فهرست مطالب

مطالعات معماری ایران - سال سوم شماره 6 (پاییز و زمستان 1393)

نشریه مطالعات معماری ایران
سال سوم شماره 6 (پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/23
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمدباقر کبیرصابر، حامد مظاهریان، مهناز پیروی صفحات 5-23
    مسجد کبود تبریز یکی از نفایس معماری ایرانی است که با وجود اهمیت بی بدیل این بنا در منظومه میراث معماری ایرانی، ابهاماتی درباره آن وجود دارد. مقاله حاضر به بررسی یکی از این ابهامات می پردازد که درباره ویژگی های سبکی این مسجد است،. دلیل تردیدها درباره شیوه معماری این بنا، مربوط به هندسه پلان و ترکیب حجمی خاص آن است که باعث شده این بنا از دیگر نمونه های معماری مسجد در ایران متمایز باشد. شیوه معماری این بنا اگرچه باب جدیدی در طراحی مسجد در معماری ایرانی گشود، لکن نتوانست اشتیاق و رغبت معماران بعدی را برای تکرار و تکمیل فرم آن برانگیزد؛ لذا اندیشه به کاررفته در آفرینش معماری مسجد کبود تبریز، همچون تک ستاره ای بود که برای یک بار درخشید و سپس خاموش شد. نوشتار حاضر در پی پاسخ گویی به این پرسش هاست: 1. هویت معماری مسجد کبود تبریز ریشه در فرهنگ معماری کدام سرزمین دارد؟ 2. اگر ترکیب حجمی این بنا برگرفته از الگوهای معماری وارداتی است، پس چرا فرم های معماری ایرانی در سیمای آن موج می زنند؟ 3. در تکوین نهایی این اثر معماری، اتمسفر فرهنگی ایران قرن نهم چگونه و به چه میزان اثرگذار بوده است؟
    این پژوهش به لحاظ محتوا، با روش توصیفی تحلیلی انجام شده و در مرحل ه مطالع ه تطبیقی با دیگر نمونه های معماری، از روش بررسی قیاسی نیز بهره گرفته شده است. در این مقاله، نتیجه می شود که بنای مسجد کبود تبریز هرچند شباهت فرمی به برخی آثار معماری عثمانی دارد، معماران سازنده آن که هنرم ن دان ایرانی خطه آذربایجان بودند، با کاربست تفکر بومی و فنون سنتی، چنان فرم وارداتی این مسجد را با عناصر فرهنگ معماری ایرانی آمیخته ساخته اند که محصول نهایی، سیمای معماری ایرانی به خود گرفته و بخشی از آن شده است.
    کلیدواژگان: فرم معماری، ویژگی های سبکی، معماری ایرانی، معماری عثمانی، مسجد کبود
  • محمدمنصور فلامکی، مصطفی پورعلی، محمدحسن طالبیان، هاشم هاشم نژاد صفحات 25-40
    سابقه تاریخی سکونت در مجموعه های زیستی از جمله در ایران، نشان می دهد که رفتارهای قلمروی برای ساکنان، برنامه ریزان و طراحان، محترم و همه در تفاهم و توافقی ضمنی و گاه رسمی، به رعایت لوازم زیستن در چنین شرایطی ملزم بوده اند. در این نوشتار، سطوحی از رفتارهای قلمروی با عنوان «قلمروهای تفاهمی» یا «وفاق ضمنی» که وجه مشخصه شان عدم مالکیت حقوقی مدعیان بر این قلمروها بوده، معرفی و دسته بندی شده است. قلمرو هایی که نقشی مهم در شکل گیری ساختارهای ارگانیک بافت های تاریخی داشته و می تواند در چهار سطح با عناوین قلمرو متاثر از اهلیت در مکان، قلمرو متاثر از نظام دسترسی، قلمرو متاثر از حدود همسایگی و قلمرو متاثر از نظام برگزاری مراسم آیینی و مذهبی، مورد شناسایی قرار گیرد. روش تحقیق در این نوشتار کیفی و بررسی مصداقی موضوع تحقیق، شرایط ایجاد تلارپیش در شهر تاریخی ماسوله است که با حضور در مقر رفتاری واقعی و در تناظر با سطوح قلمروی برشمرده شده، مورد واکاوی قرار گرفته است. نتایج بررسی نشان می دهد رضایت عمومی، رضایت همسایگی، ایجاد مزاحمت نکردن در مسیرهای دسترسی و همچنین، ایجاد مزاحمت نکردن برای برگزاری مراسم آیینی علم بران ماسوله، از جمله مواردی است که متقاضی ایجاد تلارپیش در شهر تاریخی ماسوله می بایست از دیرباز، به رعایت آن ها اهتمام می ورزیده اند. قلمروهای تفاهمی در ذهنیت جمعی مردمان ایران زمین، حضوری پایدار داشته و مورد توافقی فراگیر بوده است؛ لذا می توان با روزآمدسازی ساز و کارهای به کارگیری آن، در تدوین تدابیر بومی مداخله در مکان های تاریخی بسیار کمک رسان باشد.
