فهرست مطالب

نشریه زبان پژوهی
پیاپی 13 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/17
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عباسعلی آهنگر، محبوبه شاهسوار صفحات 7-44
    زبان به عنوان پدیده ای اجتماعی همواره تحت تاثیر عوامل گوناگون دچار تغییراتی می شود که از مهم ترین این عوامل می توان به جنسیت، سن و تحصیلات به عنوان متغیرهای اجتماعی اشاره کرد. با توجه به اهمیت این متغیرها در ایجاد گوناگونی های زبانی، این مقاله به بررسی و تحلیل تاثیر متغیرهای اجتماعی ذکرشده بر میزان استفاده از برخی متغیرهای زبانی ساخت هجایی، ساخت واژی و نحوی فارسی معیار توسط گویشوران نهبندانی می پردازد. به منظور تحقق این هدف، با تعداد 24 گویشور مذکر و مونث باسواد و بی سواد در سه گروه نوجوان، جوان و مسن مصاحبه به عمل آمد و متغیرهای زبانی مورد نظر از گفتار آنها استخراج گردید. بررسی و تحلیل رابطه بین متغیرهای اجتماعی- زبانی در داده های زبانی جمع آوری شده از گفتار این گویشوران نشان داده است با وجود این که تحصیلات عاملی مهم در ایجاد تمایز زبانی در بین گویشوران نهبندانی است، در برخی متغیرها باعث تمایز گفتار گویشوران باسواد و بی سواد نشده است. در گروه جوانان و افراد مسن، مشاهده گردید جنسیت در بیشتر متغیرها نقش تعیین کننده ای در تمایز گفتار زنان و مردان داشته است. افزایش سن در گروه جوانان و افراد مسن باسواد با افزایش استفاده از صورت های معیار همراه است. به علاوه، نتایج پژوهش نشان داد که در بیشتر متغیرها، جنسیت در تمایز گفتار نوجوانان دختر و پسر نقشی ندارد. هم چنین، مشاهده شد نوجوانان دارای والدین باسواد نسبت به نوجوانان دارای والدین بی سواد گفتارشان به فارسی معیار نزدیک تر است.
    کلیدواژگان: جنسیت، سن، تحصیلات، متغیرهای ساخت هجایی، متغیرهای ساخت واژی، متغیرهای نحوی، نهبندان
  • محمدرضا پهلوان نژاد، زهرا سادات حسینی صفحات 45-64
    یادگیری زبان عموما با چهار مهارت زبانی در ارتباط است: شنیدن، صحبت کردن، خواندن و نوشتن. هر یک از این چهار مهارت نقش بسزا و ویژه ای در امر یادگیری دارد. اما پرورش این مهارت نیازمند عواملی چند ازجمله مطالب آموزشی مناسب، معلم آگاه به اصول آموزش و نیز شیوه ها و راهکارهای آموزشی کارآمد است. مطالب آموزشی باید با جهت گیری های خاص و ویژگی های معین تهیه شده باشند، معلم زبان باید با اصول آموزشی زبان آشنا باشد و سرانجام باید از روش ها و راهکارهای نوین و نتیجه بخش آموزش زبان نهایت استفاده را ببرد. هدف از این پژوهش بررسی این نکته است که آیا داستان می تواند به عنوان یک شیوه آموزشی در آموزش زبان دوم به کار برود یا نه. برای بررسی میزان موفقیت داده های داستانی در آموزش زبان دوم، در یک بررسی میدانی تعدادی از واژگان هم آوا- هم نویسه زبان فارسی در دو گروه (آزمایش، کنترل) به 7 دانشجوی خارجی زبان آموز زبان فارسی با استفاده از داستان و بدون داستان آموزش داده شد. برای بررسی نتایج و تجزیه و تحلیل داده ها، از آزمون t استفاده شده است. با توجه به این که سطح معناداری آزمون t کمتر از 05/0 (sig=0.00) می باشد، می توان گفت که نمره گروه آزمایش با نمره گروه کنترل تفاوت معناداری دارد و بنابراین یافته های پژوهش نشان می دهد که می توان از داستان به عنوان یک شیوه آموزشی مناسب برای آموزش واژه های هم آوا- هم نویسه مدد جست و این شیوه یادگیری را تسهیل و جذاب می کند.
