فهرست مطالب

مجله اپیدمیولوژی ایران
سال دهم شماره 3 (پیاپی 35، پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/10/18
  • تعداد عناوین: 10
|
  • آذر اسد آبادی، عباس بهرامپور*، علی اکبر حقدوست صفحات 1-8
    مقدمه و اهداف
    در سال های اخیر، توجه قابل ملاحظه ای به مدل های آماری برای طبقه بندی داده های پزشکی با توجه به بیماری های مختلف و پیامدهای آن ها شده است. شبکه های عصبی مصنوعی به دلیل عدم نیاز به پیش فرض با موفقیت برای تشخیص الگو و پیش بینی در برخی از مطالعه های بالینی استفاده شده اند. هدف از این مطالعه، مقایسه دو مدل آماری شبکه عصبی مصنوعی و رگرسیون لجستیک برای پیش بینی بقای بیماران مبتلا به سرطان پستان است.
    روش کار
    دو مدل برای داده های ثبت سرطان کرمان، جنوب شرق ایران، برای پیش بینی بقای هر بیمار به کار برده شدند. داده های مورد استفاده در این مطالعه شامل 712 بیمار مبتلا به سرطان پستان در گروه سنی 85-15 سال بود. برای مقایسه پیش بینی بقا در داده های یاد شده، از مدل رگرسیون لجستیک و مدل شبکه عصبی مصنوعی پرسپترون سه لایه استفاده شد.
    برای مقایسه و تعیین تفاوت دو مدل، از حساسیت، ویژگی، صحت پیش بینی و سطح زیر منحنی مشخصه عملکرد (ROC) (Receiver Operative Characteristics) استفاده گردید.
    نتایج
    در این مطالعه، حساسیت و ویژگی دو مدل رگرسیون لجستیک و شبکه عصبی مصنوعی به ترتیب (0.594، 0.70) و (0.621، 0.723) به دست آمد. هم چنین صحت و سطح زیر منحنی راک به ترتیب (0.688، 0.725) و (0.70، 0.725) برای دو مدل رگرسیون لجستیک و شبکه عصبی پرسپترون بود.
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان می دهند اگرچه تفاوت کمی در دو مدل وجود دارد، اما در این گونه داده ها برای پیش بینی بقای بیماران مبتلا به سرطان پستان، مدل شبکه عصبی مصنوعی ابزار مناسب تری می باشد.
    کلیدواژگان: رگرسیون لجستیک، شبکه عصبی مصنوعی، پیش بینی بقای، سرطان پستان
  • سلمان دانشی، علی اکبر حقدوست، محمدرضا بانشی، فرزانه ذوالعلی* صفحات 9-14
    مقدمه و اهداف
    در برخی از کشورها به ویژه کشورهای در حال توسعه پس از حوادث غیر مترقبه، سامانه ثبت اطلاعات وجود ندارد. هدف این پژوهش استفاده از روش برآوردبرآورد غیر مستقیم به شیوه بسط شبکه ای برای برآورد موارد مرگ ومیر حاصل از ضایعه نخاعی و تعداد قطع عضو و مرگ ومیر در اثر زلزله بم بود.
    روش کار
    این مطالعه از نوع مقطعی است. برای برآورد تعداد بیماران این آسیب ها از روش برآورد بسط شبکه ای استفاده گردید. 80 خانوار در نقاط مختلف شهرستان بم زندگی می کردند؛ انتخاب شدند. از افراد پرسیده شد که در همسایگی خود سه خانه سمت راست و سه خانه سمت چپ، تعداد مرگ و تعداد بیماران ضایعه نخاعی فوت شده یا دچار قطع عضو (دست و پا) در اثر زلزله شده بودند را به یاد آورند.
    نتایج
    تعداد کل افراد فوت شده در اثر زلزله 54041 نفر برآورد شد. هم چنین موارد مرگ در اثر ضایعه نخاعی 622 نفر، تعداد کل بیماران دچار قطع دست برابر با 519 نفر، و تعداد کل بیماران دچار قطع پا برابر با 519 نفر برآورد شد.
    نتیجه گیری
    برای اقدامات بهتر برای پیش گیری سطح سوم و تخصیص منابع نیاز به داشتن سامانه ثبت اطلاعات دقیقی در رابطه با تعداد و انواع آسیب ها وجود دارد. حال که چنین سامانه ثبت اطلاعاتی وجود ندارد. به نظر می رسد در بین روش های برآورد غیر مستقیم، روش بسط شبکه ای روش مناسبی برای برآورد چنین آسیب هایی باشد.