    کلیدواژگان: رفتار قلمروی، قلمروهای تفاهمی، دسته بندی قلمروهای تفاهمی، تلار پیش در ماسوله
  • شهرام پوردیهیمی، محسن بینا * صفحات 41-63

    غبار هوا وضعیت پرمخاطره ای را در فضای زندگی مردم جنوب غربی ایران به وجود آورده و به بهداشت هوای تنفس آن ها آسیب زده است؛ لذا برای چاره اندیشی و رفع این مشکل، لازم است متخصصان رشته های گوناگون از جمله محیط زیست، بهداشت محیط، زمین شناسی، جغرافیای طبیعی، شیمی آلودگی هوا، مکانیک سیالات، هواشناسی، طراحی محیط، منابع طبیعی و... همدیگر را یاری کنند، زیرا این معضل را یک گروه تک تخصصی نمی تواند برطرف کند. در این میان، شایسته است معماران با مشارکت موثر خود، برای رفع این معضل نهایت تلاششان را بکنند. همچنین، لازم است آنان در این راه، به عنوان طراحان جامع، ضمن مسیریابی مناسب نقش هماهنگ کننده و عامل ربط دهنده تخصص های مختلف را برای بهسازی شرایط فضاهای سکونتی ایفا نمایند. در این نوشتار، ضمن بیان معضل و طرح مسئله برای یافتن سمت مناسب برای جهت گیری بناها، به منظور نصب خشت اول طراحی، در ابتدا موردهای مطالعاتی با پوشش مناسب سطح شهر دزفول، از بین بناهای باقابلیت تعیین شده اند؛ سپس، به یافتن راه و روش مناسب برای معین کردن میزان (کم) هر بعد از ابعاد اصلی این معضل اقدام شده است تا در وضعیت های مختلف، آن مقادیر قابلیت تحلیل و مقایسه را در اختیار قرار دهند. پس از آن جمع آوری طولانی مدت داده ها (اندازه گیری ریزگردها از جهت های چهارگانه ساختمان و داده های هواشناسی) از وضعیت های مختلف بناهای مورد مطالعه صورت گرفته است. سپس، با تحلیل داده های جمع آوری شده و بحث درباره آن ها، به بررسی نتایج پرداخته شده و در نهایت، سمتی از ساختمان ها که بیشترین آلودگی را ته نشست می کند و نیز سمتی از بنا که بیشترین ذرات را به صورت معلق در هوا نگه می دارد، نسبت به جهت وزش باد، مشخص و معرفی شده اند (البته فراوانی چنین وضعیتی 95 درصد از برداشت ها را پوشش داده). بدین ترتیب، با استفاده از شناسایی باد غالب هر منطقه، تعمیم پذیری نظریه این پژوهش میسر شده است.

    کلیدواژگان: غبار، تنظیم وضعیت محیطی، ریزگرد، جهت گیری بنا، سلامت فضای زیست، غلظت ذرات معلق در هوا
  • مهرداد قیومی بیدهندی، سینا سلطانی صفحات 65-85
    خانقاه در طی تاریخ ایران، به ویژه تا پیش از صفویه، در زمره بناهای پرشمار بوده است. بااین حال، از معماری آن چندان چیزی نمی دانیم. برای شناخت معماری خانقاه باید در طی چندین تحقیق در برهه های گوناگون تاریخی و مناطق جغرافیایی ایران و جهان اسلام، همه منابع نوشتاری عربی و فارسی و ترکی و نیز آثار مرتبط معماری را بررسی کرد. در این تحقیق، به مرحله نخست پیدایی خانقاه در زادگاه آن در ایران، یعنی در سده های نخست هجری در خراسان (ربع نیشابور) می پردازیم. روش این تحقیق تفسیری تاریخی و منبع اصلی آن، منابع اولیه نوشتاری مرتبط با خراسان سده های نخست است. صوفیان از سده دوم به بعد، در مکان هایی جز مسجد استقرار یافتند و از حدود سده پنجم بود که بنای خاص صوفیان، خانقاه خوانده شد. مظروف یا سازمان خانقاه در خراسان سده پنجم به دست ابوسعید ابوالخیر قوام یافت. این سازمان ارکانی دارد؛ از ارکان انسانی گرفته تا رسوم خانقاه. کارکردهای خانقاه دامنه ای دارد: از عمومی همچون مجلس گویی تا خصوصی همچون زاویه نشینی و سماع. بنای خانقاه این کارکردها را تحقق می بخشید. جای این بنا در درون یا بر کرانه شهر یا روستا بود نه در بین راه. اجزای کالبد خانقاه، همچون سازمان آن، طیفی داشت: مکان های باز، نیمه باز و بسته. مکان های باز، یعنی صحن و بام، به کارکردهای عمومی اختصاص داشت و مکان های بسته، یعنی جماعت خانه و حجره ها و صومعه، به کارکردهای خصوصی. مکان های نیمه باز، یعنی صفه (ایوان) و رواق، مقامی بینابینی داشت. جماعت خانه، به مقتضای نیازها و کارکردش، به صورت گنبدخانه بود. صحن در میان کالبد خانقاه قرار می گرفت و صفه بر صدر صحن. جماعت خانه مستقیما یا به واسطه صفه، به صحن مرتبط می شد. حجره ها بر گرد صحن یا در دو سوی آن می نشستند و درآیگاه (دستگاه ورودی) در میانه یکی از اضلاع صحن.
