فهرست مطالب

پژوهشنامه بیمه - سال بیست و نهم شماره 2 (تابستان 1393)

پژوهشنامه بیمه
سال بیست و نهم شماره 2 (تابستان 1393)

  • 252 صفحه، بهای روی جلد: 150,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/12/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • رضا افقی، الهام رحمتی*، بهزاد محمدشریفی صفحه 1

    هدف از این مقاله بررسی اثر دو عامل سابقه رانندگی و راست دست یا چپ دست بودن فرد بر تعداد تصادفات رانندگی وی است. داده های این مقاله از طریق توزیع پرسش نامه در میان رانندگان دو شهر اصفهان و تهران به دست آمده است. براساس تجزیه وتحلیل داده ها میانگین تعداد تصادفات در چپ دست ها بیشتر از راست دست هاست و با افزایش سابقه رانندگی، میانگین تعداد تصادفات کاهش می یابد. نتایج تحقیق بیان گر آن است که ویژگی های فردی راننده، از جمله عواملی است که می تواند در تعیین نرخ مناسب حق بیمه به شرکت های بیمه کمک نماید.

    کلیدواژگان: سابقه رانندگی، راست دست یا چپ دست بودن، تعداد تصادفات رانندگی، پرسش نامه، حق بیمه
  • سامان ابراهیم پور، امین حسن زاده صفحه 19
    نظریه باورمندی، ابزاری آماری برای محاسبه حق بیمه دوره بعد بر اساس تجربیات گذشته بیمه شده است. هر قرارداد با یک پارامتر ریسک مشخص می شود. در این مقاله برای هر بیمه شده یک پارامتر ریسک درنظرمی گیریم و با استفاده از توزیع های آمیخته نامتناهی، یک مدل برای محاسبه حق بیمه باورمندی و بیزی، بر اساس فراوانی و شدت خسارت ها به صورت توام، بررسی می شود. توزیع مجموع شدت خسارت ها بر اساس فراوانی، یک توزیع آمیخته نامتناهی خواهد بود. در نهایت با درنظرگرفتن توزیع پیشین گاما برای پارامتر ریسک، حق بیمه باورمندی و بیزی محاسبه می شود.
    کلیدواژگان: حق بیمه، نظریه باورمندی، حق بیمه باورمندی، حق بیمه بیزی، توزیع های آمیخته نامتناهی
  • غدیر مهدوی، وحید ماجد صفحه 37
    بیمه عمر، با توجه به گسترش وسیع در جهان به خصوص در کشورهای توسعه یافته، نقش مهمی در اقتصاد این کشورها ایفا می کند. با وجود کارکردهای بسیار و اهمیت بیمه عمر، این صنعت در ایران، مانند اکثر کشورهای درحال توسعه ناشناخته باقی مانده و نقش آن در اقتصاد کشور و زندگی خانواده ها ناچیز است. در پژوهش حاضر، به بررسی عواملی پرداخته شده که در گسترش بیمه عمر در کشور موثرند. این پژوهش به صورت میدانی صورت گرفته و جامعه آماری آن کل کشور است. دراین راستا نمونه ای به صورت تصادفی و از داخل چندین خوشه در دسترس انتخاب شده است.
    بر مبنای اطلاعات جمع آوری شده و با استفاده از تحلیل دسته بندی چندگانه، نتایج حاکی از آن است که اعتقاد به اینکه فرد تا 65 سالگی دچار بیماری حادی شود بیشترین تاثیر را بر تقاضای بیمه عمر دارد. سن فرد دومین عامل تاثیرگذار است. سایر متغیرهای تاثیرگذار به ترتیب اثرگذاری شامل اعتقاد به ارث گذاشتن برای فرزندان، قیمت بیمه نامه، رعایت اصول اعتقادی و مذهبی و عضویت در صندوق بازنشستگی و در نهایت اشتغال همسر است.
