فهرست مطالب

مجله اقتصاد منابع طبیعی
پیاپی 4 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/05
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مریم لشکری زاده، دانشجو داوود اذانی صفحات 1-14
    نیروگاه ها به عنوان مهمترین بخش صنعت برق، ازمهمترین آلوده کننده های محیط زیست به شمار می روند،که طیف گسترده ای از آلودگی های محیط زیست از جمله هوا،آب،خاک و صوت را به همراه دارند.در این میان آلودگی هوای ناشی از نیروگاه ها نسبت به آلودگی های مذکور از اهمیت بیشتری برخوردار است. در این راستا، این پژوهش، به دنبال بررسی تاثیر نیروگاه ها بر آلایندگی هوا در ایران می باشد و دراین حین به برسی نقش سایر عوامل تاثیرگذار(ازجمله تعداد خودرو،درجه بازبودن اقتصاد و تولیدناخالص داخلی) در دوره زمانی 2010- 1985 (1389-1364) با استفاده از روش اقتصادسنجی خودرگرسیونی با وقفه های توزیعی پرداخته شده است. یافته ها نشان می دهد که متغیر های مذکور اثرمثبت و معنی داری بر انتشار دی اکسید کربن در ایران دارند وبه ترتیب تولید ناخالص داخلی،نیروگاه،تعداد خودرو و درجه بازبودن تجاری بیشترین اثر را برآلودگی هوا در ایران دارد.
    کلیدواژگان: نیروگاه، آلودگی هوا، روش اقتصادسنجی خودرگرسیونی با وقفه های توزیعی
  • شهرام گلستانی، مجید هاتفی، ام البنین جلالی صفحات 15-42
    در این مطالعه رفتار سازمانGECF به عنوان یک کارتل دوپارچه مورد بررسی قرار گرفته است. بر این اساس طرف عرضه بازار جهانی گاز به عنوان یک بازار انحصاری در نظر گرفته شده است که GECF در آن نقش کارتل قیمت گذار را ایفا می کند. در این کارتل به دلیل تفاوت عمده ای که درسطح ذخایر اعضا وجود دارد، یک کارتل دو پارچه شکل گرفته است که هرکدام از دو گروه فعال در آن تمایل دارد که نقش رهبری را درکارتل به عهده داشته باشد. ولی آنها به این نکته واقفند که هر دو درآن واحد قادر نیستند نقش رهبری را به عهده گیرند. بنابراین به دنبال یافتن جوابی بهینه برای تولید و قیمت گذاری هستند که بر مبنای اصل همکاری و توافق انجام گیرد. این تحقیق با استفاده از داده های سالانه 2010-1980، رفتار کارتل را تا سال 2070 بهینه سازی کرده است. برای بدست آوردن عرضه هر یک از دو گروه در درون کارتل از حاصلضرب نش استفاده گردید. برای حل حاصلضرب نش نیاز به یک نقطه اولیه است که در این مطالعه برخلاف مطالعات پیشین که از نقطه تهدید استفاده کرده اند، از نقطه جدیدی استفاده شده است که ما آن را نقطه ترغیب نام نهاده ایم. نتایج بیانگرآن است که در ابتدا گروه دوم بخش عمده استخراج کارتل را بر عهده دارد و با رو به پایان گرفتن ذخایر این گروه، گروه اول به تولیدکننده غالب در کارتل تبدیل می گردد. از آنجایی که گروه دوم در مقایسه با گروه اول از ذخایر به مراتب کمتر و نرخ تنزیل بالاتری برخوردار است، ترجیح می دهد که زودتر از گروه اول اقدام به استخراج ذخایر نماید. بدین ترتیب در دوره اول، گروه دوم پاسخگویی به رشد تقاضا را بر عهده می گیرد و پس از آن گروه اول تولید را افزایش داده و عرضه بازار را در اختیار می گیرد.
