فهرست مطالب

مجله تنشهای محیطی در علوم زراعی
سال هفتم شماره 2 (نیمه دوم 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/20
  • تعداد عناوین: 13
|
  • محمدحسین نجفی مود، علی شهیدی، عباس خاشعی سیوکی صفحه 123
    به منظور تعیین تابع برتر آب - شوری – پارامترهای کمی عملکرد (تعداد قوزه در متر مربع، وزن قوزه، ارتفاع بوته، کیل وش) دو رقم پنبه ورامین و خرداد بررسی تاثیر شوری و مقادیر آب آبیاری بر عملکرد و اجزای عملکرد دو رقم پنبه در شرایط اقلیمی بیرجند اجرا شد. طرح آماری بلوکهای خرد شده تصادفی در قالب فاکتوریل بود که در شرایط اقلیمی خشک و در 3 سطح شوری و 4 سطح مقدار آب آبیاری انجام گردید. کشت به صورت کرتی و در ابعاد 4 در 5 متر و در 8 اردیبهشت انجام شد. برای این کار توابع به فرمهای خطی ساده، کاب داگلاس، درجه دوم و متعالی مورد استفاده قرار گرفتند. در ابتدا نتایج جداول ضرایب توابع و آماره F نشان دادند که کلیه توابع مندرج در فوق توانسته اند برآورد تعیین کننده و معنی داری از پارامترهای تعداد قوزه در متر مربع، وزن قوزه و ارتفاع بوته داشته باشند. همچنین بررسی ضرایب تعیین معادلات خطوط رگرسیون رسم شده و آماره t استیودنت مندرج در نمودار خط رگرسیون بین مقادیر اندازه گیری شده و پیش بینی شده نتایج فوق را تایید کردند. بنابراین در مرحله بعد نسبت به رتبه بندی و تعیین تابع برتر در بین آنها اقدام گردید. به این منظور از پنج شاخص آماری ریشه میانگین مربعات خطا، ضریب تعیین، بازده مدل، خطای بیشینه و ضریب مقدار باقیمانده استفاده گردید. نتایج بدست آمده در مورد هر دو رقم پنبه ورامین و خرداد نشان دادند که برای پارامتر وزن قوزه تابع درجه دوم به ترتیب با ضریب تعیین 80% و 89٪ و برای پارامترهای تعداد قوزه در متر مربع و ارتفاع بوته تابع متعالی به ترتیب با ضرایب تبیین 98%، 95%، 99% و 90% توانستند به عنوان تابع برتر نسبت به سایر توابع در منطقه اقلیمی بیرجند معرفی شوند. همچنین هیچکدام از توابع مورد مطالعه نتوانستند برآورد قابل قبولی از پارامتر کیل وش داشته باشند، زیرا آماره F که تاثیر معنی دار تابع را در برآورد پارامترهای مورد مطالعه نشان میدهد، برای پارامتر فوقالذکر معنی دار نبود.
    کلیدواژگان: تنش خشکی، تنش شوری، تابع تولید، پنبه، بیرجند
  • مجید عبدلی، محسن سعیدی، سعید جلالی هنرمند، سیروس منصوری فر، محمد اقبال قبادی صفحه 137
    گندم از لحاظ سطح زیرکشت و محصول تولیدی در جهان، رتبه اول را در بین غلات به خود اختصاص داده است و یکی از گیاهان عمده مورد کشت در مناطق خشک و نیمه خشک می باشد. وقوع تنش خشکی در مرحله پرشدن دانه در این مناطق از ویژگی های بارز و غیر قابل اجتناب است. این تحقیق به منظور بررسی اثر تنش کم آبی و نقش منابع جاری و ذخیرهای بر پرشدن دانه، عملکرد دانه و میزان انتقال مجدد انجام شد. آزمایش طی سال زراعی 90-1389 در مزرعه تحقیقاتی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه رازی کرمانشاه به صورت اسپلیت پلات-فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام گرفت. آبیاری در دو سطح شامل تیمار کنترل یا عدم تنش (آبیاری در تمام مراحل رشدی بر اساس نیاز آبی گیاه و شرایط آب و هوایی) و تنش کم آبی (قطع آبیاری پس از گرده افشانی) به عنوان کرت اصلی مد نظر قرار گرفت و ترکیب نه ژنوتیپ شامل هشت رقم گندم بهار، پارسی، پیشتاز، پیشگام، چمران، زرین، سیوند، مرودشت و لاین DN-11 همراه با تیمارهای محدودیت منابع فتوسنتزی بوته در پنج سطح شامل شاهد (بدون هیچگونه محدودیت منابع فتوسنتزی)، حذف برگ پرچم، حذف بقیه برگ ها به غیراز برگ پرچم، حذف ریشک و سایه اندازی بر سنبله درکرتهای فرعی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که تنش کم آبی پس از گرده افشانی عملکرد دانه را 2/22 درصد نسبت به شرایط کنترل کاهش داد و حذف منابع فتوسنتزی سبب کاهش عملکرد از طریق افت وزن دانه شد. در این شرایط سهم فتوسنتز سنبله در پرکردن دانه با 4/35 درصد بیشتر از نقش برگ پرچم و برگهای زیری (به ترتیب 6/18 و 5/18 درصد) بود و ریشک ها کمترین سهم را با 3/3 درصد در عملکرد دانه داشتند. در اثر محدودیت منابع فتوسنتزی، میزان انتقال مجدد مواد ذخیره-ای از قسمت های مختلف میانگره های ساقه افزایش یافت که بیانگر نقش جبرانی آنها در جلوگیری از افت عملکرد بود. تنش کم آبی سبب افزایش کارایی انتقال مجدد نشد ولی در بین ارقام و تیمارهای محدودیت منابع فتوسنتزی از نظر صفت فوق اختلاف وجود داشت. میزان مواد منتقل شده از قسمت های مختلف بوته (کاه سنبله و میانگره های ساقه) به دانه در هر دو شرایط محیطی یکسان بود ولی در شرایط کنترل به دلیل فتوسنتز جاری بیشتر، عملکرد دانه افزایش یافت.