    کلیدواژگان: تقاضای بیمه عمر، حق بیمه، تحلیل دسته بندی چندگانه (MCA)
  • سعید صمدی، فاطمه مطهری نژاد، یاسان الله پوراشرف، زینب طولابی صفحه 67
    هدف این تحقیق طراحی الگوی وفاداری مشتریان بیمه اتومبیل شرکت های بیمه با تاکید بر نقش پیوندهای بازاریابی رابطه مند است. با استفاده از پرسش نامه، اطلاعات از 400 نفر از مشتریان بیمه اتومبیل شرکت های بیمه شهر مشهد جمع آوری شد. داده های جمع آوری شده به وسیله نرم افزار SPSSو LISRELتجزیه و تحلیل شد. از نرم افزار LISRELبرای انجام تحلیل عاملی تاییدی و آزمون مدل تحقیق استفاده شد. همچنین به منظور بررسی پایایی و انجام تحلیل عاملی اکتشافی از نرم افزار SPSS استفاده شده. نتایج حاکی از آن است که هر سه پیوند بازاریابی رابطه مند، اثر مثبت و معناداری بر وفاداری مشتریان دارد. پیوندهای مالی و ساختاری، بیشترین تاثیر را بر وفاداری مشتریان دارد، پیوند اجتماعی اثر مثبت و معناداری بر کیفیت خدمات دارد، پیوند اجتماعی بیشترین تاثیر را بر کیفیت رابطه دارد، پیوند ساختاری اثر مثبت و معناداری بر کیفیت رابطه و کیفیت خدمات دارد، کیفیت خدمات اثر مثبت و معناداری بر کیفیت رابطه دارد و در نهایت کیفیت رابطه اثر مثبت و معناداری بر وفاداری مشتریان دارد.
    کلیدواژگان: بازاریابی رابطه مند، کیفیت خدمات، کیفیت رابطه، وفاداری
  • حسین دامغانیان، محبوبه حاج کاظمی صفحه 89
    پژوهش حاضر با هدف بررسی روابط بین رهبری تحول آفرین و بیگانگی از کار انجام شده است. نمونه آماری این پژوهش 255 نفر از کارکنان و مدیران یک شرکت بیمه در شهر تهران بود. برای جمع آوری داده های پژوهش از پرسش نامه محقق ساخته جهت سنجش بیگانگی از کار و رهبری تحول آفرین استفاده گردید. روایی و پایایی ابزارهای گردآوری داده ها مورد بررسی و تایید قرار گرفت. در تجزیه و تحلیل داده ها از سازو کار مدل معادلات ساختاری استفاده شد. بر اساس نتایج به دست آمده، رهبری تحول آفرین، بیگانگی از کار را تقلیل می دهد.
    کلیدواژگان: رهبری تحول آفرین، بیگانگی از کار، مدل معادلات ساختاری
  • عیسی قاسمی گرده صفحه 113
    مطالبه دیه قربانیان حوادث رانندگی توسط مقصرین حادثه از شرکت های بیمه یکی از دعاوی بیمه ای است که به استناد بیمه نامه و قانون بیمه شخص ثالث در دادگاه ها مطرح می شود. مقصرین با توجه به جنبه حمایتی قانون بیمه شخص ثالث، اعتقاد دارند که گستره حمایتی این قانون هرگونه اختلاف حقوقی ناشی از حوادث رانندگی را دربرمی گیرد و بدون توجه به قواعد مسئولیت مدنی، قاعده اقدام و سایر مبانی مربوط قائل به استحقاق وارث مقصر در مطالبه خسارت از بیمه گر می باشند. ازسوی دیگر به نظر بیمه گران گرچه مبانی وضع قانون بیمه شخص ثالث ناشی از مصلحت عمومی است، اما با توجه به هدف مستقیم وضع این قانون که حمایت از اشخاص ثالث است و با توجه به جنبه قراردادی بیمه شخص ثالث و مجموعه نظام حاکم بر مسئولیت مدنی باید قائل به عدم امکان مطالبه توسط مقصر حادثه بود. هر کدام از طرفین با توسل به جنبه قراردادی و قانونی بیمه شخص ثالث در صدد دفاع از موضع خود می باشند که این مقاله ضمن بررسی نظرات، تلاش دارد مطابقت و مغایرت هریک را با قواعد حقوقی و مصالح اجتماعی بسنجد.
    کلیدواژگان: بیمه شخص ثالث، دیه، مالکیت فی الذمه، مسئولیت، مقصر
  • ابراهیم کاردگر، مهدی احراری صفحه 137
    مطالعات متعددی در خصوص رابطه بین بیمه زندگی و رشد اقتصادی، مبتنی بر نگرش های اقتصاد مرسوم و در چهارچوب الگوهای کلان رشد اقتصادی صورت پذیرفته، ولی کمتر به جنبه های توسعه ای آن توجه شده است. تحقیق حاضر می کوشد تا با طرح نگاهی توسعه ای، ابعاد دیگری از اثرات بیمه زندگی بر تولید ملی را تبیین و تحلیل نماید. بر این اساس، از شاخص توسعه انسانی به عنوان یکی از شاخص های توسعه ای برای ارزیابی تاثیر بیمه های زندگی بر تولید ملی، استفاده کرده و روابط علی بین آنها را تبیین و تحلیل نمودیم. نتایج نشان داد که یک علیت غیر خطی دو طرفه بین شاخص توسعه انسانی و سرانه بیمه زندگی وجود دارد. همچنین نتایج نشان دهنده اثر معنادارتر بیمه زندگی بر توسعه انسانی در ایران است.