    کلیدواژگان: زلزله بم، مرگ، ضایعه نخاعی، قطع عضو، برآورد بسط شبکه ای
  • حسام الدین اکبرین، علیرضا باهنر*، سعید بکایی، نادر مصوری، عباس رحیمی فروشانی، حمید شریفی، علی صفر ماکنعلی، نوردهر رکنی، بهمن مرحمتی خامنه، سامد برومند فر صفحات 15-24
    مقدمه و اهداف
    سل یکی از مهم ترین بیماری های عفونی و زئونوز است که طیف وسیعی از موجودات زنده به ابتلا به آن حساس هستند. پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر آلودگی گاوداری های تحت پوشش آزمون غربالگری توبرکولین به سل گاوی انجام شد.
    روش کار
    این پژوهش، یک مطالعه مورد- شاهدی است که در سطح گله های گاو شیری انجام شد. گاوداری های مورد (62 فارم) از میان گاوداری های شیری تحت پوشش استان تهران و 7 استان هم جوار انتخاب شد که پس از نمونه برداری، مایکوباکتریوم بویس از آن ها در جدا گردید. گاوداری های شاهد (62 فارم) نیز از همین استان ها و بر اساس منفی بودن نتیجه آزمون توبرکولین انجام پذیرفت. گاوداری های شاهد بر اساس ظرفیت و فاصله با گاوداری های مورد، به صورت فردی هم سان شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با آزمون رگرسیون لجستیک شرطی چند متغیره و نرم افزارStata انجام شد.
    نتایج
    از نظر روابط بین متغیرهای مستقل تحت مطالعه، مدیریت مناسب کود (OR=0.12; 95% CI: 0.03-0.49)، شعله دهی منظم بهاربندها (OR= 0.21; 95% CI: 0.04-0.92)، حصارکشی منظم اطراف دامداری (OR= 0.17; 95% CI: 0.03-0.81)، سبب کاهش خطر آلودگی و وجود موش (OR= 4.90; 95% CI: 1.04-23.01) سبب افزایش خطر آلودگی به سل گاوی می شود.
    نتیجه گیری
    توجه جدی تر به مبارزه با جوندگان محسوس است. افزایش همه جانبه برنامه ی غربالگری توصیه می شود. شاید زمان آن فرا رسیده باشد تا در سیاست های موجود کنترلی بازنگری صورت پذیرد و سیاست های مناسب تری اتخاذ گردد.
    کلیدواژگان: مایکوباکتریوم بویس، سل، گاو، مطالعه مورد، شاهدی هم سان، رگرسیون لجستیک شرطی
  • سید جمال الدین طبیبی، زهرا رضایی محمدی*، توفیق الهویرنلو، محمدحسین تقدیسی صفحات 25-34
    مقدمه و اهداف
    قدرت رهبری و مدیریت آن به عنوان یک عنصر حساس و کلیدی در موضوع ایمنی مطرح است. رهبر ایمنی انگیزه لازم برای سخت کوشی، کارایی و بهره وری بیش تر را در یک سازمان متشکل از گروه های کاری مختلف ایجاد نموده و حس مسوولیت پذیری را در راستای ارتقای عملکرد ایمنی به منظور رسیدن به اهداف سازمانی تقویت می نماید. این پژوهش با هدف تعیین روایی و پایایی پرسشنامه رهبری ایمنی بر فاکتورهای موثر بر رهبری ایمنی در صنایع خودروسازی صورت گرفته است.
    روش کار
    این پژوهش به صورت مقطعی تحلیلی روی 260 نفر از شاغلان خطوط تولید شرکت پارس خودرو که به صورت تصادفی انتخاب شدند، انجام گرفت. برای تعیین روایی از تحلیل عامل اکتشافی، تحلیل عامل تاییدی و تجانس بین سوالات و به منظور بررسی پایایی، از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد.
    نتایج
    نتایج تحلیل عامل اکتشافی حاصل از پرسشنامه نشان داد که سه عامل تصمیم گیری، کنترل و انگیزش قادر به توضیح 66 درصد واریانس کلی می باشد. تحلیل عاملی تاییدی، نیز حاکی از برازش مناسب اطلاعات با ساختار سه مولفه ای بود (P<0.001، df = 2، χ 2 = 5.36، CFI = 0.957، RMSEA = 0.089). ضریب آلفای کرونباخ هر سه عامل بالاتر از 0/7 بود.