    کلیدواژگان: معماری ایرانی، معماری اسلامی، تصوف، عرفان، خراسان، خانقاه
  • حمیدرضا جیحانی، طه زالی صفحات 87-105
    خوی از دیرباز، یکی از شهرهای مهم ایران بوده و با توجه به جایگاه ویژه سیاسی و آب و هوای مطبوع آن زمینه مناسب برای ایجاد باغ همواره فراهم بوده است. با وجود این، داغ باغی، تنها باغ قدیمی شهر است که از آن آثار و نشانه هایی اندک در دامنه تپه هایی با نام قلابی و همچنین خاطره مردم شهر برجای مانده است. باغ در جنوب شهر واقع شده و فضای نسبتا وسیعی را به خود اختصاص داده است. تصاویر هوایی منطقه، محدوده و تا حدودی شکل باغ را نمایش می دهند. داغ باغی فعلی، مرتع وسیعی است که تعداد کمی درخت میوه در آن قابل مشاهده است؛ با وجود این مردم منطقه توصیفات زیبایی از آن ارائه می دهند و از جایی هم ردیف با باغ های تاریخی ایران یاد می کنند. این پژوهش با بررسی وضعیت موجود و مرور اسناد و تصاویر مختلف، به شناسایی ساختار معماری، گیاهی و آبی باغ می پردازد و تلاش می کند شکل کلی آنرا بازیابی کند. برای نیل به این مقصود، متون و اسناد تصویری مطالعه می شوند و نتایج با آثار برجای مانده موجود مطابقت داده می شوند. مجموع بررسی های صورت گرفته شکل باغ را آشکار ساخته و چگونگی شکل گیری و سیر تاریخی و تحول آن را روشن می کند. باغ در دوره زندیه و به دست احمدخان دنبلی، امیر خوی و سلماس، ساخته شده است. شکل و ترکیب فضای باقی-مانده، نشان از باغی طرح اندازی شده دارد که بخش ها و زیرمجموعه های آن همچون سایر باغ های تاریخی ایران، با طراحی شکل گرفته است. درون باغ از 6 تخت یا طبقه شکل گرفته و در گذشته هر یک از این تخت ها دربردارنده درختان میوه مختلف بوده است. دو ردیف درخت چنار از ورودی تا انتهای باغ ادامه داشته و در نهایت به کوشکی زیبا با حوضی در مقابل آن می رسیده اند. آب از تپه پشت بنا از این حوض سرازیر شده و تمام این تخت ها را به سمت پایین می پیموده است. دسترسی به هر تخت نیز با دو ردیف 9 پله ای صورت می گرفته است.