    کلیدواژگان: بیمه زندگی، شاخص توسعه انسانی، تولید ملی، علیت غیرخطی، GMDH
  • نادر مظلومی، محمود زمانی، میرعلی سیدنقوی، عارفه ربانی صفحه 163
    این تحقیق با هدف بررسی یادگیری سازمانی، اعتماد میان سازمانی و بهبود مستمر و اثرات آن بر عملکرد شرکت های نمایندگی خدمات بیمه ای انجام شده است. تحقیق حاضر، از لحاظ هدف، کاربردی و از نظر شیوه گردآوری و تحلیل داده ها توصیفی و از نوع پیمایشی است. برای گردآوری داده ها از پرسش نامه ای استفاده شده که بر اساس مقیاس هفت مرتبه ای لیکرت تدوین شده است. تعداد نمونه انتخابی برابر با 388 نفر است که از میان مدیران ارشد، میانی و کارشناسان شرکت های خدمات نمایندگی بیمه به صورت تصادفی انتخاب شده اند. داده های جمع آوری شده، با روش همبستگی و رگرسیون و به کمک نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شده است، نتایج نشان می دهد که رابطه معناداری میان یادگیری سازمانی، اعتماد میان سازمانی، بهبود مستمر و عملکرد سازمانی وجود دارد.
    کلیدواژگان: یادگیری سازمانی، اعتماد میان سازمانی، بهبود مستمر، عملکرد سازمانی، نمایندگی بیمه
  • طیبه جلیلی، رضا مسلمی صفحه 183
    عمر جوان ترین سیستم های بازنشستگی در جهان و کشور ما از 30 سال گذشته است و با توجه به تحولات جهانی و عدم تحقق فرض های زمان تاسیس این صندوق ها، اکنون مخاطرات زیادی فراروی این طرح ها قرار دارد. سیستم های چندلایه در اغلب کشورهای جهان به عنوان رویکرد برتر اصلاحات بازنشستگی شناخته شده اند. خوشبختانه در کشور ما نیز برقراری سیستم بازنشستگی چندلایه در قانون برنامه پنجم توسعه پیش بینی گردیده است. به بخش خصوصی نیز اجازه ایجاد صندوق های بازنشستگی و رقابت با سایر بخش ها داده شده است. بااین حال اگر پیش نیازهای لازم وجود نداشته باشد انجام این اصلاحات مسلما محکوم به شکست است. هدف از انجام این پژوهش شناسایی و اولویت بندی عوامل تسهیل گر اجرای سیستم بازنشستگی چندلایه بوده است. برای پی بردن به معناداری عوامل شناسایی شده، از دو روش آزمون ناپارامتریک دو جمله ای و تحلیل عاملی اکتشافی بهره گرفته شده است. از تحلیل عاملی برای گروه بندی 43 متغیر شناسایی شده و از آزمون فریدمن برای اولویت بندی این عوامل استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که از میان عوامل درون زا، ثبات مالی سیستم جدید و تقویت هیئت حاکمیت و از میان عوامل برون زا، شرایط خاص کشور و شرایط اقتصاد کلان، مهم ترین عوامل موثر بر تسهیل اجرای سیستم چندلایه شناخته شده اند.
    کلیدواژگان: اصلاحات بازنشستگی، سیستم چندلایه، بیمه های بازنشستگی خصوصی، تحلیل عاملی
  • علی صفری، محمدصالح ترکستانی، پرستو مرادی، بهنام گلشاهی صفحه 211
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر نیروهای رقابتی بر عملکرد شرکت های بیمه خصوصی ایران با درنظرگرفتن نقش میانجی استراتژی های ترکیبی رقابتی صورت گرفته است. این پژوهش از نوع توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه معاونین و مدیران عالی شرکت های خصوصی فعال در صنعت بیمه به تعداد 190 نفر بوده و با توجه به تعداد محدود جامعه آماری، کل جامعه به صورت سرشماری مورد بررسی قرار گرفته اند. ابزار جمع آوری داده ها پرسش نامه 25 سوالی محقق ساخته بوده که روایی آن به دو روش صوری و سازه و پایایی پرسش نامه با استفاده از روش آلفای کرونباخ تایید گردیده است. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار Amos 22 و به روش الگوسازی معادلات ساختاری انجام شده است. نتایج فرضیه های تحقیق نشان داد که رقابت بین شرکت های موجود در صنعت بیمه و تهدید شرکت های تازه وارد به این حوزه بر انتخاب استراتژی های ترکیبی توسط آن شرکت ها تاثیر مثبت معناداری داشته است، اما قدرت چانه زنی مشتریان بر انتخاب استراتژی های ترکیبی رهبری هزینه و تمایز با هم تاثیر معنادار منفی دارد. همچنین نتایج فرضیه های دیگر نشان داد که نیروهای رقابتی موجود در صنعت بیمه با تاثیرگذاری معناداری که بر انتخاب نوع استراتژی های شرکت ها دارند، می توانند عملکرد آنها را تحت تاثیر قرار دهند.
