فهرست مطالب

پژوهشهای علوم و فناوری چوب و جنگل - سال بیست و یکم شماره 3 (پاییز 1393)

فصلنامه پژوهشهای علوم و فناوری چوب و جنگل
سال بیست و یکم شماره 3 (پاییز 1393)

  • 218 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1393/12/18
  • تعداد عناوین: 12
|
  • فاطمه احمدلو، مسعود طبری کوچکسرایی، پژمان آزادی، آیدین حمیدی، ابراهیم بیرامی زاده صفحه 1
    زالزالک از تیره گل سرخ (Rosaceae) و از جمله درختانی است که دارای مصارف دارویی و زینتی بوده و ارزش صادراتی دارد. در این تحقیق کلیه مراحل مربوط به ریزازدیادی گونهCrataegus pseudoheterophylla شامل سترون سازی، استقرار، شاخه زایی و ریشه زایی مورد ارزیابی قرار گرفته است. نمونه برداری در فصل بهار و پاییز انجام و پس از 30 دقیقه ضد عفونی سطحی با اتانول 70% (30 ثانیه) و هیپو کلریت سدیم 5/1% و 2% (به مدت زمان های 10، 15 و 20 دقیقه) سترون سازی شدند. محیط های کشت MS، WPM و DKW جهت استقرار اولیه مورد استفاده قرار گرفتند. آزمایش شاخه زایی در محیط-های کشت MS و WPM و غلظت های مختلفی از هورمون های BAP و NAA و آزمایش ریشه زایی در غلظت های مختلفی از هورمون IBA صورت گرفت. نتایج مقایسه میانگین ها نشان داد که بهترین روش سترون در غلظت هیپوکلریت سدیم 5/1 درصد با مدت زمان 15 دقیقه در فصل بهار و بهترین محیط جهت استقرار در محیط کشت MS با بزرگترین طول شاخه (5/3 سانتی-متر) و بیشترین درصد زنده مانی (33/90) حاصل شد. تیمار 8 میلی گرم در لیتر BAP در ترکیب با 2 میلی گرم در لیتر NAA با 33/39 عدد شاخه در هر نوساقه در محیط کشت MS بهترین تیمار شاخه زایی و تیمار 1 میلی گرم در لیتر IBA با 25 درصد ریشه زایی در محیط کشت MS 2/1 حاوی 40 میلی گرم در لیتر PG بهترین تیمار ریشه زایی بود.
    کلیدواژگان: Crataegus pseudoheterophylla Pojark، کشت جوانه، ریزازدیادی، هورمون BAP، هورمون NAA
  • آژنگ تاج دینی، شایان نجارخوشکار لنگرودی، وحیدرضا صفدری، مهران روح نیا صفحه 25
    در این تحقیق، تاثیر متغیرهای منتخب کلان اقتصادی برتقاضاجهت واردات دو محصول تخته خرده چوب و تخته فیبر با دانسیته متوسط ووجود یک ارتباط بلند مدت و کوتاه مدت بین متغیرهای تشکیل دهنده تابع تقاضای واردات این محصولات با استفاده از آزمون های هم انباشتگی یوهانسن – جوسیلیوس و آزمون علیت گرنجری بررسی گردید.پس از ایستا نمودن تمامی متغیرها و اطمینان از عدم وجود خودهمبستگی سریالی بین جملات اخلال، تابع خطی تقاضای واردات این فرآورده های چوبی در ایران طی سالهای 1390 -1365، با استفاده از روش حداقل مربعات معمولی تخمین زده شدند. نتایج نشان می دهد که میزان تقاضای واردات تخته خرده چوب و تخته فیبر با دانسیته متوسط با میزان درآمد ملی سرانه، جمعیت کشورو شاخص قیمت نسبی رابطه مثبت دارند. همچنین،نتایج آزمون یوهانسون- جوسسیلوس نشان داد،حداکثر یک بردار همجمعی میان متغیرهای مربوط به معادله تخته خرده چوب و تخته فیبربا دانسیته متوسط وجود داشت. نتایج آزمون علیت گرنجری، وجود روابط علی از متغیر های قیمت هر بشکه نفت،شاخص قیمت نسبی و نرخ جمعیت به واردات فرآورده تخته خرده چوب رانشان داد. در تابع تقاضای واردات تخته فیبر با دانسیته متوسط نیز، وجود روابط علی از متغیر های شاخص قیمت نسبی، درآمد ملی سرانه و جمعیت در سطح اطمینان 95 در صد و قیمت هر بشکه نفت در سطح اطمینان 90 درصد به تخته فیبر با دانسیته متوسط تایید می گردد.
