فهرست مطالب

عرفان اسلامی - پیاپی 42 (زمستان 1393)

نشریه عرفان اسلامی
پیاپی 42 (زمستان 1393)

  • بهای روی جلد: 100,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/12/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • شاهرخ محمدبیگی، اکبر صیادکوه، سیاوش نریمان * صفحه 13

    «ولایت» و «ولی» از محوری ترین و اساسی ترین واژه ها و اصطلاحات فرهنگ اسلامی، بویژه عرفان شیعی است.از قدیمی ترین متون اسلامی تا متاخرترین آن ها،به این موضوع پرداخته اند.رویکرد فراوان و توجه همه دانشمندان اسلامی و عارفان به این مقوله به سبب توجهی است که بدین موضوع در قرآن کریم و به تبع آن در گفتار حضرت پیامبر اسلام (ص) شده است مقام ولایت از آن کسانی است که خداوند افعال و اوصاف بشری را از آن ها زدوده و به اوصاف الهی تبدیل کرده است. حضرت حق این طایفه را به مبارزه با هوای نفسانی نصرت داده و در کنف حمایت خود نگهداری می کند تا جایی که آنان را به عنوان دوست مخصوص خود برگزیده است. در این پژوهش، این موضوع از منظر احادیث قدسی در کتب عرفانی از قبیل کشف المحجوب، رساله قشیریه،مرصادالعباد و...مورد واکاوی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: ولایت، ولی، احادیث قدسی، هستی و اولیا، ملامت، تاویل، متون عرفانی
  • خیرالله محمودی، معصومه بخشی زاده صفحه 41
    انسان، اشرف مخلوقات، موجودی دوسوگرا است که هم در خلقت و هم در سلوک، به دو سوی نور و ظلمت گرایش دارد. بخشی از وجود او به عالم نور و بخشی به عالم ظلمت تعلق دارد. تمثیل نور و ظلمت و قرار گرفتن انسان در میانه آن دو با استفاده از بیانی نمادین مطرح شده است. روح و جسم. عقل و نفس. جام و نور یا جام و باده و همچنین آینه و نمد از عمده ترین عناوین تمثیل به شمار می روند. زن و مرد بیانی دیگر برای نمایش تقابل نمادین نور و ظلمت در حیطه ی آفرینش انسان می باشد. تمثیلی که در میان دیگر فرهنگ ها و مذاهب نیز می توان جنبه ای از آن را مشاهده کرد. علاوه بر این زن خود دارای چهره ای دو سویه است. از طرفی نماد ظلمت در برابر مرد است و از طرفی دیگر سمبل نور حقیقی یعنی حقیقت مطلق. ویژگی دوسوگرایی انسان، تحت تاثیر تعلق وی به مفهوم و بحث گسترده ای موسوم به «حقیقت محمدیه» شکل گرفته است؛ چرا که حقیقت محمدیه نیز که انسان، مهمترین مصداق آن به شمار می رود، مفهومی دوسوگرا است که نقش واسطه گری را بر عهده دارد.
    کلیدواژگان: دوسوگرایی، انسان، آفرینش، مرد، زن، تمثیل، حقیقت محمدیه
  • مهدی ممتحن، مهدی رضا کمالی بانیانی صفحه 69
    در روانشناسی یونگ اصطلاحات مهمی چون ناخود آگاهی،درونگرایی، برونگرایی، صور اساطیری (آرکی تایپی)مطرح می باشد که همه در مباحث جدید نقد ادبی مخصوصا نقد روانشناسانه و نقد اسطوره گرا مطمح نظرند. نگرش و شخصیت بیرونی آن چیزی است که یونگ آنرا پرسونا یا نقاب می نامد، اما او معتقد بود که همه آدمها نگرش و شخصیت درونی هم دارند که در صحبت دنیای نا خود آگاه است. در این مقاله لایه ای از این نگاره ها که شکل ژرف تر آن به عنوان خلاقیت فعال در سیر و سلوک محیی الدین ابن عربی اندلسی وجود داشته، در آثار شاعران معاصر چون سهراب، شاملو، بوف کور هدایت و نیز احمد عزیزی به طور ویژه بررسی شده است.