    کلیدواژگان: مجمع کشورهای صادرکننده گاز، حاصلضرب نش، نقطه تهدید، نقطه ترغیب
  • مریم پیری کیا، جعفر اولادی، حمید امیرنژاد صفحات 43-56
    پارک های شهری از ارزش های تفرجگاهی برای گذران اوقات فراغت مردم برخوردار هستند. در این مطالعه جهت برآورد ارزش اقتصادی مطبوعیت پارک جنگلی شهید زارع ساری، ارزش تفرجی این منطقه در سال 2011، با استفاده از روش ارزش گذاری مشروط برآورد شده و عوامل اقتصادی- اجتماعی موثر بر آن با استفاده از مدل لاجیت، تعیین گردید.متوسط تمایل به پرداخت بازدیدکنندگان برای ارزش تفرجی این پارک05/5081 ریال به ازای هر بازدید و ارزش تفرجی سالانه پارک برای هر هکتار 73/21523690ریال برآورد شده است. نتایج همچنین نشان داد که متغیرهای میزان پیشنهاد، درآمد، دفعات بازدید و تحصیلات از نظر آماری در سطح یک درصد معنی دار شده که مهمترین عوامل موثر در میزان تمایل به پرداخت بازدیدکنندگان برای استفاده از پارک جنگلی شهید زارع می باشد. مسافت بازدیدکنندگان عامل بعدی تاثیر گذاری بر میزان تمایل به پرداخت آنها تعیین شده بطوری که از نظر آماری در سطح 5 درصد معنی دار شده است. نتایج بیانگر این استکه پارک های جنگلی از ارزش تفرجی بالایی برخوردار هستند که این نکته می تواند برنامه ریزان و مدیران اجرایی، اجتماعی و اقتصادی را در برنامه ریزی حفاظت و بهره برداری پایدار منابع طبیعی یاری دهد.
    کلیدواژگان: مطبوعیت پارک جنگلی، روش ارزشگذاری مشروط، تمایل به پرداخت، پارک جنگلی شهید زارع و مدل لاجیت
  • جمال مومیوند، اسمعیل ابونوری، علیرضا عرفانی، مجید مداح صفحات 57-74
    شناخت عوامل تاثیر گذار بر تولید و مصرف برق اهمیت ویژه ای در فرآیند سیاست گذاری های اقتصادی و اجتماعی و تحلیل روند پیش بینی عرضه و تقاضای بازار این حامل انرژی در دوره های آتی دارد. بخصوص این موضوع زمانی اهمیت دوچندانی می یابد که یک بسته سیاستی جدید مثل هدفمند کردن یارانه ها و حذف تدریجی آن ها در کانون توجه دولت قرار گرفته باشد. بنابراین، در این مطالعه هدف این است که اثرات مرحله دوم هدفمند کردن یارانه ها بر تقاضای برق خانگی در ایران همراه با سایر عوامل قیمتی و درآمدی تعیین و سپس واکنش تقاضای خانوارها نسبت به این سیاست ارزیابی شود. بدین منظور تابع تقاضای برق خانگی کشور پس از تصریح چارچوب تجربی آن در دو حالت برای دوره زمانی 1391-1368 به روش ARDL برآورد می شود. در حالت اول الگوی تقاضای برق خانگی کشور با استفاده از متغیر قیمت برق خانگی یارانه ای و متغیرهای درآمد واقعی خانوارها و قیمت گاز طبیعی (به عنوان قیمت کالای مرتبط) برآورد شده است. در برآورد الگو در حالت دوم متغیر جدیدی از قیمت برق خانگی بدون یارانه بکار می رود که بر اساس قیمت بین المللی تعریف شده است. لازم به توضیح است که مبنای یارانه در این مطالعه اختلاف بین قیمت های داخلی و بین المللی الکتریسته در نظر گرفته شده است. نتایج تجربی نشان دادند که مصرف کنندگان نسبت به حذف یارانه های قیمت برق خانگی واکنش نشان می دهند، علاوه بر این که واکنش آن ها نسبت به درآمد و قیمت گاز طیبعی نیز افزایش می یابد. نتایج تخمین در مورد تاثیر حذف یارانه با استفاده از دو سناریوی حذف ناگهانی و حذف یارانه طی پنج سال نشان دادند که در هر دو سناریو تقاضای برق خانگی بیش از 10 درصد کاهش پیدا نمی کند که این به معنی افزایش هزینه برق مصرفی خانوار است. همچنین نتایج نشان دادند که در قبل و بعد از حذف یارانه ها بیشترین تاثیر بر تقاضای برق خانگی را درآمد دارد و تاثیر سیاست های درآمدی از سیاست های قیمتی بیشتر است.
