فهرست مطالب

مجله پژوهش های کاربردی روانشناختی
سال پنجم شماره 4 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/14
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محسن شکوهی یکتا*، سعید اکبری زردخانه، روح الله شهابی صفحات 1-12
    تعاملات میان اعضای خانواده می تواند باعث بروز تعارض یا مساله بین آنها شود. بنابراین، به نظر می رسد طراحی برنامه-های مداخله ای و آموزشی به منظور بهبود مهارت های میان-فردی اعضای خانواده ضروری است. یکی از این برنامه ها، آموزش مهارت های حل مساله است. از این رو، هدف از پژوهش حاضر شناسایی تاثیر آموزش حل مساله بر روش فرزندپروری والدین و حل مشکلات خانوادگی بوده است. بدین منظور نمونه ای متشکل از 29 نفر از مادران دانش-آموزان پیش دبستانی و دبستانی مدارس غیرانتفاعی شهر تهران به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. مطالعه حاضر از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون تک گروهی بوده است. ابزار مورد استفاده عبارت بوده است از مقیاس فرزندپروری و مقیاس حل مشکل خانوادگی. نتایج پژوهش نشان داده است میانگین نمرات اعضای گروه نمونه در پس آزمون سه خرده مقیاس فرزندپروری یعنی اهمال کاری، واکنش افراطی و اطناب کلامی نسبت به پیش آزمون کاهش معنادار داشته است؛ اما در خرده مقیاس های حل مشکل خانوادگی بین پیش آزمون و پس آزمون تفاوت معناداری مشاهده نشد. در پایان یافته ها مورد بحث و بررسی قرار گرفته و محدودیت های پژوهش و پیشنهادهایی برای تحقیقات آتی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: آموزش حل مساله، مشکل خانوادگی، فرزندپروری
  • مریم صداقت*، حمیدرضا حسن آبادی، راحله محمدی، محمدرضا حسن زاده توکلی صفحات 13-28
    مقیاس نیاز به شناخت ابزاری برای سنجش تمایل افراد به درگیرشدن در فعالیت های فکری پیچیده است و دارای دو فرم کوتاه و بلند می باشد. فرم کوتاه این مقیاس با 18 گویه در مطالعات مختلف در سطح جهان مورد استفاده قرار گرفته است. مطالعه حاضر با هدف شناسایی ساختار عاملی مقیاس فارسی نیاز به شناخت (فرم کوتاه)، و بررسی تفاوت های جنسیتی در جمعیت دانش آموزان ایرانی انجام شد. شرکت-کنندگان شامل 662 دختر و 708 پسر مشغول به تحصیل در پایه سوم دبیرستان های دولتی شهر تهران بودند که با روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی انتخاب شدند. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی از طریق روش مولفه های اصلی باچرخش واریماکس وجود دو عامل را نشان داد. بر اساس مطالعات قبلی و همچنین نتایج تحلیل عاملی اکتشافی برای ساختار عاملی این ابزار سه مدل تک عاملی، دو عاملی و تک عاملی با خطاهای همبسته پیشنهاد شد. تحلیل عاملی تاییدی با استفاده از نرم افزار لیزرل 54/8 بین سه مدل رقیب پیشنهاد شده، ساختار تک عاملی مقیاس را تایید کرد. همچنین نتایج نشان داد بین نیاز به شناخت دانش آموزان دختر و پسر تفاوت معنادار وجود دارد، به طوری که میانگین نیاز به شناخت دختران بیش از پسران است.
    کلیدواژگان: نیاز به شناخت، تحلیل عاملی تاییدی، جنسیت
  • محمدعلی بشارت*، سپیده دهقانی، مرضیه مسعودی، فاطمه پورخاقان، سجاد مطهری صفحات 29-49
    اختلال وسواس فکری- عملی بر اساس افکار، امیال و تجسم های بازگشتی و پابرجا و رفتارها یا اعمال ذهنی تکراری مشخص می شود. دشواری تنظیم هیجان، تکانشوری و خشم سه عامل روانشناختی هستند که با استناد به شواهد موجود پیش بینی می-شوند که هر یک ممکن است به نحوی با وسواس فکری- عملی مرتبط باشند. هدف پژوهش حاضر پیش بینی نشانه های اختلال وسواس فکری- عملی بر اساس دشواری تنظیم هیجان، تکانشوری و خشم بود. تعداد 171 نفر از جمعیت عمومی شهر تهران (71 مرد، 100 زن) به صورت داوطلب در این پژوهش شرکت کردند. شرکت کنندگان در پژوهش مقیاس دشواری تنظیم هیجان (DERS)، مقیاس تکانشوری بارات (BIS)، مقیاس خشم چند بعدی (MAI) و فرم تجدیدنظر شده مقیاس وسواس فکری- عملی (OCI-R) را تکمیل کردند. نتایج پژوهش نشان داد که عدم پذیرش هیجان های منفی، دستیابی محدود به راهبردهای اثربخش تنظیم هیجان، تکانشوری شناختی، تکانشوری حرکتی و خشم درونی پیش بینی کننده نشانه های وسواس فکری- عملی هستند. بر اساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که آسیب شناسی، پیش گیری و درمان اختلال وسواس فکری- عملی مستلزم توجه به عوامل خطرساز دشواری تنطیم هیجان، تکانشوری و خشم است.