    کلیدواژگان: تنش خشکی، ذخایر ساقه، برگ زدایی، پدانکل، سنبله
  • علی حامد، غلامعباس اکبری، نیراعظم خوش خلق سیما *، امیرحسین شیرانی راد، حمید جباری، سیدعلی طباطبایی صفحه 155

    به منظور ارزیابی ویژگی های زراعی و برخی صفات فیزیولوژیک ارقام کلزا تحت تاثیر تنش خشکی آزمایشاتی به صورت جداگانه در سال زراعی 91-1390 در مزرعه پژوهشی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی یزد انجام گرفت. هر آزمایش در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار بود. آزمایش اول، (شاهد) آبیاری براساس 80 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر کلاس A در کلیه مراحل رشدی گیاه، آزمایش دوم، تنش خشکی از مرحله ساقه دهی تا رسیدگی فیزیولوژیک، آزمایش سوم، تنش خشکی از گلدهی تا رسیدگی فیزیولوژیک و آزمایش چهارم، تنش خشکی از مرحله خورجین دهی تا پایان رسیدگی فیزیولوژیک در ارقام GKH2005، Opera و Okapi بودند. نتایج تجزیه مرکب نشان داد قطع آبیاری از مرحله ساقه دهی، گل دهی و خورجین دهی به ترتیب سبب کاهش معنی دار 44، 34 و 9 درصدی تعداد خورجین در ساقه اصلی، 60، 34 و 17 درصدی تعداد خورجین در شاخه های فرعی، 62، 35 و 5 درصدی تعداد دانه در خورجین ساقه اصلی، 73، 46 و 11 درصدی تعداد دانه در خورجین شاخه های فرعی، 19، 28 و 26 درصدی وزن هزار دانه و 62، 51 و 27 درصدی عملکرد دانه در مقایسه با شاهد گردید. بیشترین عملکرد دانه در آزمایش شاهد، به میزان 3110 کیلوگرم در هکتار، و پس از آن به ترتیب در آزمایش های قطع آبیاری از خورجین دهی، گل دهی و ساقه دهی به میزان 2510،1773 و1450 کیلوگرم در هکتار بود. تنش خشکی سبب کاهش هدایت روزنه ای، محتوای نسبی آب برگ و پایداری غشاء سلولی شد، در حالی که عدد SPAD را افزایش داد. در بین ارقام مورد بررسی، رقم GKH در شرایط تنش خشکی با کمترین درصد نشت الکترولیت ها، هدایت روزنه ای و محتوای نسبی آب برگ بالا، از بالاترین تعداد خورجین، تعداد دانه در خورجین و عملکرد دانه برخوردار بود. نتایج کلی این آزمایش نشان داد که اعمال قطع آبیاری از مرحله خورجین دهی به دلیل کاهش تعداد دفعات آبیاری و استفاده بهینه از آن در آبیاری محصولات تابستانه همراه با استفاده از ارقام متحمل به خشکی، می تواند در افزایش بهره وری و سطح زیر کشت کلزا در مناطق خشک و نیمه خشک موثر باشد.

    کلیدواژگان: درصد نشت الکترولیت ها، عملکرد دانه، کلزا، محتوای نسبی آب برگ، هدایت روزنه ای
  • معصومه حاتم وند، طاهره حسنلو، فاطمه دهقان نیری، امیرحسین شیرانی راد، سید علی طباطبایی، سید محمد حسینی صفحه 173
    خشکی یکی از عوامل محیطی مهم محدود کننده تولید محصولات زراعی در دنیا است. به منظور ارزیابی برخی صفات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی ارقام کلزا تحت تاثیر تنش خشکی، آزمایشی به صورت کرت های خردشده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرار، از زمان انتهای گلدهی تا پر شدن دانه (مدت 26 روز) انجام شد. فاکتور اصلی تنش خشکی در دو سطح تنش و شاهد (به ترتیب با 160 و 80 میلیمتر تبخیر از تشتک تبخیر) و فاکتور فرعی سه رقم کلزا Billy، Adriana، و Tassilo بودند. صفات محتوای نسبی آب، هدایت روزنه ای، پرولین و قند کل 7، 12 و 26 روز پس از قطع آبیاری اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که تنش در زمان گلدهی (7 روز پس از تنش) باعث کاهش محتوای نسبی آب، هدایت روزنه ای و قند کل و افزایش پرولین شد. تنش در مرحله خورجین دهی (12 روز پس از تنش) و پر شدن دانه (26 روز پس از تنش) باعث کاهش محتوای نسبی آب و هدایت روزنه ای و افزایش پرولین و قند کل شد. عملکرد دانه و اجزای آن پس از رسیدگی کامل گیاه اندازه گیری شدند. تنش از مرحله گلدهی باعث کاهش عملکرد دانه و اجزای آن شد اما کاهش در وزن هزار دانه معنی دار نبود. بیشترین و کمترین عملکرد دانه به ترتیب در ارقام Adriana با 2814 در شرایط شاهد و Tassilo با 4/994 کیلوگرم در هکتار در شرایط تنش بود. با توجه به نتایج، رقم Adriana عملکرد بهتری در شرایط تنش از خود نشان داد و کاشت این رقم در مناطق خشک توصیه می شود.
    کلیدواژگان: گیاه روغنی، هدایت روزنه ای، پرولین، قند کل محلول، عملکرد
  • محمد ضابط، صادق بهامین، صادق قریشی، حسین صادقی، سید غلامرضا موسوی صفحه 187
    کمبود آب مهم ترین عامل محدود کننده برای دستیابی به عملکرد پتانسیل گیاهان زراعی به خصوص در مناطق خشک و نیمه خشک محسوب می شود. نیتروژن نیز از مهمترین عوامل محدودکننده تولید محصولات کشاورزی است. به منظور بررسی تاثیر کم آبیاری و کود نیترژون بر عملکرد علوفه و وزن تر و خشک اندام های هوایی ارزن علوفه ای نوتریفید، آزمایشی در سال 1385به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بیرجند انجام شد. سطوح آبیاری (تامین 50 و 100 درصد نیاز آبی گیاه) و مقادیر کود نیترژون (صفر، 75، 150 و 225 کیلوگرم نیتروژن در هکتار) به ترتیب به عنوان فاکتورهای اصلی و فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که هر دو عامل آبیاری و نیتروژن اثر معنی داری بر وزن تر و خشک برگ، ساقه و علوفه ی ارزن، در مجموع دو مرحله برداشت داشتند، اما اثر متقابل تیمارهای آزمایش بر هیچ یک از این صفات معنی دار نبود. مجموع عملکرد تر ارزن علوفه ای، با کاهش آبیاری از 72/40 به 92/24 تن در هکتار و عملکرد علوفه خشک نیز از 94/8 به 34/5 تن درهکتار تقلیل پیدا کرد. با افزایش مصرف نیتروژن تا میزان 225 کیلوگرم در هکتار، عملکرد تر و خشک کل به ترتیب 8/79 و 2/81 درصد نسبت به تیمار عدم مصرف نیتروژن افزایش یافت. بطور کلی می توان نتیجه گرفت که آبیاری و نیتروژن دو عامل موثر در تعیین عملکرد علوفه ی ارزن علوفه ای هستند.