    نتیجه گیری
    در این پژوهش، تصمیم گیری از عوامل مهم در اندازه گیری رهبری ایمنی می باشد. علاوه بر آن، پژوهش حاضر معیاری را ارایه کرد که می تواند در پژوهش های ایمنی و روان شناسی صنعتی مورد استفاده پژوهشگران ایرانی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: رهبری ایمنی، تحلیل عامل تاییدی، تحلیل عامل اکتشافی، روایی، پایایی
  • پریسا رضا نژاد اصل، مصطفی حسینی، سمانه افتخاری، محمود محمودی، کرامت الله نوری* صفحات 35-42
    مقدمه و اهداف
    از مطالعات طولی برای بررسی تاثیر درمان در بسیاری از تحقیقات روان شناسی و روان پزشکی استفاده می شود. مهم ترین مشخصه مطالعات طولی، اندازه گیری های مکرر از بیماران در طول زمان می باشد، نظر به این که مشاهده های مربوط به یک بیمار از یکدیگر مستقل نیستند؛ بنابراین برای تحلیل این داده ها باید از روش های ویژه آماری استفاده شود. هم چنین داده های گم شده جزء اجتناب ناپذیر اغلب مطالعات طولی می باشند که بر اثر بی پاسخی واحد نمونه گیری رخ می دهند. از آن جایی که گم شدگی منجر به کاهش دقت محاسبات آماری و ایجاد اریبی در نتایج حاصل می شود، بررسی روش های برخورد با آن اهمیت زیادی دارد. هدف از این مطالعه، بررسی اثر درمان جامع بر عملکرد اجتماعی- فردی بیماران مبتلا به مرحله اول سایکوز با استفاده از روش های آماری مناسب می باشد.
    روش کار
    داده های این مطالعه از یک کارآزمایی بالینی و مربوط به بیمارانی است که در سال های 87-1385 به درمانگاه ها یا اورژانس روانپزشکی بیماراستان روزبه مراجعه کرده اند. برای تحلیل پاسخ های رتبه ای طولی با گم شدگی غیریکنوا این مطالعه از مدل ضرایب تصادفی در نرم افزار R نسخه 2.15.0 استفاده کردیم.
    نتایج
    نتایج برآورد پارامترهای مدل ضرایب تصادفی با پاسخ های گم شده غیریکنوا و در نظر گرفتن مکانیسم گم شدگی تصادفی، نشان می دهد، درمان جامع با پیگیری در منزل، سن و سابقه ی بیماری در خانواده اثر معنی داری بر عملکرد اجتماعی- فردی بیماران دارند. برآورد ضریب متغیر سن وخطای معیار آن به ترتیب 0/05 و 0/03، برآورد ضریب متغیر سابقه ی بیماری 0/82- و خطای معیار آن 0/41 می باشد و ضریب متغیر درمان جامع با پیگیری درمنزل 1/04- و خطای معیار آن 0/44 برآورد شد.
    نتیجه گیری
    مدل به کار گرفته شده در این مطالعه، نشان می دهد که درمان جامع با پیگیری در منزل، مناسب تر است. زیرا افراد تحت این نوع درمان شانس بیش تری برای داشتن عملکرد اجتماعی- فردی بیشتر دارند.
    کلیدواژگان: مطالعه طولی، داده های گم شده، پاسخ رتبه ای، مدل ضرایب تصادفی، مرحله اول سایکوز
  • اردشیر بهمنی مهر*، فاطمه نیک منش، لوون یپیسکوپوسیان صفحات 43-53
    مقدمه و اهداف
    رشته کوه زاگرس مهد تمدن های بزرگ مانند بین النهرین و ایلام بوده و تنوع قومیتی و زبانی رایج در آن نشان از مهاجرت های گوناگون سیاسی و اجتماعی در طول تاریخ دارد. این مطالعه به منظور بررسی نقش رشته کوه های زاگرس در تغییرات جمعیتی و ژنتیکی منطقه با بررسی ساختار چند ریختی ژنتیکی سویه های اجداد پدری انجام شده است.
    روش کار
    تعداد 297 نمونه خون از مردان ساکن در نواحی بومی استان های شمال غرب ایران جمع آوری شد. فراوانی هاپلوگروپ های مختلف کروموزوم Y و فاصله ی ژنتیکی (Fst) و تنوع ژنی محاسبه شده با استفاده از تکنیک های نوین آماری در جمعیت های ساکن در دو طرف رشته کوه زاگرس مقایسه گردید.
    نتایج
    در این پژوهش، زمان پراکندگی و ورود هاپلوگروپG2-M406 به ایران حدود 8800 سال پیش محاسبه گردید که مقارن با اولین سکونت های انسانی عصر نوسنگی در رشته کوه های زاگرس می باشد. تعدادی از سویه های ژنتیکی منشعب شده از آسیای مرکزی در قسمت شرقی زاگرس و مرکز ایران به صورت برجسته ای بیش تر از غرب زاگرس می باشد. در نقطه مقابل، سویه های ژنتیکی منتسب به اروپا در جمعیت های قسمت غربی زاگرس بیش تر مشاهده می شوند.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش ضمن تایید انتشار و گسترش رو به سمت غرب قبل از عصر کشاورزی از فلات ایران به اروپا از مسیر قفقاز و ترکیه، الگوی قابل تاملی از درخت ژنتیکی جمعیت ها ترسیم نمود، که تاکیدی بر اهمیت مناطق حاصلخیز در شمال ایران برای حرکت ژنتیکی از میان موانع جغرافیایی ایران دارد. نقش ممانعت کنندگی رشته کوه های زاگرس در گردش ژنتیکی از مرزهای غربی و گردش آزاد ژنی داخل ایران نیز در این مطالعه تایید شد.