    کلیدواژگان: تخته فیبر با دانسیته متوسط، هم انباشتگی، تخته خرده چوب، علیت گرنجری، متغیرهای کلان اقتصادی
  • مرتضی ناظریان، امین دلیرزاده، سعیدرضا فرخ پیام صفحه 49
    در این پژوهش تاثیر پودر پوست بادام به عنوان اکستندر رزین اوره فرم آلدئید، بر روی خواص مکانیکی تخته فیبر با دانسیته متوسط (MDF) ساخته شده از الیاف باگاس مورد مطالعه قرار گرفت. نسبت پودر پوست بادام به رزین اوره فرم آلدئید در پنج سطح (100:0، 95:5، 90:10، 85:15 و 80:20)، پارافین در پنج سطح (0، 5/0، 1، 5/1 و 2 درصد)، دمای پرس در پنج سطح (140، 150، 160، 170 و 180 درجه سانتی گراد) و زمان پرس در پنج سطح (5، 6، 7، 8، و 9 دقیقه) به عنوان عوامل متغیر این مطالعه استفاده گردید. خواص مکانیکی شامل چسبندگی داخلی (IB)، مدول گسیختگی (MOR) و مدول الاستیسیته (MOE) تخته ها مورد آزمون قرار گرفت و نتایج با استفاده از روش سطح پاسخ (RSM) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که پودر پوست بادام اثر معنی داری بر خواص مکانیکی تخته ها دارد به نحوی که افزایش پودر پوست بادام باعث افت مقاومت های مکانیکی شد. چسبندگی داخلی با افزایش پودر پوست بادام کاهش یافت، با این وجود چسبندگی داخلی همه تخته ها بالاتر از حد استاندارد EN بود. نتایج نشان داد که پودر پوست بادام در دماهای بالا عملکرد بهتری دارد. پارافین بطور کلی تاثیر منفی ناچیزی بر مقاومت های مکانیکی داشت. بر اساس نتایج بدست آمده، دمای پرس 160 درجه سانتی گراد و زمان پرس 6 دقیقه به عنوان بهترین شرایط پرس توسط روش سطح پاسخ (RSM) تعیین شد.
    کلیدواژگان: تخته فیبر با دانسیته متوسط، باگاس، پودر پوست بادام، روش سطح پاسخ، خواص مکانیکی
  • محمد فارسی، سید اسحاق بابایی، مصطفی معدنی پور، آرش فرج پور صفحه 71
    در این تحقیق تاثیر مقدار ماده کف زا (0، 2 و 4 درصد) و مقدار نانورس (0، 2 و 5 درصد) بر ساختار سلولی و خواص مکانیکی نانوچندسازه فوم شده پلی اتیلن سنگین/کاه گندم مورد بررسی قرار گرفت. همچنین از مالئیک انیدرید پیوندشده با پلی اتیلن (MAPE) در سطح ثابت 3 درصد به عنوان جفت کننده استفاده گردید. آرد کاه گندم، پلی اتیلن سنگین، نانورس، ماده کف زا و MAPE در دستگاه مخلوط کن داخلی(HAAKE) با یکدیگر مخلوط شده و گرانول های تولیدی پس از آسیاب، در دمای 180 درجه سانتی گراد به روش قالبگیری تزریقی به نمونه های فوم شده الیاف-پلاستیک تبدیل شدند. نتایج نشان داد که متوسط اندازه و دانسیته سلول چندسازه ها با افزایش ماده کف زا افزایش و اندازه سلول با اضافه شدن نانورس کاهش یافت. همچنین با اضافه-شدن 4 درصد عامل کف زا، دانسیته چندسازه فوم شده پلی اتیلن سنگین/کاه گندم 7/21 درصد سبک شد. با اضافه شدن عامل کف-زا مقاومت های مکانیکی نیز کاهش یافت؛ اما افزودن نانورس تا حد 2 درصد موجب بهبود مقاومت کششی و کاهش مقاومت به ضربه گردید. شواهد بیشتری از اثر ماده کف زا و نانورس بر روی خصوصیات نانوچندسازه های فوم شده توسط میکروسکوپ الکترونی پویشی (SEM) مورد بررسی قرار گرفت.