    کلیدواژگان: وزن تر، وزن خشک، عملکرد علوفه
  • جعفر نباتی، محمد کافی، سعید خانی نژاد، علی معصومی، محمد زارع مهرجردی صفحه 195
    تنش شوری تولید پایدار بسیاری از محصولات زراعی را در مناطق خشک و نیمه خشک ایران تهدید می کند. بنابراین در این مناطق باید از گیاهانی استفاده شود که ضمن سازگاری با این شرایط تولید مناسبی نیز داشته باشند. در این راستا مطالعه ای با هدف بررسی کیفیت علوفه ی توده های مختلف کوشیا در شرایط تنش شوری با استفاده از آزمایش کرت های خرد شده بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. کرت های اصلی شامل سطوح شوری آب آبیاری شامل 2/5 و 5/16 دسی زیمنس بر متر و کرت های فرعی شامل پنج توده بومی کوشیا (بیرجند، ارومیه، بروجرد، اصفهان و سبزوار) بودند. نتایج نشان داد که با افزایش شدت تنش شوری درصد قابلیت هضم ماده خشک برگ، ساقه، کل اندام هوایی و عملکرد ماده خشک قابل هضم کوشیا افزایش پیدا کرد. بین توده ها از نظر قابلیت هضم ماده خشک برگ اختلافی وجود نداشت اما از نظر قابلیت هضم ماده خشک ساقه توده سبزوار، و از نظر قابلیت هضم زیست توده و عملکرد ماده خشک قابل هضم کل اندام هوایی توده ارومیه بیشترین مقدار را دارا بودند. روند تغییرات قابلیت هضم ماده آلی اندام های مختلف و کل اندام هوایی کوشیا با افزایش شدت تنش شوری صعودی بود. ارزش هضمی برگ و ساقه با افزایش تنش شوری افزایش پیدا کرد اما ارزش هضمی کل اندام هوایی کاهش یافت. تنش شوری افزایش میزان پروتئین خام را در اندام ها و کل گیاه کوشیا کاهش داد. بطور کلی خصوصیات کیفی علوفه توده های کوشیا قابل مقایسه با سایر گیاهان علوفه ای رایج می باشد.
    کلیدواژگان: ارزش هضمی، پروتئین، قابلیت هضم
  • نگین اسدی پور، عادل سپهری، سیدعلی حسینی صفحه 207
    تنش شوری یکی از مهم ترین عوامل محدودکننده رشد گیاه و تولیدات کشاورزی، بخصوص در مناطق خشک و نیمه خشک، محسوب می گردد. با توجه به افزایش سطح اراضی شور و کمبود اراضی مطلوب برای کشاورزی در کشور، شناسایی گیاهان مرتعی مقاوم به شوری اهمیت زیادی دارد. در بیشتر گونه های گیاهی واکنش به تنش شوری در مراحل مختلف رشد متفاوت است. هدف مطالعه ی حاضر، بررسی اثر سطوح مختلف شوری بر برخی شاخص های رشد (شامل ارتفاع ساقه، طول ریشه، وزن خشک اندام هوایی و تعداد بذر) سه گونه M.scutellata، M.polymorpha و M.rigidula است و آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب کاملا تصادفی در چهار تکرار با شش سطح شوری (صفر، 5، 10، 15، 20 و 25 دسی زیمنس بر متر) طراحی گردید. نتایج نشان داد که تنش شوری اثر معنی داری بر عامل های اندازه گیری شده دارد و با افزایش سطح شوری، طول ساقه، طول ریشه، تعداد بذر و وزن خشک اندام هوایی در گلدان کاهش یافت. مقایسه میانگین ها نشان داد که گونه M.scutellata از نظر تمامی صفات مورد مطالعه برترین گونه بود. نتایج پیشنهاد می دهد که می توان گونه M.scutellata را به عنوان یک رقم موفق در اراضی شور برای برنامه های اصلاحی معرفی نمود.