    کلیدواژگان: هیجان، تکانشوری، خشم، وسواس
  • مرضیه دهقانی*، محمد جوادی پور، سعید اسلام دوست صفحات 51-68
    هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه بین باورهای فراشناختی و خودکار آمدی معلمان دوره ابتدایی شهرستان ارومیه با صلاحیت های حرفه ای آنان است. جامعه آماری این پژوهش، کلیه معلمان ابتدایی ناحیه 2 شهرستان ارومیه به تعداد 984 نفر بود که با توجه به فرمول کوکران، تعداد 276 نفر از آنها به صورت نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. در این تحقیق از سه پرسشنامه باورهای فراشناختی، سنجش صلاحیت حرفه ای و مقیاس خودکارآمدی شرر استفاده شد. روایی ابزار پژوهش بر اساس نظرات اساتید و همچنین پایایی آن با استفاده از آلفای کرانباخ محاسبه شد. برای تجزیه و تحلیل آماری از همبستگی پیرسون، رگرسیون چندگانه و t مستقل استفاده شد. یافته ها نشان داد که بین صلاحیت های حرفه ای با باورهای فراشناختی و خوکارآمدی رابطه معنی داری وجود دارد و بین باورهای فراشناختی با خودکارآمدی معلمان نیز ارتباط معنی دار است. همچنین نتایج بیانگر این بود که بین هیچ یک از متغیرها با توجه به جنسیت، تفاوت معنی داری وجود نداشت. لیکن بین باورهای فراشناختی با سابقه تدریس تفاوت مشاهده شد، اما بین صلاحیت حرفه ای و خودکارآمدی با سابقه تدریس، تفاوت معنی داری نبود. وضعیت تاهل نیز تفاوت معنی داری را بین معلمان در این پژوهش نشان داد.
    کلیدواژگان: صلاحیت های حرفه ای، باورهای فراشناختی، خودکارآمدی، معلمان، دوره ابتدایی
  • مجید صفاری نیا*، سوده توکلی صفحات 69-79
    پژوهش حاضر به منظور ساخت و اعتباریابی آزمون سهل انگاری اجتماعی در مردان شهر تهران انجام گرفت. به منظور بررسی اعتبار و روایی مقیاس سهل انگاری اجتماعی نمونه ای شامل 828 مرد شاغل و متاهل دیپلم و بالاتر 20 تا 45 ساله شهر تهران با روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند. مقیاس بر روی گروه نمونه اجرا گردید و داده های حاصل از اجرای پرسشنامه توسط نرم افزارspss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. جهت بررسی پایایی از طریق روش بازآزمایی ضریب همبستگی پیرسون معادل 8/0 به دست آمد و همسانی درونی مقیاس با استفاده از آلفای کرونباخ 85/0 بود. جهت بررسی روایی مقیاس از روش تحلیل عاملی اکتشافی استفاده شد. نتایج تحلیل مولفه های اصلی (PC) با استفاده از چرخش واریماکس وجود دو عامل را تایید کرد و در نتیجه مقیاس به دو خرده مقیاس «توجه به خود» و «بی تفاوتی» تفکیک شد. از آنجا که این پژوهش بر روی مردان انجام شده است، نتایج به دست آمده که نشان دهنده دو عامل «توجه به خود» و «بی تفاوتی» است از اعتبار و روایی خوبی در جامعه مردان شهر تهران برخوردار می باشد، لذا برای خنثی نمودن تاثیر جنسیت در یافته ها پیشنهاد می شود مشابه این مطالعه بر روی جامعه زنان نیز صورت گیرد.