    کلیدواژگان: نانوچندسازه، نانورس، ماده کف زا، خصوصیات فیزیکی، ساختار سلولی
  • محمد هادی معیری، نیشتمان حاتمی، غلامعلی غلامی صفحه 93
    در این تحقیق میزان دقت و اعتبار روش های رایج برآورد امکان برداشت جنگل در روش جنگلداری دانه زاد ناهمسال براساس شاخص رویش حقیقی در تیپ های مختلف جنگل سری یک طرح جنگلداری دکتر بهرام نیا (شصت کلاته گرگان) مورد بررسی قرار گرفت. آماربرداری به روش منظم تصادفی با شبکه 200×150 متر با قطعه نمونه های دایره ای به مساحت 10 آر، در سطح سری به مساحت 13/1713 هکتار انجام گرفت و 432 قطعه نمونه برداشت شد. جهت تعیین رویش حجمی به روش مایر، نمونه برداری مقاطع رویشی درختان شاهد در 140 قطعه نمونه شبکه 400×300 متر انجام شد. براساس تیپ بندی پارسل ها و پهنه بندی پارسل های با تیپ مشابه، سری یک به چهار پهنه (تیپ) راش- ممرز، ممرز- انجیلی، انجیلی- ممرز و آمیخته تقسیم شد تا امکان محاسبه رویش حجمی و امکان برداشت در تیپ ها و سری مورد مطالعه فراهم شود. برآورد امکان برداشت با استفاده از یازده روش متداول انجام گردید. سپس از آزمون های آماری تی جفتی جهت مقایسه آماری بین امکان برداشت محاسبه شده (رویش) و امکان برداشت های برآورد شده (روش ها) انجام شد. همچنین برای تشخیص معنی دار بودن تفاوت امکان برداشت برآوردی در پهنه های مختلف، از آزمون آنالیز واریانس و دانکن استفاده شد. نتایج نشان داد از میان 11 روش برآورد امکان برداشت مورد مطالعه، 4 روش بعلت معنی دار بودن (05/0>P) اختلاف آنها با رویش (شاهد) و سه روش بعلت برآورد بیشتر (غیر معنی دار) از رویش شاهد و روش فون مانتل بعلت تفاوت برآورد در پهنه های مورد مطالعه (کمتر یا بیشتر) نامناسب تشخیص داده شد. لذا فقط روش ظهیرالدین و روش استفاده شده در طرح کوهمیان آزادشهر با توجه به عدم اختلاف معنی دار (05/0
    کلیدواژگان: پهنه بندی، رویش حجمی، امکان برداشت، طرح جنگلداری دکتربهرام نیا
  • سید عطا الله حسینی، فاطمه سادات جلالیان صفحه 113
    این پ‍ژوهش در سری ارزفون ساری و طول 4/12 کیلومتر جاده درجه دو ساخته شده، جهت محاسبه حجم عملیات خاکی، افزایش برداشت سطح عرصه و هزینه های آن در مقایسه با استاندارد انجام گرفت. جهت محاسبه حجم عملیات خاکی، شیب دامنه منطقه مورد مطالعه به سه طبقه صفر تا 15، 15 تا 30 و 30 تا 45 درصد طبقه بندی شد. مشخصات طول شیروانی خاکبرداری و خاکریزی و عرض عملیات خاکی با استفاده از دو عامل بافت خاک و زاویه مناسب شیروانی(استاندارد نشریه 131 سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور) بدست آمد. سپس با استفاده از داده های مقطع عرضی(موجود و استاندارد) سطح برداشت و حجم عملیات خاکی با اتوکد در سه طبقه شیب محاسبه شد. عرض پاک شده از درختان در عرصه و سطح آن با توجه به متوسط عرض برداشت و میزان موجودی در هکتار در هر طبقه شیب و کیلومتر در وضعیت موجود برآورد و با استاندارد مقایسه شد. مقایسه شرایط استاندارد و ساخته شده توسط SPSS و آزمون t استیودنت تجزیه و تحلیل آماری شد. نتایج نشان داد سطح برداشت شده درختان عرصه برای ساخت جاده، در طبقه کمتر 15 درصد، 49/4 هکتار و در طبقه 15 تا 30 درصد 08/1 هکتار هر دو بیشتر از میزان بدست آمده استاندارد و در سطح 1 درصد معنی دار است. در طبقه 30 تا 45 درصد 35/0 هکتار کمتر از استاندارد و فاقد معنی داری بدست آمد. حجم عملیات خاکی موجود در کلاسه شیب کمتر از 15 درصد 4/2 برابر اندازه استاندارد، در طبقه 15 تا 30 درصد 2/1 برابر استاندارد و در طبقه 30 تا 45 درصد با استاندارد مساوی می باشد. سراسر طول جاده مورد بررسی، به میزان 9/692 متر مکعب افزایش برداشت از موجودی در هکتار وجود داشت. هزینه مربوط به عملیات خاکی در منطقه مورد مطالعه برابر 000/700/461 تومان بیشتر از میزان آن در شرایط استاندارد می باشد.
    کلیدواژگان: حجم عملیات خاکی، استاندارد جاده جنگلی، موجودی در هکتار، هزینه، ارزفون
  • الیاس افرا، مهرناز اسکندری، حسین رسالتی، محمدرضا دهقانی صفحه 131
    مواد پرکننده عموما با هدف بهبود ویژگی های ممانعتی و نوری و جبران کننده بخشی از ماده لیفی مورد نیاز در ساخت کاغذ با هدف کاهش هزینه های تولید به کار می روند. یکی از متداول ترین مواد مورد استفاده در این زمینه رس و نانورس می باشد. در این تحقیق به منظور افزایش پتانسیل های نانورس در بهبود ویژگی های ذکر شده و در عین حال جلوگیری از افت ویژگی های مکانیکی کاغذ، این ماده با دستگاه هموژنایزر فرآوری (همگن) شده و تبدیل به نانورس کلوییدی پایدار با ابعاد نانومتری گردید. بر اساس نتایج به دست آمده، نانورس همگن شده با هموژنایزر در مقایسه با نانورس خام در حضور کمک نگهدارنده، میزان ماندگاری و خاکستر بیشتر، دانسیته و مقاومت به عبور هوای بیشتری را نیز نتیجه داده است. در عین حال مقادیر مقاومت به ترکیدن و پارگی نیز به مقدار بسیار جزئی کاهش یافته است. در نهایت مقادیر بالای ماندگاری نانورس همگن شده در مقایسه با نانورس خام در حضور کمک نگهدارنده، موید بار آلودگی کمتر پساب و صرفه اقتصادی سیستم نیز بوده است.