    کلیدواژگان: ارتفاع ساقه، تعداد بذر، شوری، طول ریشه
  • سید فاضل فاضلی کاخکی، احمد نظامی، مهدی پارسا، محمد کافی صفحه 217
    جوانه زنی و رشد گیاهچه برای استقرار گیاهان تحت شرایط شور اهمیت دارد. از این رو انتخاب گیاهانی که جوانه زنی سریع و یکنواختی در شرایط شور دارند می تواند به استقرار اولیه و رشد گیاهچه کمک نماید. به منظور ارزیابی واکنش اکوتیپ های کنجد به تنش شوری، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار در شرایط آزمایشگاه اجرا شد. فاکتور اول شامل پنج اکوتیپ کنجد (MSC3،MSC6،MSC7،MSC12 و MSC14) و فاکتور دوم شامل 11 سطح شوری آب (1، 3، 6، 9، 4/11، 5/14، 4/16، 6/19، 1/21، 1/23 و 1/25 دسی زیمنس بر متر) بود، که از آب چاه های موجود در منطقه با هدایت الکتریکی 2/5، 10 و 23 دسی زیمنس تهیه و سپس تیمار های مورد نیاز از طریق رقیق یا غلیظ سازی آماده شدند. نتایج نشان داد که با افزایش شوری جوانه-زنی کاهش یافت به طوری که در شوری 1/23 دسی زیمنس بر متر جوانه زنی بسیار جزئی بود و در شوری 1/25 هیچگونه جوانه زنی مشاهده نشد. شوری اثر معنی داری بر مولفه های جوانه زنی درصد نهایی (تجمعی) جوانه زنی (FGP)، سرعت جوانه زنی (GR)، یکنواختی جوانه زنی (GU)، زمان رسیدن به 50 درصد جوانه زنی (T50)، انرژی جوانه زنی (GE)، شاخص بنیه گیاهچه (SVI)، طول ساقه چه و نسبت وزن خشک ریشه چه به ساقه چه (R/S) داشت، با وجود این با افزایش سطوح شوری این مولفه ها به طور یکسان تحت تاثیر قرار نگرفتند. در شوری 3 دسی زیمنس بر متر شاخص های مربوط به رشد گیاهچه نسبت به شاهد و سایر تیمار ها بیشتر بود و شاخص های FGP، GU، GE و SVI به ترتیب به میزان 8، 5، 10 و 66 درصد بیشتر از شاهد بودند. بالاترین همبستگی FGP با شاخص GE (**98/0 = r) و سپس با شاخص GR (**83/0 = r) مشاهده شد که نشان دهنده این است که بذور اکوتیپ های با انرژی جوانه زنی بالاتر منجر به افزایش درصد جوانه زنی نهایی در انها می شود.در شرایط شوری زیاد (dS/m1/23) اکوتیپ MSC6 بیشترین مقدار FGP، GR و GE و اکوتیپ MSC12 کمترین مقدار را داشت در مولفه های رشد گیاهچه نیز دو اکوتیپ MSC6 و MSC7 نسبت به سایر اکوتیپ ها شاخص SVI بیشتری داشت. به نظر می رسد اکوتیپ MSC6 در شرایط این آزمایش از دامنه تحمل بیشتری برخوردار بود.
    کلیدواژگان: انرژی جوانه زنی، شاخص بنیه گیاهچه، یکنواختی جوانه زنی، T50
  • رعنا نادری زرنقی، محمود تورچی * صفحه 233

    تولیدات کشاورزی شدیدا تحت تاثیر شوری خاک و اثرات مخرب غلظت نمک در خاک های شور می باشند و این عامل تمدن کشاورزی قدیمی و مدرن را تحت تاثیر قرار داده است. به منظور بررسی اثر تنش شوری آب بر تعدادی از صفات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی مرتبط با مقاومت به شوری در دوازده رقم کلزای بهاره، آزمایشی بصورت کرت های خرد شده با سه سطح شوری صفر، 150و 300 میلی مولار در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار به اجرا درآمد. در این پژوهش صفات ارتفاع بوته، طول ریشه، وزن تر و خشک گیاه، وزن تر و خشک ریشه، وزن صد دانه، عملکرد دانه در بوته، پتانسیل اسمزی، پتانسیل آب برگ، پرولین، Na+ برگ، K+ برگ و K+/Na+ برگ ارقام اندازه گیری شد. تجزیه واریانس حاکی از وجود اختلاف معنی دار بین ارقام مورد مطالعه برای تمامی صفات بود. از تجزیه خوشه ایبا روش UPGMA برای گروه بندی ارقام از حیث کلیه صفات و برای تمامی سطوح شوری استفاده شد. تجزیه خوشه ایدر شرایط تنش شوری شدید منجر به تشکیل دو خوشه گردید که ارقام Heros و Comet در اکثر صفات مورد مطالعه میانگین کمتری را به خود اختصاص دادند، لذا می توان از آن ها بعنوان والدین حساس در تلاقی با ارقام متحمل مانند Crakerو Amica جهت تهیه جوامع مناسب برای ترسیم نقشه ژنتیکی و مکان یابی صفات کمی درگیر در مقاومت به شوری استفاده کرد. با شناسایی ارقام متحمل و حساس به شوری زمینه برای مطالعات مولکولی جهت درک درست سازوکار تحمل به تنش شوری در کلزا و ژن های درگیر در این فرآیند فراهم خواهد شد.

    کلیدواژگان: تنش شوری، تجزیه خوشه ای، توابع تشخیص، مرحله گلدهی
  • سید احمد سادات نوری، سید محمد مهدی مرتضویان، محسن ابراهیمی، مریم اشرفی جو، الناز حسین زاده صفحه 245
    پس از اثبات تاثیر مثبت تابش لیزر بر خصوصیات گیاهی، امروزه این عامل فیزیکی به عنوان یک محرک غیرزیستی مطلوب، در تحقیقات علمی به طور وسیع استفاده می شود. در تحقیق حاضر، تاثیر تابش سه نوع لیزر (قرمز، مادون قرمز و Nd:YAG) در دو دوز مختلف تابش (یک بار تابش و دو بار تابش لیزر، هر بار به مدت 180 ثانیه) بر خصوصیات جوانه زنی و عملکرد کلزا در غلظت های مختلف شوری (صفر، 100، 200 و 300 میلی مول نمک NaCl) مورد بررسی قرار گرفت. این تحقیق به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در سال 1388 اجرا گردید. آزمون های جوانه زنی درصد جوانه زنی نهایی، متوسط زمان لازم برای جوانه زنی و متوسط جوانه زنی روزانه و اندازه گیری عملکرد نهایی در این آزمایش مورد بررسی قرار گرفتند.. بذور پرتوتابی نشده به عنوان بذور شاهد تعریف شدند. نتایج حاصل از این تحقیق حاکی از وجود تفاوت معنی دار در جوانه زنی بذور و عملکرد گیاه پرتوتابی شده در مقایسه با شاهد بود. در هر دو دور تابش، لیزر Nd:YAG دارای بیشترین درصد جوانه زنی نهایی و عملکرد نسبت به لیزر قرمز و مادون قرمز بود و بطور متوسط دو بار تابش دارای بیشترین تاثیر نسبت به یک بار تابش لیزر بود. نتایج این آزمایشات نشان دهنده تاثیر القایی مثبت تابش لیزر برای تحمل گیاه کلزا نسبت به تنش شوری می باشد.
