فهرست مطالب

مجله سلامت جامعه
سال هشتم شماره 1 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/01/24
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ندا میرباقر آجرپز *، مهدی خالقی صفحات 1-8
    مقدمه
    دعا و نیایش یک مداخله سنتی برای تسکین بیماری و پیشبرد سلامتی است که به صورت فردی یا دسته جمعی انجام می شود. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر دعا بر سطح اضطراب اعضای خانواده بیماران تحت عمل جراحی عمومی در بیمارستان شهید بهشتی کاشان در سال1391 انجام شد.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر نیمه تجربی می باشد که بر روی 80 نفر از اعضای خانواده بیمارانی که تحت عمل جراحی عمومی بودند انجام گرفت. اعضای خانواده بیماران به طور تصادفی در دو گروه شاهد و آزمون قرار گرفتند. برای گروه آزمون ترجمه دعای هفتم، دهم و سیزدهم صحیفه سجادیه، با عنوان های دعا هنگام رخ دادن حادثه غم انگیز، دعا در پناه بردن به خدای متعال و دعا در طلب حاجت توسط دستگاه هدفون و گوشی به مدت حدودا 20 دقیقه پخش شد. در گروه شاهدمداخله ای انجام نگرفت. قبل و بعد از مداخله پرسشنامه اسپیل برگر توسط اعضای خانواده بیماران در دو گروه تکمیل شد. نتایج توسط نرم افزار آزمون های آماری t و کای دو و آنالیز واریانس یک طرفه تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد میانگین نمره اضطراب آشکار و پنهان گروه آزمون بعد از مداخله تفاوت معنی داری داشته است(p≤0.05). این تفاوت بعد از مداخله بین گروه شاهد و آزمون نیز معنی دار بود(p > 0.05).
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته ها، دعا می تواند تاثیر مثبتی بر روی کاهش اضطراب داشته و از طریق خواندن دعا می توان اضطراب اعضای خانواده بیماران را قبل از جراحی کاهش داد.
    کلیدواژگان: دعا، صحیفه سجادیه، اضطراب، عمل جراحی
  • مسلم عباسی، شهریار درگاهی*، علیرضا محرابی، رضا قاسمی جوبنه، عبدالله درگاهی صفحات 9-17
    مقدمه
    ناباروری و مشکلات ناشی از آن تاثیرات زیادی بر بهزیستی روان شناختی می گذارد. هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش فرا هیجان و تاب آوری در بهزیستی روان شناختی زنان نابارور است.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی می باشد. جامعه آماری این پژوهش کلیه زنان نابارور مراجعه کننده در سال 1393-1392 به مراکز بهداشتی درمانی شهرستان گناباد بودند. نمونه این پژوهش شامل 120 زن نابارور می باشد که به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه تاب آوری، پرسشنامه بهزیستی روان شناختی و پرسشنامه فرا هیجان استفاده شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی چند متغیری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین تاب آوری و فرا هیجان با بهزیستی روان شناختی زنان نابارور رابطه مثبت و معنادار p<0/01 وجود دارد. همچنین مطابق با تحلیل رگرسیون چند متغیری فرا هیجان و تاب آوری می توانند به طور معناداری بهزیستی روانی زنان نابارور را پیش بینی کنند.
    نتیجه گیری
    نتایج تحقیق حاضر نشانگر اهمیت فرا هیجان و تاب آوری در پیش بینی بهزیستی روان شناختی زنان نابارور است.
    کلیدواژگان: فرا هیجان، تاب آوری، بهزیستی روان شناختی، زنان نابارور
  • ولی سرسنگی، علی اصغر خواجه وندی، اسماعیل زارعی، احسان ابویی مهریزی، میثم سلیم آبادی، فاطمه هنرجو* صفحات 18-27
    مقدمه
    پرستاری شغلی مخاطره آمیز بوده و توجه به مسائل ایمنی این حرفه ضروری است. یکی از راه های ارزیابی وضعیت ایمنی، سنجش جو ایمنی می باشد. جو ایمنی عاملی چند بعدی است که درک مشترک افراد نسبت به ایمنی را بیان می کند. هدف از انجام این مطالعه تعیین نگرش پرستاران بیمارستان های آموزشی نسبت به جو ایمنی محیط کارشان بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی در سال 1393 به صورت سرشماری بر روی 480 نفر از کادر پرستاری شاغل در 6 بیمارستان آموزشی در کاشان انجام شد. جهت جمع آوری اطلاعات شخصی و ارزیابی جو ایمنی به ترتیب از پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه ارزیابی جو ایمنی پرستاران استفاده گردید. پس از جمع آوری اطلاعات، داده ها با استفاده از و آزمون های آماری، آنالیز واریانس یکطرفه و ضریب همبستگی پیرسون مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    عامل های ارتباط با پرستاران(3/41) و گزارش دهی خطاها(3/07) به ترتیب بیشترین و کمترین میزان را در بین عامل های جو ایمنی به خود اختصاص دادند. میانگین کلی جو ایمنی 3/23 برآورد شد. ارتباط معنی داری بین جو ایمنی و ابعاد ساختاری آن با اطلاعات شخصی یافت نشد اما ارتباط مثبت معنی دار بین عامل های جو ایمنی وجود داشت(p<0.05).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که جو ایمنی در کادر پرستاری مورد بررسی، از وضعیت مطلوبی برخوردار نبوده و لازم است اقداماتی جهت بهبود آن انجام شود. با توجه به ارتباط مثبت معنی دار بین عامل های جو ایمنی، انجام اقدامات اصلاحی در هر زمینه می تواند تاثیر قابل توجه روی جو ایمنی بگذارد.
    کلیدواژگان: جو ایمنی، کادر پرستاری، بیمارستان آموزشی
  • علی گلشیری، محسن میرزایی، محمدرضا مختاری*، احمدرضا صیادی، علی اصغر رنجبر، طیبه میمندی صفحات 28-34