    کلیدواژگان: آنیما، محی الدین عربی، شاعران و نویسندگان معاصر
  • محمدحسین صایینی، حیدر حسن لو، نازیتا مغازه ای صفحه 89
    عرفان یعنی شناخت خدای متعال، صفات و افعال او، شناختی که نه از راه فکر و استدلال، بلکه از طریق ادراک قلبی و دریافت باطنی حاصل می شود؛ و حال مثبتی است که در درجه اول در جان و ذات و نفس تجلی دارد، و در مرتبه بعد در اعمال و رفتار آدمی آثارش ظاهر می گردد. این اعمال و رفتار خاص که منجر به طی مراحل روحی می شوند همان سلوک الی الله می باشد. سیر و سلوک عرفانی، از دیر باز مورد توجه عارفان حق بوده، که می خواسته اند با به کارگیری عملی نظریات عرفانی، خود را از قید و بند محدودیت های مادی و خواهش های نفسانی نجات داده و به سر منزل مقصود یعنی فنای فی الله برای بقای ب الله ، نائل گردند و هر کدام از عرفا به تناسب دیدگاه خود، مراتب و مراحلی را برای سفر الی الله بیان فرموده اند. از جمله شیخ نجم الدین رازی راجع به آداب سلوک دیدگاه های با ارزشی دارد که در این مقاله به بررسی بخشی از آن ها که مربوط به سلوک طوایف مختلف است پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: عرفان، آداب سلوک، مرید، ذکر، مرصادالعباد
  • لیلا مدیری، محمد ابراهیم مالمیر صفحه 111
    داستان پیامبران یکی از مهترین دستمایه های عرفا برای بیان مضامین وافکارمتعالی انسان سازاست.دراین میان داستان یوسف (ع) ازویژگی خاصی برخورداراست. درمیان سرگذشت پیامبران، قصه یوسف (ع) به واسطه حوادث واتفاقات خاصی که درزندگی اورخ داده، وجوه عرفانی فراوانی دارد، به صورت تمثیلی یا تاویلی بیان شده است. ان داستان نزد عرفا سیروسلوک روح است. دراین مقاله سیرروحانی روح را اززمان گرفتارشدن درقهرچاه جسم ودنیاتارسیدن به اوج آسمان درقالب داستان یوسف(ع) همراه بامهترین تاویل هایی که ذیل شخصیتها وحوادث قصه نقل شده، درمتون نظم عرفانی ازقرن ششم تاقرن نهم مورد نقدوتحلیل قرارداده است.
    کلیدواژگان: تاویل، رمز، تمثیل، داستان رمزی، یوسف (ع)
  • بخشعلی قنبری صفحه 145
    متولیان ادیان وفیلسوفان به ویژه فیلسوفان اخلاق همواره ازعدالت به عنوان یک فضیلت اخلاقی نام برده اند ومفسران متون دینی هم در سنت های مختلف براین نظرصحه گذاشته اند. نهج البلاغهبه عنوان یکی ازاین متون پیوسته مورد مراجعه اهل فضل بوده است. در رویکرد به این کتاب غالبا بر معنای اخلاقی عدالت تاکید شده وهیچ وقت ازجایگاه وپایگاه عرفانی آن سخن به میان نیامده است. اما نویسنده درصدد برآمده تا عدالت را در گفتمان عرفانی نهج البلاغه موردتوجه قرار دهد. عدالت درحوزه عام در نهج البلاغهبه معنای انصاف و در جهاننگری عرفانی این کتاب به مثابه ی یک مقام عرفانی به کار رفته است. عدالت باید در وهله اول در نفس سالک و سپس به وسیله او در جامعه نیز تحقق یابد. در این گفتمان مولفه های به وجودآورنده ی عدالت نیز عموما معنای عرفانی دارند. پس می توانیم از آن به عنوان یکی از مقامات فردی و اجتماعی عرفان نهج البلاغه یاد کنیم.