    کلیدواژگان: نانورس، هموژنایزر، ویژگی های ممانعتی، ویژگی های نوری
  • نورالدین نوریان، شعبان شتایی جویباری صفحه 149
    گردآوری اطلاعات درباره وضعیت پوشش گیاهی از قبیل میزان و پراکنش آن ها توسط روش های معمولی بسیار مشکل و پر هزینه است. استفاده از داده های ماهواره ای به عنوان یک راهکار جایگزین می تواند در این زمینه مطرح گردد. هدف از این تحقیق بررسی قابلیت داده های ماهواره ای با قدرت تفکیک مکانی متفاوت با تاکید بر شاخص های طیفی در تفکیک توده های خالص دست کاشت جنگل سری یک شصت کلاته گرگان است. در این تحقیق از تصاویر ماهواره ای Quickbird، سنجنده ASTER ماهواره TERRA و سنجنده TM ماهواره لندست استفاده گردید. تصحیح هندسی و اتمسفری روی تصاویر انجام شد و 20 شاخص طیفی گیاهی از تصاویر ایجاد گردید. در 10 توده ی خالص و متراکم دست کاشت سوزنی برگ و پهن برگ تعداد 80 نقطه با GPS ثبت گردید. مقدار شاخص های طیفی گیاهی در محل نقاط نمونه برای هر توده خالص استخراج و مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. نتایج انتخاب بهترین شاخص ها در تفکیک کلیه گونه ها نشان داد که در تصاویر Quickbird شاخص های Brightness و Greenness، در تصاویر ASTER شاخص های Wetness (در باند VNIR) و DVI در تصاویر TM شاخص GNDVI نسبت به سایر شاخص ها توانسته اند گونه های بیشتری را شناسایی و تفکیک نمایند. برای تفکیک گونه های سوزنی برگ از هم، در تصاویر ASTER شاخص های Brightness و Greenness (در باند VNIR) بهترین تفکیک را نشان دادند. برای تفکیک گونه های پهن برگ، در تصاویر Quickbird شاخص Greenness، در تصاویر ASTER شاخص های Wetness (در باند VNIR) و DVI و در تصاویر TM شاخص های GNDVI، MSI و II بهترین تفکیک را نشان دادند و به عنوان بهترین شاخص معرفی می شوند.
    کلیدواژگان: شاخص های طیفی گیاهی، توده های خالص دست کاشت، Quickbird، ASTER، TM
  • مریم اسدیان، سید محمد حجتی، معصومه ایزدی صفحه 167
    مطالعه حاضر به منظور بررسی تاثیر جنگل کاری های افراپلت، زبان گنجشک، بلوط بلند مازو و کاج بروسیا بر خصوصیات خاک و بیوماس ریزریشه در محدوده طرح جنگلداری دارابکلا انجام گردیده است. به منظور اندازه گیری مشخصات خاک و میزان بیوماس تارهای کشنده، نمونه برداری از خاک (پس از حذف لایه ی آلی) از لایه ی 10-0 سانتی متری خاک با استفاده از روش استوانه (با قطر 8 و ارتفاع 10سانتی متری) بصورت کاملا تصادفی در 4 نقطه در توده های مورد مطالعه انجام شد. میزان بیوماس ریز ریشه ها (قطر کم تر از 2 میلی متر) پس از خشک کردن (در دمای 70 درجه سانتیگراد) و توزین، در متر مربع هر توده محاسبه گردید. درصد رطوبت، بافت، کربن، نیتروژن، اسیدیته، هدایت الکتریکی، کلسیم، پتاسیم و فسفر قابل جذب برای هر نمونه خاک در آزمایشگاه اندازهگیری شد. نتایج این تحقیق نشان داد که بسیاری از مشخصات فیزیکی و شیمیایی خاک در توده-های پهن برگی چون افرا پلت و زبان گنجشک بیش تر از توده های بلوط بلندمازو و کاج بروسیا بوده است (5./p
    کلیدواژگان: پهن برگان، سوزنی برگان، نیتروژن، کاتیون های قلیایی، ریز ریشه
  • مریم مسی وند، وحیده پیام نور، داراب حسنی، محمد جعفر آقایی صفحه 183
    در این تحقیق سطح پلوئیدی و شمارش کروموزومی در گونه ها و هیبریدهای بین گونهای گردو (Juglans) جهت اهداف اصلاحی با دستگاه فلوسیتومتری مورد بررسی قرار گرفت. در بهار، برگ های جوان گردو شامل ارقام گردوی ایرانی (J. regia)، ژنوتیپ_های گونه گردوی سیاه (J. nigra)، گونه هیندسی (J. hindsii) و هیبریدهای بین گونهای رویال (J. hindsii × J. nigra) و پارادوکس (J. hindsii × J. regia) ازایستگاه تحقیقاتی کمال شهر کرج، بخش تحقیقات باغبانی موسسه اصلاح و تهیه نهال و بذر بطور تصادفی انتخاب شدند. سطح پلوئیدی با بهینه_سازی بافر مورد نیاز متناسب با درختان گردو توسط دستگاه فلوسیتومتری تعیین شد. جهت مقایسه و تعیین سطح پلوئیدی، کروموزوم های میتوزی نمونه هایی که دارای بیشترین و کمترین محتوای DNA بودند با روش اسکواش شمارش گردید. دامنه میانگین پیک های بدست آمده از جذب نوری سلولها در جریان فلوسیتومتری در نمونه های مورد بررسی، متغیر و از 24/46 تا 68/71 ارزیابی گردید. نمونه های مورد مطالعه دارای سطح پلوئیدی یکسان 32=x2=n2 بوده و تنوع مورفولوژی و محتوای DNA مشاهده شده در آنها، ناشی از تغییر در تعداد کروموزومها نمی_باشد. استفاده از فلوسیتومتری به عنوان روشی مقرون به صرفه، آسان و سریع جهت تعیین سطح پلوئیدی گونه های این جنس و سایر درختان قابل توصیه است.