    کلیدواژگان: استراتژی ترکیبی، بیمه، نیروهای رقابتی، عملکرد
|
  • Reza Ofoghi, Elham Rahmati, Behzad Mohammad Sharifi Page 1

    In this paper, the effect of driving experience and right or left handedness of drivers on the number of accidents have been investigated. A questionnaire survey in two cities, Tehran and Isfahan is used for data collection. The results of data analyses indicated that left handed drivers had greater average number of accidents than right handed drivers and by increasing the experience of driving, the average number of accidents decreased. The results also indicated that the driver’s characteristics can help insurance companies in the rate making process to determine more accurate premiums.

    Keywords: Driving Experience, Right or Left Handedness, Number of Accidents, Questionnaire, Premium
  • Saman Ibrahimpour, Amin Hassan Zadeh Page 19
    Credibility theory is a statistical tool for calculating the next period premium based on the insured’s historical experience. Each contract is defined based on a risk parameter. In this paper, a risk parameter for each policyholder is assumed and a model for calculating credibility premium and bayesian premium based on both frequency and serevity of losses is examined. The distribution of total severities of claims based on frequency, is an infinite mixed distribution. Finally, by considering prior gamma distribution for risk parameter, the credibility and Bayesian premium are calculated.
    Keywords: Premium, Credibility Theory, Credibility Premium, Bayesian Premium, Infinite Mixed Distribution
  • Ghadir Mahdavi, Vahid Majed Page 37
    Life insurance though worldwide development especially among developed countries, plays an important role in the economic development. Despite its important role in the economy, life insurance is not sufficiently known by the Iranian families and has a little role in the country’s economy.Various factors affecting Iranian life insurance development have been examined in this paper. The current research is based on the field study method and it’s statistical Population consists of the whole country. For this reason, a sample has been chosen randomly among various available clusters. Based on the collected data and using Multiple Classification Analysis (MCA), the results indicated that believing whether an individual get a severe illness at age 65 or not, will be the most effective factor regarding the life insurance demand. Each individual’s age is considered as the second effective factor. Other effective factors are devising, policy price, considering religious issues and beliefs, membership in pension fund, and spouse ecmployment, respectively.
    Keywords: Life Insurance Demand, Premium, Multiple Classification Analysis (MCA)
  • Saeid Samadi*, Fatemeh Motaharinejad, Yasanallah Pourashraf, Zeinab Tolabi Page 67
    The purpose of the present paper is to provide a customers’ loyalty model for car insurance customers of insurance companies with emphasis on the role of relationship bonds in marketing. Using a questionnaire, the data of 400 customers at insurance companies in Mashhad were gathered and analysed by SPSS and LISREL software. The LISREL was used for confirmatory factor analysis and testing research models. To investigate the reliability and conducting an exploratory factor analysis, SPSS software is used. The results indicated that all marketing relationship bonds have a positive and significant impact on loyalty. While financial and structural bonds have the greatest impact on customer loyalty, social bond has a positive and significant impact on services quality. Social bond has also the greatest impact on the relationship quality while structural bond has a positive and significant impact on the relationship quality and services quality. Services quality has a positive and significant impact on the relationship quality, and finally relationship quality has a positive and significant impact on loyalty.
    Keywords: Relationship Marketing, Services Quality, Relationship Quality, Loyalty
  • Hossein Damghanian*, Mahboubeh Hajkazemi Page 89
    An analysis of the relationship between transformational leadership and work alienation has been examined in the present paper. The data in our sample included 255 people of personnel and directors of An Insurance Company in Tehran. In order to collect the research data and to evaluate the work alienation and transformational leadership, the questionnaires have been verified. The validity and invariance of used instruments have been analyzed and confirmed. For data analysis, a structural equation model was used. According to the findings, transformational leadership reduces work alienation.