    مقدمه
    بیماری های عروق کرونر از جمله شایع ترین، پرهزینه ترین و ناتوان کننده ترین بیماری ها بوده و شناخت عواملی که در تشخیص و پیش بینی آن کمک کننده باشد ضروری است. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین همبستگی بین شیار عرضی نرمه گوش با بیماری های عروق کرونر در افراد کاندید آنژیوگرافی عروق کرونر در رفسنجان انجام شد.
    مواد و روش ها
    320 فرد پذیرش شده در بخش آنژیوگرافی، از نظر وجود و میزان شیار عرضی نرمه گوش و همچنین میزان گرفتگی عروق کرونر و سایر متغیرهای پژوهش بررسی شدند. اطلاعات، با استفاده از آزمون های مجذور کای و رگرسیون لجستیک مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    68/8 درصد از افراد مورد بررسی دارای بیش از 50 درصد گرفتگی در یکی از شریان های عروق کرونر بودند که از این تعداد 32/7 درصد بدون شیار عرضی نرمه گوش، 43/6 درصد دارای شیار کم و 23/6 درصد دارای شیار زیاد در نرمه گوش بودند که اختلاف معنی دار بود (p=0.01). همچنین اختلاف درجه شیار عرضی نرمه گوش با مصرف سیگار (p=0.014)، هیپرلیپیدمی (0/001> p)، سابقه بیماری قلبی (0/048= p)، سن و شاخص توده بدنی (0/001> p) معنی دار بود. در بین متغیرهای پژوهش، شیار عرضی نرمه گوش، هیپرلیپیدمی و سن توانستند وجود بیماری عروق کرونر را به طور معنی داری پیش بینی کنند.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد بتوان از این یافته درماتولوژیک به عنوان شاخصی برای پیش بینی احتمال بروز بیماری عروق کرونر در افراد سالم و شاید حتی در موارد اورژانسی مانند جراحی ها، بهره برد.
    کلیدواژگان: شیار عرضی نرمه گوش، بیماری های عروق کرونر، رفسنجان
  • محمدرضا خدابخش*، فریبا کیانی صفحات 35-44
    مقدمه
    اختلالات خلقی از جمله افسردگی، شایع ترین و مهم ترین اختلالات روانی می باشند. به علاوه دانشجویان به عنوان گروهی پرخطر برای ابتلا به این اختلال شناخته می شوند. هدف از پژوهش حاضر، بررسی نقش کمال گرایی و استرس های روزانه در پیش بینی علائم افسردگی در میان دانشجویان بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی بر روی 477 نفر از دانشجویان دانشگاه علامه طباطبائی که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند، انجام گردید. شرکت کنندگان به پرسشنامه های خصوصیات دموگرافیک، کمال گرایی، استرس های روزانه و علائم افسردگی پاسخ دادند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون های ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی چند متغیره گام به گام تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین کمال گرایی، استرس های روزانه و علائم افسردگی همبستگی درونی معنی داری وجود دارد (p<0.01). همچنین، نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که متغیرهای کمال گرایی و استرس های روزانه به ترتیب 29% و 11% از واریانس علائم افسردگی را به طور معنی داری پیش بینی می کنند(p<0.01).
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاضر حاکی از اهمیت کمال گرایی و استرس های روزانه در پیش بینی علائم افسردگی می باشد و این عوامل می توانند میزان بالایی از تغییرپذیری این علائم را تبیین نمایند.
    کلیدواژگان: کمال گرایی، استرس های روزانه، علائم افسردگی، دانشجویان، تهران
  • زهره حلوایی پور، مهدی نصرت آبادی* صفحات 45-54
    مقدمه
    ورود به دانشگاه تغییر عمده ای در زندگی فردی، اجتماعی و خانوادگی به وجود می آورد و مقطعی بسیار حساس به شمار می رود این مطالعه در نظر دارد وضعیت سلامت روان و برخی از متغیرهای تاثیرگذار بر آن همچون راهبردهای مقابله ای و حمایت اجتماعی را در دانشجویان دانشکده علوم پزشکی سیرجان مورد بررسی قرار دهد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش، یک مطالعه مقطعی است و جامعه و نمونه پژوهش شامل کلیه دانشجویان مشغول به تحصیل در دانشکده علوم پزشکی سیرجان در سال تحصیلی 93-92 می باشد. در این مطالعه از سه پرسشنامه سلامت روان 28 سوالی، پرسشنامه حمایت اجتماعی و پرسشنامه شیوه های مقابله ای استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون های مقایسه میانگین، آنالیز واریانس و رگرسیون خطی چند متغیره تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج مطالعه نشان داد که 11/8 درصد از دانشجویان مشکوک به اختلال روانی هستند. دانشجویان رشته بهداشت، بهترین وضعیت سلامت روان را در بین رشته های مختلف داشتند. بدترین وضعیت نیز مربوط به دانشجویان رشته علوم آزمایشگاهی و پس از آن دانشجویان رشته هوشبری، فوریت ها و پرستاری بود. در مجموع 20 درصد از تغییرات در میزان سلامت روان از طریق شش متغیر مستقل تبیین گردید.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج پژوهش و نظر به جدیدالتاسیس بودن دانشکده ضروری است سیاستگذاران حوزه سلامت روان دانشجویان، جهت بهبود وضعیت سلامت روان اقداماتی را در جهت تعمیق هر چه بیشتر شبکه های حمایت اجتماعی و کاستن از استرسورهای دوران تحصیل، اتخاذ نمایند.
    کلیدواژگان: سلامت روان، شیوه مقابله با فشار روانی، حمایت اجتماعی، دانشجویان
  • مهشید بکایی، بهناز انجذاب* صفحات 55-62
    مقدمه