    کلیدواژگان: نهج البلاغه، عدالت، انصاف، عرفان، مقام عرفانی
  • محمد فرهمند، مریم سلطان زاده منافی صفحه 173
    نگاه عمیق به متون عرفانی مسبب حرکت فکری انسان است. شناخت عرفانی عارف، کل هستی از جمله فیزیک عالم و ماورای فیزیک آن را در بر می گیرد. لذا تفکر اندیشمندانه در آن ضروری می نماید. بررسی این حوزه از جنبه های مختلف مخصوصا جنبه علمی و هم سویی آن با یافته های علمی بشری آن چنان که باید مورد توجه اندیشمندان و دانشمندان ادیان مختلف قرار نگرفته است. مساله این است که اگر حوزه معرفتی عرفان مشتمل بر شناخت بالاتری از هستی است، حتما زمینه شناخت علمی نیز در آن موجود است. لذا این مساله را باید از مسائل مهم در عرصه پیشرفت علمی بشر محسوب کرد و ورود عرفان را به حوزه علم جایز دانست. عده ای با ابراز رابطه خصمانه بین «علم» و «عرفان» سعی بر آن داشته اند تا این دو را ناسازگار جلوه دهند و عده ای به سازگاری علم بشری با گفتار عرفانی عارفان باور داشته اند. مقاله حاضر، ابیاتی از گلشن راز شیخ محمود شبستری را با توجه به داده های علمی منطبق با کشفیات علمی عصر جدید، مورد بررسی قرار داده است.
    کلیدواژگان: گلشن راز، ارتباط، انسان، علم، عرفان، شیخ محمود شبستری
  • فائزه جنیدی صفحه 195
    حجاب در اصطلاح صوفیه به معنی هر چیزی است که انسان را از حق و حقیقت دور می دارد. صوفیه با تاثر از حدیث نبوی که بین خدا و انسان حجاب های زیادی از نور و ظلمت قرار دارد؛ حجاب ها را در دو دسته نور و ظلمت می گنجانند و می گویند از آنجا که انسان ترکیبی از ظلمت جسم و نور روح است پس حجاب هایی چون شهوات و صفت های ناپاک حجاب ظلمت جسم اند و کشف و شهود و حیرت و... می توانند حجاب نور روح باشند. زمانی که سالک با بیداری نفس لوامه، به آگاهی می رسد، ابتدا از خودی خود و نفس خود شکایت می کند و همین مقدمه ی حجاب های نوریه است. حجاب مراتبی دارد چون مهر و ختم دل، رین، صدا، غشا و غین که اصلی ترین منبع شناخت آنها قرآن است و تفسیرها و تاویل هایی که عرفا از آن آیات دارند. سالک باید ابتدا با غلبه بر نفس اماره حجاب های مال و جاه و تقلید و معصیت را از میان ببرد تا آماده هدایت گردد. سپس با آشنایی با عالم روح و انشراح قلبش به دقایقی خواهد رسید که اگر در بند آنها بماند، باز هم در حجاب خواهد بود و نتیجه این که با شناخت حجاب ها انسان به شناخت خود نزدیک تر می گردد به ویژه حجاب های نور که ارزش خلیفه اللهی انسان را تایید می کنند و آنچه در نهایت در دست است این است که همواره بین انسان و خدا حجاب ها باقی است.
    کلیدواژگان: حجاب، نور و ظلمت، غشاوت، رین، غین، نفس
|
  • Shahrokh Mohammad Beigi, Akbar Sayadkuh, Siyavosh Nariman Page 13

    "Velayat"(saints’ authority) and "Vali" (who has saints’ authority) are the most central words of Islamic culture, especially among Mysticism of Shia. This issue can be found in the oldest Islamic texts to the recent ones. This issue has been considered by Islamic scholars and mystics because of the Holy Quran’s attention to it which has also been followed in the speech of the Prophet Muhammad. Velayat position belongs to whom their negative mankind qualities has been disappeared and changed to Divine qualities by Allah. Such people will receive help in fighting against their sensuality by Allah and will receive His support. Allah has chosen them as his own friends. In the article, this topic has been investigated from the Qodsi Hadith (holy Hadith) in mystical books’ point of view, such as Kashfolmahjub, Qeshriyeh paper, Mersadolebad and etc. And the main topics of this paper are as follows.