    کلیدواژگان: گردو، سطح پلوئیدی، محتوای DNA، فلوسیتومتری
  • حسین محمدی، محراب مدهوشی، مجید ذبیح زاده صفحه 195
    در این تحقیق، تاثیر مراحل رطوبت دهی متناوب بر ویژگی های فیزیکی و مکانیکی چندسازه های آرد ساقه برنج- پلی پروپیلن مورد مطالعه قرار گرفت. تخته های چندسازه با چگالی اسمی g/cm31 و ابعاد اسمی cm1×15×25 در مجموع شامل 6 تیمار با درصد اختلاط 45، 60 و75 درصد آرد ساقه برنج ساخته شدند. خواص فیزیکی و مکانیکی چندسازه ها اندازه گیری و داده ها با آزمون فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با یکدیگر مقایسه شدند. بطور کلی، نتایج نشان دادند که با افزایش مقدار آرد ساقه برنج از 45 تا 75 درصد و طی شدن مراحل رطوبت دهی از حالت خشک تا دوره سوم، دانسیته و مقاومت های مکانیکی چندسازه کاهش یافته و جذب آب و واکشیدگی ضخامت آن افزایش می یابد. افزودن ماده جفت کننده به میزان 2 درصد وزنی باعث بهبود نسبی مقاومت ها و کاهش جذب آب و واکشیدگی ضخامت چندسازه می شود.
    کلیدواژگان: چندسازه چوب، پلاستیک، آرد ساقه برنج، پلی پروپیلن، مالئیک انیدرید پلی پروپیلن
  • مریم کریم، محمدرضا کاوسی، سعید علی موسی زاده صفحه 207
    قارچ ها یکی از اجزاء مهم اکوسیستم های جنگلی به شمار می روند که در حیات سایر موجودات زنده نقش دارند. تنوع قارچ های کلاهک دار در جنگل های مختلف پهن برگ و سوزنی برگ متفاوت است. هدف این مطالعه شناسایی قارچ های کلاهک دار و بررسی تاثیراسیدیته در استقرار قارچ ها درتوده های دست کاشت سرو زربین و توسکا ییلاقی در جنگل شصت کلاته گرگان بوده است. بدین منظور در توده های مورد مطالعه طی دو فصل تابستان و پاییز (1389) قطعه نمونه ای به مساحت 6/0 هکتاری انتخاب کرده و با آماربرداری صددرصد تمامی قارچ ها جمع آوری گردید. شناسایی قارچ ها با بررسی خصوصیات ماکروسکپی و میکروسکپی و استفاده از منابع معتبر انجام شد و تعداد 11 گونه قارچ در توده سرو زربین: (Boletus queletii، Collybia confluens، Coprinus atramentarius، C. Lagopides، C. micaceus، Hygrocybe laeta، Lepiota cristata، L. naucina، Mycena polygramma، M. pura، Psathyrella candolleana) و در توده توسکا 7 گونه:(Collybia sp، Cystoderma amianthinum، Lepiota brunneoincarnata، L. naucina، Mycena abramsii، Macrolepiota gracilenta، Psathyrella candolleana) شناسایی گردید. جهت یافتن ارتباط بین استقرار قارچ های کلاهک دار در توده های مورد مطالعه، میزان pH خاک محل استقرار قارچ با نوار pH متر تعیین و برای اطمینان بیشتر در شرایط آزمایشگاهی با دستگاهpH متر اندازه گیری شد. میزانpH در توده سرو زربین بین 7 تا 8 و در توسکا بین 5/6 تا 5/7 به دست آمد. نتایج نشان داد تفاوت و تغییرات کم اسیدیته محل استقرار قارچ در دو توده دست کاشت سرو زربین و توسکا در حضور و فراوانی قارچ های کلاهک دار موثر است.