    کلیدواژگان: براسیکا، پرتوتابی، گیاهچه و عملکرد دانه
  • بابک متشرع زاده، لیلا آقایی، غلامرضا ثواقبی صفحه 257
    در سال های اخیر بخش عمده ای از اراضی کشاورزی در نتیجه فعالیت های صنعتی، معدن کاوی، ذوب فلزات، آبیاری با فاضلاب و کوددهی، به فلزات سنگین آلوده شده است و کیفیت خاک و سلامت تولیدات گیاهی را کاهش داده است. این پژوهش به منظور بررسی پاسخ های گیاهی دو رقم لوبیا چیتی محلی خمین و G01437به آلودگی کادمیوم و سرب در شرایط گلخانه و در یک خاک آهکی به اجرا در آمد. در یک آزمایش فاکتوریل و طرح کاملا تصادفی، کادمیوم در چهار سطح (صفر، 20، 40 و 80 میلی گرم در کیلوگرم خاک به صورت نیترات کادمیوم) و سرب در چهار سطح (صفر، 50، 100 و 200 میلی گرم در کیلوگرم به صورت نیترات سرب) به گلدان ها اعمال و بذر دو رقم لوبیا کشت گردید. پس از برداشت، وزن خشک، غلظت و جذب کادمیوم و سرب در شاخساره و ریشه تعیین گردید. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثرات ساده کادمیوم و سرب و برهمکنش آنها، بر وزن خشک ریشه و شاخساره معنی دار بود. با اینحال تاثیر تیمارها بر پاسخ های جذب متفاوت بود. جذب کادمیوم شاخساره در رقم خمین بیشتر از G01437 ولی جذب کادمیوم ریشه در رقم G01437 بیشتر از رقم خمین بود. همچنین جذب سرب شاخساره و ریشه در رقم G01437 بیشتر از رقم خمین بود. بیشترین جذب کادمیوم در شاخساره در تیمار سرب صفر به همراه کادمیوم 80 در رقم خمین (40/9 میکرو گرم در گلدان) و کمترین در تیمارسرب 50 + کادمیوم صفر در رقم G01437 (27/1 میکرو گرم در گلدان) بود. فاکتور انتقال (TF) کادمیوم و سرب با افزایش غلظت آن ها در خاک و نیز شاخص پاسخ زیست توده ی گیاهی به تنش فلز سنگین (BRS) در هر دو رقم کاهش یافت.
    کلیدواژگان: آلودگی خاک، رقم محلی خمین، رقم G01437، فلزات سنگین، تنش
  • شهربانو طاهرآبادی، مهدی پارسا، احمد نظامی صفحه 273
    تحقیقات اخیر نشان می دهد که محلول پاشی متانول موجب افزایش رشد گیاهان زراعی سه کربنه در مناطق خشک می شود. به همین منظور آزمایشی به صورت اسپلیت پلات بر پایه بلوک کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1389 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد اجرا شد. آبیاری با سه مقدار 100، 75 و 50 درصد نیاز آبی و محلول پاشی متانول در چهار سطح بدون محلول پاشی، محلول پاشی 20 درصد، 40 درصد و 60 درصد حجمی متانول به ترتیب عوامل اصلی و فرعی آزمایش بودند. محلول پاشی متانول در طی فصل رشد سه مرتبه با فواصل 10 روز بعد از شروع غلاف دهی بر روی شاخساره بوته های نخود محلول پاشی شد. نتایج نشان داد که محلول پاشی متانول اثرات معنی داری بر صفات فیزیوژیک داشت. به طوری که محلول پاشی متانول با غلظت 60 درصد حجمی بیش از سایر تیمارها بر صفات فیزیوژیک موثر بود. و باعث افزایش وزن خشک، شاخص سطح برگ، سرعت رشد محصول شد ولی بر سرعت رشد نسبی تاثیری نداشت. و در تیمار خشکی شاخص سطح برگ، وزن خشک تجمعی، سرعت رشد محصول و سرعت رشد نسبی در تیمار فراهمی رطوبت به دلیل تداوم رشد رویشی، نسبت به تنش خشکی در حداکثر خود بود. در این تحقیق، تفاوت های مشاهده شده در مقدار تجمع ماده خشک و سرعت رشد محصول عمدتا به کاهش سطح برگ در تیمار تنش خشکی مربوط می شود.
    کلیدواژگان: تنش خشکی، شاخص های رشدی، تجمع ماده خشک، شاخص سطح برگ
  • سیده فرحناز طالبی، سید نجم الدین مرتضوی، یاور شرفی صفحه 277
    به منظور ارزیابی غلظت های مختلف کلرید سدیم بر برخی خصوصیات مرفوفیزیولوژیکی گل آهار آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار با افزودن نمک کلرید سدیم در غلظت های صفر، 25، 50، 75 میلی مولار با قابلیت هدایت الکتریکی محلول به ترتیب 1، 1/3، 6 و 3/9 میلی زیمنس بر سانتی متر اجرا گردید. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت نمک به سطوح بالاتر از 50 میلی مولار در محیط ریشه، تعداد برگ، سطح برگ، طول ریشه، وزن تر و خشک ساقه و ریشه و میزان کلروفیل به طور معنی داری کاهش می یابد. در این آزمایش با افزایش غلظت کلرید سدیم فعالیت آنزیم های کاتالاز و پراکسیداز افزایش یافت و فعالیت آنزیم کاتالاز نسبت به آنزیم پراکسیداز بیشتر بود. بنابراین با توجه به این که گل های آهار نسبت به شوری مقاوم می باشند، شوری بالاتر از 6 میلی زیمنس بر سانتی متر می تواند رشد و نمو گیاه را کاهش دهد.