    Keywords: Velayat, Vali, Qodsi Hadith, Existence, Blaming, Interpretation, Mystical texts
  • Kheirollah Mahmoodi, Masoumeh Bakhshizadeh Page 41
    Man, the superior to every creature, is a bilateral being who, both in creation and in behavior, tends toward divine light and darkness. A part of his existence pertains to the light and the other part to the world of darkness. Lights and darkness allegory and man's place among both of them are symbolically addressed. Body and soul, wisdom and ego, goblet and light or goblet and wine as well as mirror and felt are of the most major titles of allegory. Man and woman are another expression in order to show the reciprocal symbols of light and darkness in the creation domain; an allegory which can also be seen in the other cultures and religions. In addition, woman herself has a dual face. On the one hand, she is the symbol of darkness against man, and on the other, she is the symbol of real light that is, absolute reality. It is seems that, man's duality is influenced by an extensive argument entiteled "Haghighat – e Mohammadiyeh", because the inherent concept of Haghighat-e Mohammadiyeh, in which mankind is proposed to be the most significant evidence, is per se a dual concept that plays the intermediate role.
    Keywords: Bilateralism, human being, creation, man, woman, allegory, Haghighat, e Mohammadiyeh
  • Mehdi Momtahen, Mehdi Reza Kamali Baniani Page 69
    In Jungian psychology, there are some important expressions like unconsciousness, introversion, extroversion, and archetype posed all of which are employed in recent discussions of literary criticism, especially psychological criticism and the mythical one. The external personality and attitude are those things that Jung called them persona or mask, but he believed that all humans have also an internal attitude and personality which is in terms of their unconscious world. There are deep layers of active creativity in Mohyeddin Ibn Arabi's spiritual journey in this article, in which the works of the contemporary poets such as Ahmad Azizi, Sohrab Sepehri, Shamloo, as well as Hedayat's Blind Owl are specifically examined.
    Keywords: Promised woman, beautiful half, fender, lovely affability tulip half, dear mother
  • Mohammad Hossein Saini, Heydar Hassanloo, Nazeeta Maghazayee Page 89
    Mysticism means understanding the Almighty God, His characters and verbs, which is heartfelt and cognitive rather than through thinking and reasoning. It is a positive mood which is primarily manifested through life, instinct, and soul; next, it is manifested in the human behavior and conduct. Such specific conducts and behaviors that lead to the spiritual process are spiritual toward God. Spiritual journey was long regarded by mystics, who wanted through the practicing mystical ideas, save themselves from the constraints of the material and whimsical desires and achieve mortality for God's survival so that each one of mystics, as per their own views, has stated certain steps and procedures to travel back to God. For instance, Shaykh Najm al-Din al-Razi has valuable insights about the rules of spiritual journey for which this paper deal with some parts of the steps pertaining to the various tribal spiritual journey.
    Keywords: Mysticism, rules of spiritual journey, disciple, Zikr, Mersad al ebad
  • Leila Modiri, Mohammad Ebrahim Malmir Page 111
    The story of prophet is one of the important mystical themes for the expression of concepts and elevated thinking about human being. Meanwhile, the story of Yusuf has got a specific property. Out of the life of prophets, the story of Yusuf has mystical aspects accounted symbolically or paraphrastically because of adventures that happened in his life. For mystics, the story stands as a spiritual journey of soul. This paper tries to analyze and criticize the spiritual journey of soul from the time he fell in the bottom of physical and worldly well to the time he reached to the top heaven in the form of Yusuf's story by the use of sixth to ninth century mystical poet's reflection and point of view, through the most important reflections by the characters and the events told in the tale.