    کلیدواژگان: pH خاک، توده سرو زربین، توده توسکا ییلاقی، قارچ کلاهک دار، جنگل شصت کلاته گرگان
|
  • Fatemeh Ahmadloo, Masoud Tabari, Pejman Azadi, Aidin Hamidi, Ebrahim Beiramizadeh Page 1
    Crataegus from Rosaceae family is a tree which has medical, ornamental and commercial utilizations. In this Study, all stages of Micropropagation of Crataegus pseudoheterophylla Pojark. including sterilization, establishment, proliferation and rooting were evaluated. For disinfection, explants were taken in spring and autumn and rinsed under running tap water for 30 min then dipped in 70% ethanol for 30 s followed by immersion in ClONa 1.5% and 2% for 10, 15 and 20 minutes. MS, WPM and DKW media were used for initial establishment. Proliferation was conducted on MS and WPM medium supplemented with different concentrations of BAP and NAA and rooting of shoots was done in 1/2 MS medium supplemented with different concentrations of IBA. Results indicated that the best method of sterilization was obtained in ClONa 1.5% for 15 minutes in spring and the best medium of establishment was obtained on MS medium with maximum shoot length (3.5 cm) and the survival rate (90.33%). The best treatment for proliferation was 8 mg / l BAP plus 2 mg / l NAA with 39.33 shoot numbers on MS medium and the best treatment for rooting was 1 mg / l IBA with 25% rooting on 1/2 MS medium supplemented with 40 mg / l PG.
    Keywords: Crataegus pseudoheterophylla Pojark, Bud culture, Micropropagation, BAP, NAA
  • Ajang Tajdini, Shayan Khoshkar Langeroudi, Vahidreza Safdari, Mehran Roohnia Page 25
    In this study, the impact of the selected macroeconomic variables on demand for imports of particleboard and MDF and the existence of long-run and short-run relationships between the variables of import functions for these products investigated applying Johansson – Juselius and Granger causality tests respectively. After making stationary all of the variable and ensure the lack of serial autocorrelation in error terms, the linear functions of import demand in the period of 1986 to 2011 are empirically estimated using an ordinary least squares model. The results indicated that demand for imports of particleboard and MDF have positive relation with national income per capita, the relative price Index and population of the country. Also, the results of Johansen-Juselius test showed that there was one cointegration vector between the related variables for particleboard and MDF. In the imports demand function of particleboard found that there was one-side causal relation from the price per barrel of oil, the relative price Index and population quantity variables to the dependent variable and for MDF are confirmed the one-side causal relation from the relative price index, national income per capita and population quantity at the 95% level and for price per barrel of oil at the 90%level.
    Keywords: Medium Density Fiber (MDF), Cointegration, Particleboard, Causality granger Macroeconomic variables
  • M. Nazerian, A. Dalirzadeh, S.R. Farokhpayam Page 49
    In this study, it was evaluated the effect of almond shell powder as extender on the mechanical properties of the medium density fiberboards manufactured from bagasse fibers. Almond shell powder/UF resin ratio at five level (0:100, 5:95, 10:90, 15:85 and 20:80), paraffin content at five levels (0, 0.5, 1, 1.5 and 2%), press temperature at five levels (140, 150, 160, 170 and 180 C) and press time at five levels (5, 6, 7, 8, 9 min) were selected as production variables. The mechanical properties (modulus of rupture (MOR), modulus of elasticity (MOE) and internal bonding strength (IB)) of panels were tested and the data was analyzed based on Response surface methodology (RSM). Results showed almond shell powder, significantly influenced the mechanical properties of panels. They in general decreased with increasing almond shell powder content. Although internal bonding of all panels showed a decrease with increasing the extender, but internal bonding strength of all panels were more than recommended standards (EN). Besides, results of this analysis showed during high press temperature, the extender was better efficiency. In general, wax had a negligible reducer effect on mechanical properties. According to RSM analyses, the best results were found on the panels that have been made at 160° C press temperature and 6 min pressing time.
    Keywords: Medium density fiberboard, bagasse, almond shell powder, RSM, Mechanical properties
  • Mohammad Farsi, S.I. Babaei, M. Madanipour, A. Farajpoor Page 71
    In this study, the effect of foaming agent content (0, 2 and 4%) and the amount of nanoclay (0, 2 and 5%) on cell structure and mechanical properties of high density polyethylene (HDPE)/wheat straw nanocomposites foam was investigated. Also maleic anhydride grafted polyethylene (MAPE) was used as coupling agent on fixed level of 3%. Wheat straw flour, HDPE, nanoclay, foaming agent and MAPE compounded in the internal mixer (HAAKE) and then milled granules were manufactured fiber-plastic foam samples by injection molding method at 180°C. Results show that with increasing foaming agent, average cell size and cell density increased and by adding nanoclay cell size decreased. Also by adding 4% foaming agent, foam density of HDPE/wheat straw composite decreased to 21.7%. The mechanical properties of HPDE/Wheat straw composite were reduced by adding the foaming agent, but tensile strength was improved by adding 2% of nanoclay and impact strength decreased. Further evidences of foaming agent and nanoclay effects on the properties of nanocomposite foams were observed by scanning electron microscopy (SEM).