    کلیدواژگان: آنزیم های آنتی اکسیدانت، تنش، فاکتورهای رشدی، کلروفیل
|
  • Najafi Mood, M.H., A. Shahidi, A. Khashei Siuki Page 123
    In order to determine the best water - salt - quantitative parameters (number of bolls per square meter, boll weight, plant height, lint percentage) of cotton cultivars Varamin and Khordad, a research project examined the impact of salinity and irrigation water levels on yield and yield components of these two cultivars cotton in Birjand climatic conditions. The statistical design was a factorial randomized block split under climatic dry conditions with three levels of salinity and four levels of irrigation water. Sowing was done using basin method with dimensions of 4 x 5 meter on 28 April. Simple linear, Cobb-Douglas, quadratic and transcendental functions were used for this research. First, the results of functions coefficients tables and F value showed that all functions mentioned above were able to provide a determinant and significant estimation of the parameters the number of bolls per square meter, boll weight and plant height. Moreover, coefficients of determination of the plotted regression lines and the t-student statistic in regression line between the measured and predicted values confirmed the above results. So, the next step was to rank and identify the best function among them. To achieve this, five statistical parameters including root of the mean square error, coefficient of determination, modeling efficiency, the maximum error and coefficient of residual was used. The results obtained with both cotton cultivars of Varamin and Khordad showed that for the parameter of boll weight the quadratic function with a coefficient of determination of 80 and 89%,, respectively, and for the parameters of number of bolls per square meter and plant height transcendental functions with determination coefficients of 98, 95, 99 and 90% were able to be introduced as the superior functions amongst all others in the climatic area of Birjand. Additionally, none of the studied functions not able to provide an acceptable estimation of the lint percentage, because F value which showed the significant estimation of the studied parameters was not significant for the above mentioned parameter.
    Keywords: Birjand, Cotton, Deficit irrigation, Production function, Salinity stress
  • Abdolim., M. Saeidi, S. Jalali, Honarmand, S. Mansourifar, M.E. Ghobadi Page 137
    Among different cereal crops, wheat has the most cultivation areas and yield in the world. Also, wheat is the major crops grown in arid and semi-arid regions. The occurrence of drought stress during grain filling is the prominent and inevitable characteristic of these areas. The objectives of this research were to determine the effect of water deficiency and the role of current and storage sources of assimilates on grain filling, grain yield and carbohydrates remobilization. Therefore, an experiment was carried out in a split-plot factorial arranged in a randomized complete block design with three replications during 2010-2011 cropping season at the Research Farm of Razi University in Iran. The main factor was the irrigation treatments including control or non-stressed treatment (irrigating plants at all growing stages based on crop water requirement and climatic conditions) and water deficit stress (irrigation cessation after anthesis). The combination of eight wheat cultivars including Bahar, Parsi, Pishtaz, Pishgam, Chamran, Zarin, Sivand, Marvdasht and one line DN-11 along with the photosynthetic sources limiting treatments including control (no limitation of photosynthetic sources), defoliation of the flag leaf, defoliation of all leaves except the flag leaf), de-awning and shading over the ear were considered as the sub plots. The results showed that post-anthesis water deficiency significantly decreased grain yield (22.2%) and removal of photosynthetic sources reduced grain yield through reducing the grain weight. In this case the role of spike photosynthesis in grain filling (35.4%) was greater than the flag leaf and lower leaves roles (18.6 and 18.5%, respectively) and awns had the lowest role in grain filling (3.3%). Under removing of assimilate sources, remobilization of stored material from the different parts of stem internodes was increased, suggesting the compensatory role of them in yield loss prevention. Water deficit stress could not increase the remobilization efficiency, but in terms of mentioned traits, there were differences amongst cultivars and different removing photosynthetic sources. In both control and water deficiency stresses treatments, the amounts of remobilization from different parts of stem and spike to the growing grains were similar. Under well water condition, the grain yield increased due to higher photosynthesis rate compared to water deficiency stress conditions.
    Keywords: Defoliation, Drought stress, Peduncle, Spike, Stem reserves
  • Hameda., Gh.A. Akbari, N.A. Khosh Kholgh Sima, A.H. Shirani Rad, H. Jabbari, S.A. Tabatabaee Page 155

    In order to evaluate the agronomic characteristics and some physiological traits of canola varieties under drought conditions, separate experiments were carried out at the Research Field of Yazd Agricultural and Natural Resources Research Center in 2011-2012. Each experiment was conducted in a randomized complete block design with three replications. In the first experiment (control) that was conducted under optimal irrigation, plants were irrigated based on 80 mm evaporation from pan class A at all stages of plant growth, in the second experiment, drought stress was applied at stem elongation up to maturity stage, in the third experiment, drought stress was performed at flowering up to maturity stage and in the fourth experiment, drought stress was performed at silique formation up to the end of maturity stage using three canola varieties including GKH2005, Opera and Okapi. The results of combined analysis showed that withholding irrigation started at stem elongation, flowering stage and silique formation reduced the silique number in the main stem by 44, 34 and 9 %, silique number per branches by 60, 34 and 17 %, seed number in silique per main stem by 62, 35 and 5 %, seed number in silique per branches by 73, 46 and 11 %, 1000- seed weight by 19, 28 and 26 % and seed yield by 62, 51 and 27 %, compared with the control conditions, respectively. The greatest grain yield was obtained from the control experiment as 3110 kg/ha and followed by withholding irrigation from silique formation, flowering stage and stem elongation with corresponding values of 2510, 1773 and 1450 kg/ha, respectively. Drought stress reduced the stomatal conductivity, relative water content (RWC) and cell membrane stability, whereas SPAD value was higher under drought conditions as compared with the control experiment. Under drought stress among studied cultivars, GKH had the maximum silique number, seed number in silique and seed yield due to the least electrolyte leakage percentage, higher stomatal conductivity and relative water content (RWC). The overall results of the experiments showed that withholding irrigation from silique formation owing to the reduction in irrigation frequency and efficient use of it in summer crops irrigation accompanied with the employment of drought tolerant varieties can be effective in increasing productivity and canola cultivation areas in arid and semi-arid regions.