    Keywords: reflection, code, paraphrase, mysterious fictions, Yusuf
  • Bakhshali Ghanbari Page 145
    Religious conductors and philosophers, especially ethic philosophers, have always mentioned justice as a moral virtue; meanwhile, interpreters of religious texts confirmed this idea in different traditions, too. Nahjul-Balāghah as one of the above texts has continually been a reference to learned men. Nearly, in an approach to this book, moral meaning of justice has been emphasized whereas its mystical place and basis have never been discussed about. However, the writer has tried to notify justice in the mystical discourse of Nahjul-Balāghah. Justice is used in Nahjul-Balāghah in general, meaning fairness while in mystical worldview; this book serves as a mystical stage. It must be fulfilled in the soul of disciple (Salek) and then in society. In discourse the components of justice have usually mystical meanings. So we can mention it as one of the individual and social stage of mysticism within Nahjul-Balāghah.
    Keywords: Nahjul, Balāghah, justice, fairness, mysticism, mystical stage
  • Mohammad Farahmand, Maryam Soltanizadeh Manafi Page 173
    The deep look at the mystical texts has led to the intellectual movements of man. The mystical recognition of mystic includes the whole world involving the universe and the metaphysical sciences. So the wise thought is necessary. Studying this filed form different views except the scientific views and also the conformity of it to the scientific findings of the man, has not been considered by the different scientist of the different religions. Problem is this if the recognition field is higher than the recognition of the word the scientific recognition exists in it. This must be considered as the important subjects of the scientific progress and let spiritual matters enter the scientific word, but the main question in the new sciences age is that how much spiritual matters clarify the scientific theories in the mysterious explorations of the mystics. This matter has been important both in pas and now and is considered by the Scientifics and the philosophers in different branches. Some has tries to use the hostile tools in relationship between science and mystics to make this tow incompatible, and say that incompatibility exists in the soul of science and mystic. And some like Avicenna and Sohre vardi in past and Allame M.T Jafari, Ph.D E. Dinani and Ph.D E. Gomsheyi have tried to make men science and spiritual talks are in conformity to each other. On the other hand some has tried to separate the science and mystic totally and look at them as different subjects. So it is tried in this writing to study the spiritual lines of Sheikh Mahmoud according to the scientific data conforming to the new scientific explorations of the modern age in these lines as possible.
    Keywords: Golshane raz, humane, relationship, Sienes, spirit, Sheikh Mahmoud Shabestari
  • Fayezeh Jonaydee Page 195
    Veil in Sufism is defined as anything that makes you estranged from Truth and Reality. With reference to prophetic sentence indicating that there are many veils of Light and obscurity, Sufism classifies veil into two categories: Light and obscurity. They maintain that since human being is a combination of obscurity of body and Light of soul, thus veils such as lusts and impure attributes exemplify body’s veils of obscurity and intellectual intuition, Perplexity etc. could exemplify Soul’s veil of Light. Awakening the self-reproaching soul, a mystic disciple develops a sense of awareness. Afterwards, he first airs his grievances against his ego and self and this is the beginning of the veils of Light. Veil has some stages such as Mohr (seal), Khatme Del (seal of heart), Rayn (veil of disbelief and error over the heart), Sada’, Qasha’, Qayn (thin veil) that are known mostly by the Quran and mystics’ interpretations of Its Verses. At first, a mystic disciple must remove the veils of wealth, dignity, blind following, and sin by overcoming his concupiscent soul until he becomes ready for guidance. Then, becoming familiar with spiritual word and the Expansion of his heart, he experiences some moments with which if he satisfies, he is again veiled. In conclusion, knowing the veils, man nears to knowing himself, especially, knowing the veil of Light that verifies his attribute of being Allah’s vicegerent. And at last, what is available is that there are always some veils between man and God.
    Keywords: veil, Light, obscurity, Qashavat, Rayn, Qayn, ego