    کلیدواژگان: ساخت، اعتباریابی، سهل انگاری اجتماعی، مردان
  • رضوان حکیم زاده*، غلامعلی مسعود لواسانی، سوده نوروزی صفحات 81-88
    اهمالکاری از جمله متغیرهای موثر بر عملکرد تحصیلی است، لذا مطالعه بیشتر آن ضروری به نظر می رسد. هدف این پژوهش بررسی اثربخشی آموزش های شناختی- رفتاری بر کاهش اهمالکاری است. در این مطالعه، از روش پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل استفاده شد. بدین منظور 34 نفر از دانش آموزان سال اول دبیرستان به شیوه نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند، به این صورت که ابتدا از بین دو ناحیه آموزش و پرورش یک ناحیه به طور تصادفی انتخاب شد و سپس از بین مدارس این ناحیه یک مدرسه به صورت تصادفی انتخاب، و دانش آموزان در دو گروه کنترل و آزمایش جایگزین شدند. دانش آموزان گروه آزمایش 8 جلسه آموزش شناختی- رفتاری دریافت کردند، در حالی که دانش آموزان گروه کنترل هیچ آموزشی دریافت نکردند. ابزار اندازه گیری این پژوهش، پرسشنامه اهمالکاری سولومون و راثبلوم (1984) بود. دانش آموزان بر اساس نمراتی که از پرسشنامه دریافت کردند در دو گروه آزمایش و کنترل قرار داده شدند. داده های جمع آوری شده از طریق آزمون کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج پژوهش این فرضیه را که آموزش های شناختی – رفتاری، اهمالکاری را کاهش می دهد، اثبات کرد. نتایج این پژوهش به مشاوران مدارس کمک خواهد کرد تا با به کارگیری آموزش های مبتنی بر رویکرد شناختی- رفتاری، اهمالکاری دانش آموزان را کاهش دهند.
    کلیدواژگان: آموزش های شناختی، رفتاری، اهمالکاری، دانش آموز
  • محمد خدایاریفرد، باقر غباریبناب، سعید اکبری زردخانه، عنایتالله زمانپور، مریم درخشان، سمیراالسادات موسوی صفحات 103-130
    هدف از پژوهش حاضر ساخت ابزاری روا و معتبر بهمنظور سنجش مثبت نگری برای جمعیت دانشجویان ایرانی بود. پژوهش حاضر شامل دو مرحله ساخت، متشکل از دو فاز تهیه نسخه پیشمقدماتی و نسخه مقدماتی و مرحله استانداردسازی مشتمل بر دو فاز بررسی ویژگی های روانسنجی و تهیه جدولهای هنجاری بود. برای این منظور در مرحله ساخت 105 آیتم نگارش شده و در انتهای این مرحله، مقیاس مقدماتی با60 آیتم تهیه شد. در مرحله استانداردسازی نسخه نهایی بر اساس داده های گروه نمونهای شامل 850 نفر از دانشجویان دانشگاه های تهران و با 35 آیتم تهیه شد. در ضمن از مقیاس تجدیدنظرشده دلبستگی بزرگسالان، مقیاس ملی سلامت روان دانشجویان و فرم کوتاه سیاهه شخصیت پنجعاملی نئو بهعنوان ابزار بررسی روایی مقیاس ساختهشده استفاده شد. در ادامه نیز جدولهای هنجاری استخراج شد. نتایج حاصل از تحلیل عاملی اکتشافی گروه بیانگر وجود چهار عامل و تحلیل عاملی تاییدی نیز حاکی از برازش مناسبتر ساختاری با چهار عامل اصلاح شده است. بررسی اعتبار آیتمها، زیرمقیاسها و کل مقیاس مدل نهایی نشان داد که دامنه ضرایب همگونی درونی زیرمقیاسها بین 58/0 و 77/0 است. ضرایب همبستگی نمره آیتمها با نمره کل زیرمقیاس مربوطه بین 28/0 و 68/0 است. همچنین بررسی روایی ملاکی مقیاس بیانگر وجود روابط همسو و ناهمسوی ابزار بر اساس الگوهای پیشبینیشده در پیشینه است. مقیاس مثبتنگری از ویژگی های روانسنجی مناسب برخوردار است و میتوان از آن بهعنوان ابزاری مناسب در مجموعه های مشاورهای و پژوهشی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: تحلیل آیتم، تحلیل عاملی، مثبتنگری، مقیاسسازی، استانداردسازی
  • فاطمه معین الغربایی*، سمیرا کرملو، اعظم نوفرستی صفحات 131-143