    کلیدواژگان: داغ باغی، خوی، ساختار فضایی، احمدخان دنبلی، دوره زندیه
  • علیرضا شاه محمدپور سلمانی صفحات 107-125
    پس از فروپاشی حکومت پارتیان به دست اردشیر بابکان، در اوایل قرن سوم میلادی، قدرتی جدید به نام سلسله ساسانی روی کار آمد. تعدد آثار تاریخی به جای مانده از این دوره تاریخی به نسبت دوره پارتی، نشان می دهد که میزان فعالیت های عمرانی، مانند ایجاد شهرها، قلعه ها، پل ها و سدها، رشد قابل توجهی داشته است. بنیان تعدادی از شهرهای تاریخی ایران به دو پادشاه نخستین سلسله ساسانیان، اردشیر و شاپور، منسوب است. بیشتر این شهرها روی نواری ساخته شده اند که بین خلیج فارس و حاشیه جنوبی و جنوب غربی رشته کوه های زاگرس کشیده شده است. این نوار تنگه هرمز را به بین النهرین و سپس تیسفون متصل می کرده است. شهر بیشاپور در نقطه ای از این حوزه که رشته کوه های زاگرس کمترین فاصله تا آب های خلیج فارس را دارند، به دستور شاپور ساخته شده است. پرسشی که در این مقاله به آن خواهیم پرداخت، چگونگی انتخاب هندسه شهری بیشاپور توسط طراحان ساسانی است. این مطالعه براساس تحقیقات میدانی در کنار مطالعات کتابخانه ای، شامل مطالعه تطبیقی با شهرهای هم دوره آن شکل گرفته است. تحول سیاست های حکومتی و فرهنگی از دوره پارتی تا دوره ساسانی، شامل تمایل به تمرکز سیاسی در تغییر الگوی ساخت شهرها قابل ارزیابی است. شهر گور و بیشاپور، شاخصه های نقطه عطف طراحی شهرهای جدید با دیدگاه بنیانگذاران ساسانی بودند. شهر گور نمادی از طراحی شهر برای دستیابی به قدرت و بیشاپور نمادی از مرحله استقرار و ثبات را با دیدگاه های مشترک به نمایش می گذارد. یکی از روش های مطالعه این شهرها، بررسی و تحلیل هندسه کلی آن هاست. در این مرحله، نحوه تعامل طراحی با طبیعت اطراف، از اهمیت کلیدی برخوردار است. بیشاپور نمادی از استفاده مفید از عوارض طبیعی در کنار هندسه منظم است. استفاده از محورهای عمود برهم از اصول طراحی شهر بیشاپور است. یکی دیگر از مهم ترین قواعد به کاررفته در طراحی این شهر، تقارن محوری و توجه به یک نقطه تمرکز در طرح است که در مقیاس های مختلف به کار گرفته شده است.
    کلیدواژگان: بیشاپور، ساسانیان، طراحی شهر، شهرهای باستانی
  • محمد علی آبادی صفحات 127-139
    متاسفانه بیش از سه دهه متناوب است که در غم ازدست رفتن هویت اسلامی ایرانی معماری گذشتگان خود، به ظاهر به سوگ نشسته و مدام شکوه از آن داریم که هویت ارزشمند و الهی هنر فاخر و معماری شکوه مندمان از میان رفته است. و در پی بازیافتن آن و کشف راه چگونه بازگردانیدن آن نیز، بسی عاجزانه کوشیده و به هر در و دروازه شناسا و ناشناسایی رفته، حلقه گدایی بر در کوفته و آن را با گریه و زاری طلب کرده ایم. حتی عزیزان وفادار به آن دوران باشکوه، بیکار ننشسته و بسیار کوشیده و می کوشند تا دوباره جنازه در گور رفته و پوسیده برخی از درگذشتگان آن نوع از هنر و معماری را از دل خاک بالذات فناپذیر بیرون کشیده، بر تخت حاکمیت فکر و ذهن خود نشانده، یا در مقام نمونه و الگویی برترین، از آن ها کپی برداری کنند. متاسفانه نه تنها بر این فعل حرام و شنیع خود (نبش قبر مردگان) افتخار می کنند، دیگران را نیز به پیروی از عمل ناپسند و دل خراش خویش ترغیب و تشویق می کنند! سطور فوق نباید این گمان را به ذهن مخاطبان عزیز و گرانقدر بیاورد که فلانی مدافع معماری فاقد هویت امروز ایران است. بلکه در نظر است: بسیار از گم شدن چیستی حقیقی و حقیقت شخصیت خود و هنر و معماری گذشته پرافتخار خود دم می زنیم، ولی تاکنون، بنا بر این نقل گفته قرآنی مرحوم حاج محمد اسماعیل دولابی، حتی چندگام در پی یافتن و کشف «جای پای گم شدگی» خود نرفته و نگشته ایم. اینکه راستی ما از کجا و در کجا و برای چه گم شدیم؟! ایشان می گفت: هوشمندان عالم که به دنبال پیدا کردن «جای پای گم شدگی» رفتند، چون گم شده خود را یافتند و بر هندسه نقش آن جای پا نیک نظر کردند، جای پای «خود» را دیدند! آری، آن ها «خود» را (یا همان «خویشتن حقیقی خود» را) گم کرده بودند، و لذا گم شده بودند. آن ها «حقیقت نفس» خود را که «پرورش دهنده» و بلکه «حقیقت خداوندگار خالق و به کمال آورنده» خود « الله تبارک و تعالی» را گم کرده بودند و در نتیجه آن شد که هندسه نفسی و اندیشه الله محور خودشان و به تبع، هندسه دانش مدار هنر و آثارشان نیز از جایگاه اصل خود بیرون رفت و گم شد. راستی، نکند دلیل گم شدن ما نیز گم کردن حقیقت وجودی خودمان یعنی «گم شدن عقلانیت و خردمحوری» است؟ پاسخ به این سوال، هدف اصلی این مقاله است. اینکه: ما و هنرمان به گناه فاحش و نابخشودنی «فسق» دچار شده و خود و با دست نادانی و هوس مداری ظالمانه خود، رحم رشددهنده و شکوفاکننده هندسه آسمانی روح و جسم و آثار خود، یعنی رحمانیت پرورش دهنده حضرت «رحمان» را دریده و با پای خود از آن بیرون رفته و به تبع، از تغذیه لحظه به لحظه اندیشه رحمانی و صورت آسمانی، از شکوفایی و شکوفندگی نوبه نو و فرآیندمدار کالبد مادی، و در مجموع و از هرجهت، از همراهی و هم پایی با قافله رونده و پوینده رشد کمال محور و رسیدن به هدف مقصود بازمانده ایم! و هدف دیگر این مقاله: شرح زندگی جاودان «حقیقت بی زمان معماری اسلامی» و پویندگی دانش مدار آثار ظاهری و زمان مند آن است، شرح این معنا که: هنر اسلامی، در سازوکار موجودیت کلی و حکمت بنیان خود، مبتنی بر بی زمانی اصول عقلانی حاکم و بر «هستی کلی»، و در هندسه ساختمانی سلول های زنده و پوینده پیکره مادی هریک از ریزبخش ها، با اصول و مبانی تکنولوژیکی دانش مدار و زمان مند «هستی جزئی» همراه است.