    کلیدواژگان: واژگان هم آوا، هم نویسه، شیوه های آموزش، داستان کوتاه
  • سید محمد حسینی، مجید عامریان صفحات 65-90
    تحقیق حاضر به بررسی راهبردهای کاروجهه در میان دانشجویان دختر و پسر هنگام بیان کارگفت مخالفت می پردازد. 280 دقیقه گفتگو و بحث گروهی دانشجویان در کلاس ضبط و موارد مخالفت بین آنها به تفکیک جنسیت مخالفت کننده و مخالفت شونده استخراج و راهبردهای استفاده شده در چارچوب نظریه ادب براون و لوینسن (1987) و طبقه بندی ریز-میلر از راهبردهای مخالفت (ریز-میلر، 2000) دسته بندی گردید. نتایج حاصل از بررسی کمی و کیفی داده ها نشان دهنده تاثیر عامل جنسیت بر چگونگی استفاده از راهبردهای مخالفت است بدین گونه که به طور کلی پسران بیش از دختران مخالفت نمودند و ستیزه جوتر از دختران بودند. در مخالفت با هم جنس، دختران کمتر و پسران بیشتر با هم جنس خود مخالفت نمودند، اما در مخالفت با جنس مخالف تنها در یک مورد تفاوت بین دختران و پسران معنادار بود: پسران از راهبردهای تشدید مخالفت بیش از دختران استفاده نمودند. هم چنین، دختران توجه بیشتری به جنس مخاطب نشان دادند.
    کلیدواژگان: وجهه، کاروجهه، کارگفت، مخالفت، جنس، جنسیت
  • علیرضا قلی فامیان، وحید بصیرت صفحات 91-110
    در این پژوهش، می کوشیم ضمن تهیه اطلس زبانی استان گیلان به سه پرسش عمده پاسخ دهیم: (1) در سطح استان گیلان و در محدوده گویش گیلکی، چه فرایندهای آوایی رخ می دهد؟ (2) آیا تقسیم بندی سنتی گیلکی به گونه های بیه پس در مناطق غربی استان و بیه پیش در نواحی شرقی استان، مبنایی آوایی دارد؟ (3) آیا وقوع فرایندهای آوایی در شهرستان های مرکزی استان با شهرستان های غیرمرکزی از الگویی متفاوت تبعیت می کند؟ برای پاسخ به این پرسش ها 100 واژه از مقولات واژگانی مختلف مانند اسم، فعل، صفت، ضمیر و غیره انتخاب شد و تلفظ اهل زبان از طریق ضبط صدا و مصاحبه گردآوری شد. یافته های تحقیق نشان می دهد 18 نوع فرایند آوایی در سطح استان گیلان و در محدوده گویش گیلکی دیده می شود که از این میان، مرکزی شدگی، افراشتگی، حذف و سایشی شدگی به ترتیب پربسامدترین فرایندهای آوایی استان هستند. در خصوص پرسش دوم پژوهش مشخص شد که میان تنوعات آوایی و متغیر جغرافیایی همبستگی وجود دارد و بنابراین تقسیم بندی گیلکی به دو ناحیه بیه پس و بیه پیش منطق و توجیه آوایی دارد. هم چنین، مشاهده شد که در شهرستان های غیرمرکزی استان و در راس آن رودسر در مجاورت استان مازندران، بسامد فرایندهای آوایی بیشتر از شهرستان های مرکزی استان است و به این ترتیب پاسخ پرسش سوم تحقیق مثبت است.
