب می آید.
    کلیدواژگان: تراکم، فراوانی، شاخص تنوع شانون، وینر، سیمپسون، غنای گونهای، یکنواختی
  • فرید گل زردی*، سعید وزان، حسین موسوی نیا صفحات 135-152
    در این آزمایش رفتار جوانه زنی دو توده بذر علف هرز بالارونده مونپلیه تحت دماهای ثابت و متناوب و دوره های تاریکی/روشنایی مختلف و همچنین تاثیر قرارگیری بذور در آون با دماهای بالا بررسی شد. در بین دماهای ثابت بیشترین درصد جوانه زنی توده کرج (85/5%) و توده کرمان (92%) به ترتیب در دمای 25 و 30 درجه سانتیگراد مشاهده شد. در حالی که در بین دماهای متناوب، بیشترین درصد جوانه زنی توده کرج (88%) و توده کرمان (90%) به ترتیب در دماهای روز/شب 20/30 و 25/35 درجه سانتیگراد ثبت شد. بذور دو توده بالارونده مونپلیه قادر به جوانه زنی در دامنه وسیعی از دماهای مورد بررسی بودند. دوره های مختلف تاریکی/روشنایی تاثیر معنی داری بر درصد جوانه زنی دو توده بذر نداشت و در نتیجه هیچ یک از توده ها فتوبلاستیک نبود. قرارگیری بذور بالارونده مونپلیه در آون با دماهای بالاتر از 100 درجه سانتیگراد باعث کاهش معنی دار درصد جوانه زنی آنها شد، اما مقاومت توده کرمان در برابر دماهای شدید بیشتر از توده کرج بود. نتایج این آزمایش حاکی از قدرت تهاجم بالای علف هرز بالارونده مونپلیه بود و اطلاع دقیق از آن ها می تواند در کنترل و جلوگیری از گسترش این علف هرز موثر باشد.
    کلیدواژگان: دمای ثابت، دمای متناوب، دوره های تاریکی، روشنایی، دمای شدید
  • بتول صمدانی*، شکور جورایمی، محمد رافی صفحات 153-170
    شناخت کنش های اللوپتیک بین گیاهان در شرایطی شبیه مزرعه می تواند در مدیریت آن ها در مزرعه نقش مهمی داشته باشد. توانایی اللوپتیک بقایای گیاهان پوششی Centrosema pubescens و Calopogonium caeruleum (هر دو از Fabaceae) که در زیر درختان نخل روغنی کشت شده بودند در آزمایشگاه و گلخانه روی علف های هرز Asystasia gangetica و Pennisetum polystachion (به ترتیب از Acanthaceae و Poaceae) بررسی شد. در آزمایشگاه عصاره بقایای سنتروسیما بطور معنی داری جوانه زنی اسیستاسیا و پنی ستوم را کاهش داد ولی کالوپوگونیوم روی آن ها اثری نداشت. هرچند هر دو گیاه پوششی میانگین زمان جوانه زنی علف های هرز را افزایش دادند. هر دو گونه گیاه پوششی طول ساقه چه اسیستاسیا را کاهش دادند و اثرات جلوگیری کننندگی کالوپوگونیوم روی رشد ساقه چه اسیستاسیا بیشتر بود. بهر حال افزایش غلظت عصاره بقایای مخلوط شده با خاک در آزمایش گلخانه ای اثری روی رشد ساقه، ریشه، وزن خشک و غلظت کلروفیل گیاهچه های این دو علف هرز نداشت. مطالعه تجزیه بقایا در خاک نشان داد که ترکیبات فنولیکی در بقایای این گیاهان پوششی در خاک پایدار نمی مانند. نتایج این آزمایش نشان داد که اثرات اللوپتیک این گیاهان پوششی روی جوانه زنی و رشد گیاهچه بستگی به گونه علف هرز داشت، بقایای این گیاهان پوششی در حضور خاک تاثیری روی رشد گیاهچه علف های هرز نداشت و فعالیت اللوپتیکی برای مدت طولانی در خاک پایدار نماند.