    کلیدواژگان: هستی، هستی کلی، هستی جزئی، زمان، زمان مندی، هویت، پویایی و عدم نسبی
  • شیرین اژده فر، لیلا اژده فر، علی عمرانی پور صفحات 141-158
    اختلال بیش فعالی/ نارسایی توجه بخش قابل توجهی از بار اختلالات در دوران کودکی و نوجوانی را به خود اختصاص می دهد و با توجه به احتمال باقی ماندن تا بزرگسالی و طولانی بودن دوره آن، از اهمیت بالایی برخوردار است. روش های مختلفی برای درمان و کنترل این اختلال وجود دارد که رایج ترین آن ها دارو درمانی است. نقش تاثیرات محیط زندگی افراد دارای اختلال، تا حد زیادی نادیده انگاشته شده و به خوبی مورد بررسی قرار نگرفته است. این پژوهش به منظور بررسی تاثیر مولفه های محیط کالبدی معماری بر شدت نشانه های اختلال بیش فعالی/ نارسایی توجه در کودکان 6 تا 10 ساله انجام گرفته است. با اعمال طرح نیمه آزمایشی از میان مراجعه کنندگان به یکی از مراکز مشاوره و خدمات روان شناسی در شهر تهران، 30 نفر انتخاب و به صورت تصادفی ساده در دو گروه 15 نفره آزمایش و کنترل جایگزین شدند. ابتدا از هر دو گروه توسط پرسشنامه کانرز، فرم والدین، پیش آزمون گرفته شد و پس از اعمال تغییراتی در محیط کالبدی خانه کودکان گروه آزمایش و انجام توصیه هایی در این راستا توسط والدین، حدود 8 هفته بعد، از هر دو گروه پس آزمون گرفته شد و نتایج با استفاده از تحلیل کواریانس (ANCOVA) توسط نرم افزار SPSS18 تحلیل گردید. یافته های تحقیق نشان داد که تغییر مولفه های محیط کالبدی چون «تراکم فضایی، ایجاد ارتباط دیداری و شنیداری با محیط بیرون و استفاده از نور طبیعی، ارتباط با فضای باز و سبز و انجام بازی های هدفمند و تکالیف درسی در فضای باز» باعث کاهش معنی دار شدت علایم بیش فعالی/ نارسایی توجه در گروه آزمایش شد. با توجه به تفاوت معنی دار بین گروه های آزمایش و کنترل می توان اذعان داشت طراحی صحیح مسکن و اهمیت دادن به کیفیت فضاهای خانه در کنار کمیت آن، ممکن است به کاهش نشانه های اختلال بیش فعالی/ نارسایی توجه در کودکان کمک کند.