    Keywords: Electrolyte leakage, Relative water content (RWC), Seed yield, Stomata conductivity
  • Hatamvandm., T. Hasanloo, F. Dehghan Nayeri, A.H. Shiranirad, S.A. Tabatabaei, S.M., Hosseini Page 173
    Drought is one of the major environmental factors limiting crop production in the world. In order to evaluate some physiological and biochemical traits of rapeseed varieties (Brassica napus L.) under drought stress, a field experiment was conducted as a split plot, arranged in a Randomized Complete Block Design (CRBD) with three replications at the end of flowering to seed filling (26 days). The main factor was drought stress in two levels including stress and control (160 and 80 mm evaporation from pan, respectively) and the sub-factor was cultivar at three levels including 1– Billy 2- Adriana and 3- Tassilo. Relative water content, stomatal conductance, proline and total sugar content were measured 7, 12 and 26 days after the cessation of irrigation. The results showed drought stress at flowering stage (7 days after stress) reduced the relative water content, stomatal conductance and increased total sugar and proline content. Stress at pod setting stage (12 days after stress) and seed filling (26 days after stress) reduced the relative water content and stomatal conductance and increased proline and total sugar content. Seed yield and its components were measured after plant maturity. Stress at flowering stage reduced seed yield and its components but reductions in seed weight were not significant. The highest and lowest seed yield was observed in Adriana in control treatments (2814kg/h) and in Tassilo in stress conditions (994/4kg/h), respectively. According to the results, Adriana showed a better performance under drought stress than other cultivars. Thus, cultivation of this cultivar is recommended in arid areas.
    Keywords: Oil plant, Stomatal conductance, Proline, Soluble total sugar, Yield
  • Zabetm., S. Bahamin, S. Ghoreishi, H. Sadeghi Page 187
    Water shortage is the most important limiting factor for achieving potential yield of crops, especially in arid and semiarid regions. Nitrogen is also amongst the most important factors that limit agricultural production. In order to study the effects of deficit irrigation and fertilizer on forage yield as well as aboveground dry and fresh weight of forage millet (Notrifid), a split plot experiment based on randomized complete block design was conducted with three replications in the Research Field of the Islamic Azad University of Birjand in 2006. Irrigation levels (50 and 100 percent of the plant required water) and nitrogen fertilizer levels (0, 75, 150 and 225 kg N ha-1), were considered as the main and sub plots, respectively. Analysis of variance showed that both irrigation and nitrogen had a significant effect on dry and fresh weight of leaves and stems as well as forage yield of millet in the sum of the two harvesting stages. The interaction of experimental treatments, however, was not significant in any of these traits. By reducing irrigation, the sum of forage yield decreased from 40.72 to 24.92 t ha-1 and the hay yield also decreased from 8.94 to 5.34 t ha-1. Increasing nitrogen usage up to 225 kg N ha-1 enhanced the total fresh and dry yield for about 79.8 and 81.2%, respectively, compared to the control treatment (0 nitrogen). In general it can be concluded that irrigation and nitrogen are the two effective factors determining the forage yield of millet.
    Keywords: Dry weight, Forage yield, Irrigation, Millet
  • Nabatij., M. Kafi, S. Khaninejad, A. Masoumi, M. Zare Mehrjerdi Page 195
    Sustainable production of crops in arid and semiarid regions of Iran is under threat of salinity stress. Therefore, cultivated crops should be compatible with salinity in these regions and also provide proper yield productivity. In order to investigate the forage quality of five different kochia ecotypes in response to different levels of salinity, an experiment was performed in a split plot arrangement based on randomized complete block design with three replications. Saline waters (5.2 and 16.5 dS m-1) and five kochia ecotypes (Birjand, Urmia, Borujerd, Esfahan and Sabzevar) were considered as main and sub plots, respectively. Results showed that dry matter digestibility of leaves, stems, and total dry matter were enhanced by increasing salinity. There was no significant difference in dry matter digestibility among ecotypes, while stem dry matter digestibility of Sabzevar ecotype, total dry matter digestibility and digestible dry matter of Urmia ecotype were the highest amongst ecotypes. Increased salinity level enhanced the total digestible organic matter. Digestive value of leaves and stems was enhanced by increasing salinity, but the total digestive value was reduced by increasing salinity. Salinity stress reduced the enhancement of crude protein content of organs and whole plant. Overall, kochia forage quality traits are comparable with other common forage crops.
    Keywords: Digestibility, Digestive value, Protein
  • Fazeli Kakhkif., A.Nezami, M.Parsa, M.Kafi Page 217
    Germination and seedling growth is important for plants establishment under saline conditions. So choosing the plants that have rapid and uniform germination under saline conditions may help initial establishment and seedling growth. In order to assess the response of sesame ecotypes to salinity, a factorial experiment based on completely randomized design was conducted with three replications under laboratory conditions. The first factor was five sesame ecotypes (MSC3, MSC6, MSC7, MSC12 and MSC14) and the second factor consisted of 11 salinity levels (1, 3, 6, 9, 11.4, 14.5, 16.4, 19.6, 21.1, 23.1, and 25.1 dS.m-1) that was provided from water wells in the region with electrical conductivities of 2.5, 10 and 23 dS.m-1 and then treatments were achieved by diluting or concentrating these saline solutions. The results showed that germination was decreased by increasing salinity, so that there was very low germination in the salinity level of 23.1 dS.m-1 and no germination was observed in the salinity of 25.1 dS.m-1. Salinity had significant effects on components of final germination percentage (FGP), germination rate (GR), germination uniformity (GU), time to reach 50% germination (T50), germination energy (GE), seedling vigor index (SVI), length of shoot and root to shoot dry weight ratio (R / S). With increasing salinity levels, however, these components were not equally affected. In salinity of 3 dS.m-1, the indices related to seedling growth was higher than the control and other treatments, and FGP, GU, GE and SVI indices were 8, 5, 10 and 66% higher than the control treatment, respectively. The highest correlation of FGP was observed with GE (0.98**) and GR (0.83**), which indicates that sesame ecotypes seeds with high germination energy will have increased amount of FGP. In high salinity conditions (23.1 dS.m-1), the maximum and minimum amount of FGP, GR and GE were observed in MSC6 and MSC12 ecotypes, respectively. MSC6 and MSC7 compared with other ecotypes had a higher SVI index. It seems that MSC6 ecotype had a greater tolerance range than other ecotypes under conditions of this experiment.