    کلیدواژگان: مخزن ژنتیکی ایران، سویه های پدری ژنتیک، کروموزومY، رشته کوه های زاگرس
  • اعظم بی درفش، منوچهر کرمی*، جواد فردمال، جلال پورالعجل، نادر اسماعیل نسب صفحات 54-64
    مقدمه و اهداف
    با توجه به شیوع قابل توجه فشار خون بالا در ایران و قابل تعدیل بودن آن به عنوان مهم ترین عامل خطرساز سکته مغزی، این مطالعه با هدف تعیین الگوی پرفشاری خون و تعیین درصد خطر قابل انتساب جمعیتی(PAF) سکته مغزی مرتبط با فشار خون بالا در استان همدان انجام گردید.
    روش کار
    داده های فشار خون جمعیت بالای 19 سال استان همدان طی سال های 88-1384 از نظام مراقبت عوامل خطر بیماری های غیرواگیر استخراج گردید. شیوع فشار خون بالا در زیرگروه های جنسی و سنی مختلف به صورت درصد با فاصله اطمینان 95 درصد گزارش گردید. روند فشار خون بالا طی سال های دوره مطالعه با استفاده از نمودار ترسیم شده است. به منظور محاسبهPAF، شیوع فشار خون بالا از داده های نظام مراقبت عوامل خطر بیماری های غیر واگیر سال 1388 استخراج گردید و شاخص اندازه اثر بین فشار خون بالا و سکته مغزی از مطالعه های موجود استخراج گردید.
    نتایج
    درصد شیوع فشار خون از سال 88-1384 به ترتیب برابر 9/4 درصد (فاصله اطمینان 95 درصد: 10/6-8/2)، 7/5 درصد (فاصله اطمینان 95 درصد: 9/3-5/9)، 14/2 درصد (فاصله اطمینان 95 درصد: 16/5-12/1)، 13/8درصد (فاصله اطمینان 95 درصد: 16/1-11/7) و 12/2 درصد (فاصله اطمینان 95 درصد: 14/5-10/3) گزارش گردید. نتایج مطالعه بیان گر آن است که 8/17 درصد از کل سکته مغزی در استان همدان به دلیل فشار خون بالا رخ داده است.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه تایید کننده سهم قابل انتساب سکته مغزی مرتبط با فشار خون بالا در استان همدان است. پیشنهاد می گردد سیاست گذاران نظام سلامت راه کارهای کنترلی و پیش گیرانه این عامل خطر ساز قابل تعدیل را در اولویت قرار دهند.
    کلیدواژگان: فشار خون، فشار خون بالا، PAF، بار قابل انتساب، همدان
  • الهه اکبری، فاطمه میوانه*، علیرضا انتظاری، منصوره نظری صفحات 65-74
    مقدمه و اهداف
    لیشمانیوز (سالک)، بیماری پوستی ایجاد شده به وسیله انواع مختلف از تک یاخته لیشمانیاست که هر نوع آن در منطقه جغرافیایی خاصی دیده می شود. این پژوهش به منظور بررسی نقش شرایط اقلیمی بر شیوع بیماری سالک در شهرستان سبزوار در طی سال های 88-1382 انجام شده است.
    روش کار
    داده های هواشناسی به صورت روزانه (حداقل، حداکثر و میانگین درجه حرارت، ساعات آفتابی، بارش و رطوبت نسبی) و اطلاعات مربوط به میزان شیوع سالک در سطح شهرستان در دوره مذکور، تهیه و از طریق روش همبستگی پیرسون، تاخیر زمانی و سری های زمانی تجزیه و تحلیل شده است.