    کلیدواژگان: گیلکی، فرایندآوایی، مرکزی شدگی، افراشتگی، حذف، سایشی شدگی
  • زهرا محمودزاده، محمد بحرانی صفحات 110-134
    کاهش از جمله فرایندهای آوایی است که برای سیستم های بازشناسی گفتار یک چالش محسوب می شود. ازجمله این موارد، کاهش ارقام تلفنی مانند «دو-نه»، «هفت-هشت» و «سه-صفر» است. تجزیه و تحلیل آوایی سیگنال های تلفنی /sefr/-/se/ نشان می دهد که هر چند با حذف /r/ تمایز [sef]-[se] کاهش می یابد اما سرنخ های آکوستیکی باقی مانده در واکه /e/، همانند دیرش واکه و بسامد کانونی سازه های F2 و F3، تقابل واجی فوق را انتقال می دهند. استفاده از این سرنخ های آکوستیکی در بازشناسی گفتار، می تواند به بازیابی صورت های کاهش یافته کمک کند.
    کلیدواژگان: کاهش، تحلیل آکوستیکی، سرنخ آوایی، گفتار تلفنی، بازشناسی گفتار
  • سیروس نصرالله زاده صفحات 135-164
    مقاله حاضر درخصوص روابط و سیاست خارجی ایران و روم در زمان شاپور اول ساسانی است. این روابط سیاسی که سه جنگ بزرگ را دربرداشته، نقطه عطف بزرگی در تاریخ ساسانیان است. منبع آگاهی ما از این روابط، برمبنای منابع رومی بوده است. اما در زمان شاپور اول، کتیبه سه زبانه ای بر کعبه زردشت، در نقش رستم فارس، نوشته شده که شاپور، دستور نوشتن آن را در سه روایت داده است. این کتیبه منبع مهمی در شناخت ساختار درونی حکومت شاپور و نیز سیاست خارجی اوست. در این کتیبه، سه جنگ با رومیان آمده است که در هیچ یک از منابع رومی به این گستردگی به آنها اشاره نشده است. هدف این مقاله، بررسی جامع سه نبرد شاپور با رومیان و رهاوردهای آن است.
    کلیدواژگان: شاپور اول، کتیبه کعبه زردشت، اردشیر اول، سه نبرد شاپور با روم، گردیان، فیلیپ، والرین، ایران و انیران
  • شقایق نظرزاده، علی افخمی صفحات 165-192
    مقاله حاضر می کوشد با تکیه بر نظریه گفتمان لاکلا و موف به بررسی جایگاه زنان در دو گفتمان سیاسی متمایز دهه 80 شمسی بپردازد. در این راه، نخستین گام، تمایز دو گفتمان سیاسی مطرح این بازه زمانی و تمیز این دو از یکدیگر به زبان نظریه گفتمان است. در این دوره، دو گفتمان اصلاح طلب با دا ل های محوری اصلاح طلبی، توسعه سیاسی، آزادی، قانون، جامعه مدنی و اصلاحات و گفتمان محافظه کار رادیکال، با دال های چهارگانه عدالت گستری، مهرورزی، پیشرفت، تعالی مادی و معنوی و خدمت رسانی، حاکم صحن سیاسی ایران بوده اند. بررسی این دال ها نشان می دهد که این دو، غیر گفتمانی یکدیگر محسوب می شوند و از این رو، انتظار می رود این تفاوت در عرصه های مختلف هم دیده شود. با بررسی متون، این نتیجه حاصل شد که گفتمان اصلاح طلب با گرایش به تجدد گرایی، دال محوری مشارکت زنان را در مفصل بندی خویش دارد که با دا ل های خانواده محوری، توا نمند سازی و آموزش و آگاهی به حیات گفتمانی خویش شکل می داد. در سوی مقابل، غیر گفتمانی جایگزین، با گرایش به سنت گرایی، گره گاه خانوده محوری صرف را مرکز قرار داده و با دال های تعمیق باورهای دینی و حجاب و عفاف و نیز نقش تربیتی زنان، هویت گفتمانی دیگری برای آنان رقم زده است.