    Keywords: Germination energy, Germination uniformity, Seedling vigor index, T50
  • Naderi Zarnaghir., M. Toorchi Page 233

    Agricultural productivity is severely affected by soil salinity, and the damaging effects of salt accumulation in agricultural soils have influenced ancient and modern civilizations. A split plot experiment was carried out to study the effect of salinity stress on morphological and physiological characteristics of several rapeseed genotypes. Three salinity levels (0, 150 and 300 mM NaCl) and 12 spring type rapeseed genotypes, were considered as the main and sub factors, respectively. Morphological parameters of shoot height, root length, root and shoot fresh weight, root and shoot dry weight, 100-seed weight, seed yield, osmotic potential, leaf water potential, leaf proline, Na+ content of leaf, K+content of leaf and leaves K+/Na+ ratio in rapeseed genotypes were studied. Analysis of variance showed highly significant differences between the studied genotypes in all traits. The methods of UPGMA were used to cluster analysis for grouping on the studied traits. Cluster analysis were classified the genotypes into two groups in which Heros and Comet were belong to the cluster with low mean with respect to all the traits. Therefore, these genotypes could be crossed with tolerant genotypes, Amica and Comet, for providing a genetic maps and QTL analysis. Furthermore, identification of tolerant and sensitive genotypes to salinity may provide a basis for molecular studies aiming to achieve a proper understanding of the mechanism of canola tolerance to salinity stress and involved genes in this process.

    Keywords: Cluster analysis, Discriminate functions, Flowering stage, Salt Stress
  • Sadat Noori, S.A., S.M. Mahdi Mortazavian, M. Ebrahimi, M. Ashrafijou, E. Hosseinzadeh Page 245
    After it is confirmed that laser beam may affect plant traits, nowadays this physical factor is widely used as a suitable abiotic stimulator in scientific research studies. In the current investigation, the influence of three laser irradiation levels (red, Infra-red and Nd:YAG) at two different dosages (one and two times laser radiation for 18 seconds each time) on germination traits and yield of canola (Brassica napus L.) was studied under different NaCl concentrations (0, 100, 200 and 300 mM NaCl). The study was conducted as a factorial experiment based on completely randomized design with three replications in 2009. Final germination percentage (FGP), mean time for germination (MTG) and mean daily germination (MDG) and final yield were recorded. All germinations and yield significantly increased with irradiation by laser beam. Non-irradiated seeds were considered as the control treatment. Study results showed significant diffrences between irradiated seeds and control ones in terms of germination characteristics and plant yield. The Nd:YAG laser irradiation had the highest effect on the germination characters and yield compared to the red and infrared laser at either dosages and averagely twice application of laser irradiations caused a significantly higher germanations and yield compared to one application. Results indicate the positive impact of laser beam irradiation for canola tolerance to salinity.
    Keywords: Brassica, Irradiation, Seedling, Seed yield
  • Otesharezadehb., L. Aghaei, Gh.R. Savaghebi Page 257
    In recent years a major part of agricultural lands has been contaminated with heavy metals as a result of industrial activities, ore mining, smelting, irrigation with sewage and fertilization which has reduced soil quality and plant products health. This study was conducted to investigate some plant responses of two bean cultivars (Khomein and the G01437) to cadmium and lead in a calcareous soil under greenhouse conditions. In a factorial experiment based on completely randomized design, cadmium in the form of cadmium nitrate four levels of zero, 20, 40 and 80 mg/ kg soil and lead as lead nitrate in zero, 50, 100 and 200 mg/ kg levels were added to pots. Then seeds of the two mentioned bean cultivars were planted. Plants dry weight, concentration and uptake amounts of cadmium and lead in shoots and roots were determined after harvesting. Analysis of variance showed that main and interaction effects of cadmium and lead were significant on dry weight of roots and shoots (p<0.01). The effects of treatments on the uptake responses, however, were varied. Plant cultivars had a significant effect on cadmium and lead uptake in shoots and roots. Shoots cadmium uptake in Khomein cultivar was greater than G01437, while Cadmium uptake in the roots was greater in G01437 than in Khomein. The greatest uptake of cadmium in the shoots was observed in the zero lead + 80 cadmium treatment in Khomein (9.40 micro g per pot) and its lowest amount was obtained from 50 lead + zero cadmium treatment in G01437 (1.27 micro g per pot). Translocation factor (TF) of cadmium and lead and BRS index was decreased by increasing the cadmium and lead concentrations in soil.
    Keywords: G01437 cultivar, Heavy metals, Khomein cultivar, Soil pollution, Stress
  • Taherabadis., M. Parsa, A. Nezami Page 273
    Recent research studies show that the foliar application of methanol increases the growth of C₃ crops in arid regions. An experiment was carried out in a split plot based on randomized complete block design with three replications at the Research Station of Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad in spring 2010. Three irrigation levels (100, 75 and 50 percent of water requirement) and four foliar application levels of methanol (0, 20, 40 and 60 volumetric percent) formed the main and sub plots, respectively. Methanol was sprayed on chickpea shoots after pod stage in 3 times with a 10- day interval. The result showed that the effects of foliar application of methanol on physiological traits were significant. So that spraying of 60 volumetric percent of methanol affected physiological traits greater than other treatments and caused increasing in dry matter, leaf area index and crop growth rate while had no effect on relative growth rate. In drought stress treatment, leaf area index, cumulative dry weight and crop growth rate, relative growth rate were in their maximum amounts under adequate moisture treatment (control) compared with the drought stress conditions due to continued vegetative growth in control plants. In this experiment, the differences observed in the amount of dry matter accumulation and crop growth rate are mainly due to decreased leaf area index under drought stress conditions.
    Keywords: Drought stress, Dry matter accumulation, Growth indices, Leaf area index
  • Talebi, S.F., S.N. Mortazavi, Y.Sharafi Page 277
    In order to evaluate different NaCl concentrations on some morpho-physiological specifications of Zinnia elegans, an experiment based on randomized complete block design with three replications was conducted by adding NaCl of 0, 20, 50 and 75 mM with electrical conductivity of 1, 3.1, 6 and 9.3 mS/cm, respectively. Results showed that increasing NaCl concentration over 50 mM significantly decreases the leaf number, leaf area, root length, shoot and root fresh and dry weight, and chlorophyll content. In this research, increasing salinity enhanced catalase and peroxidase activities, while catalase showed greater activity than peroxidase. So, because Zinnia elegans flowers are resistant to salinity, salinity levels above the 6 mS/cm can reduce plant growth and development.
    Keywords: Antioxidant enzymes, Chlorophyll, Growth parameters, Stress