    نتایج
    حداکثر بروز بیماری در شش ماه دوم سال به ویژه در فصل پاییز و در گروه سنی 20-10 سال اتفاق می افتد. هم چنین بیش ترین موارد بروز در بین زنان و از نوع سالک مرطوب (روستایی) می باشد. علاوه بر این، هم بستگی مثبت ضعیف بین رطوبت نسبی و بارش و نیز هم بستگی معکوس ضعیف بین ساعات آفتابی و درجه حرارت با بیماری مشهود است. البته قابل ذکر است که با بررسی تاخیر زمانی(2،1 و 3 ماهه)، میزان همبستگی ها با سطح اطمینان 95 درصد افزایش یافته است. به طوری که هم بستگی با تاخیر زمانی 3 ماهه بین رطوبت نسبی و بارش با بروز و شیوع بیماری مثبت و قوی (به ترتیب r=0.82 and P=0.006 و r=0.88 and P=0.002) و نیز همبستگی بین درجه حرارت و ساعات آفتابی با بیماری، معکوس و قوی (به ترتیب r=-0.80 and P=0.01 و r=0.77 and P=0.01) می باشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به وجود ارتباط بین عوامل اقلیمی با لیشمانیوز جلدی (سالک) در مناطق کویری توصیه می شود اقدامات لازم برای کنترل و شناسایی عوامل اقلیمی مساعد کننده رخداد بیماری صورت گیرد.
    کلیدواژگان: لیشمانیوز جلدی (سالک)، عناصر اقلیمی، تاخیر زمانی، سبزوار
  • هاجر اسماعیل زاده*، مسعود اسدی، میرنادر میری، مریم کرامتکار صفحات 75-82
    مقدمه و اهداف
    شیوع رفتارهای پرخطر در نوجوانی مانند مصرف سیگار، الکل و مواد مخدر، اثرات و عواقب کوتاه مدت و بلند مدت بر سلامت فرد دارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی شیوع انواع رفتارهای پرخطر در بین نوجوانان دبیرستانی شهر قزوین انجام گرفت.
    روش کار
    روش پژوهش حاضر توصیفی و جامعه ی آماری تمامی نوجوانان دختر و پسر مقطع متوسطه شهر قزوین در سال تحصیلی1391-1390 بودند. نمونه پژوهش شامل510 نفر-239 دختر و 271 پسر- بودند که به روش نمونه گیری چند مرحله ای تصادفی انتخاب شدند. ابزار پژوهش، پرسشنامه جمعیت شناختی و پرسشنامه تعدیل شده پایش سامانه رفتارهای پرخطر نوجوانان بود.
    نتایج
    نتایج نشان داد که مصرف قلیان در دانش آموزان بیش ترین شیوع (59/2 درصد) را در مقایسه با تجربه مصرف سیگار (32/7 درصد)، تجربه مصرف مواد مخدر (7/3 درصد) و مصرف الکل (16/7درصد) دارد. شیوع درگیری فیزیکی در مدرسه و خارج از مدرسه در طول یک سال؛ حمل سلاح سرد به مدرسه در طول یک ماه؛ مصرف سیگار در مدرسه در طول یک ماه؛ و مصرف قلیان، مشروبات الکلی و مواد مخدر در طول یک ماه؛ در پسران بیش تر از دختران بود. استفاده از کمربند ایمنی در هنگام سوار شدن ماشین به عنوان سرنشین در بین دختران بیشتر از پسران شیوع دارد و در کل نمونه نیز شیوع استفاده از کمربند ایمنی در هنگام سوار شدن ماشین به عنوان سرنشین 23/7درصد بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به شیوع بالای رفتارهای پرخطر در دانش آموزان دبیرستانی لازم است سامانه پایش رفتارهای پرخطر ایجاد شده و بر اساس اطلاعات به دست آمده، اقدامات پیش گیرانه با توجه به این گروه سنی در سطوح فردی، مدرسه و خانواده انجام شود.
    کلیدواژگان: رفتارهای پرخطر، نوجوانان، شهر قزوین
  • مرتضی بنای جدی، سودابه نواده، اکبر فتوحی، کامران یزدانی* صفحات 83-91
    پرسش های حساس در مورد برخی از رفتارهای افراد، اغلب در مطالعه های علوم انسانی، اجتماعی و پزشکی مطرح می شود. به دست آوردن پاسخ های معتبر از این گونه سوال ها، از اصلی ترین چالش های مطرح در این گونه مطالعه ها می باشد. مهم ترین عوامل تهدید کننده اعتبار چنین مطالعه هایی تورش های پاسخ دهی نادرست و عدم پاسخ دهی است، که معمولا به خاطر ترس از افشا شدن اطلاعات شخصی رخ می دهد. بدین منظور، پژوهشگران به دنبال راه کارهایی غیر از پرسش مستقیم هستند تا با کاهش این نوع تورش ها، موجب افزایش اعتبار نتایج حاصل از مطالعه ها شوند.
    در این مقاله مروری، در خصوص مدل های وارنر، طرح سوال نامرتبط، پاسخ دهی اجباری، مورس و منگات از تکنیک پاسخ دهی تصادفی شده و در مورد مدل های مثلثی (تری انگولار) و متقاطع (کراس وایز) از تکنیک پاسخ دهی غیر تصادفی شده، که همگی برای پاسخ گویی به سوال های حساس دو حالتی به کار می روند، بحث می شود.