    هدف این پژوهش مقایسه سبک های حل مسئله در افراد مبتلا به اضطراب منتشر، وسواس- اجبار و افسرده خویی با افراد غیر بیمار بود. در یک نمونه کلی 120 نفری، شامل 30 نفر مبتلا GAD، 30 نفر مبتلا به وسواس- اجبار، 30 نفر مبتلا به DD و 30 نفر از افراد عادی، پرسشنامه اجرا شد. نتایج تحلیل واریانس چند راهه و آزمون های تعقیبی بیانگر تفاوت معنادار بین گروه های آزمایشی در همه شیوه های حل مسئله به غیر از خرده مقیاس اجتناب بود. سه گروه بالینی در مقیاس های درماندگی و کانون کنترل نمرات بالاتری را در مقایسه با گروه عادی نشان دادند، اما در خرده مقیاس خلاقیت نمرات گروه عادی بالاتر از گروه های بالینی گزارش شد. در مقیاس های روی آورد و اعتماد نیز، گروه عادی نمراتی بالاتر از گروه های بالینی کسب کردند. سبک های حل مسئله قابلیت تفکیک گروه های بالینی و غیر بالینی را دارند و در تداوم اختلالات روانشناختی نقش بازی می کنند. بنابراین، روش های درمانی که سبک های حل مسئله را تغییر می دهند، ممکن است ارجحیت داشته باشند.
    کلیدواژگان: سبک های حل مسئله، اختلال اضطراب منتشر، وسواس، اجبار، افسرده خویی
  • طاهره رنجبری پور* صفحات 145-155
    پژوهش حاضر به دنبال این پرسش است که افراد سرسخت و غیر سرسخت از چه روش های مقابله ای استفاده می کنند. روش پژوهش توصیفی و غیر آزمایشگاهی است و به بررسی رابطه بین متغیرها می پردازد. متغیر مستقل نمره سرسختی دانشجویان و متغیر کنترل فقط پایه تحصیلی دانشجویان است. جامعه آماری کلیه دانشجویان سال آخر دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج دانشکده روانشناسی که در سال تحصیلی 90-89 مشغول به تحصیل بودند. دامنه سنی بین 18 تا 35 سال، و حجم نمونه بر اساس فرمول دیوید هاول برآورد شده است. روش نمونه گیری خوشه ای، و روش های آماری مورد استفاده ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل واریانس چند متغیری (MANOVA) می باشد. در این پژوهش، حجم نمونه موثر با استفاده از مطالعه مقدماتی روی پرسشنامه های سرسختی و روش های مقابله و فرمول مذکور 104 نفر برآورد شده است. یافته ها نشان داد که رابطه بین سرسختی و مساله مداری 0/407 می باشد و بین میزان هیجان مداری و سرسختی رابطه منفی وجود دارد (0/544-). بین میانگین نمرات گروه های سرسخت و غیرسخت در مقیاس هیجان مداری تفاوت معنادار بوده است.
    کلیدواژگان: سرسختی، روش های مقابله با استرس، دانشجویان
|
  • Mohsen Shokoohi-Yekta*, Saeed Akbari Zardkhaneh, Ruhollah Shahabi Pages 1-12
    Frequent interaction among family members، may lead to conflict or problems. Therefore، designing intervention programs for promote interpersonal skills among family members seemed to be necessary. One of these programs is problem solving strategies teaching. This study aime to investigate the effects of teaching problem solving on parenting style and family problem solving. The sample is consisted of 29 parents selected by convenient sampling method. Two questionnaires were used: Arnold''s Parenting Scale and Family Problem Solving Scale (Ahmadi and et al.، 1383). The results indicated significant differences between pretest and posttest in parenting style subscales (i. e. laxness، over reactivity and verbosity). However، no significant differences between pre and post test scores were observed in family problem solving subscales. Finally، discussing the findings، limitations and suggestions for future research are presented.