    کلیدواژگان: تقاضای برق خانگی، قیمت یارانه، هدفمند کردن یارانه ها
  • علی امامی میبدی، رضا فرنیا صفحات 75-86
    پدیده آلودگی هوا یکی از ر ه آور دهای توسعه صنعتی و اقتصادی است، که با افزایش جمعیت، گسترش شهر نشینی، توسعه حمل و نقل و استفاده بی رویه از سوخت های فسیلی روز به روز بر شدت آن افزوده می شود. این پدیده امروزه به یکی از معضلات کلان شهر تهران تبدیل شده است. شاخص کیفیت هوا (AQI)، نسخه ارتقاء یافته شاخص استاندارد آلودگی (PSI)، شاخص گزارش دهی روزانه کیفیت هوا می باشد و بیان کننده آن است که هوا پاک و یا آلوده است. این شاخص به تشریح تاثیرات سطوح مختلف آلودگی هوا، سلامت عمومی و اقدامات احتیاطی در هنگام افزایش میزان آلودگی هوا می پردازد. (گزارش کیفیت هوای تهران، 1391) هدف از این تحقیق تحلیل و بررسی تغییرات شاخص کیفیت هوا (AQI) و آلاینده های معیار (NO2، SO2، O3، PMS، CO) آلودگی هوا طی سال های 1381 تا سال 1391 می باشد. نتایج این تحقیق حکایت از کاهش غلظت آلاینده مونواکسید کربن (CO) طی این دهه دارد که این خود اشاره به سیاستگذاری های مناسبی دارد که در حوزه بخش حمل و نقل (هم به لحاظ کیفیت حامل های انرژی و هم بهبود کارایی و تکنولوژی) اتخاذ شده است. البته باید توجه داشت که این میزان از آلودگی که سالانه از بخش حمل و نقل وارد هوای تهران می شود و هزینه هایی را به شهروندان تحمیل می کند، فاصله زیادی با استاندادرهای جهانی دارد.
    کلیدواژگان: شاخص کیفیت هوا (AQI)، آلاینده های معیار، شهر تهران
  • مرتضی حسن شاهی، زهرا نیکو بخت صفحات 87-100

    یکی از مسائلی که در دنیای کنونی جلب توجه کرده، خطرات ناشی از آلودگی های محیط زیست است، که از پیامدهای رشد اقتصادی محسوب می شود. هدف این مطالعه ارزیابی رابطه رشد اقتصادی و آلودگی هواست. روش مورد استفاده روش هیسائو و متغیرهای پژوهش شامل رشد اقتصادی، مخارج دولت، درجه باز بودن اقتصاد، موجودی سرمایه، جمعیت، صدور مواد آلاینده و دی اکسید کربن CO2 مربوط به دوره زمانی 1356 تا 1389 برای اقتصاد ایران است. نتایج نشان می دهد که رابطه دو طرفه بین رشد اقتصادی و آلودگی هوا وجود دارد. همچنین، بین متغیرهای منتخب موثر بر آلودگی هوا، رشد اقتصادی بیش ترین تاثیر را دارد.

    کلیدواژگان: رشد اقتصادی CO2 کیفیت محیط زیست (آلودگی هوا)
|
  • Dr Maryam Lashkarizadeh, Ma Davood Azani Pages 1-14
    Power plants، as the most important section of electricity industry، are the most environmental pollutants and bring a wide range of environmental pollution such as air، water، soil and sound pollutions. Among them، Air pollution، arising from power plants، is the most important than mentioned pollutions. In this regard، this research is looking for the study of power plants effect on Air pollution in Iran. Alongside with the study of the power plants’ role، as one of the effective factors in Air pollution، we consider the role of other effective factors such as the number of vehicles، economic openness and Gross Domestic Product (GDP) between 1985 and 2010 (1364 -1389) in Iran using the econometric Auto Regressive Distributed Lags (ARDL). The findings show that forsaid variables have a positive and significant effect on diffusion of Co2 in Iran and respectively GDP، power plants، the number of vehicles، trade openness، have the most effects on Air pollution in Iran.
    Keywords: power plant, Air pollution, ARDL approach
  • Shahram Golestani, Madjid Hatefi, Omolbanin Jalali Pages 15-42
    In this article، the behavior of GECF organization has been studied as a two-part cartel. Based on this، the supply side of world natural gas market considered as a monopolistic market in which GECF plays the role of the price maker firm. In the cartel، due to significant differences in the level of reserves of members، we face with a two-part cartel that each of the two parts in the c1artel tends to be leader. However، both know that they cannot be leader in the cartel simultaneously. Then they try to find an optimal solution about the production and pricing that resulted from cooperation and agreement. This study uses annual data from 2010-1980، and optimized the cartel behavior until 2070. To obtain the supply of each of the two parts within the cartel Nash product was used. To solve the Nash product requires an initial point. In this study، unlike previous studies that have used the threat point، a new point has been used that we have called it encouragement point. The results indicate that at first second group is responsible for the majority of extraction in the cartel; and with approaching to check out the group reserves، the first group will became the dominant group in the cartel. Because the second group in compared with the first group has less reserves and higher discount rate، prefer that extract the reserves earlier than the first group. Thus in the first period the second group responds to the growing demand; and then the first group increases the production and will become dominant on the supply side of the market.