    کلیدواژگان: آللوپتی، عصاره، گیاه پوششی، Asystasia، Penisetum
  • آژنگ جاهدی*، مهدی مین باشی معینی صفحات 171-184
    شناسایی علف های هرز مزارع گندم آبی به عنوان اساسی ترین اقدام درمدیریت علف های هرز این محصول محسوب می شود. بر اساس سطح زیر کشت گندم و مساحت مزارع در هفت شهرستان استان همدان، طی شش سال زراعی (در سال های 1379 تا 1385) تعداد 52 مزرعه به عنوان نماینده مزارع گندم آبی کل استان انتخاب شدند و با شمارش علف های هرز به تفکیک جنس و گونه در هر مزرعه در نقاط نمونه برداری، شاخص های جمعیتی آن ها محاسبه شد. در هر مزرعه طول و عرض جغرافیایی و ارتفاع از سطح دریا مکان مورد اندازه گیری توسط دستگاهGPS ثبت شد. با استفاده از این اطلاعات، نقشه پراکنش گونه های مختلف علف های هرز مزارع گندم استان همدان در محیط GIS تولید گردید. نتایج نشان داد که در مزارع گندم آبی استان همدان 82 گونه علف هرز وجود دارد. پهن برگ های مزارع گندم آبی استان، به-ترتیب غالبیت شامل: خاکشیر، گل گندم و گالیوم بودند. باریک برگ های غالب مزارع گندم استان نیز به ترتیب اهمیت چاودار و یولاف وحشی زمستانه بودند. علاوه بر این مهمترین رستنی های مزاحم قبل از برداشت گندم را پیچک صحرایی، تره تیزک سفید و تلخه تشکیل می دادند.
    کلیدواژگان: نقشه پراکنش، شاخص غالبیت، فراوانی، یکنواختی، میانگین تراکم و همدان
|
  • S.K. Mousavi, E. Izadi Darbandi* Pages 87-104
    The contamination of water and soil resources by pesticides is an important environmental problem of the world. There are numerous variety of nanomaterials used for environmental detoxification, including nanometals, nanooxides, nanoclays and dendrimers. Numerous studies have pointed to the degradation of pesticides by using nano-particles (zero- valent iron, and nano-TiO2 nanoparticles,). Today the use of TiO for photocatalytic degradation of pesticides is taken into consideration, since it operates in ambient temperature and pressure with low energy photons, requires no chemical reagents except oxygen in the ambient air and no expensive catalysts. The degradation of pesticides on Titanium dioxide (TiO) initiated by attraction of peroxide or hydroxyl radical and electron transfer. Due to the low cost and easy production, zero- valent iron (ZVI) is an industrially feasible remediation methodology. There is evidence to suggest possible risks. Most nanoparticles are not biodegradable and expected to accumulate in organisms and especially at higher levels in the food chain. Materials in nanoscale show unusual physical, chemical, and biological properties which may be different from those in bulk materials. Therefore the nanotechnology should be promoted in a responsible and safe manner.
    Keywords: Nanoparticles, pesticide residue, remediation
  • K. Hajmohammadnia Ghalibaf *, M.H. Rashed Mohassel, M. Nassiri Mahallati, E. Zand, P. Kudsk Pages 105-120
    The influence of water quality on glyphosate and nicosulfuron performance on barnyard-grass and velvetleaf was examined in a greenhouse study as a factorial arrangement of treatments based on a completely randomized design with 6 replications at Ferdowsi University during 2008-9. Factors included were: pH at 8 levels (3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, and 10) obtained by using buffer solutions (+3 control pots for each pH level), CaCO3 at 6 levels (0, 100, 200, 300, 400, 500, and 600 ppm (w/v)) in combination with 0 or 3 kg/ha (NH4)2SO4 (AMS), and NaHCO3 at 6 levels (0, 100, 200, 300, 400, 500, and 600 ppm (w/v)) in combination with 0 or 0.5 L/ha NH4NO3 (AMN). The herbicide solutions were applied at the 3-4 leaf stage of the weeds at the ED50 doses estimated in a dose-response preliminary test (158 g ai/ha). The results showed that glyphosate at pH of 6 and 7 had the highest effect on barnyard-grass, similarly, the best control of velvetleaf was obtained by glyphosate at a pH of 6 that there was no significant difference between pH 7. The antagonistic effects of CaCO3 (hardness factor) and NaHCO3 (alkalinity factor) on glyphosate spray tank reduced significantly its efficiency. However, adding AMS and AMN to the spray tank decreased the adverse effects of water hardness and alkalinity, respectively, therefore improved the glyphosate performance on barnyardgrass and velvetleaf control. However, the effect of addition of AMS and AMN to the soluble herbicide for control of velvetleaf was evident over the barnyardgrass. In conclusion, the results of these experiments have highlighted the importance of water quality on glyphosate performance.