    Keywords: Transformational Leadership, Work Alienation, SEM
  • Isa Ghasemi Gardeh Page 113
    Claiming blood money by heir of the person at fault in motor accidents is one of the insurance claims brought before the courts by virtue of third party motor insurance policy under the Third Party Motor Insurance Act. Regarding the supportive aspect of the Third Party Motor Insurance Act and without regard to civil liability rules, the ex-turpi maxim and other related rules, offenders argue that the aforementioned Act covers all sorts of motor accident disputes. Thus, the driver at fault is entitled to compensation. On the other hand, although the insurers agree that enacting the Third Party Insurance Act arises from public interests, they believe that the direct purpose of the Act is to indemnify third parties and contractual aspect of third party insurance and civil liability rules as a whole. Hence, no compensation should be paid to the responsible party. Each party of the contention, by making reference to contractual and legal aspect of the third party motor insurance policy, is defending their own stances. In this article, while analyzing both ideas, the compliance or noncompliance of each claim with legal rules and social interests have been evaluated.
    Keywords: Third Party Motor Insurance, Blood Money, Confusion, Responsibility, Culprit
  • Ebrahim Kardgar, Mehdi Ahrari Page 137
    While many studies have been conducted regarding the relationship between life insurance and economic growth based on mainstream economics in the context of macroeconomic growth models, less attention has been paid to the aspects of its development. This paper tries to appraise the impact of life insurance development on national product. Accordingly the Human Development Index as an indicator, has been used for assessing the impact of life insurance on national product and the causal relationship between them is analyzed. The results indicated that there is a nonlinear two-way causal relationship between human development index and per capita life insurance. In addition, our results indicated a more significant effect of life insurance on human development in Iran.
    Keywords: Life Insurance, Human Development Index, National Product, GMDH, Nonlinear Causality
  • Nader Mazlomi, Mahmoud Zamani, Mir Ali Seyed Naghavi, Arefeh Rabbani Page 163
    This paper tries to examine the relationship among organizational learning, continuous improvement and inter-organizational trust and their effect on organizational performance of insurance agencies. This research is an applied research, based on its purpose and a descriptive-survey research, based on its data collection and analysis. Data for this study were collected using questionnaires including 7 times Likert scale that was distributed among 388 people chosen at random from experts and managers of insurance agencies. The collected data were analyzed, using correlation and regression methods and SPSS software. The findings revealed that there is a positive relationship among organizational learning, inter-organizational trust, continuous improvement and organizational performance.
    Keywords: Organizational Learning, Continuous Improvement, Inter, organizational Trust, Organizational performance, Insurance Agency
  • Tayebeh Jalili, Reza Moslemi Page 183
    It is more than 30 years since the establishment of the youngest pension funds in Iran and other countries. Because of the global changes and not verifying the primary assumptions, pension systems has faced critical conditions. The Multi-pillar systems are known as the best pension reform approach in many countries. Hopefully, the establishment of multi pillar pension system has been considered in the fifth development plan and the private sector is permitted to create pension funds and compete with other sectors. However, this reform is doomed to fail if the prerequisites are not fulfilled. The purpose of this study is to identify and prioritize the factors facilitating the implementation of multi-pillar pension system. To realize the significance of factors, the non-parametric binomial test and exploratory factor analysis was used. Exploratory factor analysis was used for grouping 43 identified factors and Friedman test was used for prioritizing these factors. The results indicated that among the endogenous factors “financial stability of the new system” and “strengthening the governance” and among the exogenous factors “specific condition of the country” and “macroeconomic conditions” were known as the most important factors facilitating the implementation of the multi-pillar system.
    Keywords: Pension Reform, Multi, pillar Pension System, Private Pension, Exploratory Factor Analysis
  • Ali Safari, Mohammad Saleh Torkestani, Parastoo Moradi, Behnam Golshahi Page 211
    The present study has investigated the effects of competitive forces on the performance of private insurance companies in Iran by considering the mediator role of the competitive combined strategies. The research is descriptive-collective. The statistical population consists of all deputies and head managers of active private companies in insurance industry that is in total 190 people, and due to the limited number of statistical population, the whole community, is studied in the form of census. Data gathering tool is a researcher made questionnaire with 25 questions, whose validity has been approved by two formal and structural approaches, and the questionnaires reliability has been approved by using Cronbach’s Alpha method. Data analysis is done by using Amos 22 software and structural equation modeling. The results of the investigation hypothesis indicated that the competition between existing companies in insurance industry and the threat of new enterprises in this field has a significant positive effect on the selection of combined company's strategy, but the customer’s bargaining power has a negative significant effect on the cost leadership and differentiation combined strategy selection as well. Also, the results of other hypotheses revealed that the existing competitive forces in the insurance industry can affect their performance by significant influence that they have on the selection type of company’s strategies.
    Keywords: Combined Strategy, Insurance, Competitive Forces, Performance