    Keywords: Gas Exporting Countries Forum (GECF), Nash product, threat point, encouragement point
  • Maryam Pirikiya, Jafar Oladi, Hamid Amirnejad Pages 43-56
    As an option for spending leisure time، urban parks bear important recreational values. In this study to estimation theeconomic valuepalatabilityShahidZare Sari Forest Park، recreational value in the area in 2011 years، was estimation using contingent valuation and economic-social factors affecting to them was determinedusing the Logit model. The mean of willingness to pay for recreational value of this park is RLs5081. 05 per visitAlso the recreational annual value is estimated 21523690. 73RLs/ha. The findings also show that the involved variables، visitors’ offer rate، income، read visit and education، were significant at a 1% level statistically and they were the most effective factors in visitors’ WTP for using ShahidZareForest Park. Visitors’ distance was the next effective factors in their WTP in a way that it was found to be significant at a 5% level. Results revealed that forest parks had considerable recreational value that this point can help to programmers and managers of executive، social & economic in the preservation planning and sustainable utilization of natural resources.
    Keywords: Palatability Forest Park, Contingent valuation method, Willingness topay, ShahidZare Forest Park andLogitmodel
  • Jamal Moumivand Pages 57-74
    Position of the energy sector in the economy with regard to the role of infrastructure، so it is obvious the importance and necessity of planning in the energy sector as part of planning the whole economy to achieve sustainable development will be visible between the energy carrier electricity than other energy carrier، while being effective role in the production and consumption، important in decision making process is economic and social. Two dimensions of electricity supply and demand-based planning in this sector makes up. Therefore، understanding the factors affecting these two dimensions is essential. On the other hand the implementation of legislation targeted subsidies to the electricity prices by eliminating subsidies on domestic electricity demand affects domestic demand must be examined. The aim of this study is that the effect of the bill by targeted subsidies on domestic electricity demand is detected purpose household electricity demand function in two modes is estimated in the first case، using income، price of domestic electricity and natural gas prices And at the second case electricity prices by eliminating subsidies and domestic use of international price ARDL method is estimated is needed to explain the basis or Ranh study the difference between domestic and international prices has been on. The results show that consumer reactions after the elimination of subsidies on electricity prices than domestic income، domestic price of electricity and gas price increases to Tyby. Estimation results about the effects of subsidy removal from two scenarios with abrupt removal and elimination of subsidies within five years، were studied in both scenarios household electricity demand by more than 10 percent reduction does not mean that this is the rising cost of household electricity consumption. The results also show that in the before and after removal of subsidies had the greatest effect on electricity demand of the household income and income effects of policy from politics is more precious.
    Keywords: Household Electricity Demand, subsidies, reform subsidies
  • Pages 75-86
    The phenomenon of air pollution is a consequence of industrial and economic development that is sharply increasing day by day by population and urbanization increase development of transporting and extremely use of fossil fuels. Today this phenomenon has been converted to critical problem of metropolitan. Air Quality Index (AQI) is an enhanced index of Pollutant Standard Index (PSI) and it''s air quality index that indicates that whether air is polluted or not. This index explains the influence of different levels of air pollution on public health and precautions when levels of air pollution increase. The object of this research is to analyze and study on AQI and criteria pollutants changes of air pollution from 1381 to 1391. The results of this research indicate that density of carbon monoxide has been decreased in last decade that is a result of appropriate policy in the field of transport. By the way the mass of pullutions that enter to Tehran is way different with international standards.
    Keywords: AQI, Criteria pollutants, Tehran city
  • Pages 87-100

    The aim of the present study was to determine the causality between economic growth and environmental quality. The variables under study were economic growth، government expenditure، openness degree of the economy، capital stock، population، average export of contaminants، and carbon dioxide (CO2) emissions during the time period from 1977 to 2010 for the Iranian economy. The results suggested that there is a two-way relationship between economic growth and environmental quality. Besides، economic growth was found to have the greatest impact on air pollution.

    Keywords: economic growth, CO2 emission, environmental quality (air pollution)