    رازیانه از جمله گیاهانی است که به طور سنتی در درمان درد قاعدگی کاربرد دارد، ولی تاثیر این گیاه بر میزان خونریزی قاعدگی متفاوت گزارش شده است. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر عصاره رازیانه بر شدت و مقدار خونریزی قاعدگی قبل و پس از درمان با رازیانه به منظور تسکین دیسمنوره، در دانشجویان مقیم خوابگاه دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد انجام گرفت.  

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی است که پس از کسب رضایت نامه آگاهانه و داوطلبانه از دانشجویان، در نهایت 29 نفر در گروه مداخله در دو سیکل و 30 نفر در گروه گواه در یک سیکل به صورت تخصیص تصادفی مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها در این مطالعه پرسشنامه بود و شدت خونریزی قاعدگی از طریق شمارش تعداد پدهای مصرفی و Pictorial Blood Assessment Chart ارزیابی شد. داده ها با استفاده از آزمون های آماری من ویتنی، t زوجی و t مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.  

    یافته ها

    بر اساس نتایج مطالعه بین مقدار و شدت خونریزی قاعدگی در گروه مداخله قبل و بعد از مداخله (به جز روز اول و پنجم) و همچنین در مقایسه با گروه گواه (به جز روز پنجم) اختلاف آماری معنی داری دیده نشد0/05 < p 

    نتیجه گیری

    بر اساس مطالعه حاضر در صورت مصرف رازیانه جهت تسکین درد قاعدگی، در میزان کلی خونریزی قاعدگی اختلاف آماری معنی داری مشاهده نشده و می توان از این داروی گیاهی در افراد با خونریزی متوسط جهت تسکین درد قاعدگی متوسط تا شدید بهره گرفت.

    کلیدواژگان: رازیانه، م ور، دیسمنوره اولیه، خونریزی
  • روح الله دهقانی، مسعود یونسیان، محمدعلی صحراییان، حمیدرضا گیلاسی، فاضل دانش پژوه، وحید کاظمی مقدم* صفحات 63-72
    مقدمه

    سبک زندگی نقش بسیار مهمی در بروز، شیوع و پراکنش بیماری های مزمن در دنیا دارد. یکی از این بیمار های مزمن،MS) Multiple Sclerosis) یا مالتیپل اسکلروزیس است که در سال های اخیر روند صعودی در ایران داشته است. از این رو مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر سبک زندگی بر شیوع MS، طراحی شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه یک مطالعه اکولوژیکال در ایران می باشد که استان ها نمونه های این مطالعه هستند. متغیرهای اصلی سبک زندگی شامل مصرف سیگار، فعالیت فیزیکی، شاخص توده بدنی (BMI) و مصرف میوه و سبزی می باشند که این داده ها به همراه داده های شیوع MS از وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی دریافت شدند. رگرسیون خطی برای تحلیل داده ها استفاده شد و نرم افزار مورد استفاده به منظور آنالیز آماری، SPSS (نسخه 16) بود.

    یافته ها

    بین درصد مردان و زنان سیگاری در ایران و شیوع MS ارتباط معنی داری وجود داشت(به ترتیب 0/001 =P و 0/04 =P) اما در مورد سایر عوامل سبک زندگی رابطه معنی داری با شیوع MS یافت نشد. به علاوه بین عرض جغرافیایی و نور خورشید با شیوع MS رابطه معنی داری وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان داد که بیماری MS در ایران طی سال های اخیر دارای رشد فراوانی بوده است. علاوه بر آن، تاثیر مصرف سیگار بر افزایش خطر ابتلا به MS واضح تر شد. تاثیر سایر عوامل برای اثبات نیاز به مطالعه بیشتر دارد.