    کلیدواژگان: نظریه گفتمان، زنان، مفصل بندی، هژمونی، گفتمان محافظه کار، گفتمان اصلاح طلب
|
  • Abbas Ali Ahangar, Mahboobeh Shahsavar Pages 7-44
    Language as a social phenomenon always changes under the influence of different factors among the most important of which we can refer to gender، age and education، as social variables. Due to the significance of these variables in creating linguistic variations، this paper aims at examining and analyzing the effect of mentioned social variables on the use extent of some linguistic variables including Persian syllable structure، morphological and syntactic variables by Nehbandani informants. To this end، a number of twenty four qualified male and female informants including an equal number of literate and illiterate adolescents، youths and adults were interviewed and the linguistic variables under investigation were extracted from their speech. The investigation and the analysis of the relationship between the socio-linguistic variables in the gathered linguistic data from the informants’ speech indicated that، in spite of the important role of education in making distinctions in the speech of the informants، in some variables، it did not have any role in distinguishing the speech of literate speakers from illiterate ones. In the young and adult groups، it was observed that، as to most variables، gender had a decisive role in making a distinction between female and male speech. An increase in the age of the literate young and adult groups led to an increase in the use of standard forms. In addition، the research results showed that، in most of the variables، gender played no role in making a distinction between the speech of the male and female adolescents. It was also observed that the speech of adolescents with literate parents is closer to Standard Persian، compared with that of adolescents with illiterate parents.
    Keywords: Gender, age, education, syllable structure variables, morphological variables, syntactic variables, Nehbandan
  • Mohammad Reza Pahlavannezhad, Zahra Sadate Hosseini Pages 45-64
    Language learning is generally associated with four language skills: listening، speaking، reading and writing. Each of these skills has a special role in learning a language but the improvement of these skills requires some factors such as proper materials،appropriate methods and teaching strategies. Materials should be prepared with special orientation and specific features. Teachers should be familiar with language teaching principles and s/he should use these new and useful methods and language teaching principles. The aim of this research was to investigate the application of short story as a teaching style in second language teaching. To achieve this purpose، some Homophone­-homograph were taught to foreign learners who are learning Persian language. Fourteen learners were divided up into two groups; a control group and an experimental one in which learners were taught by applying short stories or without them. In order to investigate the results and analyze the data، a t-test was conducted. Since the mean of t-test was lower than 0. 05 (sig=0. 00)، it could be said that the experimental group gained a higher score than the control one. The results of the present study indicated a significant difference between the control group and the experimental one. Furthermore، applying short stories is an appropriate teaching style which made learning easy and engaging.
    Keywords: homophone, homograph words, teaching methods, short story
  • Seyed Mohammad Hosseini, Majid Amerian Pages 65-90
    The study investigates facework strategies employed by male and female university students in performing the speech act of disagreement. Two hundred and eighty minutes of talk in a university class were recorded and tokens of disagreement were extracted and analyzed according to the sex of the disagreeing and the disagreed persons، using Brown and Levinson’s (1987) Politeness Model and Rees-Miller’s (2000) classification of disagreement strategies. The results of quantitative and qualitative analyses indicate that sex of the speaker and addressee has an impact on how disagreement is expressed. Generally، boys expressed more disagreements and used more aggravated disagreements than girls. In same-sex disagreements boys were more aggressive (by using aggravating devices) and girls avoided disagreement with other girls. In disagreement with the opposite sex، however، only one significant difference was found between males and females: boys employed more aggravated disagreements. Girls were found to be more sensitive to the sex of their addressee in their choice of facework stratetgy in disagreement.