    کلیدواژگان: مولفه های محیط کالبدی، اختلال بیش فعالی، نارسایی توجه، معماری مسکن
  • احسان طهماسبی صفحات 159-170
    اسناد، مدارکی نوشتاری اند که برخی رویدادهای مهم زندگی در دوران مختلف، در آن ها ثبت شده است. هدف این مقاله شناسایی استعداد معماریانه اسناد و چگونگی استفاده از آن ها در مطالعات تاریخ معماری ایران است. روش تحقیق مقاله به صورت تحلیل محتوا و روش گردآوری اطلاعات آن، کتابخانه ای است. برای آشنایی با نحوه خواندن اسناد و ویژگی های شان، نخست، تاریخچه و انواع و اجزای آن ها و سپس انواع خط و زبان به کاررفته در اسناد را مطالعه می کنیم. در بخش اصلی مقاله، به چگونگی کاربرد این مدارک در مطالعات تاریخ معماری ایران می پردازیم و با مثال هایی، نحوه یافتن اطلاعات معماریانه در آن ها را نشان می دهیم. بااهمیت ترین اسناد در این زمینه، وقف نامه ها، فرمان های حکومتی، نامه ها و گزارش های اداری و اسناد خرید و فروش اند. این مدارک گاهی وضعیت جامعه زمان خود را انعکاس می دهند و گاهی مستقیما به اطلاعات مربوط به معماری آثار اشاره می کنند. از جمله داده های معماریانه مهمی که با جست وجو در آن ها می توان یافت، چنین اند: وضعیت شهرها و بناها و تغییراتشان در طول زمان، مکان جغرافیایی و حدود اربعه املاک، تاریخ دقیق ساخت اثر، نام فضاها، جزئیات کالبدی و فنی، هنرها و مشاغل وابسته به معماری و اصطلاحات معماریانه. برای این تحقیق، به کتاب ها و مقالاتی که درباره تاریخچه و ویژگی های اسناد نوشته شده است و همچنین به متن اسناد رجوع کرده ایم.
    کلیدواژگان: سند، تاریخ معماری ایران، اطلاعات معماریانه
|
  • Mohammadbagher Kabirsaber, Hamed Mazaherian, Mahnaz Peyrovi Pages 5-23
    The present paper intends to answer the ambiguities which are proposed about the form originality of Tabriz Blue Mosque. The reasons for uncertainties about the form originality and the architectural method of this building are related to its planning method and special volumetric composition that have led it to be distinguished from other architectural types of mosques in Iran، in a way that، from the viewpoint of form pedigree no similar building can be found before or after it that indicates the logical sequence of a special architectural experience. So، in the architectural background of Iranian mosque، the idea used in architectural creation of Tabriz Blue Mosque is such a single star that shone only once and disappeared. Based on what is mentioned، the present paper intends to answer the following questions: A) In which country’s architectural culture the architectural identity of Tabriz Blue Mosque is rooted? B) If the volumetric composition of this building is retrieved from the imported architectural patterns، why does its image manifest Iranian architectural elements? C) How and to what extent the final development of this architectural monument is influenced by cultural atmosphere of the Tabriz of ninth century? From the viewpoint of nature and content of discussion، this paper has been written in a descriptive-analytical method and in the stage of comparative study with other architectural models، the deductive method of investigation is also utilized. It can be inferred that although the Blue Mosque building belongs to some Ottoman architectural monuments from the form point of view، the Iranian architects constructing it who were artists from the territory using Azeri method of Iranian architecture، by applying their indigenous thought and traditional techniques، intermingle the imported architectural form of this mosque with Iranian architectural culture in a way that the final product becomes a part of Iranian architectural discourse.
    Keywords: architectural form, form originality, Iranian architecture, Ottoman architecture, Kabood mosque
  • Mohammad Mansour Falamaki, Mostafa Pourali, Mohammad Hasan Talebian, Hashem Hashemnejad Pages 25-40
    The historic background of residential areas show that territorial behavior is respectful for inhabitants، designers and architects، and it is considered as something necessary for living. what we are going to explore here is levels of territorial behavior which are called UnderstandingTerritories andtheir distinguishing featureis illegal ownership of the clients. The territoriesplay a pivotal role in forming the organic physical structures of historic texturesand can be classified at four levels: the territory impacted by place inhabitant، the territory influenced by accessibility system، the neighboring territory and the territory impacted by ritual system. Research method، in this paper، is qualitative and the case study is to create Talarpish (Balcony) in historic city of Maosuleh; It is tried to analyse the issues according to physical and social structures of the city. The results indicated general satisfaction، neighborhood satisfaction، respect to access routes and ritual system of Alambaranis examples which has been respected by Talarpish (Balcony) applicant in masouleh. Understanding territories in collective mentality of Iranian has historically been Sustainable and can with their mechanism updating be used in the management of historical places.