    کلیدواژگان: سبک زندگی، مالتیپل اسکلروزیس، مطالعه اکولوژیکال
|
  • N. Mirbagher Ajorpaz *, M. Khaleghi Pages 1-8
    Introduction
    Prayer is a traditional intervention for relief from disease and upgrading health which could be done individually or collectively. The purpose of this study was to investigate the effectiveness of Prayer on anxiety in family members of patients undergoing general surgery in Shahid Beheshti hospital of Kashan in 2012
    Material And Methods
    This quasi-experimental study was performed on 80 family members of patients undergoing general surgery. Family members of patients were randomly selected and placed into two groups: experimental and control. The experimental group listened to the translated versions of the seventh، tenth and thirteenth prayers of the Sahife Sajadieh with titles «Pray when tragedy strikes، Pray for refuge to God، Pray in need and seeking something from God for 30 minutes by headphones. The control group did not receive any intervention. Before and after the intervention Spil Berger questionnaire was completed for the two groups. Data was analyzed using SPSS Version16، Chi-Square، t-tests and one-woy ANOVA.
    Results
    Findings indicated a significant difference between the mean of open and hidden anxiety in the experimental group befor inter Vention (p≤0. 05). This difference was also significant in the experimental and control groups، after the intervention (p > 0. 05).
    Conclusion
    According to the findings، prayer has a positive effect on reducing the anxiety and could reduce the anxiety in the family members of patients before the surgery.
    Keywords: Prayer, Sahife Sajadieh, Anxiety, Surgery
  • M. Abbasi, Sh Dargahi*, A. Mehrabi, R. Ghasemi Jobaneh, A. Dargahi Pages 9-17
    Introduction
    Infertility and its complications have a large impact on the psychological well-being of people. The goal of the current research is to investigate the role of Meta emotion and resiliency in psychological well-being of infertile woman.
    Material And Methods
    The present research is a descriptive. The statistical population of current research included all infertile women referring to health centers of Gonabad city in 2012-2013. The sample of current research was 120 infertile women who were selected by available sampling method. For gathering data, resiliency questionnaire, psychological well-being questionnaire and Meta emotion questionnaire were used. The gathered data were analyzed by Pearson's correlation coefficient and multiple linear.
    Results
    Results showed that, a positive and significant relationship between resiliency and meta emotion with psychological well-being in infertile women exists. Also according to the multiple regression analysis meta emotion and resiliency could significantly predict the psychological wellbeing of infertile women.
    Conclusion
    Overall R2 should be reported research show the importance of meta emotion and resiliency in predicting the psychological wellbeing of infertile woman.
    Keywords: Meta emotion, Resiliency, Psychological Wellbeing, Infertile Woman
  • V. Sarsangi, Aa Khalevandi, E. Zarei, E. Abouee Mehrizi, M. Salim Abadi, F. Honarjoo* Pages 18-27
    Introduction
    Nursing is a dangerous job and addressing the safety concern of the nurses is necessary. Assessing the safety climate is one of the assessing methods for safety situation. Safety climate is a multi-dimensions factor that describes how the employees share perceptions toward safety. The aim of this study was to survey the safety climate and its structural factors among the educating hospital's nursing staff.
    Materials And Methods
    This descriptive analytical and census study was conducted among the 480 nursing staff of 6 educating hospital in Kashan Iran during 2014. Demographic information and mental workload data were gathered using demographic information questionnaire and nurse safety climate questionnaire respectively. The data were analyzed by using spssv16 software. t-test, one way ANOVA and Pierson correlation confession analytical tests.
    Results
    Nurse's communication (3.41) and error reporting (3.07) obtained the highest and the lowest scores respectively among the safety climate factors. Total safety climate score was estimated at 3.23. There was no significant relationship between safety climate and demographic characteristics but, there was a significant relationship between safety climate factors (p<0.05).
    Conclusion