    Keywords: face, facework, speech act, disagreement, sex, gender
  • Ali Reza Gholi Famian, Vahid Basirat Pages 91-110
    In this study، we attempt to develop a linguistic atlas for Gilan province، Iran، and answer three major research questions: (1) what phonological processes occur in Gilan and in Gilaki dialect? (2) Does the traditional demarcation of Gilaki into Bie Pas in western areas and Bie Pish in Eastern parts of the province have a phonological base? (3) Are the phonological processes that occur in central cities of the province different from those that occur in the non-central areas? To answer the questions، first one hundred words from different lexical categories، i. e. nouns، verbs، adjectives، pronouns، etc. were selected and native speakers’ pronunciations were recorded by a voice recorder and interviews were conducted The findings indicate that throughout Gilan، eighteen phonological processes occur from which centralization، raising، elision، and spirantization are the most frequent processes respectively. With respect to the second question، it was revealed that there is a correlation between phonological variation and the geographical area، giving weight to the traditional boundary so-called Bie Pas and Pie Pish. Likewise، it was shown that the frequency of phonological processes in non-central areas، especially in Rudsar، is much higher than those in the central areas.
    Keywords: Gilaki, phonological process, centralization, raising, elision, spirantization.
  • Zahra Mahmoodzade, Mohammad Bahrani Pages 110-134
    Phonetic reduction is consistently considered as a challenge for speech recognition systems. Among them is the reduction of Persian telephonic numerals /do-noh/ (2-9)، /haft-haʃt/ (7-8) and /se-sefr/ (3-0). The acoustic analysis of the telephonic signals /se-sefr/ shows that the deletion of /r/ diminishes the phonological distinctions between [se-sef] pairs، however the phonetic cues in particularly vowel /e/ including vowel duration، F2 and F3 locus equations can still transmit this phonological contrast. Word recognition systems can recover the reduced forms by implementing these acoustic cues.
    Keywords: reduction, acoustic analysis, phonetic cue, telephonic speech, speech recognition
  • Pages 135-164
    The present paper is about the relation and the foreign diplomacy of Iran and Rome during the era of Šāpur I of Sasanian. This diplomatic relation which included three great wars، has been a considerable point of inclination in the history of Sasanian. Our source on information about these relations has been extracted from the Romans. But during the reign of Šāpur I an Inscription in 3 different languages on Kaʿba-ye Zardošt، in Naqsh-e Rostam of Fars was created، the writing on which has been ordered by Šāpur، himself. This inscription reveals an important source of information about the interior structure of Šāpur، his reign and his foreign diplomacy. In this inscription three wars with the Romans are explained، but in the Roman sources no sufficient propagation has been revealed. This paper sets to have a comprehensive review of the wars of Šāpur with the Romans and their consequences.
    Keywords: Šāpur I, Inscription of Kaʿba, ye Zardošt, Ardaxshir I, the three wars with Romans, Gordian, Valerian, Philip the Arab, Eran, Aneran
  • Shaghayegh Nazarzadeh, Ali Afkhami Pages 165-192
    Based on the theory of Laclau and Mouffe، the present paper attemps to investigate the status of women in two distinctive political discourses of the 1380s. To this end، the first step is to distinguish the two political discourses of the aforementioned period by means of discourse theory. In this period، two political discourses، namely reformist discourse with nodal points of reform، political development، freedom، law، and civil society as well as conservative discourse with nodal points of justice، kindness، progress، mental and physical elevation، and service providing were identified. Examining the signifiers shows that these two discourses are each other’s discursive others and as a result the discrepancies between the two should be seen in other fields as well. Investigating the texts indicated that with a modernist tendency، reformist discourse has women participation as the core of its articulation while the conservative one with its conventional tendency، considers the family orientation as its articulation point. Although both discourses find family orientation as one main signifier، the former views women in light of strengthening their skills، education and awareness، while the latter identifies women with religious beliefs deepening، Hijab and chastity.
    Keywords: discourse theory, articulation, hegemony, conservative discourse, reformist discourse