    Keywords: Alkalinity, ED50 index, pH, water hardness
  • G. Ahmadvand *, J. Gholami, S. S. Mousavi, S. Hajinia Pages 121-134
    In order to identify and determine the plant density, species diversity and abundance of weeds in wheat fields of Aibak Abad region in Arak city of Iran, 50 farms in 2013 was investigated in a field study. Fields based on their area in the ranges of Less than 1 hectare, 1 to 2 hectares, 2 to 4 hectares, 4 to 8 hectares, 8 to 16 hectares were identified. According to the area of farms, randomize sampling based on w pattern was performed using 0.5 on 1 square meter quaderates. 64 weed species from 23 plant families were identified. Poaceae and Brassicaceae families with 17 percent of relative importance were the most important families. according tothe results the dominant weeds in wheat fields of Aibak Abad Based on importance were Corn flower (Centaurea depressa), Tansy mustard (Descurainia Sophia) Binweed (Convolvulus arvensis L.) Foxtail grass (Alopecurus myosuroides), Cone catchfly (Silen conidia), Cow cockle (Vaccaria pyramidata), Plumeless Thistle (Carduus pycnocephalus) and (Cardaria draba). The results showed that by increasing the area of fields, the weed plant density, weed species diversity such as Shannon-Wiener diversity index and Simpson index decreased. Analaising of questionnaires filled in by farmers showed that fieldes management approaches especially herbicide application are known as the main reason of changes in the weed species composition of irrigated wheat field of Aibak Abad.
    Keywords: Density, Abundance, Shannon, Wiener diversity index, Simpson, Species richness, Uniformity
  • F. Golzardi *, S. Vazan, H. Moosavinia Pages 135-152
    In present study germination behavior of two populations of Cynanchum acutum L. investigated in different constant temperature, temperature fluctuations, periods of darkness / lighting and high temperature. The maximum seed germination in constant temperature was observed at 25 C in Karaj population (85.5%) and at 30 C in Kerman population (92%). while in temperature fluctuations Maximum seed germination was observed at 20/30 C in Karaj population (88%) and at 25/35 C in Kerman population (90%). Seeds of two populations were able to germinate at a wide range of temperatures. Different periods of dark / light showed no significant effect on seed germination of two populations. High temperatures a above 100 ° C caused a significant reduction in germination but Kerman population resistance was more than Karaj population in high temperatures.
    Keywords: Constant temperature, temperature fluctuations, periods of darkness, lighting, high temperature
  • B. Samedani *, A.S. Juraimi, M.Y. Rafii Pages 153-170
    To evaluate the Allelopathic effect of residue extracts of C. pubescens and C. caeruleum on A. gangetica and P. polystachion, two greenhouse and laboratory experiment were carried out at Putra University, Malaysia, in 2012. In laboratory experiment, the litter leachates of C. pubescens sicnificantly reduced seed germination (%) of both weeds, but C. caeruleum had no significant effect on seed germination of both weeds. However, both cover crops increased seed germination time – length of both weeds. Residue extracts of both cover crops reduced hypocotyl length of A. gangetica and inhibitory effect of C. caeruleum was higher than C. pubescens. However, in pot culture, the increased concentration of both cover crop extracts incorporated with soil did not affect root and shoot length, dry weight and chlorophyll content of both weed seedlings. The results of residue decomposition of these two cover crops in soil showed that phenolic compounds are not persistent in soil. The results of this experiment also showed that the Allelopathic effect of both cover crops on seed germination and seedling growth depended on weed species, and residues of both cover crops in mixture with soil did not affect the seedling growth of both weed species
    Keywords: Allelopathy, extracts, cover crops, Asystasia, Penisetum
  • A. Jahedi, M. Minbashi Moeini Pages 171-184
    Weed survey of irrigated wheat fields is the most important practice in weed management. Based on cultivation area in 7 counties of Hamedan province during six years (2000-2005), 52 sample wheat fields were selected and weed species were counted in each sampling point and population indices were calculated. In each field longitude, latitude and altitude were recorded using global positioning system (GPS). These data were used for producing weed maps using geographic information system (GIS). Results shoed that flixweed (Descurania Sophia [L.] Webb.), cornflower (Centaurea depressa M.B.) and bedstraw (Galium tricornatum Dandy) were dorminate broadleaf species in irrigated wheat fileds of Hamedan province. Dominant grasses weed species were feral rye (Secale cereale L.) and winter wild oat (Avena ludovicana Durieu.). Field bindweed (Convolvulus arvensis L.), hoary cress (Cardaria draba [L.] Desv.) and Russian knapweed (Acroptilon repens [L.] DC.) were the most important disturbing plants prior to harvesting in irrigated wheat fileds of Hamedan province.
    Keywords: Weed mapping, abundance index (AI), frequency, uniformity, mean field density, Hamedan