    The results showed that the safety climate of studied nursing staff was not optimum and corrective actions for improvement of the safety climate is necessary. According to positive significant relationship between safety climate factors, Corrective actions in each field can influence safety climate effectively.
    Keywords: Safety Climate, Nursing Staff, Educating Hospital
  • A. Golshiri, M. Mirzaei, Mr Mokhtaree*, Ar Sayadi, Aa Ranjbar, T. Meymandi Pages 28-34
    Introduction
    Coronary artery diseases (CAD) are the most common, costly and debilitating diseases and identify factors that may help predict where necessary. The purpose of study was evaluation the correlation between the earlobe crease (ELC) and coronary artery disease in patients referred for coronary angiography in Rafsanjan.
    Materials And Methods
    We evaluated 320 patients in coronary angiography department for ELC and severity of CAD and other variables. Data analyzed with chi-Square and logistic regression.
    Results
    68.8% had CAD that 32.7% of them had no ELC, 43.6% moderate ELC and 23.6% severe that difference was significant (p=0.01). Difference between ELC was significance with cigar (p=0.014), hyperlipidemia (P<0.001), history of CAD (P=0.048), age and bady mas index (P<0.001). ELC, hyperlipidemia and age can predict CAD significantly.
    Conclusion
    It seems that this Dermatologic finding able to predict the risk of CAD in normal population and perhaps even in emergencies such surgeries.
    Keywords: Earlobe crease, Coronary artery disease, Rafsanjan
  • M. Khodabakhsh*, F. Kiani Pages 35-44
    Introduction
    Mood disorders including depression are the most common and most serious mental disorders among people. Students as a high risk group are also known for developing this disorder. The aim of this study was to investigate the role of perfectionism and daily stresses on predicting the depression symptoms among the students.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was carried out on 477 students at Allameh Tabataba’I University through multiple cluster sampling. Participants responded to the questionnaires of demographic characteristics, perfectionism, daily stresses and depression symptoms. Data were analyzed using Pearson' s correlation coefficient and stepwise multipee linear regression.
    Results
    Results showed that there was significant internal correlation among perfectionism, daily stresses and depression symptoms (p<0.01). Also, stepwise regression analysis indicated that perfectionism and daily stresses significantly predicted 29% and 11% of the variance of depression symptoms, respectively (p<0.01).
    Conclusion
    This study results suggest the importance of perfectionism and daily stresses on predicting the depression symptoms and these factors can explain the high degree of variability of these symptoms.
    Keywords: Perfectionism, Daily Stresses, Depression Symptoms, Students, Tehran
  • Z. Halvaeepour, M. Nosratabadi Pages 45-54
    Introduction
    Entering College is a major change and a critical period in one's social and family life. This study aims to investigate Mental Health Status and some affecting variables Such as coping strategies and social support among students of Sirjan College of Medical Sciences.
    Material And Methods
    This cross-sectional study was conducted on the entire students enrolled in Sirjan College. Three questionnaires, including mental health (GHQ), social support and coping style, were employed for measuring variables. Data were analyzed by using descriptive and analytical statistics.
    Results
    The results showed that 11.8% of the students were suspected of mental disorders. Students in health discipline had the best status of mental health among the different disciplines and students of the field of laboratory sciences had the worst. Social support variable was the strongest predictor of student's mental health Overall. In total 20 percent of the variation in mental health was explained by the six independent variables.
    Conclusion
    According to our findings, effective coping skills and social support can be effective in improving student's mental health. Thus, regarding the fact that this college is newly built, measures and policies are required in order to improve the student's mental health including the reduction of academic stress and life skills workshops.
    Keywords: Mental Health, Coping Strategies, Social Support, Students
  • M. Bokaie, B. Enjezab* Pages 55-62
    Introduction