    Keywords: Territorial Behavior, Understanding Territories, Understanding Territories Classification, Talarpish in Masoule
  • Shahram Pourdeihimi, Mohsen Bina Pages 41-63

    Dust particles have triggered a precarious condition in the southwestern regions in Iran. It brings about an unstable air-breathing health situation for the local residents. Therefore، an immediate collaboration is necessary among a variety of experts in different fields including the environment، health environment، geology، physical geography، chemistry of air pollution، fluid mechanics، meteorology، environmental design، and natural resources، etc.; Meanwhile، it is obvious that the problem cannot be resolved by a single specialist. From among these professionals، it is worth mentioning that the architects can participate effectively to tackle this problem with their appropriate efforts. In this regard، architects as comprehensive designers and beneficiaries of the results of the above mentioned specialties are needed to coordinate and bring together all efforts to help developing an opposite environment in which residential space conditions are facilitated. In this study، the researcher tries to find the appropriate way for the building orientation and its openings in order to provide an instruction for the architectural design as an initial step in designing the buildings against dust particles. At first، appropriate case studies were indicated and located among the buildings in Dezful urban areas. Then، it continued to find an appropriate method to determine different aspects of this problem، in a way that the capability of analyses and comparisons can be offered in different circumstances. After that، collecting long-term data (dust particles measurements from four sides of buildings and meteorological data) has been studied in relation to various buildings. Then، the result has been surveyed according to the analysis of data collection and discussion. Finally، the side of the building where it absorbs most of the dust and the side of the building where the most of the suspended dust particles are hold in the air were allocated (95% of the data collection includes these conditions) according to the direction of wind. Thus، with the identification of the prevailing wind in each region، the generalizability of the theory in this study can be achieved.

    Keywords: dust, adjustment of environmental conditions, particles, building orientation, environmental health, outdoor air penetration
  • Mehrdad Qayyoomi Bidhendi, Sina Soltani Pages 65-85
    Khaniqah in the history of Iran، especially in pre-Safavid era، was among the most frequent building types. Nevertheless what we know about its architecture is almost nothing. Identifying the khaniqah architecture requires a vast multi-disciplinary research، which would cover all of the Islamic lands through all of the periods of their histories، based on the most related Arabic، Persian، and Turkish primary sources and also the all remained relics of Sufi and religious architecture. This research is about the Khaniqah architecture in its formation phase، in the first Islamic centuries in its birthplace Khurasan (in Rob’e-i Nishapur). Since the second (AH) / eighth (AD) century، Sufis gradually inhabited in buildings other than mosques. It was about the fifth (AH) / eleventh (AD) century that a certain building type dedicated to Sufis was called “khaniqah”. The khaniqah’s content، or its organization، was established by the fifth century Sufi saint Abu-Saeid Abul-Khayr in Khurasan. This organization had some basic elements: from human elements to ritual and ethics. Khaniqah contained various functions: from public functions، such as preaching sessions، to private ones، such as isolation for worship and Sufis ceremonial dance (samā’). As the khaniqah organization، khaniqah building had a variety of open، semi-open، and closed spaces. The open spaces − court and roof − was dedicated to the public functions; the closed spaces − gathering hall (jamā’t-khāna)، cells (hujras)، and the sheikh’s cell (sawma’a) – to the private functions. The semi-open spaces – iwan (suffa) and arcade (riwāq) – were used for semi-private or semi-public functions. The gathering hall، as required by its functions، was a domed hall. The court was located in the center of khaniqah with an iwan in one side (usualy opposite to the court entrance). The gathering hall had access to the court، directly or through the iwan. The cells were located around the court (in its four، three، or two sides) and the entrance was in the middle of one side.
    Keywords: Iranian, Persian architecture, Islamic architecture, Sufism, Khurasan, Khaniqah
  • Hamidreza Jayhani, Taha Zali Pages 87-105
    Dagh-Baghi is a disregarded garden located in Khoy، a city in the northwest of Iran. Because of its location along with good weather، Khoy has always had great potential to host many gardens. This garden، however، is the only remaining historic garden. The current Dagh Baghi is a meadow in the southern suburb of the city with a few fruit trees. This article studies the spatial structure of the garden and scrutinizes its current conditions as well as archived evidences in order to find the garden''s original layout and specification. To achieve the goal، the study will focus on documents as well as study and survey the garden’s remains. Comparing the documents with the result of fieldwork research will clarify the garden''s layout and its historic evolution. The garden was found by Amir Ahmad Khan-e Donboli، the commander of Khoy and Salmas in Zand dynasty. The obtained spatial structure reveals a designed terrace garden on a slopping land on a foothill which includes an avenue (Khiyaban) between entrance and a pavilion located at the end of the garden، on the highest terrace. The layout of the garden has been formed by six lawn covered terraces with some fruit trees. Two rows of plane trees define an avenue between a likely entrance hall and the highest terrace which has contained a mansion and a pool in front of it. The terraces have a line of plane trees on the edge and spring’s water flows down from the foothill into the main pool and run through a canal in the middle of the avenue. Except the water canal، the avenue has two pass ways beside the canal which connect the terraces by rows of nine stairs.