    Keywords: nanocomposites, nanoclay, foaming agent, Mechanical properties, cell structure
  • Mohammad Hadi Moayeri, Nishtman Hatami Page 93
    This research investigated the accuracy and precision of prevalent methods of annual allowable cuts estimation for uneven-aged high forests based on real growth rate in different forest types in district 1 of Dr. Bahramnia forestry plan, shast kalateh of Gorgan. In order to determine volume increment using Mayer method, sampling of increment cores was done in 140 circle plots with an area of 0.1 hectare in a Systematic- Randomize pattern with (300×400 meters) dimention network an intensity of 3.33 %. Based on parcel level forest typing and site classification in similar compartment, study area has been divided to 4 forest types including Fageto-carpinetum, Carpino-parrotiom, Parrotio-carpinetum and mixed type in order to calculate volume growth rate and allowable cut in forest types and whole district. Estimation of allowable cut was carried out using eleven scientific current methods. The statistical comparisons were conducted using paired samples T-Test between the ibserved allowable cut rate (growth) and the estimated allowable cut rate based on eleven methods. Analysis of Variance (ANOVA) and Duncan test were used for determination of differences among suitable allowable cut methods in the various forest types. Results showed that among 11 methods for estimating allowable cut compared to observed growth, 4 formula have significant differences (P0.05), and results shown that one method (Van mantel) was unsuitable because of less or more than real growth in four forest types. Results showed that only Zahiraldin and Kohmian methods were suitable due to estimation of slightly lower than real growth.
    Keywords: Site classification, Volume increment, Allowable cut, Dr. Bahramnia forest management plan
  • S.A. Hosseini, F.S. Jalalian Hashemi Page 113
    Forest road network is the most expensive part of construction, environmentally and economically. For decreasing the environmental and economical bad effects, technical standards for forest road network planning and constructing should be done as a need. In this study, soil volume and costs of the soil operation were investigated along 12.4 Km of second degree Forest Road on Arzefon district in Tajan River Basin and to compare them with standards condition. For this operation slope was classifies into three classes: 0-15, 15-30 and 30 – 45 percent. The length and angle of cutting and filling slopes, width of soil operation were determined by soil texture and slope angles (Based on standards: Guidebook 131 from Budget and Planing Organization). Then operated surface and volume per hectare were calculated using AutoCAD and cross section Profiles were drawn based on three slope classes. Width of clear-cutting and its surface on width of soil operation and volume per hectare were compared with standards. They were analyzed by SPSS and T-student (One sample). Results showed that operated surface from trees for less than 15 percent, 15-30 were 4.49 (ha) and 1.08(ha) respectively and more than standard significantly (1% level). For 30-45 percent class was 0.55 (ha) less than standard and non-significant. Soil operation volume in less than 15 percent was 2.4 times and 15-30 percent was 1.2 times more than standard and 30-45 percent was equal to standard. Along the study Road, adding harvested as volume per hectare was 693 cubic meters more than standard. Finally the cost of soil operation in the study area was calculated 461/700/000 Toman more than standard condition.
    Keywords: Soil operation volume, Forest road standard, Volume per hectare, Cost, Arzefon
  • E. Afra, Mehrnaz Eskandari, Hossein Resalati, Mohammadreza Dehghani, Firouzabadi Page 131
    Filler materials commonly used to improve interdiction, optical and compensational characteristics of a part of fibrous materials needed in manufacture of paper to reduce production costs. One of the most common materials used in this area is clay and Nano clay. In this study, to enhance the Nano clay potential of improving the features listed and However, to avoid compromising the mechanical properties of paper, This material reprocessed with homogenizer and Turned into stable colloidal Nano clay with nanometer Dimensions. According to the results, Nano clay reprocessed with homogenizer in comparison with raw Nano clay In the presence of preservative had more ash and durability, more Density and resistance to airflow. However, the value of Burst and tear resistance slightly reduced. Finally, high levels of homogenized Nano clay Persisting, Indicates that Effluent Contamination has been reduced and improved the system economically.
    Keywords: Nano clay, homogenizer, interdiction characteristic, optical characteristic
  • N. Nourian, Sh. Shataee Jooybari Page 149
    Collection of information on the status and distribution of vegetation, is costly and time consuming trough conventional methods. Using of satellite data is considered as a potential way. The objective of this study was capability investigation the different spatial resolution satellites with emphasis on spectral indexes for separation of species of planted pure stands in district 1 of Shastkolate forests in Gorgan. In this study satellite imagery of Quickbird, ASTER and Landsat TM was used. The geometric and atmospheric corrections were implemented on the images and 20 spectral vegetation indexes were created using images. The 80 points in ten pure and dense coniferous and deciduous stands were recorded with GPS. The vegetation spectral indices were extracted in sample plots for each pure stand and were statistically analyzed. The results for the best indexes in separation of all species showed that brightness and greenness indices in Quickbird data, wetness (VNIR) and DVI indices in ASTER data and GNDVI index in TM data could identify and differentiate more species compare to other indices. For separation of coniferous species, the brightness and greenness (VNIR) indices in ASTER data showed the best separation results. For separation of deciduous species, the greenness index in Quickbird data, wetness (VNIR) and DVI indices in ASTER data and GNDVI, MSI and II indices in TM data showed the best separability and are introduced as the best indices.