    کلیدواژگان: سوال حساس، تکنیک پاسخ دهی تصادفی شده، تکنیک پاسخ دهی غیر تصادفی شده
|
  • A. Asadabadi, A. Bahrampour *, Aa Haghdoost Pages 1-8
    Background And Objectives
    recent years, considerable attention has been paid to statistical models for classification of medical data according to various diseases and their outcomes. Artificial neural networks have been successfully used for pattern recognition and prediction since they are not based on prior assumptions in clinical studies. This study compared two statistical models, artificial neural network and logistic regression, to predict the survival of patients with breast cancer.
    Methods
    Two models were applied on cancer registry data, Kerman, southeast of Iran, to predict survival. The data of 712 breast cancer patients in the age group 15 to 85 years was used in this study. The logistic regression and three-layer perceptron neural network models were compared in terms of predicting the survival. Sensitivity, specificity, prediction accuracy, and the area under ROC curve were used for comparing the two models.
    Results
    In this study, the sensitivity and specificity of logistic regression and artificial neural network models were (0.594, 0.70) and (0.621, 0.723), respectively. Prediction accuracy and the area under ROC curve for two models were (0.688, 0.725) and (0.70, 0.725), respectively.
    Conclusion
    Although there were insignificant differences in the performance of the two models for predicting the survival of the patients with breast cancer, the corresponding results of artificial neural network were more appropriate for predicting survival in such data.
    Keywords: Logistic Regression, Artificial Neural Network, Survival, Brest Cancer
  • S. Daneshi, Aa Haghdoost, Mr Baneshi, F. Zolala * Pages 9-14
    Background and Objectives
    After an earthquake, casualty information is needed for planning and providing health care. However, developing countries do not have an efficient health information system even in normal conditions. In these countries, health information systems become worse in critical conditions. The aim of this study was to estimate the number of mortalities, limb amputations, and spinal cord injuries after the Bam earthquake.
    Methods
    In this cross sectional study, the network scale up method was used to estimate the number of casualties. We selected 80 residents of Bam and asked them whether they knew any one with spinal cord injury or limb amputation in three houses on the right and three houses on the left.
    Results
    The total estimated number of deaths was 54,041 in the earthquake. The number of people with spinal cord injury and limb amputation was 622 and 519, respectively.
    Conclusion
    For tertiary prevention measures and better resource allocation, an accurate health information system is needed. In the absence of such a system, there are limitations in using direct methods. It sounds that the network scale up method is an appropriate method for estimating such casualties.
    Keywords: Earthquake, Death, Spinal cord injury, Amputation, Network scale up estimation
  • H. Akbarein, Ar Bahonar *, S. Bokaie, N. Mosavar, A. Rahimi, Foroushani, H. Sharifi, As Makenali, Nd Rokni, B. Marhamti, Khameneh, S. Broumanfar Pages 15-24
    Background and Objectives
    Bovine Tuberculosis (BTB) is one of the most important zoonoses. Mycobacterium bovis is the responsible agent of BTB in the cattle. The current study was conducted to investigate the determination factors of BTB in dairy farms covered by the tuberculin screening test.
    Methods
    A herd level case- control study was carried out in 124 (62 cases & 62 controls) dairy farms in the provinces of Tehran, Alborz, Hamedan, Isfahan, Qazvin, Qom, Mazandaran and Semnan. The control farms were individually matched with case farms by farm capacity and distance. Statistical analyses were done by Stata 11.2 using conditional logistic regression.
    Results
    Proper management of manure (OR=0.12; 95% CI: 0.03-0.49), regular flaming of stalls (OR= 0.21; 95% CI: 0.04-0.92) and complete fencing around the farm (OR= 0.17; 95% CI: 0.03-0.81) decreased while the presence of rodents (rat) (OR= 4.90; 95% CI: 1.04-23.01) increased the risk of infection. The interaction among these variables was not statistically significant
    Conclusion
    According to the results, there is an essential need to pay more attention to rodent control in farms.
    Keywords: Mycobacterium bovis, Tuberculosis, Matched Case, control study, Conditional logistic regression
  • Sj Tabibi, Z. Rezaie Mohammadi *, T. Allahviranloo, Mh Taghdisi Pages 25-34
    Background and Objectives
    Leadership power and management are discussed as sensitive and key elements in the safety issue. A safety leader can provide the necessary incentives for hard work, efficiency, and more productivity in the organization which includes various working groups and also strengthening a sense of individual responsibility to promote the safety performance in order to achieve the organizational goals. This study aimed to determine the validity and reliability of the Safety Leadership Questionnaire in the vehicle manufacturing industry.