    Keywords: Dagh, Baghi, Khoy, spatial structure, Ahmad Khan, e Donboli, Zand dynasty
  • Alireza Shahmohammadpour Salmani Pages 107-125
    After decline and fall of the Parthian dynasty by Ardeshir Babakan in early third century، the new dynasty، called Sasanian، rose. The quantity of the remained of the Sasanian dynasty in compare with the Parthian shows that construction activities such as building bridges، dams، castles and cities are considerably developed. Establishment of many Persian ancient cities is attributed to the first two Sasanian kings، Ardeshir and Shapour. Most of these cities are constructed on a band which is spread between the Persian Gulf and Zagros mountains. This band connects the Strait of Hormoz to Mesopotamia and finally to Ctesiphon. The city of Bishapour is constructed by Shapour’s order in a location where the Zagros Mountains have the minimum distance from the Persian Gulf. This research is about the urban geometry of Bishapour as a milestone in the history of Persian urban design that is based on field works and library studies. The cultural and governmental evolution from Parthian to Sasanian dynasty، such as tend to concentration، is assessable in the changes of the urban constructing methods. Shahre-Gour and Bishapour are indicators of the new cities which were designed on base of the point of view of the Sasanian ancestors. Shahre-Gour presents the symbol of an urban design approaching to power and Bishpour indicates the period of settlement and stability، with similar attitude. One of the urban research methods for these cases is to study and analyze their main geometry and the relationship between the natural topography and their urban design is the most important. Bishapour is a symbol of benefit of natural features besides the regular geometry. The employment of perpendicular axes had been the principle concept of Bishapour. The other important employed rules in urban design of Bishapour are symmetry and concentration to a point which are benefited in various scales.
    Keywords: Bishapour, Sasanian, urban design, ancient cities
  • Mohammad Aliabadi Pages 127-139
    Unfortunately we have been moaning for more than three decades، scince the loss of the Islamic Art and Architecture’s Identity، and continueously complaining about its missing valuable & Holiness of fine and magnificente values. And، we have made a true effort in searching for it، knocked on every door and tried all unknown places for its humbly requesting. Even، some of our faithful companions to that magnificente era، haven’t set aside and unskillfully have been trieing to take out some of the past architectural corpse from their graves، and using them & their charactristics as the best examples and patterns of their time. And، not only they’re not ashamed of their unfine act، but also urging others in following their steps. The bitterness of my speech should not bring this thought to mind that “he is an advocate of the loose architecture of the present Islamic Iran”. But، I’m implying to say: although we’ve been talking a lot about the lost Identity of the Islamic Art and Architecture and of our own، but as a symbolic qoranic-saying of Haj Mohammad Ismaiel Doolaabi، we have barely searched for our lost and its footprints; from where، in where and why have we been lost! Doolaabi says: “when the Wise men، found the footprints of the lost، they noticed the prints are their own footprints”. Yes، they had lost themselves and so they were lost. They had lost god; and thus the geometry of their God-centered thoughts & the knowledgable geometry of their art works were misplaced and so was lost. Then، we’re faced with this question: isn’t loosing our Godly true nature and eggos the reason we’re lost? This paper’s goal is to answer these questions. This truth that: We and our art have steped out of our Holy developing womb of the knowledgable geometry of God-centered thoughts & the body and Soules of ourselves and works. Although we should keep in mind that this womb is God’s Holy developing blessing and by stepping out of it، we are set back from continuous growth and flourishing. The next target of this article، is to explain the liveliness & development of the nature of Islamic Architecture and its knowledge centered effects and art works; to explain this meaning that: in its scientific based-structure & existencial developing process of life، the Islamic Architecture and Urban Design، although conforms the timelessness of the whole being (in its wholiness principall structure)، but in building-cells of the whole body، is sympathetic and in comparition with the Temporality of life of partial-being of the Creation.
    Keywords: Being, whole being, partial being, identity, partial non, existence, development
  • Shirin Azhdehfar, Leila Azhdehfar, Ali Omrani Pour Pages 141-158
    Attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) is one of the most common neurobehavioral disorders of childhood but may continue into the adult years. The most common treatment is using stimulant medications and the role of Environmental factors is ignored. The purpose of this survey is studding the effect of Physical environment factors on ADHD disorder symptoms in children (6-10 years). Therefore with a semi-experimental study in one of the consulting centers in Tehran، 30 subjects were selected randomly and assigned into the experimental and control groups (15 subjects each). At first pre-test was performed by Conner’s Parent Rating Scale (CPRS-48) and after that some changes were made at control group’s houses physical environment with recommendations to parents. About 8 weeks later post-test was performed for the experimental and control groups and ANCOVA were used to analyze the data. Based on the results obtained، it can be stated that suitable spaces، using natural daylight، creating visual and aural communication with the outdoor spaces and also connection with green and open space and performing targeted playing in the open space are effective on decreasing the symptoms of ADHD disorder in control group. According to significant difference between experimental and control groups it can be stated that principled housing architectural design and taking spaces quality beside quantity into consider، may help decreasing the symptoms of ADHD disorder in children.
    Keywords: physical environment factors, ADHD disorder, housing architecture