    Keywords: Problem solving training, Family problem, Parenting
  • Maryam Sedaghat*, Hamidreza Hassanabadi, Raheleh Mohammad, Mohamadreza Hasanzade Tavakoli Pages 13-28
    Need for cognition scale (NCS) is an instrument for assessing individual’s interest to engage in complex thinking activities and consists both long and short forms. The short form of this scale with 18 items has been used in various researches around the world. The objective of this research was to obtain the factor structure of the Persian version of NCS (short form) and study of gender differences in need for cognition among Iranian students. Participants were 662 girls and 708 boys studied in third grade of the public high school in Tehran، who were selected by random cluster sampling. Exploratory factor analysis of the items through principle component and varimax rotation showed a two factor measurement model. On the basis of previous studies and confirmatory analysis result، three models، one factor، two factors and one factor with correlated errors were proposed as competing models. The result of confirmatory factor analyses through 8. 54 lisrel software showed that among three assumed models، the one-factor structure has better fit index. Additionally the results revealed the significant difference between the need for cognition of female and male so that the girls scored higher than boys.
    Keywords: Need for cognition, Confirmatory factor analysis, Gender
  • Mohammad Ali Besharat*, Sepideh Dehghani, Marzieh Masoudi, Fatemeh Pourkhaghan, Sajad Motahari Pages 29-49
    Obsessive-compulsive disorder is characterized by the presence of recurrent and persistent thoughts، urges، or images as well as repetitive behaviors or mental acts. According to the existing evidence، it can be predicted that difficulties in emotion regulation، impulsivity، and anger are related to obsessive-compulsive disorder in one way or another. The aim of the present study was to predict obsessive-compulsive symptoms on the basis of difficulties in emotion regulation، impulsivity، and anger. A total of 171 individuals from Tehran general population (71 men، 100 women) participated in this study as volunteers. Participant completed the Difficulties in Emotion Regulation Scale (DERS)، Barratt Impulsiveness Scale (BIS)، Multidimensional Anger Inventory (MAI)، and The Obsessive-Compulsive Inventory-Revised (OCI-R). The results indicated that obsessive-compulsive symptoms could be predicted by non-acceptance of negative emotions، limited access to effective emotion regulation strategies، cognitive impulsivity، motor impulsivity، and anger-in. According to the results of the present study، it can be concluded that psychopathology، prevention، and treatment of obsessive-compulsive disorder recall precise attention to risk factors of difficulties in emotion regulation، impulsivity، and anger.
    Keywords: Emotion, Impulsivity, Anger, Obsession
  • Marzieh Dehghani*, Mohammad Javadipour, Saeid Islamdost Pages 51-68
    This study aimed to investigate the relationship between metacognitive beliefs and self-efficacy in elementary school teachers and their professional skills of Orumieh city. The population of this study was all 984 elementary school teachers of second region of Orumieh، so 276 of them were chosen according to Kocran formula. Three metacognitive beliefs، professional competence and Sherer’s Self-efficacy scale questionnaire were used for this research. The reliability of these questioners were calculated according to Cronbach’s alpha test. Pearson correlation and multiple regression and independent t were used for statistical analyze. Findings indicated that there is a meaningful relationship between professional qualifications and self-efficacy and metacognitive beliefs. It also indicated that there is a relationship between teachers’ metacognitive and self-efficacy and there isn’t any relationship between these subscales and gender. Also there was a difference between metacognitive beliefs and teachers experiences but there wasn’t any relationship between professional qualification and self-efficacy and teachers experiences. Marital status showed a meaningful difference between teachers in this research.
    Keywords: Professional qualifications, Metacognitive beliefs, Self, Efficacy, Teachers, Elementary
  • Majid Saffarinia*, Sodeh Tavakkoli Pages 69-79
    This research was done to construct and validate social procrastination scale in Tehran City`s males. In order to study the reliability and validity of social procrastination scale sample of 828 employed married men with diploma and higher، ages 20 to 45 years، in Tehran were selected by cluster sampling. Scale was conducted on the sample and data were analyzed by SPSS. For examining reliability through test-retest method، pearson correlation coefficient r=. /8 was obtained. and internal consistency using Cronbach’s alpha coefficient was 0. 85. For examinng validity of scale، exploratory factor analysis was used. Results of principal component analysis (PC)، by using varimax rotation، confirmed the two factors and consequently this scale was divided to two subscales as «self-attention» and «indifference». Since this research has been done on males، results indicating two factors of «self-attention» and «indifference» have good reliability and validity in male population of Tehran City، It is recommended to conduct a study like this on females to counteract the gender effect in findings.