    Keywords: Spectral of vegetation indexes, pure planted stands, Quickbird, ASTER, TM
  • M. Asadiyan, S.M. Hojjati, M. Izadi Page 167
    The present study was conducted to investigate the impact of Maple (Acer velutinum), Ash (Fraxinus excelsior L.), Oak (Quercus castaneifolia) and Pine (Pinus brutia) plantations on soil properties and fine root biomass in Darabkola Forest of Sari. The soil samples were taken from top mineral soil layer (10 cm) with using coring method (8 cm diameter ×10 cm deep soil) in each site randomly (n=4). The litter layer was removed from the soil surface before samplings. Fine roots (< 2 mm diameter) were extracted from each core and dried at 70 °C to a constant mass. The moisture content of soil, soil texture, Organic carbon and total N, pH, EC, available Ca, K and p was measured in the laboratory. Results showed that many soil physical and chemical properties was significantly (P
    Keywords: Broad, leaved, Coniferous, Nitrogen, Base cations, Fine root
  • M. Mosivand, V. Payamnoor, D. Hassani, M. Jaffaraghaei Page 183
    In this study, for the first time, the possibility of DNA content and ploidy level of species and inter-specific hybrids of walnut for breeding purposes were examined by flow cytometry. In the spring, the young leaves of samples, including of Persian walnut (J. regia), black walnut (J. nigra), J. hindsii and inter-specific hybrids Paradox (J. hindsii × J. nigra) and Royale (J. hindsii × J. regia) in research station of Karaj, Horticulture Research Department of Seed and Plant improvement Institution were selected, Randomly. DNA content of walnut trees were optimized on the base of tree leaves by method of flow cytometry. In order to comparison and determine the ploidy level, mitotic chromosomes of samples with highest and lowest level of DNA, were counted by using squash method. Ranges of mean or mod of DNA content in samples were different from 46.24 to 71.68. However, the samples had equal (2n=2x=32) chromosomes, so the diversity of DNA index among species were not from changes in the number of chromosomes such as Aneuploidy. The use of flow cytometry as an affordable, easy and rapid method for determination of ploidy level and other tree species is recommended Walnut and the other trees.
    Keywords: Ploidy level, DNA content, Flow cytometry
  • H. Mohammadi, M. Madhoushi, M. Zabihzadeh Page 195
    In this study, The effect of alternative humidity stages on Physical and mechanical properties of Rice stem flour (RSF)-Polypropylene Composites was considered. Panels composites were built in 1g/cm3 nominal density and 25×15×1cm dimension that including, treatment of PP and RSF with 45, 60 and 75% weight ratios. Physical and mechanical properties of composites were measured and data were compared with randomized design. The Results showed that increasing of filler ratio, and passing of humidity stages result in decrease of Physical and Mechanical properties of composites. Adding 2 percent MAPP result in partial improve in Mechanical properties and decrease in water absorption and thickness swelling of composites.
    Keywords: wood, plastic composite, Rice stem flour, Polypropylene, maleated Polypropylene
  • Maryam Karim, Mohammad Reza Kavosi, Saied Ali Mosazade Page 207
    Fungi are the important components of forest ecosystems that influence on the life of other organisms. Macroscopic fungi vary in broadleaf and conifer forests. In order to identify Macrofungi on forest floor in Alnus subcordata and Cupressus sempervirens forested masses Plats 0.6 ha were selected in the Shastkalateh forest, Gorgan (North of Iran). Macrofungi collected in summer and autumn season (2010), they were identified according to macroscopic, microscopic characteristics and reliable sources as well. 11 species consist of: Boletus queletii, Collybia confluens, Coprinus atramentarius, C. Lagopides, C. micaceus, Hygrocybe laeta, Lepiota cristata, L. naucina, Mycena polygramma, M. pura, Psathyrella candolleana Were collect on Cupressus sempervirens in compare 7 species consist of: Collybia sp, Cystoderma amianthinum, Lepiota brunneoincarnata, L. naucina, Mycena abramsii, Macrolepiota gracilenta, Psathyrella candolleana collected in Alnus subcordata mass. In order to find relationship between impact pH and presence macrofungi, pH of soil under each specimen was measured by PH meter paper and PH meter device in lab. PH level in Cupressus sempervirens mass and in Alnus subcordata mass were found between 7-8 and 6.5-7.5 respectively.
    Keywords: PH soil, planting Cupressus sempervirens mass, planting Alnus subcordata mass, macroscopic fungi, Shastkalateh Gorgan.