    Methods
    This cross-sectional study was conducted on 260 employees of Pars-Khodro Company in the manufacturing lines. All samples were selected randomly. The validity of the questionnaire was determined by statistical methods such as exploratory factor analysis, confirmatory factor analysis, and the heterogeneity between questions. Also, the Cronbach's alpha was used in order to investigate the reliability of the questionnaire.
    Results
    The results of exploratory factor analysis showed three factors including decision making, control, and incentives explained 66 percent of the total variance. Confirmatory factor analysis represented the appropriate fitness of information with a three-component structure (P<0.001, df = 2, 𝜒 2 = 5.36, CFI = 0.957, RMSEA = 0.089). The Cronbach's alpha coefficient was higher than 0.7 for all three factors.
    Conclusion
    In this research, decision making was an important factor in measuring safety leadership. Moreover, the present study represented an indicator which could be used in the other surveys of safety and industrial psychology.
    Keywords: Safety Leadership, Confirmatory Factor Analysis, Exploratory Factor Analysis, Validity, Reliability
  • P. Rezanejad Asl, M. Hosseini, S. Eftekhary, M. Mahmoodi, K. Nouri * Pages 35-42
    Background and Objectives
    Longitudinal studies are used in many psychiatric researches to evaluate the effectiveness of treatment. The main characteristic of longitudinal studies is repeated measurements of the patients over time. Since observations from the same patient are not independent from each other, especial statistical methods must be used for analyzing the data. Missing data is an indispensable component in longitudinal. In this study, we examined the effect of comprehensive treatment on social-individual performance in patients with the first episode of psychosis.
    Methods
    The data was from a clinical trial involving patients who were admitted to the clinics of Roozbeh Hospital between 2006_2008. We employed a random effect model for the analysis of longitudinal ordinal responses with non-monotone missingness using the R software version 3.0.2.
    Results
    The results showed that comprehensive treatment with follow-up at home, age, and family history of the disease had a significant effect on the social-individual performance of the patients. The estimation of the coefficient of age and its standard deviation were 0.05 and 0.03, respectively. The estimation of the coefficient of family history of the disease was -0.82 with a standard deviation of 0.41, and the coefficient of comprehensive treatment with follow-up at home and its standard deviation, were estimated -1.04 and 0.44, respectively.
    Conclusion
    The model used in this study showed that the comprehensive treatment with follow-up at home was better because individuals under this type of treatment are more likely to have social-individual performance.
    Keywords: Longitudinal study, Missing data, Order response, Random effect model, First, episode psychosis
  • A. Bahmanimehr *, F. Nikmanesh, L. Yepiskoposyan Pages 43-53
    Background and Objectives
    Zagros Mountains, which are between the flatlands of Mesopotamia and the Iranian plateau, surround the western border of the country. This region was the cradle of great civilizations like Mesopotamia and Elam. This study aimed to test the boundary role of the Zagros Mountains in the genetic structure of the region through evaluating the paternal lineages inheritance and patterns of genetic polymorphisms.
    Methods
    Two hundred and ninety seven blood samples were collected from unrelated men of the different local areas of the northwest of Iran. Haplogroup frequencies were used to calculate and compare the population genetic parameters as genetic distance and genetic diversity.
    Results
    In this research distribution time and entrance of the haplogroup G2-M406 estimated around 8800 years before present, the age of first human residential in the Zagros mountains area, Frequency of central Asian lineages in the eastern side of the mountains observed notable more than west side. While, European paternal lineages in the western side was more than eastern side of the mountains.
    Conclusion
    This research emphasized the westward distribution and migration from Iranian plateau to the Europe through Turkey and Caucasus. This research has drown reliable phylogenetic tree of the surrounding population and showed an important geographic barrier role for these mountains to gene flow from neighboring regions and free movements of the local people. Moreover, the important role of the Zagros Mountains as a geographic barrier to gene flow from neighboring regions clearly highlighted in this research.
    Keywords: Iranian genetic pool, Paternal lineages, Y, chromosome, Zagros Mountains
  • A. Biderafsh, M. Karami *, J. Faradmal, J. Poorolajal, N. Esmailnasab Pages 54-64
    Background and Objectives
    Considering the high prevalence of hypertension and its increasing trend in Iran as the most important known modifiable risk factor of stroke, this study was performed to determine the pattern of hypertension and the related population attributable fraction (PAF) of stroke in Hamadan Province.
    Methods
    Blood pressure data of over-19-year-old population of Hamadan Province from 2005 to 2009 was extracted from the non-communicable diseases risk factors surveillance system. The point prevalence and 95% confidence interval (95% CI) of hypertension was reported in the study population according to sex and age groups. The trend of hypertension was depicted using a line plot. To calculate PAF, the data of the prevalence of hypertension in 2009 was used. Corresponding hazard ratio was obtained from the available literature.