    Keywords: construction, validation, social procrastination, males
  • Rezvan Hakimzade*, Masoud Gholamali Lavasani, Soude Noroozi Pages 81-88
    Procrastination is one of the effective variables in students'' educational performance، therefore making it necessary to study it thoroughly. This study aims to investigate the effectiveness of cognitive-behavioral trainings in decreasing high school students''. This research employed a semi-experimental design with pre-test، post-test and control group. To fulfill 34 first year high school students were selected through cluster sampling method and were randomly placed in experimental and control groups in a way that one of the two regions was randomly selected and one school was also selected among the schools of that region. The experimental group received Cognitive-Behavior Training in 8 sessions، whereas the control group received no training. The research measurement instruments were consisted of Solomon and Rathblum (1984). The gathered data were analyzed through ANCOVA. The findings proved the hypothesis that the cognitive-behavioral training was effective in reducing procrastination. Results of the research also will help counselors to reduce students، procrastination via trainings based on cognitive-behavioral theories.
    Keywords: Cognitive, Behavioral Trainings, Procrastination, Student
  • Samira Alsadat Musavimohammad Khodayari Fard, Bagher Ghobari Bonab, Saeed Akbari Zardkhaneh, Enayat Allah Zamonpour, Maryam Derakhshan Pages 103-130
    Aim of the current study was development of a reliable and a valid scale to measure positive thinking for Iranian college students. The current study was conducted in two phases – consised of pre-preliminary and preliminary versions. In addition normalization procedure was consisted of two phases: studying psychometric properties، and reporting standardization tables. In the beginning 105 items were developed and revisions were made. Items finally were reduced to 60 items. Although 60 items had norms and validations data، the final version was introduced with 35 items. The final version of the scale with 35 items was administered on 850 students from the universities in Tehran، capital city of Iran. Criterion validity of the positive thinking scale was calculated by its correlation with other personality scales including Adult Attachment Scale-Revised، Iranian Mental Health Scale، and short form of the Big Five Personality Inventory. Moreover، statistical norms of the scale were derived. results of explorative factor analysis revealed a four factor loading، and the results of confirmatory factor analysis showed a good fit of the model in four factors. All these evidences indicated the appropriateness of the scale for its purposes. The final model showed that internal consistency of the subscales ranged from 0. 58 to 0. 77. The item correlations for different items were between 0. 25 to 0. 68. In addition، reviewing the criterion validity showed appropriate correlation indexes between criterion variables and the scale. All association between criterion variables and the scale were consistent with literature. Positive thinking scale has appropriate psychometric properties. It can be used by counselors for helping individuals and investigators for research purpose.
    Keywords: Item Analysis, Factor Analysis, Positive Thinking, Scale Development, Standardization
  • Fateme Moin Al-Ghorabaaiee*, Samira Karamloo, Azam Noferesty Pages 131-143
    The purpose of this study was to compare individual with Anxiety and mood disorders with healthy people in problem solving styles. A sample of 120 persons was selected for 4 groups of individual with obsessive-compulsive disorder، Generalized Anxiety Disorder، Dysthymic disorder and normal individual. They completed problem solving style questionnaire. the result of this study using MANOVA and post hoc showed significant differences between groups in all subscales، except the avoidant subscale. Clinical groups had significantly higher scores in helplessness and control styles than normal group but in creativity، confidence and approach style normal group showed higher scores than clinical groups. problem solving styles can be distinguished between clinical and non clinical groups، further non-constructive styles has priority in clinical samples and affect on continuing illness. So therapeutic approaches which target these components can be improve prognosis.
    Keywords: Problem solving styles, Obsessive, Compulsive disorder, Generalized anxiety disorder, Dysthymic disorder
  • Tahereh Ranjbaripour* Pages 145-155
    The study is looking at the question of what type of fighting methods are used by hard and non-hard individuals employ. This research is descriptive and non laboratory which deals with investigating the relationships between the variables. Independent variable is hardiness grade of the students and control variable is merely the educational grade of the students. Statistical society consisted of all senior students of Psychology Faculty of Karaj Branch of Islamic Azad University who were engaged in the study during 2010-2011. The age range was estimated to be between 18-38 and the size of the sample was estimated on the basis of David Howell Formula. Clustering was used as sampling method and Pearson correlation coefficient and multivariate analysis of the variance was used as the statistical method. Effective sample size was estimated to be 104 in this paper، considering the preliminary study on the hardiness and fighting methods questionnaire as well as the above mentioned formula. The findings revealed that the relationship between hardiness and problem orientation is valued at 0. 0407 and there is a negative relationship between hardiness and emotional orientation (0. 0544) and there has been a significant difference between average scores of the strict and non-strict individuals on emotional orientation scale.
    Keywords: Hardiness, Stress Fighting Methods, Students