    Fennel is one of the plants which have traditionally been used to treat menstrual pain, but the impact of the plant on the amount of menstrual bleeding has been reported differently. The aim of this study was to evaluate the effects of oral fennel drop in bleeding intensity and menstrual pattern in students with primary dysmenorrheal.

    Material And Methods

    This randomized clinical trial study was performed on 29 participants (intervention group) and 30 (control group). Informed consent was obtained from each participant. Severity of menstrual bleeding was assessed by counting the number of pads and Pictorial Blood Assessment Chart (PBA). Data was analyzed using SPSS software version 16. Also, statistical tests like Mann Witney and paired t test and independent t test was used of < 0.05 was considered statistically significant difference.

    Results

    The results of the study indicated no significant statistical difference between the amount and the intensity of menstrual bleeding in the intervention group before and after the intervention.

    Conclusion

    Based on the results of the study using fennel extract has no significant impact on menstrual bleeding, but can be used to relieve moderate bleeding and menstrual pain.

    Keywords: Fennel, Foeniculum Vulgare, Primary Dysmenorrhea, Bleeding
  • R. Dehghani, M. Yunesian, Ma Sahraian, Hr Gilasi, F. Danesh Pazhooh, V. Kazemi Moghaddam Pages 63-72
    Introduction

    lifestyle plays the most important role in the prevalence and distribution of chronic diseases. One of the chronic diseases is Multiple Sclerosis (MS) which has shown an upward trend in the world and in Iran over the last years. Therefore, the present study was designed to survey the effect of lifestyle on Multiple sclerosis prevalence.

    Material And Method

    This ecological study was conducted in Iran. Main variables of lifestyle included cigarette smoking, physical activity, Body Mass Index (BMI), and fruits and vegetables intake these data along with the data about MS were obtained from the Ministry of Health, Treatment and Medical Education of Iran. Linear regression was used for statistical analysis and SPSS software (version 16) was used to analyze the data.

    Results

    There was a significant correlation between cigarette smoking index in males and females and the prevalence of MS (P=0.001 and 0.04, respectively) but there was no correlation about the other lifestyle factors with MS prevalence. Also, t here was no correlation between latitude and sunlight exposure and MS prevalence.

    Conclusion

    This study indicated an increasingly upward trend of MS prevalence in Iran. Moreover the effect of cigarette smoking on MS prevalence became more apparent. Effect of other factors on MS prevalence needs further studies.

    Keywords: Lifestyle, Multiple Sclerosis, Ecological Study