    Results
    The prevalence of hypertension was 9.4 (8.2 – 10.6) in 2005, 7.5 (5.9 – 9.3) in 2006, 14.2 (12.1 – 16.5) in 2007, 13.8 (11.7 – 16.1) in 2008, and 12.2 (10.3- 14.5) in 2009. The mean and standard deviation of systolic blood pressure was 120.88 (19.73) and 124.19 (19.24) in the participants in 2005 and 2009, respectively. The study results showed that 19.84% of the strokes in Hamadan Province were due to hypertension.
    Conclusion
    The results of this study confirmed the considerable contribution of hypertension to stroke in Hamadan Province. Accordingly, policy makers are strongly recommended to consider controlling and preventive strategies for hypertension as a priority.
    Keywords: Blood pressure, Hypertension, PAF, Population attributable fraction, Hamadan
  • E. Akbari, E. Mayvaneh *, A. Entezari, M. Nazari Pages 65-74
    Background and Objectives
    Leishmaniasis is a disease of the skin caused by a variety of protozoa. Leishmaniasis can be seen in any geographic region. This study investigated the role of climate on the prevalence of cutaneous leishmaniasis in the city of Sabzevar between 2003 and 2009.
    Methods
    Daily meteorological data (minimum, maximum and mean temperature, sunshine hours, precipitation, and humidity) and city-level data on the prevalence of cutaneous leishmaniasis between 2003 and 2009 were prepared and analyzed using Pearson correlation, time delay, and time series methods.
    Results
    The maximum incidence of the disease was observed during the second half of the year, especially in the autumn, in the age group 10 to 20 years. The highest incidence was seen among women and for the wet (rural) type. In addition, the disease showed a weak positive correlation with relative humidity and rainfall, and a weak inverse correlation with sunshine and temperature. It is noteworthy that in the delay analysis, correlations increased with a confidence interval of 95%. In the time delay of three months, the correlation of leishmaniasis incidence and prevalence with relative humidity and rainfall was positive and strong (r=0.82 and P=0.006, r=0.88 and P=0.002, respectively) and the correlation of the disease with temperature and sunshine hours was inverse and strong (r=0.80 and P=0.01, r=0.77 and P=0.01, respectively).
    Conclusion
    Considering the significant relationship between climatic factors and leishmaniasis in desert regions, we recommend appropriate measures should be taken to identify and control these factors.
    Keywords: Cutaneous Leishmaniasis (CL), Climate Factors, Time Delay, Sabzevar
  • H. Esmaielzadeh *, M. Asadi, N. Miri, M. Keramatkar Pages 75-82
    Background and Objectives
    Health risk behaviors in adolescence, such as alcohol consumption and smoking, can affect both short-term and long-term health. The aim of study was to estimate the prevalence of health risk behaviors among high school students of Qazvin.
    Methods
    The target population of this descriptive study was all high school students of Qazvin who were enrolled in the 1390-91 academic year. The sample group included 160) 239 girls, 271 boys) students that were selected by randomly multistage sampling. The assessment instrument was the Youth Risk Behaviors Surveillance System (YRBSS) Questionnaire.
    Results
    Findings indicated that use of hookah was the most popular in girls and boys (59%) as compared with cigarette smoking (32.7%), drug use (7.3%), and alcohol consumption (16.7%). The prevalence of physical violence in and outside the school in one year, carrying weapons to school in a month, cigarette smoking in the school in one month, smoking hookah, and alcohol and opioid use during one month were more frequently observed in boys than girls. The use of the seat belt was more common among girls than boys, and the total prevalence of using the seat belt was 23.7%.
    Conclusion
    Given the high prevalence of high risk behaviors among high school students, it is necessary to develop a high risk behaviors surveillance system and use the obtained information to devise preventive measures at the individual, school, and family levels.
    Keywords: High Risk Behaviors, adolescence, Qazvin City
  • M. Banayejeddi, S. Navadeh, A. Fotouhi, K. Yazdani * Pages 83-91
    Sensitive questions about people’s behaviors are often discussed in studies in the fields of human, social, and medical sciences. Obtaining valid answers to these kinds of questions is one of the main challenges in the mentioned studies. The most important risk factors for the validity of these studies are response bias and non-response bias, which occur because of concerns about divulging personal information. Therefore, researchers are to find solutions other than direct questioning to increase the validity of obtained results through reducing these biases. In this review article, we discuss the Warner Model, the Unrelated Question Model, the Forced Response Model, the Moors Model, and the Mangat Model that are subsets of the Randomized Response Technique, and also the Triangular Model and Crosswise Model that are subsets of the Non-Randomized Response Technique. The models are all used in answering sensitive binomial questions.
    Keywords: Sensitive Question, Randomized Response Technique, Non Randomized Response Technique